Marea majoritate a RCBO urilor utilizate în instalațiile electrice sunt la baza protecții 1P+N

  Рет қаралды 14,529

Adrian Chelaru

Adrian Chelaru

Күн бұрын

Пікірлер: 128
@TurocKValentin
@TurocKValentin 3 ай бұрын
Bine punctat! Sunteți singurul electrician de pe youtube-ul românesc care prezintă calm și cu bun simț. De asta vă și urmăresc de fiecare data cu drag. Restul sunt plini de bășini și parcă tot timpul supărați
@Stefan-co4gi
@Stefan-co4gi 2 ай бұрын
Adevarat
@arhanghelulred
@arhanghelulred 2 ай бұрын
Este o diferenta intre "boss" si lider ... Adrian Chelarul tinde catre lider/invatator/povatzuitor ...
@drk_blood
@drk_blood 2 ай бұрын
Și aici presupun că te referi la ProiectediverseDyi. Cum pisicii mă-sii să nu fie supărat, huh? Când fiecare casă în care merge ăla sau apartament, inclusiv nou nouțe, e totul la fel mereu. 100% neconform, periculos și lucrat în bătaie de joc. Eu sunt muzician, o să râzi, și în meseria noastră, țările care respectă cel mai mult această meserie sunt Germania, Anglia și Austria. Ce să vezi, fix așa și la instalațiile electrice. Ce am văzut la toți oamenii la care am călcat vreodată în casă, în Ro, multiple orașe, inclusiv la apartamentele mele din If, Bv și Buc. Totală bătaie de joc și pericol absolut în panouri. Să nu mai zic de doze și alte "detalii".... E supărat pe bună dreptate, că-și face meseria după norme și standarde și urăște să vadă că mai mult de 80% din "electricieni" sunt direct Dorel.. și miștocar este pt că așa îi e personalitatea, presupun. Mie-mi place stilul amândurora, inclusiv tipu' de la ElectroProfessional.
@gabrielvasile2196
@gabrielvasile2196 23 күн бұрын
Mulțumiri pentru explicații. Cu respect 🙏
@vincegaspar1677
@vincegaspar1677 Ай бұрын
Multumim pentru filmuleti.👍🏻👍🏻👍🏻
@vioreliorga3339
@vioreliorga3339 2 ай бұрын
Bravo vorbești corect mulți spun tot felul de soluții cum vor ei .
@cristilata5825
@cristilata5825 3 ай бұрын
Super fain! Hai să ne facem treaba și să protejăm corect clientul și proprietatea lui. Cu 1p+n,cu 2p,cu XP...., atât cât valorile sunt corecte, restul e can can. Respect pentru tot ce faci!
@bitzyc5308
@bitzyc5308 2 ай бұрын
cu tot respectul, dar te rog frumos sa nu mai folosesti XP ca e depasit de mult !!
@cristilata5825
@cristilata5825 2 ай бұрын
😂
@Tilicar43v3r
@Tilicar43v3r 2 ай бұрын
❤ Explicație mai bună ca asta nu am găsit nicăieri ! Respect și toate cele bune 😎👍
@invertor4245
@invertor4245 3 ай бұрын
Fără să exagerez, toți electricienii ar trebui ca în următorii 10 ani , în fiecare seară,la culcare să urmărească acest film și apoi să adoarmă cu sufletul împăcat. Excelent.
@electriceelectronicehome7609
@electriceelectronicehome7609 3 ай бұрын
😂😂😂
@laurentiusachelaru4968
@laurentiusachelaru4968 2 ай бұрын
Wauuu...faină intervenție! Eu sunt adeptul RCBO (clasic, nu electronic) pe fiecare circuit...păcat că sunt foarte puține clipuri cu tablouri bazate exclusiv pe această soluție (nu este ieftin, dar e sănătos).
@sorinaparaschivei1093
@sorinaparaschivei1093 26 күн бұрын
În sfârșit, nu mai este nimic de comentat.👍👍👍
@electrotecinstall
@electrotecinstall 2 ай бұрын
In sfarsit! Trebuia cineva s-o spuna si pe asta.(Cineva cu followeri si cu putere de convingere). Nici eu nu sunt adeptul doar uneia dintre variante, ci montez in functie de situatie, de stoc si disponibilitate, dar cu simt de raspundere si calibrate corect. Apreciez tot ceea ce faci pentru “breasla” noastra, a electricienilor, dar videoclipul asta ar trebui sa fie cap de lista pe KZbin atunci cand cauti filmulete relationate cu electrica. Stima si respect!🫡
@Thyldor
@Thyldor 23 күн бұрын
Am asteptat foarte mult un video ca acesta. Il urmaresc de ceva timp pe Stefan de la ProiectediverseDIY, si unele dintre putinele puncte unde nu sunt de acord cu el este exact hate-ul pe 1P+N, argumentat prin faptul ca normativul interzice intreruperea nulului (nu face asta, interzice intreruperea PEN-ului si spune ca nu este -necesara- intreruperea nulului). Ca sa clarific, l-am intrebat, strict din punct de vedere al intreruperii nulului, care e diferenta dintre un 1P+N si un RCBO. Si exact cum e mentionat in acest video, la baza tot 1P+N sunt ambele.
