Avangarda, cu Ionuț Vulpescu - invitat, acad. Ioan-Aurel Pop (sezonul 3, episodul 17)

  Рет қаралды 7,812

Avangarda, cu Ionuț Vulpescu

Avangarda, cu Ionuț Vulpescu

4 ай бұрын

În ajun de Crăciun un dialog excepțional, de ziua Avangardei mele. Invitatul e un intelectual pe care îl prețuiesc foarte mult și care atunci când am deschis acest proiect, a avut încredere și bucurie să fie prima voce care răsună de la microfonul podcastului meu. E profesor, părinte și prieten, și a educat generații întregi știind că istoria s-a scris și se scrie pe măsură ce o trăim. Nu e alergic la politică, dar pentru domnia sa, politica înseamnă lupta pentru putere, ori marea sa pasiune a fost lupta pentru cunoaștere. Nu se supără că unii asumă că ar fi naționalist și conservator, câtă vreme a fi naționalist înseamnă a iubi țara, și a fi conservator presupune a proteja tradițiile. Specialist în Evul Mediu, și totuși, unul dintre cei mai buni moderniști pe care îi cunosc. Nimeni nu unește în povești lumea veche și lumea nouă mai bine decât o face Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române. Iar duminică, la aniversarea a doi ani ai podcastului Avangarda, veți asculta un dialog despre manierele, credințele și istoria unei Românii declinată prin toate timpurile istoriei: trecut, prezent și viitor. Mulțumesc celor care de doi ani iubesc noutatea și stilul Avangardei mele.
#IoanAurelPop #IonuțVulpescu #Avangarda
Facebook: / ionutvulpescu.ro

