21 Yıllık AK Parti'nin Hikayesi: AK Parti'nin Ekonomi Politikaları Nelerdi?

  Рет қаралды 161,391

49W

49W

Күн бұрын

Ak Parti Türkiye Cumhuriyet'nin en uzun iktidarı. Ak Parti Türkiye'nin en genç iktidarı. Dünya dönüştü, Türkiye dönüştü, Ak Parti de dönüştü..
Ekonomik kriz, deprem, IMF programı, siyasi istikrarsızlıklar.. Ak Parti göreve geldiğinde Türkiye'nin durumu buydu.
Peki Ak Parti nasıl bir ekonomik politika uyguladı? Türkiye ne kadar büyüdü ve gelişti? 2002-2007 yılları sahiden de altın yıllar mıydı? 2008 krizi teğet mi geçti gerçekten? 2010'dan sonra yaşanan büyüme yalancı bahar mıydı? 2018'e kadar büyümenin kaynağı neydi? 20218'den sonra uygulanan "üretim" ekonomisinde büyüyen ve zengin olanlar kimler oldu?
İlk yıllarında liberal rüzgarın estiği, arkasında IMF ve AB, kadrosunda Ali Babacan ve Abdullah Gül'ün bulunduğu Ak Parti yıllar içinde Erdoğan'ın hakim olduğu bir partiye dönüştü. Peki ekonomi politikaları nasıl dönüştü? Siyaset ekonomiyi nasıl etkiledi?
Mehmet Yaşar Altundağ, Türkiye'nin Ekonomi Tarihi serisinin yeni bölümünde AKP'yi işliyor.
00:00 - Giriş
02:25 - 90’lı Yıllar
03:33 - 2001 Krizi ve AKP’nin İlk Yılları
06:33 - Refah Partisi
08:41 - Dünya Konjonktürü ve AKP
10:18 - Türkiye Ekonomisinin Büyümesi / AKP’nin “Altın Dönemi”
15:00 - 2002-2007 Yılları Arası Problemler
16:27 - 2008 Krizinin Etkileri
17:46 - AKP’nin Siyasi Değişimi
20:08 - 2008 Sonrası Ekonomik Tablo
23:01 - 2010’lu Yıllarda Yapısal Sorunlar
26:52 - Siyasi Krizlerin Etkisi
28:31 - Türkiye Ekonomisi Neden Kırılgan
31:21 - 2018 Yılı Sonrası Ekonomik Model
37:49 - Türkiye’nin 20 Yıllık Ekonomi Performansı
41:44 - Kapanış
Size kahvenizi/çayınızı içerken de eşlik edebilir miyiz? Özel kupamız artık satışta! Şimdi bize kupamızı alarak da destek olabilirsiniz.
☕️ shopier.com/10606682
Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
/ @49w
Ya da aşağıdaki bağlantı üzerinden patronumuz olun.
/ kirkdokuzw
Sosyal Medya:
/ discord
/ kirkdokuzw
/ kirkdokuzw
/ kirkdokuzw
/ kirkdokuz

Пікірлер: 456
@erdemc5467
@erdemc5467 Жыл бұрын
Bende 35 yaşındayım. Hayatımın 21 yılı AKP ile geçti. Bence; Avrupa Birliği üyeliği kritik bir yol ayrımı oldu. Üye olmasak bile kriterleri kendi içimizde gerçekleştirseydik önemli bir yol kat edebilirdik. Gelen parayı betona değil de üretime, sanayiye, bilime, yüksek teknolojiye yatırsaydık bugün çok farklı olurdu. 5-10 sene öncesinde nasıl kolay mal,mülk sahibi olduğumuzu, tatil yapabildiğimizi videonuz vesilesiyle anladım. Çok fazla kutuplaştırıldık. Eğitimden uzaklaştık. Siyasiyeleştik. Göçmen politikası, yolsuzluklar vs kötü durumdayız. AKP getirdiğinden çok götürdü. İyi olmamız temennisiyle. Teşekkürler video için. 👏🏻👏🏻👏🏻
@ercaner_buzbey
@ercaner_buzbey Жыл бұрын
Halamın sakalı olsa amcam olurdu. Yatan para yattı ve artık elimizde yüksek teknoloji de var. Hatta Allah dilerse daha da iyisi bu topraklardan çıkar. Ancak sen ya da ben ondan, laik bir düzende AKPli ya da AKPsiz çok bir yarar göreceğimizi sanıyorsan feci biçimde aldanıyorsun. Çünkü laik sistemler daimi olarak azami toplum sömürüsü ile ayakta dururlar. Eğitim asla gerçek bir devlet işi değildir o iş toplumun bilgi açlığı ile ilgilidir. Üstelik bizim sorunumuz okuma da değildir. Bizim sorunumuz iradedir. Ne iktidarlar ne de halk en zenginden en fakirine karşılıksız para basmanın enflasyona yol açacağını bilmiyor değil. Ancak hem halk anlık tüketim alışkanlıklarından baz geçemediği iktidarlar da sahte zam ve ardından gelen enflasyonlarla seçim kazanmayı alışkanlık edindiğinden bu hastalıklı döngüden çıkamıyoruz. 35 yaşında olup da bu kadar ters noktalara savrulmamız da ilginç. Sanki AB'nin hem halk hem de siyaset bazında bize ne kadar alçakça davrandığını hiç görmemiş gibi onlardan medet umuyor olmanız da kemalist öğretilendirmeyi kıracak bilgi açlığından yoksun oluşunuzla ilgili olmalı.