@silviusulea2061
@silviusulea2061 3 ай бұрын
Multă sănătate și multumim pentru ce faci
@mariantatarau6557
@mariantatarau6557 3 ай бұрын
BRAVO! Imi place cum explici. Nu sunt de meserie, maxim ce am facut este o instalatie intr-o casuta de unelte. Dar chiar acum ma uitam pentru a face tabloul si e plin de polemici pe net. Daca vreo data o sa trec de la programare la altceva stiu cu cine si ce cursuri o sa fac. Sincer felicitari!
@arhanghelulred
@arhanghelulred 2 ай бұрын
Daca nu stii electrica, nu te apuca de tablou imediat ... mai intreaba ... atat am avut de zis. Doua, trei fire... trage si zugravul, ce sa mai zicem de un om mai scolit ... dar curentul are o zicala ... tensiunea este curent si curentul ucide ... si prin foc cateodata ..
@mariantatarau6557
@mariantatarau6557 2 ай бұрын
@@arhanghelulred multumesc pentru sfat.
@janosvastag9255
@janosvastag9255 2 ай бұрын
Bine, bine foarte bine Adrian!
@AmG-IS
@AmG-IS 3 ай бұрын
Mulțumim pentru explicații !
@gabrielvasile2196
@gabrielvasile2196 3 ай бұрын
Vă mulțumesc pentru prezentări. Cu respect 🙏
@marianene9009
@marianene9009 3 ай бұрын
Adrian... Ești minunat !!!
@marianaribasoiu
@marianaribasoiu 2 ай бұрын
Bravo
@corinairimia5218
@corinairimia5218 3 ай бұрын
Te salut si te felicit multa sanatate
@vlaicugavris3046
@vlaicugavris3046 3 ай бұрын
Felicitări, Adrian!
@ivansevera2735
@ivansevera2735 3 ай бұрын
Până să ajungem la nivelul austriecilor trebuie 100 ani să treacă , romanul tot pe a lui o ține ! Felicitări de prezentare!!
@andreipopescu1
@andreipopescu1 3 ай бұрын
prostie cu fudulie, e pachet complet cu cerc inchis
@arhanghelulred
@arhanghelulred 2 ай бұрын
Suntem ca la austrici ... schrack livreaza ... problema este Dorelita ...
@ionutdumitru1387
@ionutdumitru1387 3 ай бұрын
Foarte frumos și bine explicat. Fie 1p+N fie 1p macar de ar respecta valorile optime si clienți sa fie in siguranță in funcție de consumatorii utilizați. Toate cele bune si fiti pe faza😅
@ToaderViciriuc
@ToaderViciriuc 3 ай бұрын
Ok felicitări ❤❤❤❤
@RazboiuGabriel
@RazboiuGabriel 3 ай бұрын
Foarte fain! Regula de baza la dimensionare este: Siguranta trebuie sa protejeze cel putin conductorul din avalul ei!
@ivdragoslav
@ivdragoslav 3 ай бұрын
Si... optional ce-ar mai fi?
@madaben1
@madaben1 3 ай бұрын
​@ivdragoslavconsumatorul in regim de defect...
@ivdragoslav
@ivdragoslav 3 ай бұрын
@@madaben1, e de la sine'nteles ca, deschizand circuitu', aparatu' nu mai este sub tensiune, insa e prea tarziu; ceea ce mai poate fi protejat e doar conductoru' (cand un aparat intra'n regim de defect solicitand curent prea mare).
@Sim_Tiby
@Sim_Tiby 2 ай бұрын
Mai are si alta functie, decat protejarea conductorilor din avalul lui?
@FlorinMagyar-f2v
@FlorinMagyar-f2v 2 ай бұрын
Bravo bosule ai făcut lumină să nu mai existe contraziceri 🫡🫡🫡
@iuliancornia2253
@iuliancornia2253 3 ай бұрын
Functie de instalatie alegi o solutie tehnica potrivita. Toate cele bune!
@tea797910
@tea797910 3 ай бұрын
Cu siguranță puțini dintre noi facem deosebirea aceasta referitoare la faptul că un RCCB, RCBO, etc. este la bază tot 1P+N. Nu neapărat că nu am ști dar, clar....vorbim de un blocaj de gândire, cel mai probabil. Mai există și diferențele de preț , în funcție de curbă ( B sau C ), de aici pornind acele recomandări personalizate și subiective, legate de faptul de a monta un mono sau bipolar. Mulțumim de conștientizare. Într-adevăr, mai important este să stim ce să alegem în funcție de amperaj consumator, de curbă, și alti parametri. Merită un nou video pe aceste criterii. Indiferent de tipul de disjunctor. Mono sau bipolar, în situatiile cele mai des întâlnite.
