Рет қаралды 43
Deze aflevering:
Het is het jaar 1122. Hadewig is de dochter van een vooraanstaande handelsfamilie in Utrecht. De laatste tijd is haar vader behoorlijk gestrest. De plannen van bisschop Godebald zijn een doorn in het oog van de Utrechtse handelaren. Ondertussen loopt de spanning binnen de muren van de burcht hoog op. Het conflict tussen de geestelijke en de wereldlijke macht bereikt een hoogtepunt en Hadewig is daar ooggetuige van.
Ga je met me mee op tijdreis naar de middeleeuwen?
Oefenen
Ben je leerling en werk je met Tijd voor Geschiedenis? Klik dan hier om de verwerkingsvragen te maken (www.tijdvoorge...) . Je kunt hier ook de volledige tekst van de aflevering als PDF downloaden. Zo kan je meelezen tijdens het luisteren. Daarnaast kan je aan de slag met de examentrainers. Deze aflevering gaat over kenmerkend aspect 11 (tijdvoorgeschi...) , kenmerkend aspect 13 (tijdvoorgeschi...) , kenmerkend aspect 14 (tijdvoorgeschi...) en kenmerkend aspect 15 (tijdvoorgeschi...) .
Tijd voor Geschiedenis
Dit is een podcast van Tijd voor Geschiedenis, dé digitale geschiedenismethode voor het voortgezet onderwijs. Ben je geschiedenisdocent? Klik hier (www.tijdvoorge...) en vraag direct je gratis proefaccount aan.
Verantwoording
Het personage dat gevolgd wordt in de aflevering is fictief. De context en hoofdrolspelers binnen de geschiedenis die aan bod komen zijn echter gebaseerd op bronnen. Voor het verhaal is er steeds een balans gezocht tussen de selectie van de historische feiten, de taal en de fasering van het verhaal. In de podcast gaat het dus niet zozeer om de redenering op grond van historische feiten, maar gaat het erom dat de leerling zich een beeld kan vormen van het verleden. De podcast moet daarom beschouwd worden als een didactisch hulpmiddel, waarbij de docent de keuze maakt hoe het verhaal wordt ingezet in de les. De podcast en de verwerkingsopdrachten zetten aan tot het voeren van een onderwijsleergesprek over interpretatie, context of de betekenis historische accuraatheid van het verhaal ten opzichte van de historische feiten
Bronnen
Bij het maken van deze aflevering van Mr. T’s Tijdreis is onder meer gebruik gemaakt van deze bronnen:
• Broer, C.J.C., & De Bruijn, M.W.J. (2012). Rondom het Utrechts stadsrecht
• Bruin, R.E. de. (2000). Geschiedenis van de stad Utrecht: ‘een paradijs vol weelde’
• Jansen van Galen, B. (2009). Verleden van Utrecht. De geboorte van de stad Utrecht
• Renes, H. (2020). Nieuwe historische atlas van de stad Utrecht
• VWO Bovenbouw, 4.2, 4.4. (2024). Opgehaald van Tijd voor Geschiedenis