7 filozof tartışıyor: SANAT NE İŞE YARAR?

  Рет қаралды 104,315

Pelin Dilara Çolak

Pelin Dilara Çolak

3 жыл бұрын

KATIL Özelliği ile üye olarak kanalı desteklemek ve ayrıcalıklardan faydalanmak için:
/ @pelindilaracolak
Heidegger, Nietzsche, Freud, Kant, Derrida, Vischer, Aristoteles sanatın ne işe yaradığını, hayatımızı nasıl pozitif yönde değiştirebileceğini açıklıyor.
Martin Heidegger, Sanat Eserinin Kökeni
Friedrich Nietzsche, Güç İstenci (Sanat olarak Güç İstenci Bölümü)
Aristoteles, Poetika
Sigmund Freud, Sanat ve Sanatçılar Üstüne
Jacques Derrida, Aporias ve Marx'ın Hayaletleri
Immanuel Kant, Yargı Yetisinin Eleştirisi
💡Artık Tanışalım! Soru - Cevap: Dilozof Kimdir?
• Video
💡 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN FELSEFE TARİHİ SERİSİ
• BATI FELSEFESİ TARİHİ ...
💡BİLİNEBİLİRİN ÖTESİNDE: Tarkovsky, Kant, Bergson, Heidegger
• BİLİNEBİLİRİN ÖTESİNDE...
💡Türkiye'de Filozof Yok mu? Oruç Aruoba Kimdi?
• Türkiye'de Filozof Yok...
💡Film Önerisi: Gustav Klimt'in "Altınlı Kadın"ı Kim?
• Film Önerisi: Gustav K...
💡Göbeklitepe'yi Bu Kadar Önemli Yapan Ne? Göbeklitepe Turu
• Göbeklitepe'yi Bu Kada...
💡Şifreleri Çözmek: Osman Hamdi Bey'in Sakıncalı (?) Resimleri
• Şifreleri Çözmek: Osma...
🎶 KULLANILAN MÜZİK:
Music by Kevin MacLeod. Available under the Creative Commons Attribution 3.0 Unported license: creativecommons.org/licenses/...
incompetech.com/music/royalty...
PEKİ YA BEN KİMİM?
🔻www.pelindilaracolak.com
🔻 / pelindilaracolak
🔻 / pelindilaraclk
🔻 / pelindilaracolak
🔻 / pelindilaracolak
📝 Bana Yazın:

Пікірлер: 311
@ebrukardas441
@ebrukardas441 Жыл бұрын
Sanat üretmek insanın özüne ait yaratıcı bir güçtür. Sanatçılar bu güç sayesinde duygu ve düşüncelerini ortaya koyar. Sanatçı, duygu ve düşüncelerini ifade ederken kendi için olan güzeli yaratır. Bunu toplumun beğeni kaygısıyla yapmaz, bunu Sigmund Freud da dediği gibi “bastırılmış dürtülerin kendilerini imgesel düzlemde üretici bir güç ile ortaya koyulması ve yüceltilmesi” düşüncesi ve hissiyle yapar. ” 4 Tablo ile ilgili anlatılan bir anekdotta göre Picasso’nun Alman ordusunun bombaladığı “Guernica”yı anlatan eserine bakan Alman general sorar: - Bu resmi siz mi yaptınız? Picasso’nun cevabı manidardır: - Hayır, siz yaptınız.” Bu diyaloğa göre “Guernica”, Alman ordusunun yaşattığı yıkım ve acının Picasso’ya nasıl duygu ve düşünceler yaşattığının resmidir. Burada Picasso’nun amacı toplumsal gerçeği resmetmek değil, bu gerçeğin ona neler hissettirdiğini ve yaşadığı bu çaresizlik karşısında bastırdığı duygularının eseridir Guernica. Sanatçı, topluma mesaj vermek amacıyla yaratmaz sanatını fakat bu değildir ki toplum o sanatta kendi gerçekliğini görmesin. Bir insan sanat eserinden bir mesaj çıkarıyor ise bu o kişinin algıladığıdır bir başkası aynı mesajı algılamayabilir daha farklı bir haz duyabilir. Sigmund Freud, Leonardo da vinci için; çocukluğunda yaşadığı travmaları ve aslında onda görünmeyenin sanat eserinde kendisini belirli belirsiz gösterdiğini idea eder. Leonardo da vinci bastırdığı bu duyguları sanat eserinde hissettirmesi demek sanatını toplum için ortaya koyduğu düşüncesi çıkarılmamalıdır. Picasso “sanat, gerçeği anlamamızı sağlayan bir yalandır” sözünde sanatın gerçeği anlamamızı sağladığını söylemekte, sanatın toplum için yaratıldığını kastetmiyor. Evet, sanat eserleri yaşamın gerçeklerini hissettiriyor olması zaten çok normal değil mi? Çünkü o sanatı yaratanda neticede toplumda yaşayan bir insan. Aristoteles sanatı, ağır duygulardan arınma olarak ele almıştır tıpkı Sigmund Freud da dediği gibi “bastırılmış dürtülerin kendilerini imgesel düzlemde üretici bir güç ile ortaya koyulması ve yüceltilmesi”. Özetle sanat, sanat için ortaya konulur fakat bu onu toplumdan ayıracağı anlamına gelmez topluluklar bu sanat eserlerinden kendilerine pay çıkarır ister bu çıkarım toplumsal bir gerçeklik olsun isterse sadece duyulan haz veya beğeni olsun. benim düşüncem :)
@softdondurma.456
@softdondurma.456 3 ай бұрын
Bu yazı, aydınlatıcı. Teşekkür ederim.
