Emlakçı Ne zaman Komisyona Hak Kazanır? Yer Gösterme Formu Nedir?

  Рет қаралды 2,389

Av. Murat Tezcan

Av. Murat Tezcan

Күн бұрын

Пікірлер: 38
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 7 ай бұрын
ÖNEMLİ NOT: Abone olan kullanıcıların soruları öncelikle yanıtlanacaktır.
@yesildoga8091
@yesildoga8091 7 ай бұрын
Pek de yanıtlanmiyor.!?
@alaraberberoglu4162
@alaraberberoglu4162 7 ай бұрын
Üstadim videolarınız çok bilgilendirici. Üslubunuz da akıcı ve anlasilir. 1.5 senedir severek takip ediyorum
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 7 ай бұрын
Çok teşekkürler 👍 bu yorumlar motivasyonumu arttırıyor 🙏
@ParadiseBodrum
@ParadiseBodrum Ай бұрын
Merhaba Murat bey, Alıcıya evi gösterdim ama maalesef yer gösterme belgesi imzalatmadım. Alıcı ve satıcıyla olan Watsapp yazışmalarımda her şey çok açık bir şekilde görünüyor benim aracı olduğuma dair. Bu durumda dava açabilir miyim, kazanma şansım var mı. Şimdiden çok teşekkür ederim ilginize
@hasanalitonyali
@hasanalitonyali 7 ай бұрын
Üstadım.Bu konuda bilgi vediğiniz için teşekkür ederim.ilginç olan aynı hapuda hem nikah hemde ölünceye kadar bamak gibi mesnetsiz bir paylaşım yapılması .Böyle bir konuyu yutube de bulamadım. Dedemin 1 eşi ölünce 2 eşi nikahlı olarak almıştır.Ancak evlendiği 2 eşin hiç çuğu yoktur. Yani ne bu nikahdan nede bundan önceki hayatından çocuğu yoktur.Dedemin ilk nikahından 1 erkek 1 kadın 2 evladı vardır.Bahse konu 120 m2 lik tapudur. Dedemin ilk eşinden olan annem kardeşinin hissesini satın almış ve tapuda sadece annem hissedardır. Birgün dedem 1988 de ölünce varislerin hisseleri topu da şöyle olduğunu gördük. dedemin 2 eşine Ölünceye kadar bakma akdi ile 120 m2 nin 60 m2 si 1/2 oranında hisse..Sonra da kalan hissenin 3/16 ben (23 m2 ) kalan hisse olan 1/3 yani 23 m2 abime düşmüştir..Ancak 2 eşe tekrar intikal olarak 15 m2 lik hisse verilmiştir. Bu arada bizde ben ve abim olarak 2 kardeşiz.Yani 2nci eş 120 m2 nin 10/16 sını ben ve abim 6/16 sını aldık. Sorumuz şudur.Bir erkeğin Nikahlı 2 inci eşine yasal nikahı olduğu halde yetmiyormuş gibi birde 2 eş kocasının malını zaten nikahlı olduğu kadar öLÜNCEYE KADAR BAKMAK AKDİ ile tapuda kayıt düşülmesi yasalmıdır.Zaten nikahı var..Birde yetmiyormuş gibi çocuğuda olmadığı için vede 2 eş de öldüğü için 10/16 lık hisse o günlerde hayatta olan ve şimdi öien tek 2 erkek kardeşine onlarda ölünce çocuklarına kalır. Konunun özü olarak nikahlı 2 eşin aynı mala ÖLÜNCEYE KADAR BAKMAL ŞARTI İLE İNTİKAL edilmesi artı aynı mala nikah dan gelen intikal yapılması yasal bir yanlış değilmidir. Kucak dolusu sevgiler saygılar sunarım.Esen kalınız
@yavuzeser
@yavuzeser 7 ай бұрын
Bilgiler ve emeğiniz için teşekkürler
@alipala8783
@alipala8783 7 ай бұрын
Murat bey yer gösterme tutanağını imzalayan kişi zaten almak yada kiralamak amaçlı geliyor, yani gaye belli, öyle farklı müşteriler geliyorki inanın fıkra gibi, bir dönem 3 kafadar teyzeyi farklı aralıklarla daire gezdirdim, tontonlara çay kahve ikramları vs. Alışkanlık haline geldi, en son dayanamadım kıramıyorumda tontikleri dedimki teyzelerim madem böyle arada toplanacağız bari altın günü yapalım😂, kısacası yer gösterme önemli bir hizmet, mazot yakıyoruz, zaman harcıyoruz vs. Vs. Komisyon ödemeyecek müşterinin emlak ofisinde ne işi var, yeri gösterdiğinizde alıcı emlakçıyı atlıyorsa zaten hoş bir durum değil.
@ferhatkasal7196
@ferhatkasal7196 Күн бұрын
Murat bey, bilgileriniz için çok teşekkür. Yer gösterme Formu ne kadar geçerlidir. Yani imzalama tarihinden itibaren geçerli süresi ne kadardır. Bilgi için teşekkürler Ferhat
@halukkaratas6271
@halukkaratas6271 5 ай бұрын
Yer formu imzalanması ama emlakcı benden komisyon istiyor. Ne yapabilirim?
@gokhan58944
@gokhan58944 3 ай бұрын
Merhabalar Murat Bey.Geçen sene ev kiralamıştık ev sahibine 1 kira 1 depozito verdik ayrıca emlakçı 1 kira da kendine komisyon aldı.Bu yıl aynı evde otumaya devam edicez ama emlakçı tekrar komisyon istiyor böyle bir şey var mıdır?Cevap verirseniz mutlu olurum.
@elitbilgi0
@elitbilgi0 6 ай бұрын
Hocam "bağlayıcılık iradesi"dediğiniz şey zorlama olmuyor mu. Şahıs sözleşmeyi imzalamış, sonra gitmiş almış. Süreci size bırakmamış, sizinle yürütmemiş. En nihayetinde almış veya kiralamış. Almadığı veya kiralamadığı taktirde sözleşmeye göre zaten bir talepte bulunulamaz. Ama almanın veya kiralamanın kendisi sözleşme süresi içinde bir irade değil midir? Fikir alma , bilgi edinme için bir ofise gittiğinde her türlü bilgi verilir. Ancak bir yer alabilirim veya kiralayabilirim diye bakıyorsa ve bunun sonucunda o yer alınmış ve ya kiralanmışsa bu bir iradedir. İrade en nihayetinde bir bakma, görme, değerlendirme ve eylemde bulunma sürecidir. "İrade sakatlığı" dediğiniz şey son noktada gayrimenkulü alarak veya kiralayarak kişinin kendisine fayda ama emlakçıya zarar veriyor. Bunu nasıl değerlendirmek gerek bilemedim.. Zira tüm sözleşmeler o an irade sakatlığına dayanılarak boşa düşürülebilir.
@halukkaratas6271
@halukkaratas6271 5 ай бұрын
yer gösterme formunun bir süresi varmı? Bugün evi gördüm ama 7 ay sonra satın aldım. 7 önce imzalanan yer gösterme formu geçerli mi?
@adsz6060
@adsz6060 7 ай бұрын
Açıklamalarınızda şunu anladım. Yer gösterme formunu imzalayan alıcılar bu yeri alsa da almasa da sözleşmede yazdığı için hizmet bedeli öder diye anladım.
@aysebursal7092
@aysebursal7092 7 ай бұрын
Avukat bey iyi akşamlar diliyorum.Çok üzgünüm şöyle ev sahibim % 200 zam istiyor 4 yıl oldu 5 ci yıla temmuzda giricem ne yapmam gerekiyor bilgilendirirseniz çok memnun olurum sağolun.
@rutrut174
@rutrut174 7 ай бұрын
Düzenleme yapilcak
@rutrut174
@rutrut174 7 ай бұрын
Çevre emsellere göre
@mehmetbaran6511
@mehmetbaran6511 7 ай бұрын
Ayşe hanım okudum. Ben avukat değilim ama sizlere yardım edeyim. Akıl vereyim. Şayet ev sahibinize tahliye taahhütnamesi imzalayıp vermişseniz ev sahibine tabisiniz. Bu şu demektir ev sahibinin kafasını bozmayın demektir. Sizleri çıkartır atar. Ayrıca ev sahibinize sakın TERS yapmayın. Alttan alın. Yani demek istiyorum ki o lokasyonda kiralar ne miktarda ise siz de ev kirasının rakamının yükselmesine razı olun. Bunları yapmazsanız şayet ev sahibiniz çıkartırsa bu defa mevcut piyasa üzerinden başka bir eve tutmak zorunda kalacaksınız. Taşınma masrafları, stres vs. astarı yüzenden sıkıntı olur. AVUKAT bu sorunun cevabını veremez. Cebinden çıkartıp size para mı verecek. Şayet TAH. TAH. vermediyseniz o halde hukuken didişebilirsiniz. Şayet ev sahibiniz şeyse (Kavgacı) mevcut durumda işiniz çok zorrrrrrrr. 3. sayfaya haber olursunuz. En iyisi orta yolu bulmaktır. EV SAHİBLERİ de haklıdır. Kim bilir ne şartlarda bu evi sahip oldu. Belki aldığı kira ile hayatını sürdürüyor. Belki o kiraya muhtaç. Belki kendisi de başka bir yerde kiracı. Belki onunda ev sahibi ona sıkıştırıyor. Bu kadar bilgi yeter.
@nhstolga
@nhstolga 7 ай бұрын
@@mehmetbaran6511 ev sahibi gibi konusuyorsunuz.
@mertkaratas3083
@mertkaratas3083 7 ай бұрын
Hocam ben bir yerin satışı için Mal sahibiyle Yetki sözleşmemiz yokken Sadece alıcıya yer gösterme belgesi imzalatarak yer gosterdim sonra karşı karşıya getirdik Alıcı sonradan daireyi mal sahibinden almış Ama biz İddia edemedik Satıcıdan yetki belgeniz yok dediler Sadece yet gostermeyle para alamazsın dediler , Sizin katılmıyorum dediğiniz noktada bakın adamın amacı niyeti kendi aramizdaki WhatsApp'tan yapılan konuşmaların hepsi baki fazlasiyla ama olmaz dediler 😐
@sinanakbas9714
@sinanakbas9714 7 ай бұрын
Emeğinize sağlık Murat Bey. 2.yil aynı kiracı ile kira kontratının yenilenmesi durumunda hizmet bedeli alma hakkı var mıdır ve yasal mıdır Eşlerden birisi ölmüş veya boşanmış olsa bile Şimdiden çok teşekkür ediyorum
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 7 ай бұрын
Değil
@sinanakbas9714
@sinanakbas9714 7 ай бұрын
Çok teşekkür ederim iyi çalışmalar dilerim
@ufuqarslan
@ufuqarslan 7 ай бұрын
Yetkilendirme sözleşmemiz yok ama yer gösterme formu düzenlemişiz..hak talep edebilecek miyiz?
@ferruhdeniz7114
@ferruhdeniz7114 6 ай бұрын
@AvMuratTezcan Murat bey merhabalar iyi çalışmalar. Yer gösterme belgesinin geçerliliği için ufuk beyinde sorduğu gibi satış yetki belgesinin verilmiş olmasına gerek var mi lütfen cvp yazarsaniz minnettar olurum saygılar.
@meltemozturk2713
@meltemozturk2713 6 ай бұрын
Yer gösterme formunu imzaladık ama kiralamadık veya satın almadık yine ücret ödenecek mi? Bu formda ucret yazar mı ?
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 6 ай бұрын
Hayır
@aidropkazan7818
@aidropkazan7818 7 ай бұрын
Videolarınızda bahsettiğiniz kararların künyelerini paylaşmama sebebiniz nedir? Önceden bahsettiğiniz kararı paylaşıyordunuz böyle bir karar yok siz sallıyorsunuz belki de nerden teyit edebileceğiz?
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 7 ай бұрын
Salladığımı düşünüyorsanız dikkate almayın videoları
@aidropkazan7818
@aidropkazan7818 7 ай бұрын
@@AvMuratTezcan Murat Bey, verdiğiniz bilgin doğruluğunu teyit edebilme imkanı sunmanızı belirttim. Sizin gibi bir avukata yakışmıyor böyle bir cevap efendim.
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 7 ай бұрын
Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin 2015/24945 E. Ve 2017/12617 K. 18.12.2017 tarihli kararında ifade ettiği şekilde “Her ne kadar, mahkemece, davacının satış işlemine aracılık yaptığı tarihte emlak danışmanlığı yapma yetkisinin bulunmadığı gerekçesi ile ücrete hak kazanamayacağından bahisle davanın reddine karar verilmiş ise de; davacının, davalı tarafça imza inkârında bulunulmayan 19/10/2011 tarihli yer gösterme belgesi ile hizmet verdiği ortadadır. Sözleşme gereğince hizmet bedelinin ödenmesi gerekir. Öyle olunca mahkemece Sözleşme değerlendirilip sonucuna göre hüküm kurulması gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir” Veya bir başka kararında Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2016/16603 E. 2019/285 K. 17.01.2019 tarihli kararında “Mahkemece; dava konusu taşınmazın sahibi olarak dinlenen tanık beyanları da dikkate alınarak ‘...yer gösterme tutanağına göre ve altındaki imza inkar edilmediğinden dava konusu taşınmazın davacı tarafa gösterildiği kabul edilse bile, davacının, mal sahibi ile da valiyi bir araya getirmediği gibi sözleşmenin kurulmasına da aracılık etmediği, davacı tarafın dayandığı yer gösterme belgesinin 03/11/2012 tarihli olup sözleşmenin bağlayıcılığı açısından