Hocam selamlar Japon okçuluğunu da merak ediyordum şimdiden emeğinize sağlık :)
@bilalguzeltepe31573 жыл бұрын
Hocam biz okçu bir millet olmamıca rağmen gelenege neredeyse hiç sayıp çıkamamışız çok üzülüyorum elime yay ok alıp atış yapmaya gidiyorum millet bana tıp tıp bakıyo sanki yanlış bir şey yapıyormuş gibi hissediyorum tek sorum var neden bu kadar mükemmel bir gelenege sayıp çakamadım ailem bile beni desteklemekten uzak onlara her ne kadar bir siporu bir atamirasını bir sünneti yaptığımı söylesemde sonuç deyişmiyo saygılarımla
@bilalguzeltepe31573 жыл бұрын
Okçuluk La ilgili yazdınız kitap varmı
@abdulkabza3 жыл бұрын
Evet! İki tane var. Ayrıca biri İngilizce, ikisi Türkçe üç kitaba da bölüm ve makale ile katkım var. Yayınlanmış makalelerin hepsini Tirendaz'ın resmi web sitesinde bulabilirsiniz.
@c.yunusozkurt24083 жыл бұрын
Teşekkürler hocam. Türk ve İslam tarihi okuyan birisi olarak, balbal-mezar taşı-menzil taşı ilişkisine yönelik açıklamanız oldukça ilgi çekici. Balbal konusunda başka isim demişsiniz, ben Türkyatçı değilim ama web üzerinde benzer fonksiyonu olan erkekler için "Taş Ata- Daşata" ya da "Taş Baba" ; kadınlar için "Taş Nene - Daşnene" denilen isimler geçiyor.
@abdulkabza3 жыл бұрын
Katkınız için çok teşekkürler! Filmin montajında Kerem ekrana koymuştu zaten "Taş Ata"yı. Belki gözden kaçırdınız. Bu arada, bizdek mezartaşı geleneğinin, biz bu topraklara gelmeden buranın kültür mirasını oluşturan antik Yunan medeniyetiyle ilgisini de göz ardı etmemek lazım. Yunan stelleri de bu kozmopolit, senkretik kültürün oluşmasında etkili olmuştur. Ama asıl bağlantı animist Türk diniyle olmalı. Ahlat'ta olağanüstü taş işçilikleri ve üstlerinde İslam öncesi Türk kozmoloji anlayışının izlerini taşıyan mezartaşlarıyla muhteşem bir Selçuklu mezarlığı var mesela.
@TheAltair323 жыл бұрын
Hocam videonuz çok güzel severek sizi takip ediyorum. Kafam birkaç gün önce avcılık ile ilgili kitabınızı okurken kafam bir soru takıldı. Ateşli silahların hiç var olmadığını düşünürsek bugün geleneksel okçuluğun durumu ne olurdu?
@abdulkabza3 жыл бұрын
Bence havalı silahlar gelişirdi. Bugünkü ateşli ve havalı silahlar formatında. Çünkü gaz basıncıyla bir mermiyi fırlatma fikri eski. Hattâ Leonardo Da Vinci'nin bir tür buhar topu projesi var. Ama o dönemin teknolojisiyle savaş alanlarında suyun kaynamasını beklemek taktik açıdan felaket olacağı için bu proje hayata geçirilmemiş. Ama bugün sıkıştırılmış havayla çalışan ve büyük hayvan avında kullanılan büyük çaplı silahlar var. Herhalde gelişim o yönde olurdu.
@TheAltair323 жыл бұрын
@@abdulkabza Hocam cevabınız için teşekkür ederim. Bir sorum daha olacak. Türk okçuğunu bölgelerine göre ekollere ayırmak mümkün müdür? Osmanlı okçuluğu, Kırım tatar okçuluğu ve Özbek okçuluğu vb). Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.
@abdulkabza3 жыл бұрын
@@TheAltair32 Muhakkak ki coğrafyaya göre teknik farklılıklar vardı. Ama bilgi ve belge eksikliği sebebiyle, Türk okçuluğunu tek bir büyük ekol gibi görmek, hatta 10. Yy İran okçuluğunu da çok fazla ayrı tutmamak gerekir diye düşünüyorum.