Ik spreek voor mijn werk best veel hogeropgeleiden collega's die met hangen en wurgen hun opleiding hebben afgerond. Maar ja dat werd vanuit huis wel verwacht. Zij lopen continu op hun tenen in hun dagelijkse werk en komen er ook voor uit dat ze geen plezier in dat werk hebben. Laat je niet wijsmaken dat hoger altijd beter is. Sommige mensen worden zielsgelukkig door met hun handen te werken. Daar moeten we niet.op neerkijken maar juist veel respect voor hebben en ook stimuleren.
@antonwulp29 күн бұрын
Ik denk dat veel mensen er niet op neerkijken, maar juist respect hebben dat zij wel met hun handen willen/kunnen werken én weer of geen weer buiten zijn bv. Ik heb een goede baan, met helaas ook veel stress en gedoe maar ook wel blij dat ik best goed verdien maar niet buiten hoef te werken. Heb daar alleen maar respect voor.
@safouanepieterse914929 күн бұрын
De politiek incorrecte waarheid is dat vakmensen vaak slecht betaald worden en moeten werken onder slechte arbeidsomstandigheden. Om deze twee redenen heeft dat soort werk ook een laag sociaal aanzien. Zolang de dochter van de arts en de advocaat niet willen trouwen met mannen die dat soort werkn doen, dan zal dat lage sociale aanzien ook zo blijven. Zelf heb ik aan de universiteit gestudeerd en zal ik er ook alles aan doen om er voor te zorgen dat mijn toekomstige kinderen minstens naar de havo gaan (en daarna hbo/universiteit). Met dat "hangen en wurgen de opleiding halen" valt heel erg mee; je moet gewoon dat papiertje hebben dat laat zien dat je toch wat slimmer bent dan de meeste mensen. In de tussentijd is het ook wel zo fijn als je een beetje een leuk studentenleven hebt. Tijd genoeg om te werken, want de AOW zal toch alleen maar omhoog gaan.
@ricardoblikman267628 күн бұрын
@@antonwulp Ze kunnen wel veel verdienen hoor maar alleen als ZZP-er
@antonwulp28 күн бұрын
@@ricardoblikman2676 Ik weet het, mijn broer is schoorsteenveger en verdient beter dan ik :)
@arnoldsmit328928 күн бұрын
Ben zelf zowel praktisch als hoger opgeleid. Heb een baan voor een hoger opgeleide, en is een leuke baan, echter de politiek die er bij mee komt op de werkvloer vindt ik doodvermoeiend Liefste zou ik gewoon elektro monteur zijn en mooi dingen bouwen, echter qua salaris heb ik dan nog niet een derde van wat ik nu verdien. Dus eigenlijk is dat geen optie.
@frankvandoorn249829 күн бұрын
Tineke leeft nog steeds in dromenland. Ik was helemaal niet geïnteresseerd in school totdat ik zo’n overall aan mocht op de LTS.
@graderesse828128 күн бұрын
Tineke is een beetje elitair 😊
@mkf516129 күн бұрын
Dit zijn de gevolgen van de zogeheten "kenniseconomie". Iedereen moet en zal zo hoog mogelijk opgeleid moeten worden en zo veel mogelijk onderwijs krijgen. Het gevolg is dat we nu legers aan managers en consultants in ons land hebben, en nauwelijks nog industrie en bedrijven die ook daadwerkelijk iets produceren. Het probleem dat ik zie met zo'n kenniseconomie is dat kennis maar één keer verkocht kan worden.
@Holland1994D29 күн бұрын
Er is een enorm tekort in mijn werkveld (master niveau)
@safouanepieterse914929 күн бұрын
Het alternatief op de kenniseconomie is dat we allemaal moeten ploeteren zoals in de lage lonen landen. Hoogopgeleide mensen vormen de toekomst van onze economie: menselijk kapitaal is een van de weinige redenen waarom wij het kunnen veroorloven om zulke hoge salarissen te bieden aan zelfs de slechtst betaalde Nederlanders. Als wij dat menselijk kapitaal niet hadden opgebouwd dan waren wij op het niveautje China gebleven: een land waar veel mensen buiten de steden nog steeds niet goed kunnen lezen en schrijven, en waar de helft nog geen eens het equivalent van een middelbare schoolopleiding heeft afgerond.
