Recunosc că n-am niciun control. Dacă văd un clip nou de la tine, inevitabil, dau click. Mi-ai schimbat mediul și de data asta, mulțumesc!
@alexalex2007438 ай бұрын
Subscriu
@HMakaveliN8 ай бұрын
same
@madalinabaciu41958 ай бұрын
@@HMakaveliN yep, la fel...
@trainspottingtech238 ай бұрын
De-acord.
@kostybota8 ай бұрын
Idem.
@provincialaderomania53148 ай бұрын
Cat de genial știe acest om sa sintetizeze orice un subiect destul de ermetic astfel încât sa ne facă sa pătrundem în taina subiectului. Este genial în priceperea fenomenului dar si in redarea lui intr- un vocabular comun. Felicitări și la mai mare!
@Beyondhumanlimits18 ай бұрын
mai dat pe spate
@cristih56138 ай бұрын
măcar de te dădea pe spate și proferoara de română@@Beyondhumanlimits1
@crisofland4 ай бұрын
Cina cea de taină
@PaulOlteanu8 ай бұрын
Absolut impresionant, Catalin! Am citit si Behave si Determined, cu luat notite si aprofundat si ascultand clipul tau am invatat enorm. Si au facut si multe idei click altfel. Multumesc din suflet pentru sinteza, efort si inspiratie! ❤
@ioncii29558 ай бұрын
Inserția cu Dorian Popa m-a uns pe suflet. Cătălin este o autoritate care l-ar putea convinge chiar și pe el.
@__eazy__11197 ай бұрын
Nu prea contează, nu ai ales tu să-ți placă și nici eu nu am ales să-ți răspund :)
@HuRcH37 ай бұрын
@@__eazy__1119 eu am ales sa iti raspund acum.
@valentinbarbulescu54584 ай бұрын
@@HuRcH3ai fost constrâns
@Lodias3028 ай бұрын
O muncă extraordinară! Această lucrare este o schimbare de paradigmă imensă, mai ales pentru românul de rând. Această așteptare a meritat. Te ador Moise, din cauza am decis să îmi urmez calea spre psihologie!!!
@DeannaSt8 ай бұрын
Nu din cauza lui, ci mulțumită lui sau datorită lui.
@Lucas-ly5ej8 ай бұрын
@@DeannaSt nu te ai prins, il invinovateste pt ca a dat de statistica. Asadar, e ok "din cauza"
@vali913138 ай бұрын
Gojira? Aici erai?!!😂😂😂
@candidepangloss8 ай бұрын
Tot universul e determinist. Sam Harris se exprimă în tetmeni accesibili. Cu toții am vrea să credem în compatibilismul lui Dan Dennett. Din păcate....cum o dai, tot nu are cum să existe liber arbitru.
@elenamadalina-rh6fy8 ай бұрын
@@DeannaStIn viata e bine sa anaizezi contextul si nu textul
@therealvyperx8 ай бұрын
Am vazut acum cativa ani videourile lui Sapolsky despre behavioral science de la Stanford si le-am reluat acum dupa clipul asta. Explica totul intr-un fel deosebit, probabil asta inseamna educatia scumpa si beneficiile ei. Totusi Sapolsky mi se pare ca se mentine destul de obiectiv referitor la studiile sale si implicatile lor, pe cand tu esti mai critic towards society in general si am vazut asta si in videoclipurile de cand erai la Zaiafet. Atitudinea asta critica imi place extraordinar de mult pentru ca treburile sunt serioase si ar trebui sa le luam in serios si sa incercam pe cat posibil sa intelegem si sa nu mai fim ignoranti. Dupa ce vad clipurile tale, si le revad de multe ori mereu intru intr-o pasa proasta si ma supar si enervez in acelasi timp, semn ca faci o treaba foarte buna. Acum o sa ma uit pentru a 100 oara la videoclipul "apucaturi" si apoi ma intorc la munca corporatista unde incerc sa fur cat mai mult din timpul companiei pana reusesc sa ma duc pe un fagas care sa ma satisfaca sufleteste si sa-mi si permita sa traiesc in oroarea asta capitalista.
