No video

Apicultura: De ce fermenteaza mierea

  Рет қаралды 13,181

Calin Kasper

Calin Kasper

Күн бұрын

Fermentarea mierii ramane un proces necunoscut in mare parte, astfel incat despre el nu putem face afirmatii sigure, ci putem avea doar pareri generale, care totusi ne ofera informatii utile, ca sa intelegem, chiar si la modul general, cum se produce fermentarea, din ce cauze si cum putem evita aparitia fenomenului si daca a aparut, ce putem face cu mierea.

Пікірлер: 50
@simiondragosdragos7565
@simiondragosdragos7565 3 жыл бұрын
Nene ! Î mi place de tine , sa ti dea Dumnezeu sãnãtate.
@ciprizoltan1
@ciprizoltan1 3 жыл бұрын
Mulțumim de informații :) și încă un motiv bun că sa nu fi împotriva 🍯 total cristalizate :)
@imurlucgigi2610
@imurlucgigi2610 3 жыл бұрын
Multumesc mult de tema prezentata
@wilhelmgodri6341
@wilhelmgodri6341 3 жыл бұрын
Mulțumim foarte interesant,
@calinkasper9450
@calinkasper9450 3 жыл бұрын
Ma bucur ca v-a placut.
@apiculturasinaturacusamit
@apiculturasinaturacusamit 3 жыл бұрын
Eu sunt foarte atent la umiditate 👍
@calinkasper9450
@calinkasper9450 3 жыл бұрын
Asa trebuie sa procedeze orice apicultor. La umiditatea din miere, dar si la cea din stup.
@aurelmihalescu1517
@aurelmihalescu1517 3 жыл бұрын
Foarte util ce ne-ați spus pentru care vă mulțumim ! La prelucrarea mierii cremă trebuie adăugat vreun component sau doar mixată ? Sănătate şi succes în toate !
@calinkasper9450
@calinkasper9450 3 жыл бұрын
Daca mierea este din cea care cristalizeaza de la sine, nu e nevoie de nici un fel de adaus. Se asteapta pana ce mierea incepe sa capete reflexe sidefii (incepe formarea cristalelor) si atunci, daca vrei sa grabesti procesul, poti face "insamantarea" mierii cu un pic de miere deja cristalizata, ceea ce accelereaza cristalizarea. Eu inca nu am avut miere in Germania care sa nu cristalizeze, de asta n-am putut verifica daca insamantarea produce o cristalizare si a mierii care de obicei nu cristalizeaza (mierea de salcam, sau de tei). Eu insa banuiesc ca nemtii, care au clienti care cer in disperare numai miere cremoasa, fac tot ce pot ca sa aiba doar miere care cristalizeaza si atunci, probabil ca amesteca in mierea de salcam cateva kilograme de miere cristalizata, ca sa o forteze sa cristalizeze, ceea ce permite transformarea ei in miere cremoasa. Eu am clienti si de o parte si de alta, dar probleme nu am decat cu cei care vor miere fluida, pentru ca mierea mea s-a cristalizat pana acum in totalitate. Anul acesta insa, vreau sa merg in pastoral la o padure de salcam (la 12 km de mine, mi-e si rusine sa spun ca merg in pastoral, as putea duce stupii acolo luandu-i in spate!), dar pana acum nu am facut-o pentru ca am avut destula miere stand pe loc.
@aurelmihalescu1517
@aurelmihalescu1517 3 жыл бұрын
@@calinkasper9450 Mulțumesc frumos de răspuns şi vreau cît de curînd să încerc prelucrarea mierii cremă .
@Athos96
@Athos96 3 жыл бұрын
Buna dimineata. Va multumesc frumos pentru aceste informatii. Puteti sa prezentati cum colectati propolis, cum il procesati? M-ar interesa daca stiti cum se face acel extract de propolis(fara alcool). Sau cum utilizati dumneavoastra/nemtii propolisul. Multa sanatate!
