90'lar Türkiye'yi Nasıl Etkiledi? 1990'ların Ekonomik ve Siyasi Krizleri I Türkiye Ekonomi Tarihi 5

  Рет қаралды 132,569

49W

49W

Күн бұрын

Tansu Çiller, Mesut Yılmaz, Ecevit, Erbakan... 90'lar krizlerin dönemiydi. Türkiye 94 ve 2001'de büyük ekonomik krizler yaşamış, siyasal şiddet yükselmiş, devlet ve mafya el ele vermişti. Bu döneme Türkiye'nin kayıp yılları denmesi şaşırtıcı değil.
Türkiye Ekonomi Tarihi serimizin 5. bölümünde Mehmet Yasar Altundağ, 1990'ların Türkiye'sine odaklanıyor. O dönemin ekonomik ve siyasal krizlerini bize aktarıyor.
Türkiye, Özal'la beraber liberal bir ekonomik rejime geçmişti. 1989'da çıkartılan 32 sayılı kanunla beraber Türk lirası tamamen konvertibl edilebilir hale geldi. Yani yabancı yatırımların Türkiye'ye gelmesinin önü açıldı. Türkiye bir yandan finansallaşırken bir yandan da siyasilerin rekabeti devlet harcamalarının önünü çok açtı. Yaşar, işte Türkiye'nin hem finansallaştığı hem de devlet harcamalarının önünün çok açıldığı bu dönemde ülkenin ekonomik performasına odaklanıyor. 10 yılın değerlendirmesini yapıyor.
Kullanılan arşiv görüntülerin birçoğu 32. Gün serisinin "Son Darbe - 28 Şubat" bölümünden alınmıştır.
Belgeseli izlemek için: • 28 Şubat Belgeseli | T...
Kaynakça:
-Şevket Pamuk, Türkiye'nin 200 Yıllık İktisadi Tarihi
-Korkut Boratav, Türkiye İktisat Tarihi
-Cizre-Sakallıoğlu, U. and E. Yeldan "Politics, Society and Financial Liberalization: Turkey in the 1990s." Development and Change 31.2.(2000): 481-508.
-Erinc Yeldan 2006 “Neoliberal Global Remedies: from Speculative-Led Growth to IMF-led Crisis in Turkey” Review of Radical Political Economics 38: 193-213
-Akyüz, Y and K. Boratav. 2003.”The Making of the Turkish Financial Crises”. World Development, Vol. 31, No.9: 1549-1566.
-Oğuz Işık & M. Pınar Pınarcıoğlu, Nöbetleşe Yoksulluk
-Sevinç Doğan, Mahalledeki AKP
-Ali Çarkoğlu & Ersin Kalaycıoğlu, Rising Tide of Conservatism
-Doğan Gürpınar, Küstah ve Cüretkar: Türkiye'nin 90'lı Yılları
-32. Gün Belgeseli, Özallı Yıllar
-32. Gün Belgeseli, Son Darbe - 28 Şubat
-daktilo1984.com/roportajlar/k...
00:00 Giriş
01:12 Turgut Özal’ın Vefatı Sonrası
03:06 Özal Döneminde Türkiye
05:11 Tansu Çiller Döneminde Türkiye
06:43 94 Krizine Giden Süreç
09:24 94 Krizi Sonrası ve 5 Nisan Kararları
12:34 Refah Partisinin Yükselişi
14:26 Devletin Meşruiyet Sorunu
16:53 95 Sonrası Ekonomi
19:25 Türkiye’de Neoliberal Model
23:56 90’lar Nostaljisi ve 90'ların sonucu
26:19 Muhafazakar Değerlerin Yükselişi
27:31 Kapanış
Size kahvenizi/çayınızı içerken de eşlik edebilir miyiz? Özel kupamız artık satışta! Şimdi bize kupamızı alarak da destek olabilirsiniz.
☕️ shopier.com/10606682
Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
/ @49w
Ya da aşağıdaki bağlantı üzerinden patronumuz olun.
/ kirkdokuzw
Sosyal Medya:
/ discord
/ kirkdokuzw
/ kirkdokuzw
/ kirkdokuzw
/ kirkdokuz

Пікірлер: 290
@mehmetyasaraltundag
@mehmetyasaraltundag Жыл бұрын
Videoya hazırlanmak için kullandığım bütün kaynakları videonun açıklamasında bulabilirsiniz. Eğer bu videoyu ve bu seriyi beğendiyseniz yorumlarınızı ve bizi sevdiklerinize önermenizi bekliyoruz :) Her şey için teşekkürler.
@grikurt7216
@grikurt7216 Жыл бұрын
90'ların başında çocuktum sonunda ise genç. Yaptığınız bu analiz 90'ları çok iyi tasvir etmiş.
