55:05 Mărturii de la "botu' calului"😂! Extraordinar episod, ca de obicei! Dialogul excelent! Pozele, ilustratiile, articolele prezentate sunt formidabile!
@n3b1crazy2 күн бұрын
Mulțumesc pentru îmbogățirea cunoștințelor mele generale. Daca se poate, v-as ruga să puneți și titlurile de cărți în descriere, și recomandările. Sau Intr-un comentariu
@marinceanadrian57502 күн бұрын
Mulțumim frumos pentru podcast!
@calnebun28676 күн бұрын
Un episod similar a avut loc pe frontul din Alpi între italieni și soldații români din armata austro ungară.Protagonistul armistițiului a fost celebrul taragotist bănățean Luta Ioviță, este descris episodul în cartea,,Tangou la Piave ".Ați fost foarte inspirați cu acest podcast.Felicitari și Crăciun fericit!👍
@Athos-op7gs3 күн бұрын
Am ascultat cu plăcere toat ce ați spus și mi-am amintit de ce spunea despre ofițerii români bunicul meu veteran din al doilea război mondial,el bunicul pt că avea 4 clase primare a fost făcută sergent Simi povestea cum. Pt nimic ofițerii al băteau până ai dădea sângele pe nas și gură , de aceia când comuniștii au epurat armata română nimeni dintre soldații nu le-au plâns de dor ,am făcut stagiul militar an 2003 și primul lucru remarcat era că ofițerii mâncau la popotă iar noi separat de ei , mâncarea lor era super a noastră vai de ea
@lauralau38976 күн бұрын
Frumos cadou de Crăciun ați facut urmăritorilor. Multe informații interesante, clar si documentat expuse. Mulțumesc!
@n-amTimp6 күн бұрын
Bunicii mei amandoi au fost in ww2 , unul in armata maghiara 2 ani si 7 luni pe front telefonist ( codul morse ) , cazut prizonier in 10 octombrie langa Beiuș , dus in Siberia 4 ani de zile , s-a intors acasa in vara lui 48. Celalalt bunic din partea tatalui a luptat la sud de Stalingrad mai exact stepa calmucă , unde a fost grav ranit in 23.08.1942 , apoi o luna de zile in vest . Detin livretele lor militare si acum . Tin minte cum imi povestea unul din ei , dar atunci nu realizam ca ei au fost in iad . Cinste lor !
@alexlupu15742 күн бұрын
Foarte bun episodul, foarte bun moderatorul, la orice tema se dovedeste un partener de duel/duet grozav pentru Andrei. O mica remarca legata de judecata aspra si in grup a filmelor romanesti: intre valoarea comerciala a unui film si valoarea sa artistica nu exista nicio legatura.
@darkbut8864Сағат бұрын
cel mai prost podcast plin de greseli istorice eu m-am oprit la min 20 ca nu mai puteam sa aud tampeniile lor, cu regret o spun cel mai prost de pana acum
@andreighideu80486 күн бұрын
Ce surpriza de Craciun! Sarbatori fericite!!
@colectionaruldeistorie6 күн бұрын
Mulțumim, Crăciun fericit vă dorim și dumneavoastră!
@danielfrasineanu39736 күн бұрын
Salut,am vazut filmul si am ramas impresionat.....foarte interesante si bune detaliile pe care nu le-am gasit in film,Multumesc. Sarbatori fericite,La multi ani !!!
@flaviuteodorescu49165 күн бұрын
mai mai... mereu gasiti teme foarte interesante, chiar si din istoria universala: felicitari, si La Multi Ani!
@mihaiandrei3936 күн бұрын
Craciun linistit baieti 🎄 Astept un nou an impreuna
@colectionaruldeistorie6 күн бұрын
Mulțumim, Crăciun fericit și dumneavoastră!
@constantinvalentina21836 күн бұрын
Mulțumim!
