2013 istutetusta koivikosta huonot pois ja hyville tilaa [2021 eli 8 vuotta]

  Рет қаралды 15,990

Paavo Puuntuottaja

Paavo Puuntuottaja

3 жыл бұрын

Lapsemme ovat keränneet ikää ja pääsin Puuntuottajattaren kanssa kahdestaan ulkoiluttamaan moottorisahoja. Kävimme kaatamassa mökkimme läheltä niitylle perustetusta taimikosta huonoja rauduskoivuja pois moottorisahalla. Huonolaatuisien puiden poistuttua kasvuvoima ei mene vähäarvoisien puiden kasvattamiseen.
Laatuongelmia oli syntynyt kun hirvet olivat käyneet kurittamassa koivuja ja koivuilla on ollut jotakin ravinnepuutosta. Kävimme heittämässä pari vuotta sitten booria koivuille mutta boori ei tunnetusti korjaa joa syntyneitä vaurioita. Istutamme tuohon viereen lisää koivuja ja teetämme tällä kertaa maaperäanalyysiä kertomaan jospa maasta puuttuu muutakin kuin booria.
Minullla oli turhan suuri saha ja siinä tylsä terä. Otin vain sahan mukaan katsomatta ja huomasin sen olleet maahan ajettu. Viilasin kourut kuntoon mutta minulla ei ollut mukana lattaviilaa - lastunpaksuus jäi olemattomaksi. Onneksi isolla sahalla sai puut alas tylsemmälläkin terällä. Oli vain kauhea into päästä metsään ja rajallinen aina - tulee mokia.

Пікірлер: 59
@jussikemppainen8235
@jussikemppainen8235 3 жыл бұрын
Hyvältä näyttää, oikeat periaatteet!
@puuntuottaja
@puuntuottaja 3 жыл бұрын
Kiitoksia.
@jyri2082
@jyri2082 3 жыл бұрын
Laskitko, paljonko jäi koivuja hehtaarille? Laatua jäin pohtimaan. Karsiutuukohan alaoksat riittävästi, kun saavat nyt reilusti valoa ja tilaa kasvaa?
@swamphillforester8471
@swamphillforester8471 2 жыл бұрын
Kasvatatko puhtaana koivikkona päätehakkuuseen asti, vai laitatko kuusen taimet alle? Itse mietin samaa asiaa, kun saan harvennuksen tehtyä. Koivikko n 25-vuotiasta. Luonto tosin ehti osittain ennen minua.
@hevonen3569
@hevonen3569 2 жыл бұрын
Itsellä parihehtaaria koivumetsää. Paljon visaa. Kaikki hyvännäköiset koivut kaatanut ja erikoiset jättänyt. Maisemallista metsää ajatellut.
@puuntuottaja
@puuntuottaja 2 жыл бұрын
Oikeaan lopputulokseen voi päästä montaa kautta. Onneksi metsässä saa (vielä) tehdä mitä haluaa aika vapaasti.
@kaivelija6457
@kaivelija6457 3 жыл бұрын
Alkaa saada valoa ja lämpöä 👍
@paulianttonen9008
@paulianttonen9008 2 жыл бұрын
Täytän 38 v ensi viikolla ja olen tehnyt 1-2 harvennusta itse istuttamiini koivikoihin.
@timokotilainen3899
@timokotilainen3899 3 жыл бұрын
Katso 5-10 vuotta miten meille pakurin kasvattajille käy ja sitten päätä laittaisitko sinäkin. Rinnalta min kymmensenttinenkin käy siihen.
@puuntuottaja
@puuntuottaja 3 жыл бұрын
Juu, meillä olisi pakurille kohteita jos pakurilla on ihan oikeasti jälkimarkkinat. Nyt jätämme väliin markkinariskin takia, hintatakuuta ei saa tai jos saisi niin takuunantaja voisi olla kuppinurin.
