Salut! Un alt video foarte bun. Lucruri pe care le-ai mai spus dar merita reamintite. Noi avem fondul de urgenta de 5k lei (un ambreiaj, o volanta si manopera +bacsis :)) ); apoi, fondul de siguranta de 6 luni de cheltuieli necesare - deci fara vacante - este si punctul la care am ajuns. Mai exista o categorie pe care am denumit-o "cheltuieli anuale" unde intra vacantele, taxe si impozite si fractiuni din cheltuielile mai mari, precum schimbarea masinii. Aici, formula mea este asa: masina pe care o cumparam trebuie sa o mai conducem inca 7 ani pana la revanzare. Daca o luam la 15k euro si la revanzare va avea un pret de 8k euro, atunci in cei 7 ani din momentul cumpararii punem lunar deoparte 7k/(7x12). Astfel achizitia nu va fi un soc pentru anul respectiv, iar totul devine predictibil. Astfel, am creat aceasta categorie numita "rata cheltuieli anuale" in care in fiecare luna punem deoparte pentru ele. La partea investitionala, probabil incepem cu fonduri mutuale si etf-uri, secundate de crowdfunding. Inca nu stiu procentajul. In zona de house flipping nu pare sa fie loc, e putin probabil sa prinzi o oportunitate, deseori nici nu ajunge pe piata.
@rrazvanmihai4832 Жыл бұрын
Buna ideea să economisești devalorizarea mașinii!
@ovidiutarcu Жыл бұрын
O abordare foarte sănătoasă și rațională, Cristi. Felicitări! 👏🙂
@cristia.6477 Жыл бұрын
@@rrazvanmihai4832 Multumesc. Ai rezumat intr-o propozitie ce abia am reusit sa emfazez in doua fraze :) Da, masina e o, ce s-ar numi, liability. Insa fara a avea o alternativa reala, devine investitie cu randament negativ
@gabrielbanu1313 Жыл бұрын
Este bine ca te intelegi cu sotia sa faceti asa😀
@ileanalixandru832 Жыл бұрын
Ok.mulțumesc.
@ovidiutarcu Жыл бұрын
Cu drag!☺
@petreoprea2668 Жыл бұрын
Va urmaresc de mult timp si imi place modul direct si pe intelesul tuturor prin care comunicati. va rog sa-mi comunicati cat costa un abonament lunar la canaluldvs KZbin. Multumesc !!!
@ovidiutarcu Жыл бұрын
Salut, Petre! E gratuit să te abonezi la canalul meu de KZbin. Apeși doar pe buton și gata. 🙂
@PeaceNFriendship Жыл бұрын
Multumim! O sa incerc sa pun in aplicare deși e foarte greu cu 2 copii si cu salariul mizerabil pe care il avem. Abia daca reușim sa iesim pe zero in cel mai fericit caz..si asta fara iesiri gen restaurante sau alte hobby-uri la care nici nu pot sa visez acum.. si iti spun ca de la un om care pune cheltuieli pe foaie si tras linie la final de lună dupa plata facturilor, rată, masină etc.. iar dacă mai apar si câteva nunți după cum majoritatea dintre noi au avut parte anul trecut de cel putin 2 invitații, suntem ciuruiți! Chiar nu iti mai permiti nici chiloti in c_r! Sa fim seriosi.. e foarte bine ce spui dar foarte greu de pus in aplicare pt unii dintre noi! Desigur e realizabil pt altii si chiar le doresc tot binele sa reușească! Mai ales celor care sunt sub 30ani si fara familie..cam lor li se potriveste cele descrise in acest clip.. însă pt unul aflat in aceeasi situatie ca a mea, si sunt enorm de multi, sansele sunt mici.. ca si idee eu personal nici nu pot macar să ma gândesc cum sa fac să iti cumpăr cursul de exemplu..Pt ca abia imi permit sa le ofer o sigurantă copiilor mei pt a fi lipsiți de griji…ca in rest, pt mine si sotie, orice pică redus, e bonus!
@ovidiutarcu Жыл бұрын
Salut, Ionuț! Înțeleg ce spui. Asta înseamnă că trebuie să te concentrezi în principal pe creșterea venitului. Atât la tine, cât și la soție. Iar cel mai rapid probabil ar fi o promovare sau schimbarea job-ului. Până când nu îți pui o fundație financiară solidă, nici nu ai de ce să te apuci de investiții. Așadar, întrebarea pe care trebuie să v-o puneți la modul cel mai serios este: „Cum aș putea să câștig mai mult?”... „Ce acțiuni specifice m-ar ajuta să câștig X sumă de bani lunar”. Iar apoi să acționați în direcția asta. Spor! 🙂
@PeaceNFriendship Жыл бұрын
@@ovidiutarcu Mulțumesc frumos!
@daru666 Жыл бұрын
Salut @Ovidiu Tarcu de ce nu sa platesti creditele imobiliare in avans si ulterior cele de nevoi personale? Cele de nevoi personale daca el platesti in avans iti vor aduce o reducere mia mica a caosturilor decat cele imobiliare.
@ovidiutarcu Жыл бұрын
Două motive principale. 1. Să plătești un credit ipotecar în avans ți-ar lua foarte mult. 2. Locuința pe care o cumperi este unul din puținele bunuri pe care le deții a cărui valoare se apreciază în timp. Și atunci preferi să plătești cât mai puțin pe lucruri care și așa se depreciază. Iar ulterior te ocupi și de ea.
