Българско военно чудо: Дравската операция ∣ Анимация

  Рет қаралды 198,964

Българска история

Българска история

6 жыл бұрын

» Документалната поредица „Българско военно чудо" е съвместен проект на сдружение „Българска история" и на ЗАД „Армеец", който пресъздава най-големите постижения на българската армия в периода петте войни след Освобождението на България. Целта на поредицата е да напoмни за огромната сила, която българският народ притежава, когато е обединен, като едновременно с това направи тези исторически епизоди интересни за широката публика.
» В десетия последен епизод на поредицата ви представяме славната Дравска операция. Втората световна война е към своя край, а България се оказва в конфликт с почти целия свят. След преврата на 9-и септември, новите управляващи се опитват да смекчат обстоятелствата и сключват примирие с Антихитлеристката коалиция. В началото на 1945 година Втори и Трети Украински фронт приближават Будапеща. За да защитити подстъпите към Берлин и Виена, Германското командване решава да предприеме контранастъпление. На пътя на атаката застава Първа българска армия с численост 130 000 души, която осигурява крайния южен фланг и тила на Трети Украински фронт. Задачата на българите е твърде отговорна, но те не разполагат с достатъчно модерно оръжие и имат едва 25 танка. Драматичната схватка с доскорошния съюзник - Германия, записва с кървави букви славната Дравска епопея, обезсмъртила имената на хиляди български воини.
Приятно гледане!
» Филмите от поредицата разполагат както с английски субтитри, така и с български за сънародниците ни с увреден слух. Желаем ви приятно гледане!
⏩ Плейлист "Българско военно чудо": • Българско военно чудо
✔ Подкрепи ни в Patreon: / bulgarianhistory
✔ Сайт "Българска история": bulgarianhistory.org/
✔ Магазин "Българска история": bulgarianhistory.shop/
✔ Страницата ни във Фейсбук: / bulgarian.history1
✔ Намерете ни и в Инстаграм: / bulgarianhistory
🌠 Превод на английски: www.cometenglish.com/pages/home
#Animated #WW2 #Documentary

Пікірлер: 269
@vkysko
@vkysko 6 жыл бұрын
Когато бях ученичка историята не ни се преподаваше както трябва,тези клипове възвърнаха интереса към историята ни и сега научавам толкова много неща всеки нов клип го споделям с цел моите познати да се образоват спрямо славната ни история и да си припомнят колко силен е духа на българина Благодаря ви
@krasip3840
@krasip3840 4 жыл бұрын
не
@petarkolev6928
@petarkolev6928 2 жыл бұрын
Не ни се преподаваше тогава, както трябва, не се преподава и сега на младите. Има причина е така! За съжаление.... Но, ето, благодарение на този уникален канал научаваме ние много нови ИСТИНИ, които може да предадем на децата ни! И така тази отвратителна американизация, която ни унищожава като нация може да бъде счупена на две и отново да просъществува българският дух и гордост! Аз съм сигурен, че това ще стане, колкото и да е бавен този възродителен процес!
@Veselinius_III
@Veselinius_III Жыл бұрын
@@petarkolev6928 Не мога да бъда по-съгласен с теб...ДАНО СКОРО СЕ СЪБУДИМ!!! 🤍💚❤
@user-xe3nb7kl9t
@user-xe3nb7kl9t 2 жыл бұрын
Память павшим болгарам !!! Слава Болгария!!
@A.R.S-25
@A.R.S-25 6 жыл бұрын
Да живее Майка България! 🇧🇬
@denissvetlozarov1332
@denissvetlozarov1332 4 жыл бұрын
Вечна Памет на Истинските Български Мъже 🇧🇬🇧🇬🇧🇬
@user-gj6tz5cr3q
@user-gj6tz5cr3q Жыл бұрын
Адмирации, продължавайте в същият дух, всеки път нещо ново научавам от вас. Благодаря ви! България още е жива.
@hristoivanov8665
@hristoivanov8665 6 жыл бұрын
Прадядо ми е Герой от тази Битка има 4 медала. Вечна памет на Загиналите, за съжаление на празно.
@TheJohnnyrosko
@TheJohnnyrosko 5 жыл бұрын
всъщност тази битка е ключова и въобще не е било напразно
@Andrey-dn3bd
@Andrey-dn3bd 5 жыл бұрын
Брат тази битка ни е запазила де факто Южна Добруджа от съюзническите войски
@hristoivanov8665
@hristoivanov8665 5 жыл бұрын
@@TheJohnnyrosko Напразно е за съжаление . На Парижката Конференция 1946 , България е обявена за ,,агресор,, и за поразена държава. В Историята на постсъветското пространство в това число и на днешна Русия, България е дамгосана като предателска страна и никой не я брои за съвоюваща държава, или поне за държава помогнала в битките срещу нацистка Германия , въпреки че от Октомври 1944г., Българската армия воюва срещу немците като съюзник на СССР в рамките на трети украйнски фронт. За съжаление този факт е изтрит с гумичка от Руската история , както и на другите славянски страни или никога не е отбелязван, все едно че не е било.