@mikapinomaki7159
@mikapinomaki7159 3 жыл бұрын
Hyvin on valtionkarja sielläkin laiduntanut. Itse viimeeksi kun raivailin, niin tuli kyllä jätettyä jälleen turhan tiheäksi. Tuo pitkä kanto idea pitääkin "varastaa", helpottaa hommaa, kun saa tehdä suoremmalla selällä🙂
@puuntuottaja
@puuntuottaja 2 жыл бұрын
Juu, kruunu tarvitsee lihansa. Meillä kanssa tahtoo jäädä vähän tiheäksi, helppo onneksi noihin metsiin on mennä uudestaan ja paikata tilanne kuntoon. Kaikki elämää helpottava kannattaa lainata itselle. Itsekkin lainannut kaiken muilta ja soveltanut omaan ajatukseen.
3 жыл бұрын
Itse olisin odottanut vielä muutaman vuoden. Jotain käyttöä koettaisin keksiä maahan kaadetuille. En raaskisi jättää maatumaan ja lannoittamaan. Onhan niihin laitettu aikaa ja rahaa jo tässä vaiheessa. Energiapuuksi keräisi Logbulletilla.
@puuntuottaja
@puuntuottaja 3 жыл бұрын
Odottelin hieman tätä kommenttia. :) Hieman outoa, että tyyppi kuka tekee pieniä metsäkoneita ei kerää kalikoita metsästä. Noi kaadetut olivat ne metsän huonoimmat puut, kauhealla hommalla olisi saanut kuution kasaan. Nyt kun noi saivat lisää kasvutilaa niin saamme nopeammin niitä kuutioita tuottavia puita. Muutaman vuoden odotus olisi varmasti ollut fiksua, tuo on vain tuossa vieressä ja harmittanut aika katsoa huonojen puiden kasvukaappausta.
3 жыл бұрын
@@puuntuottaja :D Hyvä se on tehdä töitä etuottoisesti. Totta, ettei noista valtavaa kasaa kerry energiapuutakaan hehtaarilta. Ja jos noista haarapuista koettaisi kuitupöllejä perata, niin eipä niistä taitaisi montaa kuutiota tahi pölliä hehtaarilta tulla vielä tässä vaiheessa. Ilmastonmuutoksen seurauksena aikaisessa vaiheessa harventaminen voi yleistyä, sillä puiden totuttaminen kasvavaan tuulikuormaan toteutuu tuossa. Latvat myös tanakoituvat lumen painoa paremmin kestäviksi. Semmoista kiinnostaisi kokeilla, että katkaisisi puut metrin korkeudesta ja antaisi vesoa rauhassa. Keräisi ne säkkärät kokopuina pois ensiharvennuksessa: saisi hyvän kertymän energiapuuta + kuidut varsinaisista harvennuspuista. Veisihän ne haarapuut tietysti energiaa kasvuvaiheen aikana varsinaisilta puilta.
@puuntuottaja
@puuntuottaja 3 жыл бұрын
@ Tuo kantovesakasojen kasvattaminen voisi oikeasti onnistua. Kylläkin hehtaari tuottaa samanverran aina kuutioita. Joko risuina tai tukkina, mutta samat kuutiot sieltä tulee kierrolla. Noiden kantovesojen kasvatus söisi niiltä jätettäviltä puilta kasvuvoimaa väkisin. Meillä metsät ovat täällä alemmalla, mutta mäkisemmillä seuduilla lumikuorma kannattaa oikeasti ottamaan huomioon. Muuten kierrolla käy aina kerran se huono tuuri ja puut menevät piloille.
@veijomiettinen733
@veijomiettinen733 3 жыл бұрын
Kamera varmaan vääristää rajusti mutta näyttää kyllä huomattavan harvalta 🤔 toinen asia mikä kiinnittää huomiota on että miksi moottorisahalla? Eto riut menis ihan kepeästi raivurilla.. säästäis selkää rajusti..
@muljula4589
@muljula4589 3 жыл бұрын
Miks istuttaa koivut 1,5 metrin välein ja harventaa maahan, istuttas suoraan 3 metrin välein. Tähän asti kelvannu kuiduksi vähä "vinkula" rungot eli aikas turha harvennus.
