Meer dan 2 jaar verder kom ik er toch achter dat sommige van deze planten het toch minder goed doen in een zwemvijver ondanks dat ze op vele lijstjes met geschikte plantjes staan. Ik wil nog een nieuwe video maken, maar tot die tijd doe ik het even via deze weg. Planten waar ik in de afgelopen 2 jaar het meeste succes mee heb en vaak goed aanslaan in een zwemvijver zijn: - Gele lis - Carex riparia - Mattenbies - Waterdrieblad - Lidsteng - Beekpunge
@flairmaister Жыл бұрын
wat grappig, ik wilde dit net toevoegen als commentaar, omdat ik deze bij mij in een bestaand oud vijvertje had gevonden en het over wilde zetten naar de zwemvijver
@sjondeer83934 ай бұрын
Zijn deze allemaal inheems?
@flairmaister Жыл бұрын
Ik ben vrij laat in het seizoen en wil nog wat planten in een nieuwe vijver plaatsen. Wat zou jij aanraden wat nu nog enigszins groeit tot de winter? En heb je ervaring met krabbescheer? Of woekert dat teveel? Nog een andere vraag, hoe ga je om met planten die "vijveraarde" nodig hebben als je een grind substraat hebt? Je kunt een mandje gebruiken lees ik, maar dat blijft er toch nooit lang in zitten als er circulatie in de vijver is?
@berryijmkerzwemvijvers Жыл бұрын
De meeste planten kan je nu nog wel in een vijver plaatsen, gele lis doet het in ieder geval altijd nog. Krabbescheer is een drijfplant en kan daardoor ook makkelijker in het zwemgedeelte komen, anders is het wel een hele goede plant.
@anneliesclaes3482 жыл бұрын
Hoe en wanneer kan ik wortels van de gele lis verminderen in de zwemvijver?
@berryijmkerzwemvijvers2 жыл бұрын
Gele lis is een sterke plant waar je weinig fout mee kan doen, dus het zou nu ook al wel kunnen. Je kan van die 'plantgroepjes' gewoon afscheuren. Anders is het najaar een goede periode om de lis te verminderen
@lucasthijssen98442 жыл бұрын
very informative. thanks a lot
@berryijmkerzwemvijvers2 жыл бұрын
glad you enjoy the video
@aoboogie2718 Жыл бұрын
Lisdodde kan niet door een 1mm dik epdm folie heen groeien. Geen enkele vijver plant kan dat. Dus ik weet net welke folie je normaal gebruikt maar ik adviseer om dus altijd epdm rubber te gebruiken met een dikte van 1mm
@berryijmkerzwemvijvers Жыл бұрын
Dat is goed om te horen, mij is altijd verteld door leveranciers en vertegenwoordigers dat je lisdodde en riet niet in folie vijvers moest gebruiken en dat lees ik ook op verschillende websites. Ik gebruik inderdaad altijd 1mm EPDM
@aoboogie2718 Жыл бұрын
Klopt door folie schiet het door. Door 1mm epdm rubber niet. Dit heb ik vroeger geleerd van aquascape amerikaans bedrijf die in de jaren 90 als eerste begon met epdm rubber. Kijk maar op hun yt kanaal. Is de nr 1 natuurvijver maker in amerika.
@berryijmkerzwemvijvers Жыл бұрын
@@aoboogie2718 Ah top, dankje
@flairmaister Жыл бұрын
Ik heb een testje gedaan met een scherp stukje hout op 0,75mm dik EPDM om te zien of ik er doorheen kon prikken. Ook dat lukte pas met echt heel veel kracht, omdat het flexibel is. In overleg met de leverancier gekozen voor 0,75mm ipv 1mm omdat het weinig uit maakt qua sterkte maar wel veel in gewicht en kosten en gemak van werken. Maar ik zal ook geen lisdodde in de vijver zetten, om het zekere voor het onzekere te nemen.
@philipdhert1040 Жыл бұрын
wij zijn bezig met het ombouwen van een vijver tot zwemvijver. leeghalen, uitgraven en nieuw aanleggen enz. kan ik eind september/ oktober nog vijverplanten planten? hoe kan ik deze evntueel bij je bestellen?
@berryijmkerzwemvijvers Жыл бұрын
Eind september/oktober zou ik dan alleen nog voor moerasplanten gaan(voornamelijk gele lis) en geen onder water planten meer.
@frankwasse32542 жыл бұрын
Hallo Berry, tot hoe warm kunnen meeste planten verdragen? Dit in verband met opwarmen van het zwemwater? groeten Frank
@berryijmkerzwemvijvers2 жыл бұрын
Hoi Frank, ik zou in ieder geval nooit warmer gaan dan 24 graden. Hoe warmer het water wordt hoe meer druk er komt op de balans van de vijver dus ik zou het kunstmatig verwarmen van een zwemvijver wel altijd afraden
@frankwasse32542 жыл бұрын
@@berryijmkerzwemvijvers ah okee bedankt voor je antwoord.
@flairmaister Жыл бұрын
Ik heb kroos ontdekt in mijn zwemvijver. Ik maak me wat zorgen dat dit zich snel over het hele oppervlak kan verspreiden. Is dit een probleem?
@berryijmkerzwemvijvers Жыл бұрын
Het is geen probleem, want het is een heel nuttig plantje. Het verspreid zich vooral snel in water met een overvloed aan voedingsstoffen en dat verwacht ik niet in een zwemvijver.
@flairmaister Жыл бұрын
@@berryijmkerzwemvijvers Okee. Het is maar op een klein oppervlak en lijkt zich niet erg uit te breiden inderdaad. Maar mijn vijver staat tussen de bomen (berken vooral) die veel blad laten vallen nu. Ik probeer zo veel mogelijk eruit te vissen met net en skimmer maar er zinkt sowieso een hoeveelheid op en tussen het grind wat dan voeding zal geven. Ook een klein beetje draadalg her en der maar het lijkt niet uit te breiden. Ik ben benieuwd hoe het in de winter en het voorjaar zal gaan. Hoe ga jij om met vallend blad?