O adevărata și necesară reevanghelizare . Dumnezeu să vă țină sănătos spre a putea duce mai departe și indeplinire a obiectivului.
@cugetariapologetice34038 ай бұрын
Mulțumesc
@MihaelaPiaskovski8 ай бұрын
Bine ați revenit! Mulțumim pentru episod și apreciem strădania dv. Minunată concluzie: "Planurile lui Dumnezeu se împlinesc totdeauna, prin noi sau împotriva voinței noastre; depinde de noi de care parte alegem să fim". Doamne-ajuta!
@emilialacatus68958 ай бұрын
Mulțumesc pentru lămurirea de mare folos. Tot respectul.
@anaselar62308 ай бұрын
Un material memorabil.Mulumiri si respect profund pentru toata munca depusa .Fiti binecuvantat stimate domn.
@Carmelusa8 ай бұрын
Bună ziua domnule profesor ! ❤❤❤
@valentinamihailescu42328 ай бұрын
Cele mai frumoase și complete expuneri pe teme biblice!!! Ma bucur ca ați avut aceasta idee!!!! Continuați și va mulțumesc! ❤
@adilegname85678 ай бұрын
Bună ziua și mulțumesc pentru lămuriri, sunt esențiale pentru a înțelege mai bine vechiul Testament.
@gabrielapopescu53738 ай бұрын
Bună ziua, domnule profesor! Personal, vă mulțumesc, cu recunoștință, pentru toate aceste informații menite să ne deslușească nu numai capitolele Cărții Sfinte dar și o mulțime de informații ce țin de istoria omenirii. Este o realizare importantă a dvs., vă mulțumesc, încă o dată (o spun mai mult pentru a vă spulbera orice gând pe care l-ați putea avea în legătură cu utilitatea/inutilitatea acestui demers; este nu util, ci foarte util!) Cred că v-am mai spus dar repet faptul că îmi doream un asemenea demers, chiar vă mărturisesc că repet audierea tuturor episoadelor zilnic (pe rând), fiindcă repetiția este mama învățăturii! De fiecare dată mai descopăr ceva peste care, inițial, am trecut cu ușurință. Aștept, cu interes, o mulțime de alte episoade noi care să ne deschidă mintea! Dumnezeu să vă ajute în inspirație și să vă dea sănătate!
@cugetariapologetice34038 ай бұрын
Mulțumesc pentru comentariu.
@NestorZidaroiu8 ай бұрын
❤
@williamgabrielmortianu93258 ай бұрын
@@cugetariapologetice3403 Sunt multe lucruri de spus despre Iosif și tot ce a făcut el! Eu am aflat despre hixoși când am ajuns în Italia în 2006 . Am găsit o Biblie cu o hartă a neamurilor și câteva explicații. Hixoșii au fost acele popoare ale mărilor care au supus Egiptul pentru circa 100 de ani . Ei proveneau din Fenicia dar și fenicienii veneau de undeva din sudul Mesopotamiei. Ei au adus scrisul și artele la un nivel înalt. Tot ei au colonizat Creta și au înființat civilizația minoică. Erau marinari foarte buni și locuiau practic pe corăbii. Cu toate acestea își doreau și un loc pe "terra ferma" și cereau de la stăpânii pământului loc de făcut cetăți. Acești hixoși au fost varianta satanică a chemării lui Avraam și chiar se înrudeau cu evreii. Popoarele mării s-au așezat în cetăți împrăștiate pe toate țărmurile Mării Mediterane și Mării Negre dar cu precădere în zona Mării Egee, Adriatice și Ionice. Ați ghicit este vorba de greci! Greci le-au zis romanii de ciudă că nu îi puteau ajunge la inteligență! Grec înseamnă sclav în limba greacă iar denumirea Latină a broaștei țestoase este Testudo Greca - cap de grec.😊 Grecii s-au așezat în Grecia odiernă cu permisiunea tracilor. După un timp spartanii, care erau traci au vrut să-i alunge și chiar au reușit să-i învingă dar era prea târziu, în scurt timp romanii i-au învins și pe ei . În una din cărțile macabeilor scrie că grecii se înrudesc cu evreii, că au aceleași origini. Acum întorcându-ne la Iosif și gândindu-ne că Satan este stăpânul Terrei, el a vrut să-l omoare pe Iosif și cel mai virulent a fost Simeon . Ruben a vrut să-l scape, iar Iuda deși la început a vrut să-l omoare, a fost totuși de părere să-l vândă. Interesant a fost că pentru acuzația de tentativă de viol un sclav trebuia omorât! Se pare că Potifar nu a crezut învinuirea adusă de soția lui și l-a îndepărtat din casă. Un alt aspect este faptul că atunci când a început foametea, egiptenii au început să cumpere de la faraon grâne până când au epuizat tot ce aveau, ba chiar s-au vândut lui faraon și pe ei înșiși, deci faraon a devenit cel mai bogat om din lume!! 🎉 Cred că de aici , începând cu visul lui faraon și culminând cu înstăpânirea a tot ce exista în țară se trage ideea că faraon este zeu ! Deci tot un evreu l-a ajutat pe faraon să ajungă zeu😅.