@calinkasper9450
@calinkasper9450 3 жыл бұрын
Eu procesez propolisul "romaneste", fiindca asa am apucat. Adica maruntesc propolisul, il infund intr-o sticla, peste care torn tuica, alcool rafinat (cand aduc din Romania), sau grapa ori tuica germana de 40 grade. (In Germania alcoolurile mai tari de 40 de grade sunt interzise.) Fac totul la ochi, fara cantarire. Iar cand imi aduc aminte, mai agit sticla cu amestec si apreciez concentratia de tinctura dupa culoare. Daca mi se pare ca e prea slaba, mai adaug propolis pana ce aproape ca umplu sticla. Asa ca in sticlele mele de propolis se afla straturi de propolis de diferite varste, puse la macerat. Eu nu-mi fac probleme, pentru ca fac tinctura numai pentru familia mea si intr-un cerc restrans de cunostinte, care primesc propolisul de la mine fara bani. In general, in Germania, propolisul nu prea este cunoscut, ca si plantele medicinale. Eu strang urzica, flori de tei, musetel, traista ciobanului, coada calului, sunatoare cam pe ascuns, ca sa nu ma vada cineva si sa dea telefon la politie ca a scapat un nebun de la sanatoriu si aduna urzici. La fel fac cu ciresele, cand le adun de pe marginea liniei ferate (sunt ciresi ai nimanui, care cresc spontan si au cirese foarte bune, pe care nu le culege nimeni si care fie ca sunt mancate de pasarele, fie se usuca pe pomi degeaba.) Pe mine, cand vad asa ceva, ma doare sufeltul. Niciodata nu am incercat sa fac tinctura de propolis fara alcool. propolisul este antibacterial, antiviral si antimicrobial, alcolul este si el un dezinfectant, deci impreuna ar trebui sa aiba efect mai puternic. Iar daca pun intr-un pahar cu apa sau cu ceai 20 de picaturi de propolis, alcoolul nici nu se mai simte la gust.. Chiar cu riscul sa va dezamagesc, nu adun propolisul in mod special. Cand vad ramele sau marginea corpului prea pline cu propolis proaspat, il rad cu daltita si fac un ghemotoc, pe care, daca nu-l pierd pe drum, il pun acasa intr-o cutiuta, pana ce-i vine randul. Pentru nevoile mele, adun si asa prea mult. Sunt insa gratii de plastsic pentru strans propolisul, care se pun deasupra, sub capac si care apoi, cand sunt propolizate, sunt aduse acasa si puse in congelator. Cand se indoaie gratia de plastic, propolisul sare de pe rama de la sine, daca nu cumva plezneste si gratia.
@Athos96
@Athos96 3 жыл бұрын
@@calinkasper9450 Multumesc frumos. Am incercat astazi un ceai cu cateva pacaturi de tinctura si este foarte bun. V am intrebat pentru ca am vazut intr o farmacie extract de propolis moale si pretul este cel putin dublu fata de tinctura normala. Motivul principal cred ca este datorat faptului ca l pot consuma si copiii. Marea majoritate a copiilor nu cred ca prefera gustul de alcool. Citisem intr-un articol ca germanii sunt mari culegatori de ciupersi si de aici ma asteptam sa culeaga si plante medicinale. Dar poate e mai comod sa cumperi plicul gata facut. Anul 2020 a fost primul meu an aplicol. Am 2 stupi, am scos in jur de 65kg de miere floarea-soarelui/poliflora si am facut vreo 110 ml de tinctura. Am folosit o reteta cu alcool 96. Incerc sa folosesc si alte produse din stup, nu doar mierea. Multa sanatate!
@calinkasper9450
@calinkasper9450 3 жыл бұрын
Succes si la mai mare. Tinctura alcoolica de propolis nu este interzisa copiilor pentru ca 10 picaturi in ceaiul fierbinte isi pierd alcoolul intr-un minut. Nici nu e intr-o cantitate mare, care sa conteze. Eu cred insa ca la mijloc sunt alergiile, de asta s-au cautat metode alternative. Cateva picaturi de propolis in ceai ii da o aroma speciala.