@mkf516129 күн бұрын
@@safouanepieterse9149 Dit is wel een heel binaire manier van kijken. De keuze is niet of industriele economie of kenniseconomie, er is een gulden middenweg. En een vergelijking met china is een beetje vreemd, dat mensen worden uitgebuit en onderdrukt in een totalitair semi-communistische staat is niet heel verassend. Wat ik bedoel ik een land als amerika, ze lopen zeker achter op het gebied van sociale vangnetten maar hun economie is op industrieel en tech/kennis gebied vele malen sterker dan bij ons.
@safouanepieterse914929 күн бұрын
@@mkf5161 Er zijn veel verschillende redenen waarom de Amerikanen het beter doen dan wij in economisch opzicht, maar in globaal opzicht zijn er eigenlijk maar drie verschillende soorten landen. Je hebt naast lage lonen landen en hoogontwikkelde landen eigenlijk alleen nog de landen die vastzitten in de middenmoot, de "middle income trap". Als wij een hoogontwikkelde economie willen blijven, en niet willen afzakken, dan hebben we niet meer domme handjes nodig maar juist veel meer slimmere hoofdjes. Met de gebrekkige investeringen in het hoger onderwijs onder het huidige kabinet is dat toch eigenlijk wel iets waar ik mij meer zorgen over maak. Zelfs wanneer je kijkt naar de industrie met hoge toegevoegde waarde, waar veel meer geautomatiseerd is, dan zul je toch nog steeds die slimme hoofdjes nodig hebben en niet die domme handjes.
@nozem-dinglyboy-rebellion29 күн бұрын
Daarom moet je als overheid de LTS weer invoeren en praktijkonderwijs weer leuk en aantrekkelijk maken voor de jeugd. Dat imago van domme mensen en laag IQ is een grote leugen. Een kantoorleut kan zn auto niet repareren als hij kapot is, maar een LTS leerling doet dat makkelijk. Iedereen is slim op zn eigen manier en dat moet gerespecteerd worden. Laag IQ betekent niet automatisch dat je dom ben.
@henrivinkeles828829 күн бұрын
Techniek is een heel mooi vak, het creëren of repareren van voorwerpen deed ik altijd met veel plezier, als ik zie dat de jongeren net van school komen diploma automonteur en ze weten niet hoe je een hamer vast moet houden, triest heel triest,te weinig praktijk lessen op school.en ik vind ook dat een echte vakman wel wat meer mag verdienen en vooral wat meer waardering krijgt voor hetgeen hij of zij doen,
@nozem-dinglyboy-rebellion29 күн бұрын
Tegenwoordig leer je teveel uit boeken en te weinig in de praktijk. Vroeger had je toch leermeesters die de jongeren techniek leerden?
@gfimadcat29 күн бұрын
@@nozem-dinglyboy-rebellion vroegah wel ja, dan stond er een of andere ouwe knoest voor de klas die meer vergeten had dan je ooit kon leren en die ging 't wel even uitleggen en voordoen. Ik bedoel, ik zit zelf in de IT, maar ik heb net aan een HAVO diploma gehaald en ben op het HBO er mee gekapt en toen gewoon aan het werk gegaan. De praktijk leer je veel meer van, en als je de praktijk kent, dan is het opzoeken van b.v. "ja maar *hoe* werkt dat dan" een stuk eenvoudiger omdat je dat direct aan een practisch voorbeeld kan koppelen. Maar ja. Jantje mag niet met z'n handen werken, want Jantje is slim, en Jantje mag vooral niet vies worden, dus Jantje moet maar naar het HBO, ook al wil Jantje niks liever dan de hele dag aan auto's en motoren werken.
@joachimtheboss532628 күн бұрын
Automonteur is een werkenleren opleiding dus wat praat je nou
@gfimadcat28 күн бұрын
@@joachimtheboss5326 te veel leren, te weinig werken misschien? wijsneus...
@nozem-dinglyboy-rebellion28 күн бұрын
@@joachimtheboss5326 Klopt, maar mis tegenwoordig meer praktijklessen die gegeven worden dan de lessen die uit de boekjes komen. Je ziet meer theorie dan praktijk...