@williamgabrielmortianu93258 ай бұрын
Continuare Iacov îl considera în sinea lui pe Iosif ca fiind întâiul născut pentru că era fiul celei pe care o iubise și o ceruse de soție dar fusese înșelat de socrul lui. Deci, în fond Iosif chiar a fost un prototip al lui Iisus! Conform cu Legea mozaică el a primit ca întâi născut o parte dublă de moștenire pentru că ambii lui fii au fost adoptați de Iacov . Esențial din această relatare trebuie să rămână gândul exprimat de Iosif către soția lui Potifar: - Cum aș putea să păcătuiesc împotriva lui Dumnezeu??
@NestorZidaroiu8 ай бұрын
Excepțional!..de când caut. aceste răspunsuri Mulțumesc @
@valeriaionelaculda83058 ай бұрын
Mulțumesc asa este CLAR GANDIREA LYI DUMNEZEU ESTE CU MULT MAI PRESUS DECAT RAȚIUNEA NOASTRA DUMNEZEU SA VA BINECUVÂNTEZE
@cladinoriel49038 ай бұрын
Minunat,domnule profesor!Multumesc pentru toate informatiile!!!
@elenacamelianica18918 ай бұрын
Multumim frumos pentru munca depusa.Fiti binecuvantat ! 🙏♥️
@Carmelusa8 ай бұрын
Mă așez cat se poate de comod și încep să vă ascult .❤❤❤❤
@Carmelusa8 ай бұрын
Când am citit povestea lui Iosif am plâns . Câtă cruzime la proprii frați .
@ovidiuifrim23558 ай бұрын
Buna seara Domnule Profesor. Extraordinar de interesant acest tip si antitip! Iarasi o prefigurare a Mantuitorului. Adanc! Si plin de invataminte pentru noi, care mai bombanim atunci cand dam de greutati!
@Carmelusa8 ай бұрын
Doamne ajută !🙏🙏🙏
@elenasacuiu69558 ай бұрын
Mulțumesc ! Mulțumesc ! Mulțumesc !
@VictoriaIon-kp9gg3 ай бұрын
❤❤❤❤❤❤
@PaulaBartos8 ай бұрын
Foarte interesante comentariile d-voastra si de mare folos pentru intelegerea Vechiului Testament. Va multumesc din suflet pentru efortul d-voastra si pentru exceptionala expunere a subiectelor! Nu am gasit nicaieri o imbinare mai inteligenta intre religie si stiinta. Am ascultat toate episoadele cu mare placere si astept cu nerabdare pe cele care urmeaza.
@popescudelialarisa72015 ай бұрын
Îmi place foarte mult abordările dumneavoastră. Vă urmăresc cu mult interes! Avem de învățat de la dumneavoastră...mulțumim. Chiar dacă unele ne depășesc " sau poate nu sunt chiar 100%,suntem oamenii și este normal să mai greșim. Dar una peste alta îmi place cum abordați Biblia!!!❤ Pe Bishop Mari Mari Emanuel, îl urmăresc de multă vreme,chiar are Duhul Sfânt in el,Domnul vorbește prin el!!!🙏 Același lucru spune și el legat de partea asta cu Iosif...! Mult succes incontinoare ❤
@dinicaelenasonia67138 ай бұрын
Multumim .
@tasiatudor61634 ай бұрын
❤🙏♥️🙏
@MitisorGhidrasan8 ай бұрын
D-le profesor va admir sincer elocința undar, când apreciem atât de mult iubirea lui Dumnezeu, cum putem uita numirea ca "pierzătorul" a îngerului morții venit să ucidă pe toți întîi născuți (ieșire cap 12).
@cugetariapologetice34038 ай бұрын
Mai avem 2-3 episoade și ajungem acolo.
@teodorapruteanu70588 ай бұрын
Foarte frumos și pe înțelesul tuturor ne dezvăluiți capitole din vechiul și noul testament.Va mulțumim pentru osteneala d-voastră pentru noi cititorii și urmăritorii d-voastră.
@Iuanmarcus8 ай бұрын
Stimați urmăritori este foarte bine că ascultații Cu atenție și observați și greșeala doar nu comentați cu răutate că în enumerarea atâtor nume, genealogii și generații se poate și greși mulțumesc pentru înțelegere
@cugetariapologetice34038 ай бұрын
Aveți dreptate. Mulțumesc.
@MyVictor738 ай бұрын
Va rog sa facetious macar un episod despre Psalmi. Sunt prea multe pareri contra lor. Si in psalmi apare referire la Isus.
@cugetariapologetice34038 ай бұрын
Mulțumesc pentru sugestie. Mai avem mult până la psalmi.
@MyVictor738 ай бұрын
@cugetariapologetice3403 este adevarat ca Psalmii sunt mai tarziu, dar cred ca sunt foarte important, se spun la fiecare liturghie. Dar bineinteles ca dumneavoastra stiti mai bine care este planul acedtui canal.
