Mesele kötü olmakta değil. Mesele suçsuz olarak kötülükten acı çekmek.
@Emnevim Жыл бұрын
Aynen
@19LionelMessi19 Жыл бұрын
Bu da imtihan denilen şey oluyor
@canerguener8664 Жыл бұрын
@@19LionelMessi19 O imtihan herzaman tatmin edici bir cevap değil
@NezrinEhedova Жыл бұрын
Acı çekmeden Acısızlığın ne olduğunu bilebilirmiydin.Kötülük olmadan iyinin değerini bile bilirmiyin peki?Yada Bu hayatın direkt cennet olmasınımı istiyorsunuz?İnsanlar Zaten acı çekerek ,zorluklarla karşılaşarak ilerler ve yanlızca böyle ilerlemesiyle bir değer olduğunu söyleye biliriz.Her şeyin o kadarda kolay olmadığını zorluklar imerisindr olan tekamülün çok daha değerli olduğunu anlaya biliriz.Hiç zorlukla karşılaşmayan meleklerin statu üsü bu yüzden hiç yükselmez.Suçsuz yere acı çekenlerin hayatı zaten günün birinde biticek.Yani çektiği acılar 0 lanıcak.O zaman o acıların hoç bir izi kalmayacak ama bi değeri kalıcak.
@NezrinEhedova Жыл бұрын
@@canerguener8664İmtihanın anlamı nedir?Bi de bunu düşünmek gerek.İmtihanı derinine tefekkür etmezseniz zaten tatmin olmazsınız.
@ayhankubay34184 жыл бұрын
Kehf süresinde anlatılan hızır ve musa (a.s) 'ın yolculuklarında yaşananları okumanızı tavsiye ederim.... görünenin arkasına bakmadan ( hikmet ) görünene göre hüküm vermenin sonucunda kötü yada iyi hükmü veriyoruz....
@ahmetozcan31703 жыл бұрын
herşeye agnostik yaklaşıyorsunuz. hikmetini bilemiyoruz vs. neyi biliyorsunuz peki. topu hep taca atıyorsunuz
@alirizakaracorlu13 жыл бұрын
@@ahmetozcan3170 Yoo hikmeti belli işte. Allahın her şeye müdahale etmesi bizim özgür irademizi elimizden alması demek. Biz kötülükleri düzeltmiyorsak, iyilikler yapmıyorsak imtihana tabi varlıklar olmayız. Direkt melek oluruz. Sonsuza kadar Allahın emirlerini yerine getirmekle görevli, cezası ödülü olmayan canlılar olurduk. İkincisi, Allah içimize iyilik yerleştirerek bizim kötülüklere müdahale etmemiz ile kötülüklere bizim irademizi devre dışı bırakmadan müdahale etmiş oluyor, bir yasa ile.
@sunniizm4 ай бұрын
@@ahmetozcan3170alakası yok
@ubeydullahsahin63984 жыл бұрын
Son cevap biraz eksik kalmış sanırım ama gayet güzeldi Enis hocam. Ağzınıza sağlık.
@unhandledexception59883 жыл бұрын
Vay be. Enis hocamın son dediğini hiç düşünmemiştim
@cemmustu4279 Жыл бұрын
Kâinatta çirkinlik diye bir şey yoktur; her şey ya bizzat güzeldir ya da neticeleri itibari ile güzeldir. Mesela, çiçek bizzat güzeldir, çiçeğin muhafızı olan dikenleri ise dolaylı bir güzelliktir. Çünkü o diken o çiçeğe muhafızlık ederek, çiçeğin o bizzat olan güzelliğine hizmet ediyor. Yani diken bizzat değil doğurduğu netice ve gayeler açısından güzel oluyor.
@Cuneyd_d4 жыл бұрын
Allah sessiz mi? ... Kim her şeyin sürekli kendisine danışılarak yapılmasını ister ki? Biraz insiyatif alın kendinizi gösterin sessizliğidir bu. Yetişkin dilini bilmeyen yetişkinler dünyasının fertleri! Yetişkinler, ama bir çocuk refleksiyle her şeyi Allah'tan dileyenler.. Allah'ın kendilerinden dilediklerini hiç hatırlamayanlar.. (Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün, Dini Anlama Kılavuzu)
@Lulu-jl9hg4 жыл бұрын
👏👏
@yurdumkedisi97543 жыл бұрын
Kur'an da bir mirasın bolusumune bile müdahale etmiş kıstaslar getirmiş bir tanrı var.Ya da şahitlik meselesi veya karı koca arası meselelere bile...Şimdi siz diyorsunuz ki aynı tanrı insana bırakıyor herşeyi.İyiligi kötülüğü kendisi yaratmali bulmalı ya da kötülüğü de insan yok etmeli ..çelişik değil mi sizce de?
@okayoguzhan42133 жыл бұрын
@@yurdumkedisi9754 Kur'an fusilet süresi " kim bir iyi iş yaparsa bu kendi lehinedir , kimde kötü bir iş yaparsa bu da aleyhine dir, rabbin kullara asla zulmedici değildir . 41-46 ayetler : ayette kul işlediği fiilden sorumlu mudur ? sorumlu ise insanın hayatına Kuran'da miras olsun namaz olsun vb hukuki yada ibadet tarzında müdahale eden bir rabb de vardır öyleyse kul nasıl olur da işlediği fiilden sorumlu olur sorusu akla gelebilir . Ayette kula bir irade seçme hakkı bildirimi verilmiştir dilediği şekilde hareket edebilir bu onun seçimi dir çünkü akıl ve irade tercihlerini yapamazsa kula ' kul ' deme hakkı seçme ,irade , yerine getirme hakki tanrıdan yana insana verilmemiş olur ve kulluğun iradenin gereği sorumluluk durumu diye bir şey olmaz kul sadece su önünde sürüklenen saman çöpünden ibaretmis gibi gözükür . Kul Rabbim sen beni falanca kötülükden yada iyilikten dolayı seçimimi yapmadığım halde ne diye bilmediğim yollarda sen keyfi isteğine göre beni süruklersin iyilik fiilini yaparsam mükâfat verirsin kötülük fiilini yaparsam ceza verirsin ceza verirsen ama neden ben bu kötülüğü veya iyiliği istemedim yada yapmadım o an önüme ne gelirse onu işledim deme hakkına sahip olur idi, ki irade , ihtiyar, tercih hakki olmasaydı bunu söylemeye insanın hakkı olurdu bu ihtimalin olmaması için irade ,seçme özgürlüğü, kula Allah'ın verdiği bir hak olarak anlaşılır. Kul kötülüğü yada iyiliği ister öyleyse seçim yaparsa o fiilinden sorumlu tutulur , kim bir iyi iş yaparsa bu onun lehinedir , olduğunu anladık. Kimde kötü bir iş yaparsa bu da aleyhinedir , peki tanri herşeyi insan iradesine mi bıraktı , öyleyse tanrının ne anlamı var sorusu da akla doğabilir? Allah Kuran'da , Allah herşeyin yaratıcısıdır , o herşeye vekildir . Zümer 62. Buyurarak kulun irade ettiğini , dilediği iyi yada kötü dediğimiz herhangi bir fiilde tasaruf sahibi İradenin, insanın fiilinin muradının kuldan onu yaratma fiili Allah'ın dir , çünkü böylece Allah insanlar içinde hem kulun iradesine hemde rabbin sıfatlarından olan yaratma fiilinden bir şekilde eksilme veya artma söz konusu olmadığından kul iradesini ortaya koyuyor Allah da yaratıyor böylece özgür bir seçimle kul fiilinden sorumlu olur, Allah'ın da yarattıklarını kendi Başına koymamış olduğunu görüyoruz .
@sahrasahra55576 жыл бұрын
(ayet Allah insana isimleri öğretti öğrenme yeteneği donanımıyla yarattı) insan istediğini besledi, kötülük yapan insanların genelde çocukluktan itibaren gözlenmesi gerekiyor neyi öğrendi nelerle beslendi yani gördükleri beynine bilinçli yada bilinçsiz neleri kayıt etti ortaya ne çıktı Allah ilgi alakadan sevgiden yarattı anne karnında bebeğin tek ortada olan varlığı kalp atışlarıdır kalpde akleder çevresel faktörler neyi aklettirdi
@IBRAHIM-oz1nxАй бұрын
*ALLAH'A İNANMAMAK İÇİN BAZI FİTNELER BULMUŞ.. İLERİ SÜRÜYORLAR.. OYSA (SÖZ KONUSU ALLAH OLUNCA) HEPSİNİN ÇOK KOLAY BİR CEVABI VAR..*
@HayaletTrader2 ай бұрын
Şu soruya mantıklı cevap veren ne ilahiyatçı gördüm, ne de müslüman felsefeci. İstisna olarak ebebekir sifil bu soruya allah bildiği şeyleri niye yarattı bilmiyoruz, bunun akli bir cevabı yok diyerek tek mantıklı cevabı veriyor. Bilmiyoruz, melekler bile anlayamamış allahın insanı niye yarattığını
@questra99Ай бұрын
bakara 30'u dedin ve bakara 30'un son kısmı ''Allah: "Ben sizin bilmediklerinizi bilirim." dedi.''
@IBRAHIM-oz1nxАй бұрын
DÜNYA HAYATI BİR İMTİHAN ve CENNET CEHENNEM HAK OLDUĞUNA GÖRE İYİLERİN ve KÖTÜLERİN.. İYİLİKLERİN VE KÖTÜLÜKLERİN, CENNETLİK ve CEHENNEMLİKLERİN OLMASI GEREKİYOR.. ALLAH cc. İYİLİĞE DE KÖTÜLÜĞE DE İZİN VERİYOR Kİ CENNETİ DE CEHENNEMİ DE YARATTIĞI İNSANLARLA DOLDURACAK..
