1956 - a Nagy Októberi Szocialista Forradalom (eskü, tényleg az volt, lécci nézd meg!)

  Рет қаралды 45,360

Partizán

Partizán

7 жыл бұрын

1956 októbere. A 20. századi magyar történelem kiemelkedő fontosságú eseménye. De miért is? A szabadságharc miatt? Azt kik vívták? És mit akartak ezzel elérni? Hogy mi mindenről szólt a forradalom, hogy miben is állt a jelentősége, hogy miért ragadtak pontosan fegyvert az emberek 60 évvel ezelőtt, és milyen társadalmi-gazdasági berendezkedést kívántak maguknak az elnyomás helyett - erről szól a mostani adás!
Tetszik az adás? Szállj be a finanszírozásunkba, legyél patronálónk, férj hozzá az extra tartalmakhoz is! / partizanpolitika
Kövess minket Facebookon! / partizanpolitika
Csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz! / partizantarsalgo
Kövess minket Instagramon! / partizanpolitika

Пікірлер: 83
@beatadee223
@beatadee223 7 жыл бұрын
ez, is, jó lett ... egy jó hangmérnök tényleg nem ártana, de ezt nem fogom többet írni, ígérem :-) ... azt, hogy az 1956os eseményeket, történéseket valóban "forradalom" szóval jellemezhetjük-e lehet vita tárgya, de az enyhén szólva is biztos, hogy a tömegek önrendelkezése, "szabadság"ra való törekvése erőteljes volt és ennek megfelelően viselkedtek ... reméljük lesz még hasonló, -a közeljövőben- esemény/törekvés Magyarországon ... kösz
@SunyiMad
@SunyiMad 7 жыл бұрын
nem kell jó hangmérnök. ez a legalapabb vágói hiba, hogy a különböző forrású klipek hangját nem húzod egy szintre. igazából csak szem kell hozzá, mert minden vágóprogram mutatja, hogy mikor van túlvezérelve a hang.
@matenagy5854
@matenagy5854 7 жыл бұрын
Nagyon menők bizonyos effektek, de nem lehet tőlük odafigyelni a lényegre. A ki-be-úszás hangtól 4 perc után már rosszul vagyok. Nagyon zavaró. (A vonat viszont szuper volt. Meg a vörös veszély is.) Nahyon ritkán indokolt szerintem ez a hang. Egy bejátszás elejé és végén pl indokolt lehet, és nem zavaró. Akkor is indokolt lehet, amikor bezúdul a képbe a füzetlap, és átrendeződik minden. De minden egyes (amúgy nagyon stílusos) szöveg rész megjelenésekor őrjítően zavaró. Néha nagyon erős hatást tud kelteni, ha az egész háttér egy mozgókép, de alapvetően az is csak szétszórja a figyelmet. Sokkal jobb lenne, ha ilyenkor teljes képernyőn előtérben a bevágott videó lenne. A viszonylag statikus, de mégis mozgó háttér, vagy a mozgó slejm felirat ugyanakkor zseniális tud lenni. Mindezt azért írom, mert azt látom, hogy nagyon maximalisták vagytok, és rengeteget fejlesztetek. Ezért reménykedem benne, hogy meglátásaimat figyelembe véve még sokkal jobbá teszitek majd az adásokat.
@csocseszbocsesz
@csocseszbocsesz 7 жыл бұрын
A hangerőket állítsátok be jobban, a zene elnyomja a beszédet, néhány bejátszás túl hangos.
@log791
@log791 3 жыл бұрын
Ez nagyon így van. És nem csak ebben a videójukban.
@robertgergely8877
@robertgergely8877 7 жыл бұрын
15:11 "- jól van, menj màr arrébb!" - mondja Marci Orbànnak egy tasli kíséretében, ez zseniàlis, hahaha! s micsoda kontextusban!
@hoaaiww
@hoaaiww 7 жыл бұрын
Róbert Gergely xdd
@zsuzsannahorvath1031
@zsuzsannahorvath1031 3 жыл бұрын
Én ak Kádárkorszak szülöttje most közel 60 évesen próbálom megérteni 56 ot mivel ezt az iskolában félre tanították köszönöm a tájékoztatást
@Megaklorik
@Megaklorik 5 жыл бұрын
El pueblo unido jamás será vencido!
@ferenckovacs2267
@ferenckovacs2267 3 жыл бұрын
= az egyesült nép győzni fog.
