Bağlarda Yeşil Budama, Bağlarda Yaz Budaması (üzümbağı/5)

  Рет қаралды 39,915

HDDoğa

HDDoğa

Күн бұрын

Bağlarda yeşil budama, bağlarda yaz budaması: üzüm gelişimi ni ve üzüm verimini arttırmak amacı ile asmanın gözlerinin uyanması ndan, üzüm hasat zamanı na kadarki dönemde asmalarda filiz alma, uç alma, koltuk alma ve asmada kartlaşan yaprakları temizleme şeklinde yapılır.
Bağlarda yaz budaması ne zaman yapılır, Bağlarda yeşil budama ne zaman yapılır, bağlarda yeşil budama nasıl yapılır gibi sorularınıza bu videomuzda cevap bulacaksınız.
Üzüm bağlarında yeşil budama ve yaz budamasında uygulanan budama türleri nelerdir?
Asmalarda yeşil budama; filiz alma (obur alma), uç alma, tepe alma, koltuk alma ve kartlaşan yaprakların temizlenmesi şeklinde yapılır.
Asmalarda yaz budamasındaki amaç nedir?
Yaz budamasındaki amaç; asmaların daha iyi güneş alabilmesi ve asmanın orta kısımlarının havalanmasının sağlanması, asma omcalarına bırakılan gözlerin daha iyi gelişebilmesi ve salkımların daha iri ve verimli hale getirilmesi amacıyla yapılır.
Asmalarda yeşil budama, asmalarda yaz budaması ne zaman yapılır?
Asmalarda yaz budaması bahar başında yapılan kış budamasının ikincisi olan ana budamadan sonra istenmeyen sürgünlerin, koltukların, obur dalların alınması ile başlar. Üzümler saçma büyüklüğüne geldiği dönemlerde uç alma şeklinde devam eder, üzümler nohut büyüklüğüne geldiği dönemlerde ise uç alma, tepe alma ve yaşlı yaprakların alınması şeklinde hasat dönemine kadar devam eder.
Üzüm bağlarında yaz budaması yapılırken nelere dikkat edilmesi gerekir?
Çok sıcağın olduğu zamanlarda yaz budaması yapılırken yani asmalarda yaprak, uç ve tepe alımlarında çok aşırıya kaçılıp üzüm salkımları direk güneşe mağruz bırakılmamalıdır. Güneşe mağruz bırakılan salkımlarda üzünmler güneş yanığına uğrar ve emekleriniz heba olur. Bu konuya dikkat etmek gerekir…
Yeni Videoları Kaçırmamak İçin:
www.youtube.co...
Üzüm Bağı ve Meyve Yetiştiriciliği:
• Bağlarda İlkbahar Döne...
Şifalı Bitkiler ve Şifalı Meyvelerin Faydaları:
• Ebegümeci Faydaları Ne...
Aşı Çeşitleri:
• Kalem Aşılarında Aşı P...
Budama Makasları ve Aşı Malzemeleri:
• Aşı Malzemeleri Nelerd...
Havai Köklendirme:
• Havai Köklendirme Nası...
Nasıl Yapılır:
• Ocakbaşında Geleneksel...
Doğayı Geziyorum:
• Arıların İzinde, Kayal...
Tarım:
• Nohut Patozu , Nohut H...