@IBRAHIM-oz1nxАй бұрын
*DÜNYA HAYATI BİR İMTİHAN ve CENNET CEHENNEM HAK OLDUĞUNA GÖRE İYİLERİN ve KÖTÜLERİN.. İYİLİKLERİN VE KÖTÜLÜKLERİN, CENNETLİK ve CEHENNEMLİKLERİN OLMASI GEREKİYOR.. ALLAH cc. İYİLİĞE DE KÖTÜLÜĞE DE İZİN VERİYOR..*
@selcukyldz25985 жыл бұрын
Neden milli eğitim bakanlığı bir soruya 4 yanlış 1 doğru şıka yer veriyo
@tolgaarslan5224 жыл бұрын
Milli eğitim bakanlığı tanrı olmadığı için
@han38974 жыл бұрын
@@tolgaarslan522 neden 3 yanlış 1 doğruyu götüruyorda 3 doğru bir yanlısı götürmüyor
@yusufkarayigit905 Жыл бұрын
@@han3897çünkü bu dünyada kimse yaptığın iyiliklere bakmaz. İstersen 100 iyiliğin olsun,1 kötülük yaptığında insanlar o 100 iyiliği unutuyor. Sınav sistemini de bir nevi buna benzetebiliriz 😊(biraz saçma bir örnek olmuş olabilir, kusura bakmayın 😃)
@blue-ey1ue3 жыл бұрын
Enis bey araştırmacı yazar Hakkı Yılmaz hocayıda programınızda görmekten çok mutlu oluruz.
@alirizakaracorlu13 жыл бұрын
Programı sunan Emre değil mi Enis konuk diye biliyorum.
@aydinhakan14 жыл бұрын
Bugün Giresun'da 7 yaşındaki İlknur'un katledildiği haberlerini gördük. Ben çocuğun fotoğrafına bakmaya kıyamazken Allah'ın sadece izlemekle yetindiği bir şerefsiz bu masum çocuğu acı içinde katletti. Şimdi sorum şu madem Allah herşeyi görüyor ve herşeye gücü yetiyor bu masum çocuğun acı içerisinde ölmesine neden müdahale etmeyip izlemekle yetindi. Şimdi diyeceksiniz ki bu çocuğun ölümü bir sınav. Ailesi Allah'a isyan edecek mi etmeyecek mi diye bir sınav. Allah bu kadar mı vicdansız da bir anne babanın kendisine isyan edip etmeyeceğini öğrenmek için masum bir çocuğun ölmesine göz yumdu? Sizce bu kötülüklerin en büyüğü değil mi? İyi bir müslümanız diyelim o zaman bu olaya Allah'ın takdiri kader diyip geçmek mi iyi Müslümanlık? Kötülüğü sorgulamamak Allah'ın takdiri diyip kabullenmek mi iyi Müslümanlık? Eğer böyleyse kusura bakmayın ama bu düzeni kuran Allah'ta da vicdan, merhamet ve acıma yok
@enes37084 жыл бұрын
1- Çocuk acı çekti diyosun kanıtın nedir? Rabbimin ona acı hissettirmeden canını alıp cennetle müjdelemediğini nereden biliyoruz? 2- Anlamadığın nokta şu ki ebedi alem burası değil o yüzden o çocuğun günaha bulanmadan ölmesi onun için kötü birşey olmayabilir. Sende küçükken ölüp sonsuz cennetle müjdelenmek istemez miydin? Yani çocuk açısından hiçbir kötülük söz konusu değil. 3- Bu kızcağızı öldüren canide cehennemde ebediyen yerini aldı yani insanın verebileceği maksimum acıdan kat ve kat fazlasını sonsuza kadar almış oldu. Buna bakarakta aile eğer ki ahirete iman ediyorsa sınavı budur. Ailenin iman konusundaki sınavıdır bu vaka. Bizler ama maddi evrendeyiz böyle pislikleri görünce normal olarak duygularımız kabarıyor. Hak veriyorum ama sonsuz adalet sahibi herşeyin hakkını verecektir bunda da şüphe olmamalıdır. Sen bu soruyu sorduğuna göre ahirete iman kavramından bir habersin. Her sınavın gayesi vardır. Ama gayeyi anlayamıyorsun diye gayesiz olmuş olmuyor. Dönüp kişi noksanlığı kendinde aramalı.
@bulentbatmaz62954 жыл бұрын
Fotoğrafın bütününü (ölümden sonraki kısmı) daha görmedik. Allahın kötülüğü yaratması başka bir şey, kötülüğü yapabilecek bir canlıyı yaratması başka bir şey. Allah kötülük yaratmıyor, kötülük yapabilecek bir canlı yaratıyor. Birde şöyle dusunelim, Allah yok diyelim, şimdi dünyadaki kötülüğü nasıl açıklayacağız, bir fikrin varmı? Dünyada kötülük olmasa dünya nasıl bir yer olur? (Necm 53/39) وَاَنْ لَيْسَ لِلْاِنْسَانِ اِلَّا مَا سَعٰىۙ İnsanın kendi çalışmasından başkası kendine ait değildir. Allah mahşerde bizim neyimizi tartacak?
@bulentbatmaz62954 жыл бұрын
“Çocuğa gelince, onun ana ve babası mümin insanlardı. Çocuğun onları azdırmasından ve inkâra sürüklemesinden korkmuştuk. ” İşte bu yüzden istedik ki, Rableri onun yerine o ana-babaya karakter temizliği açısından ondan daha hayırlısını ve daha merhametlisini versin." ( 18 - KEHF 110/80-81. Ayet ) Bu ayette çocuğu cezalandırmak için almadı. Anne babaya iylik etmek için aldı. Şöyle tersten bir soru sorup düşünürsek; Bu çocuk yaşasaydı, annesini, babasını öldüren bir cani olsaydı. Bu çocuğu cehenneme, anne babayı cennete koysaydı. Anne baba bundan dahamı az üzülürdü. Dünyada yüzlerce, binlerce çocuk ölüyor. Kendi hayatını yaşayarak ölmesi doğal olanıdır. Burada kötü olan nedir? Birinin hayatına, bir başka ölümlünün karar vermesi kötüdür. Allah yarattığı birini erken yada geç alıyorsa Allahın bir bildiği vardır. Ben onu sorgulayamam. Sorgulamaya kalktığımızda tanrıyla kulu yer değiştirmiş oluruz. Bu çıkmazdır. Bana söylediği şey şudur. Allah bu anne, babaya iylik mi, kötülük mü yapmıştır? sorusuna, Allahın anlattığı yerden bakarsanız iylik yapmıştır. Biz çocuğumuzun dünyaya gelmesine sebeb oluyoruz. Yaşamasına yardımcı oluyoruz. Bırakın ölümünü yüzü asılsa içimiz yanar. Neticede dünyada ölüm varmı, yokmu? var. Ölüm kaçınılmaz bi sondur. Hayatın bir parçasıdır. Bunu insana kabul ettirmek kadar zor bir şey yoktur. Er geç öleceğiz. Ölüm çok zor bir şey olup, hayatın sonu değildir. Verende O, Alanda O. Olur ki, bir şey sizin için hayırlı iken, siz onu hoş görmezsiniz. Yine olur ki, bir şey sizin için kötü iken, siz onu seversiniz. Gerçeği (hayırlı ve doğru olanı) Allah bilir, siz bilemezsiniz. ( 2 - BAKARA 286/216. Ayet ) Kulun yaptıklarından değil, Allahın kararı açısından düşünelim. Rahman ve Rahim olan Allah, yarattığı kulunu ne kadar sever? Allah insanın iradesini yok saymadan hayata müdahale ediyor. Olaylar tek sebeble izah edilemez.
@mehmetsimsek47944 жыл бұрын
@@bulentbatmaz6295 anne babaya iyilik için aldı öyle mi. O zaman inşallah allah o iyilikten senin her çocuğun içinde verir. Çocuğun ölümü aile için sınav diyorsun oldu da aile sınavı geçemedi isyan etti. Sonuç ne olur o zaman. 5 10 yaşındaki çocuk yok yere acı çekerek en kötü şekilde hayatından oldu sınava tabi tutulmasa hayatının sonuna kadar imanli yaşayacak aile isyan edince cehennemlik oldu. Bu sınavdan kim kârlı çıktı şimdi.
@bulentbatmaz62954 жыл бұрын
@@mehmetsimsek4794 dünyada kötülük niye var yada kötülük işleyebilen bir varlığa dinlerin cevabını beğenmiyorsan senin yorumun nedir?
@dnztpc4 ай бұрын
Çocuk ve hayvan istismarı nedendiyle acı çekiyorlar. Onlar zaten cennetlik, bunu bilsinler ya da bilmesinler. Ama zulüm görüyorlar. Bunu nasıl açıklayabilirsiniz? Bu arada gayet inançlıyım ama günlerdir bu sorunun cevabını algılayamıyorum
@adbulamadm6400 Жыл бұрын
Özgür iradesinin olması neden zorunlu olsun ? İmtihan denen şey niye zorunlu olsun ?
@cengo71575 жыл бұрын
Diğer insanların gözlemlemedikleri milyarlarca anda hayvanların çektiği acı hala izaha muhtaç kalıyor o zaman. Ki sırf insanlara acının varlığını hatırlatmak için hayvanların bunca acı çekmesi, araç olarak kullanılması da pek makul bir açıklama gibi gözükmüyor.
@onurcako59965 жыл бұрын
harika bir yorum harika cevabi bulursak paylasalim lutfen.
@alperenhaytaaa24694 жыл бұрын
Kötülük yoksa tanrıda yoktur. Kötülükden bahsediyorsak bi tanrı olması gerekir. Tanrı kötüde olabilri bu onun olmadığını değiştirmez.