@zzdragosgaidenic17518 ай бұрын
Cea mai frumoasa notificare din ultimele 4 luni. Sa vedem ce ne-ai mai pregatit :)
@chill_fugu8 ай бұрын
Mediul creat de acest video m-a condiționat să apreciez munca titanică depusă de tine pentru realizarea acestui clip.)) Mulțumesc pentru tot ce faci Cătăline🙏🏼
@mihai35298 ай бұрын
Este extraordinar că există cineva care să vorbească despre sapolsky in romana îți mulțumesc mult pentru acest videoclip.
@raul88.888 ай бұрын
🫡
@raduanton19118 ай бұрын
Acest material este ambrozie, simt mereu nevoia de a pune pauza si să procesez informațiile prezentate inaine de a continua parcurgerea completa a acestuia.
@unulafel7 ай бұрын
da, exact la fel e si la mine!
@saghinautofocus7 ай бұрын
l-am finalizat in 4 transe, mereu revenint cu bucurie si interes maxim, insa cu parerea de rau ca ma apropii de final.. Poate nu toate sunt principii, notiuni noi, insa sintetizate intr-un material cu subiect si predicat determina multe click-uri in CPF :)) si nu doar Felicitari! 👏👏👏👏
@asderso5 ай бұрын
Ce nseamna ca e ambrozie,inseamna ca poate crea alergie la neomarxism,ori ca va mbatati cu cuvintele ,,zeului,,Robert?
@TudorStubei8 ай бұрын
aproape două ore de Sapolsky în română ❤️💪🎉
@kikiryki8 ай бұрын
E interesanta si cartea in engleza... ca inca nu a fost tradusa.
@Amindafajra8 ай бұрын
Are un curs întreg pe yt, de la Stanford. Înregistrarea e slabă, dar e un deliciu să-l asculți.
@padodpa49888 ай бұрын
Exceptional. Sunt probabil de virsta parintilor tai, Catalin, dar am aflat lucruri pe care ar trebui sa le știe oricine vrea sa aiba copii .Si nu numai. Felicitari. Mulțumesc. Te urmaresc cu interes la fiecare aparitie. Vai de părinții care nu asculta de copii, spunea tatal meu.
@mariuspaun43668 ай бұрын
Când o să ajungi în Trending o să fiu mândru de generația asta❤
@cojeagabriel75848 ай бұрын
Las un comentariu in speranja in care o sa te ajute cu algoritmul. Oricat de adevarate sau nu sunt concluziile si logica care le sustin, faptul ca aduci in vedere astfel de subiecte intr-un mod atat de natural, accesibil si entertaining publicului larg este in sine extrem de valoros. Sper din tot sufletul sa ai motivatia sa faci cat mai multe astfel de video-uri si sa fii rasplatit pe masura pentru asta. Multumim! 🫡
@hb04088 ай бұрын
Uuu, Sapolsky...tipul care vorbeste repede si complicat. Urmaream cursuri cu el pe Coursera, in urma cu 7-8 ani. Omul e super-brain. Felicitari!
@charon73203 күн бұрын
ai cursurile la stanford university, canalul oficial aproape 50 ore de cursuri cu sapolsky
@March-f2o8 ай бұрын
Mulțumim! Capacitatea ta de a sintetiza și prezenta concepte complexe este extraordinara!