@emrahcey
@emrahcey 5 ай бұрын
Güney Kore bizimle benzeş özellikleri olan bir ülke idi. Yolsuzluk , Rüşvet vs..Hatta Meclis kavgaları bile olan bir ülke...
@paradoksparadoks6299
@paradoksparadoks6299 5 ай бұрын
@@emrahcey Ve şimdi ki halne bak. Kurtardığımız ülke arşa vardı. Biz yerin kaç kat altına ineceğiz acaba. 😔😔😔
@MuratAk-gc1er
@MuratAk-gc1er 5 ай бұрын
Gel de bunu gericilere anlat..
@empati.mlbb1
@empati.mlbb1 4 ай бұрын
Bizden çok Amerika aslında​@@paradoksparadoks6299
@chanfection
@chanfection Жыл бұрын
ders çalışırken gaza geleyim diye arkadan açtım oynuyor, sinirlendikçe derse daha çok asılıyorum. mükemmel bir etki. elinize sağlık.
@mr.peanutbutter8557
@mr.peanutbutter8557 Жыл бұрын
Bence sorulması gereken soru psikolojik olarak ne durumdayız. Bence ekonomik tahribat kadar psikolojik bir tahribatta yaşadık. Ekonominin sosyal hayata da ciddi etkileri oldu. Dışarı çıkınca mutlu insanlar görmek istiyorum artık. Herkes bi somurtuyo bi bıkkın.
@rfatanlaydin4613
@rfatanlaydin4613 Жыл бұрын
Yani 2002 sonrası bol döviz dönemi bilimi önde tutan ve üretime yatırım yapan bir hükümete denk gelseydi şu anda güney kore benzeri bir hikaye de biz yazıyorduk. Ülkede insan gücü, jeopolitik konum, iyi bir iklim her şey var ancak teknoloji yerine betona yatırım yapan bir hükümetimiz var. Öyle ki bugünü bitirdik artık kaç senelik geleceğimizin ipotek edildiğini bile bilmiyoruz kapalı kapılar ardında yapılan anlaşmalar yüzünden...
@darvolin
@darvolin Жыл бұрын
çok üzücü
@mertaydn0705
@mertaydn0705 Жыл бұрын
Doğru ama Türkiye'nin 2000li yılların başına kadar ki durumu hiç iç açıcı değil. Ülke her alanda gerideydi. Betona yatırım yapmak şu an mantıksiz gibi gözüküyor ancak o dönem ki insanların yaşadığı sefalete de dayanarak bunların yapımınin da katkısının olduğunu görmek zor değil biz bir Almanya değildik ve hiçbir zaman olamadık. Tüm sektörlerden hoplayarak geçtik. Türkiye bence o kadar badireden sonra bugün arabasını çıkarabiliyorsa bu bir başarıdır. Bu arabanın neden 10 15 yıl önce çıkamamış olması da düşündürücü tabi.
@ahmetpalac2167
@ahmetpalac2167 Жыл бұрын
Tarafsız, Nesnel bakış ile gerçekleri söylediğiniz için teşekkürler
@rfatanlaydin4613
@rfatanlaydin4613 Жыл бұрын
​ @Mert Aydın evet katılıyorum size. Hayatta hiç bir şey siyah veya beyaz değil (siyaz diye bir dergi vardı onu hatırladım şimdi). Türkiye'nin altyapısının iptidai olarak kalmasını ben de kabul etmiyorum. Ancak bu durum devletin bir yatırımın fizibilitesini yapması, planlamaya dahil etmesi ve yapma sürecinin gecikmesinden ibaretti. Fizibilite yapmadan her şeyi yapalım moduna geçildiği anda elde çok fazla inşaat oldu, haftada bir uçak kalkan havaalanları oldu, iki tane havaalanı olan İstanbul'un üçüncü havalimanı oldu sonra Atatürk gereksizce kullanılamaz duruma getirildi vs. Aracın geliştirilmesine de hiç bir itirazım yok gurur da duyuyorum TOGG ile, savunma sanayi ile de. O gün de mantıksız olan yatırımların tamamının inşaata yönlendirilmesiydi, bir kısmı yönlendirilip bu planlama anlayışı hızlandırılabilirdi. Diğer sektörlere de yatırım yapılsaydı ülkeden daha fazla yazılım veya perakende markası çıkabilirdi (hiç çıkmadı demiyorum, daha fazla çıkabilirdi). Bir taraftan da yapılan bütün bu yatırımların bir yandaşın zenginleştirilmesi için yapılmasına karşıyım, çünkü anlayışları bizim demokrasi anlayışımızla aynı değil. Şöyle özetlemem lazım, sanırım en net örnek de bu. Metin Külünk'ün MAM programını izledim ve sürekli şu var. "Gelin çözelim, numaramı vereyim, bir çay içelim vs. vs." Hep kendilerine ulaşabilenlerin sorununu çözen, ulaşamayanları umursamayan bir çözüm anlayışı. Bu kadar kemik oya sahip olmalarının sebebinin de bu olduğunu düşünüyorum ben açıkçası. Halbuki siyasetçinin işi vatandaş ayrımı gözetmeksizin çözümler sunan bir sistem kurması olmalıdır. AKP ise bir kesimin sorununu çözerken diğerlerini mağdur ettiği, anlık çözümlerin günün sonunda tüm ülkeyi bir sıkışmışlığa sürüklediği için gidecek belki de. Krizin diğer tanımı da bu sanırım, sıkışmışlık. Çok konuşacak şey var ama daha fazla yazasım kalmadı. Bir dokun bin ah işit modundayım. Şu seviyede de olsa bir siyasal tartışma yapabileceğimiz ortam istiyorum ben, daha fazlasını değil. Şu metnin en az bir o kadarını sildim başıma bir şey gelir mi diye ve öyle gönderiyorum. Saygılar