@seldakaratas6903
@seldakaratas6903 2 ай бұрын
@ebrukardas441 rica etsem konuyu biraz daha açabilirmisiniz ?
@sevalergun1327
@sevalergun1327 3 жыл бұрын
geçen gün kadıköy'de rastlamıştım size, ufak bir sohbetimiz olmuştu. birkaç cümle yazmak istedim, kendimi pek ifade edemedim o anda. okulda verilen hiçbir sosyal bilimler dersini sevemeyen görev gibi çalışıp geçen bir öğrenciydim. zaten lisede sayısal bölüm seçmiştim, merakla beklediğim seçmeli felsefe dersinin öğretmeni de o sene emekliye ayrılmıştı. teknik üniversite falan derken felsefeyle 'resmi olarak' tanışamadım. modern sanat müzesi ve eserlerini severdim ama sadece atmosferi uygunsa dikkatimi verebilirdim, derinine inemezdim. sadece sürükleyici romanlar okuyabilirdim. bir iki videonuzu ablamın tavsiyesiyle izledim. gerçekten anlatıcılığınız çok çok keyifli. sizi bulduğuma çok seviniyorum. eminim birçok insanın da soru sorup merak etmesine vesile oluyorsunuz. güzel işlerinizin takibindeyiz ♥️
@tuberklz
@tuberklz 3 жыл бұрын
'bir bahar akşamı rastladım size' var bir de
@nebahatkaryagdi
@nebahatkaryagdi 7 ай бұрын
Merhaba ilk verdiğiniz örnekler ile “sanatçı” olunmaz sanat sever olunur
@alyosaseryoja8408
@alyosaseryoja8408 3 жыл бұрын
Ahhh boyle icerikleri gordukce KZbin Türkiye'de sonsuza kadar kapanmasin diyorum
@meselci
@meselci Жыл бұрын
Kesinlikle 👍
@ebrukeser3006
@ebrukeser3006 3 жыл бұрын
Sanatın ve düşüncenin vücut bulmuş halisin ♥️ düşünen insan mutsuzdur ama sen düşünmenin zevkine vardığın için mutlusun, emeğine sağlık
@batuskovichuman6886
@batuskovichuman6886 3 жыл бұрын
bana göre sanat, ilham verici olan ve somut dünyayı en iyi yansıtan şeydir.
@unalarabac84
@unalarabac84 3 жыл бұрын
Peki somut dünya ne kadar somuttur?
@otomatikmandalina7283
@otomatikmandalina7283 3 жыл бұрын
@@unalarabac84 duyularına güvendiğin kadar
@RamazanKamari
@RamazanKamari 3 жыл бұрын
05:06 : Gördüklerimiz sadece ışık işaretleridir; anladıklarımız ise kendimizin timsalleridir. - Oswald Spengler, Batının Çöküşü
@tanhellv
@tanhellv 3 жыл бұрын
Yanılmıyorsam prompter benzeri bir şey kullanmadan anlatıyorsunuz bu yüzden çok sohbet havasında geçiyor videolar. Ağır konular bile daha dinlenebilir bi hal alıyor. Sanat içerikli videolarınıza bayılıyorum. Emeğinize sağlık, teşekkürler.
@serkan6697
@serkan6697 3 жыл бұрын
Daha 5. dakikadayım ama sanatın öyküsü kitabının ilk bölümünün düşündürttüklerini anımsadım. Sanatın sanatsallığı onunla kurduğumuz ilişki kadar gerçekten, metafizik bir dışavurum denebilir belki fakat şeylerin özünü onlarla kurduğumuz ilişkiye indirgemek çok subjektif geldi. Sanat bizim ürünümüz, biz varsak varlar fakat şeyler öyle değil. Hayatımın tamamı bizim onunla kurduğumuz ilişki kadar ama ilişki kurduklarımızın dışında şeyler de var.
@ahmetsinerji3132
@ahmetsinerji3132 3 жыл бұрын
Sanatın öyküsü; adı üstünde masaldır, sanat üzerine yazılan en güzel zevk verici hikayedir, tatlı uykular, pembe masallar verir... sanatın ne’liğine dokunmayan bir Metin maalesef sanatın anlaşılmasını sakatlayandır. Rilke, “sanat üzerine” okunabilir.
@blntand1932
@blntand1932 3 жыл бұрын
Siz ne güzel bir insansınız, çok teşekkür ederim çook değerli bilgiler için. Yaklaşık 1 yıl önce "sanat ne işimize yarar" hakkında bir tarama yaparken bulmuştum kanalınızı, iyi ki görmüşüm :) selam ve saygılarımla...