Merhaba HD Doğa kanalı takipçileri hayvanlar dünyasından, bitkiler alemine, yemyeşil ormanları, masmavi gökyüzü ve denizi , bin bir çeşit renkteki doğal bitki örtüsü ile her türlü nimeti barındıran tabiat (doğa) ile ilgili tüm içerikleri, doğal taşlar (kristal kuvars taşı, kuvars, kalsedon, akik, kırmızı akik, mavi akik, mavi kalsedon, mavi safir, mavi opal, kalsit, jasper, opal, dentritli opal, kan taşı, yeşim, obsidyen taşı, amatist, turkuaz ve agat taşı) bulma videoları, balık tutma (olta, ağ ve serpme ile balık tutma), kamp yapma (gece ve gündüz doğada kamp), doğa yürüyüşü, doğada yenilebilir bitkiler (mancar, tırşik otu, yılan yastığı, gavur pancarı, kekik, güvey otu, güvey çiçeği, güyeği çiçeği, madımak, karakavuk, semizotu, ısırganotu), doğada mantar toplama, koyun otlatma, çobanın bir günü, bitkilerin faydaları, ağaç ve bağ budama, bağ hastalıkları, bağlarda mildiyö hastalığı, bağlarda külleme hastalığı, bağlarda virüs hastalıkları, bağlarda yaprak kıvrılma hastalığı, aşı çeşitleri (yarma aşı, kalem aşısı, kabuk aşısı, çoban aşısı, dilcikli İngiliz aşısı, göz aşısı, yavsu aşı), topraklı havai köklendirme, havai köklendirme, sulu havai köklendirme, tarihi yerlerin tanıtımları (mağaralar, ören yerleri, nekropoller , tarihi evler, tarihi konaklar), doğada pan ile altın arama (derelerde, çaylarda, nehirlerde altın arama), Türk kaya resimleri, yazıtları ve doğadaki izleri (Güdül Salihler kaya resimleri videoları), pekmez yapımı (üzüm toplama, çiğneme ve şıra aşaması, kaynatma, toprağı katma, dinlendirme ve kaynatma), doğada piknik gibi konuların videolarını hazırlayarak sizleri hem bilgilendirmek hem de sizlerin yorum ve bilgilerini alabilmek amacıyla bu kanalı açtım.
Paylaşmış olduğum videolar hoşunuza gittiyse beğenmeyi unutmayın!
Yeni videoları kaçırmamak için
www.youtube.co...
bu linke tıklayarak abone olabilirsiniz.
Teşekkür eder iyi seyirler dilerim…
#bağlardayeşilbudama #bağlardabudama #bağlardayazbudaması #yeşilbudama #yazbudaması #üzümbağıyetiştiriciliği #baglardabudama #baglardayazbudamasi #yesilbudama #yazbudamasi #üzümbağıyetiştiriciliği #uzumbagıyetistiriciligi #hddoğa #hddoga #foryoupage #foryou #fyp #fypシ #keşfet #ankara #türkiye #türkey #güdül #beautiful #best #hddoğa #hddoga

Пікірлер: 83
@seckinokten1165
@seckinokten1165 3 жыл бұрын
Dayı anlatım ve video için teşekkürler.
@hddoga06
@hddoga06 3 жыл бұрын
Ben teşekkür ederim kardeşim. İyi seyirler dilerim
@celalakyol976
@celalakyol976 3 жыл бұрын
Emeğine saglik abi
@hddoga06
@hddoga06 3 жыл бұрын
Teşekkürler
@muratcayli1759
@muratcayli1759 3 жыл бұрын
Emeginize saglik selamlar kardesim
@hddoga06
@hddoga06 3 жыл бұрын
Aleyküm selam Murat bey. Teşekkür ederim. iyi seyirler.
@suleymanapan9976
@suleymanapan9976 3 жыл бұрын
Meyve gözleri hakkında bilgi verirmisiniz. Yer konya merkez; nasıl belli olur gübre ne vermek lazim, çiçekleri ne zaman dökülür gibi.....
@hddoga06
@hddoga06 3 жыл бұрын
Süleyman bey. Asmalar ile alakalı mı
@suleymanapan9976
@suleymanapan9976 3 жыл бұрын
@@hddoga06 asma meyve atamaları olabilir
@hddoga06
@hddoga06 3 жыл бұрын
@@suleymanapan9976 Süleyman bey şimdi asmalarda meyve alabilmek için üzümün cinsine göre budama yapmak gerekir. Bu çok önemli... Cinse göre budanacak asmalarda dalın gelişiminde önemlidir. Genel itibari ile dal kalınlığı 0,5 cm den ince ise 1 göz, 0,5 cm ise 2 göz, 1 cm ise 3 göz şeklinde bırakılır. Sofralık üzüm dışındaki çekirdeksiz üzümler de 7-15 göze kadar çıkılabilir.