@MrLHabets29 күн бұрын
Tijdens de keuze voor mijn school bezocht ik een keer een LTS. Uiteindelijk heb ik voor het LEAO gekozen, maar ik heb er nog steeds mooie herinneringen aan. Het was mooi om te zien hoe practisch alles was ingesteld.
@kieranrichards785128 күн бұрын
Tegenwoordig is iedereen HR medewerker of recruiter; allemaal achter dezelfde man aan om een deel van de taart te kunnen opeisen
@marlykrachten424428 күн бұрын
HR is toch iets wat nodig is, helaas ben ik niet handig genoeg of praktisch. Wel kan ik goed plannen, organiseren en biedt ik een luisterend oor. Daarom kies ik voor HR
@kieranrichards785125 күн бұрын
@ onzin je kan toch meer dan enkel op school wordt geleerd? Probeer en gij zult leren, waar een wil is is een weg etc etc. Men moet eens stoppen met smoesjes en leren iets te doen ipv alleen bedenken.
@didiermeynders29 күн бұрын
Kan me nog herinneren toen ik LTS kreeg voorgeschoteld aan het einde van groep 8. aar voelde ik toch wel wat schaamte bij als 12 jarig jongetje. Ik heb het afgemaakt en de eerste 10 jaar werkzaam geweest was in de logistiek (heftruck chauffeur). In deze periode was het op een houtje bijten. Nu heb ik het geluk gehad dat ik en een stukje bewustzijn heb en de kracht had om uit m’n comfort zone te stappen. Hierdoor heb ik nu een eigen bedrijf weten op te starten. Maar anders zou ik niet zo veel geld hebben. Het is eigenlijk te krom voor worden dat, wanneer je een zogenaamd “lager” baantje hebt, je minder verdient. Daarnaast zijn er ook best wel wat verschillen tussen kantoor en de werkvloer. Eerste voorbeeld wat te binnen schiet is dat je in het magazijn niet met je telefoon mocht pielen, maar toen ik het zo ver had geschopt en op kantoor kwam te zitten, kon ik onbeperkt internetten, m’n kleren bleven schoon, je kunt lekker ouwehoeren met je collega’s etc. Dat is op de werkvloer wel anders. Opgroeiend met alle bling bling die de jeugd op telvisie ziet, we willen steeds het nieuwste van het nieuwst hebben, het leven wat steeds duurder word, we willen op vakantie naar andere landen, de trots van de ouders (mijn zoon word geen timmerman, die moet minimaal een manager worden), snap ik wel waarom mensen voor een hogere opleiding kiezen. Daar gelaten of ze er echt blij mee worden.
@safouanepieterse914929 күн бұрын
Heel mooi dat jij zo omhoog bent geklommen door hard te werken, daar heb ik veel respect voor. De realiteit in een hoogontwikkeld land als Nederland is nou eenmaal dat je met papiertjes een veel fijner bestaan kunt opbouwen. Meer geld verdienen, meer sociaal aanzien, betere arbeidsomstandigheden etc. Als ouder moet je er voor zorgen dat je kind de juiste papiertjes krijgt om goed te kunnen leven, anders val je buiten de boot.
@nozem-dinglyboy-rebellion29 күн бұрын
Helaas wordt de jeugd gehersenspoeld met het idee dat je per se hoogopgeleid moet zijn, anders pas je niet in het zogenaamde plaatje van 'succesvol iemand'. Ik ken genoeg zzp'ers die in de techniek zitten en goed verdienen. In loondienst is dat helaas anders en zeker nu ze per 1 januari geen zzp'ers meer willen, maar weet zeker dat dat slecht nieuws is voor de zorg en jongens in de techniek. Ik denk dat het personeelstekort dan alleen maar groter zal worden...
@nozem-dinglyboy-rebellion29 күн бұрын
@@safouanepieterse9149 Als zzp'ers kun je wel veel verdienen als schilder of loodgieter ofzo.
@K.D.Torcque28 күн бұрын
Ik wilde automonteur worden. Dat is door de basisschool niet geadviseerd om hier in mee te gaan en gingen mijn ouders daar dus ook niet in mee. Achteraf gezien ben ik daar wel blij mee. Ik heb nu een kantoor baan waarbij ik 3 dagen van de 5 thuis kan werken, bijna modaal verdien, gewoon 25 vakantie dagen krijg per jaar die ik op kan nemen wanneer ik wil. enz enz. Achteraf gezien blij dat ik voor de ICT opleiding ben gegaan en niet voor automonteur.