@cstomi990
@cstomi990 7 жыл бұрын
Megértem a füttyögőket, hogy elkeseredésükben ilyen eszközökhöz nyúlnak egy ünnepnapon, de azért mégis csak ez a fajta alulról építkező társadalmi átpolitizálódás lenne a változás útja. Köszi a videót, remélem nem csak a fiatalokat találja, be hanem azokat is, akik érvek helyett csak ballierális-Soros ügynököznek.
@erikaszabo7274
@erikaszabo7274 2 жыл бұрын
Nehéz szavakba önteni mennyire fontos dolgokról beszéltek. Sose gondoltam volna, hogy 33 évesen, egy Corvinus és egy fél ELTE jog és rengeteg történelem, politológia óra után még mindig ennyire sokat tud majd valamilyen információforrás adni a világszemléletemhez, de mégis így lett és ez nagyon jó dolog.
@FILOZOFUS87
@FILOZOFUS87 7 жыл бұрын
Aktuális téma. Fontosnak tartom pl. éppen amiatt is, amely vita a kommentelők közt kialakult arról, hogy a forradalom baloldali vagy nem. Szerintem, az egyértelmű, hogy a forradalomban domináló munkások nemzeti önrendelkezést és több demokráciát követeltek, viszont kapitalizmust nem akartak. Ezért az 1990-től kialakuló új rendszer, a kapitalizmus hívei nem hivatkozhatnak arra, hogy már 1956-ban is erre, tehát kapitalizmusra, a gyárak privatizációjára törekedtek a forradalmárok. Én azt tapasztaltam, hogy rendkívül nehéz megszabadítani egy szót, pl. a szocializmus fogalmát, attól a negatív imázstól, amit a diktatórikus szocializmus korszaka miatt összeszedett. Ugyanakkor, az is rendkívül nehezen megy, hogy új fogalmakat vezessünk be. .. Pedig éppen az 1956-os októberi forradalom célkitűzéseinek megragadásához is egy új fogalom kellene. Ha megszűnik az egypártrendszer - az onnan kezdve már nem ugyanaz a szocializmus - az már egy másik rendszer - akkor is, ha állami tulajdonban maradnak a gyárak. .. Ha sikerült volna bevezetnie Mihail Gorbacsovnak a glasznosztyot a SZU-ban, akkor az onnan kezdve már egy másik rendszer lett volna. .. Ha minden magyar állampolgár egyenjogúan részt vehet a magyar társadalom ügyeinek megbeszélésében - s ezért tanulhat, minden közérdekű információhoz hozzájuthat - és nézetei terjesztését a többi állampolgár nem kívánja megakadályozni - az ilyen rendszer összhangban lenne Bibó István elgondolásával is, az 56-os forradalmárok törekvéseivel is - és pl. még az 1980-as években a SZU-ban bevezetni próbált glasznoszty-tyal is. .. Viszont az 1990-től létrejövő rendszerben - a VERSENY istenítése azt is jelenti, hogy az előbbiekben felsorolt lehetőségekhez, tehát pl. a tanuláshoz, a közérdekű információkhoz való hozzáférés, a széles tömegekhez eljutás joga - mindez része az egymás ellen folytatott versenynek, tehát a magyar állampolgárok számára ezek nem automatikusan járó jogok - hanem csak a hatalmi versenyek győzteseinek trófeái. .. Azaz, a versenyre épülő rendszer esetében nincs se nemzet, se szocializmus..
@beneidenswertbin
@beneidenswertbin 7 жыл бұрын
szuper anyag! egy kérés: a videók elején és végén sokszor nagyon hangos az aláfestő zene, azt vegyétek kicsit lejjebb. Nagyon kell koncentrálni, hogy halljuk mit mond Marci :) thx
@suncitysmith
@suncitysmith 7 жыл бұрын
Nagyon örültem a Bibó idézetnek, ott nagyon megnyertetek. Eddig is szimpatikus volt nagyon a tevékenységetek, de ez ott volt. :) És én nagyon örülnék, ha mondjuk a bejátszott zenéket megjelölnétek, ha esetleg valakinek megtetszik rá tudjon keresni. Az elején és a végén lévő zenékre mondjuk én rá szeretnék keresni. Címek? :D
@dkatinka
@dkatinka 7 жыл бұрын
szerintem faszák az effektek. ahogy a videoid is. 4 napja bukkantam rá h vagy és létezel, azota már megnéztem az első évadot és a másodikból is jo sokat. szeretem ahogy tényekre és összefüggésekre alapozva fejted ki a véleményed egyes kérdésekkel kapcsolatban. sosem szerettem politizálni mert az ilyen témák felhozatal után 5 percen belül az emberek egymás torkának estek és véletlenül sem a probléma megoldására törekedtek/nek hanem mutogatnak balra-jobbra, hogy kinek is a hibája. Azonban a te videoidat nézve reménnyel telve várom, hogy ez a fajta gondolkodás másokra is átragadjon, ne legyenek lusták (amilyen én is voltam, de ezen igyekszem változtatni) és nézzenek utána a dolgoknak, lássák meg az összefüggéseket. A kérdés csak az, hogy az emberek mikor veszik e a fáradtságot, és tesznek valamit azért hogy jobb életük legyen, avagy még hosszú ideig ülnek a langyiban...