@ozkanege
@ozkanege 3 жыл бұрын
Sanat amaç mıdır araç mıdır? Neyi amaçlarız yada nereye varmak için onu kullanırız? "Sanat; tek kelimeyle ifade biçimidir. Sözlü, yazılı, çizili... Uykuda rüyalarımız ne ise gerçeklerdeki rüyamız da sanatın ta kendisidir." Özkan Ege
@husnaaltn7917
@husnaaltn7917 3 жыл бұрын
Harika bir video olmus emeginize saglik😍
@ecemaksungur7192
@ecemaksungur7192 3 жыл бұрын
Güzel bir video olmuş, emeğinize sağlık. Aklıma takılan bir soru oldu, bunu sizinle paylaşmak isterim. Derrida'nın düşüncesine göre; ölüm olanaksız bir deneyim olarak (limit) kendi düşüncesinde bir sanatsal eyleme mi karşılık gelmektedir ?
@ahz84
@ahz84 3 жыл бұрын
Açıklamaların tamamı çok değerli. Ben biraz Freudçuyum sanırım. Çünkü kişinin sanat deneyimi içgüdüseldir ve bunlar özgün sanat eserlerine mutlaka yansıyacaktır diye düşünüyorum. Günümüzde klinikte de kullanılmaktadır. Çocuk Ruh Sağlığı bölümünde, bir tanı aracı olarak, başvuran çocuklara resimler yaptırılır. Resimlerdeki karakterlerden, karakterlerin biçim ve konumlarından ve arka fonda anlattığı öyküden yola çıkılarak çocuğun yaşadığı travmalar ve çocuğun başa çıkma çalışmaları anlamaya çalışılır. Yine harika bir video olmuş emeklerinze sağlık.
@nemonihil5576
@nemonihil5576 3 жыл бұрын
Merhaba Dilara, umarım iyisindir. Söylemek istediğim şey şu ki, videoların çok kişiye ulaşıyor ve içi bana göre gerçek manada dolu videolar. Söylediklerin hem bana geçiyor hem de dinlerken yorulmuyorum bu yüzden eğer boşluğa düşersen tüm bunları gözden geçirmeni rica ediyorum. Sadece şunu sormak istiyorum, Instagram veya Twitter kullandığını biliyorum. Ben çok uzun zamandır kullanmıyorum ve kullanmayı da gerekli , olumlu, faydalı -ne demek istersen artık- görmüyorum. İnsanların kendini ya da bir şeyleri böyle paylaşmalarını doğru bulmuyorum, sen bu konuda ne düşünüyorsun? Belki bir gün karşılaşırsak olur da müsiat olursan dinlemek isterim. Belki bir gün bununla ilgili bir video yaparsın. Emeklerin için teşekkür ediyorum, hayatının en alanında umarım çok mutlu olursun. :)
@serkanarn5763
@serkanarn5763 3 жыл бұрын
Nekkkaadarrr güzel anlatıyorsunuz. Diksiyonunuz, bilgi birikiminiz ve de bize aktarmadaki beceriniz sizi çok güzel kılıyor. İnsan tanışmak istiyor.
@mervecvlll
@mervecvlll 3 жыл бұрын
harika bir video olmuş , ilham aldım. Video nasıl bitti anlamadım 😊 Hepsi birbirinden güzeldi.
@firdevsgultekin1857
@firdevsgultekin1857 2 жыл бұрын
Sizi yeni tanıyorum çok mutlu oldum paylaşımlarınız çok değerli teşekkür ederim 🌼
@sefika9825
@sefika9825 3 жыл бұрын
Sanat felsefesi hakkında şimdiye kadar pek düşünmemiştim, ve bundan olsa gerek videonuz kafa açıcı oldu benim için. Emekleriniz için teşekkürler.
@umutilkayabdullahkorkmazko2848
@umutilkayabdullahkorkmazko2848 3 жыл бұрын
Bu kitabı ihmal etme sevval gercege cagri kitabi felsefe edebiyat sosyoloji muhteşem bir kitap ihmal etme
@cerenceli
@cerenceli 3 жыл бұрын
Sanat felsefesine bayılıyorum. Teşekkürler dilozof. Bence sanat özellikle iş temposuna boğulanlar için arınma yolu olmalıdı:)
@adnanazizkoz2936
@adnanazizkoz2936 2 жыл бұрын
Benide yık prenses
@cerenceli
@cerenceli 2 жыл бұрын
@@adnanazizkoz2936 :D
@crnx5774
@crnx5774 3 жыл бұрын
Dinlemeye doyamıyorum, emeğinize sağlık. Çok teşekkürler :)
@farazininkickleri152
@farazininkickleri152 3 жыл бұрын
Konuşmanız çok hoş 👌👌
@ezgiyldz8743
@ezgiyldz8743 3 жыл бұрын
Geçen yıllarda bir kaç kere güncel sanat galeri ve sergi önerileri olan videolar koymuştun. Keşke tekrar yapsan. Bize önerebileceğin güncel sergilerle ilgili bir video çekebilir misin?
@dnurhak
@dnurhak 3 жыл бұрын
Wischer ve Einfühlung :) Empati ve Einfühlung arasındaki farkı sayenizde 40 yaşımdan sonra farkettim. Teşekkür ederim
@dangerzone7464
@dangerzone7464 3 жыл бұрын
Bir fikirle başlar herşey ve bir sanat olusur , O sanatla devam eder bin fikir oluşur.. Bir insanı yaptigı sanat eseri binlerce insana esin kaynagı olabilir..