@gfimadcat29 күн бұрын
Netelenbos heeft de plank toendertijd compleet misgeslagen, en weet nog steeds niet waar die plank nou eigenlijk had moeten uitkomen. Maar goed, Nederlandse politiek heeft nooit echt veel laten zien van enige kunde.
@Election074728 күн бұрын
Tineke heeft geen timmermansopleiding gevolgd
@nozem-dinglyboy-rebellion26 күн бұрын
Maar hopelijk gaat dat nu veranderen met de PVV in de coalitie fingers crossed
@Election074728 күн бұрын
Ik weet nog dat ik van het HBO kwam en al mijn jaargenoten zoiets hadden van "ja shit.. en wat moet ik nu doen?" Want het verkooppraatje was "na deze opleiding kun je alles worden! Ondernemer, manager, noem maar op". Puntje bij paaltje konden de meesten helemaal niets. Zullen nu wel middenkader manager zijn of zoiets. Gelukkig had ik een praktische (V)MBO achtergrond en had ik al een fijne baan voordat ik afgestudeerd was. Na 20 jaar werken, hier alle werkgevers die mij om mijn HBO diploma hebben gevraagd:
@ricardoblikman267628 күн бұрын
HBO is overrated man, er zijn echt veel slechte HBO scholen vooral nu, meer dan de helft van de vakken in een technische opleiding gaat niet eens over techniek en er zit niet eens wiskunde in. ik heb vaak met programmeurs gewerkt die een technische HBO hebben gedaan en niet eens kunnen rekenen terwijl de IT gebouwd is op discrete wiskunde.
@ricardoblikman267628 күн бұрын
Als je echt iets om jongeren geeft dan leer je ze iets dat echt heel moeilijk is met hele strenge eisen zodat ze zelfvertrouwen krijgen en een diploma hebben waarvoor zij zich niet hoeven te schamen! Daar krijg je zelfvertrouwen van. Nu is het vaak zo dat als je van de MBO komt je niet eens aansluiting hebt op een junior functie omdat je de helft niet hebt geleerd. Het is nu een hardloop wedstrijd waar iedereen een gouden medaille krijgt en daarmee doe je afbreuk aan het vak en verneder je jongeren. Ze zijn niet gek!
@JohnVissercvoptimalisatie22 күн бұрын
Ik was blij dat ik van van school kon en met mijn handen ging werken.. leren is niets voor mij.. Vanaf mijn 16de gewerkt en innmiddels bijna 30 jaar verder..💚
@nielsnv126729 күн бұрын
Een oorzaak is dat de ecb zo veel geld in de economie heeft gepompt, en de rente zo lang laag houdt. Dat zorgt o.a. voor problemen op de woningmarkt en de arbeidsmarkt. En ook voor inflatie in opleidingsniveaus.
@kieranrichards785128 күн бұрын
3:21 dit is goed advies en meer van zulke mensen die de leiders van later doen vormen!
@nozem-dinglyboy-rebellion29 күн бұрын
Snap ook niet waarom de LTS weg moest. Het was een goeie praktijkschool waar je veel vakken kon leren. In de toekomst moet de LTS weer ingevoerd worden en het moet aantrekkelijk gemaakt worden voor jongeren om naar de LTS te gaan. Mensen die in loondienst hun vak uitoefenen moeten minimaal automatische prijscompensatie krijgen en extra bonussen
@DavevanHattem28 күн бұрын
LTS heet nu VMBO, ik heb daar zelf opgezeten daar had je veel praktijk in techniek, groen, dierenhouderij, houtbewerking en nog veel meer keuze.
@nozem-dinglyboy-rebellion28 күн бұрын
@@DavevanHattem Ja klopt, maar ik mis nog steeds veel praktijk. Er wordt nu vooral veel met boeken lesgegeven ipv met de hand aan de slag. Er is ook een groot tekort aan echte vakmeesters die het de jongeren kunnen aanleren.
@huffepuf306611 күн бұрын
@@nozem-dinglyboy-rebellionmaar er mis ook een stel pedaggogen en goede ouders die de tieners beter kunnen opvoeden.