@alisonurfe1119
@alisonurfe1119 9 ай бұрын
bravo
@853dlg
@853dlg Жыл бұрын
Yaş itibariyle 90'ları ve erken 2000 leri iyi hatırlıyorum ve şöyle bir gözlemim var 90'larda halkın çoğunluğu muhafazakardı, muhazakar olmayanlar bile bazı tabuları yıkamıyorlardı, tamamen seküler ve Avrupalı gibi yaşayan kesim çok ufak bir kitleydi fakat 90'larda devlet, devlet kurumları, medya sekülerdi. Dışarıdan birisi medyaya baksa Türkiye'nin çok seküler bir toplum olduğunu düşünebelirdi fakat sokaklar öyle değildi. Şimdi ise tam tersini görüyorum; devletin dili muhafazakar, kurumlar muhafazakar, medya muhafazakar ama reelde halkta ciddi bir sekülerleşme var, elbette bir Türkiye gerçeği olarak muhafazakarlar halâ çoğunlukta ama artık seküler olanlar muhafazakar rolüne bürünmüyorlar, başı kapalı annelerin çocukları göbeği açık gezebiliyor, evlilik öncesi ilişkiler artık muhafazakar aileler tarafından da kanıksandı, bugün Türkiye'de doğum günü kutlanmayan ev kalmadı, kadınlar artık hayatın her tarafında vs. Birbirimizi kandırmayalım, ben Kadıköyde doğmuş büyümüş birisiyim ona rağmen iyi hatırlarım yalnızca çok küçük bir kesim tam manasında seküler hayat yaşardı, elalem ne der kültürü çok baskındı 90'larda ki anadolu'da bu çok daha etkiliydi. İşin en tuhaf tarafı eskiden ateist olan bile bunu gizler, laf arasında biz de müslümanız tabii canım derdi şimdi öyle bir kaygı da yok artık herkes özgürce dini görüşünü belirtiyor ama televizyonlara devlet kurumlarına baksanız Türkiye sanki çok muhafazakarlaşmış yanılgısına girersiniz, suni dayatma ve ters tepiyor, daha da tepecek yeni nesillerle birlikte
@merteris4537
@merteris4537 Жыл бұрын
çok doğru bir yorum.ayrıca bence teknolojinin gelişmesi akpnin dindar insan yaratma projesine ket vurdu, insanlar daha açık vizyonlu hale geldi ister istemez
@853dlg
@853dlg Жыл бұрын
@@merteris4537 kesinlikle
@bagelbutcher
@bagelbutcher Жыл бұрын
Sekülerleşme dediğin zaten dünyanın yaygın görüşüne uymak demektir.100 sene öncesinde hristiyan ülkeler de muhafazakârdı sonradan dini anlayışları değişti ve sürekli yeni tarzlar oluşturan moda sektörü güçlendi. kapital ile iyice yozlaştı ve insan doğasına aykırı şeyler üretmeye başladı.Ama dünyada yeni trend muhafazakarlığa dönüş.İnsanlar sol liberallerin dayattığı özgürlük adı altındaki şeylerin kendi özgürlüklerini azalttığını fark etti ve onlarla mücadele etmek için milliyetçilik dincililik tarzı muhafazakarlıklara dönmeye başladılar.
@Mvet
@Mvet Жыл бұрын
Ankaranin göbeğinde bile kolsuz elbise giyilmezdi mini etek hiç yoktu ama basbakanlar viski icerdi şimdi ise soyunmayan yok ve bu çok doğal geliyor
@serkantemiz7565
@serkantemiz7565 Жыл бұрын
İnternet yıktı bütün tabuları
@muhammedalicakal7323
@muhammedalicakal7323 Жыл бұрын
"Tarih tekerrürden ibarettir" sözü bizim ülke için söylenmiş söz resmen.🇹🇷🇹🇷🇹🇷
@herhangi203biri
@herhangi203biri Жыл бұрын
İlber Ortaylı aynı fikirde değil sistem bozuksa hep bozuk sonuçlar çıkar diyor.
@muhammedalicakal7323
@muhammedalicakal7323 Жыл бұрын
@@herhangi203biri Bende duymuştum İlber Hoca' dan o sözü.Sistemimiz sıkıntılı olduğu için sürekli çıkan olaylar birbirine benziyor.Farkındalık olsun diye böyle yazdım.
@samet491
@samet491 Жыл бұрын
Tansu Çilleri görünce enflasyonum yükseldi
@cemsitbuyuk4367
@cemsitbuyuk4367 2 күн бұрын
şimdi tayyibi görünce neyin yükseldi
@muhammedemincayirli202
@muhammedemincayirli202 Жыл бұрын
Valla Tansu Çillerden daha kötüsü gelmez diyordum ama uzun adam sağolsun zamanla kanaatlerimi değiştirdi.