@mertaydn0705
@mertaydn0705 Жыл бұрын
@@rfatanlaydin4613 yazınızda belirttiğiniz meselelerin eksiği var fazlası yok öncelikle onu belirteyim. Genel olarak şuna değinmek istiyorum. Akp 21 yıl gibi uzun bir süredir iktidarda. Demokrasinin şartları dahilinde bu süre bir iktidar için çok fazla. Ancak biraz beyin jimnastiği yapınca şunu anlıyoruz ki Akp, x ve y den ziyade ülke de bir isyan söz konusu. Chp Atatürkten sonra hep aşağı bir grafik çizerek partinin kuruluşundan tamamen sapitarak devam etti ve etmeye devam ediyor. Ülkemizin 60 70 80 90 lı yıllardaki emperyalizme karşı bağımsızlık mücadelesi verdiği yıllarda Chp maalesef ki ülkeyi kötü bir şekilde idare etti. Emparyalist güçler kutuplaşmalarin tohumlarını ektiler, insanımızabirbirini öldürtüler. Sağı solu, dindarı dinsizi vs. Darbelerle gelişimimizin önüne hunharca zorbalıklar yapıldı. Özgürlük adı altında ülkede neler yapıldı neler. Fetöyü soktular ,PKK yı saldılar üzerimize. Faili meçhul bir ton cinayet. Mühendis, gazeteci asker, siyaset adamları vs. Vel hasıl kelam Akp ülkenin en kritik eşiğinde iktidara geldi. Her alanda sayısız değişikliğe gidildi. Kimisi başarılı oldu kimisi başarısiz oldu. Belirttiğim gibi Chp gittikçe eriyor. Ülkenin ana muhalefet partisinin Akp karşısındaki acizliği ülke adına gram umut vermiyor. Daima gelişimi önceleyen bir ülke olmak istiyoruz ancak bunun adına siyasette hiçbir şey yapılmiyor. Sizin bahsettiklerinize gelince bunu anlayabilmek zor değil. 21 yılda dinamiklere yerleşen bir Akp ve Rte oyları alarak aslında insanların bir çıkış noktası oldu. Şu an bile ekonomi çoğu oy verenin umrunda değil. Bu güven meselesidir. Ülkede çok dar alanda ve baskıcı bir siyasi ortam varken insanların ne istediğini anlamak çok zor. Oy bölmeler gibisi birçok algı oluşturulurken insanımız zaten kutuplaşma meraklisisiyken siyasilerin bu kadar düşüncesiz davranması da hiç iyi değil. Son olarak şunu söyleyeceğim özetle; Türkiye'nin iyiliğini istemeyen bir zihniyet bunu bizim içimizde bitirmek için her şeyi yaptı. Kutuplaşmalar ile amaçlarına ne kadar ulaştılar bariz şekilde gözüküyor. Ülkenin selameti için aklı ve sağ duyuyu herkese tavsiye edip nasıl daha iyi olabilirizi ve rekebeti artırıcı faaliyetler yürütmemiz şarttır. Liyaketi ve adaleti asla elden bırakmadan bu işi halledebiliriz çünkü bu ülke hepimizin. Vatan sadece bir toprak parçası değildir , ülkemize sahip çıkalım çıkmak zorundayız.
@isaerylmaz7035
@isaerylmaz7035 Жыл бұрын
20 yıllık uzun,badireli ve karmaşık bir dönem gayet güzel özetlenmiş.Tebrikler ve teşekkürler.
@birarakisarap
@birarakisarap Жыл бұрын
Türkiyenin yağmalanmasının 21 yılı: geldiğimiz noktada artık satacak bir şey kalmadığından vatandaşlık promosyonuyla ev, arsa, toprak satıyoruz.
@SnavHeab
@SnavHeab 2 ай бұрын
Özelleştirmek kötü bir şey değil Keşke hastaneleri okulları üniversiteleri de satsak Anlayın artık devlet işletmeci değil ki bir şey işletsin
@GaiaTree
@GaiaTree Ай бұрын
​@@SnavHeabyapmayav dünya devleri salak demekki stratejik kurumlarını satmıyorlar amerika apple'in hisselerinin satışına bile çinlilere karşı kota getirtiyo sizde olmayan geleceği satma derdindesiniz
@esratarcnsezai8329
@esratarcnsezai8329 Ай бұрын
@@SnavHeab şeker fabr satarsın gürcistandan glikoz alırsın ,ülke üretimle döner suriye sav ama enf bizden düşük yada ukrayna!bir sav çıksa gıdayı dışarıdan almak zorundasın devlt tekeli önemli,doğal kaynaklarımızı 15 milyon mülteci ile palaşıyoruz,devlt apısı sıçmış
@buyukcatlak2629
@buyukcatlak2629 Ай бұрын
@@SnavHeab Ne Diye vergi ödüyoruz o zaman c.başkanı saray yapsın milletvekilleri lüks yaşasın diyanet en lüks araçlara binsin suriyelilerin afganların yaşam kalitesini yükselmet için mi
@HasSektorTurizm
@HasSektorTurizm Ай бұрын
​@@SnavHeabmal mısın lan
@mustafazekigorus2410
@mustafazekigorus2410 Жыл бұрын
Yaşar başkanın cerbezeli anlatımı ve el koordinasyonları seyir zevkimizi daha da arttırıyor.