@Eric.T.Cartman20 күн бұрын
Opgeleid als loodgieter op het VBO (voorloper van VMBO 2), dropout op 2 MBO opleidingen. Daarna op het leerlingwezen een logistieke opleiding gedaan, vrachtwagen chauffeur geworden. Nu geef ik leiding aan 180 man. Het kan verkeren…
@AndereTijdenNTR20 күн бұрын
Goed gedaan!
@rrdam7228 күн бұрын
Tineke zegt het en hoort het zelf niet: "Dat is niet het beeld dat IK heb van de vorming van leerlingen". Ik. Daar is het onder haar beleid helemaal fout gegaan. Zullen we voortaan aan de leerlingen en ouders vragen wat voor hen en hun kind het beste is? En zullen we alle opvattingen van mensen die zelf onbekend zijn met die doelgroep gewoon negeren? De Netelenbossen van deze wereld redeneren in mooie woorden, maar de uitkomst is steeds: wij weten wat goed is voor u en als u dat nou gewoon doet, komt het goed. De manier alleen al waarop ze praat over de nostalgie van docenten en het 'doe' vak. "Doe vak" ook! Als we dan toch op woorden gaan zitten mevrouw Netelenbos: praktijkvak. Wat mevrouw Netelenbos ook vergeet te vermelden is dat bij de samenvoeging van LBO en MAVO tot VMBO ook de praktijkuren drastisch werden teruggeschroefd en vervangen voor allerlei theorievakken waar deze kinderen geen interesse in hadden en ook in de toekomst geen enkel nut van ondervonden. Het hele VMBO was gewoon een verborgen manier van theoretisering van het onderwijs, want eerlijk en nuttig handwerk vindt bij de Netelenbossen van deze wereld nooit waardering.
@meesh699625 күн бұрын
Ik denk dat Netelenbos met 'vorming' bedoelde dat VMBO'ers het ook verdienen om meer te leren van de wereld. Dit betekent dus dat kinderen leren over geschiedenis, aardrijkskunde en natuurkunde zodat zij zich staande kunnen houden in een op kennis gebaseerde samenleving. Om nog maar te zwijgen van rekenen en taal wat essentieel is om een betrokken burger te zijn. En voor VMBO'ers bestaat dit náást de praktische vakken, wat inderdaad ten koste is gegaan van praktische vakken. Maar niet zonder doel. De 'verborgen theoretisering' die je noemt is dus bedoeld om leerlingen voor te bereiden op de samenleving. En dat is toch wat je wilt van een goed onderwijssysteem?
@rrdam7225 күн бұрын
@ Ja en waar hebben we al jaren een tekort aan? Vakkrachten die een beroep met de handen beheersen: loodgieters, timmerman, monteurs enz.
@Heicjn8281923 күн бұрын
@@meesh6996leren over…? Stampen van trivia om het vervolgens zo snel mogelijk weer te vergeten. Dat heeft niet veel te maken met leren over de maatschappij en vorming te geven aan een betrokken burger. Typisch voorbeeld van theorie en praktijk. In het VMBO is het een hele strijd om de leerlingen dmv straffen en belonen bij “de les” te houden. De meeste leerlingen hebben weinig zelfvertrouwen, mede doordat ze vanaf de basisschool al aan de verlengde instructie tafel moeten zitten om de stof tot zich te nemen. Leerlingen vragen zich constant af waarom ze het MOETEN leren. Sociale mobiliteit op deze manier is een illusie.
@netprofm22 күн бұрын
Ja en "jij" hebt daar een heel ander beeld van blijkbaar. Denk je nou echt dat ze zonder enig nadenken en zonder enige weet van haar rol een standpunt heeft ingenomen? Dat jij het er niet mee eens bent, ok. Het is inderdaad jammer dat er weinig vakmensen zijn vandaag de dag maar dat heeft juist ook te maken met het slechte imago dat het heeft gekregen. En dat slechte imago verhelpen was juist het doel.
@huffepuf306611 күн бұрын
@@rrdam72Op het vmbo vooral als je gemengd kader of basis doet hebben nog praktijk vakke , dus ik weet niet waar jij het idee haalt dat vmbo'ers geen praktijkvakken meer krijgen en alleen theorievakken? 😒Sommige leerlingen op de mavo kunnen ook praktijkvakken krijgen in de brugklas. Mijn moeder en neefje kregen kooklessen en techniek in de brugklas.