@galacticwarrior1917
@galacticwarrior1917 Жыл бұрын
Yıllar sonra bugünlerin anlatılacağı belgeselleri merak ediyorum Zira günümüz koşulları diğer dönemlerden çok farklı
@ks21net
@ks21net Жыл бұрын
80'lerin sonlarından itibaren Türkiye ekonomisi hakkında fikir sahibiyim.90 larda hem üniversite öğrencisi hemde bankacı olarak 2001 krizine kadar kendi yaşadığım tecrübeyi aktarayım.80'ler Türkiyede çok hızlı ekonomik değişim dönüşüm yıllarıydı bunun ülkeye olumlu olumsuz birçok etkisi oldu.Ben burda orta sınıf(direk) tarafından değerlendirme yapabilirim kendi ailem ve yakın çevrem sebebiyle.90 lar politik olarak çok sıkıntılı karanlık yıllardı sürekli 2-3 yıl bile sürmeyen koalisyon hükümetleri yıllarıydı.94 Krizi 98 krizi gibi ekonomik sıkıntılı zamanlarda vardı.Ancak bunlar 9 ay 1 yıl içinde acı reçete içilip atlatılıyordu.80 lerin 90 ların orta sınıfının alım gücü çok daha yüksekti.Özellikle 80 lerin sonlarında Söke gibi bir yerde karı koca öğretmen bir aile kuşadası-didimi gümüldür vb yerlerden sıfır olmasada 15-20 yıllıkta olsa bir yazlık sahibi olabildiğini biliyorum.Ortalama bir emekli tazminatı ile rahatça bir araba sahibi olabiliyordu.Karı koca emekli olduklarındada rahatça bir ev sahibi olabiliyorlardı 0 olmasada.Şimdi bunlar bu orta sınıf için çok zor hatta çoğu zaman imkansız.Birde resmi açıklama ile(şu andakinden çok daha gerçekçi) ortalama %50-80 hatta bazen %100 ü aşan enflasyon vardı.Ancak o zaman çalışan ve emekli kesimin satınalma gücü fazla düşmüyordu.Çünkü diyelim 6 aylık enflasyon %35 açıklandı hemen %40 maaşlara zam yapılıyordu.Birde elinde tasarrufu olan vatandaş yine %35 enflasyon varsa bankaya vadeli mevduata parasını yatırınca %40-45 faiz geliri alıp alım gücünü koruyabiliyordu.Çok banka vardı.Bankalar arası çok yüksek rekabet vardı mevduat toplayabilmek için. Ben şahsen 90 günlük vadelerle yıllık %100'ün üstünde faiz veren bankalar gördüm.Sonuçta enflasyon çok daha gerçekçi açıklanıyordu ve gerek maaşlara yapılan zamlarla gerek banka mevduat faizleriyle vatandaşın satınalma gücü korunuyordu.Son 10 yıldır ama özellikle son 2-3 yıldır burda film koptu.Ben hayatımda satınalma gücümün bu kadar düştüğü,emekli tazminatlarının 2. el bir araç almaya bile yetmediği bir dönem görmedim.Kısacası 80 lerin sonu ve 90 larda yaşayanlar bence daha fazla refah içinde yaşadılar.Hele develetin çıkardığı süper bono ları alanlar.38 yaşında kadın 42 yaşında erkek emekli olan vatandaşlar çok şanslı hem reel olarak satın alma gücü olarak çok daha iyi emekli maaşları aldılar yıllarca hem emekli tazminatları şimdiye oranla çok daha anlamlıydı satınalma gücü olarak hemde son 5-10 yılı saymazsak uzun yıllar makul emekli maaşı aldılar.O dönem 38-42 yaşında emekli olanlar şanslı bir kitleydi fakat bu zaten iyi olmayan sosyal güvelik açıklarını iyice bozdu.Ve kendilerinden sonra gelen kuşaklara haksızlık yapıldı.Ben 53 yaşında hala EYT den 7500 TL emekli maaşı almayı bekliyorum.Hele bizden sonrakilere 60 lı yaşlara kadar emekli olamayabilirler.Dünya ve Türkiye giderek yaşanması zor bir hal alıyor.Allah yeni kuşakların yardımcısı olsun.
@desperado064
@desperado064 Жыл бұрын
Vatandaşın faizle alım gücünü koruma olayı sadece çok iyi kazananlar için geçerlidir. Bir de işsiz kalanları düşünün. O zamandan bu zamana terörden farklı olarak üzerimizden bir plandemi geçti ve tüm dünya dünya da ekonomiler çöktü. Fabriklar durdu ve doğal olarak (firsatçılığı da içine eklersek) araç fiyatları ve gayri menkıl fiyatları arttı. Bir de normal şartlar altındaymış gibi saçma sapan faiz artırımları yapıldı ve bankalar şirketler battı. Savaşlar, iklim değişikleri, Gıdayı kontrol etme (ör. yapay et) planları, gıda fiyatlarını ve emtia fiyatlarını da artırdı. Dünyada yeni bir sistem kurulmaya çalışıyor ve 90 yıllar ve son üç yıl mükayese edilemez. Hatta önümüzde üç yıl içinde inanılmaz değişimler görülecek. Beklenilmeyini bekleyin.
@urrasene
@urrasene Жыл бұрын
Tamam da kayıt dışı çalışanlar ne durumdaydı? Bir kişi 2-3 emekliği alırken başka biri hiç emekli olamıyordu. 40-45 yaşında emekli olunabiliyordu. Bu da normal bir şey değildi ki. Yani biri yerdi biri bakardı. Şuanda pasta yeniden paylaşıldığı için tabi ki ortalama değer düştü. Bir de o yıllarda bu kadar tüketim yoktu. ve bugünkü tüketime bakın.
@GaiaTree
@GaiaTree 2 ай бұрын
Hakikaten bu dönem gibi bi dönem görmedim ben bu ne yoksulluk
@kavaklim
@kavaklim 2 ай бұрын
memur sayısı azdı memur olmak statü göstergesiydi, önemli memurluklar bir kısım beyaz türklerin elindeydi arsa fiyatları çok ucuzdu yapım maliyetleri yapılar güçsüz yapıldığı için uygundu falan filan... muhalif olarak bakmayın kısaca kötüydü..
@GaiaTree
@GaiaTree 2 ай бұрын
@@kavaklim şuanda da güçsüz olduğunu depremde gördük arsa maliyeti pahalıysa demekki devlet yeni arsa altyapısı yapamıyor memuriyete mülâkat getirip es dost akrabayi yığarsan tabiki kimseye yer kalmaz tüm bu sorunlarda yönetimin payı var
@emrullahyaman4580
@emrullahyaman4580 3 ай бұрын
Gölcük depremine istanbul depremi demeseydin iyi olurdu kral.