@northernlegolas
@northernlegolas Жыл бұрын
Sanki orkestra yönetiyor :) ama dikkati toplamaya yarıyor
@andromeda45
@andromeda45 3 ай бұрын
Türkiye gerilemektedir. 60 ile 2022 arasını içeren bütün videolarınızı izledim. Daha önceden İsmail Cem'in Türkiye'de geri kalmışlığın tarihi kitabını okumuştum. Üniversiteden mezun olduğum yıllarda Erbakan hala hayattaydı, onu da youtube'da dinlemiştim. Ayrıca ekonomistlerden Ege Cansen'in fikirlerini beğenirim. Videolarınız şimdiye kadar edindiğim intibaları değiştirmedi. Dikkat edin, 60-80 arası dönemin olduğu videoda dünyada en çok büyüyen ülke Japonya'ydı. Halbuki siz o videoda dönemin ekonomik modelinin Keynesçi ithal ikamesi olduğunu söylediniz. Halbuki Japonlar ihracata dayalı büyümüştür. Daha sonra son 20 yılda Batının zayıfladığını ve Çin'in büyüdüğünü görüyoruz. State Capitalism dediniz. Ne olduğu önemli değil Çin de ihracatının ithalatından büyük olmasıyla büyümüştür. Dolayısıyla benim için çıpa budur. Eğer bir sistem ihracatı ithalattan büyük yapıyorsa benim için geçerli sistemdir. Fakat Türkiye'yi yöneten politikacıların ezberci hareket ettiğini gördük. Liberal bir politikacı örneğin Özal körükörüne inandığı liberal politikaları ne paahsına olursa olsun savunmaktadır. Aslında kendisi de ihracatla büyümeyi düşünmesine rağmen ihracatın ithalatı geçememesi problemine çözüm getirememiştir. Bunun sebebi ezberci düşünceden kaynaklanmaktadır. AKP ise tüketimi arttırarak ve ülkenin daha çok para kazanmasına yol açacak yatırımlar yapmayarak ve üretimi arttırmak yerine içerideki müteahhit kesimin zenginleşmesine oynayarak Türkiye'ye son darbeyi vurmuştur. Bu ekonomik görüşlerim. Fakat AKP aynı zaman da daha kötüsünü yapmıştır. Cumhuriyete ve Atatürk'le başlayan modernleşmeye savaş açmıştır. Bu bence ekonomik günahlarından da daha büyüktür. AKP döneminde Üniversitelerimiz ve eğitim sistemimiz gerilemiştir, hukuk bitmiştir, TSK zayıflamış ,doğu akdeniz ve Egede zora girmişizdir. Bunların uzun vadede etkileri olacaktır. Mesela bizi hiç hazırlanmadıkları büyük İstanbul depremi bekliyor. Üniversiteleri zayıflattıkları için yapıları güçlendirecek ar-ge çalışmaları yavaştır, Türkiye tehlikededir. 2017'deki referandum bana göre bir sistem değişikliği değil saltanatı geri getirmeye yönelik bir girişimdir. Şimdilik bir seçimli saltanat rejimidir. Saltanat rejimlerinde bilimsel ve ekonomik faaliyetler cumhuriyet rejimine göre geride olur. Biz zaten bu sebeple cumhuriyete geçmiştik. Dolayısıyla bizi zor günler beklemektedir. Durumu siyasi partiler, TSK veya başkaları kurtaramaz. Bir ülke zora düştüğünde onu ancak kafası çalışan vatandaşları kurtarır. O sebeple benim de Atatürk gibi tüm umudum gençliktedir. Tehlikeyi sezip vazifeye atılacaklar olacaktır. Onları desteklemek gerekir.
@Chagatai_
@Chagatai_ Жыл бұрын
Bir adamın kişisel hırsları uğruna geleceğimizin yok edildiğini gördüm , ilk beş yıldaki performans bugüne dek sürseydi dedikleri gibi şahlanmış olacaktık ciddi anlamda üzüldüm
@emrecig
@emrecig Жыл бұрын
Kardeşim, tamam adam ülkeyi mahvetti ama nihayetinde bu adam hep seçimle başa geldi. Yani, RTE'yi seçen insan topluluğu başında kim olursa olsun şahlanamazdı.
@emir3756
@emir3756 Жыл бұрын
Dört ayak üstüne düşme bir performans 2008 dede 2002 dede
@GulcanYazc-mu8zv
@GulcanYazc-mu8zv Жыл бұрын
Aynen katılıyorum size
@endoplazmikretikulum1378
@endoplazmikretikulum1378 11 ай бұрын
akp ilk döneminde üni okuyordum ve herşey gayat iyiye gidiyordu ülkede. gelecekten umutluyduk gençler olarak. en azından benim çevrem öyle düşünüyordu. ta ki 2008 seçiminden sonra feto ile iş birlğine girdi ve, ergenekon davaları vs.... devleti ele geçirmek için, hayatımızı skti
@rumeisaguzelkan2993
@rumeisaguzelkan2993 Жыл бұрын
YKS ye çalışıyorum ve hiç vaktim yok ama bu kanalı izleyip destek veremedigim için vicdan azabı çekiyorum xd
@aeronjohansson
@aeronjohansson Жыл бұрын
Emeklerinize sağlık, faydalı bir video :)
@IdekcI
@IdekcI Жыл бұрын
Harika uzun soluklu bi çalışma olmuş.. Birand belgeselleri devamındaki Erdoğan'lı yıllar diye belgesele ekonomik alanda ilham verecek bir yayın.. Emeğine sağlık olsun 😊
@theogoniaa
@theogoniaa Жыл бұрын
Videoyu inanılmaz faydalı buldum teşekkür ederim kendi adıma. Türkiye görünürde çok gelişmiş görünüyor bu doğru fakat dünyanın ivmesi ile bu noktaya gelmiş olmasını veya yaşam şekillerimizin değişmiş olmasını elbette bir lütuf olarak görmüyorum. Güzel fırsatlar ile yakalanan ivme ve sonrasında kontrolsüz büyüyen güç ile taht sevdası ile gündemimizde ne yazık ki bunları konuşup endişelenmekle gerilemeye başladı. Artık her şey çok hızlı, bilgi çok hızlı teknoloji ve yenilikler çok hızlı ve bizim bunu yakalayabilmemiz için kabuk atmamız şart diye düşünüyorum.