@cengo71574 жыл бұрын
@@enes3708 bir şeyin göründüğü gibi olduğunu söyleyende değil göründüğü gibi olmadığını söyleyendedir ıspat yükü.
@enes37084 жыл бұрын
@@cengo7157 insanların görmediği anda hayvanlar durduk yere acı çekiyor demeye getirmişsin. Bende diyorum ki insanlar görmeyip bunu deneyimlemeden maddi evrende nasıl böyle bir kanıya varmış olabilir? Diğer yazdığım soru sadece kesinliği belli olmayan birseydir. Imsan olarak aci cektigimizi kendim deneyimleyebiliyorum lakin hayvan olmadigim icin aci cekip cekmedigini bilemem diyorum. Disaridan baktiginda hayvan aci cekiyor gozukebilir ama ic dunyasinda ne oldugunu bilemem diyorum.Tezi ortaya suren sendin dostum. Sanki yaratici hayvanlara aci verip zevk aliyor demeye getirdin.
@cengo71574 жыл бұрын
@@enes3708 doğanın biz gözlemlemediğimiz sırada bizim gözlemlediğimiz şekilde çalıştığını varsaymazsak bilimin imkanı ortadan kalkıyor. Hayvanların da insanlardaki acıya sebep olan fizyolojik mekanizmaların aynısına sahip olması ve insana acı çektiren şeylerin aynısına insanlarla aynı tepkileri vermeleri acıyı gerçekten hissedebiliyor olduklarını düşünmemizi sağlıyor, burada onların aslında acı çekmediğini iddia eden iddiasını kanıtlamalı çünkü ilk bakışta acı çekiyormuş gibi görünüyorlar. Aksi halde hayvanlara eziyet etmek de meşru olurdu, hatta birbirimize eziyet etmemiz de meşru olurdu birbirimizin de acı çekip çekmediğini yine aynı yollarla anlıyoruz çünkü.
@andyanderson7284 жыл бұрын
Sinav sinav deniyor surekli;kim istedi sinavi?
@kursatbulut4 жыл бұрын
sanırım allah kendisine iman etmemiz için bunu yapıyor. Allah kendisine neden iman edilmesini ister bilemedim. ya ihtiyacı var ya da egoist.
@andyanderson7284 жыл бұрын
@@kursatbulut logusa kadinlar gibi;bitmiyor hic istegi
@kursatbulut4 жыл бұрын
@@andyanderson728 😀 tanrı çok şımarık anlaşılan
@ylmazorhan1534 жыл бұрын
imama hafıza profesör sorduğunda aldığın cevap budur sınav sınaav ben sana cevap veriyorum her yayarak sınav der geçer devamını getiremez sen kardeşim kalubeladan beridir Müslümansındır ama Müslüman adı verilmemiştir taki dünyaya gelene kadar bir iş için bilgilendirme seminer deriz yadda toplantı salonu vb. büyük toplantı salonuna amfi deriz mahşer karabalığından daha büyük yerin adı ğalü galü kalü diye adlandırılır bura da Allah Teâlâ, dünyayı ve varlıkları yaratmadan önce dünyaya gelecek bütün insanların ruhlarını yarattı. Onları ilahî huzurda topladı ve kendilerine, “Ben sizin Rabbiniz değil miyim?” diye sordu. Ruhlar da, “Evet, bizim Rabbimiz Sen’sin!” dediler. Bu zamana “Kâlû belâ” denir. Hani Rabbin (ezelde) Ademoğullarının sulplerinden zürriyetlerini almış, onları kendilerine karşı şahit tutarak, "Ben sizin Rabbiniz değil miyim?" demişti. Onlar da, "Evet, şahit olduk (ki Rabbimizsin)" demişlerdi. Böyle yapmamız kıyamet günü, "Biz bundan habersizdik" dememeniz içindir. (A'râf 172) Allah'ın insanlardan bu şekilde söz alması, Arapça telaffuzuyla "Kalu belâ" şeklinde halk arasında yaygınlaşmıştır. Yahut, “Bizden önce babalarımız Allah’a ortak koşmuşlar. Biz onlardan sonra gelen bir nesiliz. Şimdi batılcıların işlediği yüzünden bizi helâk mı edeceksin?” dememeniz içindir. (Araf 172) madem her şeyi bilen her şeyden haberi olan Allah bizi peki neden yarattı o zaman hiç birş ey bilmiyor demek diye soru soranlar için gelsin bu cevap şimdi tam bir ateist gibi konuşuyorum 😅😅😅😅😅🤣🤣 şuan hepiniz dinsiz ve de Budist olarak düşünün kendinizi tek Müslüman benim hepimiz aynı anda öldük ve sorgu melekleri bize soru soracaklar eliniz ayaklarınız diliniz kitlenecek kımıldamayacak siz dinsizler hepiniz cennete gideceksiniz ben Müslüman olduğum halde cehenneme gidecem haksızlık değil mi üstüne derdimi anlatamayacak meleklere benim ne suçum var Müslüman olduğum halde cehenneme gidiyorum Allahu Teâlâ neden dünyaya şimdi gönderdiğini anladınız mı yaptıklarınıza şahitlik edeceksiniz ahirette konuşamayacaksınız istese kimseyi yaratmadan cehenneme atabilir di yada cennete göndere bilirdi gözünüzün önündeki filim şeridi şuan yaşadığınız filimdir ahirette şuanda kendinizi izliyorsunuz el sallayın
@andyanderson7284 жыл бұрын
@@ylmazorhan153 hikaye anlatıyorsun
@HectorB-x6rАй бұрын
insallah en zor sinavlardan gecersiniz cennetin en guzel yeri sizin olur
@fatosunumutu51985 жыл бұрын
Kötülük yapanin ebedi yurdu her iki alemdede cehennem olsun amin amin kadına çocuğa her türlü istismarda bulunan hayvandan çok daha aşağlik olan insan gorunumunde bulunanlar Allahın gazabina denk gelsin amin amin
@uguraltinok874 жыл бұрын
İşin en ilginci, konu Allah'ın varlığı olunca somut dönemden çıkamayan kişiler, varlığını inkâra gelince her türlü soyut kavramı ozumsuyor . Kötülük soyut bir kavramdır , ayrıca neye göre kime göre kötülük . Bir insanı öldürdüğün de öldürülen kişiye kötülük yapıldığını neye göre kime göre belirliyoruz
@theshinyheart4 жыл бұрын
aynen mis gibi sonsuz tarafa geçiş yapıyor
@sinan4833 Жыл бұрын
İyi ve kötü birbirinden ayrılamaz. O yüzden kutsal metinlerde Yaratıcı'yı hep cehennemi olan çok bağışlayıcı olarak görüyoruz.
@seyyidaliakbarhashemi99752 жыл бұрын
Enis hocam mehraba. Videolarını izliyorum. Çok faydalanıyorum. Cebr ve kaderle ilgili bir video yaparmısınız?
@karbonteam91134 жыл бұрын
Enis beyin açıklamalarını dinliyorum sanırım aklımıza dalga geçiyor .altta fizik ve felsefeci yazıyor ancak 5 yaş grubu açıklama yapiyor.ozgur irade için özgür var oluş seçilmiş olması gerek.annem babam ülkem soyum rengim maddi durumum daha 1000lerce olgu benim irade dışında bana seçilerek verilmiş. En önemlisi istemediğim bir dünyaya gonderildim sınav yapılıyor sorularda yanlış hazırlanmış.
@ali90494 жыл бұрын
Sen kendi aklınla dalga geçiyorsun ancak farkında değilsin. İyi ve kötü arasında seçim yapma iradesi verilmiş sana, iyinin ne olduğu da din ile bildirilmiş, "soyun-rengin-ülken-vs" ne olursan ol bunlara takılırsın asıl mevzuyu kaçırırsın, burada olmamızın sebebi imtihan, cennetini yaşamak veya sonsuz haz peşinde koşmak değil algıların bu yönde çalışıyorsa seni yanıltıyor.
@mehmetsimsek47944 жыл бұрын
@@ali9049 burada olmamızın sebebi imtihan ise neden milyonlarca insan akıl yaşına gelmeden ölüyor söyler misin
@frtbaroli74203 жыл бұрын
Allah hayvanları imtihana sokmamıştır ve onlar için hayır ve şerden bahsetmemişir lakin insan olarak bize akıl vermiş ve bize özgür irade vermiştir(kader noktalarıda var) eğer allah şeri kaldırsaydı insanlar neyi seçecekti ve iylik olacakmıydı acaba bunu düşünelim bizimde hayvanlardan bir farkımız olmayacaktı. Şimdi eğer insanlar hala bunu sorguluyor ya da allahın var olduğuna inanmıyorsa o insan insanliğindan şüphe etsin başta
@frtbaroli74203 жыл бұрын
@@mehmetsimsek4794 bu da bir imtihandır bu o kişilerinin ailesin akrablarının ve dünyanın imtihanıdır akıl yaşına gelmeyenler cennetliktir zaten onlar da imtihanını bu herhangi bir hastalık kaza ya bunun gibi sebeplerle çekiyorlar yani onlarında imtihanı var
@mehmetsimsek47943 жыл бұрын
@@frtbaroli7420 O da güzel. o insanlar o kadar acıyı sen ben imtihan olsun diye çekiyor, yani dünyaya gelme nedenleri sana imtihan olsun diye öyle mi? Sana diğer bir sorundan da bahsedeyim. sanırım sana göre afrikada açlıktan ölen bir çocuğun nedeni kıtalar okyanuslar arası mesafe olan biz müslümanların imtihan olması. Hatta eski zamanları da katarsak insanlar 2000 3000 yıl önce , şimdiki insanlara imtihan olsun diye ölüyordu. Ayrıca diğer yorumuna dönersek özgür irade bunun neresinde yer alıyor onu da anlayabilmiş değilim. Acıyı çeken , rüşd yaşına gelmeden ölmüş olanların özgür iradesi nerede? Sanırım bunlar acı çekmeyi de ölmeyi de kendi özgür iradeleri ile seçmişler. Veya senin göz ardı ettiğin arkadaşın yorumundaki sorularda özgür irade nerede? Sen "soyun-rengin-ülken-vs" ne olursan ol bunlara takılırsın asıl mevzuyu kaçırırsın" demişsin, asıl konu onlar zaten. Senin hayatını belirleyen o takılırsan dediğin konular, iyiyi kötüyü seçebilmen değil. Senin iyi, kötü, güzel, çirkin seçme şansını birebir etkileyen doğduğun yer, zaman, ailen, kültürün,ırkın . Aborjin kabilesinde doğsan gidip takım elbise ile dolaşmazdın değil mi? İyi ve kötü arasında veya ne olursa olsun bir konuda özgür iradeni kullanabilmen için önce tüm seçeneklere sahip olman , sonra adaletli olması için de herkesin eşit şartlara sahip olması gerek. Bu tek partili bir sistemde diğer partiye oy verme özgürlüğün var demek gibi.