@groenekever17 күн бұрын
Toch mijn techniek in vmbo geleerd nu repareer ik dingen die bijna niemand meer kan fiksrn
@bryanhuiskes949828 күн бұрын
De beste man op het einde zegt het helemaal goed: ‘Vaklieden worden de miljonairs van de toekomst.’ en terecht want deze groep in onze samenleving werkt er hard voor.
@logbia7k60826 күн бұрын
Een illusie, dat wordt al tientallen jaren gezegd
@Miss-Redbull12 күн бұрын
@@logbia7k608Nee hoor ik ken een jonge hovenier van 29, onlangs een eigen bedrijf opgezet en hij verdient goud geld. Wie kan er nog zelf zijn tuin vernieuwen? A) gebrek aan tijd en B) geen rekenkundig inzicht. Zelf laatst een nieuwe badkamer besteld en ook die gast verdient ook enorm. Vraag en aanbod; waar mensen tegenwoordig niet meer zelf hun woning kunnen verbouwen (aanbouw, nieuwe keuken, badkamer) moeten zij iemand inhuren dus tel uit je verlies. Dus vaklieden worden idd de miljonairs van de toekomst! Dakdekkers, loodgieters, tegelzetters & hoveniers💰💕
@JantjeVloet17 күн бұрын
"Vaklieden worden de miljonairs van de toekomst" Ik kan alleen maar hopen!
@treboriaandevries619322 күн бұрын
het verhaal is best eenzijdig neergezet zo. ik zou zeggen: laat iedereen in zijn en haar waarde en laat iedereen doen waar hij of zij goed in is, leuk vindt en daar eer uit haalt
@bastiaanstapelberg901828 күн бұрын
Bij het eerste beetje tegenwind vliegen techneuten als eerste eruit bij bedrijven.
@ariebrons797628 күн бұрын
Piep vanaf 4:18 tot 4:55 Bedankt voor het weghalen.
@AndereTijdenNTR27 күн бұрын
Piep?
@ariebrons797627 күн бұрын
@@AndereTijdenNTR Bedankt voor uw antwoord: Er is helaas een hoge T.V fluittoon tussen die tijdstippen, als u die alstublieft weg kunt halen.
@AndereTijdenNTR26 күн бұрын
Hmm. Die zit dan in het oude archiefmateriaal
@ariebrons797628 күн бұрын
Wat is er met onze vakopleidingen gebeurd? Moet u eens horen meneer, Veertig jaar geleden was er een Filipsfabriek bij mij om de hoek. In de brillenfabriek (1.5 kilometer verder) werden er Nederlandse brillen gemaakt, van Limburgs ijzer, Gelders glas, verpakt in Hollands karton, vervoerd op z'n Brabants. Er was zoveel bouw dat wij mensen moesten importeren om het voor elkaar te krijgen. Iedereen kon er een prachtige baan krijgen, ongeacht scholing, als je maar een beetje handig was. Nu zijn de Filipsfabriek en de brillenfabriek naar China en Korea verhuisd. Want het moest allemaal goedkoper gemaakt worden. En door de crisis komt er van bouwen nouwelijks iets. Ik zou er best willen werken, maar ik spreek helaas geen Japans. Als wij nou eens al die fabrieken op een verantwoorde manier terugbrengen;
@nozem-dinglyboy-rebellion26 күн бұрын
Precies, gewoon al die industrieen weer terug in Nederland en dan gaan we het lekker zelf produceren. Zal het ook steeds goedkoper worden want geen importheffingen, hoge transportkosten en korte reistijden.
@ariebrons797625 күн бұрын
@@nozem-dinglyboy-rebellion Leuk dat u daar ook zo over nadenkt. Maar zullen de bespaarde kosten niet door hogere lonen opgeslokt worden?