@lutfiyegamzeaydin
@lutfiyegamzeaydin 3 жыл бұрын
Hosgeldınız🤗
@sevginurbeytas7541
@sevginurbeytas7541 3 жыл бұрын
Sanat ve sanatçılar üzerine olan kitabı 24 yil önce Sanat Eseri İnceleme ders ödevim icin okumustum; anlatımını çok iyi; videolarınızı öğrencilerime de izletecegim; emekleriniz için teşekkürler 💐👏👏👏
@hic41
@hic41 3 жыл бұрын
Keyif ve ilgiyle izliyorum 😊😊😊
@oguzerel5543
@oguzerel5543 2 жыл бұрын
Estetik felsefesi konusunda arama yaparken tesadüfen kanalınizi buldum. Aklımda dağınık olarak bulunan konuları, çok harika bir şekilde anlatarak bütünleştirdiniz. Sayenizde bilgileniyorum ve bakış açım değişiyor. Çok teşekkürler...
@efe4154
@efe4154 3 жыл бұрын
çok güzel söylüyorsunuz sanatkarlık aslında hayatta kalma içgüdülerimiz gibi hepimizde var ol an bir durum ne kadar üstüne düşersek ve eğer zamanın toplumunu gözleyebilirsek tüm o büyük sanatkarlar gibi bizde kendimize sanatkar diyebiliriz sanırım. AŞK ÇEŞMESİNDEN HERKESE SU VAR YETER Kİ SUSADIĞINI İNKAR ETME... dürüst olun arkadaşlar dürüst ve doğal davranın kendinize çevrenize en kolayı bu
@sevilay___aksoy6493
@sevilay___aksoy6493 3 жыл бұрын
Söylediklerini tam anlamıyla kavrayamay acak kadar bilgisiz olsam da yine de teşekkürler 😊❤️
@persephh0ne
@persephh0ne 3 жыл бұрын
26 dakikalık video mu hemde sanatla ilgili 🥳🎉
@yahyacakr3361
@yahyacakr3361 3 жыл бұрын
Çok güzel olmuş yüreğine sağlık özelikle kant
@resmen4603
@resmen4603 3 жыл бұрын
Sanatı ve sanatcıları çok mükemmel yorumluyorsunuz bende bir ressam olarak size teşekkür ediyorum sizingibi sanatseverlerde olması çok güzel ayrıca sizin bir resminizi çizmek isterim
@meselci
@meselci Жыл бұрын
Çizdiniz mi acaba?
@rzgre7611
@rzgre7611 3 жыл бұрын
Freud tarafından çizdiğim resimlerin incelenmesini isterdimm, özellikle bir plan yapmadan çizmeye başladığımda ne söylemek istediğimi kendim bile anlamakta zorlanıyorum gerçi ben amatör bir çizerim aslında daha çok acaba günümüz sanatçılarının resimleri psikoanalitik düzlemde incelense ne tür şeyler ortaya çıkar diye merak ediyorum ya da onlar resme başlamadan önce bir planla mı hareket ediyorlar yoksa doğaçlama mı, belki de bazı ressamlar iç dünyasını dökmekten çok kendini nasıl göstermek istiyorsa öyle sanat yapıyordur. Bu tür şeyler gerçekten çok merak uyandırıcı. Umarım kitap hakkındaki videon çabucak gelirr zira videolarına doyamıyoruz :)
@mehmetmenay9701
@mehmetmenay9701 3 жыл бұрын
Freud'un görüşlerine o kadar önem vermeyin, cok soyut analizleri var. Yaşadığı dönemde nörobilimin günümüz verileri elinde olsa tespitlerinde farklı kararlar alabilirdi.
@yusufacem9372
@yusufacem9372 3 жыл бұрын
Çok güzel olmuş video. Elinize emeğinize sağlık. Sadece Hegel'in sanat ve estetik üzerine düşüncelerinden bahsetmemeniz ilgimi çekti. Hegel'in sanat ve estetik konusundaki düşüncelerinden bahsetmemenizin özel bir sebebi var mı? Teşekkür ederim. 🌸 🌸 🌸 🌸
@ozgurylmaz8362
@ozgurylmaz8362 3 жыл бұрын
Proudhon'un sanatın prensibi kitabına değinmemişsin o kitap da farklı bi bakış açısı katabilir herkese tavsiyem olsun
@recepyuksel1498
@recepyuksel1498 Жыл бұрын
imkansızın imkanı deneyimi için , A. Bierce'in "An Occurrence at Owl Creek Bridge" öyküsü ve kısa filmi aklıma geldi.
@hic41
@hic41 3 жыл бұрын
16:10 o video çabucak gelsin lütfen
@merideko9212
@merideko9212 3 жыл бұрын
Üstünüzdeki süveter de sanatttt çok beğendim ♥️
@mehmetciftci9916
@mehmetciftci9916 3 жыл бұрын
Çok iyi anlatmışsın Dilozof, tebrik ederim.
@emineerkek5871
@emineerkek5871 3 жыл бұрын
İrade eğitimiyle ilgili bir video gelebilir mi ?
@antifascisthuman97
@antifascisthuman97 3 жыл бұрын
Teşekkür ederim emeğinize sağlık.