@dreamey3963 Жыл бұрын
Salutare! Am observat acum ceva zile fondurile de la Amundi. A investit cineva pana acum in ele?
@cristia.6477 Жыл бұрын
Ce parere ai de lump sum? O suma initiala mare si apoi gata, fara depuneri lunare. Am comparat pe diverse calculatoare de dobanda compusa... de exemplu: o depunere de 200 000 lei cu 10% randament rezulta in 1.120.882,17 Lei la 20 ani maturitate, pe cand depunerile lunare, timp de 20 ani, a aceleiasi sume totale rezulta intr-un venit total la jumatate. Adica are sens, nu asta e problema, dar ar avea si parti negative strategia asta? Aaa, probabil comisioanele?
@ovidiutarcu Жыл бұрын
În 78% din cazuri lump-sum e mai bine. Dar pentru 90% din oameni nu e ceva fezabil. În plus, un începător nu știu dacă are puterea mentală de a investi o sumă foarte mare deodată fără să se panicheze la prima corecție.
@iulian919 Жыл бұрын
💯
@ovidiutarcu Жыл бұрын
🙏
@cristi8997 Жыл бұрын
Salut, sunt curios de ce ai recomanda achitarea creditelor de consum inaintea crearii contului de urgenta complet (3-6 luni)? Ma gandesc ca ar fi mai util sa ai mai intai contul de urgenta tocmai in ideea de a avea un tampon la pierderea locului de munca de ex. Sigur, conteaza situatia fiecaruia si valoarea contului de urgenta vs datorii, dar tot as opta pt contul de siguranta prima data, chiar daca am presupune ca dureaza mai mult sa strangi acesti bani, pt ca in situatii de criza ai putea lua decizii mai bune fara a avea presiunea cheltuielilor imediate
@danielionda3725 Жыл бұрын
La acelasi lucru ma gandeam si eu, cred ca pana la urma situatia e flexibila si adaptabila in functie de fiecare. Nu cred ca trebuie pastrata ordinea din video. Si eu cred ca e mai bine sa iti asiguri fondul de minim 3 luni si apoi sa incepi sa scapi de credite.
@bologanbogdan6634 Жыл бұрын
Problema e ca dacă ții banii intr-un cont de economii, dobânda anuală este foarte mică la astfel de conturi. Asta am observat la contul meu de economii.
@ovidiutarcu Жыл бұрын
Așa este. De asta nu ții toți banii în conturi de economii. Am făcut un clip în care prezint cum le folosesc eu. Îți las aici link-ul: kzbin.info/www/bejne/a4Gxo6Z_esR7oM0
@bologanbogdan6634 Жыл бұрын
@@ovidiutarcu multumesc pentru video. Am văzut videoclipul despre contul de economii si e foarte bine structurat. Ideea e ca după contul de economii si banii de la saltea de acasă, mai sunt si banii investiți pe care oricând poți sa-i folosești.
@iconstantin Жыл бұрын
Întrebare: investițiile la bursă până la ce sumă sunt garantate? 20k euro?
@ovidiutarcu Жыл бұрын
În marea majoritate a cazurilor, da.
@iconstantin Жыл бұрын
@@ovidiutarcu în cazul imobiliarelor poți să îți asiguri toată valoarea pentru o sumă relativ modică, pe an. Deci o diferență destul de mare între imobiliare vs acțiuni, din punctul acesta de vedere. Există asigurări și pt Bursă?
@ovidiutarcu Жыл бұрын
@@iconstantin nu e chiar aceeași chestie. Pentru că acțiunile nu pot să ia foc, să explodeze, sau să fie inundate. Ca să intre în vigoare asigurarea în cazul investițiilor la bursă trebuie ca brokerul să fi făcut o fraudă enormă. Ceea ce nu prea se întâmplă. Este echivalentul distrugerii unei proprietăți în caz de război. Când nu mai ești despăgubit. Dacă înveți despre investiții la bursă și o faci cu un plan, sunt șanse foarte mari să câștigi mai mult decât ai investit. La fel cum și dacă ai grijă de o proprietate și e într-o zonă bună ai șanse mari ca ea să se aprecieze. Dar ca să-ți răspund la întrebare, nu știu să existe o astfel de asigurare pentru persoane fizice.
@mindfull4you815 Жыл бұрын
Nice
@ericpolec8522 Жыл бұрын
Mai intai aveti grija de dantura si sanatatea voastra, apoi ganditi-va cum sa pierdeti bani la bursa si pe alte bazaconii.
@ovidiutarcu Жыл бұрын
👍
@danielacojocaru9951 Жыл бұрын
Încă o modalitate de a obține prosperitate/bucurie/împlinire este să donezi din banii tai lunari un anumit procent. Nu sunt o persoană religioasă dar am observat că de absolut fiecare dată când donez bani, aceștia se întorc mai mulți, bașca sentimentul că ai putut face un bine. Cred că universul îți dă înapoi ce ii dai, de acolo echilibrul. Alt capitol separat în bugetul meu este educația. Învățarea de noi skiluri chiar poate aduce prosperitate. Da, știu, informația este gratuita, de ce să plătești pentru ea? Uneori educația vine însoțită de partea ei formală, diplome, atestate, calificări care costă...