@tomislavzrno4032
@tomislavzrno4032 2 ай бұрын
Eu sunt din Croația si acolo se foloseste sistemul monopolar, folosind afdd ca general, venind in România mia placut sistemul bipolar si deatunci montez monopolare numai la cererea clientului
@cezarvancea
@cezarvancea 3 ай бұрын
Ar fi util de prezentat diferentele intre diferentialele de tip 1p+n / bipolare. Cum se identifica (formfactor etc..), care sunt diferentele, cand se folosesc, aplicabilitate, etc. Cheers
@augupartyano
@augupartyano 3 ай бұрын
Adrian, salut, ma bucur mult pt ca, in sfarsit abordezi acest subiect si in alt mod, cu exemplificari. In urma discutiei pe care am avut-o acum aproximativ un an, am retinut multe lucruri, altee le reascult (scuze ca orice tel al meu inregistreaza orice apel), iar explicatiile tale fac cat toate sr-urile, i7-urile etc, pt ca vii cu n detalii si explicatii, aaa, da si nu jignesti. Asta urasc la Stefan si altii (ca au aparut "stefanutii" ca ciupercile dupa ploaie, toti injura, jignesc etc). Cu aceasta ocazie, a injuratului, o spun si aici (ca toti te urmaresc si is primii care vizioneaza orice clip), daca mai aud la astia cuvintele "handicapat", "nebun" si/sau altele, fara niciun avertisment, le denunt canalele, nu la yt, ci direct la CNCD si Comisia Europeana pt Egalitate de Sanse si ii asigur ca in maxim 48 de ore dispar canalele lor de yt si nu numai. Am mai inchis canale de yt? Daa, nu unul 😂😂 Singurul care mi-a scapat, a fost iUmor, dar aia au platit amenzi, avocati si daune de sute de mii de euro. Macar i-am pus la cheltuiala. In rest, cel putin pe yt si meta (fb si insta), nu am macar o sesizare care sa fie respinsa. Pe tt am 2 respinse, dar aprobate ulterior dupa ce am trimis emailuri companiei dar si mai multor institutii ue. Nu stiu ce amenda au primit, stiu ca 2 conturi de cateva milioane de urmaritori, au disparut, iar altele cateva, printre care sky (ceva platforma de streaming), vor disparea pt ca au publicat imagini explicite. Daca am curaj cu firme mari, normal ca n-am nici cea mai mica retinere privind niste electrovlogeri. Aaaa, blocarea contului meu nu e o solutie, am doar 6 conturi de yt 200 fb, 200 insta, 20 tt, deci nu ma joc. 🤣🤣🤣 Scz Adrian pt ca am scris astea la tine. Revenim la tine, am prieteni electricieni, nu doar romani, nemti, austrieci, italieni ucraineni si rusi, toti mi-au spus ca daca vreau sa invat ceva bun sa-l urmaresc pe Chelaru. Ce nu inteleg, eu cum te inteleg ca fara engleza, nu schimb o vorba cu ei. 😂😂😂 Esti bun in ce faci, stii sa explici (ai stofa de profesor, clar 💪💪💪💪👏👏👏) si mie, imi place ce faci. Nu spun ca Stefan nu e bun, e foarte bun, nu contest, in n cazuri il inteleg ca are iesirile alea, dar se poate si cu calm.
@florinvadan7876
@florinvadan7876 3 ай бұрын
Bine exolicat . Am cumpărat de la ETI pentru inteprindere protecții bipolare ,supracurent, diferențiale care sunt imune la intrare (P și N la intrare pot fi montate oricum - e corect).Pentru UPS-uri.Foarte bine până cand am schimbat UPS-ul APC cu unul idem dar mai nou.La revenirea curentului deconectează diferențialul de pe iesirea UPS . AU INVENTAT PROTECȚII IN ELECTRONICĂ și se mușcă ceva. O să experimentez ȘI O SĂ CITESC ce recomandă pentru modelul nou dar după Sfântul Concediu . Legătura cu prezentul video ? - DACĂ SUNT CERINȚE RESPECTĂ-le ! Și prea mult poate crea probleme ! Mulțumim !
@nastasepuscarias
@nastasepuscarias 3 ай бұрын
Poate are UPS-ul o scurgere către împămîntare, din montajul electronic. Am pățit asta la un sistem ECDIS și a trebuit să instalăm transformator de separare galvanică, cu nici un chip nu am putut rezolva altfel că mereu urla alarma din panou de punere la masă (la nave e pe sistem izolat și rețeaua de 110/220v și cea de 440V)
@florinvadan7876
@florinvadan7876 3 ай бұрын
@@nastasepuscarias Din moment ce două fac la fel e clar o invenție injinerească + au darul de a tine o lună in plus față de garanție.Astea noi au un RJ45 LAN și se poate intra in modul avansat - încă nu am incercat. !
@AmG-IS
@AmG-IS 3 ай бұрын
Ce Clasa e diferentialul de după UPS ?
@florinvadan7876
@florinvadan7876 3 ай бұрын
@@AmG-ISClasa A ... Pe patrea de magneto-termic curbă B - 20A . Către consumatori sunt bipolare de curent mic ( 10A ,6A,2A curbă C ( au fost instalate de cei cu instrumente de măsură - prelevatoare după specificații)...Chestia e că înainte au funcționat corespunzător da trec la creație producătorii. Și în contoare am văzut că mai nou au implementat funcția de diferențial până la sensibilitate de 100mA .
@arhanghelulred
@arhanghelulred 2 ай бұрын
Mai facut curios ... in primul rand spune ce model de disjunctoare/sigurante ai in amonte/inainte de UPS-ul nou, ce date/caracteristici tehnice are UPS-ul nou, ce putere medie si maxima deserveste? Ce model era cel vechi si ce model este cel nou ? Poate difera electronica/schema din interior.
@plopanflorin3549
@plopanflorin3549 2 ай бұрын
Salut ,eu va urmaresc printe timp imi place forte mult modul Dumnevostra de prezentare cum o faceti ,eu lucrez mult si cu mono polare ,!