@hristoivanov8665
@hristoivanov8665 5 жыл бұрын
@@Andrey-dn3bd Не е точно така , Южна Добруджа е възстановена съгласно Крайовската Спогодба между България и Румъния в 1940г . , с Лобирането в полза на България на Хитлер и Сталин, които тогава са единодушни, че Южна Добруджа следва да се върне на България. Връщането на Южна Добруджа не е свързано с другите събития до края на ВСВ.1946 г. България е обявена за агресор и за победена страна на Парижката мирна конференция.
@TheJohnnyrosko
@TheJohnnyrosko 5 жыл бұрын
@@hristoivanov8665 Имаш право, думите ти имат смисъл. Все пак Дравската битка се е случила и провела с победоносни маневри от много от нашите дядовци- за т'ва трябва да помним и да се гордеем. Оттам можем да си зададем въпроса и да размишляваме дали ако не участвахме в отечествената война, южна добруджа щеше да остане в България след 1946?? Защото дори румънските нацисти да са си убивали евреите, като дойде червения ботуш и северните ни комшии веднага нападнаха немците, също както нас....Toчно от Парижката мирна конференция Северна Трансилвания е решена да бъде в Румъния. Ако на парижката мирна конференция беше решено нещо друго относно границите в Югоизточна Европа, крайовската спогодба отиваше в правното небитие, г-н Иванов.
@user-yq2dt8wl5p
@user-yq2dt8wl5p 2 жыл бұрын
Дядо ми е участвал! Командир на пехотна рота! Поклон! Вечна Памет!
@user-gd3xw7gx2b
@user-gd3xw7gx2b 2 жыл бұрын
Вечна слава на нашите Герои!
@stanstagon4532
@stanstagon4532 6 жыл бұрын
Благодарим на екипа Ви. Много добри серии. Изобщо цялата поредица придава страхотен емоционален заряд. Да живее България :)
@vggergineka
@vggergineka 6 жыл бұрын
Stan Stagon Ⰴⰰ ⰶⰹⰲⰵⰵ Ⰱⱏⰾⰳⰰⱃⰹⱑ!
@megiilieva9552
@megiilieva9552 5 жыл бұрын
Ние сме на най-хубавото географско място и завистта на съседите ни е огромна.Но когато зависи от българските мъже да пазят БЪЛГАРИЯ няма колебание . Много е хубава нашата РОДИНА и дано е ВЕЧНА!!!!!
@user-uo2he3uz7f
@user-uo2he3uz7f 6 жыл бұрын
Излагате много интересни неща в клиповете!Продължавайте все напред☺☺☺
@christianivanov7717
@christianivanov7717 Жыл бұрын
Не трябва да водим чужди битки, не трябва да се държим нито за Русия, нито за САЩ и запада, трябва да гледаме собственото благо и най-добро за Родината. България за Българите
@user-dy9yd6wg5y
@user-dy9yd6wg5y 5 жыл бұрын
Поклон пред българските герои!
@damianpetkov4499
@damianpetkov4499 Жыл бұрын
Дядо ми светла му памет влиза в казарма 1943 и излиза след края на войната!Уважаваше цар Борис Трети.Но беше комунист.Разказвал ми за тази битка и въпреки всичко говореше с огромно уважение за немците.Както си спомням говореше,че целият ни народ ги е уважавал.Това не е спряло нашите войници да ги разгромят!Слава на българските войни!
@VitoBoginski
@VitoBoginski Жыл бұрын
А что твой дед говорил о русских?
@mileniliev8618
@mileniliev8618 11 ай бұрын
​@@VitoBoginski искаш ли да ти кажа! Едните са били хора другите диваци! Немците никога не са мародерствали в България, докато руснаците са го правили! Това е действителен факт и единствено защото са ни помогнали за освобождаването, не сме ги наказали!!!
@petarkolev6928
@petarkolev6928 2 жыл бұрын
Уникално видео, както винаги! Благодаря
@user-mj6vz4zn1g
@user-mj6vz4zn1g 4 жыл бұрын
Пра Дядо МИ, има 2 медала за храброст в тази битка. Слава и ПОКЛОН на загиналите БОЙЦИ.......!!!!
@Rojy1B
@Rojy1B 3 жыл бұрын
Запишете вашите роднини, участвали във войната, на този сайт: www.moypolk.ru Внимателно попълнете района: България, град/село/.