@aestrasyl3721
@aestrasyl3721 3 жыл бұрын
Rip Nagy Imre 😔
@molnarj80
@molnarj80 7 жыл бұрын
A részvételi demokráciát is bemutathatnátok, mint a képviseleti demokrácia egyik alternatíváját.
@ferenckovacs2267
@ferenckovacs2267 3 жыл бұрын
annak utoljára a görög városállamokban volt esélye. Gondolj bele, még egy társasházban sem működik.
@okboomer910
@okboomer910 3 жыл бұрын
A Bibó idézet a mai Magyarország mottója is lehetne...
@attilagm
@attilagm 3 жыл бұрын
Van annak valami diszkrét bája, hogy a mai főretek éppen a Bibóról elnevezett szakkolégium diákja volt sok mai alretekjével együtt! Bibó szégyenkezve fetreng sírjában...!
@cserepviki
@cserepviki 3 жыл бұрын
Ismét egy hiánypótló, kiváló alkotás!
@gezabela
@gezabela 7 жыл бұрын
ez volt az elso videot, amit toled/toletek megneztem (hala a tilos radios megjelenesnek) es egesz jo volt! Lejebb mar valaki irta, hogy a hatterzene neha tul hangos: egyet kell, hogy ertsek vele! Valamint kicsit furcsa ez az eroteljes gesztikulalas, de idovel biztos megszokom majd :) Sok sikert es sok jo videot!
@zorad.zsuzsa
@zorad.zsuzsa 3 жыл бұрын
Zseniális! Iskolai történelemórákra vele - egyéb videóitokkal együtt!👌
@laszlomarkovics1887
@laszlomarkovics1887 3 жыл бұрын
Igen,de némi kiegészítéssel:vajon az FM padlásáról a békés tömegre leadott sortűz kinek a parancsára történt? Ki volt az az "előrelátó",aki tudta hogy arra az időre embertömeg fog összegyűlni a Kossuth téren? Milyen fegyveres csapat lett a padlásra feltelepítve,kinek az utasítására,mert ez a közeli szovjet követségen tartózkodó A.I. Mikojan személyével nem magyarázható. Továbbá:a sortűzre mi volt a válasza - az embertömeggel együtt a térre jövő - 2 db szovjet tanknak? Végül egy apróság a történelem órára (én azért külön írom jó?):ugyanez a Mikojan,aki akkor már egy hete Pesten tartózkodott,mikor az események elkezdődtek, milyen véleményre jutott,és mit tanácsolt a hozzá képest hatökör Hruscsovnak?
@zorad.zsuzsa
@zorad.zsuzsa 3 жыл бұрын
@@laszlomarkovics1887 Jó. Történelem óra.
@NagySzilveszter
@NagySzilveszter 7 жыл бұрын
Köszönöm Marci, ezt most nagyon osztom! (Ps: Hallgas Mátéra! Én is szeretem, amikor komoly vagy!)
@orkogo
@orkogo 7 жыл бұрын
Ez jó volt, köszi!
@ZsoltVajda
@ZsoltVajda 7 жыл бұрын
protip:a hangeffekteken visszavagnek (mindet kiszednem), hallgatva igen bosszanto masodpercenkent a caaaffff caaafff ahogy jon az uj slide
@attilafurj9261
@attilafurj9261 3 жыл бұрын
Szép munka!
@gym998
@gym998 7 жыл бұрын
Túúl hangosak az effektek... zavaróan. Azontúl jólett Pacsi
@LukeBenzMusic
@LukeBenzMusic 7 жыл бұрын
jelenleg a magyar társadalom legszélesebb mozgósítható rétege, a közmédiát táplálkozó, agresszív, de mégis mindentől rettegő nyugdíjas, akit nem tudsz meggyőzni a véleményedről érvekkel, mert "mitképzelsztemagadrólkistakonyhátatvbenismondták". erre mi lehet gyógyír?
@ferenckovacs2267
@ferenckovacs2267 3 жыл бұрын
majd ha a saját bőrén is érzi, hogy nem igaz, amit a tévében lát. Az 50-es években is így volt.