@crestinproinventis4749
@crestinproinventis4749 3 жыл бұрын
Eu nu-s apicultor dar nu cumpar niciodata miere decat de la punctul de recoltare si numai daca fagurii sant căpăciți , din doua motive 1) dupa capaceala albina introduce in celula un venin care e un excelent antibiotic si ptr om dar si ptr bacteriile din miere . 2) albina ventileaza mierea pana ajunge la umiditatea redusa care stie ea ptr căpăcit si deci nu cumpar apă sau sirop de miere ci miere adevarată . Deaceea am auzit si termenul de miere coapta , adica matură injectata si miere crudă adica neventilata corespunzator si necăpăcită . Mierea inveninata poate rezista si 100 de ani si la 35° . Alt avantaj al mierii capacite este ca particulele de capaceala sant excelente , ingerate , ptr numeroase afectiuni de ex bronsite . Incercati la anul sa expuneti la temperatura peste 25° mierea extrasa dupa capaceala completa a intregului fagure la cateva zile si trageti concluzie .
@calinkasper9450
@calinkasper9450 3 жыл бұрын
Dupa descriere, cumparati faguri sau fagurasi, adica miere capacita cu faguri cu tot. O idee excelenta, zic eu.
@crestinproinventis4749
@crestinproinventis4749 3 жыл бұрын
@@calinkasper9450 Nu , ma anunță omul cand extage mierea si o cumpar (nu conteaza pretul) doar daca vad ramele căpăcite . Dupa centrifugare o iau cu tot cu capaceala fara sortare .
@punctro
@punctro 2 жыл бұрын
Si eu am nimerit anul acesta sa cumpar miere care fermenteaza. Era o miere de rapita, cremoasa, la galeata de plastic de 25kg. Deasupra era vreo 4 cm mai alba si spumoasa, am pus-o în borcane separat. Aceea a fermentat. La început am fost dezamagit, creznd ca producatorul a facut ceva trucaje (a pus sirop la albine sau a recoltat mieriea prematur, pentru productie mai mare). Dupa ce am urmarit acest video, m-am mai linistit. Am luat si o galeata de poliflora care, in galeata e cristalizata uniform, (presupun, voi vedea când se mai goleste) dar in borcan, se separa, iar partea de sus e prea lichida, îmi curge de pe lingura. Poate ar trebui sa schimb stuparul? Eu sunt un consumator constant, de 30 de ani nu mi s-a intamplat ca mierea sa fie prea lichida.
@calinkasper9450
@calinkasper9450 2 жыл бұрын
Puteti schimba stuparul, dar nu sunt sigur ca el e de vina. La mierea poliflora, ca de aia se numeste asa, albinele aduna nectar din diferite sorturi de flori. Unele feluri de nectar cristalizeaza, altele nu. De asta in borcan mierea se separa in doua faze. Probabil ca galeata o tineti in loc racoros iar borcanul in bucatarie, unde este mai cald cu cel putin 10 grade. De asta mierea in galeata pare uniforma iar cea din borcan nu.
@ioaneftimie6956
@ioaneftimie6956 3 жыл бұрын
Va salut cu respect si multumesc pt tot ce aratati pe aici si f util. as avea o intrebare: in experienta dv indelungata ati intilni ca propolisul recoltat de pe rame fara a fi facut bulgare si pus intrun recipient( galetusa ) in care a fost iaurt si tinut la temperatura camerei august si septembrie, la deschidere in octombrie sa gasiti viermi da gaselnita in galetusa printre propolis?; intr-un cuvint: propolisul face gaselnita? multumesc.
@calinkasper9450
@calinkasper9450 3 жыл бұрын
Sanatate, domnul Eftimie, ma bucur sa vad ca imi mai urmariti si in continuare filmuletele. Da, ouale de gaselnita se dezvolta pe ceea ce credem noi ca e propolis, dar nu este propolis curat, ci amestecat cu ceara de albine. Ori gaselnita cerii se hraneste cu ceara ca de aia se numeste asa si atunci, daca cumva am adus cu propolisul si cateva oua, ele se vor dezvolta in galetusa in care tinem propolisul si vor manca toata ceara existenta. Eu am gasit acum vreo doi ani in cutia in care tineam propolisul o faina maronie in cutie, datorita viermisorilor care s-au incuibat acolo si au mancat ceara din gemotoace. Au procedat ca minerii, croind canale prin propolis, mancand ceara si lasand in urma lor excrementele. Cand am constatat nelegiuirea, am aruncat tot continutul cutiei la gunoi. Poate ca, daca am introduce cutia cu propolis pentru o zi in congelator, la -18 grade, atunci poate ca ouale ar degera, si nu s-ar mai forma viermi. Nu stiu sigur, e doar o opinie, dar s-ar putea sa functioneze. De asta este bine ca propolisul proaspat sa-l intruducem imediat in alcool. (Eu dau sfaturi, dar nici eu nu fac totdeauna asa!)