@constantamariagrigore32344 ай бұрын
Sunt om de lumina , lucrez cu lumina credinței, daruire, bunătate, înțelegere,iubire ,cunoasterea emotionala ...Demonul curiozitatii ,ma stapaneste ,copacul spiritului divin interior...imi culeg informatii din mai multe domenii ala cunoașterii,filozofie, stiintele naturii, psihologie , doctrine,paradigme pe seama religiei.E grozav sa patrunzi dincolo de realitatea aparenta , dincolo de cuvinte, simboluri ,sa poti modela constiinte ..Multumesc cu recunoștință, admirație, grație,e fascinant, savuros sa te pot asculta , penetra prin calatoria ta cu firicelul tau de umor ,totul devine o magie a cuvintelor , a informatiilor .👍😘🙂🙃😅💖💓💯
@cristinaplesoiu59148 ай бұрын
Este minunat ceea ce faci pentru noi, multumesc frumos! Este foarte important sa ne cunoastem, sa intelegem cine suntem si cum functionam. Din pacate, tot cei care cunosc, citesc, se documenteaza, sunt si cei care te asculta. Concluzia mea este ca un om care nu are o viata armonioasa, sanatoasa nu are dreptul sa conceapa un copil intrucat va pepetua nefericirea....Totusi, chiar acestia fac cei mai multi copii pentru ca nu detin informatiile necesare pentru o decizie corecta sau, si mai rau, cauta implinirea vietilor lor prin alte vieti
@vallavric8 ай бұрын
Salut, Cătălin! Îți urmăresc videoclipurile și apreciez foarte mult ceea ce faci. Asta ca să fie clar de la început. În ceea ce privește subiectul de azi, este unul foarte alunecos. Neuroștiința este departe de a fi o disciplină avansată (fizica cuantică ESTE o disciplină avansată, dar și ea întâmpină ceva dificultăți în ceea ce privește determinismul), iar problema liberului arbitru e prea adâncă pentru a fi soluționată cu experimente cu electrozi pe craniu, e undeva pe granița dintre filosofie și știință . Experimentul lui Libet din 1983 nu face față unei exigențe științifice mai serioase, iar "puternicul" studiu cu rezonanță magnetică care prezice alegerile cu 11 secunde are o capacitate de predicție de 60%, comparativ cu 50% predicția aleatorie. Deci cât rămâne, 10%?! Eu zic că ai putea fi curios să asculți și cealtă parte, cum ar fi fi un filosof. Până la urmă, ni l-ai explicat atât de frumos pe Nietzsche! Cum ar fi Al Mele. kzbin.info/aero/PLKuMaHOvHA4rTSulOzNa9VKkju3RWKwVc Felicitări pentru toate producțiile și munca pe care o depui!
@Astristul8 ай бұрын
Mersi pentru playlist! 👌
@vallavric8 ай бұрын
@@Astristul Mă bucur că ești interesat.
@bibo24458 ай бұрын
Ai dreptate, Sapolsky este un geniu in domeniul lui, totusi, problema liberului arbitru nu se afla in orizontul neurostintei; ci al filosofiei. Nu cred ca vom putea vreodata avea un raspuns clar la ante-mentionata problema.
@LauraIon19618 ай бұрын
... sau kzbin.info/www/bejne/l2bJfIJoeLObb7c&ab_channel=ChrisKaufman
@alexandramilos3928 ай бұрын
Un motiv pentru care nu avem liber arbitru din videoclip chiar nu a avut niciun sens. Anume faptul că dacă ai mai multe componente ele pot să dezvolte capacități noi împreună dar componentele tot nu le au. Ca exemplul H2O-ul singur nu e ud individual dar împreună cu o grămade de alți H2O dobândesc împreună atributul de a fii uzi atâta timp cât stau împreună chiar dacă individual tot nu sunt uzi. Faza e că dacă moleculele de H2O individual luate singure și separate sunt "uscate" sau cel puțin nu sunt ude, asta nu schimbă faptul că împreună tot crează acest atribut care le face să fie ude atunci când sunt ude. Ăsta fiind exemplul din videoclip. Când vine vorba de subiectul propriu-zis, chiar dacă individual diferite părți ale creierului sau chiar neuronii din creier sunt pre-destinați și pre-codați asta nu înseamnă că aceste părți nu au cum să capete împreună proprietatea de a avea sau crea împreună ca și colectiv liber arbitru doar pentru că individual nu îl au. Iar noi oamenii nu suntem doar un singur neuron sau doar amigdala adică doar o singură parte din creier, nu, noi suntem tot creierul care este oricum inseparabil deșii este foarte clar că are părți din care e făcut, suntem întregul, ba chiar suntem întreg corpul. Deci dobândirea liberului arbitru nu are mai multă legătură cu magia decât faptul că apa e udă are legătură cu magia.