@zhratahir9332
@zhratahir9332 3 жыл бұрын
Seviliyosunuz , devam 🌼🌼🌼
@zen.8.8
@zen.8.8 Жыл бұрын
sanatin ne oldugunu hissettim. cok degisik bir duygu, beni icinde oldugum bosluktan cikardi. o bosluktayken bunun sebebini sanatin ne oldugunu anlamamak olduğunu bilmiyo insan. sanati bildigimi sanıyodum. resim de cizerim odullu resimlerim vardir. ama uzun bir sure ara verdim. resim cizmeye anlam veremedim cunku. cunku benim resimlerim sanatsizdi, sanati bilmedigimden. sanati sadece anlatilanla anladığını sananlardandim. ben inanamadim bu farkindaliga varinca. nasil yasamisim dedim bilmeden. dusunurken agladim. sanatin gerekli olusunu anlamlandirazdim. sarkilari sadece moduma ayak uydurmasi icin dinlerdim. onlari dinlerken hissediyorum sanirdim. resim cizerken sanat yapiyorum sanirdim. tablolara bakarken sanati anliyorum sanirdim. cok zor bunu fark etmek. bunu benim anlayisim muzigin bana yegane bir sanat oldugunu anlatabilecek bir muzik grubunu kesfetmemle oldu. dedigim gibi uzun suredir bosluktaydim sadece sarki dinlemis olmak icin dinliyordum, eglendiriyordu, rahatlamak istedigimde rahatlatiyordu, iliklerimde hissediyordum ama sanati tanimadan once basite indirgedigim muzigi tanimlayan duygulardi bana. hatta herkesin sarkici olabilecegini dusunuyordum. cunku gordugum kisiler bu isi sanat olarak yapmiyordu, sanatci olarak tanimlayamam. ayni benim resimlerim gibi. farkinda degiller cunku sanatin ne oldugunun. muzigin arkasinda bir deha oldugunu, sanat oldugunu anlatan grubu kesfettim ve sukrediyorum. bunu hala anlamayan insanlar oldugunu biliyorum ve yazarak belki ona ulasmaya yol alabilecekleri dogrultuda katki saglarim diye dusundum. cunku dedigim gibi o yokken onun yoklugu anlasilmiyor.
@halilcaninam1045
@halilcaninam1045 3 жыл бұрын
Eski videonun yorumlarını okuyor musun?
@kmnk
@kmnk 3 жыл бұрын
Sanat, başkası olma deneyimi sunuyor. O uzay gemisindeki maceraya ben de çıkmışım gibi hissettiriyor. İmkansızı deneyimleme çok doğru bir tespit.
@muharremcelik7071
@muharremcelik7071 3 жыл бұрын
Bence de Derrida'nın tanımı harika.
@gurulturulusu
@gurulturulusu 3 жыл бұрын
Pek çok kavramı anlamak için tarihine bakıyorum. Vaktiyle komedyen, şarkıcı, çalgıcı vs aşağılık bir meslek olarak görülürdü. Sanat ve sanat işleri de ortaya çıkmaya başladıklarında umursanmadıklarına eminim. İnsanlar güneş ışığında çalışır, gece karanlığında evlerine çekilirdi. Şimdi günün 24 saat yaşanabilmesiyle farklı bir dünyada yaşar olduk.
@sinemgungor6016
@sinemgungor6016 3 жыл бұрын
Gerçekten her biri üzerine uzun uzun düşünülebilir. Çok dolu dolu bir videoydu. Özellikle ölümün imkansızlığı kısmı çok hoşuma gitti. Teşekkürler.
@sinemgungor6016
@sinemgungor6016 3 жыл бұрын
Bir de karşılaştırmalı felsefe olarak konuyu ele almaniz da cok etkileyici ve faydali bence. Eklemek istedim.
@yakupbelan4809
@yakupbelan4809 3 жыл бұрын
Freud'un dış bilinç açıklaması efsane bizim neden bu videoda olduğumuzun bile açıklamasını yapmış bulunuyor.
@berkaybulduk4832
@berkaybulduk4832 3 жыл бұрын
Sanat ve felsefe bence Camus'nün "uyumsuz" felsefesindeki huzursuzluktan ortaya çıkmakta. Hayat herhangi bir amaca hizmet etmeyen bir olgu ama biz insanlar her şeyi mantık çerçevesine oturtmak isteyen rasyonel varlıklarız. Bu huzursuzluk olmasa, insanın anlamsızlık içerisinde bir arayışı olmasa, sanat ve felsefe sadece estetik kaygılar içeren bir eğlence aracı olurdu. (Bu arada video için emeğine sağlık. Çok güzel bir video olmuş. Önerdiğin kaynaklar için de teşekkürler. Özellikle Sanat ve Sanatçılar Üstüne kitabını vakit bulabildiğim en kısa sürede okumak istiyorum :) )
@phoenixgriffon8459
@phoenixgriffon8459 3 жыл бұрын
Einfuhlung olayı gerçekten çok ilginçmiş. Açıkçası bir kitap karakteriyle özdeşleşme deneyimini yaşamıştım zamanında. İnanılmaz bir deneyimdi gerçekten de. Bu arada tabiki de einfuhlungu seçiyorum ben :)
@yigitustun4801
@yigitustun4801 3 жыл бұрын
Tam da sanatın ne işe yaradığını araştırmaya başlarken bu videoyla karşılaştım, teşekkür ederim.