@osmnkrpnr
@osmnkrpnr Жыл бұрын
90'larda hem memur maaşı hem asgari ücretin alım gücü günümüzden en az 5 kat daha iyiydi. Eğitim daha iyiydi. Evrim teorisi öğretiliyor ve daha bilimsel daha laik bir eğitim uygulaniyordu. Yargıya güven daha çoktu. Liselerde sınıfta kalma vardı. Toplama çarpma yapamayanlar lise mezunu olamıyordu. Üniversiteli olmak havalı ve Üniversiteler kaliteliydi
@fromatlantis
@fromatlantis Жыл бұрын
temel tüketim maddeleri her zaman ucuzdu. ülkede yetişen sebze ve meyveyi herkes tüketebilirdi, sadece ithal ürünler pahalıydı. kuruyemiş, bakliyat vs para bile değildi. yerli alkollü içecekler, gazlı içecekler ile neredeyse aynı fiyattı. şimdi bakınca şaka gibiymiş. gençlere yazık oldu resmen...
@liwwoodgate3650
@liwwoodgate3650 Жыл бұрын
Daha iyiydi ama bu kadar giderde yoktu sebep o. Şimdi bilgisayar alman lazım telefon lazım herkes araba istiyor doğal olarak. Onun için 90 larla kıyaslamak saçma. Ama konut olarak durum çok daha iyiydi. Türkiyenin nüfusu gereksiz yüksek çulsuz herifler 3-4 çocuk yaptığı sürece bu ülkeden bişey beklemek hayalcilik olur. Bide bunlar şimdi çocuklara bedava menü istiyor😄sscb dönemine geri dönüş
@Mvet
@Mvet Жыл бұрын
Sınıfta kalmak yoktu ama bugünden iyiydi ama eğitim 80 den sonra bozuldu apolitik gençlik yaratmak için
@fromatlantis
@fromatlantis Жыл бұрын
@@Mvet nasıl yoktu yaw? devlet okullarında cift dikis doluydu. herkesi gecirmiyordu hocalar.ondan bidon deposu gibi simdi universiteler.
@ibrahimbakr8788
@ibrahimbakr8788 Жыл бұрын
Neyse Allah'tan ,98 üniversite mezunuyum😅
@karakataryus
@karakataryus Жыл бұрын
Evvvvvvet, işte beklediğimiz efsane bölüm. Şimdiden çok sağ olun, elinize sağlık
@haticekenarl4217
@haticekenarl4217 Жыл бұрын
Artık videolarınızı ders çalışırken bir kaynak olarak görüyorum. Çok güzel özetliyorsunuz, açık ve anlaşılır bir dil kullandığınız için teşekkür ederim.
@vonhumboldt8
@vonhumboldt8 Жыл бұрын
90’larda siyasi krizler vardı ama toplum bu kadar yozlaşmamış bu kadar bozulmamıştı, alım gücü daha iyiydi ve en azından insanlarda umut vardı
@utkukvrck9562
@utkukvrck9562 Жыл бұрын
Bekledik, bekledik ve bekledik sonunda geldi. sonraki videoyu çok beklemeyiz umarım ellerinize sağlık :))
@fratgunes3832
@fratgunes3832 Жыл бұрын
Emekleriniz için çok teşekkürler. 32. Gün belgesellerinden sonra en verim aldığım kanal oldunuz. Çevremdeki insanlarada muhakkak tavsiye edicem. Bu kaliteli içerik için sizi tebrik ederim..
@dogukank3218
@dogukank3218 Жыл бұрын
Faizi zorla indirmek deyince Yaşarda ki mualif gülümseme sjsmssn
@saltukcagrierol7394
@saltukcagrierol7394 4 ай бұрын
Videolariniz cok basarili ve aydinlatici basarilarinizin devamini diliyorum
@kadirsayg2468
@kadirsayg2468 Жыл бұрын
Çok kaliteli içerikler üretiyorsunuz. Umarım çok daha iyi yerlere gelirsiniz
@bjornironside84
@bjornironside84 Жыл бұрын
Abi bu seri bambaska bir sey. 32. Gun izledigimi dusundum. Cok cok guzel anlatmissin Yasar abi
@OK-rj6iv
@OK-rj6iv 5 ай бұрын
Elinize dilinize saglik dostum
@mehmetdonmez2098
@mehmetdonmez2098 Жыл бұрын
O kötü dediğin 90 larda 4 maaşımla 1996 model bir tempra almıştım ve deposunu fullediğimde (56 lt idi) 7,5 tl tutmuştu ekmeğe ve diğerlerine hiç girmeyelim istersen herbokolog kardeşim.
@SefaMencutekin
@SefaMencutekin Жыл бұрын
90 li yıllardaki toplumun alım gücünün zayıf olduğunu söylüyorsun fakat ev, araba ve iş için sermaye biriktirmek ve oluşturmak çok daha kolaydı. O zamanlarda hanede 1 çalışan 5 nüfusa bakabiliyordu. Bugün 2 çalışan 1 nüfusa(çocuk) zor bakıyor. İnsanların umudunun olmadığını endişeli olduğu konusunda da hemfikir değilim. Bugünle karsilastirdigimizda o zaman çok daha umutlu ve hevesliymiş insanlar.