@nozem-dinglyboy-rebellion25 күн бұрын
@@ariebrons7976 tuurlijk moeten de lonen omhoog, maar op de lange termijn zullen de kosten lager zijn dan de producten uit China importeren bijv. Zoals ik al schreef heb je geen importheffingen, extra papierwerk, lagere transportkosten en heb je alles lekker dichtbij. Heeft een bedrijf of consument dus wat nodig, kunnen ze het meteen leveren zonder vertragingen zoals we zagen met die verstoorde aanbod ketens tijdens corona. Lonen zullen hoger worden, maar de kwaliteit van de producten wordt dan ook gegarandeerd en das ook belangrijk. Kijk maar naar Philips vroeger en Nederlandse kledingmerken. Dat was echt goeie kwaliteit. Nu met die Chinese troep is het alleen maar bagger. Tja goedkoop, maar op de lange termijn uiteindelijk duurder omdat het snel kapot gaat.
@theRANGERSteam22 күн бұрын
Nog geen 10 jaar geleden kon je met een doorsnee baan nog makkelijk rondkomen. (Buiten de economische crisis natuurlijk) Met de bizarre inflatie en het feit dat de salarissen niet samen omhoog zijn gegaan vind ik het niet gek dat mensen kiezen voor hogere studie. Buiten dat kon je met een doorsnee baan makkelijk in een stad wonen. Dat is nu echt bijna onbetaalbaar
@Lana-un2qk27 күн бұрын
Praktijk vakken.. wij moesten al die praktijkvakken 'proberen' en het 3e jaar mocht he kiezen. Dat is leuk voor als je het niet weet. Maar 2 van de 3 waren echt niks voor mij. Dat is dan ook echt zonde.
@Uliio2 күн бұрын
In België hetzelfde liedje. Technisch onderwijs wordt steeds minder aangeboden. De arbeidsmarkt schreeuwt echter voor deze mensen. Spijtige zaak
@Tg-mt5cr18 күн бұрын
Vroeger: Handen uit de mouwen Nu: handjes ophouden
@jarno860828 күн бұрын
maar met je handen werken word je toch moe van?
@nozem-dinglyboy-rebellion26 күн бұрын
Precies, is erg zwaar werk man
@huffepuf30668 күн бұрын
@@nozem-dinglyboy-rebellionVeel zwaarder dan iemand die een kantoorbaantje van 9 tot 5 uur heeft en net van het HBO komt.
@nozem-dinglyboy-rebellion8 күн бұрын
@@huffepuf3066 je heb ook zware kantoorbanen hoor. me ma is business support manager en doet orderverwerking voor allerlei klanten van IMCD. en na 8 uur ben je er ook wel klaar mee kan ik je vertellen. je moet erg stressbestendig zijn bij zulke kantoorbanen. het ligt heel erg aan je functie of het zwaar werk is of niet. ik ben zelf bezorger en thuisbreng-chauffeur, dus dat valt wel mee. maar vrachtwagenchauffeurs en advocaten zijn harde werkers.
@hoedemakerbart29 күн бұрын
Nou ben zelf ook een vakman. Vmbo-T gedaan ( was toen net ) . Eerst de verkeerde kant op gestuurd heb jaren weggegooid om uiteindelijk toch op de techniek school roc terecht te komen werktuigbouwkunde. Vond de school waardeloos. Uiteindelijk gestopt tijdje gaan werken en toen kwam die crisis van 2008. Ben voor mezelf gaan werken en doe ik nu al 15 jaar. Krijg ik ook betaald naar geleverd werk, terwijl daarvoor in loondienst het echt geen vet salaris was.. Mijn vader, opa en overgrootvader waren allemaal vakmensen, dus ja het bloed blijft toch in de familie he. Mijn broer ook in de techniek
@Tom-vk2rv29 күн бұрын
Mbo opleidingen zijn a veelte lang b te zwak in houdelijk en c niet streng genoeg Het mbo probleem zou opgelost kunnen worden als je de kinderen niet forceert om 18 maanden stage te lopen en ze burgerschap te geven, maak die mbo opleidingen 2 jaar met 1 jaar waarin je 4 dagen stage loopt en 1 dag les hebt.
@sem347929 күн бұрын
Beroepen worden alleen gerespecteerd waneer der en tekort is en dat is jammer... iedereen dracht een steentje bij en dat mag voor iedereen meer gezecht worden!
@Tom-vk2rv29 күн бұрын
@ de seconde dat het tekort opgelost is zijn mboers weer de drag van de samenleving voor de overheid
@zhaneharred270928 күн бұрын
je kunt ook vakvrouw worden... Laat praktische ambacht niet definiëren door gender.