@BraveBrush
@BraveBrush 3 жыл бұрын
Kant gibi düşünmek isteyebilirdim fakat biraz romantik geldi fikri. Bana en yakın gelen düşünce Nietzsche'nin oldu. İçe dönüp bakınca daha haklı, Kant'in düşüncesi ise "keşke öyle olsa" durumunda gibi. Güzel ve etkili bir video olmuş, elinize sağlık 👍 👏 👏
@hanefisasu2347
@hanefisasu2347 3 ай бұрын
Öldüğümüzde yok olacaksak, sanat yapmanın hiçbir anlamı yoktur. Eğer ölüp yokolduktan sonra güzide eserlerimizle hep hatırlanmak için sanat yapacaksak, hatırlandığımızı da bilmeyeceğiz. Zaten bilip bilmeyecek bir ben de olmayacaksa ne anlamı kaldı.
@isagurler8704
@isagurler8704 3 жыл бұрын
Çok farklı bir bakış açısı kazandım hocam. Teşekkürler ✨
@muratcevik9465
@muratcevik9465 2 жыл бұрын
Nasıl bir bakıs açısı?
@ziyacosar
@ziyacosar Ай бұрын
Harika is. Emegine saglik
@sibelemir7630
@sibelemir7630 2 жыл бұрын
Hayatım boyunca izlediğim kendim için en faydalı videolar listesinde ilk beşte :)
@cengiztasc622
@cengiztasc622 3 жыл бұрын
Çok yalın çok güzel anlatım. 👏👏👏
@carettacaretta6867
@carettacaretta6867 3 жыл бұрын
Bu 7 görüş çok ilginç ve hepsi ayrı ayrı çok doğru geldi bana.Ayrı ayrı da video yapabilirsin bence.Üzerinde daha fazla düşünme imkanı buluruz.Güzel bir seri olur.
@gonuloztekin1474
@gonuloztekin1474 3 жыл бұрын
Videoyu 1:56'da durdurup yoruma iniyorum. Fotoğraf makinesiyle çekilen bir fotoğrafın sanat olamayacağını anlatmıştı Bager Hoca. Evet flutv'den geliyorum ehehehe devam edelim bakalım
@ahmetsinerji3132
@ahmetsinerji3132 3 жыл бұрын
Dilara hanım, joseph beuys’ un “ağaç dikme eylemi” ni sanat açısından yorumlar mısınız, bir de “sanat yapılan değil, olunan bir şeydir” ne anlama gelmektedir ( sanat nasıl olunur?) Not: alethea bunlar içinde sanatı anlama adına en uygundur. Einfuhlung yaklaşmıştır ama hikayeden ibarettir. Tiyatro ve sahnedeki oyuncu ikilisi einfuhlung dan daha iyi dir sanatı anlama adına.
@horbar8100
@horbar8100 3 жыл бұрын
Wittgensteindan bahsedebilirmisiniz?
@tamerer203
@tamerer203 Жыл бұрын
Süper anlatım!
@cemrohnda5940
@cemrohnda5940 3 жыл бұрын
Tesekk......Severek izliyorum,bir çok arkadaşıma da gönderdim muhteşem video larınızı ,biz Size nasıl destek olabiliriz ? 🤔 Patreon da dilozof bulamadım,aylık bağışçınız oluyum .?
@buketalkan2444
@buketalkan2444 3 жыл бұрын
Cok tesekkurler.
@angeldiariesbabylonianspell
@angeldiariesbabylonianspell 3 жыл бұрын
24:31 Sanatın birleştirici gücü, sanat birleştirir.
@nonfiguratief
@nonfiguratief 3 жыл бұрын
Deleuze'den söz edilmesini de isterdim..
@xaqankerimov6640
@xaqankerimov6640 3 жыл бұрын
Anlamaya çalışıyoruz :D
@emrahy.849
@emrahy.849 Жыл бұрын
Çok iyiydi..Sanat felsefesi ve estetik üzerine mümkünse önce Türkçe okumalar yapıp sonra ingilizce olarak okumalar yapmak istiyorum . Bu konuda youtube vb yerlerden tavsiyelerinizi bekliyorum..Teşekkürler dostlar:)
@laletuncer4271
@laletuncer4271 3 жыл бұрын
Sanat görünmez olanı (duyguyu inancı hayali ) görünür kılmaktır Yaradanîn dilidir ve budille konuşmak için insanı bir ara yüz olarak kullanır .
@muratcevik9465
@muratcevik9465 2 жыл бұрын
Katılıyorum size, Özellikle Şiirde; Sanatçı Yüksek Farkındalığa sahiptir, daha sonra Farkettiklerini Şiddetli şekilde Sunandır; Kısacası Sanatçı Görünmeyeni Gören ve Onu Gözünüze gözünüze sokandır, Orhan Veli böyledir, Cemal Safi Böyledir Hemen hepsi böyledir. Özüne gelirsek dediğiniz gibi Sanatçı Farkındalık Uyandırandır..!!