@mahmuttayyarkoseoglu3884
@mahmuttayyarkoseoglu3884 3 жыл бұрын
Emeğinize sağlık selametle kardeşim
@hddoga06
@hddoga06 3 жыл бұрын
Allah razı olsun Tayyar bey
@emregumustufek46
@emregumustufek46 3 жыл бұрын
Bizde aynı şekilde yapıyoruz 👍👍👍
@hddoga06
@hddoga06 3 жыл бұрын
Mükemmel... Elinize sağlık
@kemalbozkurt9659
@kemalbozkurt9659 5 ай бұрын
Koltuk alma dediğimiz her yaprak arasından çıkan taze sürgünler oluyor yanlış anlamadıysam bunların tamamen hepsini almamız mı gerekiyor utc budaması yaptıktan sonra da videoda gördüğüm kadarıyla aralarda koltuk altı sürgünler var onları komple temizlememiz mi gerekiyor
@hddoga06
@hddoga06 5 ай бұрын
Koltuk bogumlardaki sürgünler temizleniyor, ara gövdede çıkan piç sürgünler temizlenir, uç alımı yapılır
@keremaligokay6035
@keremaligokay6035 2 жыл бұрын
Çor engelleme için hangi ilaç ne zaman ne aralıklarla yapılır
@hddoga06
@hddoga06 2 жыл бұрын
Kardeşim kanalımızda üzüm bağı yetiştiriciliği ile alakalı video mevcut... Müsait zamanınızda izlemeni tavsiye ederim.
@yasindevecioglu9832
@yasindevecioglu9832 2 жыл бұрын
çiçek öncesi 10 15 cm tepe alma yaptık sonra çıkan koltukları alıyoruz ama en uçtaki koltığu bırakacak mıyız sürgün odunsulaşmaya başladımı tepe alma yapılır diyor uç almada en uçtaki koltuk alırsak üzüm uzamaz
@hddoga06
@hddoga06 2 жыл бұрын
Amaç uzun dal elde etmek değil. Sofralık çeşitlerde 8-10 göz üzerinden uçları almak o yeterli olacak. Amaç enerjiyi üzümün verimine çevirmek.
@ahmetyavuz8346
@ahmetyavuz8346 3 жыл бұрын
asma fidanım var 70-80cm ve çeşitli yerlerden kalın sürgünler verdi. Çoğunda üzüm yok dikine de gitmesini istiyorum çünkü çardak yapmak istiyorum. Bu kalın bu senenin sürgünlerini seyreltsem üzüme zarar vermiş olur muyum? Çünkü üzüm tepeye değil yana açılmaya başladı.
@hddoga06
@hddoga06 3 жыл бұрын
Asmayı çardağa tepeye doğru uzatın. Ana gövdeyi sopaya ya da hereğe bağlayıp düzgün bir şekilde asmanın gövdesinin üste doğru uzamasını sağlayın. Asmanın sürgünleri çardağın üzerini 40-50 cm geçtiğinde sağa ve sola doğru yatırın. Yan kolları Çardağa bez ya da kumaş yardımı ile bağlayın. Önce şekil verin sonra üzüm verecek baş kısımlarını sağ ve sol kollarda oluşturup asmayı üzüm verimine alabilirsiniz. Başlar arası mesafe 20 cm şeklinde ayarlanırsa süper olur. Çardak yüksek ise buşekilde. Çardak dediğiniz telli terbiye sistemi ise eğer tele yatıracağınız sürgünler teli yukarıda dediğim boyda geçtiğinde yan kolları yatırılacak telden 10 cm alttan sağa sola yatırma işlemini yapın. Zamanla gövde büyüdükçe asma uzayacak ve o 10 cm alta kalan yatırılan tel hizasına çıkacaktır. Telli terbiye sisteminde genelde üzümün gelişimine göra 2. Ya da 3. Yılda bu işleme başlanır.
@mehemmedrehimov6493
@mehemmedrehimov6493 3 жыл бұрын
Uzumu nenemde budayir alcani heyani gosder
@hddoga06
@hddoga06 3 жыл бұрын
Mehemmed kardeşim kelamınız biraz küçümser gibi bir soru olmuş. Mütevazi bir söylem olmasa da kanalımız oynatma listeleri bölümünde Üzüm Bağı ve Meyve Yetiştiriciliği kısmında bağcılıkla alakalı detaylı anlatım ve uygulama videolarını izleyebilirsiniz. İllaki sizin dahi eksik olduğunuz yanları anlatmışızdır. Teşekkür eder iyi seyirler dilerim.
@guntersteinbock94
@guntersteinbock94 2 жыл бұрын
koruklar dalında buruştu ! sebebi ne olabilir !? sulamada bir eksiklik yapmadık genede belirgin şekilde koruk taneleri buruştu .