@aylaakalin14832 жыл бұрын
Harikasınız hocam
@BilimFelsefeDin7ve194 жыл бұрын
Enis Hocam, Bir felsefeci olarak 17:88 ayetini, yani Kur'anın insanlar tarafından yazılamayacağını nasıl temellendiriyorsunuz. İnsanlar neden Kur'an gibi bir Kitap yazamazlar, neden yazamasınlar. Kur'an'ın neyini yazamazlar, neyini yapamazlar. Açıklamanızı merakla bekliyorum.
@m.k.36124 жыл бұрын
Nasılki münakkaş bir sarayda, müteaddid, muhtelif nakışların düğümü hükmünde bir taşı, bütün nakışlara bakacak bir yerde yerleştirmek; bütün o duvarı nukuşuyla bilmeye mütevakkıftır. Hem nasılki insanın başındaki gözbebeğini yerinde yerleştirmek, bütün cesedin münasebatını ve vezaif-i acibesini ve gözün o vezaife karşı vaziyetini bilmekle oluyor. Öyle de: Ehl-i hakikatın çok ileri giden bir kısmı, Kur'anın kelimatında pek çok münasebatı ve sair âyetlerdeki cümlelere bakan vücuhları, alâkaları göstermişler. Hususan ulema-i ilm-i huruf daha ileri gidip, bir harf-i Kur'anda, bir sahife kadar esrarı, ehline beyan ederek isbat etmişler. Hem madem Hâlık-ı Külli Şey'in kelâmıdır; herbir kelimesi, kalb ve çekirdek hükmüne geçebilir. (Etrafında, esrardan müteşekkil bir cesed-i manevîye kalb ve bir şecere-i maneviyeye çekirdek hükmüne geçebilir.) İşte insanın sözlerinde, Kur'anın kelimeleri gibi kelimeler, belki cümleler, âyetler bulunabilir. Fakat Kur'anda, çok münasebat gözetilerek bir tarz ile yerleştirildiği yerde; bir ilm-i muhit lâzım ki, öyle yerli yerine yerleşsin...
@m.k.36124 жыл бұрын
Hiçbir âkıl, hususan o zamanda Ceziretü'l-Arab'daki adamlar, hususan Kureyşîler gibi zeki adamlar; bir tek edibleri, Kur'anın bir tek suresine nazire yapıp Kur'anın hücumundan kurtulmasını temin ederek, kısa ve kolay yolu terkedip can, mal, iyalini tehlikeye atıp en müşkilâtlı yola sülûk eder mi? Elhasıl: Meşhur Cahız'ın dediği gibi: "Muaraza-i bilhuruf mümkün olmadı, muharebe-i bissüyufa mecbur oldular..."
@BilimFelsefeDin7ve194 жыл бұрын
@@m.k.3612 Çok iyi yazmışsınız, iyi açıklamışsınız. Fakat bu yazdığınız değerler ve ölçüler kişiden kişiye değişebilecek kavramlar, değerler ve ölçülerdir. Dolayısıyla Kur'an kadar büyük bir gerçek, bu şekilde göreceli referanslar ile dile getirilmememli. Daha kesin, daha net kriterlerimiz ve bir skalamızın olması gerektiğini düşünüyorum. Allah'ın dini İslam ve kitabı Kur'an gerçekler ile müşahhastır. Yani İslam gerçeğin dinidir, gerçek neyse İslam odur. Gerçekleri, göreceli referanslar ile ortaya koyamayız. Çok daha somut, el ile tutulabilir, test edilebilir kriterlerimizin olması gerekir. Birisi bir metin getirdiğinde ve bu metin Kur'an gibidir dediğinde, bu metnin Kur'an gibi olmadığını çok açık bir şekilde ortaya koyabilmemiz gereklidir. Çünkü ayet 17:88 bunu ifade etmektedir. Kelimeler yerli yerinde olmamış, ifadeler kifayetsiz, anlam boşlukları var v.s. gibi tanımlamalar ile konuyu ölçemeyiz. Kimseyi ikna edemeyiz. Bu durumda Kur'an'ın 17:88, 2:23 gibi ayetleri boşta kalır, mesnetsiz olur. Haşa boş laf olarak algılanır, güvenilmez, doğru olarak kabul edilmez. Bu söylediklerimi, akademisyen olan ve bu konuda çalışan bütün Müslümanların iyi düşünmesini istiyorum. Varsa başa bir izahınız, buyurun yapın. Soru veya olay aşağıdadır. Yazdığım Kitaptan küçük bölümler: Bu noktada ilahiyatçılara seslenmek istiyorum; birisi Arapça bir metin yazarak size getirse ve “Sizin Kur’ân’ınız insanlar benzer bir sure getiremez diye meydan okuyor, bak ben yazdım ve getirdim, bu getirdiğim sure Kur’ân’daki sureler gibidir, Kur’ân’dakiler gibi olmadığını bana nasıl ispat edeceksiniz” diye sorsa nasıl cevap verecekler, neye dayanarak getirilen bir metnin Kur’ân’daki sureler gibi olmadığını savunacaklar, merak ediyorum. Öğrenmek istiyorum ve açıklamalarını bekliyorum. Bizim iddiamız gözlemlediğimiz bu matematiksel yapılar sayesinde bu soruya cevap verilebilir, getirilen bir metnin Kur’ân gibi olmadığı ispat edilebilir. Dünyada gözlemleyebildiğimiz ve bugünün teknolojisiyle insanlığın yapamayacağı birçok doğal oluşum vardır. Fakat 1400 yıl önce insan eli kullanılarak, insana yaptırılan ve doğal bir oluşum olmayan, bugün insanlığın yapamayacağı tek bir şey vardır dünyada, o da Kur’ân dır. Bugüne kadar Kur’ân’ın sayısal sistemleriyle ilgili yapılan bütün çalışmalarda ve yazılan kitaplarda insanın yapamayacağı bir şey ortaya koyulamamıştır. Çalışmalar sadece olasılığı çok düşük, tesadüfen gerçekleşmesi çok zor olan konuları karşımıza çıkarmıştır. Bu kitabın diğerlerinden farkı bu noktada ortaya çıkmaktadır. Bu kitapta sizlere doğrudan Kur’ân’dan aldığımız ve ortaya çıkardığımız, insanın yapamayacağı net oluşumlar sunulmaktadır. Bilim.Felsefe.Din.77@gmail.com
@m.k.36124 жыл бұрын
@@BilimFelsefeDin7ve19 Bu konu etraflıca konuşulup temele oturtulup ayrıntılarının yerleştirilip konulması gerekir. Bu mevzu tafsilli bir şekilde izah edilmiştir. Eğer Bediüzzaman Said Nursi ' nin Risale i nur adli külliyatından Sozler kitabindan 25.Söz ü( Mucizat-i Kur'an iye ) ve Işârât-ül Icaz kitabini insaf ile okursanız kalben ve aklen mutmain olacaginiza zerre şüphem yoktur.
@m.k.36124 жыл бұрын
@@BilimFelsefeDin7ve19 Ayrıca Kur'an 1400 senedir meydanda bahsettiginiz 17:88 ayeti ile herkese meydan okuyor. Her peygamberin mucizeleri bulunduğu asırdaki insanların kabiliyet ve şartlarına göre gelmiştir. Hz.Muhammed(A.S.M) zamanında arap yarim adasinda en ziyade revaçta olan şey belâgat ve fesahat metaı idi. Dolayısıyla Kur'an da bilhassa belagat ve fesahat açısından mucize olarak gönderilmiştir. Nasilki Hz.İsa(A.S) zamaninda tıp revaçta ve Hz.Musa(A.S) zamanında sihir revacta idi ve ekser mucizeleri bu cihetle göstermişlerdi. Kur an da en başta araplara meydan okudu : en iyi bildiğiniz işte size meydan okuyorum hadi Kur anin umumunun değil bir suresinin benzerini getiriniz. Eğer Kur an a muaraza yani benzerini yapmak mümkün olsa idi araplar buna teşebbüs edeceklerdi. Çünkü en iyi bildikleri işti. Muaraza etmediklerini benzerini yapmadıklarını nasıl bileceğiz derseniz kelam ile mücadele etmeyi bırakıp kılıçla mücadele etmeye çalışmaları isbat ediyor ki muaraza mümkün değil. Işârât-ül Icaz tefsiri Kur an daki belagat ve cezalet i nazmiyeyi muhtesem izah etmiştir meraklısı muracaat edip okuyabilir. Dolayısıyla Kur an daki bu mucizeligi yani benzerinin getirilemeyecegini anlamak için belagat ilmini bilmek veya bilenden işitmek gerekiyor ki anlaşılsın.( Dikkat buyrun! arapça bilmekten meal vermekten bahsetmiyorum yüksek bir ilimden bahsediyorum) Bir diğer hususta Kur an ahkam ve seriatı ile de taklid edileme ve benzeri getirilemez bir mertebe-i âladadır. Miras meselesi, taaddüd-ü ezvac meselesi gibi hayat-ı şahsiye ve hayat-ı içtimaiye ile ilgili bütün meseleri dahi gösteriyor ki Kur an in hicbir şekilde benzerini getirmek mümkün değildir. Başta da ifade ettigim gibi nasıl ki matematikte türev-integral anlatilirken muhatabin onlardan önce bilmesi lazım gelen çok konular olduğu gibi bu hususta da ya bu belagat,cezalet,fesahat,bedaat,beraat gibi ilimler bilinecek ya da bilinenden dinlenmesi gerekecektir...