@jangofett5720
@jangofett5720 2 жыл бұрын
Прадядо ми е участвал в боевете! Вечна памет!
@jorroveliki4461
@jorroveliki4461 3 жыл бұрын
БЪЛГАРИТЕ, здраво се бият!
@stanislavpetrov1017
@stanislavpetrov1017 2 жыл бұрын
Тази история ми беше разказвана от моят дядо ХРИСТО, който е бил там Родом Силистренско Слава на паметта му и мир на душата му ловджия прав и корав до край без бастун си отиде на 93години. Христо Кюприята.
@iamfreek9614
@iamfreek9614 6 жыл бұрын
благодаря много за клипа!!!
@iskrenjotinov1734
@iskrenjotinov1734 2 жыл бұрын
Където и да има битки в историята с Български войски винаги противника е повече но сме го побеждавали,защото сме имали по умни пълководци. поклон пред загиналите войници
@radoslavangelov6953
@radoslavangelov6953 Жыл бұрын
Не само по умни но и по СМЕЛИ!
@radoslavrangelov4866
@radoslavrangelov4866 5 жыл бұрын
Моят прадядо е участвал в битката за Драва Соболч и е възнаграден с два медала за храброст български и руски.По негови спомени от цялата негова рота са оцелели около 15 човека.
@Rojy1B
@Rojy1B 3 жыл бұрын
Запишете вашите роднини, участвали във войната, на този сайт: www.moypolk.ru Внимателно попълнете района: България, град/село/.
@user-ot1em2lr7r
@user-ot1em2lr7r 2 жыл бұрын
Моят е тежко ранен там, последствие умира в болницата Печ. Подофицер Анастас Колев Ташев, родом от с.Орешец, обл. Асеновград. Вечна памет! И нека всички, които се опитат да пребоядисат кръвта им намерят своето възмездие!
@user-ot1em2lr7r
@user-ot1em2lr7r 2 жыл бұрын
Интересно ми е да обменя информация, ако са ти разказвали нещо от първа ръка от дядо ти. Моя е бил в 57-ма Драмска дивизия, 2-ра пехотна рота.
@VitoBoginski
@VitoBoginski 11 ай бұрын
А что он говорил о русских, мне наши дедушки рассказывали, что они с болгарами друг за друга стояли в сражении.
@svilenstanchev271
@svilenstanchev271 6 жыл бұрын
Ще можете ли да направите битката в Константинопол където хан Тервел разбива Арабския Халифат и е наречен спасител на Европа?
@BulgarianHistory1
@BulgarianHistory1 6 жыл бұрын
Здравейте! "Българско военно чудо" разглежда 10 постижения на Българската армия след Освобождението. Имаме един кратък филм, посветен на тази битка от друг наш проект - "Viva History". Заповядайте линк: www.vivahistory.bg/events/?slideID=2
@k.k.9923
@k.k.9923 5 жыл бұрын
Не бих могъл да кажа, че се гордея с тази битка, историята е комплексна.
@IYI115
@IYI115 6 жыл бұрын
Работата е че България няма ни един пиятел в тоя свят ! Всички са ни завиждали и са искали нашето унищожение по едно или друго време ! Самички сме !
@vggergineka
@vggergineka 6 жыл бұрын
Qni Dimitrov... не е точно така... но завистници има...
@dimitarkinchev3090
@dimitarkinchev3090 5 жыл бұрын
Завистта се появява веднага след Освобождението 1878г. и можем да го видим в териториалното разцепване на България на Берлинския конгрес. От цяла западна Европа (тяхната ма**ца) са се появили претенции към нашите апетитни територии на новородената българска държава. А ако трябваше да се изправят срещу турския аскер, щяха да се оакат. Интересно ми е защо Австро-унгарците не дадоха едно рамо на руснаците против османлиите, ей така заради старите им сметки с фесовете? Ами великите германци с техния Бисмарк, ами французите...??? ТОВА СА ЕДНИ ОТ НАЙ-СРАМНИТЕ ВРЕМЕНА ЗА ЕВРОПА.
@radoslavpetkov
@radoslavpetkov 5 жыл бұрын
Не сме сами... Имаме себе си.... Вред, адски огън в боен ред, вървяхме ние все напред!
@radoslavpetkov
@radoslavpetkov 5 жыл бұрын
Върху наще бойни каски сутрешна роса блести.... Щиковете бойни бляскат, крачка не забавяй ти.... Може слънце да напиша, може дъжд да завали, Но помни, че ти кашик си и, че трябва да вървиш.... Може раницата твоя, може двойно да тежи и оръжието бойно рамото да нарани... Боен дух и жива сила знамето ни да спасим!
@T13Y24
@T13Y24 5 жыл бұрын
Accelerated, рано ти е още за тия сериозни теми... Ако Бог не съществуваше тая държавица нямаше да я има отдавна на картата като се има предвид колко пъти е била на ръба, колко пъти се е измъквала измежду капките и колко мощни врагове е имала и има.
@user-dr4ye3vk1y
@user-dr4ye3vk1y 4 жыл бұрын
Браво, много хубави и обучаващи филмчета.
@user-gm8ov6oi9b
@user-gm8ov6oi9b 4 жыл бұрын
Поздравления, колеги! Поредният отличен проект! Бихте ли могли да направите подобен клип и за Мурската операция, което е непосредствено след Дравската епопея? Благодаря! Поздрави!
@mariaberkics3305
@mariaberkics3305 4 жыл бұрын
All young and old people who died were victims, my grandparents lived then in Podravina, the darkest Christmas was for them in 1944, in Bolho near the river DRAVA.
@nikichanbg8315
@nikichanbg8315 5 жыл бұрын
Аз съм на 12 години и тези клипове да ми много интересни а и половината го учим в училище
@BulgarianHistory1
@BulgarianHistory1 5 жыл бұрын
Радваме се, че ти харесват! :)
@cinota1704
@cinota1704 4 жыл бұрын
ПРОБЛЕМА Е ЧЕ УЧИТЕ САМО ПОЛОВИНАТА!!!! АКО СМЕЯ ДА ТВЪРДЯ ДАЖЕ И ПОЛОВИНАТО ОТ ТОВА КОЕТО ГО УЧИТЕ СА ЛЪЖИ!!!
@svilenstanchev271
@svilenstanchev271 6 жыл бұрын
А ще направите ли за всички бунтове на България срещу Османците които е водили преди Освобождението през 1878
@user-ye6in3hi7u
@user-ye6in3hi7u 4 жыл бұрын
А също много ви благодаря за видеото
@xxsniperwolfxx99
@xxsniperwolfxx99 5 жыл бұрын
Много ми харесват вашите видеа и ги споделам в Фейсбук и други социални мрежи!!👍👍
@asagadam550
@asagadam550 5 жыл бұрын
4:33 хвърляли са каруцарите да ги псуват ли :D
@nikolaivanov3344
@nikolaivanov3344 3 жыл бұрын
Тва беше добро
@djnuclearbulgaria2841
@djnuclearbulgaria2841 5 жыл бұрын
Прадядо ми е бил свързочник при рейдовете на Драва и Мур. Върнал се е жив и има 3 медала.
@Rojy1B
@Rojy1B 3 жыл бұрын
Запишете вашите роднини, участвали във войната, на този сайт: www.moypolk.ru Внимателно попълнете района: България, град/село/.
@vasilshiderov7746
@vasilshiderov7746 3 жыл бұрын
Баща ми е герой при боевете на река драва два пъти раняван и продължава да се бие. Награден с два медала за храброст. Вечна му память.
@user-ws2sv1cm9y
@user-ws2sv1cm9y 3 жыл бұрын
Дядо ми е бил командир на 20 г е бил тогава.олОцелял е макар и прострелян в коремната област живя до 78г имаше много медали около 20
@Rojy1B
@Rojy1B 3 жыл бұрын
Запишете вашите роднини, участвали във войната, на този сайт: www.moypolk.ru Внимателно попълнете района: България, град/село/.
@zoiabagaioko4201
@zoiabagaioko4201 Жыл бұрын
Дядо ми е участвал в боевете при Драва соболч! ВЕЧНА СЛАВА !
@VitoBoginski
@VitoBoginski 11 ай бұрын
О что он про русских говорил, ибо наши дедушки говорили, что болгары всегда их встречали с вином и сладостями.
@ralitsadimova9623
@ralitsadimova9623 4 ай бұрын
Моят прадядо е бил редник в тази битка и убит при р.Драва, оставя прабаба ми с две деца (моята баба и сестра й), с думите: Дръжте се заедно, слушайте ми думата, така ще сте силни!. Баба ми си спомня този ден като все едно е вчера, когато го вижда за последно. Всяка община регистър на паметници и паметни плочи с имената на всички участвали в двете войни (1ва и 2ра световна), разпределени по градове и села, откъдето са загиналите. Аз намерих на моят прадядо името в регистъра на община Бургас.
@mosheperetz8025
@mosheperetz8025 3 жыл бұрын
Пра дядо ми е загинал тук...
@user-ge1sy9yv7b
@user-ge1sy9yv7b 6 жыл бұрын
31-ви Силистренски полк (Железния) участва в тези битки!
@krasimirtodorov587
@krasimirtodorov587 3 жыл бұрын
Дядо ми е бил там. Един от ранените.
@Rojy1B
@Rojy1B 3 жыл бұрын
Запишете вашите роднини, участвали във войната, на този сайт: www.moypolk.ru Внимателно попълнете района: България, град/село/.
@WalterSalamanca-qk6bm
@WalterSalamanca-qk6bm 6 жыл бұрын
Гадно, че свърши поредицата но поне си припомнихме славните битки. Ще бъде интересно да направите клип и за Битката при Кербала през 2004 година където Българи и Поляци разбиха терористичните бунтовници. Войната ,която Съединени щати и Великобритания започнаха може да не е в интересите на България но подобна велика битка не бива да бъде забравена.
@radoslavpetkov
@radoslavpetkov 4 жыл бұрын
Разярен Българин по - страшен от атом!!
@pehomg
@pehomg 4 жыл бұрын
Има полско-български игрален филм Кербала. Заслужава си да се гледа.
@user-bq5lr6dq6b
@user-bq5lr6dq6b 3 жыл бұрын
@@MisterJovke На какво се смееш Глупако?! 😠😡☠️💀
@hristiqng
@hristiqng 2 жыл бұрын
И аз имам прадядо който е участвал, и медали е имал, ама дядо ми май ги е загубил някъде из къщата. Като отида на гости за по дълго време ще ги намеря!
@LeoInvictus
@LeoInvictus Жыл бұрын
Намери ли ги?
@nikolaispirtov642
@nikolaispirtov642 2 жыл бұрын
Пра дѣдо ми беше вѣтеранъ от драва той имаше 2 кръста за храбрость почина на 97 слава на падналитѣ и здраве на останалитѣ вѣтерани колкото и да са малко
@thehater222
@thehater222 4 жыл бұрын
Дядо ми или прадядо ми е участвал в Дравската операция.
@bluscoutsfm2474
@bluscoutsfm2474 3 жыл бұрын
Пра дядо ти най вероятно. Моя пра дядо е бил танкист през втората световна.
@user-iw9ty9bo2h
@user-iw9ty9bo2h Жыл бұрын
Дядо ми, Бог да го проси, е бил на другия фронт, в Сърбия ... Служил е мерач на гаубица ..., говореше, че е имало дни с такава стрелба, че затвора на гаубицата е отказвал да отвори от прегряване ..
@pandabear1351
@pandabear1351 6 жыл бұрын
Моля ви направете епизод за Шипка
@BulgarianHistory1
@BulgarianHistory1 6 жыл бұрын
Здравейте! Епизодът е част от поредицата "Българско военно чудо", която проследява хронологично 10 бележити сражения на Българската армия след Освобождението. Все още нямаме видеа, посветени изцяло и по-подробно на Шипченската епопея, но имаме кратък филм за Освобождението от друг наш проект, в който е включена въпросната битка. Заповядайте линк: www.vivahistory.bg/events/?slideID=6
@evieignatova1278
@evieignatova1278 6 жыл бұрын
Сражението на река Арджеш (декември 1916) ?
@krasimirtodorov587
@krasimirtodorov587 2 жыл бұрын
Моят дядо е воювал там и е ранен. Казваше, че срещу тях не е имало германци, а хървати и украинци. Техен командир е бил ген . Льор, роден в Румъния.
@LeoInvictus
@LeoInvictus 2 жыл бұрын
Можете ли да разкажете нещо повече?
@krasimirtodorov587
@krasimirtodorov587 2 жыл бұрын
@@LeoInvictus да, той е бил в Първа българска армия на ген . Стойчев. Разказвал ни е за нападението на 06 март 1945 год. В отделението им е паднала мина, или снаряд, или бомба. Трима са били убити, а той ранен. Взимал е патрони и от убитите и ранил или убил двама . След това загубил съзнание и го помислили за убит. Когато се свестил, бил превързан и оставен в окопа. Цяла седмица лазил по шафарите до реката като гущер и се криел. Върнал се с рана на крака, която зараснала след година. Погребахме го през 1986 г . с медал наше дело правое мьй победили. Това ни е разказвал. Казваше се Яне Василев Георгиев от село Покровник, Благоевградско.
@LeoInvictus
@LeoInvictus 2 жыл бұрын
@@krasimirtodorov587 Благодаря за информацията 😊☺☺
@krasimirtodorov587
@krasimirtodorov587 2 жыл бұрын
@@LeoInvictus защо се интересувате, ако не е държавна тайна? Вие историк ли сте, или само хоби?
@LeoInvictus
@LeoInvictus 2 жыл бұрын
@@krasimirtodorov587 Хоби.
@martinchojosifov2814
@martinchojosifov2814 4 жыл бұрын
Моят пра дядо се е бил на Драва (Драва Соболч).
@Rojy1B
@Rojy1B 3 жыл бұрын
Запишете вашите роднини, участвали във войната, на този сайт: www.moypolk.ru Внимателно попълнете района: България, град/село/.
@aleksk4151
@aleksk4151 6 жыл бұрын
BATTLE OF KLOKOTNITSA!
@user-ot1em2lr7r
@user-ot1em2lr7r 2 жыл бұрын
Ако някой случайно знае нещо повече за Анастас Ташев-Ташо. Тежко ранен е в Драва Соболч , да пише. Умира в болница в Печ. Посмъртно награден с Орден за храброст от Дравската епопея. Улицата в с.Орешец носи неговото име. Поклон пред дедите ни!
@uragan1384
@uragan1384 6 жыл бұрын
The small Stalin grad
@georgikalinov9823
@georgikalinov9823 2 жыл бұрын
The grandpa of my mom fought in this battle, he lost hes leg from a german bomb, He died in 2013 from old age and he always did a speech in he's smal village where he grew up.The name of the smal village is Iskra
@tursesht
@tursesht Жыл бұрын
Браво за героизма и лека му пръст! Ама не успя ли да те научи, поне да пишеш на български? 😅
@yuriylenev4884
@yuriylenev4884 2 жыл бұрын
А на мен татко ми е участвал и в Дравската и в Мурската и в Клагенфуртската битки...и за награда след 1944 4 години в лагер... Пак добре, че роднините му успяват да го извадят... Иначе сега нямаше да ме има...
@VitoBoginski
@VitoBoginski Жыл бұрын
А что он говорил о русских?
@user-io7mb3yp8s
@user-io7mb3yp8s 6 жыл бұрын
Ще има ли още от тези клипчета от този период? Много са интересни.
@BulgarianHistory1
@BulgarianHistory1 6 жыл бұрын
Здравейте! Поредицата беше само 10 епизода и уви, Дравската операция е последна, но поради възникналия огромен интерес, екипът ни предвижда продължение на проекта. Засега не можем да се ангажираме с дати, но само споделяме, че от седмица насам готвим бонус епизод по случай трети март. Следете ни за бъдещо продължение и други поредици! :)
@BulgarianHistory1
@BulgarianHistory1 6 жыл бұрын
We are looking forward to continue this project with more battles. Alas this will take some time to preparate. Because of the big attention to these series we're going to release a bonus episode in ten days. :)
@Rojy1B
@Rojy1B 3 жыл бұрын
Запишете вашите роднини, участвали във войната, на този сайт: www.moypolk.ru Внимателно попълнете района: България, град/село/.
@jaguarworkz9303
@jaguarworkz9303 2 жыл бұрын
Пра дядо ми е служил като телефонист в битката
@stoyanjelev
@stoyanjelev Жыл бұрын
Баща ми е участвал в тази битка има орден от маршал Толбухин.
@danielivanov131313
@danielivanov131313 Жыл бұрын
31-ви силистренски пехотен полк при Драва си печелят прозвището "Железвия"! България има една Желязна дивизия - 1-ва софийска и един Железен полк - 31-ви пехотен полк от Силистра! Слава на героите!
@pavkatapavkata7912
@pavkatapavkata7912 4 жыл бұрын
Направете клипове за Българските Царе. ☺️
@Dian_Borisov_SW
@Dian_Borisov_SW 6 жыл бұрын
Много добри серии. Много слаб завършек.
@user-fh3xh1vi8t
@user-fh3xh1vi8t 4 жыл бұрын
Коя е песента ?
@radoslavradoslavov1964
@radoslavradoslavov1964 6 жыл бұрын
продължи с войните от втората световна
@kristiqn9924
@kristiqn9924 5 жыл бұрын
ооо сали
@kristiqn9924
@kristiqn9924 5 жыл бұрын
:ДДДД
@user-jk5su7ol3t
@user-jk5su7ol3t Жыл бұрын
Моя дядо също е пряк участник в тия битки , но това което ми разказа няма нищо общо с това което гледам тук . Първо германците са били по малобройни но с по добра и укрепена позиция. "ОРЪДИЕ ДО ОРЪДИЕ и много картечници" това бяха неговите думи . Германците пращат парламентьори на които молбата им е била : "За нас войната свърши , дайте ни няколко дена да се изтеглим , прибираме се в къщи ".Нашето командване обаче да се натегне на новите си приятели (ссср) заповядва атака по целия фронт.Така цял един полк е бил унищожен още при навлизането в реката и още много при щурма на укрепленията . А дали е трябвало да се изчака няколко дена или да се пратят на унищожение няколко полка времето е показало.България не е страна победител и си плаща със кръв и пари за репарации. Благодаря за труда ви да направите това видео , но аз лично вярвам на думите на дядо ми а не на това което вие показахте .
@alexto4300
@alexto4300 Жыл бұрын
винаги сме от грешната страна!!! Винаги!!!
@ivaylokolev
@ivaylokolev 5 жыл бұрын
Баба ми е била там... Как разправя за Катюшите само.
@Rojy1B
@Rojy1B 3 жыл бұрын
Запишете вашите роднини, участвали във войната, на този сайт: www.moypolk.ru Внимателно попълнете района: България, град/село/.
@ivaylokolev
@ivaylokolev 3 жыл бұрын
@@Rojy1B OK
@kokcho2321
@kokcho2321 2 ай бұрын
Моят пра дядо е развал на моята майка как е било на фронта . Също има и медалии
@G.Kolaksazov
@G.Kolaksazov 4 жыл бұрын
Това "парче" на 0:49 от Турция, направо го пишете нашо
@dimitrinagaidarova8725
@dimitrinagaidarova8725 Жыл бұрын
И моите дядовци са били фронтоваци! Снимките на единия още стоят във всекидневната им, макар него вече да го няма...
@todorowwkata1
@todorowwkata1 4 жыл бұрын
Хора моя правядо беше участавал в 2-та световна война не ви лъжа бил е на 19 години
@Rojy1B
@Rojy1B 3 жыл бұрын
Запишете вашите роднини, участвали във войната, на този сайт: www.moypolk.ru Внимателно попълнете района: България, град/село/.
@scp-s1938
@scp-s1938 Жыл бұрын
Бас тъжа че ако България имаше военния потенциал на Германия не Европа а светъ щяхме да пред вземем 😅😅😆😆
@user-bq4lu8re6b
@user-bq4lu8re6b 10 ай бұрын
Баща. Ни Димитър Илиев е убит на Драва без съд и присъда на 14 03 1945 г поклон❤ но
@Anonymous-qx1vd
@Anonymous-qx1vd 6 жыл бұрын
Направете за петричкия инцидент
@geshabuL_
@geshabuL_ 5 жыл бұрын
Какви са били танковете,които са били използвани от българите в тази битка ?
@fonthracian7042
@fonthracian7042 5 жыл бұрын
Panzer IV
@MattBG67
@MattBG67 5 жыл бұрын
@@fonthracian7042 Тъжно значи..
@spiro377
@spiro377 4 жыл бұрын
Доколкото знам срещу тези 25 танка се бие 2 немска танкова армия/позната от курската дъга/нито дума за броя не немските танкове...Срещу основните сили на маршал Толбухин се бие 8 немска танкова.Руснаците разполагат със стотици танкове и сау.Изобщо пълно с недомлъвки.И Руснаците и Българите крият бягството на 3 Югославска армия от южния фланг,вероятно на немците не им е достигало гориво за да излязат на Толбухин в тил.Хубаво щеше да е да дадат по подробни рисунки на униформите и въоръжението на всички участващи в битката войници/Немци,Руснаци,Власовци,Унгарци,Българи и Югославяни/За мен клипчето е слабичко.
@user-ic1pi4jx9m
@user-ic1pi4jx9m 3 жыл бұрын
Моят Прадядо се е биел на фронта на Драва.
@anastastsankov5479
@anastastsankov5479 3 жыл бұрын
И за какво се бихме? Пак не станахме победители накрая...Е,вярно,че можеше и по-зле да бъде...
@dimitarkarakostadinov679
@dimitarkarakostadinov679 Жыл бұрын
В генерален план такава битка вече не отговаря на българският национален интерес. Единственото място, където се бием далеч от родината си. Вече загубили това, за което водихме толкова години битки за национално обединение. За съжаление световните обстоятелства по това време ни озовава в тази битка. И аз не се гордея с битката при Драва, реално за какво се бием ? За нищо ? Поклон пред жервтите, които преди това са се борили за България.
@Blueberry-wn5fc
@Blueberry-wn5fc 3 жыл бұрын
Тук съм заради Чонкова.
@zikizik983
@zikizik983 4 жыл бұрын
Имам три медала
@dacha6012
@dacha6012 2 жыл бұрын
Шцо ви работали во војна добро сте и закончили.
@muhammedkanat9848
@muhammedkanat9848 3 жыл бұрын
Þøə
@stiliyanstanev5343
@stiliyanstanev5343 3 жыл бұрын
.
@boyannikolov9634
@boyannikolov9634 Жыл бұрын
Р. Дунав
@atanasstoichev4931
@atanasstoichev4931 6 жыл бұрын
А ако Германия беше победила Русия.Помислете си каква щеше да бъде България сега
@darakabg321
@darakabg321 5 жыл бұрын
Германия нямаше и 1 процент шанс да спечели а ако не беше СССР и ОФ щяхме да сме разпокъсани или с граници, по-малки от тези през 1879 без Източна Румелия и щяхме да имаме Втори ньойски договор, и е можело дори без армия да останем!!!
@dimitarkinchev3090
@dimitarkinchev3090 5 жыл бұрын
Е каква щеше да е България??? Честно казано не вярвам, че германците щяха да ни третират като равни. Човек колкото и да си обича кучето, не го кани да се качва върху масата да яде от чиниите. Нали така, или бъркам? Друго, Цар Борис ІІІ умишлено баламосва Хитлер до последно, Царят е знаел що за "стока" са немците (в Първата световна война е бил пощальон между щабовете на армиите ни) и, че в крайна сметка пак ще изгубят. Борис не е искал отново да въвлича България в игричките на великите сили, бидейки свидетел на унижението и разрухата от края Първата световна, благодарение на съюза ни и неизпълнените обещания на швабите. Нека бъдем честни, Хитлер си е мечтал за Хилядолетен германски райх, а не Хилядолетен Българо-германски райх. Все пак в заключение ще "подкладя" ехидно вашите мечти, все си мисля, че ако имаше българи под Сталинград и те действаха така както през 1915г. българите превзеха силно укрепения Тутракан за изумление на немците, Сталинград отдавна да е бил паднал. А за по-нататък...не знам...май наистина щеше да се сбъдне мечтата на Хитлер ?!?
@MattBG67
@MattBG67 5 жыл бұрын
@@dimitarkinchev3090 Много пропаганда за 'жестоките и безскрупулни' германци си попил, но това си е твой проблем, че не търсиш друга перспектива, друг е въпроса, че ако някой луд ти се увлича по думите - ще бъде негов проблем.
@dimitarkinchev3090
@dimitarkinchev3090 5 жыл бұрын
@@MattBG67 Никой не задължавам да се "увлича" по думите ми. Мечтайте си колкото си искате. Хитлер не е бил добър стратег и атентът срещу него го доказва. В крайна сметка генералите са видяли, че Хитлер ще съсипе Германия. Никъде не съм писал "'жестоките и безскрупулни' германци", но мисля, че са били много тъпи...точно така тъпи и луди като са нападнали руснаците в юни 1941г. Впрочем идването на власт на Хитлер е доказателство за падението на народ, който се гордее с Гьоте, Шилер и ред други класици и учени. Яд ме е, че сме им се вързали на обещанията. След Първата световна война Август фон Макензен признава, че Дойранския фронт е бил нужен за да бъдат отклонявани френски и британски войски от Западния фронт. Всъщност ние сме били повече нужни на немците, отколкото те на нас, и ако се водехме само по техния акъл, нямаше да превземем и Тутракан. Заповядай чети: www.desant.net/show-news/41407 Пиша всичко това за да покажа, че ние българите трябва да уважаваме най-напред себе си и след това останалите народи. Впрочем тяхното уважение към нас ще си дойде от само себе си.
@kekru6996
@kekru6996 5 жыл бұрын
Да живеят диваните войски
@user-fi3xp3uu4k
@user-fi3xp3uu4k Жыл бұрын
Военно величие и човешка подлост и мерзост... няма как това да е велико за мен. Предаваш приятелите си и тези, които освободиха поробените ти братя???
@peterdenov4898
@peterdenov4898 4 ай бұрын
Това изказване би било смешно, ако не толкова умопомрачително тъжно.....
Слив воды с потолка #натяжныепотолки #visp #ремонт #shorts
00:31
Потолки Випсилинг (VISP)
Рет қаралды 25 МЛН
He wasn't having fun 🫢 #shorts
00:13
Маджит Сулейманов
Рет қаралды 2,8 МЛН
1 класс vs 11 класс (ошибки)
01:00
БЕРТ
Рет қаралды 4,5 МЛН
Българско военно чудо: Родопската Шипка ∣ Анимация
7:37
Българско военно чудо: Одринската епопея ∣ Анимация
7:53
„Като не щеш МИРА, на ти СЕКИРА“ - управлението на Крум
23:06
Защо България загуби Междусъюзническата война?
23:33
Българска история
Рет қаралды 337 М.
Средновековна слава: Битката при Ахелой ∣ Анимация
9:10
It is a bowl of spring-like super-large instant noodles 🍜 ah ~
0:31
Pig Food Diary
Рет қаралды 4,9 МЛН
My bruuuuuuush
0:18
Arkhipoff Show
Рет қаралды 3,8 МЛН
Qual TROLAGEM ela Sofreu MAIS😱 #shorts
0:59
Lucan Pevidor
Рет қаралды 46 МЛН
proteção contra infiltração em muro! 😱
1:00
O Calheiro
Рет қаралды 26 МЛН
The name of the orange fish 🤔🐠 WhiteSocksFamily ✅ #shorts
0:10
WHITE SOCKS Family
Рет қаралды 2,2 МЛН