@hddoga06
@hddoga06 2 жыл бұрын
Diğer videoda cevap verdim. İyi seyirler dilerim
@saraisayeva3728
@saraisayeva3728 2 жыл бұрын
_Salam əleykum.Uc alma neçe santimetr olur??_
@hddoga06
@hddoga06 2 жыл бұрын
Aleyküm Selam Kardeşim genelde 8-10 göz üzerinden uç alımı yapılır.
@yasindevecioglu9832
@yasindevecioglu9832 2 жыл бұрын
koltuk almayı göstersene Nezaman yapacaz uç almadan nekadar sonra alınacak tüm koltuklar mı alınacak
@hddoga06
@hddoga06 2 жыл бұрын
Kardeşim tepe ve uç alındıktan sonra koltuklar iyiden iyiye cıkacaktır. Çok sıcak olduğu dönemlerde gölge yapması avantaj gibi gözüksede salkım gelişimini olumsuz etkiliyor. Nemli ve yağışlı bölgelerde hemen alabilirsiniz. Biz genelde koltuk almayı sürgün gelişiminin yavaşladığı dönemde alıyoruz.
@yasindevecioglu9832
@yasindevecioglu9832 2 жыл бұрын
benim koltuklar uç aldıktan sonra büyüyor tepe almaya kadar beklesem çok büyük bu koltuklar komple mi alacaz aldık diyelim yeni yıl o dalı 7 gözden budadık koltuğu alınan dal filizlenirmi
@MrPayinist
@MrPayinist 3 жыл бұрын
Dikkatimi çekti sizin üzümün de deneleri seyrek sebebi nedir . Bu sene benim üzümlerde seyrekti...
@hddoga06
@hddoga06 3 жыл бұрын
Reşat abi ekstra birşey yaptığımız yok... Üzüm saçma büyüklüğüne geldiğinde bordo bulamacı hafif seyretme işlemi yapar. Birde geçen sene iklimin şaşkınlığı asmaları zorladı.. Hastalıktan kurtarduğımıza. Şükür. İyi seyirler.
@yaseminusta3050
@yaseminusta3050 3 жыл бұрын
Sarma icin yaprak toplamak isdiyolar uzum icin sakincasi varmidir
@hddoga06
@hddoga06 3 жыл бұрын
Uç sürgünlerden ve aralardan toplanmasının asmanın hava almasına faydası olur. Tabi çok fazla yaprağı alıp asmayı kel bir hale getirmeyin.
@mahiraltundag4977
@mahiraltundag4977 3 жыл бұрын
Yeşil budamayı yapamadığım yıllarda üzümde pus meydana geldi.Yeşil budama hayati öneme sahip.
@hddoga06
@hddoga06 3 жыл бұрын
Kesinlikle. Asmada hava sürkülasyonunu hallettiğinizde gerisi kolay...
@fotballfk1639
@fotballfk1639 3 жыл бұрын
Salam xocam.cicekli döneminde seyretme işleri aparılmazmı? teşekkürler.
@hddoga06
@hddoga06 3 жыл бұрын
Aleyküm selam kardeşim. Çiçek dönemi mümkün olduğunuz kadar müdahale etmeyin. Çiçekten çıkar çıkmaz taneye döndüğünde öncelikli olarak salkımın alt kısmında kalan yaprakları alın. Ortalarda ara kısımlarda kart büyük yaprakları da alabilirsiniz. Teşekkür eder iyi seyirler dilerim.
@aydoganm2389
@aydoganm2389 3 жыл бұрын
Bağ yaprağı toplamak ta bir nevi yeşil budama olur mu
@hddoga06
@hddoga06 3 жыл бұрын
Bağ yaprağını koltuk alıp toplasanız olur. Normalde kart yapraklar alınır genelde
@senolyldz4097
@senolyldz4097 2 жыл бұрын
Üzüm salkımları çiçek açmadan uçları alsak erken mi olur?
@hddoga06
@hddoga06 2 жыл бұрын
Çok almamak kaydıyla olur. Salkım gelişmesi için asma o dönemde yaprakta ki sentezlenen organik besin maddelerine ihtiyaç duyar
@ramazanunal7414
@ramazanunal7414 2 жыл бұрын
Hocam; yeşil budamada, en son bıraktığımız kalemlere kadar engirleri (sürgünleri) alırsak vede korukların ( üzüm salkımınının ) üzerini açmayacak şekilde tepeden 15-20 cm uzunluğunda engirleri makasla budarsak mesele kalmaz diye düşünüyorum.