@insan3.02 жыл бұрын
Tanrıda özgür irade var mıdır? Vardır dersen tanrıda kötülükten kaçınamaz demiş olursun; yoktur dersen aslında bir anlamda tanrı yoktur demiş olursun... Daha dikkatli ve titiz düşün.
@oktaymuslim Жыл бұрын
enis hoca 5 vakit namazi var mi?
@IBRAHIM-oz1nxАй бұрын
*ALLAH cc. SİZ (NİYE BÖYLE YAPTIĞIMI) BİLMEZSİNİZ BEN BİLİRİM DİYOR.. Biz HİKMETİNİ bilmesek ve anlayamasak da Allah'ın onu bilmesi yeter.. Bilmiyoruz haydi öyleyse gelin inkar mı edelim diyeceğiz..? Bilmememiz (haşa) Allah'ın olmadığı anlamına gelmez.. Şeytandan ders alan Ateistler de bunun tam tersine "Bilmediğimiz Allah'ın olduğu ve onu yaptığı anlamına gelmez" belki X'dir, belki uzaylılardır.. bilemediğimiz bir şeydir.. diyorlar.. Ve bilmedikleri o meçhul sebebe inançlarını sürdürmeye devam ediyorlar.. Cern de evreni var eden o sebebi arıyorlar..*
@tuncaycnar66853 жыл бұрын
Abi kötülük problemi hakkında okuycagim bir kitap var mı?
@kupakralicesitarot72224 жыл бұрын
Kötülük olmak zorundaysa Allah kötülüğe izin veriyorsa. Allah'a iyi diyebilir miyiz? Allah hem iyi hem kötü müdür?
@mirzaemredemir374 жыл бұрын
"şeri yaratmak şer değil şeri işlemek şerdir" bundan dolayı kötü olan yine insanın kendisi oluyor tanrı değil
@kupakralicesitarot72224 жыл бұрын
@@mirzaemredemir37 Şeri yaratmak neden şer değil?
@mirzaemredemir374 жыл бұрын
Kupa Kraliçesi şer olmazsa insanın özgür iradeye sahip olduğunu söyleyemezsin
@kupakralicesitarot72224 жыл бұрын
@@mirzaemredemir37 O zaman "özgür irade" için kötülüğe izin mi veriyor? İnsanın elindeki özgür iradeye el koymadan cennet gibi bir ütopyayı gerçekleştirebilir mi?
@mirzaemredemir374 жыл бұрын
O kadarını bilmiyorum araştırmadım dünya için konuştum
@fulya.A3 жыл бұрын
Enis hocam, butun bunlara ek olarak bir cevap daha var: Allah biricik, essiz ve benzersiz olandir; dolayisiyla onun disindaki hersey yaratilmis olduguna gore bu manada teklik hicbir seye atfedilemez, Allah disindaki hersey iki, uc, dort, bes vs. Iyilik-kotuluk, guzelik-cirkinlik veya arti-eksi, cok-az vb.
@slalalala10042 жыл бұрын
Ozaman sorulcak olan bir soru varsa oda tanrı sınav yapmaya neden gerek duydu
@ylmazorhan1534 жыл бұрын
Ben gizli bir hazine idim. Bilinmek istedim, mahlukatı yarattım 1. Ed-Dürerü’l-Müntesire, Celalettin-i Suyuti,125 2. El-Esraru’l-Merfua, Aliyyu’l-Kâri, 273 3. Keşfu’l-Hafa, Aclunî, 2:133 4. El-Fetevâ, El-Halîlî, 1:72 5. Mesnevi, Celâleddin-i Rumî, 5:104 6. Divan-ı Mevlânâ Câmî, 37 7. Divân-ı Niyaz-i Mısrî, 2 8. Divân-ı Şeyh Ahmet Cezerî, 1:190 9. İşârâtu’l-İ’câz, Bediüzzaman Said Nursi, 23
@metscho72874 жыл бұрын
özgür irade demek. ya cocuk öldürüp veya tecavüz edlirse, onun sucu ne..allah neden korumuyor onu ?..
@1archer9184 жыл бұрын
Ee cehennem var doyoruz onu da itiraz. sizi bir anlayamadim kendinizle cok celisiyorsunuz
@omerkaragoz73063 жыл бұрын
Kardeşim yapmasın bunun suçunu sen niye Tanrıya atfediyorsun kendisi yapıyor adam
@Dls25-o2v2 жыл бұрын
Kütülüğü insan yarattı yani istedi Allah onu var etti
@monnx62164 жыл бұрын
muhtesem
@savascnnyolu4504 жыл бұрын
Tatmin edicimi bu cevaplar şimdi?
@Lulu-jl9hg4 жыл бұрын
Ben tatmin oldum
@mehmetsimsek47944 жыл бұрын
@@Lulu-jl9hg sen zaten birşey demese oraya resmini de koysa tatmin olacaktın. Hali hazırda zaten inanıyorsun. Önemli olan karşı düşüncede olanı ikna edebilmek. Şimdi bu dediklerine bakıp demek kötülük bundan dolayı var deyip ikna olan var mı? Hiç sanmıyorum. Ha yukarıda örneği de var. Arkadaş ikna olmamış işte.
@Lulu-jl9hg4 жыл бұрын
@@mehmetsimsek4794 haklı olabilirsiniz .Ben kendi acimdan bakıyorum tabi
@mehmetsimsek47944 жыл бұрын
@@Lulu-jl9hg ben de onu diyorum senin acindan böyle bir problem zaten yok. Tesisat bozuk değilse tamirci çağırmazsin. Sen de kabul edersin ki birini ikna etmesi için önce karşıdaki farklı fikirde yada en azından kararsız olmalı. Bu bi müslümanı islama davet etmeye benziyor adam zaten müslüman
@SadokiKojiro3 жыл бұрын
Değil
@Fatih.Saglam4 жыл бұрын
Deprem sel vs hiç bir zaman Allahın kötülüğü olmadı ki. Bu doğal hadiselerin ambalajını yırtıp sağa sola zarar verir duruma biz getiriyoruz.
@samarasenav15613 жыл бұрын
Bazı doğal olaylar olması gereklidir. Yeryüzünün yaşanmasi için coğrafi konuma bakılırsa tabii iradeli olduğumuz için önlemler de bize kalıyor 9.4 bir deprem bazı ülkeler zarar vermiyor
@ugurertunc77124 жыл бұрын
İnsanın yaptığı kötülükler tamam, izah edilebilir. Ancak hayvanların yaptığı kötülükleri izah edemiyorum. Bir videoda izledim mesela, bir ceylanı sırtlanlar yatırıp daha henüz canlı iken yediler. Bir hayvan başka bir hayvani canlı iken yedi! Sonsuz merhamet sahibi bir Allah'ın olduğu bir evrende, o hayvanın bu kadar acı çekmesinin sebebi ne olabilir ki?
@mehmetsimsek47944 жыл бұрын
@Alp Boran Aktaş hayvanlara da mazeret buldunuz tamam oldu. Doğaya ne mazeret bulacaksınız merak ettim. Söyle bakalım depremleri volkanlari hortumlari orman yangınlarıni insanlar mı yapıyor hayvanlar mı?
@mehmetsimsek47944 жыл бұрын
@Alp Boran Aktaş kardeş ben de Müslümanım. Burada dini değil argumanlari tartışıyoruz. Çoğu ikisini bir görsede aynı şey değil. Senin veya benim bir soruya yanlış cevap vermemiz bir doğru yanıt olmadığını göstermez. Bu kötülük problemine verdikleri yanıt da pek ikna edici değil.
@Abhazian3 жыл бұрын
@Alp Boran Aktaş aç olduğu için yemesi o hayvanların acı cekmesini önleniyor ki, o canlı acı çekiyorsa, merhametli tanrı ifadesi çöküyor, imtihan desek kim kimle neyle imtihan oluyor, acmazlar açmazlar...
@anlcanucarkus85744 жыл бұрын
Kesb-i şer, şerdir; halk-ı şer, şer değildir.
@mercury67405 ай бұрын
arkadaşlar siz hayatı sadece dünyadan ibaret sanıyorsunuz sorun burada. Hayat yaratıcı tarafından ebedi bağışlanmış bir nimettir. Zulme uğrayarak öldürülen hayat hakkına tecavüz edilen her canlı karşılığını Yaratandan alacaktır. Buna hayvanlar da dahildir. Hayvanların da haşredileceği, diriltileceği bildiriliyor. Genel inanca göre hayvanlar da cennete alınacak. Allah hayat verendir. Lütuf sahibidir. Ancak yok ediciliğine dair bir sıfatından bize bahsetmemiştir. Yok ederim diye ifade yok Kur'anda ve HAdislerde. Zulme uğrayan bir can, ahirette öyle bir karşılık alacakki, iyiki dünyada bunu yaşamışım şimdi aldığım karşılğa bak.. diyecek. Ne bir gözün gördüğü ne bir kulağın işittiği ne de bir kalbin hisettiği, olağanüstü ve sınırsız bir nimetlerin verileceği, Allahın sonsuz rahmetinin Tecellisinin görüleceği yerdir cennet. O'na da bu yakışır. O yüzden dünyayla sınırlı bakarsanız eksik okursunuz meseleyi. Zaten kötülük Ahiretin delilidir. Adaletin tecelli edeceğinin delilidir. Bundan şüpheniz olmasın.