@barnasimoc525
@barnasimoc525 3 күн бұрын
Am o întrebare dacă puteți să-mi răspundeți Dacă avem un conductor de cupru de 2,5 mm pătrați in perete care conform tabelului duce 30 A se poate pune o siguranță de 30 A. Întrebarea este firul duce 30 A daca avem o plita vitroceramica de 6 kv se comercializează in România priza de acelea modulare de exemplu Gewiss de 20 A sau 30 A??? Vă mulțumesc
@sandubusila6171
@sandubusila6171 3 ай бұрын
Salut Adrian ,tot respectul pentru acest video dar dupa cum am vazut in ceva comentarii ,multi au inteles ca faci un promo la 1p+N.Sunt de acord cu ce spui tu dar eu la mine in casa nici nu am vrut sa aud de 1p+N in instalatie ,chiar daca am vreo 10 RCBO in tablou ,in fine. Acum sa ti bag si eu bățul prin gard ,deci vreau sa te intreb . Daca sunt asa sigure 1P+N ,de ce nu le regasesti in nici un tablou facut in rafinării sau fabrici chimice,aici ma refer la tari ca Germania ,Belgia ,Franta? De ce in magazinele de bricolaj din Germania ,gen Toom,Obi,Hornbach,Bauhaus,nu gasesti 1p+N??La noi si la piata la Obor daca te duci le gasesti ,ca sa nu mai vorbim de mag de bricolaj. Recunosc materialul tau este corect daca sunt respectati termenii ce i ai descris ,dar eu unul care am supravietuit unui incendiu de tablou electric de apartament facut din 1p+N,de un antic electrician care a torsadat Cu+Al si le a infipt in primul. 1P +N,le consider sa zic asa mai bland ,nesigure in caz de incidente . Respect parerea ta ,mai ales ca apreciez mult ce faceti voi pt meseria asta ,aici ma refer la tine la Ștefan, la Emil ,la Lucian ,la Iftimie si altii ca voi care va luptati sa bagati mintile in cap.atat doreilor din sistem cat si doreilor de beneficiari care accepta orice numai ieftin si sa se aprnda lumina sa fie.
@arhanghelulred
@arhanghelulred 2 ай бұрын
"de un antic electrician care a torsadat Cu+Al si le a infipt in primul" ... si daca aveai disjunctor cu protectie bipolara sau protectie cu disjunctor unipolar plus decuplare (prin ax/parghie)de nul adica 1P+N ... tot incidentul ala ila aveai teoretic ... dar psihologic cred ... ca mai greu ... de ce? disjunctor 1P+N(1 pol= o dimensiune standard) este mai ieftin fata de disjunctor 2 poli (doua dimensiuni standard) ... in plus pe disjunctoare mai gasiti simbol unde se intra intai si unde se iese apoi ... ele au o camera de stingere si racire "flama" ... conteaza pe unde intri in disjunctor ... din acest motiv nu sunt de acord cu intrarea pe jos mereu ... flama/arcul electric de supracurent creste temperatura/entropia si duce la dilatare si scadere de densitate si campurile electromagnetice ascendente ... ce trebuie stinse prin placile de racire si descarcare ... exemplu ca sa stingi un arc electric de o anumita valoare mai normala trebuie sa-l duci in sus pe ansele de stingere pana distanta rupe legatura electronica (adica se opreste trasnferul de elctroni) ... la curent alternativ este mai usor, are trecere de 50 sau 60 ori pe secunda prin valoare ade zero volti ... la curent continu ... este mai problematic ... recomand fuzibile cu tub lung sa reuseasca sa stinga arcul electric ... Mai vorbim ... astept completari ... sunt deschis si la discutii ... asa verificam ce stim si invatam ... pana murim ...
@ionu3264
@ionu3264 3 ай бұрын
Salut, îmi plac mult videoclipurile și mă întrebam dacă poți face un video în care să prezinți conform normativelor în vigoare care sunt recomandările pentru circuitele de prize pentru o casă cum sunt împărțite ele pe consumatori adică unde se recomandă să faci circuite independente gen pentru mașini de spălat sau alți consumatori mai mari, ce protecție se alege pentru ele. Sunt curios așa de circuitele unei case sau apartament pentru cei începători. Mulțumesc anticipat îmi cer scuze nu am găsit un astfel de video sau sunt dar nj prezintă ceva detaliat.
@dariuselcornel
@dariuselcornel 3 ай бұрын
În interiorul RCBO, există o bară de nul (mai "elegantă, sau mai cu ștaif), care deservește închiderea a DOAR unui singur circuit MCB, care folosește aceeași clapă, atât pentru partea diferențială, cât și pentru partea magneto termică.
@stefanclaudiulungu9565
@stefanclaudiulungu9565 2 ай бұрын
Pentru benzile cu leduri cu alimentator 24 volti lungi 2m cam ce protectii ar fi bune de utilizat?? Multumesc anticipat .
@-Dan1el-
@-Dan1el- 3 ай бұрын
ar fii diferenta ca cele 1p+n degaja caldura mai multa pe o suprafata mai mica fata de rcbo care ocupa 2 module .... oricum acest aspect este important doar acolo unde se consuma aproape de limita protectiei pe circuite apropriate imi place cum gandesti ... mult succes
@cosminsarbu
@cosminsarbu 3 ай бұрын
La diferențialele de 2 module distanța între contacte este mult mai mare față de 1P+N. Problema mare este mai ales pentru că de obicei se introduc conductorii dezizolați prea mult sau chiar mai mulți conductori în aceelași MCB și pericolul de arc electric este mare.