@colectionaruldeistorie6 күн бұрын
Mulțumim și noi! Crăciun fericit!
@vladvds6 күн бұрын
Crăciun fericit! 🥰 fain episod, mai faceti episoade despre WW1 ca sunt ce trebuie
@danciorba73136 күн бұрын
Bravo băieți. Așteptăm alte dezvăluiri. Sărbători fericite!
@ciobanudumitru98646 күн бұрын
Nu ar fi rău un video despre raptul Basarabiei din 1812. Din Basarabia tot vă urmărim. Sărbători fericite!
@ambarabacicicoco9145 күн бұрын
Rău faceți, voi tre să urmăriți ce zice propaganda rusă...
@DA-NU-q7w6 күн бұрын
Sunteți maximi!!! Crăciun Fericit!!! Mulțumesc pentru a voastră generozitate!!! Mă'nclin!!!
@mihaelapribu9370Сағат бұрын
La multi ani! 2025. 🎉 Multumesc pentru ideea ppdcastului. Am vazut azi Joyeux Noel si cautam sa citesc mai mult despre subiect. Va multumesc!
@deliabartha5810Күн бұрын
Multumim !
@oberstul19416 күн бұрын
Daca ne tot amenintati de atata vreme ca faceti episod despre filmele istorice, noi tot stam cu teama, deh. Sarbatori sa aveti si multumiri pt episoade - bafta!
@andreipogacias42446 күн бұрын
e de lucru pt un astfel de episod, da tot il facem noi :))
@calinzborovsky99585 күн бұрын
@@andreipogacias4244 puteți face mai multe. Pe diferite perioade istorice...ca este material suficient. O părere despre Maria, regina României? Filmul, normal.
@PamPam19756 күн бұрын
A fost excelent ! Multumesc
@dilesu12 күн бұрын
43:20 nu am citit toate comentariile, acel snur are o piesa cu polizor și piatra ,este o brichetă de aprins tigara sau un foc
@danchiper62476 күн бұрын
Thanks
@colectionaruldeistorie6 күн бұрын
Vă mulțumim! Crăciun fericit!
@danyelf106 күн бұрын
Am auzit prima data de subiectul asta in melodia Christmas Truce de la Sabaton.
@lupionion93545 күн бұрын
Mulțumesc, pentru munca depusa.
@opreaadi22086 күн бұрын
Sanatate fratilor . Multumim pt toate informatiile adunate si redate in tot anul acesta.
@colectionaruldeistorie6 күн бұрын
Mulțumim și noi, sărbători fericite!
@robertvladul6 күн бұрын
Faceti va rog un episod despre Rascoala din 1907 ? Este un subiect despre care nu se vorbeste in scoli sau altundeva. Multumesc !
@LaviniaVetuschi6 күн бұрын
Cadouri nu doar sub brad, ci si virtuale in a doua zi a Craciunului cand mai putini asteptam ceva.. Dupa mese luculliane si licori bahice o placere youtubica Unii isi clatesc ochii altii isi odihnesc mintea iar altii isi ascut urechile ... Multumesc am trimis alte 2 email-uri :-))))
@colectionaruldeistorie6 күн бұрын
Vă mulțumim! :)
@calinzborovsky99586 күн бұрын
Un Crăciun masiv, domnilor!
@otelulmarius4 күн бұрын
Poate faceți un episod si despre Grigore Gheba . Este foarte interesanta povestea lui din ww2.
@ZsigmondNemes-t4c6 күн бұрын
Nice one!
@mishcolz5 күн бұрын
imi place ca oriunde pe glob se afla o localitate, Andrei o pronunta ca si cum ar fi peste deal de Somcuta :))
@andreipogacias42445 күн бұрын
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))
@lottodanydany54974 күн бұрын
Sărbători fericite prieteni !
@andreipogacias42444 күн бұрын
mulțumim, la fel!
