2023 08 Interview met AT5 over de PrEPnu actieboot.

  Рет қаралды 27

PrEPnu

PrEPnu

Жыл бұрын

Interview met AT5 op 04/08/2023 op de vooravond van de Pride Amsterdam Canal Parade. Voor het hele item van AT5 zie • Deelnemers Canal Parad...
"Nee, we hebben geen partytent geregeld." Maar, zegt PrEP-activist Jorian van Schagen, een hoop andere zaken zijn piekfijn geregeld aan boord van de PrEPnu-paradeboot. "Hier komt een podium, en voorop komt een enorme PrEP-oplaaspil. En er is een wc." En die paar druppeltjes? Och: zijn credo is 'niet zeuren, doordansen'.
Veel belangrijker wat Van Schagen betreft, is dat zoveel mogelijk mensen meer te weten komen over PrEP. "Eén pil per dag, of rondom de seks, helpt bij het voorkomen van een hiv-besmetting", legt hij uit. In veel buurlanden is toegang al wijdverbreid, maar Nederland blijft volgens hem achter. "Mede daardoor krijgen elk jaar nog 400 mensen te horen dat ze gediagnosticeerd zijn met hiv."
Ereplek voor 'London patient'
Eregast op de boot van PrEPnu is Adam Castillejo, de tweede persoon die - voor zover bekend - is genezen van hiv. Dat is maar een handvol keren voorgekomen: hiv staat te boek als een chronische aandoening waarvan genezing niet mogelijk is.
De genezing van Castillejo, die bekend staat als de 'London patiënt' is een opmerkelijke samenloop van omstandigheden. Na zijn hiv-diagnose werd enige jaren later lymfeklierkanker bij hem vastgesteld en kreeg Castillejo een stamceltransplantatie. Het beenmerg van zijn donor bevatte een zeldzame genetische mutatie, dat nieuw aangemaakte cellen resistent maakte tegen hiv. Castillejo genas van kanker én van hiv en vertelde in 2020 voor het eerst publiekelijk zijn verhaal. Hij zet zich sindsdien in voor verder onderzoek naar het voorkomen, behandelen en genezen van hiv.
"Fantastisch om mee te mogen varen", zegt Castillejo. De weersverwachting heeft hij niet in de gaten gehouden. "Ik woon in Engeland, dus ik maak me niet zo gauw druk om het weer", lacht hij.

Пікірлер
Bike vs Super Bike Fast Challenge
00:30
Russo
Рет қаралды 23 МЛН
小丑在游泳池做什么#short #angel #clown
00:13
Super Beauty team
Рет қаралды 37 МЛН
Jongens 'uitgekleed' bij Duitse grens: 'Nog niet gezien'
4:37
De Telegraaf
Рет қаралды 28 М.
Klanten boos na faillissement VanMoof
2:46
AT5
Рет қаралды 45 М.
Leon de Winter: 'Trump gaat winnen, 100%'
9:21
BNR
Рет қаралды 14 М.
Kantoor van 560.000.000 euro: tour door Booking.com
3:42