@ana-mariachirila22978 ай бұрын
Fix așa. După mai multe episoade de burnout șimulte cautari (cu ajutorul psihologic inclusiv), tocmai ce descopăr și eu cât de traumatizată sunt în urma experiențelor din copilărie. Și descoperirile astea lovesc grav! Să ne deschidem, să ne căutăm, sa ne înțelegem, sa ne vindecăm, dacă vrem ca societatea viitoare sa fie, realmente sănătoasă. PS: recomand, acum, după ce am văzut și asta, sa se meargă pe impactul traumelor asupra sănătății fizice. Medicina tradițională începe să fie depășită După ultimele descoperiri și analize. A se vedea de exemplu van der Kolk, B., (2019), Corpul nu uita niciodată, Cooperarea dintre creier, minte și corp pentru vindecarea traumelor (printre muuuulte altele) Ps2: noroc ca creierul este plastic și ne putem remodela după ce descoperim haosul trecut
@Florinakke8 ай бұрын
Super multumim pentru toată munca si continutul de calitate pe care îl livrezi! Sper ca suportul comunității sa te degreveze de nevoile financiare pentru a putea face asta pe termen cât mai lung! ❤
@alexandrav7458 ай бұрын
Cât de frumos şi cât de greu ! Sală pentru scoarță😊.
@UberMensch-e1d8 ай бұрын
Mulțumesc pentru reapariție❤❤❤. Tot verific canalul - după un video nou - de 2 luni❤❤
@insertname97368 ай бұрын
Poți seta clopoțelul de la canal ca să te notifice atunci când postează un video nou.
@fakeman91468 ай бұрын
@@insertname9736nu functionează mereu
@comrn18 ай бұрын
Multumesc pt munca extraordinara pe un subiect extrem de util, dar si pt prezentarea captivanta!
@aftode8 ай бұрын
Cătălin, ești unul dintre motivele pentru care o sa îmi măresc attention span-ul, tu alături de oamenii de la Recorder și de Dragoș Pătraru. Continuă cu ceea ce faci, că faci bine! 🙏🏻🤝🏼
@Sen7iment8 ай бұрын
Mai sunt și alții, de exp doctor cezar
@aftode8 ай бұрын
@@Sen7iment Momentan il urmaresc pe Doctor Mihail, dar o sa ii dau un check si domnului Cezar. Multumesc frumos de recomandare! 👌🏼
@4costindan8 ай бұрын
prefer sa dau ignore la Dragos
@aftode8 ай бұрын
@@4costindan De ce? Urmaresc doar Starea Sanatatii, nu stiu ce zice prin celelalte productii.
@4costindan8 ай бұрын
@@aftode mi se pare insuportabil
@Rafaela-v7w7 ай бұрын
Mulțumesc, este ceea ce am observat în 50 de ani de viață. Din experiența propriei vieți. Este fantastic să avem dovezi în acest sens. 🙏
@mario49998 ай бұрын
Creierul meu a decis ca esti youtuber-ul meu preferat 🔝
@teo89667 ай бұрын
Un youtuber care abordează subiecte consistente, nimic superficial sau de tratsch! Felicitări Cătălin! AVEM NEVOIE DE MAI MULTI "EDUCATORI" CA TINE! ❤
@lucianalexandru93948 ай бұрын
Nu putem spune exact de ce AM ALES sa primim dopamina urmarindu ti videoclipurile dar e multa si se simte foarte bine! Iti multumim ca ne oferi un mediu captivant ca sa ne schimbe parerile ingustate! ❤
@Catalina-zu8xx8 ай бұрын
Invatati sa ganditi critic. O teorie trebuie testata cu realitatea. Doar asa stii daca ea e valida sau invalida. In vitro un experiment poate ca reuseste in proportie de 90%. Cand il probezi "pe viu" e posibil sa dea chix. Sau poate ca nu ...