@huseyinberatozen3935
@huseyinberatozen3935 Жыл бұрын
Kaliteli anlatım kaliteli yapım teşekkürler 🎉
@drstrange8377
@drstrange8377 Жыл бұрын
Sonunda beklediğimiz video,teşekkürler hepinize
@emirahmetoglu1425
@emirahmetoglu1425 Жыл бұрын
biz büyürken kaybettik, şimdiden bugünün faturası geleceğimize kesildi
@GulcanYazc-mu8zv
@GulcanYazc-mu8zv Жыл бұрын
😭😭😭😭
@platoneflatun2704
@platoneflatun2704 Жыл бұрын
Mükemmel bir video olmuş.. emeklerinize sağlık.
@emrecig
@emrecig Жыл бұрын
O değil de, Erdoğan'ın tekrar seçilmesinde Dombra çok önemli. Dombra'nın direkt %14 oyu var.
@ironwoodserbest2372
@ironwoodserbest2372 7 күн бұрын
Bir şarkıya oy veren kitleyi kandıramayan gerizekalı siyasetçiye oy vermek nasıl bir duygu hacım ?
@Atacry1
@Atacry1 Жыл бұрын
Çok kapsamlı ve başarılı bir çalışma olmuş katkılarınız için teşekkürler..
@alicanmanap6796
@alicanmanap6796 Жыл бұрын
halk olarak bakıldığında 2012 yılına kadar her şey güzel ilerliyordu. 2016 yılına kadar halk pek bir şey hissetmedi. darbeden sonra ise halk olarak artık kötüye gitme sinyalleri almaya başladı. ki 2018 de bu yetkiyi verin ben düzelticem dedi iktidar günümüzde düzelmediğini daha da kötüye gittiğini hepimiz hissediyoruz.
@Oblomov..
@Oblomov.. Жыл бұрын
İçinde de hissediyormusun gerizekalı ne hissetmesi biberin kilosu 100₺ hala hissediyorum diyor
@jorcormy9165
@jorcormy9165 Жыл бұрын
2012'ye kadar her şey güzel falan ilerlemiyordu. Arkada fetöyle yapılan anlaşmalar, balyoz-ergenekon,kozmik odaya girilmesi vs. birçok olay yaşandı. Aslında ülke içten kemiriliyordu sadece halk bunu fark etmedi. Nitekim bugünleri yaşamamızın asıl sebebi o dönemde yapılanlardır. Aslında 2013'te gezi olayları ile gençler bunlara ve erdoğana karşı tepki gösterdi fakat aralarına t*rör grupları girdi veya hatta yerleştirildi. Erdoğanın yalnızlaşıp otoriterleşmesi de özellikle 2013'te başladı. Fark ederseniz TL de 2013'den sonra değer kaybetmeye başladı. 2018'den sonra ise bu süreç sadece hızlandı, hiçbir şey yeni başlamamıştı.
@DG-if3gs
@DG-if3gs 8 ай бұрын
halen anlamamissin, burasi ekonomi kanali ve herseyi gozumuzun onune koyuyor. AKP bir iluzyon yaratti, dolar ile tl yi bir birine estileyerek devletin kasasindaki dovizlerin disari kacamasina sebep oldu. insanlar ucuz ucuz avrupa seyahati yaparken, cin'den ithalat yaparken zenginlestigini sandi, ama aslinda gelecekteki parayi yediler. KIT'ler satilarak o paralar yandaslara aktarildi. Genclere birsey birakmadilar. Siyasal yobazlar bu ulkenin kangrenidir, bu topraklarda 200-300 yildan beri yenilikci cumhuriyetciler ve yobazlar arasindaki cekismeyi izlemektesiniz. baskasi degil. iblisisin cocugu yobazlari destekleyen bu ahlaksiz halk bedelini oduyor. AKP donemi aslinda evini satipta luks yasayan adamin devaminda bes parasiz kaldigini itiraf etmesidir. olay 2012, 2016 falan degil. Bakis acini degistir.
@esratarcnsezai8329
@esratarcnsezai8329 Ай бұрын
hiç güzel ilerlemedik adamlar milli varlıklarımızı peşkeş çekti yalancı bahar yaşattı.baştan beri böyle idi.adam beld başkanı iken başladı ama din kitap diye millet yedi
@ibrahimacari8567
@ibrahimacari8567 Жыл бұрын
👏🏻Çok iyi bir video. Emeklerinize sağlık.
@nihaylov6310
@nihaylov6310 Жыл бұрын
çok başarılı bir özet olmuş. emeğinize, yüreğinize sağlık.