@semmonejuttu7910
@semmonejuttu7910 3 жыл бұрын
Näin maatalous ihmisenä tuntuu väärältä että peltoa metsitetään. Joku on kovalla työllä kuitenkin raivannut sen, tietenkin olemattoman pienet metsä pellot eivät ole tätä päivää.
@puuntuottaja
@puuntuottaja 3 жыл бұрын
Ymmärrän. Kävimme kesälomaretkellä tänä vuonna Mikkeli - Sotkamo - Power park - Mikkeli. Tuli nähtyä monenlaista maastoa matkalla. Täällä idässä pellot ovat pienet ja kiviset - on oikeasti fiksumpaa että täällä tehdään metsää ja lännessä peltoa. Näillä pelloilla ei puimurilla tule paljoa suoraa matkaa.
@swamphillforester8471
@swamphillforester8471 2 жыл бұрын
Joskus Ruotsin vallan aikana talonpojille luvattiin verovapaus, jos raivaavat tilan korpeen. Tarkoitus oli saada koko maa asutuksi, niin että venäläiset eivät päässeet huomaamatta tulemaan. Ja suomalainen tekee mitä vaan, jos välttyy veroilta.
@puuntuottaja
@puuntuottaja 2 жыл бұрын
@@swamphillforester8471 Ihminen on myös yleensä valmis maksamaan kaksi euroa jotta saisi euron. Minulla on vahva tunne, että tuo verovapaus menetettiin jossakin vaiheessa.
@kylaseppa65
@kylaseppa65 3 жыл бұрын
Milloin Megamax-kuulumisia?
@puuntuottaja
@puuntuottaja 3 жыл бұрын
Pitää tehdä sellainenkin tuossa töihin palattua. Kylläkin nyt on tilauskannassa useampi kone => kaikki aika menee koneiden toimittamiseen. Sivussa pääsee vähän edistelemään Megamaxia.
@Dmntd-gj6cx
@Dmntd-gj6cx 3 жыл бұрын
@@puuntuottaja Se on hienoa että ''pyörät pyörii'' ! (Y)
@jariolavilaitila5600
@jariolavilaitila5600 3 жыл бұрын
Liian harvaksi meni joka kannosta nousee 3 - 7 vesaa pitää sitä runkolukuakin olla ensiharvennuksella
@TTJ883
@TTJ883 3 жыл бұрын
Just oikein tehty koivikolle. Ensharvennuksessa olevat koivikot tahtoo järestään olla ylitiheitä ja kasvussa jo tullut tappiota. Ja sitten harvennuksen jälkeen alttiita lumi- ja myrskytuhoille.
@jariolavilaitila5600
@jariolavilaitila5600 3 жыл бұрын
@@TTJ883 Pistä kuusentaimia aukkojen keskelle sitten on hyvä
@veli-ottotuovinen4457
@veli-ottotuovinen4457 3 жыл бұрын
Juuri noin, muutaman vuoden päästä metsä ummessa. Koivua ei meinaa raaskia tarpeeksi harventaa..
@jariolavilaitila5600
@jariolavilaitila5600 3 жыл бұрын
@@veli-ottotuovinen4457 Oksienkasvattajat pistää liian harvaksi liian nuorena
@puuntuottaja
@puuntuottaja 3 жыл бұрын
Olen varmasti ensimmäinen Suomessa kuka veti koivikon liian harvaksi. OK, tuli aukkoinen mutta ei tuollaista vikaantunutta puuta mielestäni kannata jättää edes aukkopaikkoihin. Ei tuo luonnossa näytä liian harvalta, kyllä tuolta sitten löytää harvennettavia puitakin.
@mikkopehkonen4399
@mikkopehkonen4399 3 жыл бұрын
Eikö oisi vielä menny raivaus sahalla? Ei ois tarvinnu sahalla kyykkiä😅
@puuntuottaja
@puuntuottaja 3 жыл бұрын
Meillä on vain 45 cc sahoja pienellä terällä. Pitää kikkailla turhaan noiden kaadettavien kanssa - ei mene yhdellä sipaisulla. Tuolla kaadoin seisaaltani pitkään kantoon, en kykkinyt.