@hddoga06
@hddoga06 2 жыл бұрын
Ramazan kardeşim yapılması gereken üzüm salkımı ve toprak arasında kalan kısımda yani salkım altında hemen yakınında bulunan yaprak dal ne varsa almalısınız.... onun dışında aralarda bulunan kart yaprakları almalısınız... tabi salkım üstlerinde salkımı güneşten koruyacak yapraklar kalacak yoksa güneş yakar... bunların dışında da uç tepe alımlarında üzümleriniz nohut boyutuna geldiği dönemden bahsediyorum üst kısıma kadar alttan 10-12 göz kalacak şekilde bırakıp üst kısımları temizlemelisiniz.
@ramazanunal7414
@ramazanunal7414 2 жыл бұрын
@@hddoga06 Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim
@hddoga06
@hddoga06 2 жыл бұрын
@@ramazanunal7414 rica ederim.
@aslantas9597
@aslantas9597 4 жыл бұрын
Kapının önünde bir asma var. İki üç yıldır mildöyü var. İlaç kullandım ama galiba miktarı ve uygulamasını yanlış yapıyorum. Küçük 5-10 litrelik pompa kullanıyorum. Uygulama konusunda bilgi verirseniz sevinirim selamlar.
@hddoga06
@hddoga06 4 жыл бұрын
Hastalığın mildiyö ya da külleme mi olduğuna bakmak lazım. Üzüm salkımlarında tozlanmalar olmadan önce hastalıkların belirtisi yapraklarda gözükür. Yaprağın alt yüzeyinde yağlanma ile başlayıp daha sonra kirli beyaz renkte küf, toz tabakası yaprağı sarar ve yapraklar kuruyup büzüşüp dökülürler. Bu süreçten sonra tozlanmalar salkımlarda gözükür. Bu durum iki hastalığa işaret eder... 1. hastalık külleme 2. hastalık ise mildiyö hastalığıdır. bu iki hastalığa da fungus mantarlar sebep olur... Bu hastalıklara karşı, kültürel ve ilaçsal mücadele yapılır. kültürel mücadele asmanın havalandırılması; uçlarının alınması, kart yaprakların alınması, sürgünlerin temizlenmesi, toprağın havalandırılması (çok yağışlı dönemlerde nemi oranı artacağı için toprak sürülmez, sadece otlar ortadan kaldırılır) ve topraktaki zararlı otların ortadan kaldırılmasıdır. ilaçla mücadele ise gerekli ilaçların üzümlere ve yaprakları yıkarcasına arkası ve önünün ilaçlanmasıdır. Kuruyan veya hastalıklı yaprakların koparılıp bağdan uzak tutulması gerekir. KÜLLEME HASTALIĞI: Yapraklarda belirlenen kirli beyaz renkteki küf toz tabakası yaprağın genelini kapsamışsa, salkımlarda oluşan tozlar salkımları çatlatıyor ve salkımların çekirdekleri dışarı çıkıyorsa bu külleme hastalığıdır. Yapılması gereken: kükürtlü preparatlar, triadimenol, trifloxystrobin, topas gibi ilaçlar ile yaprakların arka ve ön yüzü yıkanırcasına ilaçlamak. MİLDİYÖ HASTALIĞI: yapraklarda belirlenen kirli beyaz renkteki küf toz tabakası yaprağın alt kısmında öbek öbek küf şeklinde, yaprağın üst yüzeyinde ise sarı sarı lekeler kapsamışsa ve üzüm tanelerin suyu çekilip, buruşup çürüme oluyorsa bu mildiyö hastalığıdır. Yapılması gereken: Bakırlı preparatlar, propineb, çaptan, mancozeb gibi ilaçlar ile yaprakların arka ve ön yüzü yıkanırcasına ilaçlamak. Bu iki hastalık için yapılması gereken hastalık belirtisi gözükmeden önce bahar dönemi budamadan sonra sürgünler 15-20 cm boyutlara geldiğinde 15'er gün arayla ilaçların arkasında yazan miktarlarda ilaçlama yapmak gerekiyor. Şu anda hastalıkta ilerleme hatsafhalarda değilse, mücadeleye karşı sonuç alabilirsiniz. İnşallah faydalı olabilmişimdir. Detaylı anlatım ve ölçeklendirmeyi gerek mildiyö gerekse külleme videomuzda izleyebilirsiniz. Üzüm bağı yetiştiriciliği ilaçlama zamanı ile alakalı senelik programı üzüm bağı yetiştiriciliği videomuzdan ya da videomuzun açıklama kısmından okuya bilirsiniz. Geçmiş olsun... Değerli yorumlarınız için teşekkür eder, iyi seyirler dilerim...