@MihaelaPiaskovski8 ай бұрын
Buna ziua. Doamne-ajută! Ați enumerat mai multe prefigurări/similitudini Iosif - Iisus (numele Iuda, Iosif; vânzările; cei 2 tâlhari; hrănirile mulțimilor; ispitirile; iertările ...); oare am putea introduce și 12 frați/neamuri - 12 apostoli? De ce au fost 12 și nu alt număr? Are vreo semnificație acest număr în VT și NT?
@cugetariapologetice34038 ай бұрын
Desigur, cei 12 frați, apoi 12 seminții ale Israelului, prefigurează pe cei 12 apostoli, adică noul Israel, Biserica.
@SimionNegrutiu3 ай бұрын
@@cugetariapologetice3403Dar toate aceste asemănări și comparații nu au nicio bază in Scriptură! Trebuie observat că cei care au comentat texte din V.T. erau inspirati de Dumnezeu!
@SimionNegrutiu3 ай бұрын
Nu vi se pare ciudat cain N.T. Iosif nu este asemanat cu Hristos?
@georgianadan998 ай бұрын
Și totuși asemănările sunt prea forțate. Nu putem compara scoaterea din foamete printr-o bună administrare cu înmulțirea pâinilor, etc . Iisus Christos are puteri pe care pământeanul Iosif nu le are.
@Carmelusa8 ай бұрын
Și dacă nu reușim să ne desăvârșim in această viață ?
@cugetariapologetice34038 ай бұрын
Important e să sfârșim această viață în stare de har, adică fără păcate grave nemărturisite.
@Carmelusa8 ай бұрын
@@cugetariapologetice3403 ❤️❤️❤️
@williamgabrielmortianu93258 ай бұрын
@@Carmelusa Tot ce facem greșit este păcat, ba chiar și cele pe care le puteam face bine dar nu le-am făcut și acelea sunt păcate! Gândiți-vă că păcatul primordial a constat în mâncarea unui fruct ! Un gest foarte normal . Eu când mănânc un fruct mă gândesc că un asemenea gest l-a adus pe Satan în viața noastră și sunt atât de mulți aceia care se lasă guvernați de Satan!! Important este ca atunci când înțelegem că am făcut ceva greșit să ne pară rău și să-i cerem iertare lui Dumnezeu în Numele lui Iisus Hristos și să nu mai facem acel păcat! Putem alege să nu mai facem acel păcat!
@moldovanrares8 ай бұрын
În Geneza 39:1 vorbește despre Potifar ca fiind Căpetenia Strajerilor și în Geneza 40:3 și 4 ne vorbește din nou despre Căpetenia Strajerilor. Întrebare : acest Căpetenia Strajerilor în casa căruia este închisoarea unde este închis și Iosif, este același Potifar și Căpetenia Strajerilor în casa căruia este și temniță? Mulțumesc mult!
@Adrian-oh7ok8 ай бұрын
De ce i se spune patriarh?
@moldovanrares8 ай бұрын
@@Adrian-oh7ok despre cine este vorba?
@cugetariapologetice34038 ай бұрын
Nu reiese clar din text. "Căpetenia străjerilor" e o traducere adaptată la înțelesul nostru. E puțin probabil să fie vorba de aceeași persoană în cele două versete.
@williamgabrielmortianu93258 ай бұрын
@@Adrian-oh7okpatriarh este un cuvânt vechi care înseamnă tată vechi sau tată din vechime. Patri-tata arh- vechi . Patri este din Latină dar arhi mi se pare că este din greacă...
@Adrian-oh7ok8 ай бұрын
@@williamgabrielmortianu9325 Mulțumesc pentru informație.Acum înțeleg mult mai bine anumite lucruri.
@Kasandra548 ай бұрын
13:51 fiul Rahelei nu fratele
@cugetariapologetice34038 ай бұрын
Aveți dreptate.
@Kasandra548 ай бұрын
@@cugetariapologetice3403 scz nu a fost cu răutate 🙏
@laurentiuichim74338 ай бұрын
Binevenite "tălmăcirile" versetelor vechi-testamentare, dar mai folositoare sunt paralelele cu lumea noastră, concluziile practice aplicabile în propria noastră viață. Nu mai vorbim despre gândurile care rămân în urma încercărilor de explicare a capitolelor Vechiului Testament. Spre exemplu, mie nu-mi dau pace, după ultimele 2 "episoade", 60 și 61, ale dvs, întrebări precum: ce relație privilegiată are Lucifer cu Dumnezeu Tatăl?; care este rațiunea pentru care lui Lucifer, împreună cu cetele de îngeri căzuți care i se închină, li se permite să existe, după toate dovezile acestora că nu-și regretă poziția față de Dumnezeu, și nici nu doresc să se schimbe, etc...
@elenacamelianica18918 ай бұрын
Multumim frumos pentru munca depusa.Fiti binecuvantat ! 🙏♥️