@oradevis7 ай бұрын
Domnule Moise, sunt incantata maxim ca mi-ati umplut (si deloc dat pe afara) paharul cu concepte! Intotdeauna am o placere imensa ascultandu-va. Ca si cu iubirea, de fiecare data am impresia ca fiecare noua contributie a dumneavoastra este cel mai important lucru pe care l'am auzit vreodata! Vorbind despre liberul arbitru, nu pot sa spun ca am intuit toate aceste lucruri, pentru ca Spinoza le-a ajutat deja in drumul lor spre cristalizare, in mintea mea si nu mai stiu cat de virgin era "terenul" cand am citit despre liberul arbitru in acceptia lui Spinoza. Oricum, nu are importanta. Dar va multumesc foarte mult. Va doresc toate bune!
@AndreiGhejan8 ай бұрын
Sapolsky digerat rezumativ pentru romani. O munca incredibila, felicitari! ❤ Poate ca o ulterioara insertie simplificata ar ajuta milioanele de romani sa inteleaga aplicabilitatea liberului arbitru privit prin prisma "conspiratiei zilei" in care relativitatea acestui concept, temporal, ramane o functie bio-mediu, nativa, dar si dpv al perceptiilor ulterioare, de contur. Trebuie cumva gasita aceasta comunicare simplificata, pe intelesul tuturor, ar fi cel mai mare castig.
@Catalina-zu8xx8 ай бұрын
Pe romani tare i-ar mai ajuta in viata niste teorii care sa le declanseze simtul responsabilitatii, a datoriei, a bunului simt, al netradarii, al cinstei si onoarei. Asta cu lipsa unui liber arbitru atrage interesul si atentia oportunistilor si a fripturistilor de tot felul. Avem nevoie de teorii care sa repare caracterele atrofiate de 80 de ani de obedienta mascata, linguseala si descurcareala de sorginte balcanica/asiatica.
@DanielBirtas-b6s8 ай бұрын
Fiecare decizie a unui individ se reflecta in dorinta de continuare a vietii pe acest pamant. Daca ne uitam in istorie, toate lucrurile se repeta. Daca ne raportam la Biblie, aceasta spune ca orice a fost va mai fi, iar ce s-a facut se va mai face. Universul si natura, dupa parerea mea, are experienta si maturitatea necesara pentru a mentine viata pe pamant, dar asta se poate intampla doar daca continuam ceea ce am inceput. Astfel, nu cred ca vreodata va exista o pace mondiala sau doar oameni buni. Cred ca totul este sub un echilibru perfect care ne ofera oportunitatea de a trai, iar acest echilibru perfect vine din creare si anihilare. Natura este capabila sa scuture tot ce nu are nevoie pentru a-si continua existenta. Este o dorinta primordiala si universala. Exista un liber arbitru, dar limitat, daca tu iei decizia astazi ca te duci la stanga, altcineva care voia sa mearga la stanga trebuie sa mearga la dreapta, iar daca acest lucru nu se intampla, consecintele lantului de evenimente il va impinge sa faca asta. De fapt, dupa parerea mea, liberul arbitru sau mai bine spus lipsa liberului arbitru nu neaga existenta unui spirit
@H0bbit-YT8 ай бұрын
Nu credeam vreodata ca o sa simt nevoia de a viziona de mai multe ori acelasi material ( nu patesc asta nici la filme si seriale ), BIG LOVE Catalin Moise !
@iarinamateescuАй бұрын
Felicitări ! M-ai lăsat cu multe întrebări despre mine și fiecare decizie pe care o fac, mulțumesc ca îmi pui rotitele în mișcare !❤ respect !