@mustafakarademir7910
@mustafakarademir7910 3 жыл бұрын
@@hddoga06 Bu kadar güzel bir anlatıma ancak teşekkür edilir.. Sağ olun .Bu arada bizler de bilgilenmiş olduk..Işin gücün rast gelsin güzel insan..Bol kazançlı guzel günler dilerim.
@hddoga06
@hddoga06 3 жыл бұрын
@@mustafakarademir7910 teşekkürler ederim bereketli olsun inşallah. İyi seyirler dilerim
@FatmaYuksel-d3j
@FatmaYuksel-d3j 3 ай бұрын
Faydalı bilgiler edindik, peki üzümlerin koruk halinde uçları alınmalı mıdır
@hddoga06
@hddoga06 2 ай бұрын
@user-dl9cz4it2m tane seyreltme de yapılabilir.
@nurankara5073
@nurankara5073 3 жыл бұрын
Üzüm asmasının gövdesi nasıl kalınlaşır ince olduğu için hemen zarar görüyor
@hddoga06
@hddoga06 3 жыл бұрын
Nuran hanım merhabalar, üzüm yetiştiriciliği yaparken gerek üzüm verimi gerekse de sağlıklı asmalara sahip olmak için yapılması gerekenler vardır. Güz döneminde toprak analizi sonucuna göre azot, potasyum, çinko, fosfor gibi toprakta uzun soluklu eriyip toprağa karışan gübreleri atıp, ardından bahar dönemi toprağın sürümünden biraz daha derin bir şekilde toroğın sürümü gerçekleştirilir. Amaç hem gübreyi toprağa karıştırmak hemde kış dönemi yağan yağışları toprakta tutmayı amaçlamaktır. Toprağı işledikten hemen sonrasında kesinlikle ve kesinlikle en az %2 ya da %3 oranlarında kurukol vb. hastalıklara karşı bordo bulamacı atmalısınız. Tabi 3 yılda bir dönüm başına ortalama 1 ton yanmış hayvan gübresini güzün bağınıza atmanızda fayda vardır. Atarken elekten geçirin ki gübre de kurt vb varsa bağa gitmesini engellemiş olursunuz buda gerek asma gerekse ağaçlara zararlıların zarar vermesini engellemenizi sağlar. Bahar döneminde de yine toprağı işlemeden önce bilhassa asmanın filizlenme döneminde ihtiyacı olan şeker gübresi atılır, sonrasında toprak işlenir hemen ardından anabudama yapılıp tekrar hastalık ve bahar donlarına karşı asmanın uyanmasını geciktirmek adına %2 lik bordo bulamacı atılır. Asmada gözler uyanıp filizlerin boyu 15-20 santimlere geldiğinde külleme hastalığına karşı sulu kükürt ya da toz kükürt atılır. Sulu kükürt atılırken yapraklar arkalı önlü yıkarcasına ilaç atılmalıdır. Bu işlem üzümler çiçek dönemine kadar 2 kez tekrarlanır. Bu dönemde çok yağış olursa mildiyö hastalığına karşı %0,5 lik bordo bulamacı ilacı atılmalıdır. Hastalık tekrarlarsa 15 gün sonra oran %1 oranında atılır. Çiçeklenme döneminden önce salkım güvesi ilacı atmakta fayda vardır. Asma gövdesinde bırakılan göz ve kalemler dışında büyüyen sürgünler alınmalıdır. Çiçeklenme döneminde kesinlikle hiçbir ilaç atılmaz. Hatta yaprak seyretme, asmaları sulama gibi asmanın o dönemde alışık olmadığı işlemler yapılmaz. Çiçeklenme sonrası üzümler saçma boyutuna geldiğinde birkez daha salkım güvesi ilacı yapılabilir. Bu dönemde külleme ilacına devam edilir, ilaç üzümler saçma boyutuna geldikten ve üzümlere ben düşme dönemine kadar 2 kez daha atılır. Yani çiçeklenmeden önce 2 kez, çiçeklenmeden sonra