Bu tür görsellerle desteklenmiş helisel anten eğitim videoları serisi bekliyoruz🎉
@kubranuryurtcu8730 Жыл бұрын
Görsellerle desteklenmiş müthiş bir anlatıım, bizim içinde çok güzel bir kaynak olmuş oldu 🫶🏻
@emregm Жыл бұрын
Gerçekten harika, böyle kaliteli bilgileri bu kadar basit ve sade şekilde anlatmak oldukça zor olsa gerek. Teşekkürler, videoların devamını merakla bekliyorum
@niyazibaydan.TA7-TAC10 ай бұрын
vayy dostum nekadar güzel anlatım ve bilgiler .. çok begendim bir amatör telsizci olarak cok dikkatle dinledim...sizden bir ricam rf toroid lerle ilgili bir video istesem müsait oldugunuzda cok seviniriz..kayseriden selamlar
@arkismuhendislik10 ай бұрын
Neden olmasın listeye ekleyelim.
@Mustafa_Dinc_ Жыл бұрын
Çok güzeldi, bunları bilmiyordum, Teşekkürler
@zaferozturk60268 ай бұрын
Paylaşım için teşekkürler hocam, eline emeğine sağlık olsun
@skatehero77035 ай бұрын
Emeğinize sağlık çok güzel bir çalışma olmuş.
@peggycarter65153 ай бұрын
hocam eline sağlık valla çok güzel olmuş video
@yusufinan3742 Жыл бұрын
hocam gerçekten harika iş çıkarmışsınız lütfen devam edin
@husamettinglocs Жыл бұрын
harikulade anlatim. teşekkürler.
@mustafacrc3 ай бұрын
Amatör telsizciyim. Özellikle HF (Hight Frekans) telsizler oldukça pahalı telsizlerdir. (Markasına göre sıfırları 50-60.000 TL) Telsiziniz ne kadar özellikli olursa olsun anteniniz iyi bir anten olmadığı, var olan antenin SWR (Standing Wave Ratio) ayarı düzgün olmadığı müddetçe telsizinizle sağlıkkı bir gönderme ve alma yapamıyorsunuz. Swr ayarını yapabilmek için SWR metreler var. Bu cihaz, anten ile telsiz arasına seri bağlanarak telsiz gönderme yaparken dikey antenlerde antenin ucundaki hareketli teleskobik parça yukarı aşağı hareket ettirilerek swr metrede 1.1 ila 1.5 değeri yakalanmaya çalışılır. Dipol antenlerde ise balun'un (bobin sargı) iki ucundaki kablolar ufak ufak kesilerek swr 1.1-1.5 değeri yakalanmaya çalışılır. Bu iş çok zor ve hassas bir iş olduğu ve belirli bir müddet sonra swr ayarları tekrar bozulabildiği için telsiz üreticileri otomatik anten tunerleri geliştirdiler. Bu tunerler, içlerindeki bobinleri rolelerle devreye sokarak veya devreden çıkararak anten boyunu ayarlıyormuş gibi yaparak swr değerlerini olması gereken aralığa getirir ve antenn rezonansa girer. Swr telsizciler için en önemli olaydır. Uzun süre swr'si bozuk bir antenle gönderme yapıldığında anten rezonasta olmadığı için telsizin çıkış gücünün (RF) bir kısmı cihaza geri dönüş yaptığı için telsizin çıkış katının arıza vermesine sebep oluyor. Anten mi telsiz mi deseler bana,iyi bir antenin olmadıktan sonra en gelişmiş telsizin olsa neye yarar. Sesini duyuramazsın ses duyamazsın.
@arkismuhendislik3 ай бұрын
Bu kıymetli bilgi ve tecrübeleri paylaştığınız için teşekkür ederiz.
@Heisenberg-pr1hk8 ай бұрын
Elinize sağlık
@middleAttjtude8 ай бұрын
Bu konudaki en özet video
@safakozer46873 ай бұрын
hocam, herhangi bir cihazın tüm gövdesi, şasesi veya metal bir parçası anten olur mu? cevaplarsanız sevinirim.