@ioaneftimie6956
@ioaneftimie6956 3 жыл бұрын
@@calinkasper9450 Eu va urmaresc mereu si chiar cite odata avem pareri diferite nu inseamna sa ne suparam, sanatate si succes in continuare sa invete si cei mai tineri si nu numai din experienta dv.
@victornenu6684
@victornenu6684 3 жыл бұрын
Seară bună
@calinkasper9450
@calinkasper9450 3 жыл бұрын
Doamne, ajuta.
@cristy2636
@cristy2636 2 жыл бұрын
Buna ziua. Inainte de a pune mustul de struguri la fermentat, datorita faptului ca anul acesta are o concentratie de zaharoza mica, intentionez sa cresc cantitatea de zaharoza adaugand miere de albine. Aveti experienta in acest sens? Este o idee buna? Alternativa ar fi sa introduc zahar ( ceea ce nu-mi doresc ). Multumesc mult pentru raspuns!
@calinkasper9450
@calinkasper9450 2 жыл бұрын
In Germania se face vin din miere cu apa, care se numeste met. In Muntii Apuseni, fiindca acolo nu creste vita de vie, motii faceau vin din miere, polen si apa, numit mied. Deci, ar trebui sa functioneze si chiar sa ridice calitatea vinului in mod vizibil.
@floriniordache6078
@floriniordache6078 3 жыл бұрын
Salutare. Spune-mi te rog dacă mierea din ramele puse la pastrare pt a-mi servi acum primavara la hranirea albinelor a inceput să nu fie tocmai bună,stiind că mierea este hidroscopica intrebarea este ce pot face cu ea ?
@calinkasper9450
@calinkasper9450 3 жыл бұрын
La albine nu mai poate fi data, pentru ca deja contine drojdii, care vor produce fermentarea mierii care va fi extras in sezonul urmator. Trebuie extrasa, dar fara descapacire. Imi inchipui ca fagurii au si celule de miere capacita. Mierea trebuie extrasa in doua faze. Prima: centrifugarea fagurilor fara descapacire. Apoi mierea va fi gustata. Daca gustul e normal, poate fi consumata in casa, dar nu se va putea vinde, pentru ca, daca clientul o tine in bucatarie, la caldura, va femrenta si va curge din borcan. Daca gustul e alterat, atunci e buna de tuica, sau pentru otet. A doua faza presupune centrifugarea celulelor descapacite, care contin miere inca nefermentata si care are sansa sa fie in regula. Ea se va infecata cu drojdii de la celulele fermentate, dar intr-o masura mai mica, care va permite consumul acesteia ca miere normala.
@danpopa5365
@danpopa5365 3 жыл бұрын
Buna ziua! Multumesc pentru informatii Eu m-am procopsit cu 24 de kg de miere din cate am inteles eu de la dv fermentata Anul trecut a incercat la fel furnizorul meu dar i-am dus-o inapoi ca deja era acra rau Am crezut ca a fost un accident si anul asta am cumparat din nou fara sa verific dat fiinca avea musafiri Eu sant mare consumator de miere Mananc zilnic dar pe asta nu o pot manca Ce ma sfatuiti sa fac ca de dus inapoi nu o duc Parca este cu alcool in ea sau cu parfum ce ar fi daca as firbe-o? Stiu ca se pierde din calitate dar ce sa fac am dat o gramada de bani?
@calinkasper9450
@calinkasper9450 3 жыл бұрын
Cand ajungi in situatia asta, ai pierderi orice ai face. Mierea trebuie tinuta la rece, dar nu in frigider. Drojdii sunt in orice miere, dar ele se activeaza la temperatura mai mare decat normal. Incalzirea este o metoda de a stopa deojdiile in evolutia lor de a transforma mierea in alcool.