da 2 kez toplamda 4 kez sulu kükürt atılmış olur. Aynı dönemde yağış çoksa mildiyö ye karşı bordo bulamacı atılmalıdır. Koltuk alma, gövde sürgünü, kart yaprakların, uçların alınmasına özen gösterilmeli asmanın hem güneşten faydalanması hemde asmanın bilhassa iç kısımlarının havalanmasının sağlanması gerekmektedir. Uç alırken bilhassa asmayı kel bir hale getirmemeli, korukların güneşten yanmasının önüne geçilmelidir. Bahar dönemi ilk toprak işleme ve budamadan sonra yağış çok yağarsa toprak işlenmemeli, otlar yok edilmeli yani toprakta suyu tutmamak, suyun bağda durmayıp bir nevi topraktan kayıp gitmesi için gayret edilmelidir. Açacımız bu dönemde aşırı nemin önüne geçmek ve mildiyösü önlemek. Bahardan yaza girerken toprakta çatlama varsa bu dönemde de toprağın nemini tutmak için bağ sürülebilir. Yeşil budamadan sonra da %5lik bordo bulamacı atılabilir. Amacımız kestiğimiz kopardığımız yerlerden hastalığın girmesinin önü geçmek. Üzümler olgunlaşma döneminde potasyuma ihtiyaç duyabilir. Gerek yapraktan gerekse topraktan potasyum atılabilir. Havanın ısındığı, yağışın olmadığı dönemlerde kesinlikle sulama yapılmalıdır. İsrafın önüne geçmek için damlama sulama tercih edilir. Sulama işlemi üzüm toplanmadan 1, 5 ay öncesinde bırakılmalıdır yoksa üzümler tatlanmaz. Aşırı sulamada üzümlerde çatlama olabilir dikkat etmek lazım. Salkımlarda üzümlerde çürüme olursa kurşuni küf ilacı atılabilir. Anlayacağınız üzere bu işlemler dikkatli bir şekilde yapılırsa asmanızın gelişimi hem sağlıklı hemde mükemmel olacaktır. Bu konularla ilgili detaylı videolara kanalımız anasayfa üst kısmında yer alan oynatma listeleri bölümünde üzüm bağı yetiştiriciliği kısmından izleyebilirsiniz. Teşekkür eder iyi seyirler dilerim.
@00filozof00
@00filozof00 3 жыл бұрын
bu işlem çardak şeklinde olan asmalarda da uygulanır mı? yada her türdeki üzümler için geçerli mi?
@hddoga06
@hddoga06 3 жыл бұрын
Hepsine uygulanır tabi. Ancak asmayı kel yapmamaya çalışın. Güneş yanığına tedbiren. Uçlarda fazlalıkları alabilirsiniz. Zaten üzümün alt kısmında yaprak yoktur.
@00filozof00
@00filozof00 3 жыл бұрын
@@hddoga06 çok teşekkür ediyorum.
@hddoga06
@hddoga06 3 жыл бұрын
@@00filozof00 rica ederim Muharrem bey.
@adnanboke4354
@adnanboke4354 Жыл бұрын
Hocam hangi aylarda yapılır
@hddoga06
@hddoga06 Жыл бұрын
Bölgeye göre değişiyor kardeşim
@adnanboke4354
@adnanboke4354 Жыл бұрын
@@hddoga06 tşk
@hddoga06
@hddoga06 Жыл бұрын
@@adnanboke4354 rica ederim
@mi6britishagent443
@mi6britishagent443 3 жыл бұрын
Merhaba bir asmada obur ve filiz aldım bağ kanama yaptı asma ya zararı olur mu bilgilendirirseniz sevinirim.
@hddoga06
@hddoga06 3 жыл бұрын
Ağlama yapsada sıkıntı olmaz. Tabi soğuk vurmassa.
@mi6britishagent443
@mi6britishagent443 3 жыл бұрын
@@hddoga06 soğuk vurma riski yok bulunduğum bölgede taneye döndüğünde yapsam çok geç olur mu çünkü akan suda bağ için yararlı birçok element var gelişmenin durmasından korkuyorum.