@arkismuhendislik3 ай бұрын
Evet olabilir, ancak anten empedans girişinin besleme yapacak sistemin empedansı ile eşleşmesi gerekir. Bunun için de dikkatli bir tasarım şarttır. Ancak bu tür tasarımlarda esas problem söz konusu metal parçasına temas eden veya yakın alanına giren diğer iletkenlerdir. Bu tür durumlar anten performansını belirgin şekilde olumsuz etkiler.
@efeend19 ай бұрын
super olmus..
@bilmediğini_bilen_biri Жыл бұрын
Antenler de tıpkı güneş panellerinin görünür ışığı elektrik akımına dönüştürdüğü gibi, radyo dalgalarını mı elektrik akımına dönüştürür? Yani ikisi de fotoelektrik olay mı?
@arkismuhendislik Жыл бұрын
Benzerlikler içerse de farklı açıklamaları olan iki olay: en.wikipedia.org/wiki/Photoelectric_effect
@kemalerbay5 ай бұрын
Hocam j pol antenler ne kadar yönlüdür?
@arkismuhendislik5 ай бұрын
J-pol antenlerin 2.2 dBi civarında kazançları vardır. Bu değer klasik tümyönlü dipol anteninkine çok yakındır.
@omerovicfaruk Жыл бұрын
Şunu sormak istiyorum hocam antenden manyetik dalga çıktı ve yayıldı. Bunu alıcı anten kendine geldiğini nasıl anlıyor? aynı frekansta bir anten olduğu için mi anlıyor? Telsiz konusunu da böyle antenle birleştirerek işler misiniz?
@arkismuhendislik Жыл бұрын
Elektromanyetik dalga, elektrik ve manyetik alan bileşenlerinden oluşur. Elektrik alan (E) içerisindeki pozitif yüklü bir taneciğe elektrik alan yönünde bir kuvvet uygulanır. Negatif yüklü taneciğe ise elektrik alanın tersi yönünde bir kuvvet uygulanır. Bu özelliklerden dolayı elektromanyetik dalga boşlukta yayılırken karşılaştığı serbest yükleri hareket ettirebilme kabiliyetine sahiptir. Dalga alıcı antene ulaştığında, alıcı antenin sahip olduğu serbest elektronların (negatif yüklü taneciklerin) hareket etmesini sağlar. Alıcı antene bağlı alıcı devrenin bu hareketleri algılayıp değerlendirmesi neticesinde mesaj ulaşmış olur. Aşağıdaki videoda bu konu işleniyor: kzbin.info/www/bejne/i3SkZaNjaNd0l6s
@furkabu5723 Жыл бұрын
Elektrik sinyalini radyo sinyaline çeviren şey antenmidir şimdi
@arkismuhendislik Жыл бұрын
Evet
@caglarergul309510 ай бұрын
Hocam Öncelikle Merhabalar Verici Antenin Mantığını Burada Anladık Ancak Alıcı Antende Elektromanyetik Dalga Belli Güçte Alıcı Antene Çarptı Burada Alıcı Antenin Üstünde Gelen Dalganın Enerjisinden Daha Düşükmü Enerji Var Yoksa Yoksa Hiç Yokmu Yada Aynı Yüktemi Bunu Biraz Daha Açıp Anlatırsanız Çok Sevinicem Kokay Gelsin Tekrardan.
@arkismuhendislik10 ай бұрын
Alıcı antene ulaşan elektromanyetik dalgalar anten üzerindeki iletkenlerde bir yük indükler. İndüklenen bu yük sonuç olarak uzaktan kablosuz olarak oluşturulan etkidir. Bu etki ilgili alıcı devreler tarafından yorumlanarak mesaja dönüştürülür. Ancak alıcı antene ulaşan elektromanyetik dalgaların tamamı alıcı devreye ulaştırılamaz, bir kısmı antenden tekrar yansır.
@caglarergul309510 ай бұрын
@@arkismuhendislik Bu Oranada Görede Sinyal Güçlendirmesi Ve Filtrelemesi Yükseltici Tarafından Yapılır Aslında Havada Serbest Halde Dolaşan Elektromanyetik Dalgayı Belli Frekans Güç Ve Değerde Belli Bi Mesafeye Ulaştırdık Aslında Kablosuz Elektrik İletimi.