@SuperBarbaar29 күн бұрын
Nu kun je als vakman zeggen wat voor salaris je wilt hebben. Betalen ze niet genoeg, dan naar een ander bedrijf.
@jesperkouijzer389929 күн бұрын
heel simpel: geld is het probleem!
@nozem-dinglyboy-rebellion26 күн бұрын
Niet bij ZZP'ers, wel bij de mensen in loondienst. De ZZP'ers willen ze weghebben, dus ben benieuwd of veel mensen dan gaan afhaken en dat het personeelstekort alleen maar groter gaat worden daardoor.
@douwevink486426 күн бұрын
Het schuddend hoofd van Tineke bij het woord "doevak"zegt genoeg dat ze het niet snapt...
@Gabber666NL29 күн бұрын
Snap ik wel als je kijk wat je verdienen met "werken"
@K.A-8729 күн бұрын
al dat werk word onderbetaald mensne worden liever vloggers of streamers
@samurai6juingamersz57929 күн бұрын
Eerder snel en veel geld verdienen, dat willen ze tegenwoordig
@K.D.Torcque28 күн бұрын
Ik vind deze reacties jammer om te lezen. 1: dat is een heel klein, select groepje. 2: wie wilt dat nou niet?
@boudys875526 күн бұрын
Vmbo is leven in armoede
@nozem-dinglyboy-rebellion26 күн бұрын
Behalve als je ZZP'er ben in de techniek met een eigen schilderbedrijfje of loodgieter.
@huffepuf306611 күн бұрын
Meeste mensen die vmbo deden leven niet in armoede.
@nozem-dinglyboy-rebellion10 күн бұрын
@@huffepuf3066 Klopt, er zijn ook mensen die HBO hebben gedaan en in armoe leven he.
@huffepuf30668 күн бұрын
Of mensen die vwo deden en uit arme gezinnen komen. En de meeste miljonairs hebben niet meer dan een mavo diploma Mavo= gelijk aan vmbo-TL. @@nozem-dinglyboy-rebellion
@boudys87556 күн бұрын
@@huffepuf3066 kun jij een huis kopen? Of ben je verplicht tot particulier huur?
@jan06106826 күн бұрын
tegenwoordig leren ze je hoe je op een scherm moet wrijven en hoe je als jongen een meisje kan worden
@AndereTijdenNTR26 күн бұрын
Dat is ook weer overdreven en dat weet je wel, he?
@nozem-dinglyboy-rebellion26 күн бұрын
@@AndereTijdenNTR Op social media is het blijkbaar hip om in transitie te gaan en ze worden opgehitst door allerlei propaganda van als je je niet goed voelt moet je veranderen van geslacht en das complete gestoordheid.
@huffepuf306611 күн бұрын
@@nozem-dinglyboy-rebellionveel trans mensen krijgen later spijt dat ze zaten te knoeien met hun lichamen.
@Holland1994D29 күн бұрын
Er is ook tekort in veel sectoren met hoogopgeleide mensen. Waardering is goed, maar we moeten stoppen om MBO de hemel in te prijzen
@reinierk825129 күн бұрын
Die hoogopgeleiden halen we wel uit India, Litouwen en dat soort landen
@Pro_Fuze29 күн бұрын
@@reinierk8251dat kan ik ook zeggen over timmermannen uit polen
@Thesupermachine200028 күн бұрын
@@reinierk8251dat valt toch wel vies tegen. En voor zover dat gebeurt gebeurt het met de praktisch geschoolden net zo hard natuurlijk. We hebben te weinig mensen..
@mowslimaclipclip28 күн бұрын
nederland is een middelmatig land geworden ...........LOL.......en aan dat feit hangt een vet prijskaartje whahahah.......
@nozem-dinglyboy-rebellion26 күн бұрын
Vroeger kon je als gezin nog met een gemiddeld inkomen goed rondkomen. Nu kun je amper de huur/hypotheek en boodschappen nog betalen...
@mowslimaclipclip25 күн бұрын
@@nozem-dinglyboy-rebellion dat bedoel ik...inmiddels is 1 op de 3 functioneel analfabeet...................ze trekken je mee zo de afgrond in