bir süre ihtiva etmediği, saatisin uzun süre geçtikten sonar 26/04/2013 tarihinde gerçekleştiği, aradan geçen bu zaman dikkate alındığında sözleşmenin bağlayıcılığı için makul sürenin asilmiş olduğu Hukuk Genel Kurulu önüne gelen uyuşmazlıkta ise (7 HGK, Esas No: 2014/859, Karar No: 2016/428, Karar Tarihi: 30.03.2016 ) “22.9.2010 tarihli “Yer Gösterme Sözleşmesi” uyarınca davacının tellaliye ücreti almaya hak kazanıp kazanamayacağı noktasında toplanmaktadır… Yukarıda belirtildiği üzere tellallık(simsarlık) ilişkisi, tellal(davacı) ile is sahibi(davalı) arasında yapılan bir sözleşme ile kurulur. Gayrimenkul tellallık sözleşmesinde taşınmaz maliklerinin imzasının bulunmasına gerek bulunmamaktadır. Simsarın aracılık ettiği asil sözleşmenin is sahibi ile üçüncü kişi arasında kurulması ile simsarın ücret alacağı doğar. Eldeki davada taraflar arasında 22.09.2010 tarihli “yer gösterme sözleşmesi” imzalanmış olup, davalı sözleşmedeki imzaya itiraz etmemiştir. Hal böyle olunca yerel mahkemece, sözleşmede belirtilen ilkeler çerçevesinde inceleme yapılarak sonucuna uygun karar verilmesi gerekirken, sırf yer göstermeye dayalı ücret talep edilemeyeceği gerekçesi ile yazılı seklide karar verilmesi doğru olmamıştır” Yargıtay 3. Hukuk Dairesinin 2020 tarihli bir kararında ise (Esas No: 2020/4536 Karar No: 2020/5245 Karar Tarihi: 01.10.2020) “Taraflar arasında imzalanan 08/09/2013 tarihli ve "Gayrimenkul yer Gösterme Belgesi" başlıklı belgenin incelenmesinde, "...Söz konusu taşınmazlardan herhangi birini şahsım, annem, babam, çocuklarım ile 3. derece de dâhil olmak üzere kan ve sıhri hısımlarım, ortağı ve idarecisi bulunduğum şirket ve şirketin ortak olduğu kuruluşlar tarafından, satın alındığı/aldığım takdirde, satın alma bedelinin KDV dâhil %3 ünü, kiralandığı/kiraladığım takdirde ise bir aylık kira bedeli kadar komisyon ücretini, emlak komisyoncusuna kiralama veya satın alma tarihinden itibaren 2 gün içinde ödemeyi kabul ve taahhüt ediyorum" şeklinde maddenin bulunduğu anlaşılmaktadır. Davalının eşi tarafından, sözleşmede, adresi yazılı olan taşınmazın 19/09/2013 tarihinde satın aldığı açıktır. Ancak “eş” sözleşmede sözü edilen kişiler arasında açıkça sayılmadığından cezai şartın koşullarının oluşmadığı kabul edilmelidir. Bu durumda mahkemece, anılan sözleşme” kontrol etmeniz için bir iki karar.
@sefergok9148
@sefergok9148 6 ай бұрын
Yorumla birlikte karar isteyen izleyici avukatımız emekle oluşturduğu video izleyip sallama gibi bir ifade kullanmanızı üslup olarak kınıyorum avukata saygısızlıktır Eğer kararın künyesini istiyorsanız Efendi isteyebilirsiniz
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 6 ай бұрын
@@sefergok9148 teşekkürler nezaketiniz için.
5 ÖNEMLİ EMLAK SÖZLEŞMESİ, BİLMEDEN ALIP SATMAYIN! 20/08/2024
29:09
Gayrimenkul Okulu
Рет қаралды 11 М.
Quando A Diferença De Altura É Muito Grande 😲😂
00:12
Mari Maria
Рет қаралды 45 МЛН
Enceinte et en Bazard: Les Chroniques du Nettoyage ! 🚽✨
00:21
Two More French
Рет қаралды 42 МЛН
VIP ACCESS
00:47
Natan por Aí
Рет қаралды 30 МЛН
Tuna 🍣 ​⁠@patrickzeinali ​⁠@ChefRush
00:48
albert_cancook
Рет қаралды 148 МЛН
MİRASTAN MAL KAÇIRMA HAKKINDA HERŞEY
18:11
Av.Murat Tezcan
Рет қаралды 74 М.
Kira Vergisi Verecekler Mutlaka İzlemeli
20:05
Av.Murat Tezcan
Рет қаралды 163 М.
Kapora / Kaparo Nedir | Kaporanın İadesi Mümkün müdür?
8:16
Av. Oğuz Yavuz
Рет қаралды 13 М.
KAMULAŞTIRMA DAVALARINDA YENİ DÖNEM
19:10
Av.Murat Tezcan
Рет қаралды 8 М.
Quando A Diferença De Altura É Muito Grande 😲😂
00:12
Mari Maria
Рет қаралды 45 МЛН