@ELECTRICLIFE4U
@ELECTRICLIFE4U 3 ай бұрын
👍👍👍👍❤
@FlorinUrzica
@FlorinUrzica 3 ай бұрын
👍👍👍
@lib.4417
@lib.4417 3 ай бұрын
Cu scuzele de rigoare nu înțeleg de ce chiar și în acest filmuleț vin aceste idei care se cramponează nu doar de idea de 1P+N ca și sistem de conectare dar mai ales ca si modul ocupat în tablou ... Daca va uitați cu atenție la producători, se pot da exemple de MCB-uri gen: Gewiss care are 2P intr-un singur modul ... Seria de 4,5KA GW90046 care pornește de la 10Amp , GW90047 16Amp, GW90048 20Amp Seria de 6KA GW90246 10Amp, GW90247 16Amp, GW90248 20Amp ... iar exemplele pot continua cu ABB si alte marci ... si ca sa continui idea din filmuleț cred că ar trebui ca orice electrician sa abordeze după fiecare situație în parte sistemul cel mai potrivit acelui proiect ... nu doar să cităm ... am văzut că în Germania sau UK sau Belgia ... se lucrează în un anume mod .... căci în acest caz se formează un tipar din care mai apoi nu se mai reușește să se iasă și tot ce nu intra in respectivul tipar tinde a se considera greșit, chiar daca nu e ! Un salut!
@stanescuvasile5703
@stanescuvasile5703 3 ай бұрын
Corect
@bogdan546
@bogdan546 3 ай бұрын
4:05 Adica constuctiv sunt la fel ?A trebuit sa fie construita asa aceasta siguranta diferentiala pentru a putea urmari diferenta de curent care poate aparea intre faza si nul. Deci la constructia ei nu sa pornit de la 1P+N si hai sa vedem cum putem sa o adaptam sa faca altceva .
@p01am3a
@p01am3a 3 ай бұрын
trebuia sa explici si diferentele de constructie intre ele - la 1p+n de un pol in 90% din cazuri nu ai camera de stingere pe nul, contactele sint mai mici si mai inghesuite, cu forta de stringere mai mica; si intre rcbo-uri, de un pol si 2 poli ca marime sint diferente constructive; solutiile cu protectie completa pe nul sint fie acele rcbo-uri 2p sau rcd+ bipolare
@alexandrughiorghes1435
@alexandrughiorghes1435 3 ай бұрын
Asa e, multi nu stiu ce vor! Ei se refera la mcb-uri 1pn ca sunt lamelele mici si componentele in interior sunt ingramadite iar pe parcurs pot aparea probleme. In fine am sustinut mereu ca ele nu sunt facute in spatele blocului de un neica nimnei intr-un garaj improvizat:)). Sunt si rcbo 2pole dupa cum ai mentionat. Poate pe acelea le recomanda. Din pacate sunt si vanzator care habar nu au ce vand. Deci cred ca tot la 1p+n ajung!
@paulbelce1779
@paulbelce1779 3 ай бұрын
Ești nervos tare!
@alarmelectricsistem
@alarmelectricsistem 3 ай бұрын
🙂 ți se pare!
@AlexandruHusti
@AlexandruHusti Ай бұрын
cum ramane cu respectarea schemei monofilare in executia tabloului, proiectantul a muncit degeaba ? nu trebuie sa montam exact tipul de protectie recomandat de schema monofilara ? daca tot vorbim de responsabilitate ar trebui sa incepem cu citirea schemei si executia exacta dupa proiect fara sa ne asumam inutil niste responsabilitati deja asumate prin proiectare
@alexandru12341000
@alexandru12341000 3 ай бұрын
Salutare! Cu tot respectul pentru munca pe care o depui pentru clipuri, ai ramas setat pe dezbaterea asta si incerci sa gasesti exceptii ca sa fie ca tine la nesfarsit. 1P+N sau monopolare sunt strict o chestiune de eleganta, ori ai WC in curte ori in casa, tot bude sunt amandoua. Dar de aici pana la a compara 1P+N in utilizarea generala cu RCCB sau RCBO e cale lunga si e gresita analogia. Sincer, nu mi se pare prea inteligent ce faci si sustinerea cui vrei sa o ai aici... decat regele prostilor mai bine sa fii prostul desteptilor, iar staruinta asta fortata nu mi se pare ca te duce pe vreun drum bun. Oricum, succes in spor!
@alarmelectricsistem
@alarmelectricsistem 3 ай бұрын
Nu-ți fă tu griji de drumul meu…🙄 Așa se întâmplă când nu înțelegi mesajul, dai cu hate….🤦‍♂️ Dar poate așa te caracterizează! Eu zic că dacă te mai uiți odată la clip poate ca înțelegi ce vreau sa spun, dacă nu dă cu scroll și mergi mai departe ca sincer nu am nevoie de păreri care nu au legătură cu subiectul.