@bahadrkabil8764
@bahadrkabil8764 2 жыл бұрын
24 ve 25. dakikalar arası anlatılan şey muazzamdı, bu videoyu ben ara sıra açar izlerim.
@defyapm3547
@defyapm3547 3 жыл бұрын
Dilozof ablacığım şimdi sana bir soru Filozofların yazdığı bazı edebi eserlerdeki karakterlerin düşünceleri o filozofun da düşüncesi midir? Yani mesela Böyle Buyurdu Zerdüşt kitabını ele alalım o düşünceler Nietzsche'nin düşünceleri mi yoksa kendi uydurduğu karakterin yani Zerdüşt'ün düşünceleri mi Aynı şey Platon'un Devlet'i için de geçerli Devlette söylenenler Sokrates'in mi yoksa Platon'un mu nasıl ayırt edeceğiz?
@oguzhanaltinpinar1406
@oguzhanaltinpinar1406 3 жыл бұрын
Gözlerin kapalı aynaya baktığında,aynada ki görüntün seni görebilir ama sen aynada ki görüntünü görmezsin.Yani eserin durumuna uygunluk noktasında yaratılan karakterler yazarından soyutlanarak düşünülemez.
@cemoportugal
@cemoportugal 3 жыл бұрын
Oncelikle cok tesekkur ederim bu guzel calismalarinizdan dolayi. Sanat: Varolus'unun disavurumu... , degil mi? Paylasilan GUZELLIK, DUYGUDASLIK, EVRENLESTIREN DUSUNCE ve EMEK! "Iste bu nedenle ESERLERINIZI MERAK/HAYRETLE IZLIYOR ve BUYUK BIR SEVINC ILE PAYLASIYORUM" VAROLUN, SAGOLUN DILARA! VIVA DILOZOF :-)))
@nuranozdil96
@nuranozdil96 2 жыл бұрын
Geçen gün ben de sanat üzerinde kafa yormuştum.Sizin gibi cümleler kuramam.Ben hep basit ve düz cümleler kurarım.Dünyayı yeniden tekrar yaratmak olduğunu düşünmüştüm.Orada manzara duruyor ve sen onu çiziyorsun.Bu yaratıcılık insana doyum verir.
@kaptanamerika1411
@kaptanamerika1411 3 жыл бұрын
Harika bir anlatım tarzı olmuş Bu kanalı bana tavsiye eden youtube algoritmasi iyi ki varsin:))
@shumkarmasiraliev3290
@shumkarmasiraliev3290 2 ай бұрын
Sanırım Sanat “geçmişi ve geleceği şimdide göstermeye çalışmak” Kendi hayatına anlam verme süreci
@yusufcivelek3744
@yusufcivelek3744 Жыл бұрын
Bu soylediklerinizin bazilarini ben uyguluyom ayrica sanatlan yeri geliyor cok ilgileniyom ve gelisiyom bir cok merak ettiklerimi yapiyom ornek olarak siyir yazmak beste uydurmak resim cekmek yapmak interneten deysik sanatlar bulmak
@hanifecakar2647
@hanifecakar2647 Жыл бұрын
Teşekkür ederiz
@Bineshsara
@Bineshsara 3 жыл бұрын
Bence Bu videon güzel . ben Irandan
@TurkisiWeb
@TurkisiWeb 3 жыл бұрын
Ölüm deneyimi kendimiz olmayı sürdüremediğimiz için olanaksız ise o halde yaşam deneyimide dönüştüğümüz için olanaksızdır diyemez miyiz? ayrıca ölümü başka bir deneyim olarak değilde yaşamın deneyiminin tamamlanması olarak göremez miyiz?
@resho4700
@resho4700 2 жыл бұрын
Efendim, çalışmanızı ders olarak işledik. Teşekkür ederiz
@Viricanus
@Viricanus 3 жыл бұрын
Dilara "aporias" kelimesi yunanca da şaşkınlık ve hayret anlamında da kullanılır, eğer yalnızca etimolojik kökeninde(elbette bunun harika bir yararı vardır) kalmak istemeyerek zihninde anlamın bütünlenmesine yardımcı olacaksa... Örnek: Yuhanna 3. Bölüm " -Sana yeniden doğmalısınız dediğime şaşma!..." derken Μην απορι (Min Apori(a)) Şaşma anlamındadır.
@allesklarism
@allesklarism 3 жыл бұрын
Bu video efsane olmus!!!
@fatmakaradirek9416
@fatmakaradirek9416 3 жыл бұрын
Sizin en sevdiğiniz sanat eseri hangisi acaba çok merak ettim.
@isimyok7354
@isimyok7354 3 жыл бұрын
Küçüklüğümden beri en sevdiğim ve sebepsizce belki de yakınlık duyduğum eserdir Yıldızlı Gece Bana sorarsan tabii
@dangerzone7464
@dangerzone7464 3 жыл бұрын
4 yapraklı yonca en sevdigim sanat eseri bence doğadan daha üstün bir sanatçı yok..
@ness4212
@ness4212 3 жыл бұрын
İnternetim yok maalesef begenip gidiyorum 🖐️
@isimyok7354
@isimyok7354 3 жыл бұрын
Benim de yok ama izliyorum
@kubraerturk7090
@kubraerturk7090 3 жыл бұрын
@Bir Şahıs Veya Bir Kişi az var demek ki..