@MrAnihillator6 күн бұрын
Sarbatori fericite
@georgechirac89765 күн бұрын
Acel snur de la minutul 43 este o bricheta de transee (trench rope lighter). De obicei facut din bumbac, metoda de aprindere era fara flacara prin crearea unui taciune, snurul reprezentand combustibilul in sine. Nu era nevoie sa fie imbibat in gaz sau alte substante inflamabile.
@andreipogacias42445 күн бұрын
mulțam!
@andreinita1163 күн бұрын
Ai fost mai rapid ca mine; foarte bine ca ai informat oamenii!
@ShtefT6 күн бұрын
Crăciun fericit!
@colectionaruldeistorie6 күн бұрын
Crăciun fericit!
@sorindr6 күн бұрын
Dl. Andrei, sîrbii sau rusii nu aveau cum sã fraternizeze de Crãciun pt cã aveau calendare diferite. La noi, odatã cu ocupatia germanã, am vãzut prima oarã simbolul bradului împodobit si s-a auzit prima oarã melodia O Tannenbaum. ocupatia a introdus si calendarul iulian dar crãciunul a fost sãrbãtorit de români tot pe stil vechi, cu Steaua si Vicleimul. dupã terminarea razboiului s-a revenit la calendarul gregorian, dar un an mai târziu România a adoptat calendarul nou.
@andreipogacias42446 күн бұрын
tocmai că am zis că s-a fraternizat pe ambele stiluri, da' e greu de ascultat pînă-n capăt toate cuvintele... și sîrbii cu austro-ungarii n-aveau cum fraterniza, am zis și asta, dar din nou e greu de ascultat, mai simplu e de comentat aiurea ;)
@lucamugur66316 күн бұрын
Crăciun fericit 🎄🫶🏼🫶🏼🫶🏼
@colectionaruldeistorie6 күн бұрын
Mulțumim, la fel!
@calinmarian986 күн бұрын
Craciun fericit
@colectionaruldeistorie6 күн бұрын
Mulțumim, Crăciun fericit vă dorim și dumneavoastră!
@gabrielaureliansimion34946 күн бұрын
Respect
@cristianvasile12565 күн бұрын
Sa nu ziceți ca nu v-a plăcut faza din Columna când romanul spunea, la beție, ca vor face drumuri, forumuri, apărute, etc.iar dacul Ștefan Ciubotarasu ii spune: Apeducte nu, punem vii.
@gabrieldobre82246 күн бұрын
Am și eu cartea! 😂😂😂 pe restul, nu le-am mai găsit...
@emanuelm19946 күн бұрын
Like.
@FlorinUrzica6 күн бұрын
👍👍👍
@constantinvalentina21836 күн бұрын
F interesant
@cocodaniel97296 күн бұрын
frumos , felicitari , meritati toata stima ! ps : cum se numeste filmul ala pomenit de Andrei , chiar nu stiu daca l am vazut sau am uitat de el ...
@valentiniliescu75216 күн бұрын
Felicitari. Inca un episod excelent. Auzind povestile despre soldatii Romani pe frontul de est, mi-au trecut prin cap doua intrebari. 1. stiti sa existe o documentare a experientelor de razboi a unor unitati Romane in stilul Band of Brothers? Nu ma refer la povestiri adunate, memorri sau interviuri. Ma refer la o carte care sa documenteze din mai multe surse parcursul unei unitati si sa-l relateze in detaliu. 2. citeam in ultima carte a lui cristian ghinea ca batutul "inferiorilor" nu se intalnea doar in armata. el mentioneaza ca o pateau constant taranii si au fost mai multe tentative a guvernelor romaniei de a opri aceste practici. sunt corecte informatiile astea? Ah, si o sugestie legat de comentatul filmelor romanesti. Ati putea, daca este prea mare efortul de a taia secvente si a face editarea, sa puneti pentru subsriberii de pe Patreon niste commentary tracks pe care, cine e interesat, sa le vizioneze impreuna cu diversele filme.
@andreipogacias42446 күн бұрын
1. personal, nu știu astfel de cărți, dar nici nu e domeniul meu. cred că s-ar găsi. sper. știu că există așa ceva pe aviație. parcă și pe vînători de munte. 2. da, soldații erau bătuți, iar țăranii și-o luau de la binomul strămoșesc - boier plus popă. 3. foarte bună ideea cu filmele, mulțam!
@ArianeQube6 күн бұрын
Chiar speram ca in paharul ala verde e palinca :D
@andreipogacias42446 күн бұрын
nu mai vorbeam atît :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
@adrianmarin31954 күн бұрын
@ArianeQube looaiii, țucu-vă moșu' Crăciun, pălinca să bea din păhare de un feldeț sau de un deț.... in extremis, să poate folosi cel mult un păhar de doi deți, da' nici ăla nu să pune plin .... să pui în orice păhar, mai mare, deja îi sacrilegiu ... ( vă poate confirma domnu' Andrei, că îi ardelean de-a nost' ...oșan o' moroșan...) ...ce au distinși domni pe masă îs pahare standart ptr apă, suc, in extremis, bere....
@vlad233006 күн бұрын
🎉
@alexandruanton33406 күн бұрын
În cazul frontului de pe Marna, taxiurile din Franța funcționau cu....rom căci benzina nu era suficientă (Istoria petrolului - Rene Sedillot)
@andreipogacias42446 күн бұрын
greu de crezut... e prima dată că aud așa ceva...
@alexandruanton33406 күн бұрын
@@andreipogacias4244 vă mulțumesc
@cocio19854 күн бұрын
Bun tare episodul! Oare cand o sa vedem o fraternizare intre ucraineni si rusi pe frontul din Ucraina? Sigur a existat dar va dati seama ca propaganda nu poate sa faca publice asemenea scene.😢
@andreipogacias42444 күн бұрын
nu cred, falia e prea mare...
@calnebun28674 күн бұрын
Nu cred. ! Și nici ofițerii de azi nu au educația de atunci.. chestiuni de onoare vreau să zic!
@florinbandol46986 күн бұрын
Like înainte de a vă urmări:) Crăciun fericit să aveți, dragilor!
@colectionaruldeistorie6 күн бұрын
Crăciun fericit!
@constantinvrabie3812Күн бұрын
Amice, Ai o marotă cu mitizarea!!😂😢🎉😢. Urmărește Discovery și vezi filmele documentare și artistice istorice!! Îți imaginezi că sunt 100 la100 veridice?!
@13xandru6 күн бұрын
Șnurul ăla de care vb la 43:20 este bricheta de război 😁
@andreipogacias42446 күн бұрын
a, ok, mulțam!
@intheseveinsromanbloodstil75956 күн бұрын
Salutare. Vin și eu cu o întrebare off topic. Dacă George Washington este numit Părintele Fondator a Statelor Unite, putem spune că Alexandru Ioan Cuza este părintele fondator a României?
@andreipogacias42446 күн бұрын
unii ar zice că da, dar acolo a fost un grup important, el a fost doar cel scos în față ca lider vremelnic... pot fi aduse argumente pro și contra, nu terminăm dezbaterea în cîteva luni :))))
@colectionaruldeistorie6 күн бұрын
Cuza a fost o soluție de ultim moment, pentru că era comandantul armatei și era nevoie de așa ceva având în vedere că rușii și otomanii pregăteau o lovitură de stat cu mercenari polonezi.
@darkbut8864Сағат бұрын
Pute-ti sa ne dati sursele cu transeele la 50 de cm distanta unul de altul 19:20 ? Cu regret spun cel mai prost podcast de pana acum facut de voi. In mai putin de 20 de minute a-ti facut greseli mai multe decat cartea de istorie. Pacat poate ne spuneti sursa
@ZsigmondNemes-t4c6 күн бұрын
Nici in anii 80 nu erau mai brezi subofiteri si ofiterii romani...as putea sa povestesc !