@liviubutoi75188 ай бұрын
Extraordinară muncă și implicare - cred că încerci o mare satisfacție când îți iese așa cum ți a ieșit. Cu ajutorul tău am reușit să găsesc întrebări pentru care aveam răspunsuri și de asemenea răspunsuri pentru întrebări ce mă frământau. Absolut clar și coerent, mulțumesc mult 😮
@staytoxic83898 ай бұрын
Cand Catalin Moise posteaza un clip stiu instant fara sa o gandesc, astazi invatam ceva nou! Dar acest clip.... m-ia adaugat un neuron care nu a vazut lumina zilei pana acum......wow! Multumesc!
@iovalucian75238 ай бұрын
Salut!Cursurile domnului Robert Sapolsky sunt disponibile gratuit pe canalul de KZbin al Stanford University...le-am urmărit aproape pe toate cele despre comportamentul uman...merită urmărite dacă sunteți pasionați de așa ceva. Mă bucur să văd că și Moise a abordat acest subiect...👏
@madalinacotofana51648 ай бұрын
🫶
@GeorgianaMicu-c6x7 ай бұрын
Şi eu le-am urmărit pe toate, efectiv începi să înțelegi lumea
@IonutCiprianCruceanu8 ай бұрын
Buna Catalin ! Esti un fenomen extraordinar de bun ,,,,,sper sa ajungi cu acest canal sa fii unul din cei mai cautati vizualizati si remarcati dintre creatorii de youtube din Romania.....materialele tale sunt exceptionale ....nu vad ora sa ascult viitoarele tale creatii.....fascinant , pana atunci voi reasculta cu siguranta lectiile predate de tine ....noroc si fericire in viata...cred ca esti un om bun ....dupa cum ai spus tu , zic asta deoarece raspandesti energie pozitiva ...te salut , numai bine !
@EminBastea8 ай бұрын
ziceam mai demult ca suntem oglinda mediului in care ne dezvoltam si de aia clipurile motivaționale cu “tu esti propria ta schimbare, tu est cel care iti decizi viata” consideram a fi bullshituri - tocmai de asta spuneam ca noi suntem mai responsabili pentru ceilalți decat putem sa ne “auto-responsabilizăm” pe noi înșine. Lucru care ar trebui sa ne dea de gândit. Tare clip. multumim!
@uncosminreels8 ай бұрын
Subiect de pus cortexul frontal la lucru
@sergiumacavei8 ай бұрын
Teoria creierului triun este depășită, conform ultimelor cercetări din neuroștiințe, in sensul că nu explică cu foarte mare acuratețe cum funcționează creierul în viața de zi cu zi. Creierul adaptabil in care cele trei regiuni sunt strâns interconectate și partea de cortex nu e pur rațională și doar se ocupa de cogniție. Ai subliniat bine că el comunică cu sistemul limbic, probabil prin căi mult mai strâns legate. Bravo pentru învățătura transmisă și mesajul serios, dar presărat cu umor subtil, la care chiar zâmbesc
@gabrielabalan19498 ай бұрын
Parcă mi-ai citit gândurile. De când aștept niște răspunsuri argumentate despre liberul arbitru 😊.
@Catalina-zu8xx8 ай бұрын
Multi confunda stiinta cu religia. Stiinta nu trebuie crezuta ci testata cu realitatea. Multe chestii care par valide in teorie si in vitro cad cu brio proba vietii si a complexitatii existentei.
@Anca-gw4rw7 ай бұрын
Ești super inteligent avem nevoie de astfel de materiale!!!
@AcErFrA4 ай бұрын
Extraordinar acest om, faptul ca observ atâta suport prin like uri și vizionari îmi dă speranță ca Românii vor content de calitate .
@adinamihaelanecula81018 ай бұрын
Mulțumesc 🌼 pentru cei intimidati de abordarea cartilor, Sapolsky are si prelegeri la Stanford disponibile pe YT, va puteti face o idee despre modul in care abordeaza aceste subiecte. Cartile sunt cu siguranta comprehensive
@draghitagabriel-sebastian35818 ай бұрын
Iti multumesc nespus pt faptul ca imi dai oportunitatea sa fiu semidoct si pe fagasul asta...pt ca am vointa aia rusinoasa. Esti extraordinar, omule, apreciez enorm felul in care expui informatiile.