@gokturk18792 жыл бұрын
Uzay zamandan bağımsız bir yaraticidan bahsediyor herkez. Yani her an her yerde olabilecek bir yaraticidan. Sizin inanciniza göre çok merak ediyorum şeytanı yaratirken ki düşüncesi neydi.
@budunahmet4 жыл бұрын
Kötülük probleminin cevabı bu mu yani...
@budunahmet4 жыл бұрын
Özgür irademizde ne kadar özgürüz???
@ali90494 жыл бұрын
@@budunahmet Nasıl birşey duymak isterdin ? Seçimler yaparsın ve sonuçlarına katlanırsın. "Özgür irademizde ne kadar özgürüz??? " Bu ifadeni özgür iradenle yazmadın mı yani ? Veya özgür irade sorununa cevap ararken -duymak istediğin şeyde diyebiliriz-, özgür iradeni kullanmıyor musun ?
@budunahmet4 жыл бұрын
@@ali9049 sen niye bu kadar tatmin oldun anlayamadım? 2- avukat gibi niye savunuyosunki kardeşim, eleştir , kendini geliştir.
@ali90494 жыл бұрын
@@budunahmet Cevabı küçümseyen sen değil misin ? Eğer farklı düşünüyorsan bu konuda belirtebilirdin. Sorularım eleştirilerimdi işte, buyur yanıtla.
@ali90494 жыл бұрын
"Duymak istediğin şey" kısmına takıldıysan ve samimiysen k.bakma dışarıdan salt küçümseyici cevap gibi duruyor yorumun.
@numan10043 жыл бұрын
cidden arkadaki allah işlemeli şamdamla tam özgür bir ortam olmuş cidden. Cidden merak ediyorum bu cevapla tatmin edinen var mı?
@gezilerimdentv2 жыл бұрын
Hayvanlara işkencenin insana faydası ne ki var? Bir bebeğe tecavüzün kime faydası var? Niye izin veriyor? Birileri sınanacak diye niye masumlar acı çekiyor? İmtihan niye var? Olmasa da olurdu. Herkes iyi yaratılabilirdi, sınav olmayabilirdi, öte dünya vs. Yeryüzü cennet olabilirdi. İsteseydi bunları da yapardı.Eğleniyor gibi biraz. Canım sıkılıyordu sizi yarattım, birbirinize yaptıklarınızla eğleniyorum. O kadar da kötü değilim canıııımmm, ödül de vereceğim uslu durursan dşyor resmen. Ve ben buna gıkımı çıkarmadan iman etmek zorundayım. Neresinden baksan haksızlık.
@gezilerimdentv2 жыл бұрын
@Özgür Polat Çok bilgiliyseniz buyrun açıklayın, anlatın aydınlanalım da kavga etmeyelim o zaman.
@nihatbalc6253 жыл бұрын
Burda bazi zır zevat lar vsr Allah niçin yaptı diye soruyor. Sen ciddi ciddi Allah ne düsünür onu bilmeye çalışıyorsun. Peki Allah dediğimiz varlık senin düşünce biçimine uyması gerekiyormu? Ilk önce onu düsünmelisin. Yani bizim gündelik normlarımız bidöze göredir. Mesela bizde ayıp olan bazı şeyler başka topluluklarda güzel karşılanır ve terside olur. İnsandan insana bile bukadar değişikler var iken ben Allah ne düşünüyor onu anlamak istiyorum veya onun düşündüğü bana göre saçma demekte bi okadar saçmadır....
@gezilerimdentv2 жыл бұрын
Verdiği aklı kullanıp soru soruyorum diye yine zerzavat olayım? Zekam yüksek ve saçmalıkları kabullenemiyorum. Akla yatmayan şeyleri niye kabul edeyim?
@dalcaergin69094 ай бұрын
💐
@cevatsoylu3 жыл бұрын
hayır vermiyor
@erkank60683 жыл бұрын
Enis Bey merhaba. Özgür irade konusuna bir de neuroscience bakış açısından bakmak gerekiyor. Felsefi olarak özgür irade konusu hakkında bir çok yorum yapılabilir ama kanımca neuroscience daki gelişim beynin daha derin incelenmesi sanırsam felsefi tartışmaya bir sınır çiziyor. Mesela frontal bölgesinde kanser olan bir erkeğin pedofilik davranışlar göstermesi ameliyat sonrası iyileşince bu davranışların ortadan kalkması. Kisiligimiz beynimizdir ve beynimiz gerek kültür beslenme hastalıklar vb bizim idare edemiyecegimiz olaylar tarafından sekillenirler. Bu konuda düşüncenizi merek ediyorum. Erkan K.
@Ceffelkalem3 жыл бұрын
Peki bu bakış açısıyla özgür iradeye yer kalıp kalmadığından emin olabilir miyiz sizce?
@karskkonular66544 жыл бұрын
Adam makine yaa
@apaydin7572 жыл бұрын
kötülüğü seçme inkanı olmalı iyiliğe ulaşabilmek için. iki ayrı zıt kutup. Allah böyle bir sistem üzerine yarattı kainatı. hepside birbirine uyumlu. isteseydi daha farklı sistemlerlede yaratabilirdi. bunu seçti. bence öncelikle bu soruyu soran insanın Allahın bunu yarattığını bildiği halde yani Allah hakkında konuşurken önce neyin hakkında konuştuğunu tanıması gerektiğinin farkına varması gerekir. yani birşey hakkında konuşurken önce o şeyi tanımalısın.
@Lulu-jl9hg4 жыл бұрын
Kötülük var diye Allahı inkar yoluna gidenler O'na ve herşeyin O'ndan geldiğine en çok inananlar bence .
@seesee443 жыл бұрын
@@fenbilgisi tabi kardeşim herşeyin tesadüfen oluştuğunu düşünmek mantıklı değilmi?
@yusufkarayigit905 Жыл бұрын
@@seesee44haklısın,en ufak taşın bile kendi kendine 1 cm dâhi hareket etmesi mümkün değilken bu koca evren nasıl kendi kendine, tesadüfen oluşmuş olsun? Bir şeyin oluşabilmesi için bilinç gereklidir. Kaldı ki madde gibi bilinçsiz bir şey nasıl tesadüfen oluşsun?
@serdarimre42586 жыл бұрын
benim kendi görüşüm insana şah damarından yakın olan ALLAH hiç bir kötülüge izin vermez dünya insanın beyninde oluşan sanal bir dünyadır gerçegi olayların perde arkasını sadece ALLAH bilir gerçeği biz bilemeyiz
@nazabatkasumova31235 жыл бұрын
Allah kotluye izin vermish Nerden bilyorum Hz Nuhun duasindan Hz Nuh dua etmishdi kotuler olmasin diye yer uzunde Fakat yer yuzunde yenede kotlukler oldu Neden? Allahin kanunu kotluk olmasa iyliyin farkina varmazlar Fakat shuda var Iyilik ve kotluk insanin tercihindi
@Qrismel5 жыл бұрын
Alemin zihnimizden ibaret olmadigina dair delil yok elimizde. Yaratan, var eden ALLAH.
@Hesap-sr1jv4 жыл бұрын
Otomatik Portakal adlı kitabı bilir misin? Kitabın konusu: Kötü bir kişinin mutlak iyiye dönüşmesini ve bunun sonuçlarını yazıyor. Eğer okumadıysan okumanı tavsiye ederim.
@metinatabay58699 ай бұрын
Aga biraz iyi niyetli düşünün! Allah kötülüklere, Texas'lı rahibelere iş imkanları açılsın diye izin veriyor ki vaftiz edebilsinler
@ivanfyodorovic-karamazov3 жыл бұрын
Ben birini öldürürsem eğer bu benim tercihimdir. Sorumlu olan benimdir. Ama buradaki temel hata, tek taraflı bakmaktır. Benim birini öldürmem benim tercihimdir ama öldürdüğüm kişi açısından *kader*dir. İnsanın cüzi iradesi dışında kalan her şey Allah'ın külli iradesi sonucu gerçekleşir. Öldürülen kişinin yaşadığı bu olay Allah'ın takdiridir. O yüzden sorumlu olan da Allah'tır. Burda tabiki öldüren kişi asıl suçludur. Ama buna müdahale etmeyen Allah da suça ortaktır. Bkz. "Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır" Bunlar ikna etmediyse eğer kimsenin suçu olmadan tamamen Allah'ın çizdiği kader sonucu genetik hastalıklı doğan insanların durumu da kötülük probleminin en önemli argümanlarındandır. Yüce yaratıcı imtihan olsun diye neden bazı insanları iğrenç hastalıklar ile yaratır? Buna gönlü nasıl el verir? Öte yandan imtihan olgusundan bahsediyorsak eğer her insanın eşit şartlarda sınava girmesi gerekir. Buna rağmen siz bir öğrencinin sol kolunu kullanması yasaklar, başka birinin su içmesini önleyip başka birine kafanıza göre yardım ederseniz (maddi durumu iyi bir ailede doğmak, mucize görmek gibi) bu haksızlık ve adaletsizlik olur. Yunanların yapılan savaşlardan sonra geri çekilirken yaptıkları zulüm ve katliamlar malum. Hamile kadınların karnını kesip bebeği alıp kılıca sokmak gibi nice vahşetler. Eğer tanrı insana bunu yapacak kadar irade veriyorsa ve yaptığı zaman göz yumuyorsa o tanrı kendine çıkıp da ben merhametliyim derse akıllıca açıklamalar bulamayız. En fazla şükredelim diye deriz. Evet ben hakikaten sağlıklı olduğum için hayatımın kıymetini biliyorum ve iyi bir şeyler faydalı işler yapmaya çalışıyorum. Ama bunu gidip o ailelere söyleyin. - Nesi var doktor? + Mm, şimdi şöyle ki, nasıl söylesem... - Lütfen açık konuşun ve dürüst olun. + Ahh, pekala. Söyle ki; Çocuğunuz hiç bir sebep yokken tamamen kaderi böyle olduğu için genetik bir hastalık ile doğdu. Kendisi 16 yaşına kadar bebek arabasında taşınacak, elle bakıma muhtaç olucak, hiç bir zaman konuşmayacak, aldığı her nefeste acı çekecek ve 16 yaşına geldiği zaman akciğerleri göğüs kafesine sığmadığı için havasızlıktan boğulup ölücek. Ama üzülme, olaya iyi tarafından bak; ... Biz sana bakıp şükrediyoruz - ... Diyeceklerim bu kadardı yargıç bey.
@mehmetsimsek47943 жыл бұрын
Ben de hep bunu düşünmüşümdür. İmtihan diyenler madem bu Allah'ın takdiri, imtihanı o zaman bu takdirden çekinmeye utanmaya gerek yok. Bunu senin verdiğin örnekteki gibi çocuğun ailesinin karşısına çıkıp deseler ya üzülmeyin canım bak sizin çocuk o kadar acıyı eziyeti ölümü biz imtihan olalım, diye çekti. Böyle demek yer mi, yemez? Ardından şunu da sormak lazım, yoksa Allah'ın kararından utanıyor musun?
@umutpetrus2 жыл бұрын
Yorumuna katılıyorum. Bu soruları her sorduğumda insan iradesi derler doğru o kötülük yapar da buna en başta tanrı neden olmaz mı? Bir sapığı yaratırken hatta öncesinde biliyordu ki o pislik bir bebeğe tecavüz edecek,bir masumu öldürecek. Bunları bilerek yarattı. Kötülükte kendiliğinden ortaya çıkan birsey değil yine o yarattı.
@bayhickimse88422 жыл бұрын
Kader önceden yazılan senaryo değildir. Allah'ın ne olacagını bilmesi belirlediği anlamına gelmiyor
@mehmetsimsek47942 жыл бұрын
@@bayhickimse8842 Evet o kaderin tanımı aslında o, özgür irade ile çelişmiyor aslında. Kader Tanrının seçeceği yolu çizmesi değil hangi yolu seçeceğimi bilmesi. Kader özgür irade ile çelişmez ama yine de özgür irade ile tanrının vasıfları ve başka dini kavramlarla paradoks oluşturduğu durumlar var. Veya özgür iradenin kötülüğe mazeret olarrak sunulamayacağı durumlar var. Bütün kötülükler insanın özgür iradesi sonucu oluşmuyor
@bayhickimse88422 жыл бұрын
@@mehmetsimsek4794 neymiş o paradoxlar?
@mustafakoc10722 жыл бұрын
Ateizm ile deizmin aynı olduğunu zannediyor sunucu galiba.
@meryemm3 жыл бұрын
Allah'ın bunca rahmetine rağmen cehenneme gitmek zor bence.
@cihaneren54996 жыл бұрын
şöyle bir soru sormak istiyorum ALLAH ın yaratmadigi bir şeyvarolabilir mi .yani kötülük
@meryemayas40646 жыл бұрын
Allah bizi yarattığı için dolayli olarak kötülükte doğuyor,çünkü özgür irade verilmiş,ki verilmeseydi insan olmazdık
@artibesvolt5 жыл бұрын
Fiili arzu eden insandır. İnsanda irade vardır. Kötülük arzu edersen kötülük yaparsın. Allah'ın senin kötülük yapmana müsaade etmesi, böylece senin ne kadar iyi bir kul veya ne kadar kötü bir kul olduğunu ortaya çıkarması...
@artibesvolt5 жыл бұрын
Şerrin yaratılması şer değil. Şerrin kullanılması şerdir.
@artibesvolt5 жыл бұрын
Bıçağın varlığı / yaratılması şer değil. Bıçağı kullanın kullandığı yöntem şer olabilir. Adam da öldürebilir. Ekmek de kesebilir.
@psykopat815 жыл бұрын
olamaz. hayri ve serri yaratan Allah (c. c) dir, ancak her yarattigindan da razi degildir.
@anl63683 жыл бұрын
Neden bir Tanrı' nın iyi olduğunu düşünüyoruz ki? Belki de kötüdür, gaddardır. Bir ikincisi, Allah kötülüğe müdahale ederse özgür irademize karışmış olur diyorsunuz. O zaman dua ettiğiniz zaman neden kabul etsin ki?
@thebarbarian4933 жыл бұрын
dua etmek kendi iradenle istemektir. Tanrı eğer iyiliklere ödül vermeyip kötülüklere ceza vermeseydi birde üstüne kötüleri cennete koyup iyileri ateşe atsaydı o zaman O Tanrıya Gaddar veya zalim denebilirdi belki bilemiyorum. Insan aklının nesne dünyasında bile her şeyi hakkiyla kavrayamadığı göz önüne alınırsa nesneyi ve algıyı aşkın bir varlığın kavranmasında veya tanimlanmasında ne kadar isabet sağlayabilir. Tanrı sonsuz iyiliktir veya sonsuz iyidir önermesiyle ile bir argüman oluşturmanın hata olduğunu düşünüyorum. Biz kendi sınırlı algimizla her şeyi aşkın bir Tanrıyı kategorize ederek işe başlıyoruz. Mesela Tanrı Aristonun kategorilerinde substance tanımına girer demek gibi bişey oyşa tanımı gereği tüm bu kategorileri yaratan bir tanrı nasıl bunlardan birine dahil edilerek anlaşılabilir ki. 30.000 fiil kökü olan bir dille 300.000 fiil kökü olan bir dili tamamıyla anlayabileceğimizi zannetmek gibi.
@mehmetsimsek47943 жыл бұрын
@@thebarbarian493 İyi de öyle yapmıyor mu zaten? Ne zamandan beri Tanrı insanları iyi ve kötü olmasına göre cennete cehenneme koyuyor. Tanrı insanları iyi olup olmamasına göre değil ona inanıp inanmamalarına göre koyuyor. Ne kadar iyi insan olursan ol müslüman değilsen nereye gidiyorsun söyler misin?
@thebarbarian4933 жыл бұрын
@@mehmetsimsek4794insan iyi ve kötü kavramlarını kendi algısına göre inşa ederse öyle, ama kücük resimde iyi olan kişi büyük resimde cani olabilir. İnsana basit gelen inkar sözleri tanrı ölçeğinde en büyük cürüm kabul ediliyorsa insanın kendi ölçeğinde yaptığı iyiliklerin tanrıya görece ne kıymeti olabilirki. İnsan eliyle tanrı terazisi tutmaya yelteniyor insanoğlu zaman zaman. Tanrı, inkarı cinayetlerin en büyüğü kabul ederken, katil maktulun ağzına bal çalmanın iyilik olduğundan bahsediyorsa... İnsanoğlu kendi arasında iyi ve kötü kavramını standarda oturtamadigj binlerce olgunun sıkıntısını yaşamaktayken iyilik ve kötülük tanımında Tanrıya akıl vermeye kalkması hayrete şayan bir durum.
@mehmetsimsek47943 жыл бұрын
@@thebarbarian493 Atladığın nokta kimse Tanrıyı kendi iyilik kötülük kavramına göre yargılamıyor. Kuran'da zaten neyi iyi neyin kötü olduğu geçiyor. Hadi absürd olmasına rağmen bilmiyorlar diyelim. Yahu birader koskoca Kuran inmiş, sen Kuran'da cin alinin maceraları mı geçiyor zannediyorsun. Kuranda iyiyi kötüyü anlatan bir sürü ayet, kıssadan hisse, örnek, ders var. Hatta direk Allah iyiliği emreder kötülüğü yasaklar diye ayet var, ondan sonra da o iyilikleri filan sıralıyor sen insanoğluun kendi iyilik kavramından , kendi ölçeği ile tanrıya terazi tutmaya yelteniyor diyorsun. Kendi ölçeklerini kullanmalarına gerek yok, Kuranda bir sürü Tanrının kendi ölçeği var zaten. Bir tane örnek vereyi kuran ayeti "Muhakkak ki Allah adaleti, ihsanı, akrabaya karşı cömert olmayı emreder". Yani Allah gözünde adaletli olmak, akrabaya cömert olmak iyilik oluyor. Peki bunları yapmanın müslüman değilsen cennete gitmeni sağlıyor mu, hayır? Şimdi kendini nasıl duruma soktuğunu görüyor musun, şimdi kendini savunman için ayeti inkar etmen lazım. Allahın koca Kuranda bize iyiyi ve kötüyü(ki Kuranın inmesindeki temel amaç da o zaten.) anlatmadığını söylersen herkesi güldürürsün .
@thebarbarian4933 жыл бұрын
@@mehmetsimsek4794 o ayetler insana indi Tanrıya değil diyorum. Sende tanrıyı kendinle aynı kefeye koyup sigaya çekme diyorum. Yeterince açık mı? Tanrının kimi neden cezalandiracagina sen karar verme diyorum.