@mikkopehkonen4399
@mikkopehkonen4399 3 жыл бұрын
@@puuntuottaja niin no totta. Versoopahan vähemmän kun ylhäältä katkassoo👌
@puuntuottaja
@puuntuottaja 3 жыл бұрын
@@mikkopehkonen4399 Ja sitten taittuu helpommin harvennuksella renkaan alle. Rengas työntää lahonneen kannon helposti nurin eikä kannot jää rikkomaan renkaita. Bonuksena pitkät kannat myös lahoavat nopeammin.
@mikkopehkonen4399
@mikkopehkonen4399 3 жыл бұрын
@@puuntuottaja niin kyllä, vaan ei kaikki ymmärrä tota pitkän kannon salaisuutta😅
@eramaankulkija6900
@eramaankulkija6900 2 жыл бұрын
Jotenkin näytti et harvaksi meni
@jukkaeronen1033
@jukkaeronen1033 3 жыл бұрын
Ite otin polttopuiksi helppo tehdä kun ei paljon tarvinnut pilkkoa!!
@puuntuottaja
@puuntuottaja 3 жыл бұрын
Juu, noista tulee parhaita polttopuita. Tulee puolikkaita klapeja suoraan - tykkään myös itse tehdä noista polttopuut. Meidän polttopuutarve ei ole montaa kuutiota vuodessa, metsät tuottavat melkein sen 10 kuutiota puuta per hehtaari. Otamme toisesta kohtaa polttopuut, jos olisi ollut polttopuista pulaa niin olisin rasittanut noi ja tehnyt sitten noista kotitarvepuut. Polttopuiden myyminen taas vaatii isompaa voluumia.
@erkkinho
@erkkinho 3 жыл бұрын
Suomi on ihan täynnä ylitiheää koivikkoa.
@puuntuottaja
@puuntuottaja 3 жыл бұрын
Totta. Surullisimpia ovat kauniit suorat ensiharvennutut koivikot jotka on sitten unohdettu. Olisi vain kerran pyydetty motopaikalle niin olisi mennyt koko homma kympillä maaliin.
Ennakkoraivaus - Miksi, milloin ja miten?
3:33
Paavo Puuntuottaja
Рет қаралды 11 М.
ЧУТЬ НЕ УТОНУЛ #shorts
00:27
Паша Осадчий
Рет қаралды 7 МЛН
Heartwarming Unity at School Event #shorts
00:19
Fabiosa Stories
Рет қаралды 17 МЛН
Vertailu: sama lähtötilanne, mutta eri hoitotoimet 18 vuoden ajan?
12:29
Huikea ero kiukaan lämmityksessä, vanhat tavat roskiin.
11:02
pajamies Hp
Рет қаралды 57 М.
Taimikonhoito - Osa kannattavaa metsän kasvatusta - Osa 2/2
4:16
Metsanhoidon ABC
Рет қаралды 21 М.
Koivikon pelastusoperaatio.
29:07
Metsä Mikko
Рет қаралды 11 М.
Kohuttu kanakeitto
13:06
hallaaho
Рет қаралды 333 М.
Pieni haketusvireo 🪓🪵🔥
12:54
Lintu-Paavolan Sankarit
Рет қаралды 3,6 М.
Metsolan Metsäkoulu 156 - Taimikonhoitotyön laaduntarkastus
23:21
Kiuruveden Metsola
Рет қаралды 20 М.
Euroja jonoon ja metsätieksi. Meidän metsätien tekovaiheet.
9:25
Paavo Puuntuottaja
Рет қаралды 12 М.
Hakkuutarkastus ja kuvia metsien kehityksestä
21:19
Paavo Puuntuottaja
Рет қаралды 17 М.
ЧУТЬ НЕ УТОНУЛ #shorts
00:27
Паша Осадчий
Рет қаралды 7 МЛН