@semihgunes7941
@semihgunes7941 Жыл бұрын
Emeğinize sağlık, olabildiğince objektif bir video olmuş. Teşekkürler..
@nailfurkanaker7577
@nailfurkanaker7577 Жыл бұрын
Elinize sağlık,bu güzel video için teşekkürler
@mesutyilmaz3645.
@mesutyilmaz3645. Жыл бұрын
Ne yandaş ne muhalif. Gayet güzel bir anlatım.
@yilmazsaygili6511
@yilmazsaygili6511 Жыл бұрын
Ağzına sağlık hocam mükemmel içerik için teşekkürler
@reyyannnnn
@reyyannnnn Жыл бұрын
Ağzınıza sağlık ♡
@mehmethakna
@mehmethakna Жыл бұрын
gayet güzel bir video olmuş emeğinize sağlık teşekkürler
@cemaloduncu4220
@cemaloduncu4220 Жыл бұрын
Güzel özetlemişsiniz.
@yavuzozenc1993
@yavuzozenc1993 Жыл бұрын
Süper olmuş emeğinize sağlık
@cerenboruban2845
@cerenboruban2845 5 ай бұрын
Videolarınız ne kadar güzel, emeğinize sağlık
@rfatcankaraca7814
@rfatcankaraca7814 Жыл бұрын
Harika bir video çıktığı günden beri tekrar tekrar izliyorum ağzınıza sağlık
@koseku3
@koseku3 Жыл бұрын
çok güzel açıkladınız teşekkür ederim
@Ewolver_Efendi
@Ewolver_Efendi Жыл бұрын
Son 21 yıl içerisindeki 21 yıllık dönemi anlatan en iyi ekonomi özeti videosu için yukarı kaydırın.
@cubbesiz
@cubbesiz Жыл бұрын
Hukuk tarihi Eğitim tarihi Gibi seriler efsane olur
@pantepember
@pantepember Жыл бұрын
~3:00 Ülkenin kronik sorunlu ekonomik haline neden olan üç faktör sayıyorsunuz. Bunları iki maddede ve daha anlaşılır biçimde toplarsak: - Üretmiyoruz - İsraf ediyoruz Bunu toplumu, çevremi gözlemlediğimde de görebiliyorum.
@ozlemguler8443
@ozlemguler8443 Жыл бұрын
İşte ihtiyaç duyulan bir video
@user-oq1wq9ft4z
@user-oq1wq9ft4z Жыл бұрын
Emeğinize sağlık.
@cansipahi05
@cansipahi05 Жыл бұрын
teşekkürler
@ibraschwan
@ibraschwan Жыл бұрын
videonun ilk yarısı iyiydi. ikinci yarısında bir döngüye girdi ve pek anlatamadın diye düşünüyorum. son 5 yılı daha geniş bir çerçevede anlattığın bir video gelir umarim. sizleri seviyorum. iyi aksamlar.
@gaziaslan8037
@gaziaslan8037 Жыл бұрын
Yaşar süper bir iş çıkarmışsın emeğine sağlık. 👍👏 benim görüşüm ekonomik olarak daha refah seviyelere geldiğimiz ve ülkemiz adına daha güzel günlerin bizileri beklediği.🌟
@beratatceken1364
@beratatceken1364 Жыл бұрын
Böyle bir video lazımdı
@serkan.s1
@serkan.s1 Жыл бұрын
Ülkeler hakkında video serisi olsa ve ilk olarak İsviçre'yi geçmişten bugüne ele alsanız güzel olurdu.
@modernturks_
@modernturks_ Жыл бұрын
mükkemel özetlemişsiniz ağzınıza sağlık
@Gemini-yi1kc
@Gemini-yi1kc Жыл бұрын
Beklenen o video geldi :D
@baykuskanad789
@baykuskanad789 Жыл бұрын
21 yılda AROG'daki sahneyi yaşadık "-Deminden şimdiye geldim"
@bilge-han
@bilge-han Жыл бұрын
Bu işi iyi beceriyorsun yani ekonomi tabloyu anlatma 😊👍👍👍👍
@jasonbartu
@jasonbartu Жыл бұрын
MÜKEMMEL BİR VİDEO
@OmerAktan-pe3ut
@OmerAktan-pe3ut 2 ай бұрын
Harika işler çıkarıyorsunuz emeğinize sağlık naçizane bir önerim var. Yayında dile getirdiğiniz kaynakları videonun açıklama kısmına yazsanız çok faydalı olacaktır.
@mervenurdinc1527
@mervenurdinc1527 Жыл бұрын
AKP gidince hepimize gazi madalyası verseler keşke
@yusufakyol38
@yusufakyol38 Жыл бұрын
gerçekten çok doyucuru ve çok taraf tutmadan net bir video olmuş emeğinize sağlık
@otovizyon4712
@otovizyon4712 Жыл бұрын
Başarılı buldum. Bunu her içeriğin altına yazmam.
@furkanornek1886
@furkanornek1886 Жыл бұрын
Yaşar, iyi ki 49W'dasın. Bu kanal her zaman kaliteliydi ama seninle beraber başka 1 seviyeye ulaştı!
@mehmetyasaraltundag
@mehmetyasaraltundag Жыл бұрын
çok teşekkürler :)
@emir3756
@emir3756 Жыл бұрын
​@@mehmetyasaraltundag hem seviyorum hem sevmiyorum öyle bir adamsın hitabetin güzel
@Elizabeth20-
@Elizabeth20- Жыл бұрын
Elinize sağlık
@yusufemreozdemir4589
@yusufemreozdemir4589 Жыл бұрын
Partilerin ekonomik/sosyal/eğitim politikalıryla ilgili video(lar)güzel olabilir
@yldraygurbuz2857
@yldraygurbuz2857 Жыл бұрын
Soluksuz izliyorum tebrik ederim içerik harika
@saccoweisszucker
@saccoweisszucker 5 ай бұрын
Elinize sağlık teşekkür ederim.