Пікірлер: 38
@capreras
@capreras 4 ай бұрын
La multi ani domnului Ioan-Aurel Pop! Romania e norocoasa ca il are.
@alexbughaevsci2007
@alexbughaevsci2007 Ай бұрын
Un privilegiu sa ascultam un asemenea profesor. Jos palaria !
@daniarbectemir3626
@daniarbectemir3626 4 ай бұрын
Cu mare drag va ascult , Domnule Profesor , va mulțumesc, extraordinar material
@samrrr2009
@samrrr2009 4 ай бұрын
Mare OM, Mare CARACTER. Multumesc!
@user-nq1qg4cp3m
@user-nq1qg4cp3m 4 ай бұрын
Va multumesc pentru acest dialog.V-am urmarit cu mare drag,mi-ati bucurat sufletul asa cum ar fi facut-o un concert de Vivaldi.
@tasiatudor6163
@tasiatudor6163 Ай бұрын
MINUNAT♥️♥️♥️!!!!
@mydor2000
@mydor2000 4 ай бұрын
Multumim.
@dorinaniculeasa2128
@dorinaniculeasa2128 4 ай бұрын
D-le Vulpescu....jos pălăria!!! 🙏❤️
@tasiatudor6163
@tasiatudor6163 Ай бұрын
Pentru că nu găsesc cuvintele potrivite voi spune doar atît: ♥️🙏♥️
@user-df2gk3hj9z
@user-df2gk3hj9z Ай бұрын
Următorul PRESEDINTE al Romaniei. Il propunem si vă rog să-l sustinem. Singura personalitate demnă de functia de PRESEDINTE.
@Ghedar
@Ghedar 4 ай бұрын
Monarhia Salvează România! Bis!
@valeriadieaconescu5146
@valeriadieaconescu5146 4 ай бұрын
❤ 47:40
@victordiaconescu8923
@victordiaconescu8923 4 ай бұрын
Domnule academician, nu mai notati pe hartie.Cel mai bine se noteaza in Excel.De ce? Pentru ca are mai multe sheet-uri care se pot folosi pentru a sti in ce data s-a notat.
@victordiaconescu8923
@victordiaconescu8923 4 ай бұрын
Avem cele mai mici cheltuieli raportate la PIB pentru cercetare. Statul român cheltuie pe cercetare numai 17 euro/an/locuitor, de două ori mai puțin ca Bulgaria, de 20 de ori mai puțin ca media UE și de 30 de ori mai puțin ca Germania. Sergiu Moroianu, doctor la MIT
@getastefanovici58
@getastefanovici58 3 ай бұрын
Cu tot respectul d-le profesor ,as vrea sa știu dacă religiile creștine tradiționale care se închina Trinitatii dar și sfinților și icoanelor sunt religii polițiste sau monoteiste? Cu tot respectul va mulțumesc!
@victordiaconescu8923
@victordiaconescu8923 4 ай бұрын
ViiiJ, viij, vine inteligenta artificiala si rade tot. Copiii de azi trebuie sa traiasaca in lumea de maine.Nimeni nu stie ce vine.Omul va functiona cu un robot langa el pentru ca e nevoie de o memorie si o putere de calcul imensa ca sa traiesti.Traducerile din latina si greaca veche se vor face automat prin Google translate.Domnul academician e un erudit.Avem multe de invatat de la domnia sa.Dar viitorul se pare ca ne va smulge din dulcea nostalgie.
@violetyosu0118
@violetyosu0118 4 ай бұрын
Una este sa traduci,corect,daca se poate și alta să gândești în baza textului și a contextului și să-ți dezvolți inteligența.Si nu toți suntem aici egali,poate doar în fața legii.
@Cami12345...
@Cami12345... 4 ай бұрын
Deci aruncăm la cos umanioarele?
@samrrr2009
@samrrr2009 4 ай бұрын
Nici macar in fata legii, nu va faceti sperante@@violetyosu0118
@nitaviorel2062
@nitaviorel2062 4 ай бұрын
Îmi spunea un prieten, profesor de matematică, că de când sânt calculatoarele și telefoanele, elevii nu mai știu tabla înmulțirii și împărțirii ! Știm de la biologie că organele pe care nu le folosim, încet, încet, se atrofiază. Creierul omenesc, este tot un organ al omului, care se supune aceleiași reguli. Spre ce lume a viitorului ne îndreptăm ?
@Cami12345...
@Cami12345... 4 ай бұрын
Dar cum dezvolți funcțiile creierului implicate în învățarea acestor limbi clasice, latina și greaca( de ex:atenția, răbdarea, concentrarea, parcursul logic)care sunt comparabile cu procesele accesate când înveți matematică? Tot cu google translate? Inteligența artificială a ajuns sa rezolve și problemele de mate, fizică, chimie. Mai are deci vreun rost să învățăm ceva in logica dvs?
@victordiaconescu8923
@victordiaconescu8923 4 ай бұрын
Avem cele mai mici cheltuieli raportate la PIB pentru educație dintre toate țările UE. Legea 1/2011 prevede ca Educația să beneficieze de minim 6% din PIB, însă procentul nu a fost niciodată respectat. Ligia Deca, actualul ministru al Educației, a declarat chiar că bugetul pe 2023 alocat Educației, de numai 2,1% din PIB, cel mai mic din istoria recentă, ar fi „acoperitor”.
@user_____M
@user_____M 4 ай бұрын
