Рет қаралды 2,549
Τoν διακεκριμένο πεζογράφο Βαγγέλη Ραπτόπουλο φιλοξενεί η εκπομπή «Βιβλιοβούλιο», που θα μεταδοθεί αυτή την Κυριακή 21 Νοεμβρίου στις 20.00, από τη Βουλή-Tηλεόραση.
Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος έχει δημοσιεύσει κοντά στα τριάντα βιβλία, τα περισσότερα μυθοπλαστικά, αλλά και αυτοβιογραφικά, βιβλία με συνεντεύξεις και κριτικές κ.α. Πρωτοεμφανίστηκε στο χώρο της λογοτεχνίας σε ηλικία μόλις 20 ετών, το 1979, με τα «Κομματάκια», πρώτο μέρος τριλογίας, που περιλαμβάνει επίσης τα «Διόδια» και τα «Τζιτζίκια».
Βιβλία του έχουν γίνει ταινίες, όπως ο «Εργένης», που μεταφέρθηκε το 1996 στον κινηματογράφο από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο με πρωταγωνιστές τους Στρ.Tζώρτζογλου, Λ. Mατσάγγου, K.Kαραμπέτη, Στ. Λιβαθηνό και έκοψε 150.000 εισιτήρια.
Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος έχει εργαστεί επί πολλά χρόνια στο ραδιόφωνο ως παραγωγός και παρουσιαστής εκπομπών, αλλά και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ως Καθηγητής Δημιουργικής Γραφής.
Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί» και την επανέκδοση του βιβλίου του «Λίγη ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας» (και τα δύο από τις εκδόσεις Κέδρος), ο συγγραφέας συνομιλεί με τον Μανώλη Πιμπλή για την σαραντάχρονη πλέον συγγραφική του πορεία, τα πολλά είδη του λόγου που υπηρέτησε και υπηρετεί, τις ταινίες που βασίστηκαν σε βιβλία του, τη θέση της γενιάς του στην ελληνική λογοτεχνία, τη σχέση του με κείμενα και άλλους συγγραφείς που επηρέασαν τη διαδρομή του. Μιλά ιδιαίτερα για τον Νίκο Καζαντζάκη, τα βιβλία του οποίου τον έκαναν να ξεκινήσει το γράψιμο και ο οποίος θα αποτελέσει θέμα επόμενου βιβλίου του, για τις δυσκολίες της αφοσίωσης στη γραφή, αλλά και για κοινωνικά θέματα, όπως η δύναμη του χρήματος και το ανεξερεύνητο ψηφιακό μας μέλλον.
Επίσης, στην εκπομπή αυτής της εβδομάδας, ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου μιλά για το λογοτεχνικό δικίμιο του πανεπιστημιακού Δημήτρη Κόκορη «Ο Καζαντζάκης ως ποιητής» (εκδ. Πεδίο), ενώ η δημοσιογράφος Σταυρούλα Παπασπύρου συζητά με τον Μανώλη Πιμπλή για τα λογοτεχνικά βιβλία «Όλοι οι άνθρωποι του βασιλιά» του Ρόμπερτ-Πεν Γουόρεν (μετάφραση: Αθηνά Δημητριάδου, εκδ. Πόλις), «Όλιβ Κίττριτζ» της Ελίζαμπετ Στράουτ (μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, εκδ. 'Αγρα) και «Το αηδόνι του τρένου» της Μαριάννας Τζιαντζή (εκδ. Καστανιώτη).
Βιβλιοβούλιο, Αυτή την Κυριακή 21/11 στις 20.00 από τον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων