Zo, terugkijkend op technieken die hedendaags als "normaal" worden beschouwd, vind ik het wel jammer dat ik dit niet met eigen ogen heb kunnen zien hoe zoiets groot is geworden. Gelukkig is Andere Tijden er om dit toch nog een beetje te herleven. Dank daarvoor!
@BenvanBroekhuijsen8 ай бұрын
Ik weet niet hoe oud je bent, ruilen kan niet, anders deed ik het graag :D Ik denk dat je gemist hebt, niet zozeer de ontwikkeling van de techniek is, maar het veel simpelere leven zonder die techniek. En dan heb ik het met name over hoe de wereld veranderd is na de komst van internet, maar met name de smartphone en social media. Ondanks dat het prachtig is dat het bestaat, ik vind de wereld er niet altijd beter op geworden.
@rollingtroll7 ай бұрын
Het wordt intussen weer ingehaald door het vinyl dus dáár heb je echt iets gemist :D. (ik ook, uiteraard ;D)
@Chappomusic7 ай бұрын
Ik weet nog dat ik in 1985 mijn Cd speler kocht.. was dat gekraak en het stof , het gemekker met Chrome , Metal , dolby B en C ruisonderdrukking , het was een drama . Nooit was het zo mooi als je wou en de CD: een verademing . Wat een geweldige uitvinding was dat . Nu terug naar de plaat ? Ik heb er nog 1000. Doe er niks mee. Technic en Dual platenspelers .. tja .. ze staan mooi op zolder oud te worden . Net zoals ik .. en toch: was vroeger anders …
@derKaiser288 ай бұрын
Liefde voor de CD. Zo'n 25 jaar aan muzikale 'ontwikkeling' aan CD's in mijn kast staan :).
@AndereTijdenNTR8 ай бұрын
Op dit kanaal publiceren we nieuwe content en bewerkingen voor als je niet zoveel tijd hebt om te kijken. Je kunt de volledige uitzending over de uitvinding van de cd, die in 2013 werd uitgezonden op tv, terugzien op anderetijden.nl/aflevering/141/De-komst-van-het-schijfje
@RoderikvanReekum8 ай бұрын
Oude aflevering dit, de volledige versie (30min) is ook op KZbin te vinden. "Hoe Philips de CD veroverde"
@AlkoDehond-xz3js3 ай бұрын
Daarom is de LP nu weer terug en steeds meer geliefd .
@JanLion-zb1bd7 ай бұрын
Eerst bracht Philips het cassette desk uit. Toen de CD en daarna de DVD - alle drie hebben ze de wereld veranderd. Hoe wonderlijk dat Philips nu slapeloze nachten heeft van haar apneu apparaten ...
@DiP20117 ай бұрын
De CD en de DVD zijn in samenwerking ontwikkeld; de CD samen met Sony en de DVD zelfs met Sony, Panasonic, Toshiba, en nog een paar. De compact cassette mag wel worden gezien als een solo-project onder de Philips-naam.
@KokkiePiet8 ай бұрын
En dan te bedenken dat Philips een derde van TSMC bezat, zelfs hun geleerd heeft hoe je chips maakt, ASML onderdeel was van Philips net als NXP. Men verkocht deze… Als Philips de rest verkocht had en deze chip bedrijven had behouden waren ze in de top tien van grootste bedrijven ter wereld geweest.
@rickbomans8318 ай бұрын
Of niet. Het is de vraag of het onder leiding van Philips net zo zou zijn uitgegroeid als op zelfstandige benen
@KokkiePiet8 ай бұрын
@@rickbomans831 Een verstandige aandeelhouder mengt zich niet in.
@ewoutbuhler52177 ай бұрын
dat is pertinent niet waar. ASML is alleen een succes geworden door de hypefocus van de directie. Dergelijke hyperfocus is nu algemeen, als je het als Westers bedrijf wil redden moet je 'één van, zo niet de beste zijn. Dat lukt niet als je je aandacht moet spreiden. ASML had met een Philips directie nooit de concurrentieslag van Nikon gewonnen, ook niet van Canon...
@benystaut90028 ай бұрын
Het is inderdaad grappig om te zien dat men toen niet van de LP af wilde, en nu komt langzaam maar zeker de LP weer terug.🤩
@nicowelmer8 ай бұрын
Ik denk dat de CD inmiddels al bijna weer terug komt. LP is al tijden weer terug.
@brietman_7 ай бұрын
@@nicowelmerCD is ook veel goedkoper om te verzamelen. Onlangs mee begonnen, super coole techniek. Rippen gaat ook lekker gemakkelijk, zodat ik onderweg mijn eigen verzamelde Cd's kan streamen.
@weeardguy4 ай бұрын
Jammer dat veel jongeren alleen totaal geen benul hebben van fatsoenlijke afspeel-aparatuur en voor de paar-tientjes weggooispelers van Aldi, Lidl en dat soort 'merken' gaat, terwijl een beetje speler uit de jaren 80 het veel beter doet (en je daar ook nog goede naalden voor kan krijgen, wat lang niet altijd gaat bij die hele goedkope dingen). Het grappigste vind ik nog als jongeren zeggen dat je een saffier-naald moet hebben en geen diamanten, 'want diamant is het keihardste materiaal dat er is' (dát weten ze dan weer wel...)
@Technoane7 ай бұрын
Prachtige filmpjes allemaal, waaronder deze. Mogen gerust het dubbele zijn qua lengte!
@DigiDennis747 ай бұрын
Eindelijk, voor het eerst zie ik een kijkje in het ontstaan van de CD. Ik moet wel onder een steen gelegen hebben dat ik zoiets over Philips niet eerder zou hebben gezien. Of het Nederlandse chauvinisme heeft onder een steen gelegen. Dat kan natuurlijk ook. Dat ligt het nog steeds. Maar ik vind het wel leuk gemaakt en mag best wel langer dan 8 minuten wat mij betreft.
@raymondhartmeijer93007 ай бұрын
Dit is samengesteld uit een complete aflevering over de CD van een aantal jaar geleden
@Hetkanookanders7 ай бұрын
Nog steeds een voorstander en gebruiker van het medium cd❤
@BenvanBroekhuijsen8 ай бұрын
Het is toch onvoorstelbaar hoe de muziek-industrie letterlijk bij ALLE nieuwe ontwikkelingen, altijd dwars moet liggen.
@BigLeBowski44568 ай бұрын
🤑
@ErwinvanAsperen8 ай бұрын
Hadden ze dat maar wat meer gedaan met Spotify, dan hadden ze nog bestaan, was de kwaliteit beter geweest en (het belangrijkste) zouden muzikanten gewoon fatsoenlijk geld krijgen voor hun werk.
@stragulus8 ай бұрын
De muziek-industrie is extreem conservatief ja, altijd bang wie nu weer hun centjes van hun zorgvuldig opgebouwde markt komt pikken. In het geval van de CD is het eigenlijk vreemd, want een nieuw formaat betekent ook dat je weer alles opnieuw kan gaan kopen. En cassettes waren ze als de dood voor, want die waren zo gemakkelijk te kopiëren. Bij de CD kwam dat pas vele jaren later, toen het al lang en breed gemeengoed was.
@arjanvanraaij84408 ай бұрын
En toch hebben ze met de cd onzettend veel geld verdiend. Vele deden hun platen collectie weg en kocht de zelfde muziek weer op cd.
@BigLeBowski44568 ай бұрын
@@arjanvanraaij8440 en toen kwam het branden de markt op
@theojongeneel16888 ай бұрын
Wat ik me vooral herinner, is dat een LP toen 23,95 gulden kostte en een CD 39.95! 16 gulden meer voor je favoriete muziek.
@roelsteenbergen-seuterschipper7 ай бұрын
Alleen op een LP max. ca. 22 minuten per kant = 44 minuten. CD 74 minuten.
@raymondhartmeijer93007 ай бұрын
@@roelsteenbergen-seuterschipper Niet altijd.. CD’s van The Beatles bleven natuurlijk populair, dus die stonden in de bak voor 42 gulden. Maar geen liedje extra. 30 minuten per album. Dus ik schafte dat gewoon nog op vinyl aan
@AmberAmberAmberAmberAmber8 ай бұрын
Mooie tijden (de jaren 90) Langzaam van cassette bandje overgestapt op CD en van Floppy op CD-Rom van Videoband langzaam overgegaan naar de DVD. Geen mobiele smartphones als je elders wou bellen had je een telefooncel her en der. Geen gezeik over Zwarte Piet of stikstof geneuzel. Mis de jaren 90 wel. Tegenwoordig alles smartphone en een computer heeft zelfs geen DVD-rom meer nodig en dvd's en muziek hebben we alles online voor tegenwoordig.
@FongersBB657 ай бұрын
Heel leuk en interessant. Ik heb zelf nog een Philips CD 104 in gebruik. Een heel goed spelertje, die vele dure spelers het nakijken geeft😃
@GTI1dasOriginal6 ай бұрын
Da's knap. Met een simpel 1541 enkel DAC de illusie hebben dat het "beter klinkt" dan een willekeurige dubbel dac Burr Brown die in menig eind jaren 80 hoger segment cd speler zit. Ik zeg: je bent gewoon doof
@FongersBB656 ай бұрын
@@GTI1dasOriginal we hebben nooit met elkaar geknikkerd volgens mij?
@hoedenbesteller8 ай бұрын
Mn eerste (2ehands) speler: de CD-303 van Philips. Mega lade, wat een belevenis. Good times
@michelvondenhoff96738 ай бұрын
CD207, betaalbaar maar prima speler.
@Frans_is_back-NL8 ай бұрын
R.I.P Henny Vrienten
@jwijn7 ай бұрын
Goed uitgedrukt van Henny Vrienten over dat warme geluid,maar wat denk je dan van de achteruitgang van die kollossale ouwe buizenradio van opa naar de transistorradio die amper plek in nam.De transistorradio had zo,n nepperig geluid zonder bas waar je een beetje moe van werd,maar je had toen nog zeezenders dat dan weer wel.
@hamish52148 ай бұрын
Haast een godsdienstdiscussie...
@nibiruresearch7 ай бұрын
Er wordt vergeten dat de digitale geluidskwaliteit aan de grens van het acceptabele was. 44 kHz. 16 bits. Er was gewoon nog niet meer mogelijk toen de CD uitkwam. Jammer is ook dat er niet verteld wordt dat er maar drie CD fabrieken kwamen op de wereld. Eén in Hannover voor DGG, één in Engeland voor EMI en één in Japan voor Sony. Dit waren hallen zo groot als een 747 hangar die volkomen luchtdicht waren en dus gevuld met gezuiverde lucht. Het personeel liep rond in pakken zoals wij nu zien in forensische films. Maar de techniek ontwikkelde zich snel en roen kon iedereen een cd maken of kopieëren zonder kwaliteits verlies.
@roelsteenbergen-seuterschipper7 ай бұрын
Prachtig hoor, CD met een bemonsteringsfrequentie van 44,1 kHz. En nu gaat iedereen z'n CD's rippen en als MP3 opslaan, veel kleinere bestanden, theoretisch veel lagere geluidskwaliteit, en niemand hoort het verschil. Evenzo met mensen met bluetooth-speakers, waarvan zeer velen gewoon mono zijn. Bij sommige types kun je twee identieke speakers als stereo koppelen. De meesten hebben echter niet gemerkt dat hun speaker slechts mono is en als je het zegt geloven ze het niet.
@lucasrem7 ай бұрын
Welk medium blijft ? Nieuwe CP speler, record player ?
@cloudfrlofficial4 ай бұрын
BlueRay was toch ook een uitvinding van Philips?
@dennisroes180423 күн бұрын
Philips is wel de wereldleider in het introduceren van absolute toppers zoals de CD en absolute flops zoals video 2000, CD-I en DCC.
@tommymichalski99897 ай бұрын
Vroeger was ik een trotste consument van een matchline tv.
@michelvondenhoff96738 ай бұрын
Wat Hennie denk ik bedoeld is dat het analytisch klinkt. Vinyl heeft een "warmte" niet perfect, maar wel lekker 😊
@alfabètagamma-k7p8 ай бұрын
'Apple van de vorige eeuw?' Noem eens iets wat Apple heeft uitgevonden dan? Beetje verkeerd gebracht.... En zo denkt nu iedereen dat Apple vergelijkbaar is met Philips. Heeft Apple nog lang te gaan.... (niet de winst te vergelijken)
@weeardguy4 ай бұрын
Apple heeft anders een enorm stempel gedrukt op het begrip 'homecomputer'. Ook de grafische industrie is door hun innovaties al heel vroeg een belangrijke markt voor ze geworden: Zij waren de eerste die bruikbare bewerkings-software voor foto's en video's ontwikkelden, naast het ontwikkelen van gewone computers die krachtig genoeg waren (en tegelijkertijd 'betaalbaar') om dat ook voor elkaar te krijgen, en dat was eind jaren '80 of net begin jaren '90, m'n oom had in ieder geval zo'n ding.
@boubou19108 ай бұрын
geweldigggggggggggggggg
@Sarnarath7 ай бұрын
Nadat Frits Phillips was overleden ging het bergafwaarts.
@nielsdaemen7 ай бұрын
De laatste keer dat ik een cd gedraaid heb is ook alweer 10 jaar geleden.
@arendvanfelius24447 ай бұрын
de laatste keer dat ik een cd gedraaid hep is vandaag doe het morgen weer en overmorgen ook weer cd altijd gezellig
@davevandermeij93058 ай бұрын
Moge Henny in vrede rusten!
@1957mattes7 ай бұрын
Wij zijn het mooi gaan vinden ....dat de bas en drum versmelten.....dan luister mono😂
@bartobruintjes70568 ай бұрын
Ik kocht mijn eerste cd speler in 1984 toen ik bij Phillips werkte voor de helft van de prijs die destijds in de winkels verkocht werden. Toch klinkt een LP beter op een platenspeler dan een cd in een cd speler. Het klinkt dieper, voller en minder mat.
@RoderikvanReekum8 ай бұрын
Nahh dat staat open ter discussie. CD kan ook heel mooi zijn, het heeft zeker technisch veel voordelen. Allicht weer eens een CD speler aansluiten, CD's zijn nu voor 1 euro tweedehands verkrijgbaar waar LP's in prijs zijn gestegen. Al speelt m'n vrij goedkope gereviseerde Dual 505-2 platenspeler ook erg mooi.
@thijsdejonge44938 ай бұрын
Mee eens. Het is ook bewezen dat de CD niet in het hoog kan komen en dat dus compenseert met tertiere klanken om je brein voor de gek te houden. "Nyquist-theorie". Wat dat betreft is de analoge manier van opnemen en uitgeven van muziek de meest natuurgetrouwe, helaas ook eentje die gevoelig is voor slijtage :(
@bartobruintjes70568 ай бұрын
@@thijsdejonge4493 👍
@bartobruintjes70568 ай бұрын
@@thijsdejonge4493 👍
@bartobruintjes70568 ай бұрын
@@RoderikvanReekum Ik ben blij, dat ik een andere mening ben toebedeeld vanuit de praktijk.
@in5in5in57 ай бұрын
philips heeft ook bij gedragen aan de playstation
@piregister7 ай бұрын
Toch jammer dat ze te snel de 16 bits standaard erdoor gedrukt hebben. Beter iets kunnen wachten op 24 bits, dan hadden we nu de kast vol cd's met betere kwaliteit..
@weeardguy4 ай бұрын
Dat was onbetaalbaar in die tijd...
@piregister4 ай бұрын
@@weeardguy Omdat die techniek bewust niet mainstream gemaakt werd, bleef et duur.
@weeardguy4 ай бұрын
@@piregister Grappig, ik zou zelf namelijk eerder opteren voor een hogere bemonsteringsfrequentie, niet zozeer voor een groter dynamisch bereik. Maar het heeft niet zoveel met bewust of niet bewust te maken: het was gewoon enorm duur (en groot! de eerste demonstratie-speler was groter dan een gemiddelde draaitafel en bestond uit twee delen om alle elektronica kwijt te raken!). Eerst waren de processen voor nog betere chips er praktisch nog niet en als ze er wel waren, was de verhouding tussen afgekeurde en goedgekeurde exemplaren waarschijnlijk zodanig dat de goede automatisch duur werden omdat er teveel slechte tegenover stonden. Vergeet ook niet dat een CD kwa afspeeltijd een voordeel had ten opzichte van de LP: zonder om te draaien kon je ongeveer 74 minuten kwijt. Bij een groter dynamisch bereik neemt ook de speelduur af. Daarna komt de kwaliteit van de onderdelen zelf: ook nu nog zijn heel veel audio-apparaten met een 24-bit mogelijkheid alleen maar voor marketing-doeleinden van die 24 bit stand voorzien, terwijl de elektronica helemaal niet beter presteert vergeleken met 16 bit: je krijgt er alleen maar 8 bits met extra ruis voor terug. De broadcast-industrie was - en is nog altijd - een industrie die snel nieuwe technieken omarmt als dat bepaalde voordelen biedt. Soms is die industrie zo snel dat er nog niet eens een standaard bedacht is (de nieuwe SDI-snelheden/generaties om 4K beeld door een coaxkabel te sturen zijn ontstaan voordat daar internationaal afspraken over gemaakt waren). De broadcast-industrie zou de eerste geweest zijn om met 24 bit te beginnen, waarna dat vanzelf door zou sijpelen richting de consumentenmarkt. Maar ook in die industrie is dat nog altijd geen standaard opname-formaat. 16 Bit 48 kHz PCM is nog altijd zeer gangbaar. Daar komt bij dat de CD toen een verbetering was vergeleken met de meeste draaitafels die mensen hadden staan. Dat de gemiddelde huiskamer wat akoestiek betreft ook geen goede weergave kan bieden (zeker niet in combinatie met de zelden perfect opgestelde luidsprekers) komt daar nog bij. Dan kan je als bedrijf inzetten op een nóg betere kwaliteit (die bijna niemand gaat horen) en je apparatuur totaal onbetaalbaar maken, of je besluit voor de beste balans tussen betaalbaarheid en kwaliteit te gaan (voor zover de apparatuur toen betaalbaar genoemd kon worden)
@Alexander-bl7ef8 ай бұрын
Ik mis de 8 track cassette in het rijtje met afspeel mediums.
@raymondhartmeijer93007 ай бұрын
Was toch wel bedoeld voor een kleine groep liefhebbers, denk ik.. de ‘ reguliere’ consument kwam uit op vinyl of cassette
@weeardguy4 ай бұрын
@@raymondhartmeijer9300 Ik denk dat het vooral een Amerikaanse standaard was die hier weinig voet aan de grond heeft gekregen 'want niet nodig' (op lange autoritten, die in de VS al snel langer zijn dan hier, kan ik me voorstellen dat niet constant moeten wisselen van cassette, prettig was (geholpen door het Amerikaanse gevoel voor 'gemak')
@raymondhartmeijer93004 ай бұрын
@@weeardguy mmh goed punt, ik denk inderdaad dat het in Noord- Amerika meer aansloeg
@R0bbie41417 ай бұрын
Philips was zeker niet het Apple van de vorige eeuw. Apple weet namelijk heel goed hoe je nieuwe producten aan de man brengt. Marketing hebben ze bij Philips nog nooit van gehoord. Philips heeft een aantal goede producten bedacht maar kon ze niet in de markt zetten. Daar was Sony veel beter in.
@AgeGrafisch8 ай бұрын
Ik vind deze maar passender, Samsung is nu wat Philips toen was.
@Ozymandias17 ай бұрын
Maar wie heeft die onhandige doosjes ontworpen?
@arendvanfelius24447 ай бұрын
miljard en miljard en miljard cd doosjes en cd verkocht in de wereld
@weeardguy4 ай бұрын
Ook daar zat logica achter geloof ik: ik meen me te herinneren dat die doosjes zo waren omdat de gemiddelde Aziaat ze anders niet open kreeg: de meeste Europeanen/Amerikanen hadden grotere handen en hadden er geen moeite mee. Desondanks heb ik nooit begrepen waarom de veel minder kwetsbare single-doosjes of de 'versterkte afgeronde hoeken versie' niet de standaard geworden zijn. Beiden kun je laten vallen, ze overleven het. Dat hoef je met de meeste gewone CD-doosjes niet te proberen.
@bestuurdvsgroningen36038 ай бұрын
Ik vind elpees ook beter klinken maar de CD blijft een geweldige uitvinding.
@jwijn7 ай бұрын
pff kraken, stof op de naald,blijven hangen en vooral niet tegen de pick up stoten,maar je had wel het gevoel dat het leefde.
@jwijn7 ай бұрын
Je kon ook opnemen met je cassete recorder alleen miste je het begin en je had van die discjokies die er doorheen begonnen te lullen of je bandje was op.
@50-50_Grind7 ай бұрын
De klapper van Philips ... an daarna kregen ze klappen.
@roelsteenbergen-seuterschipper7 ай бұрын
Niet alle eer naar Philips, want Philips heeft SAMEN MET SONY de CD ontwikkelt.
@OostermanRuben8 ай бұрын
Ik weet niet wie dit heeft ondertiteld, maar hij of zij heeft toch wel erg last van de Engel se ziek te
@1walkgirl8 ай бұрын
altijd diepe haat tegen cd gehad🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑
@leondevries4788 ай бұрын
Dan is een MP3 waarschijnlijk helemaal not done 😂
@1walkgirl8 ай бұрын
@@leondevries478bandjes en elpees
@raymondhartmeijer93007 ай бұрын
@@leondevries478 nee, mp3 dat is enorm compressed. Klinkt natuurlijk nergens naar
@arendvanfelius24447 ай бұрын
ik vind cd dvd mooi goed en beter dan striemen ik vind dat striemen verboden moet worden ik begrijp ook niet waarom het nu nog niet verboden is en cd dvd vhs lps is handig en handbar in hand en mooi muziek en mooi geluid en mooi in huis hebben met striemen niet in hand niet een mooi footoos boekje niet zo goed geluid en te goedkoop ik kan niet en wil niet striemen ik ben altijd voor cd dvd uitgebracht worden ook in 2024 2025 2026 2027 altijd voor cd 💿 dvd 📀