"Educatia" facuta de stat e indobitocire. Daca vrei educatie platesti la privat cat face sau scoala acasa. In afara de cum sa fii sclav la patron, sa stii sa numeri si sa vorbesti cat ca sa te descurci la supermarket, nu vei "invata". Singurele exceptii sunt la invatamantul superior in profesii cum ar fi medicina sau Dreptul.
@andisfirlogea
@andisfirlogea 3 ай бұрын
Deja s-a abrogat (6%). Deci sunt linistiti, nu mai e nevoie de educatie!
@constantinvrabie3812
@constantinvrabie3812 3 ай бұрын
Când tu iei chenzina faci o listă de priorități??? Păi, faci! Altfel vei rămâne restant la facturi, de exemplu. Procentul de 6/100 s-a obținut prin șantaj!!😢😢😢😮😮😮
@victordiaconescu8923
@victordiaconescu8923 4 ай бұрын
Sistemul politic din Romania e o mizerie.Platita scump.Platita gras cand e vorba de politicieni.Platita gras justitia ca sa nu-i bage la pucarie.Restul nu conteaza.
@TheMihaiMarinescu
@TheMihaiMarinescu 4 ай бұрын
Dacă se calculează la ora de muncă, după politicieni, profesorii sunt cel mai bine plătiți salariați! Apropo, acum sunteți ca noi la muncă sau la căldurică, sărbătorind cu familia? 🙄 Fără profesori nu se poate și nimic nu avansează dar să nu exagerăm cu plânsul!
@AndreiHaiduc
@AndreiHaiduc 4 ай бұрын
"gramatica trebuie facută cu seriozitate". Forțarea - "trebuie făcută" - tocirii de reguli ale gramaticii cu "seriozitate" e neproductivă. La fel de neproductivă și inhibantă e forțarea studiului istoriei. Exprimarea - corectă din punct de vedere gramatical - se formează citind cărți scrise bine. Cititul cărților scrise bine necesită un efort similar cu învățarea unei limbi străine. Îi recomand lui Aurel (zic așa ca să dau de pamant cu "hero worship") să-l citească pe Herbert Spencer. Dacă va citi ce a scris Spencer despre sociologie îi va fi ușor. Dacă va citi ce a scris Spencer despre biologie îi va fi greu. La fel de greu cum îi este unui copil.
@constantinvrabie3812
@constantinvrabie3812 3 ай бұрын
Ai multe fracturi de logică. Regulile NU se tocesc, se exersează!!! Precum la matematica. Tinerii nu mai citesc nici macar cărți proaste, cu atât mai puțin cărți bine scrise. Apoi, un academician NU este un enciclopedist aidoma celui din Ev mediu. NU te da erudit că NU ești. Poate când vei citi multe rafturi de la bibliotecile universitare!!!
@JohnFrancis-ge2ff
@JohnFrancis-ge2ff 4 ай бұрын
Noi nu suntem un popor balcanic spune dl.I.A.Pop. A vorbit de identitatea nationala si importanta ei. A vorbit despre sindromul de inferioritate pe care l-ar avea gens-natio roman. Ce face Academia in acest sens. Nimic.
@aiziszizis2536
@aiziszizis2536 4 ай бұрын
Ba da, din punct de vedere istoric facem parte din spatiul cultural si spiritual balcanic.
@constantinvrabie3812
@constantinvrabie3812 3 ай бұрын
Dar tu ce ai făcut pentru țară?! Prin numeroase conferințe academicienii transmit mesaje importante pentru oameni, desigur dacă aceștia sunt dispuși să asculte!! Academia NU dă legi! Când e consultată își spune parerea. Academia scoate cărți pentru a pune în valoare cultura românească.
@ANDREI48
@ANDREI48 4 ай бұрын
Esti 0-0.
@valeriadieaconescu5146
@valeriadieaconescu5146 4 ай бұрын
❤ 47:40
Avangarda, cu Ionuț Vulpescu - invitat, Dumitru Borțun (sezonul 3, episodul 20)
1:19:09
Avangarda, cu Ionuț Vulpescu
Рет қаралды 6 М.
Despre identitatea românească | Academician - Ioan Aurel Pop
42:29
Facultatea de Istorie şi Filosofie
Рет қаралды 7 М.
didn't want to let me in #tiktok
00:20
Анастасия Тарасова
Рет қаралды 5 МЛН
Who enjoyed seeing the solar eclipse
00:13
Zach King
Рет қаралды 116 МЛН
Înapoi la argument cu Lucian Boia (@TVR Cultural)
47:50
Latinitatea răsăriteană a românilor - câteva considerații | Academician - Ioan Aurel Pop
41:33
Facultatea de Istorie şi Filosofie
Рет қаралды 1,2 М.
Avangarda, cu Ionuț Vulpescu - invitat, acad. Daniel Dăianu (sezonul 3, episodul 31)
1:15:32
Mic dejun cu un campion: Ioan Aurel Pop
47:14
TVR
Рет қаралды 41 М.
Avangarda, cu Ionuț Vulpescu - invitat, Dorel Vișan (sezonul 3, episodul 21)
1:15:20
Avangarda, cu Ionuț Vulpescu
Рет қаралды 18 М.
Acad. Ioan Aurel Pop - „Maramureşul… intrând pe furiş în Moldova”
37:59
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi
Рет қаралды 41 М.
„O lectie de istorie”- Academician Ioan Aurel Pop
1:00:57
Cromtel TV
Рет қаралды 33 М.
Avangarda, cu Ionuț Vulpescu - invitată, acad. Georgeta Filitti (sezonul 3, episodul 16)
59:05