@nuraygemalmaz6387
@nuraygemalmaz6387 Жыл бұрын
👍👏👏👏👏 güzel hazirlanmissin Yaşarcim emeğine sağlık
@kurcem1
@kurcem1 Жыл бұрын
Mutluluk anlamında efsane dönemlerdi, yeni paha bicilemez! 2013 ten itibaranse her yıl bi öncekini aratacak kadar berbat geçiyor. Benim maaşım 500 milyar olsa ben gene 80 ler 90 lar 2000 ler (2013 e kdr) derim hem de en asgari ucret karsiliginda! Bu kadar bozulmuş ve yozlaşmış ve dd adil olmayan bir ülkede mutlu olmak imkansız! Ne varsa eskide var!
@kurcem1
@kurcem1 Жыл бұрын
Yeni değil yani paha biçilemez demek istedim. Yani yerine yeni diye yazmisim
@delidevirdikokuluguzeljyil6694
@delidevirdikokuluguzeljyil6694 3 ай бұрын
Tesadufen denk geldi elinize emeginize saglik guzel anlattiniz
@azmierel9722
@azmierel9722 Жыл бұрын
70 yaşındayım gelmiş geçmiş en kötü, en zor dönem ve zaman, Tansu Çiller'in ülkeyi yönettiği zamanlardır.
@ibrahimdemircil5113
@ibrahimdemircil5113 11 ай бұрын
Kadın başbakan bizi modern toplum olarak gösterecek ve Avrupa Birliğine kabulümüz kolaylaşacak diyen romantikler vardı.
@user-ri8ce5dw8k
@user-ri8ce5dw8k Жыл бұрын
Alım gücü şimdiye göre çok daha yüksekti.
@kemalbas4295
@kemalbas4295 Жыл бұрын
Uğurlar olsun.
@bunyaminaktas804
@bunyaminaktas804 Жыл бұрын
Bu seriden sonra Almanya nın da ekonomisini ve siyasetini anlatırsaniz güzel olabilir. Hep Almanya örnek olarak veriliyor hem kapitalist hem sosyal devlet düzeni var yine. Nasıl başarmışlar, neler uyguluyorlar
@mehmetyasaraltundag
@mehmetyasaraltundag Жыл бұрын
Almanya’nın kalkınmasını anlattığımız bir video mevcut. Almanya Nasıl Kalkındı yazarsanız karşınıza çıkacaktır.
@bunyaminaktas804
@bunyaminaktas804 Жыл бұрын
@@mehmetyasaraltundag Teşekkürler Yaşar, bakacağım. Görmemiştim.
@mehmetyasaraltundag
@mehmetyasaraltundag Жыл бұрын
@@bunyaminaktas804 Ben teşekkür ederim. Bir de Merkel Döneminin Mirası videosu var. O da ilginizi çekebilir. Sevgiler
@zafererturk2262
@zafererturk2262 Жыл бұрын
En basiti şöyle söyleyim. Nüfusu aynı bizimle. Yaş ortalaması bizden 12-13 yaş fazla. Ama calisan nüfusu 45 milyon Bizde 31 milyon. Yani devamlı işi olanlari söylüyorum iki ulke içinde. Orada 20 yaşında işe giren 60 yaşında maaş alırken, bizde yıllarca bu 43-48 yaş arası idi. Var mı daha başka bir şey anlatmaya?
@cemsitbuyuk4367
@cemsitbuyuk4367 2 күн бұрын
@@zafererturk2262 şimdi 35 yaşında emekli oluyor memleketin yarısı memur emekli öğrenci
@sansebastian925
@sansebastian925 Жыл бұрын
KZbinda bulunan en değerli kanal
@t-researcher8952
@t-researcher8952 Жыл бұрын
teşekkürler.
@bunyaminaktas804
@bunyaminaktas804 Жыл бұрын
Sonraki bölümünü bekliyoruz.
@emrahcey
@emrahcey 6 ай бұрын
Tansu zamanında 4 milyar dolar dış borcumuzu , sadece Telekom'un özelleştirilmesiyle ödenebileceğini, söylediğini hatırlıyorum. Her ne kadar rakamları dolar üzerinden koşusakta O zamanlar ki, Amerikan Doları şimdikinden çok çok çok değerli, Son 5 yılda dolar % 25 değer kaybetti.
@cemsitbuyuk4367
@cemsitbuyuk4367 2 күн бұрын
son 20 yılda %100 değer kaybetti
@olgunyilmaz9994
@olgunyilmaz9994 Жыл бұрын
yoo 90lar gayet bugünler ile karşılaştırılamayacak kadar iyiydi.
@abdullahcaglar
@abdullahcaglar 3 ай бұрын
teşekkürler
@orhangecer540
@orhangecer540 2 ай бұрын
Yazarkasanın atıldığı gün canlı izliyordum. Sabah yayıncılık hisselerimi satamadan kapandı. en büyük trajedilerden biriydi benim için hala kapalı ve sıfır elde var sıfır.😢
@Jonsnow0111
@Jonsnow0111 Жыл бұрын
Favori KZbin kanalım. Tasaklarina beton yetmez yaşarım
@kadiroluk7958
@kadiroluk7958 2 ай бұрын
Seri sayesinde final sınavıma çalışıyorum elinize sağlık 😂❤
@jupiterr_61
@jupiterr_61 Ай бұрын
Her ne kadar o dönem trash de dense siyasi parti liderlerinin bir araya gelip konuşabilmesi de önemli. Tv programlarında siyasetçilere rahatça eleştiri getirilebilmesi önemli. Bugün bu özgürlüklerin değerini daha iyi anlıyoruz.