@craiudoru76578 ай бұрын
Multumesc foarte foarte mult ca ai facut acest material in limba Romana! E minunat ce ai facut aici 🤗
@AnonimMadess8 ай бұрын
Pur si simplu fiecare videoclip de la omul asta ma da pe spate. Oricum aveam asteptari mari de la Moise, dar videoul asta este de nota 11/10. Tot respectul si tineo tot asa!
@catalinlazar41758 ай бұрын
Palaria jos pentru toata munca depusa in aceste productii. Alegerea subiectului, documentarea solida, structurarea, rezumarea, traducerea, crearea textului intr-un mod placut de urmarit, apoi filmarea si editarea. Felicitari!
@amaliastefanescu85017 ай бұрын
This is mind-blowing and so insightful! Faci o treabă extraordinară! Visez la o lume în care am înțelege și internaliza cu toții informația pe care o menționezi. E scary și eliberator in același timp. Se dizolvă complet toate conceptele pe care ne-am construit societățile de mii de ani. Ce utopie!
@andreea10708 ай бұрын
In sfarsit mi-am raspuns la niste intrebari ce ma urmareau de ceva timp … Multumesc pentru aceste informatii 😊❤ 👏 Acest canal e o oaza de bine si calitate… 🎩✨
@Sen7iment8 ай бұрын
Bravo, acum ai și mai multe intrebari😅
@pisoibrunetrenee90558 ай бұрын
Nu ma satur. Felul in care transmiti informatia si calitatea ei sunt remarcabile. Multumesc!
@porecla95348 ай бұрын
În sfârșit un episod la care mă pot uita de mai multe ori și să înțeleg de fiecare dată altceva
@Sen7iment8 ай бұрын
Nu te mai uita, ca nu e pentru tine
@bigzed79088 ай бұрын
@@Sen7iment De ce comentezi? Că nu e de tine.
@mihaistativa81168 ай бұрын
Mulțumim pentru tot! Ca de obicei, extrem de bine documentat, atât de amplu încât îl văd, pe bucăți, în 3 zile.
@2nasoare8458 ай бұрын
Ce binecuvantare videoul tau care are in spate luni de munca .Ce diferenta este intre tine si unii care se maimutaresc si fac mii de k vizualizari! ❤ Multumim !❤ bine ar fi sa te urmareasca tinerii !❤
@valeriuandrei63268 ай бұрын
Nu stiu daca este vreun material, de cand te-ai desprins de Zaiafet sa nu-l fi urmarit. Ma bucur ca exista oameni ca tine Cataline si ma bucur ca te stradui sa intelegi ce spui inainte de a spune si ca reusesti sa explici anumite "chestii" pe intelesul cat mai multor oameni. Felicitari si aprecieri de la mine!
@narcis-ciprianpirjol47608 ай бұрын
Salut Cătălin, Abia așteptăm să faci un material despre Sapolsky. Un om extraordinar!
@t30zzyyx8 ай бұрын
Felicitări pentru research si pentru videoclip. Recunosc ca a fost un subiect complicat pentru mine, a dat nastere la foarte multe gânduri contradictorii pe tot parcursul videoclipului. Niciun alt youtuber nu cred ca o face asa cum o face Catalin Moise. Inca o data felicitări.
@andrealupei21888 ай бұрын
Sapolsky ma fascinează de ani buni. I-am văzut chiar de doua ori cap coada cursurile de pe KZbin de la Stanford. I-am citit și carte despre liberul arbitru. Am văzut și clipul asta cap coada. Văd că unii îl acuza că nu știe filozofie. Mi-e greu sa cred asta. Cred că un om de calibrul lui și-a pus bine argumentele cap la cap înainte de a se lansa într-o mega dezbatere de felul asta. Însă omul e biolog through and through. E normal sa dea prioritate neurobiologiei daca el asta studiază de când era copil. As vrea sa aud și partea filozofica dar sincer nu am răbdare prea mare cu filozofia când neuroștiința avansează de la secunda la secunda in descoperirea umanității creierului nostru. Poate într-o zi o sa am răbdarea necesară să bag și niște filozofie. Cine știe l..