@vioxf6 күн бұрын
In 1999 eram in unitate de jandarmi la Dumbrăvița, jud. Brașov . Ne-au trimis ca rezerva a unității din Brașov care era la intervenție la mitingul angajaților de la fabrica de camioane. Ne-au dat pentru masa de prânz telemea cu pâine și o roșie . Conservele de carne le-au furat ofițerii .
@colectionaruldeistorie6 күн бұрын
Și nici după revoluție nu s-au schimbat prea multe.
@ZsigmondNemes-t4c6 күн бұрын
@colectionaruldeistorie din pacate...Bacalbasa a prins foarte bine starea armatei romane!
@luciancarp74966 күн бұрын
Brusilov a fost cel mai slab general din primul război mondial. Ofensiva comandată de el s-a bazat pe numărul soldaților (ca în al doilea război mondial şi ca în Ucraina), nu pe manevre militare. Slab pregătită, fără o logistică eficientă ofensiva a eşuat lamentabil, cu pierderi de aproape un milion de oameni. Şi, da, germanii au interceptat mesajele, necriptate, ale comandamentelor ruseşti. Dr acestea au fost transmise prin TFF, nu prin radio. Transmisiunile radio nu existau în primul război mondial. În 1920, polonezii au blocat sistemul TFF bolşevic transmițând pasaje din Biblie, pentru ca Tihacevski să nu se poată coordona cu armata de cavalerie a lui Budionîi. Deci, nu existau transmisiuni prin radio în 1914-1918. Dl. Andrei Pogăciaş este foarte exact. Dl. Matei Udrea, în schimb face, uneori, afirmații neadevărate. Crăciun fericit!
@colectionaruldeistorie6 күн бұрын
Corect, a fost prin telegraf, a fost o scăpare. De bună-seamă că la acel moment prin poșta de la Varșovia, de unde își transmiteau rușii mesajele, nu era radio pentru așa ceva. Felicitări că ați fost vigilent și ați reușit să vânați această eroare. În rest, mă tem că sunteți în afara problemei. Brusilov a fost cel mai bun general rus din WW1. El n-a participat la bătălia de la Tannenberg. Începutul războiului l-a prins la comanda Armatei a 8-a, care opera în Galicia. Forțele lui Brusilov au pulverizat frontul austro-ungar și au avansat peste 100 de kilometri în această fază a ostilităților. Ceea ce l-a făcut celebru a fost Ofensiva Brusilov, din vara lui 1916, care a fost concepută de el contra frontului austro-ungar. A avut un succes uriaș datorită mai multor factori, inclusiv tacticilor sale inovative. Unele dintre ele au fost atât de bune, încât germanii le-au preluat și le-au adaptat, folosindu-le ulterior, în 1918, pe Frontul de Vest. Aliniamentul austro-ungar a intrat în colaps, iar trupele lui Brusilov au reușit să ia peste 450.000 de prizonieri. În final, ofensiva a fost stopată de germani, care au fost obligați să aducă din alte sectoare ale frontului, inclusiv de pe frontul de vest, circa 17 divizii. Crăciun fericit vă doresc și dumneavoastră!
@luciancarp74966 күн бұрын
@colectionaruldeistorie Mulțumesc pentru toate precizările! Aşa reuşim să scăpăm de toate clişeele şi informațiile eronate. Sărbători fericite dumneavoastră şi urmăritorilor acestui podcast!
@generaldhautpoul83885 күн бұрын
Bernard Law Montgomery era de parere ca Brusilov a fost cel mai bun general din ww1
@luciancarp74965 күн бұрын
@generaldhautpoul8388 Aşa am aflat şi eu, ulterior. Totuşi, pierderile mari ale ruşilor şi încăpățânarea de a ataca în cam aceleaşi sectoare de front unde suferiseră pierderi mari, fără a combina acțiunile sale cu atacuri simulate puternice în alte zone, te fac să te gândeşti că omul nu prea punea preț pe viața soldaților săi. Aliații, în schimb, în al doilea război mondial, aveau mare grijă să nu se angajeze în bătălii de "ori-ori" decât dacă nu exista altă soluție.