@cristiantoderica2053
@cristiantoderica2053 3 жыл бұрын
Vă salut,eu am extras miere in 22august,o singură dată în 2020.Borcanele sunt tun cristalizate.Ce părere aveți?
@calinkasper9450
@calinkasper9450 3 жыл бұрын
Am si eu astfel de borcane si nu e nici o tragedie. O vindeti asa cum este. Cel mult puteti s-o puneti in apa calduta, ca sa se dezmorteasca un pic si sa nu mai fie beton. Iar la anul, daca aveti tot miere care cristalizeaza, puteti s-o transformati in miere cremoasa., care nu se mai separa in faze diferite si nici nu mai fermenteaza, daca nu are de la inceput continut mare de apa. Eu am facut greseala sa o torn in borcane in stare fluida, cu gandul ca nu va cristaliza. Acum e tarziu sa mai incerc altceva decat s-o incalzesc putin, in momentul in care am cumparatori.
@georgesangortya
@georgesangortya 3 жыл бұрын
Bună ziua Miere cu fagure în borcan poate sa facă viermi ???
@calinkasper9450
@calinkasper9450 3 жыл бұрын
Daca fagurele a avut pe el oua de molia cerii, aceste oua pot evolua in stadiul de viermisori. Nu am auzit ca mierea singura sa faca viermi.
@simiondragosdragos7565
@simiondragosdragos7565 3 жыл бұрын
Ce faceti cu mierea care fermenteazã? O reutilízati pentru al bine?
@calinkasper9450
@calinkasper9450 3 жыл бұрын
In nici un caz. Mierea fermentata are drojdii si cu ocazia asta, ele se vor incuiba in toti stupii, ceea ce va face ca mierea sa fermenteze si mai intens anii urmatori. Mierea fermentata, daca e la inceput, poate fi consumata fara probleme de apicultor si familia sa, dar nu mai poate fi vanduta. Nu pentru ca nu ar mai fi buna, dar daca cumparatorul o tine in bucatarie, la caldura, ea va fermenta, va curge din borcan si pe drept cuvant cumparatorul ne va face reclama proasta. Cu mierea fermentata la inceputuri, se pot face prajituri cu miere. Daca fermentarea avanseaza, atunci e buna pentru otet, vin (daca drojdiile sunt potrivite), sau pentru tuica.
@olegfarima2308
@olegfarima2308 2 жыл бұрын
👍👍👍👍👍👍❤️🥰✌️
@viuvenitlalumina
@viuvenitlalumina 2 жыл бұрын
de ce rup aripile la regina
@calinkasper9450
@calinkasper9450 2 жыл бұрын
Aripa se taie intr-un anumit fel, cam pe jumatate, ca regina sa nu mai poata zbura. In acest fel, stupul nu mai poate roi atunci cand ii vine lui timpul fiindca regina nu poate zbura. Eu insa nu folosesc acest procedeu.
@viuvenitlalumina
@viuvenitlalumina 2 жыл бұрын
@@calinkasper9450 e considerata mutilare sau nu? mersi
@calinkasper9450
@calinkasper9450 2 жыл бұрын
@@viuvenitlalumina Eu o consider mutilare. De asata nici nu o folosesc. Fiecare vietuitoare trebuie sa ramana asa cum a lasat-o Dumnezeu. Daca stupul vrea sa roiasa, il las s-o faca. Daca pot sa-l prind, bine. Daca nu, sa mearga cu Dumnezeu unde vrea el.
@ioanmirceamaier747
@ioanmirceamaier747 Жыл бұрын
Îmi cer scuźe , Nu ai înțeles nimic din apicultură Stoarce mierea numai din faguri căpăciți complet adică maturată Cea necăpăcită fermentează Simplu ca bună ziua
@calinkasper9450
@calinkasper9450 Жыл бұрын
Teoretic aveti dreptate, dar se vede ca nu sunteti apicultor si vorbiti din teorie si nu din practica. Daca astepti ca albinele sa capaceasca compöet fagurii blochezi si magazinul si cuibul. Nu am timp sa va explic ce inseamna asta dar apicultorii extrag fagurii cand au3nt trei sferturi capaciti.