@nazlgenc8274
@nazlgenc8274 Жыл бұрын
Video gelmemiş dün dedikten 10 sn. Sonra gelen bildirim ❤ Ben
@tugraenesbal3330
@tugraenesbal3330 Жыл бұрын
Neden aylar sürdü eni bölümün gelmesi yaa... Özlemişiz.
@haruntarhan2618
@haruntarhan2618 2 ай бұрын
90 lar kötu değildi.90 lar bu ülkenin en güzel yillariydi.2000 ve sonrası gram tat kalmadı bu ülkede.Bolluk bereket vardı 90larda
@user-ks5qc8hp6f
@user-ks5qc8hp6f Жыл бұрын
Pek bir şey anlamadım ama çok haklı gibi duruyorsun abi
@onudabitir
@onudabitir Жыл бұрын
2000lerde kayıp 22 yıl :)
@ruberu1000
@ruberu1000 2 ай бұрын
90lar da cocuk olmak harikaydi
@bilge3144
@bilge3144 Жыл бұрын
Yaşar'ın hitabeti aşşırı güzel, dinlemeye doyamadım yine🤗🙃🙂
@AliVeli-ig8xk
@AliVeli-ig8xk 3 ай бұрын
90'ları onlu yaşlarında yaşamış biri olarak 90'lara dönmek için neler vermezdim bilemiyorum, bugünden daha özgür bir ortamdaydık, akşamları TV'de başbakanla Cumhurbaşkanıyla dalga geçerdik, siz inanmayacaksınız ama hükümet bile değişiyordu...ekonomi kötüydü ama TÜİK ( o zamanlar DİE idi) enflasyonu doğru açıklıyordu. Ekonomik krizler çıkıyordu ama hükümetler inkâr etmiyor, hatta mücadele bile ediyordu... Güzeldi gençler, çok daha güzeldi
@bariskaanok7628
@bariskaanok7628 Жыл бұрын
Post-truth hakkında da bir video çekebilir misiniz?
@kenankenan2150
@kenankenan2150 Жыл бұрын
Severek takipteyiz Ömer daha çok müdahale etmeli onun muhalafeti olmadan tadı pek olmuyor karşılıklı olsun lütfen
@fatmakubrabahceci9279
@fatmakubrabahceci9279 Жыл бұрын
Diliyorum ALLAH' tan 90' lar' ı tüm zamanlardan silsin. Ne acı ne korkunç yıllardı...
@svart7716
@svart7716 Ай бұрын
“Şükür bu günlere, şükür şu andaki hükümete, şükür milli görüşe” diyorum ben, bu klibi izledikten sonra..
@turkmenylmaz1234
@turkmenylmaz1234 Жыл бұрын
arkada çalan şarkı ne
@BulletechTechnology
@BulletechTechnology Жыл бұрын
2000 sonrasına dair bir video yayınlamamışsınız, malum sebepler sanırım
@hedef_para
@hedef_para 3 ай бұрын
Resmen şaheser video olmuş. Enflasyonu olmayan ülkeler nasıl çözüyorlar bunu onunla ilgili bir video yapabilir misin?
@sevval7781
@sevval7781 Жыл бұрын
90 lar çok daha iyiydi hem özgürlük hem de alım gücü olarak
@R.EmreOzel
@R.EmreOzel Жыл бұрын
adam 30 dakika video çekmiş, bilimsel olarak anlatmış neyin ne olduğunu hala tutmuş alım gücü olarak çok daha iyiydi diyorlar. Şaka gibi. Özgürlük noktasında da kazın ayağı öyle değil. Muhtemelen senin özgürlüklerine dokunulmuyordu da ondan daha özgürdü diyorsun. Yoksa 90'larda özgürlük filan yoktu.
@mkrsd_
@mkrsd_ Жыл бұрын
Videonun refah partisi kısmında mikrofonla konuşan bey çok iyi konuşuyor, inşallah cumhurbaşkanı da olur 🙏🏼
@bagelbutcher
@bagelbutcher Жыл бұрын
İnşallah
2 ай бұрын
90 li yıllar şimdiki zamandan daha iyiydi
@alpercay66.
@alpercay66. Жыл бұрын
Ben bu kanalı nasıl bilmiyor olabilirim dostum mükemmel ötesindesin emegine eline ayagına agzına saglık müthişsin gerçekten.