@benceszunyi
@benceszunyi 7 жыл бұрын
Hasznos videó lett, csapasd még ezerrel. :D Közmédiás riportot fogtok még készíteni? 1:13-1:21 között mi a zene címe? Nem tudok rájönni. :(
@galamb31
@galamb31 7 жыл бұрын
El pueblo unido jamás será vencido a címe Sergio Ortega írt hozzá zenét
@norbertgyuladeak9207
@norbertgyuladeak9207 7 жыл бұрын
írd ki a videok elejére hogy egyes nézők nyugalmát megzavarhatja xD
@kiadoorioldbooks4586
@kiadoorioldbooks4586 7 жыл бұрын
Klassz!
@extracheese512
@extracheese512 7 жыл бұрын
Jó videókat csinálsz, grat, de a hangra jó lenne ha jobban odafigyelnél, mert elég zavaró tud lenni, hogy egy bevágott zene vagy effekt miatt nem lehet hallani amiről beszélsz. (Főleg, hogy a halk beszéd miatt felhangosítom a videót, majd a zenénél megsüketülök)
@moccagriselda
@moccagriselda 7 жыл бұрын
Ütős, mint mindig. Viszont nem kellene annyira durván erőltetni a hangkompressziót (vagy lejjebb kellene venni a felvétel hangerejét), mert nagyon sokszor befigyel a clipping... ehhez a minőségű mondanivalóhoz minőségi hang illene.
@elsegpeter9754
@elsegpeter9754 6 жыл бұрын
Tetszett a megközelítése a témának. Érdekes, hogy bármely irányzat volt hatalmon, egész más teóriákat alkotott. Vajon mikor kerülhet ez így be a történelem könyvekbe?
@norbertgyuladeak9207
@norbertgyuladeak9207 7 жыл бұрын
csak mert ilyen szépen kéred elkapcsolom a 10órás hagymapörgetést
@attilagm
@attilagm 3 жыл бұрын
Köszi Marci, és a stáb! Ismét egy nagyon jól összefoglalt, érthető történelem órát láthattunk! :)
@peterdr.horvath5685
@peterdr.horvath5685 3 жыл бұрын
Mi az orosz zene címe?
@kettuttat
@kettuttat 3 жыл бұрын
Jobb volt mint egy töri ora! :)
@adamurban6904
@adamurban6904 3 жыл бұрын
Mi az utolsó dalnak a címe?
@brenorbrots
@brenorbrots 3 жыл бұрын
Hát nem a kapitalizmusért volt forradalom az biztos. Bár belegondolva az 1956 inkább népfelkelés volt, mint forradalom, mivel a szocializmuson belül akartak változást, és nem egy teljes rendszerváltást, hanem demokratikus szocializmust.
@laszlomarkovics1887
@laszlomarkovics1887 3 жыл бұрын
Ez így pontos! A legszemléletesebb példa erre az akkori Sztalin Vasmű,és a mai Dunaferr Dunai Vasmű státusza! Egyébként mit tudunk mondani a magyar-osztrák határ túloldalán akkor kialakult helyzetről?
@radairosseb92
@radairosseb92 7 жыл бұрын
a zeneválasztás hihetetlenül elcsépelt
@pikoattila
@pikoattila 7 жыл бұрын
Nagy Imre után Hegedüs lett a miniszter 😉
@hoaaiww
@hoaaiww 7 жыл бұрын
mi a videóvágótok?
@hoaaiww
@hoaaiww 7 жыл бұрын
slejm - a torkon ragadt politika köszi
@robertnagy2491
@robertnagy2491 3 жыл бұрын
Jugoszlaviaban voltak munkastanacsok.
@GergelyPal.
@GergelyPal. 8 ай бұрын
Nem ugyanaz. Pl demokrácia nem volt és ugyanúgy az állampárt irányított.
@gabiszellem7644
@gabiszellem7644 7 жыл бұрын
Kérlek helyesírás!! ne lécci...
@roamerw-pw5kv
@roamerw-pw5kv 5 жыл бұрын
Sajnos ez nem volt forradalmian uj, hiszen annak idejen Leninek is hasonlot csinaltak Szentpetervaron. Munkastanacsokat, amiket szovjeteknek hivtak. Aztan Lenin is megvaltozott, kesobb meghalt es Sztalin atvette a helyet. Onnantol meg mar tudjuk. Kulonben egy nagyon jo, tartalmilag is nagyon magas szinvonalu eloadas. Barcsak lenne beloletek tobb.