@alexandru12341000
@alexandru12341000 3 ай бұрын
​@@alarmelectricsistemAsta-i pe principiul, nu acceptam critici, comentati doar daca vreti sa laudati. Nu e hate deloc, doar ca e aberant ce sustii in cateva puncte si asta e real. Asta cu asemanarea intre 1P+N si RCD-uri e ca si cum ai zice ca franele cu ABS sunt de fapt tot acelasi lucru cu franele fara ABS, ca ele la baza au tot discuri si placute. Iar daca ma mai uit la clip o data, asa cum ma sfatuiesti, iar sustii tampenii de dragul razboiului tau cu Stefan: zici la un moment dat ca doar la 1P+N poate domnu' beneficar sa-l lase jos si sa astepte interventia electricianului... cum Adriane, daca lasi monopolara, ce se intampla diferit? Pe unde se mai duce curentul pe circuitul respectiv, wireless? Ce e problematic e ca argumentele vin de la tine, care tu educi viitoarele generatii de electricieni... Mai spuneai in alt clip, ca tu pui 1P+N, ca poate in amonte a inversat faza cu nulul... singurul fel in care scenariul asta e posibil ar fi ca lasi in urma interventiilor tale instalatii neconforme; daca ar avea impamantare, nu are cum sa inverseze cineva faza cu nulul fara sa-i sara firul ala din mana ca face ditamai scurtul... Sau poate sunt eu tampit si gresesc, caz in care te rog sa ma scuzi ca te-am criticat eronat si promit ca nu mai fac
@alexandru12341000
@alexandru12341000 3 ай бұрын
Uite, ca sa nu zici ca vin din hate comentariile mele. Apreciez foarte mult clipul pe care l-ai facut pentru a atentiona colegii sa nu mai sectioneze nulul in port-fuzibil. Ma scotea din sarite treaba asta in clipurile lui Stefan (si ale altora) ca punea fuzibil pe nul... Abordarea ta este cea corecta.
@Sim_Tiby
@Sim_Tiby 2 ай бұрын
​@@alexandru12341000Deacord cu tine, dar ideea ca lasi jos sig 1P+N si poti astepta electricianul, separand defectul de restul instalatiei, este ca poti avea scurt intre N si PE, la care declanseaza diferentiala. Avand sig monopolare, chiar daca il dai jos pe respectivul circuit, intrerupi doar faza, nul-ul ramanand conectat in bara de N, si scurtul intre N si PE persistand unde e defectul, face sa sara diferentiala. La sig 1P+N izoleaza si N-ul circuitului si nu mai declanseaza diferentiala pe toata casa, asteptand electricianul. Sper ca m-am facut inteles.
@alexandru12341000
@alexandru12341000 2 ай бұрын
@Sim_Tiby Nu prea e cum zici. Uite asta nu inteleg, unde e blocajul in general la intelegerea situatiei. Deci, ai un circuit cu defect (scurt) intre N si PE - daca tu ai taiat/intrerupt faza (fie cu monopolara sau 1P+N) nu mai are cum sa se duca curent pana la punctul de defect. Iar N si PE atat timp cat nu ai curent pe circuit sunt in esenta aceleasi fire, fiindca ele sunt oricum conectate unde a fost tratat neutrul. Deci, e fix acelasi lucru. Si, daca tot sare diferentiala din amonte de acel circuit, defectul nu e de circuitul unde ai intrerupt cu monopolara. Sincer, pune pixul pe hartie si vezi ca e asa cum zic. Tehnic, mi se par la fel de sigure si 1P+N si monopolare, nu are una suprematie, dar e mult mai elegant sa faci mai simplu. Iar incerc cu analogii, dar la 1P+N e ca si cum ai avea adidasi si cu sireturi si cu arici. In tehnica, daca e suficient sa folosesti un surub nu folosesti doua, inclusiv fiabilitatea scade pe masura ce creste numarul de componente. Cum am zis si in alt comentariu, RCBO poate sa fie monopolar, jumatate de planeta foloseste diferentiale 'monopolare', iar intreruperea nulului la RCBO 1P+N si la magneto-termice e auxiliara / 'in plus'...
@blackzxr6900
@blackzxr6900 3 ай бұрын
Întreb și eu, de ce as vrea o monopolara sa aibă și n dacă în momentul problemei de curent rezidual îmi decontează rccb? De ce as pune 1p+n la magnetotermica dacă am rccb în spate? Dacă vrei sa compari rccb + mcb1p cu rcbo da, dar rccb +mcb1p+n nu este egal cu rcbo, adică ai 2 nuluri întrerupte pe când la mcb1p+rccb sau doar rcbo ai doar 1 nul întrerupt. Nu va contrazic ca nu am calificarea și calitatea dvstra de electrician doar spun cum am înțeles eu termenii în materie de protecții. Oricum la noi în România observ ca mulți pana învață sa folosească o tehnologie trece vremea ei și apare alta😄 deja unii montează afdd uri și noi nu o scoatem la capăt pe linia veche 😜😉în viitorul apropiat o sa fie tot mai dezvoltat acest sector al electricitatii deoarece viitorul va fi electric, și cum altfel decât cu dotare corespunzătoare.
@Dragman1983
@Dragman1983 3 ай бұрын
Eu cred ca discutia era defapt despre 1p+n de 1 modul...ca sunt contactele f apropiate si cum.dorel baga 3 circuite acolo poate iesi urat...plus ca busbarul e mai ciudat.
@af5417
@af5417 3 ай бұрын
Ce inseamna "sa respecte functia de separator"?
@dovlecelatomic
@dovlecelatomic 3 ай бұрын
Dacă o luăm așa …și Dacia și Volvo sunt mașini ….la bază ….dar nu se compară la capitolul siguranță și tehnologie 😊. În care ai vrea să fii la un eventual impact cu un copăcel ?
@bitzyc5308
@bitzyc5308 2 ай бұрын
ca sa raspund comparatiei tale in aceeasi nota, intr-un elicopter.