@generaldhautpoul83885 күн бұрын
@luciancarp7496 este stilul traditional rusesc de a ataca fara griji cu privire la pierderi
@constantinvrabie38125 күн бұрын
Omule, Ai o obsesie cu manualele de istorie 😢😮 Scrie tu un manual cu toate emisiunile tale de istorie și du-te Minister pentru aprobare 😂😂😂 Și ai grijă să nu depășească 200 de pagini 😊😊😊
@andreipogacias42444 күн бұрын
??
@constantinvrabie3812Күн бұрын
@@andreipogacias4244.. adrisantul este jurnalistul sportiv reșapat
@Messiane4 күн бұрын
JJ
@calinzborovsky99586 күн бұрын
Ca ați zis de filme "istorice" recente, Între chin și...e de-a dreptul atroce.
@andreipogacias42446 күн бұрын
???
@calinzborovsky99586 күн бұрын
@andreipogacias4244 Intre chin și amin- despre inchisoarea de la Pitesti. Sigur mai este pe Netflix.
@andreipogacias42446 күн бұрын
@@calinzborovsky9958 am auzit de el...
@calinzborovsky99586 күн бұрын
@@andreipogacias4244 rivalizează cu Plan 9 from Outer Space la titlul de Cel mai prost film. Mi-e frica sa vad filmul despre Enescu fiind același regizor.
@calnebun28675 күн бұрын
@@calinzborovsky9958Un film care merita văzut,este,, O vară de neuitat ". Este din ,93 cred, și conține multă istorie mai puțin știută...
@danielstan16136 күн бұрын
Filmul face parte din zona de propaganda occidentala care scoate in evidenta astfel de evenimente marginale (la vremea desfasurarii lor) si le transforma in repere istorice: armistitiul de Craciun pe front, Ziua Europei aleasa la 9 mai (ziua cand un ministru francez oarecare a rostit un discurs despre viitoarea UE) pentru a face uitat alt eveniment istoric de la 9 mai 1945 (Ziua Victoriei) etc. Am fost uimit sa gasesc in manualele scolare romanesti o lectie dedicata Zilei Europei, sa observ ca in clasa a XI-a nu se mai preda Istoria Romanilor sau alta istorie europeana, ci Istoria Holocaustului!? Pe cand o istorie a evolutiei conceptului de Familie din comuna primitiva pana azi?
@FCDinADN486 күн бұрын
A fost un eveniment real si spontan,chiar nu este propaganda
@Adrian_MN6 күн бұрын
Probabil voiai să zici 8 mai dar având telefonul in rusă ți-a intrat autocorectul imediat și a scris 9 mai 😂
@colectionaruldeistorie6 күн бұрын
@danielstan1613 Ziua Victoriei este 8 mai 1945, când Germania a capitulat la Reims în fața reprezentanților Aliaților. Stalin n-a fost mulțumit și a dispus repetarea ceremoniei a doua zi, de data asta în Est. Așa s-a ajuns ca rușii să serbeze Ziua Victoriei a doua zi după ce capitulase, de fapt, Germania.
@FCDinADN486 күн бұрын
Craciun fericit ar fi foarte interesant ca in viitor sa faceti un podcast despre evenimentele intamplate in ultimele zile ale razboiului prezentate in filmul Nimic nou in frontul de est
@colectionaruldeistorie6 күн бұрын
Mulțumim, Crăciun fericit!
@mbarbu2 күн бұрын
La 1:01:32 e vorba despre militari englezi din batalionul 4, Royal Fusiliers, nu de soldati rusi :)