@ioanmirceamaier747
@ioanmirceamaier747 Жыл бұрын
@@calinkasper9450 Nu numai teoretic ci și practic Făcînd aceleași lucruri vă așteptați la rezultate diferite ? Ați greșit Am avut stupi , în coșnițe dacă știți ce sunt acelea Și nu foloseai antibiotice pentru păduchi Atunci cînd apicultura nu era o afacere cum este acum Prețul mierii în trecut 1 kg miere = 2 kg zahăr Prețul mierii acum 1 kg miere = 10 kg zahar Acum se vede de ce toți apicultorii falsifică mierea Este simplu , Pentru profit
@geanitsucuneli4791
@geanitsucuneli4791 3 жыл бұрын
Mierea fermenteza cind are peste 20% umiditate si temperaturile inalte care inlesnec bacteriei sa inceapa fermentarea.Daca vrei sa eviti aceasta faci o incalzire a mierii la 75C ptr.24 ore.Drojdia devine inofensiva.binenteles fii sigur cind o pui la incalzit ca umiditatea sa fie in jur de 18%.
@calinkasper9450
@calinkasper9450 3 жыл бұрын
Da, asa este, scapi de drojdii, dar, la o incalzire la 75 grade C timp de 24 ore distrugi si toate vitaminele si toti fermentii din miere. In plus, creste necontrolat si concentratia de HMF in miere, substanta toxica pentru albine si pentru oameni. Nu degeaba se spune ca mierea nu trebuie incalzita peste 40 grade. Iar factorii care determina fermentarea nu sunt doar umiditatea, ci si temperatura. Mierea poate fermenta si daca are umiditate de 18%, daca este pastrata la teperaturi de peste 20 grade C.
@geanitsucuneli4791
@geanitsucuneli4791 3 жыл бұрын
@@calinkasper9450 Eu nu am umiditate si nici nu-mi fierbe mierea,desi la mine in Arizona temperaturile sar de 45C la umbra.Acum am pe stoc 65 de tone care le voi vinde de pasti caci pretul merge sus inaite de pasti,caci cei care o impacheteaza schelaie in acea perioada.Mierea mea nu are nici 12% umiditate.
De ce trebuie schimbat stasul la mierea de salcâm
10:39
Lumea Satului TV
Рет қаралды 10 М.
Ce cantitate de miere se afla in borcane
11:21
workbenchstuff
Рет қаралды 16 М.
Unveiling my winning secret to defeating Maxim!😎| Free Fire Official
00:14
Garena Free Fire Global
Рет қаралды 6 МЛН
OMG what happened??😳 filaretiki family✨ #social
01:00
Filaretiki
Рет қаралды 12 МЛН
WHO CAN RUN FASTER?
00:23
Zhong
Рет қаралды 43 МЛН
Apicultura: Hai la lupta cea mare, contra Varroa
10:19
Calin Kasper
Рет қаралды 9 М.
Cum știm că mierea este naturală? - cu Povestea Mierii
18:44
Adoptă un țăran
Рет қаралды 110 М.
Coctail apicol . Mod de preparare.
16:51
Ionel_2020
Рет қаралды 1 М.
Harvesting 72 Pounds of Pure Honey
18:55
Fall Line Ridge
Рет қаралды 868 М.
Ion Bobescu, apicultor Timis, Sustra
26:04
Ovidiu Nicorici
Рет қаралды 59 М.
Cum am facut miere crema in casa?
6:49
Stuparul Punct Ro
Рет қаралды 11 М.
Ce trebuie sa faca apicultorii pentru a-si vinde mierea?
18:28
Viitor Sanatos
Рет қаралды 4 М.
Turtă proteică cu polen și ulei esențial de cimbru (rețeta mea)
9:57
Nelu Mureşan*official
Рет қаралды 5 М.
Unveiling my winning secret to defeating Maxim!😎| Free Fire Official
00:14
Garena Free Fire Global
Рет қаралды 6 МЛН