@bitzyc5308
@bitzyc5308 2 ай бұрын
principalul argumnt in chestiunea asta la hateruii 1p+n este: "da dar diferentiala este altceva, chiar daca e 1p+n, sa nu le comparam" 🤣
@macoveialex6823
@macoveialex6823 3 ай бұрын
Cum sa raman pe faza? Vrei sa ma curentez? 🤣
@IonutMarian-j9i
@IonutMarian-j9i 3 ай бұрын
Ădta e video cu dedicație specială pentru Ștefan 😂😂😂. Sincer, nu imi plac deloc 1P + N, eu le vad doar dezavantajele, merg mai mult pe ideea lui Ștefan, dar trebuie sa recunoaștem ca nu sunt interzise si ca, daca pui frumos B16 / B10 pe circuite si nu C40, apoi protejate de un RCCB, totul va fi bine. Respect!
@alarmelectricsistem
@alarmelectricsistem 3 ай бұрын
Nu are nici o legătură cu Stefan!
@IonutMarian-j9i
@IonutMarian-j9i 3 ай бұрын
@@alarmelectricsistem Glumeam. Vreau sa spun că el e împotriva 1P+ N dar recomanda RCBO. E corect, nu sunt împotriva ta sau a lui. Mulțumim pentru explicații! 👍👍
@hcristian6152
@hcristian6152 2 ай бұрын
Eu am un RCCB de 25 A pe circuitele de priză. Nu văd care ar fi problema atât timp cât în aval am magnetotermice de 16A.
@Sim_Tiby
@Sim_Tiby 2 ай бұрын
Din cate spui, fara sa dai prea multe detalii, ai cel putin doua probleme: 1 - RCCB este doar diferential, si trebuie protejat cu siguranta fuzibila sau automata in amonte de el. 2 - ai diferential doar pe prize, nu si pe lumini. Diferentialul obligatoriu trebuie sa existe pe toate circuitele existente.
@bitzyc5308
@bitzyc5308 2 ай бұрын
bravo tiby. esti un fin observator, ai prins toate micile detalii. un detaliu mic totusi ti-a scapat. nu vorbste despre cum se face un tablou, da na, hai sa gasim ceva ca sa comentam. sigur esti fan 1p 🙃
@Sim_Tiby
@Sim_Tiby 2 ай бұрын
@@bitzyc5308 Si problema ta defapt care e?
@ElectroVeciunca
@ElectroVeciunca 3 ай бұрын
După mine, ambele sunt în dezavantaj. RCBO-urile sunt scumpe și monopolare în caz de defect nul+pământ, pică diferențialul „general“ și rămâi în beznă până la rezolvarea situației. Cu 1p+n nu-i nevoie de electrician rapid și restul locuinței funcționează în parametri normali.
@nastasepuscarias
@nastasepuscarias 3 ай бұрын
Păi de aceea nu este indicat să ai diferențial general, ci doar MCB bipolar sau fuzibile.
@ElectroVeciunca
@ElectroVeciunca 3 ай бұрын
@@nastasepuscarias pai si ce faci fara diferential ?
@skyboymaster
@skyboymaster 3 ай бұрын
Nu mi plac 1p+n deoarece de vreo 2 ori am patit ca sa las siguranta jos si desi era defecta intrerupea doar Nulul ceea ce mi se pare grav si vb de hager nu trompete. Din cate stiam eu acele rcbo uri afisate de tine sunt 2p si nu 1p+n stiam ca rcbourile 1p+n sunt acele de 1 modul iar cele de 2 module sunt 2p. Se pare ca m am inselat?...
@Sim_Tiby
@Sim_Tiby 2 ай бұрын
Stii foarte bine! Foarte multi si in comentarii nu stiu care e monopolar, 1p+n si bipolare. Monopolar (1P) - 1 modul. 1P+N - 1 modul, faza + n, protectie doar pe faza, pe N este doar un contact. Bipolar (sau 2P) - 2 module, faza si N, protectie pe ambele poli.
@bitzyc5308
@bitzyc5308 2 ай бұрын
domnul tiby haterul a vazut prin carcasa rcd-ului si a intles ca e 2P. exista rcd 1P+N de 1 modul, exista RCD 1P+N de 2 module la fel cum exista si MCB 1P+N de 2 module.
@Sim_Tiby
@Sim_Tiby 2 ай бұрын
@@bitzyc5308 Esti retardat?
@constantinciudin6003
@constantinciudin6003 3 ай бұрын
...si povestea va continua 😢
@electriceelectronicehome7609
@electriceelectronicehome7609 3 ай бұрын
Salut Adrian tot Respectu dar , se vorbeste mult de 1P+N , pentru ca multe tablouri sunt facute neconform fara RCD , adica gasesti la un tablou palati de 1P+N una langa alta , culmea C25A toate , si tot nu le intra la nimeni in cap ceva ! Nu urla degeaba electriceni profesionisti pe ytb nu mai puneti 1P+N , mai ales ca ai facut tratarea neutrului pe rezidential , fiecare alege ce vrea, eu aleg RCCB urmat de monopolara 1P MCB , toate vin frumos in bara de nul , ca daia are bara de nul tablou !