@muratuyluk
@muratuyluk Жыл бұрын
Elinize sağlık. Son yirmi yılın toplumsal olayları, iktidarın cahilleştirme politikaları ile ilgili detaylı bir video da çekerseniz şahane olur
@franklin8216
@franklin8216 Жыл бұрын
Güzel bir video olmuş
@yesilobjektif
@yesilobjektif 6 ай бұрын
Emeğinize sağlık, güzel bir anlatım olmuş.. Ama bir an için o el ekrandan çıkacak sandım😊
@baran9889
@baran9889 Жыл бұрын
Mutlak güç mutlaka yozlaştırır
@ozlemguler8443
@ozlemguler8443 Жыл бұрын
Sunum süper
@bilge3144
@bilge3144 Жыл бұрын
Yasarın konuşması aşırı akıcı , dinlettiriyor baya
@darthmaul3369
@darthmaul3369 Жыл бұрын
Umarım 21 yıllıktır
@mustafademircioglu3214
@mustafademircioglu3214 Жыл бұрын
Maalesef
@unbekanntumbenannt24
@unbekanntumbenannt24 3 ай бұрын
😂
@Avucoda
@Avucoda 2 ай бұрын
Artık değil 🎉
@darthmaul3369
@darthmaul3369 2 ай бұрын
@@Avucoda Hâlâ devam ediyorlar… 4 sene daha çekeceğiz maalesef
@Avucoda
@Avucoda 2 ай бұрын
@@darthmaul3369 Erken seçim ihtimali de var.
@salihcancetin1042
@salihcancetin1042 Жыл бұрын
Seri video gelsin
@GulcanYazc-mu8zv
@GulcanYazc-mu8zv Жыл бұрын
Allah senden razı olsun kardeşim
@barkinkuznek7048
@barkinkuznek7048 2 ай бұрын
Belki de ilk defa youtube’da yorum paylaşıyorum. Objektif ve iyi analiz edilmiş güzel bi çalışma. Ellerinize sağlık. Günümüz Türkiyesinde tarafsız bilgiye, analize ulaşmanın çok zor olduğu bu günlerde ders niteliğinde bir derleme.
@CVP_veriyorum
@CVP_veriyorum Жыл бұрын
Genel değerlendirme videosunu merakla bekliyoruz, emeğinize sağlık..
@zfresina2483i
@zfresina2483i Жыл бұрын
Yaşarın videoları inanılmaz kailteli oluyor. Umarım daha çok görürüz
@ronaldreagantr
@ronaldreagantr Жыл бұрын
Make Turkey Great Again Babacan!
@tibrahim1016
@tibrahim1016 Жыл бұрын
Özet: diğer ülkeler salak bir akıllı biz miyiz? Özet2: bir adamın teorilerini denemek için 90 milyon kurban edildi.
@bunyaminaktas804
@bunyaminaktas804 Жыл бұрын
Konuya göre giyim devam ediyor, Ömer bi winner ceket ayarlasaymış iyi olurmuş :) ama deplasmandasınız sorun değil.
@azadd2533
@azadd2533 Жыл бұрын
Yaşar abi Müthişsin
@kocerarif
@kocerarif Жыл бұрын
Dün akşam çocuklarının geleceklerini verdiği oylarla daha da mahfeden geniş kitlelerin sevinç çığlıkları attığını seyrettik, ilaveten Cumhuriyetin temelleri deprem etkisiyle yerinden oynamışken hiçbir sorumluluk hissetmediği için bir kişinin bile sorumluluk üstlenip istifa etmediği bir muhalefet seyrettik. Demek ki bu iki karşıt kitle birbirini çok seviyor ve bence bunun adı olsa olsa kitlesel zombileşme olur.
@Sp33dtr
@Sp33dtr Ай бұрын
Güzel programınız için teşekkürler balık hafızalı bir toplum için güzel bir video. Maaleaef ekonomi de mevsimler gibi sonbahardayız kışa giriyoruz 🎉
@melihkaya1461
@melihkaya1461 Ай бұрын
bu kanalın ismi neden 49w ve finansörü var ya de dw ile bir bağı var mı?
@veyselgulsen8740
@veyselgulsen8740 Жыл бұрын
Kendimce özetlemek istedim en net haliyle daha çok kazanmayla daha fazla bilgi öğrenmeyle daha ileri seviyeye gitmeyle değil elimizdekilerde yetinip şükür etme anlayışıyla dolduk bu da bunu bizlere aşılayana sonsuz bir güven getirdi… üretim de serbestlik ve yolsuzluğun önünü kesmek artık çok zor olacak herkese bol şans.