@isimyok7354
@isimyok7354 3 жыл бұрын
Az var ama paket aşımı yaparım çok sıkıntı değil
@sepderler7987
@sepderler7987 3 жыл бұрын
Seninle gurur duyuyorum kadın ❤
@saeidalipour4061
@saeidalipour4061 3 жыл бұрын
sizden ben çok öğrendim ben iranazerbaycan bölgesinden sizi izliyorum
@incinmissinpeepo824
@incinmissinpeepo824 3 жыл бұрын
15:43 şunu eklemek isterim çocuk psikologları çocukları anlamak için onlardan bir resim çizmelerini hikayeyi tamamlamalarını veya birlikte oyun oynamalarını ister. çocuk yaşadıklarını hissettiklerini buralara aktarır ve sonucunda işin profesyonelleri bunları yorumlar.
@doityourself4912
@doityourself4912 Жыл бұрын
9:20 👌
@colonelzulu4968
@colonelzulu4968 3 жыл бұрын
İște o beklenen harika video geldi vuhuuu
@nilsudegililsu2246
@nilsudegililsu2246 2 жыл бұрын
Teşekkürler
@muratcakan549
@muratcakan549 3 жыл бұрын
Bu dünyaya geldik sevmek sevilmek için bu dövüş bu kavga bilmem kim için
@meselci
@meselci Жыл бұрын
Kavgadan kasıt ne? :)
@beyzasimsek5472
@beyzasimsek5472 2 жыл бұрын
Won Kar Wai Aşk Zamanı filmi tam aşk acısı çekerken izlemelik. Yuremi's Theme dinleyerek üç gün ağladığımı hatırlıyorum
@recepyuksel1498
@recepyuksel1498 Жыл бұрын
Teşekkürler.
@Pasmohsar
@Pasmohsar 3 жыл бұрын
Nitche, Freuid ve Kantın sanat düşünceleri, birbirini bütünleştiren,, bir gerçeğin çeşitli boyutlarıdır, fikrime uygundur.
@felsefemucize2383
@felsefemucize2383 3 жыл бұрын
Dilozof gerçek bir felsefe sanançısı..
@belkidecom564
@belkidecom564 3 жыл бұрын
Büyük S tabiri çok açıklayıcı olmuş . Tebrikler 👏🎈
@MuratKendugan
@MuratKendugan 3 жыл бұрын
Videoyu izlerken düşüncem; "insanların evi ne kadar aydınlık" gün ışığı ile video çekmek istesem en az 4 kere karanlığa düşmüştüm :)
@dilos7
@dilos7 3 жыл бұрын
Mükemmel bir soru, uçtumm
@AdolfHitler_3
@AdolfHitler_3 Жыл бұрын
Sanatı sevmiyorum bu konuyu merak ettim, bana fen ve matematik daha iyi geliyor hayatın güzelliğini anlıyorum.
Freud, Dali, Da Vinci: Sanat Bize Ne Gösterir? | Psikanalitik Estetik
25:21
Pelin Dilara Çolak
Рет қаралды 58 М.
EN AHLAKSIZ FİLOZOF: Marquis de Sade ile Kötülüğün Felsefesi
26:06
Pelin Dilara Çolak
Рет қаралды 287 М.
UFC Vegas 93 : Алмабаев VS Джонсон
02:01
Setanta Sports UFC
Рет қаралды 222 М.
Children deceived dad #comedy
00:19
yuzvikii_family
Рет қаралды 4,8 МЛН
ТАМАЕВ vs ВЕНГАЛБИ. Самая Быстрая BMW M5 vs CLS 63
1:15:39
Асхаб Тамаев
Рет қаралды 4,8 МЛН
Pisagor'un yaşlanmadan önce bilmeniz gereken Düşündürücü Sözleri
8:23
Bu Neden Bir PİPO DEĞİL? Magritte & Postmodernizm
32:48
Pelin Dilara Çolak
Рет қаралды 68 М.
TARİHTE NEDEN KADIN FİLOZOF YOK? | HYPATİA, ASPASİA, THEANO
15:20
Pelin Dilara Çolak
Рет қаралды 50 М.
Bir Şey Ne Zaman Kendisi Olmaktan Çıkar?
13:18
Pelin Dilara Çolak
Рет қаралды 35 М.
Derin Suların Sırları: Carl Jung'ın Bilinç Dışıyla Yolculuğu
12:18
Morpheus Ruh Sağlığı
Рет қаралды 1,8 М.
NEUROESTHETIC - How does art transform the brain?
14:44
Barış Özcan
Рет қаралды 540 М.
Kaos ile Dans Etmek | Stoacılık Felsefesi
20:35
Portal
Рет қаралды 809 М.
2300 Yıllık Stoacı Yaşam Felsefesi ile Tanış! | Felsefe Tarihi 17
18:02
Pelin Dilara Çolak
Рет қаралды 272 М.
İçimizdeki Şeytana Karşı: İrade Nasıl Terbiye Edilir?
14:52
Pelin Dilara Çolak
Рет қаралды 240 М.
UFC Vegas 93 : Алмабаев VS Джонсон
02:01
Setanta Sports UFC
Рет қаралды 222 М.