@hddoga06
@hddoga06 3 жыл бұрын
@@mi6britishagent443 uç alma genelde tane nohut büyüklüğüne geldiğinde koruk döneminde alınıyor. Aralarda biten oburları temizleyin.
@mi6britishagent443
@mi6britishagent443 3 жыл бұрын
@@hddoga06 Teşekkürler zaman ayırdığınız için.
@hddoga06
@hddoga06 3 жыл бұрын
Rica ederim kardeşim
@saitceylan3843
@saitceylan3843 2 жыл бұрын
Hocam kurşuni küf nezaman atılır üzümde toz olusuyorya
@hddoga06
@hddoga06 2 жыл бұрын
Kardeşim kurşuni küf ilacı genelde tanelerde olgunlaşma başladığında atılmaya başlar. Kurşuni küfü külleme ve mildiyöyle karıştırmayın.
@saitceylan3843
@saitceylan3843 2 жыл бұрын
@@hddoga06 hocam tesbih boncugu gibi suan
@hddoga06
@hddoga06 2 жыл бұрын
@@saitceylan3843 kardeşim sen sulu kükürtü eksik etme ben düşene kadar, bunun dışında Yağışın çok olduğu dönemde nemin çok olduğu dönemde mildiyöye karşı bordo bulamacı atın. Tabi bu arada zararlı otlarla mücadele edin. Asmanın rahat havalanabilmesi için de kart yaprakları ve uç almaları ihmal etmeyin. Yağışın çok nemin çok olduğu dönemlerde toprağı işlemeyi sürmeyin.
@saitceylan3843
@saitceylan3843 2 жыл бұрын
@@hddoga06 hocam suan bizim burasi cok sıcak dediginiz gibi asmalari hava alması icin kart olanlari fazlaliklari kesiyorum ve hafta bir kere sinek böcek ilaaci külleme bidez toz kullaniyorum tarifim uygunmudur
@hddoga06
@hddoga06 2 жыл бұрын
@@saitceylan3843 10 15 gün ideal
@suatcanitez7358
@suatcanitez7358 3 жыл бұрын
Üzüm tanelerinin irilesmesi için yeşil budama şart.
@hddoga06
@hddoga06 3 жыл бұрын
Kesinlikle... Hava güneş ve enerjinin salkıma geçmesini sağlar.
@Yasar1314
@Yasar1314 Жыл бұрын
Яшыл будама лазымды, Азер Москва.
@hddoga06
@hddoga06 Жыл бұрын
рахмат брат. Алла жар болсын...
Asma ve diğer sarmaşıklar nasıl taşınır?
14:10
RENKLER VE ZEVKLER
Рет қаралды 8 М.
Seja Gentil com os Pequenos Animais 😿
00:20
Los Wagners
Рет қаралды 7 МЛН
The selfish The Joker was taught a lesson by Officer Rabbit. #funny #supersiblings
00:12
Funny superhero siblings
Рет қаралды 11 МЛН
Inside Out 2: ENVY & DISGUST STOLE JOY's DRINKS!!
00:32
AnythingAlexia
Рет қаралды 17 МЛН
Üzüm Bağı Kara Kökü Boğaz Kökü
5:03
SADIK SOFUOĞLU
Рет қаралды 12 М.
Üzüm Bağlarında Külleme Hastalığı (üzümbağı/2)
8:15
Bağlarda Yeşil Budama
10:22
SÖKE TAYEM
Рет қаралды 40 М.
BAĞCILIK DENEYİMLERİM... YEŞİL BUDAMA ve OT ALMA...
21:37
MEHMET ŞAHİN
Рет қаралды 8 М.
BİR ANDA ÜÇ YILLIK ÜZÜM ASMANIZ OLSUN İSTER MİSİNİZ ?
20:32
Talha Uğurluel
Рет қаралды 757 М.
Üzüm Yaz Budaması | Ayrıntılı Anlatım
13:16
TROPİKAL TOPRAK TV
Рет қаралды 23 М.
Bağlarda Yaz Budaması_Prof. Dr. Serpil TANGOLAR
10:23
Adanatayem
Рет қаралды 3,4 М.
Seja Gentil com os Pequenos Animais 😿
00:20
Los Wagners
Рет қаралды 7 МЛН