@mehmetyasaraltundag
@mehmetyasaraltundag Жыл бұрын
Çok teşekkürler. Serinin diğer videolarına da bakabilirsiniz
@OzanekerEker
@OzanekerEker Жыл бұрын
90 larda araba aldığım para ile şuan aylık markete gidiyorum 90 lar ne kadar kotu olabilirki 😂😂😂😂
@zafererturk2262
@zafererturk2262 Жыл бұрын
90 larda ekonomi iyi diyen birisi,bütün 90 larda neden yüksek Enflasyon ve faiz var sorusuna cevap vermeli. Ekonomisi iyi olan, ürettiği yeten ve hatta satan, sattığı aldığından fazla olan demektir.Boyle.bir ekonimi iyi ise biz fantezi olsun diye mi enflasyon yaşıyorduk ve faiz veriyorduk? Şimdi birisi çıkar der ki 90 larda bir kişi, çalışıp ailesine bakardı, emekli maaşı ile ev alırdı. Şimdi başa döneyim faiz ve anflasyon 90 lar.. Böyle bir dönemde bir kişi ailesine bakip bir de emekli maaşı ile ev alıyorsa. Ona o parayı veren devlet , faize gelen parayı ki faiz vermiski para gelsin,üretim olsa faiz vermez. Bu parayı,halka dagitmistir. Yani faiz vermiş ,bir ülkeden kurumdan borç almış.isci.memur.maasi vermiş. 100 milyona mazot almış, çiftçiye 30 a vermiş.tabi aldığı bu 100 milyon borcu 170 olarak geri ödeme koşulu ile almış.Onu odeyemeyince biraz ozelstirme biraz yeni borç. Bu parçalarında çoğunu insanlara dağıtmış.43-48 yaşında emekli maaşı, bunlara ev aldıracak ikramiyeler. Yani özetle devleti babanız olarak düşünürseniz,sizin zengin sandığınız babanız, aslında işten kovulmuş da ama her tefeciden sırası ile borç alıp eve köfte ile geldiği için. Siz sanıyordunuz ki.Benim babam çok zengin
@birinciasistan7400
@birinciasistan7400 Жыл бұрын
Kaliteli adamsın
@cant6151
@cant6151 Жыл бұрын
Yaşarım yüz hatları keskinleşmiş git gide sigma male e benzemeye başladı
@Ferhat1983Aydin-nz6tu
@Ferhat1983Aydin-nz6tu 3 ай бұрын
Türkiye mizde neler dönüyormuş haberim yok
@ardaarda7199
@ardaarda7199 6 ай бұрын
90 lar kötüydü 2023 bombok
@gockhanpasa1
@gockhanpasa1 Жыл бұрын
2:57 herşey bombok bari bi renk olsun hesabı.
@jmdi2703
@jmdi2703 Жыл бұрын
90'lar Türkiye'nin kayıp 10 yılı ise 2002-2023 arası yıllar ne oluyor? :D
@oguzkorkut6776
@oguzkorkut6776 Жыл бұрын
90'lara kurban olun !
@pseudoprof
@pseudoprof Жыл бұрын
Icerik cok iyi, konular muthis islenmis fakat tetiklendigim bir nokta var: 99 depremine Istanbul depremi demeyin gozunuzu seveyim...
@pseudoprof
@pseudoprof Жыл бұрын
Diger yandan da insallah Istanbul depremini hic gormeyiz...
@ufukkara6457
@ufukkara6457 Жыл бұрын
83lüyüm 90larda tek derdim ninja kaplumbağları örümcek adam vesaire izlemekti çocuk olmak güzeldi 😊😂❤
@ermanart
@ermanart Жыл бұрын
Şimdi 90'lardan bin kat daha kötü. O dönemi rahat hatırlıyorum. Böyle rezillik, ahlaksızlık yoktu. Ülkemiz milyonlarca arap tarafından böyle işgal edilmemişti.
@biletirx1980
@biletirx1980 3 ай бұрын
90'larda kaç kez ülkeyi gezdin yada kaç kez Balkanlar,Orta Avrupa turu yaptın paranla
@kutsalmeydan7929
@kutsalmeydan7929 2 ай бұрын
Hangi dönemi iyiydi ki?
@mussi74
@mussi74 2 ай бұрын
90 lı yıllarda 3 ton fındıkla 4-5 kişilik bir aile 12 ay geçinebiliyordu. Hatta herhafta 2-3 kilo et alınırdı. Şimdi bu parayla 1 kişi borçlanmadan geçinemiyor
@whatisitliketobeabat2811
@whatisitliketobeabat2811 Жыл бұрын
ülke ne zaman düzelcek ölünce mi 🚬🚬
@Ferhat1983Aydin-nz6tu
@Ferhat1983Aydin-nz6tu 3 ай бұрын
41 yaşindayım
@yucelgeray6994
@yucelgeray6994 Жыл бұрын
90'lar kötü falan değildi.
@orhangecer540
@orhangecer540 2 ай бұрын
Tek kelime ile ( koalisyon)
@judas29
@judas29 6 ай бұрын
Avcı-toplayıcı bir topluluk olarak yine iyi durumdayız.
@KimliksizDevlet.
@KimliksizDevlet. Жыл бұрын
15:36 Terörle mücadelede neyin demokratik normlarını sorguluyorsun yaşar?
@Herila2239
@Herila2239 Жыл бұрын
Niye sorgulamasin ? 90larda halka yapılan zulümlerin çoğu demokratik normlar sorgulanamadigi için oldu zaten.
@farukgizer4979
@farukgizer4979 Жыл бұрын
1960 Askeri darbenin izi 1980 Bizim oğlanlar ile. 1990 hazır ülke iktisatçı bir profesör hanım eliyle Döviz çıldırdı aniden.!!!
@efrasgar5879
@efrasgar5879 Жыл бұрын
tak diye yorum atalım o zaman
@user_sysroot980
@user_sysroot980 Жыл бұрын
Gelir eşitsizliği neden bir problemdir?
@mustafaacar4570
@mustafaacar4570 2 ай бұрын
90 lar da saat 00:00 sonrası tutti frutti vardı yahu. Fırt gırgır hıbır daki karikatürleri bugün yayınlamak yürek ister. Medya daha özgürdü. Sıkıldık artık.