@arcadehead
@arcadehead 10 ай бұрын
milyon tane şey izledim artık 2000ler sonrası siyaseti ezbere tak tak konuşur yorumlarım boşuna 40dk harcamicam burada bırakıcam güzel seriydi teşekkürler 49W çalışanları
@franzfranz5844
@franzfranz5844 10 ай бұрын
Mükemmel bir anlatım
@bogachansandalci
@bogachansandalci 2 ай бұрын
Bence atlanan bir nokta var Türkiye’de Türkiye Osmanlı’nın mirasını taşıyan bir ülke bürokratlarda aslında hala Osmanlı kafasında hala devleti sadece vergi ile yönetmeye calışıyorlar çünkü en kolay yöntem o sıkışıncada halka bir şekilde faturayı kesiyorlar ve farkındaysanız hiçbir iktidar kötü yönetiminin hesabını vermiyor ülke olarak vergi dışında bir gelir kaynağı oluşturmadıkça düzen değişmeyecek
@kemaltiryaki1029
@kemaltiryaki1029 2 ай бұрын
2001 krizi sonrası alınan ekonomik önlemlerin ve gerçekleştiren yapısal reformların meyvesinin yendiği ödenen bedellerin heba edildiği 22 yıl. Çok güzel bir çalışma olmuş. Teşekkürler.
@yakuperdalerturk7333
@yakuperdalerturk7333 Жыл бұрын
Küçük bir düzeltme, tarım destekleri hiçbir zaman kalkmadı. Başlangıçta DGD uygulandı,. Sonra tarım kanunuyla GSYH nın % 1'inden aşağı olmaması şartı getirildi ama hiçbir zaman bu rakama ulaşılamadı.
@omegapolat
@omegapolat Жыл бұрын
akp gelince dağı taşı olana inanılmaz destekleme verdi, ekenler bile ekmekten vazgeçti.
@emir3756
@emir3756 Жыл бұрын
Bu yorumu gördüğüme sevindim koyun olmayanlarda varmış
@truvaninprensi
@truvaninprensi Жыл бұрын
bunu bekliyodum yemin ederim
@onur556klk
@onur556klk Жыл бұрын
ne zaman gelecek diye bekliyordum oley be
@chantigosunfayr9115
@chantigosunfayr9115 2 ай бұрын
Turkiye net bir şekilde geri gitti. Nedeni ise basit her hukumet doneminde olmamasi gerekse de ekonomik cokus olmustur ama cok ciddi bir siyasi cokus olmamıştır. Ama bu donemde ekonomik cokus ile birlikte cok ciddi bir siyasi cokus olmustur. Hem kutuplasma hem de toplumun barışı hakkinda. Ama ben eminim ki bu cokusten Türkiye daha hizli ve sert bicimde kalkacaktir. Kalktigi zamanda reform , refah ve siyasi duzen , adelet ve demokrasi de en az Avrupa ulkeleri kadar ileride olacaktır.
@cavuncedy
@cavuncedy Жыл бұрын
Dolar 18 Euro 20-21 ekmek 10 1 ögrenci 7,5 bir simit 10 lira. Bence bu özetleyebilir
@allahyok571
@allahyok571 10 ай бұрын
Şimdi ise Euro 28, dolar 26
@hichestans
@hichestans Ай бұрын
Ne introymus, 80 videoda kullanmissiniz, bravo.
@ceydanurcgrkn
@ceydanurcgrkn Жыл бұрын
O hep beklediğim video❤🫡
@tariko1
@tariko1 Жыл бұрын
Çok mu bekledin
@aldraeg1768
@aldraeg1768 Жыл бұрын
Yuruyun be😊
@erdinckazak19
@erdinckazak19 2 ай бұрын
Eflasyon değil Enflasyon :) Emeğinize sağlık güzel arşiv çalışması
@mehmetbilici5371
@mehmetbilici5371 Жыл бұрын
Girişteki müziği nereden bulabilirim?
@49W
@49W Жыл бұрын
This insatiable love
@UgurTaylan31
@UgurTaylan31 Жыл бұрын
Sonunda be
@tutututututu512
@tutututututu512 Жыл бұрын
Sarkinin ismi ne
@bunyaminaktas804
@bunyaminaktas804 Жыл бұрын
Neredeen nereye
@teqqer
@teqqer Жыл бұрын
Erinç hoca ve ömer anlatsın konuları
@bunyaminaktas804
@bunyaminaktas804 Жыл бұрын
Kuralları böyle yaptık ama sizin işi de şöyle çözeceğiz. Teori (Tasarı) - uygulama farkının açılması
@emircan1049
@emircan1049 Жыл бұрын
5:58 'de adamın içine bakan nebati kaçıyor.
@muratkagankrac1352
@muratkagankrac1352 Жыл бұрын
Taraf tutuyorsunuz .
@Genesis2704
@Genesis2704 Жыл бұрын
Goat kanal
@arslantanr2593
@arslantanr2593 9 ай бұрын
Tsk
버블티로 체감되는 요즘 물가
00:16
진영민yeongmin
Рет қаралды 93 МЛН
I CAN’T BELIEVE I LOST 😱
00:46
Topper Guild
Рет қаралды 70 МЛН
We Got Expelled From Scholl After This...
00:10
Jojo Sim
Рет қаралды 76 МЛН
AK Parti'nin İlk 100 Günü | 2003
39:54
32.Gün
Рет қаралды 1,2 МЛН
Fatih Altaylı yorumluyor: Kayseri ve sonrası! "Aman durun, sakin olun"
55:51
Parçalıyoruz: Besim Tibuk
35:59
49W
Рет қаралды 84 М.
Çin’in En Büyük Efsanesi: Mao Zedong
25:12
49W
Рет қаралды 114 М.
Türkiye'nin Ekonomik Krizleri | 1.Bölüm
37:09
32.Gün
Рет қаралды 151 М.
Sosyalizm mi Kapitalizm mi? | Ateş Ölçer 10
27:46
49W
Рет қаралды 68 М.
버블티로 체감되는 요즘 물가
00:16
진영민yeongmin
Рет қаралды 93 МЛН