@gokturk18792 жыл бұрын
Bir çocuğun daum sendromlu doğması, sakat kalmasinin gerekcesi ne olursa olsun kötülüktür.
@gokturk18792 жыл бұрын
@Özgür Polat işine mi gelmiyor?
@gokturk18792 жыл бұрын
@Özgür Polat Kaygın icin teşekürler fakat düşünecek, yorum yapacak kadar vaktimiz var, koyunlaşmaya gerek yok.
@m.Cicek.5 ай бұрын
Hep hikaye anlatiliyor " sinaniyorsunuz , dunya sinav yeri"...neden kötülükle sinaniyoruz, basimiza kotu seyler geliyor ? İyilikle sinav olunmuyormu ? Hep iyi seyler gelsin bir de oyle sinayiniz???
@sunniizm4 ай бұрын
Hayatında yaşadığın anın %99u rahat %1i musibetlerle geçiyor sen o 1 için mükafat alacaksın 99 için ise hesaba cekileceksin argumanina acayip patladım level 1.5 ateist argümanı glb
@onurunal65444 жыл бұрын
Cenabı hak bu okadar konuştuğunuz konuyu Tek bir kelam ile özetlemiştir. Hz allah buyuruyor Ben okadar kudretliyim ki Sızin benim size bildirdigim dısında Verdigim ilim dısında siz hiçbirsey Bilemez ve ögrenemezsiniz Her hayırda bir şer Her şerde bir hayır Olabilir siz hayatlarınızda yaşadıklarınızı neye göre kötü Neye göre iyi sıfatıyla yorumladıgınıza kalmıs Sizin için iyi olan birsey bana kötülük getire bilir Bana kötü olan bir mwvzuat ta Size iyi olarak nufus edebilir. Mesela şöyle farzedelim Benim bir arabam var otobanda gudiyorum ve son çıkıştan çıkarsam Hem işlerim yolunda gidicek hem paradan benzinden hemde zamandan kar edip başka işlerimle ilgilenicem ve bu şekilde ki benim düşüncem gerçeklesirse bu beni mutlu eder ve bana çok iyi gelir Ancak ben o son yoldan çıkarsam Bu güzel olayların olacağını Kestirebiliyorum ve bunu da Son çikış Yoluna çok az kala fark ediyorum ve bir istek arzu hırs Ve alel acele ile bir anda Sapaga daliyorum hızlıbirsekilde giriyorum keskin viraja biranda Kontrolu kaybediyorum ve durakta Bekleyip benim gibi işlerini bitirip evine gitmek için çocuklarının mutlulugu ile yüzünde tebessüm Ile durakta bekleyen bir surü insana caŕpıyorum ve hepsi ölüyor Ben kendim için iyi olani isterken Bir anda etrafıma kötülük saçmıs oluyorum İste burda benim isim hayırli gözükürken bir anda senin icin iyi ve güzel olan hayat bir anda alt üst oluyor Ve isin ilginc yani şuanda sana kötü olan bu olay da sen yaralı kurtula n tek kişısin ve olayları izlerken dehsete düsüyor nasıl bir felaket oldugu konusunda şoktasın Halbuki az önce durakta sadece oturamadıgın icin indigin otobüsten keske inmeseydim de bunlar basıma gelmeseydi diye feryadı figan ederken bir baska haber geliyor Ki az önce indigin otobüs şarampolden yuvarlanmıs bütün yolcular vefat etmiş sonra bir anda Buruk bir hüzün ve sevinç kaplıyor seni az önce yaralı kurtulduguna yaşananlara isyan eden sen bir anda şükürler edip vay be bu olay basıma gelmeseydi otobüste bende vefat edicektim diyerek konuyu idrak eder ve şu cümleleri döker dilin Demekki neymis bizim hayir ve ya şer gördüklerimiz göreceli kısiye göre sen sen ol sakın eger ölmediysen daima sükret beterin beteri güzelin güzeli var Mevlamız herkese herseyi birbirne verile kılmıstır kimine göre bu verile kötü kimine göre iyi olarak tastik olur
@recepyetim90108 ай бұрын
Çünkü Isrsiogullarından bu kadar basit bütün peygamberlerin Isrsiogullarına ait olduğu için Allah' hep Isrsiogullarına seslenır sanki bilmiyormuş gıbı yapıyor gök tenrı inancı Türk inancıdır bu aniattgı Yahudilerin yaşamı
@serdarcaz14894 жыл бұрын
İnsan insana yaptığı kötülük diyelim biz ona insan olmuş şeytan😊
@semrasonmez39802 жыл бұрын
Ateizmi çürütmek yerine, ateizm şöyledir böyledir demek yerine manasız çekişmelerle olanı anlamak ve bir mantığa oturmak gerekmiyormu ben bu salakça çekişmelerden bıktım doğruyu aramak yerine birbirlerine olan saçma kinlerini izliyorum.
@mustafakuloglu-29203 ай бұрын
Arkadaşlar arasında yaptığımız muhabbetleri TV de görmek güzel, sizi ben oraya çıkaran adamın aklını ahiret versiyonunda görmek isterim, Bak bakalım sizi oraya çıkardığına pisman mı değil mi😮😮😮
@hayall63863 жыл бұрын
Allah yada tanrı nedwn kötülüğe izin veriyor çünkü kendisi kötü
@mehmetirmak45405 жыл бұрын
Araf 179.ayetinde insanların ve cinlerin çoğunu cehennemlik yaratfıkdiyor insan nasilkaçınacak
@sportmanseymen98805 жыл бұрын
Doğruyu bildiği halde inkar etmeyecek ...cehenneme girmez. ..
@duslerulkesiningelgitaklls9464 жыл бұрын
Bu cehemmeme girsin diye yarattik degil cehenneme gireceğini biliyoruz demek
@hamitmeral3624 жыл бұрын
@@duslerulkesiningelgitaklls946 Evet tamamen Allahın zamanın ötesinde olmasıyla alakalı bir durum. Yani yaratıp bak sen cehennemliksin onun için yaratıldın iman etsen de cehennemliksin değil :D
@duslerulkesiningelgitaklls9464 жыл бұрын
@@hamitmeral362 öyle tabi ki.yarattığı insanların akıbetini onu da geçtim bir dakika sonralarini bilmeyen bir tanrı asıl gerçek olamayacak kadar acizdir
@user-miralay4 жыл бұрын
@@duslerulkesiningelgitaklls946 Allah ezeli ve ebedi ilim sahibi ise ve bir çok insanın nefsine yenileceğini ve cehenneme gideceğini biliyorsa neden şeytanla iddiaya girip onları yoldan çıkaramazsın dedi? Veya bildiği halde bu iddianın sebebi insanları cehenneme doldurmak ve azabı izlemek için bir bahanemiydi. Allshın bahane üretmeye ihtiyacı yok var yok onun, istediğine istediği şeyi yapar dersek allahın canı mı sıkılmişta böyle bir düzen kurmuş. Deli sorular?
@denizt.3214 ай бұрын
Getttt kardeş Allah’ kadar kötüsün
@elnurquliyev8529 Жыл бұрын
Allah yok
@omerfarukaydn81314 жыл бұрын
1.Argüman çok zayıf. "Allah'ın her şeyi yaratmaya gücü, kudreti var" dersen eğer; "Allah kötülük olmadan da bizi imtihan edebileceği bir dünya yaratabilirdi" demiş oluyorsun.
@omerfarukaydn81314 жыл бұрын
2. Argümanda zayıf. Allah, her şeyi yaratmaya gücü yeten bir varlıksa, kötülüğü yaratmasına gerek olmadan da kötülük kavramını doğuştan algılayabildiğimiz bir bilinç düzeyinde yaratabilirdi bizi. Acıyı hissetmeden de cehennemi anlayabileceğimiz bir zihin üzerine yaratabilirdi. Eğer yaratamazdı derseniz, yaratma kudretine sınır koymuş olursunuz.
@omerfarukaydn81314 жыл бұрын
Allah her şeyi yaratabilir dediğiniz an çıkmaza girersiniz. Sonu gelmez bunun.
@omerfarukaydn81314 жыл бұрын
Cevap şu aslında: Biz, algılarımızın bizi yanılttığı bir nesneler dünyasında varız. Algılarımız bizi yanıltıyorsa, bir şeyin gerçekten var olup olmadığını bilemeyiz. Mesela rüya görürüz, duyularımızla rüyada geçen olayları idrak eder, hissederiz. Halbuki rüyanın gerçek olmadığını biliriz ama duyular bize gerçekmiş gibi onu yaşatır. Duyularımızın bize gerçeği gösterip göstermediğinden emin olamayız. Bu dünya da bir yanılsamadan ibarettir bence. Gerçekliği yok. Tanrının gördüğü bir rüya gibi düşünebiliriz bu Dünya yı.
@thegloriousturk21854 жыл бұрын
Bu saçma ve kısır bir düşünce. Şöyle yaratsaydı, böyle yaratsaydı diyerek bir irade yok sayılır. Hüküm veremezsin. Senin istediğin gibi olsaydı ben de neden kötülük yok derdim. Zıtlar ilkesi sistemin anlaşılabilir olmasını sağlıyor. Olmasaydı eğer bahsettiğin şekilde sonsuz döngü oluşturulabilir. Neden kötülüğü istemiyorsun? Veya neden iyiliği istiyorsun ilk önce bunları sorgula.
@thegloriousturk21854 жыл бұрын
Hatta diyemezdim. Çünkü bilinmeyen olurdu. O zaman iyilik diye de bir şey olmazdı.
@exes_pro92112 жыл бұрын
Hâşâ!.. Halk-ı şer, şer değil, belki kesb-i şer şerdir. Çünkü, halk ve îcâd, bütün netâice bakar; kesb, hususî bir mübaşeret olduğu için, hususî netâice bakar. Mektubat