@ARDA-sy2vh
@ARDA-sy2vh 3 ай бұрын
🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷
@cenk973
@cenk973 9 ай бұрын
Yıl 2023 durum sanki pek değişmemiş gibi
@cagatay007
@cagatay007 Жыл бұрын
Ula 90'lari mumla arar oldukya a biladerim 😂
@hepyek1826
@hepyek1826 3 ай бұрын
06:09 ÇİLKOMLAR
@ugurtansavas2334
@ugurtansavas2334 Жыл бұрын
2023 ler çok iyi sanki aq 😂
@user_1234abc
@user_1234abc 3 ай бұрын
sabki 70 ler 80 ler 2000 ler iyiymis gibi 90 lar neden kotuydu diyorlar
@muratmazlum6012
@muratmazlum6012 2 ай бұрын
Gelde 90 ları arama komşuluk yardım hoşgörü alım gücü çok daha iyiydi şimdi nerde
@Otuzuc_51
@Otuzuc_51 Ай бұрын
Savaş satışa çok benziyorsun kral
@gitarpedalamfi6283
@gitarpedalamfi6283 2 ай бұрын
90 lar gayet iyiydi
@user-mi5ds1nz2y
@user-mi5ds1nz2y 11 ай бұрын
90 larda türkiye dünyada ekonomik büyüklük olarak 17 . Sırada yer almaktay dı tabiki büyük sıkıntılarda vardı özal döneminde ise dünya da 😅15. Ve 16. Ekonomi olarak dünya da yer almaktay dı o zamanda sikintilarda vardi . Bugün özelleştirilen tesislerin coğu 90 lar ve öncesi de yapilan tesislerdir. Bu günmü iyi o günmü iyi onu ayirt etmek icin değerlendirmeleri ekonomide iki rakamla yapmak gerekir . Ihracati soylediğin zaman tek başina birşey ifade etmez ..ithalatıda soylenmesse başarı gibi gözükür... dolayisiyla gereksiz medya manşetlerininde cok onemi yoktur.
@emremert1881
@emremert1881 2 ай бұрын
Sanki şuan çok iyi😅
@mkc3177
@mkc3177 Жыл бұрын
90 lı yıllara nostalji o devirlerde faizden palazlananlarda oluşmuştur kasayı fırlatan işini aşını kaybedenlerde oluşmadı 90 lı yıllar onların hala kabusu. Şu anda yaşanan krize rağmen çoğunluk cesaret edip hükümeti değiştiremedi.
@erhanokutan3022
@erhanokutan3022 Жыл бұрын
Ekonomiyi yönetmek için güçlü bir iktidar olması şu an için önümüzdeki dönemde zor gözüküyor bunun yerine iktidarın ekonomik anlamda alınan kararların uzun yıllar değişmeyecek populizme kaymayacak kararlar olması işe yarar mı (tabi belli değişiklik koşulları da sunulmalı)
@kadirbaytok8128
@kadirbaytok8128 2 ай бұрын
Kriz yokmuş aslında 2000 lerde
@saiteraynayir6400
@saiteraynayir6400 2 ай бұрын
Savaş satış sandım
@johnycash8291
@johnycash8291 3 ай бұрын
80 ve 90 lilarda hayat 100 kat daha iyiydi. Akrabalar evlenirken cocuguna ev hediye ederdi. Asgari ucretli tanidik 3 katli ev yapti, 4 cocuk okuttu. Fakir biz bile yag, bal vesaireyi tenekeyle alirdik. Pazar bedavaydi. 1 kilo almak ayipti. Herseyden 3-5 kilo alirdik, sulayi ziyafet cekerdik. Haftada 2-3 kez et, tavuk, balik yerdik. Yaz tatillerinde deniz kenarlari ucuzdu, insan azdi. Her yil tatile giderdik. Valla hayat cok guzeldi. Simdi ulke cehendeme dondu. Halk fakir ve sefil.
@user-rj1rj5uf5l
@user-rj1rj5uf5l 2 ай бұрын
90 lar kötüydü de 2000 ler cokmu iyi ha pahalılıktan anam ağladı be keske 90 larda olsaydık
@berksamilkurun8550
@berksamilkurun8550 Жыл бұрын
Hiç yabancı gelmedi bu dönem niyeyse 😳
MISS CIRCLE STUDENTS BULLY ME!
00:12
Andreas Eskander
Рет қаралды 13 МЛН
Smart Sigma Kid #funny #sigma #comedy
00:26
CRAZY GREAPA
Рет қаралды 17 МЛН
路飞被小孩吓到了#海贼王#路飞
00:41
路飞与唐舞桐
Рет қаралды 82 МЛН
Kardak Krizi | 1996 | 32. Gün Arşivi
34:16
32.Gün
Рет қаралды 1 МЛН
Ülkücü Hareket nereye gidiyor?
24:17
BBC News Türkçe
Рет қаралды 553 М.
Eski Türkiye - En Karanlık Yıl 1993 - 17.Bölüm
23:18
TGRT Haber TV
Рет қаралды 131 М.
DOKSANLARDA KARANLIK TÜRKİYE
15:24
Yusuf Kayaalp
Рет қаралды 1,5 МЛН
MISS CIRCLE STUDENTS BULLY ME!
00:12
Andreas Eskander
Рет қаралды 13 МЛН