@AmG-IS
@AmG-IS 3 ай бұрын
Găsești greu MCB de 1 P cu, curbă B.... Doar la Depozite.... Și de multe ori pe comandă.... Sunt lucrări la care trebuie să te miști rapid cu achiziția și punerea în operă... Mergi la magazine DIY Leroy, Brico, Dedeman și ai se te convingi.... P S. - am o rezervă cu Hornbach
@bitzyc5308
@bitzyc5308 2 ай бұрын
colegu, faaptu ca un aparat este foosit incorect de uni nu inseamna ca nu este bun. daca tu gasesti protectii 1p+n de 25 pe conductor de 1.5 si e conductorul sau aparatul ars (din cauza incalzirii conductorului) si vii si spui ca alea sunt niste protectii proate, inseamna ca nu intelegi nimic si nu esti capabil sa intelegi ce se intampla. pe deasupra mai faci fi filmulete pe youtube sa arati ce proaste sunt protectiile alea.
@laurentiusachelaru4968
@laurentiusachelaru4968 2 ай бұрын
Și eu dacă vreau în tablou, la bloc, RCBO pe fiecare circuit, nu contează că am 7-8 circuite (din acela clasic, 1P+N, nu electronic de un modul...și știm de ce), cum mă servește domnul electrician?
@garajulluivalivalisgarage489
@garajulluivalivalisgarage489 3 ай бұрын
Întotdeauna bipolare cu diferențial. Curba diferă
@sandeltomei4842
@sandeltomei4842 2 ай бұрын
o sa te calce Stefan cu masina😁
@catalinsavin5929
@catalinsavin5929 3 ай бұрын
Buna! De cati kA se recomanda sa fie RCBO-urile pe rezidential? Multumesc!
@florinvilcu2000
@florinvilcu2000 3 ай бұрын
Minim 6000kA din cate am mai auzit
@b04all
@b04all 3 ай бұрын
10k. Ai auzit gresit
@bitzyc5308
@bitzyc5308 2 ай бұрын
49 ka. sa vedem care are curaj saa dea mai mult.
@RveMO
@RveMO 3 ай бұрын
Sper sa inteleaga si Stefan, ca ma facea hater cand ii spuneam chestia asta.
@dariuselcornel
@dariuselcornel 3 ай бұрын
RCBO= RCCB urmat de DOAR UN SINGUR mcb (care are o anumită valoare) și nulul care alimentează partea de diferențial din RCBO, alimentează și partea de mcb din RCBO. Adică, are același nul. La RCCB, poți pune mai multe mcb'uri, în funcție de valoarea RCCB'ului și folosește același nul, doar că e dus în bara de nul. Dacă ai pune toate nul'urile de la mcb'urile (care închid circuitele) monopolare, în aceeași "gaură" împreună cu nulul de la RCCB ar fi un fel de RCBO, dar cu mai multe mcb'uri. Restul e gargară pentru prostalăi.
@augupartyano
@augupartyano 3 ай бұрын
Daca, la acest aspect te uiti in gura lui Stefan, esti mai slab de inger ca el. Totusi, vreau sa amintesc ce spunea chiar Stefan intr-un clip: desfacand mai multe sigurante 1p+n, a constatat ca cele ETI au protectie si pt n, nu doar pt p, dar, chiar si fara camera de ardere pt n, cat timp sunt ceva mai late, sa aiba 2 pozitii, nu e nimic gresit. Deci, filtreaza info spuse de Stefan. 🤣🤣
@mailme4729
@mailme4729 3 ай бұрын
De aia o sa ramanem colonie permanenta ce copiem cu intarziere normativele altora cu sfecle cu scoala...nu Dorelita balcanica. Jalnica prezentare ...in Germania radeau si curcile.
@safety1st-97
@safety1st-97 3 ай бұрын
Le-ați stricat săptămână fanilor monopolare 😂😂
@priceputu21
@priceputu21 3 ай бұрын
Da, bipolare, nu 1P+N!
@bitzyc5308
@bitzyc5308 2 ай бұрын
corect. e si asta o optiune
@alexandrumicu7104
@alexandrumicu7104 3 ай бұрын
👍🏻👍🏻👍🏻
@simicidoru9525
@simicidoru9525 3 ай бұрын
👍👍👍
Verificare instalație electrică nouă! ⚡️👷🏼⚡️
9:47
Adrian Chelaru
Рет қаралды 11 М.
Twin Telepathy Challenge!
00:23
Stokes Twins
Рет қаралды 121 МЛН
БУ, ИСПУГАЛСЯ?? #shorts
00:22
Паша Осадчий
Рет қаралды 3 МЛН
Turn Off the Vacum And Sit Back and Laugh 🤣
00:34
SKITSFUL
Рет қаралды 7 МЛН
МЕНЯ УКУСИЛ ПАУК #shorts
00:23
Паша Осадчий
Рет қаралды 5 МЛН
#Electrician - MCB - RCBO - RCCB - SELECTIVITATE
15:39
Adrian Chelaru
Рет қаралды 31 М.
Incalzire cu pompa de caldura - în ce condiții este rentabila
6:29
Unde se montează dispozitivul de protecție AFDD!?
13:18
Adrian Chelaru
Рет қаралды 8 М.
Deosebire RCCB și RCBO
10:08
Pavel 73
Рет қаралды 142 М.
Identificare defect instalație electrica in varianta 1P și 1P+N
15:48
Intervenții după Electrozugravi!…⚡️🤦🏻‍♂️⚡️
11:17
Twin Telepathy Challenge!
00:23
Stokes Twins
Рет қаралды 121 МЛН