@laszlomarkovics1887
@laszlomarkovics1887 3 жыл бұрын
A lenini Ruszland félfeudális viszonyi között nem lehetett kialakult munkásosztályról beszélni. Ez elve meghatározó volt.Továbbá:akkor még dúlt az l.világháború.
@belaleveli
@belaleveli 7 жыл бұрын
A szöveg érdekes volt, de lila a szád. És tényleg kötelező minden szótagot elmutogatni?
@belaleveli
@belaleveli 7 жыл бұрын
Köszi a választ! Nem lenne bajom a mutogatással, csak már szédülök tőle. Inkább csak hallgatom a szövegedet. :D
@sandorfoldenyi3101
@sandorfoldenyi3101 4 жыл бұрын
Ez nem volt forradalom vagy ellenforradalom - Maximum "" Októberi Sajnálatos Események azaz OSE !
@endrelevai2081
@endrelevai2081 3 жыл бұрын
Ez most ötös és dicséretes ötös, mert pont ez történt!!
@makadibalazs
@makadibalazs 7 жыл бұрын
Néha kicsit eltűnik a fejed a green screenben :)
@makadibalazs
@makadibalazs 7 жыл бұрын
Lényegében mindig, amikor jobbra fordítod picit a fejed.
@makadibalazs
@makadibalazs 7 жыл бұрын
Lehet, hogy az én szemem csal. Hajrá!
@bekafatod
@bekafatod 3 жыл бұрын
csula hangú videoeffektek
@evafabian6408
@evafabian6408 7 жыл бұрын
Hunfootball Egyetértek Veled, helyes a véleményed.
@tamasmasztis5260
@tamasmasztis5260 3 жыл бұрын
A jugoszlav onigazgatasi modell allt legkozelebb a munkastanacsokhoz. Elmeletben mukodik, a gyakorlat ketseges. Az egyeni kotelessegel vilagosak, a kerdes, hogy minden egyes egyen kepes-e ennek eleget tenni! Ha nem, jon az alternativ megoldas: “szocializmus” vagy “kapitalizmus”. Es tudjuk hogy ez a dolgok kimenetele...
@davidtisza9798
@davidtisza9798 7 жыл бұрын
eskü lécci xdd persze....
@laszlomarkovics1887
@laszlomarkovics1887 3 жыл бұрын
Mit lécci nézzek meg egészen pontosan?
@lessik28
@lessik28 7 жыл бұрын
Gombóccal a szájban nehéz értelmes videot csinálni. Ezt nem mondták még? Ezért kell ilyen kevés gesztikuláció biztos.
@istvanbartal12
@istvanbartal12 11 ай бұрын
Jó nagy baromságot beszélsz és mosod az agyakat.
Pártfinanszírozás - ezért nincs demokrácia
1:03:15
Partizán
Рет қаралды 38 М.
Mi volt a Tanácsköztársaság?
58:22
Partizán
Рет қаралды 75 М.
A clash of kindness and indifference #shorts
00:17
Fabiosa Best Lifehacks
Рет қаралды 70 МЛН
تجربة أغرب توصيلة شحن ضد القطع تماما
00:56
صدام العزي
Рет қаралды 53 МЛН
Looks realistic #tiktok
00:22
Анастасия Тарасова
Рет қаралды 100 МЛН
когда повзрослела // EVA mash
00:40
EVA mash
Рет қаралды 4,6 МЛН
Vesszen Trianon (!) (?) - Harmadik rész (1920-1945)
45:52
Partizán
Рет қаралды 50 М.
FELES - Mi a kapitalizmus?
15:08
Partizán
Рет қаралды 31 М.
s01e11 // Mi volt a rendszerváltás? - első rész
13:54
Partizán
Рет қаралды 22 М.
1956 története - Tökéletlen Történelem [TT]
14:31
Tökéletlen Történelem
Рет қаралды 170 М.
A szakszervezeti mozgalom története 1945-től napjainkig!
43:46
Fidesz-demokrácia
20:54
Partizán
Рет қаралды 28 М.
1956 egy PESTI SRÁC szemével
35:28
Kontextus
Рет қаралды 2,5 М.
Kegyetlen bosszút terveltek ki Orbán ellen Brüsszelben?
3:24
ATV Magyarország
Рет қаралды 33 М.
A Szovjetunió összeomlása, avagy a Peresztrojka
36:24
Partizán
Рет қаралды 63 М.
Állampártból kormánypárt - az első MSZP kormány
48:53
Partizán
Рет қаралды 70 М.
A clash of kindness and indifference #shorts
00:17
Fabiosa Best Lifehacks
Рет қаралды 70 МЛН