@adygl147 ай бұрын
Felicitări, acest tip de gândire lipsește în școlile de psihologie, în gândirea unor terapeuți care explică prin gândiri holistice. 👍
@boncieOG8 ай бұрын
Nu mai sunt suparat ca s-a terminat weekend-ul si maine e luni atata timp cat entitatea mea preferata de pe youtube a postat un nou clip pe care abia astept sa il ascult inainte de somn 🎉🎉🎉🎉 big up
@infernelu7 ай бұрын
Conținut de aur. Mulțumesc mult pentru tot efortul de a ne explica atât de bine probleme complexe ale existenței.
@iulianmuntean61848 ай бұрын
Un material care te pune pe ganduri!
@mitrut11Ай бұрын
Noapte. Tarziu. Am iesit din casa, mi-am pus castile si am dat play la acest video. Am mers 2, 3, 15, 20 km pe jos, vreo 4-5 ore. Am ajuns dimineata acasa. Nici nu mi-am dat seama ca se facuse frig si ca eram ud. Plouase tot drumul, dar vocea lui Catalin Moise ma captivase. Am ascultat de 2 ori videoul. A doua zi am facut totul la fel. Am ascultat din nou video-ul a treia si a patra oara mergand pe jos in noapte.. Dupa cateva zile am discutat cu o fetita de 17 ani despre ce am inteles si la ce concluzii am ajuns. O parte din cartile recomandate de dl Moise le-am cumparat si le-am citit.
@13xandru8 ай бұрын
Oooo,dar ce onoare să va revăd!🤗
@mateioltean31008 ай бұрын
esti cel mai misto stimul cu care am interactionat in ultima vreme🔝
@geampatrat8 ай бұрын
Extraordinar! Multumim, Moise. Azi a fost înmormântarea unui prieten, 41 de ani, decedat in accident de mașina. Azi am aflat ca știa ca soția il înșela, fusese la mama lui și pe drum înapoi și-a pus mâinile pe volan și a intrat intr-un tir. A murit pe loc. Mi-e aproape imposibil, cunoscându-l, sa înțeleg o asemenea decizie. Cred ca voi reasculta de mai multe ori poate voi reuși sa fac “sens” acestei drame….
@Haudidau8 ай бұрын
Ești un prost. Asta pentru că prietenul tău, este prost, și cum cine se aseamănă se adună înseamnă ca amândoi sunteți niște proști. Prietenul tău a fost un fraier, a crezut in iluzia că in viață partenerul este totul, a crezut că dacă se însoară gata, va fi fericit și mulțumit. Ei bine, a fost un fraier. Viața nu are sens, nici cu partener nici fără partener. Faptul că partenera lui l-a înșelat înseamnă că el a fost un fraier care nu a știut să-și aleagă o parteneră care sa nu înșele de la bun început. A ales o parteneră cu care nu se potrivea.
@younow15768 ай бұрын
Îmi pare rău pentru prietenul tău. Să poți ajunge sa găsești sens pt ceea ce a făcut este practic imposibil, fiindcă a fost o alegere în totalitate subiectiva, într-adevăr poți sa presupui.Sper să găsești pace după acest eveniment!
@mariusilie90168 ай бұрын
Niciodată o persoana nu se va deschide 100% fata de un prieten, părinte, partener de viata. Nu poți ști niciodată motivele lui sau ce viata a avut înainte de gestul ăsta. Mulțumește-te cu toate clipele petrecute împreună și mergi înainte.
@Razvan-FlaviuIlies8 ай бұрын
@@mariusilie9016, exact. Dacă s-ar fi putut deschide și să accepte situația, nu ar mai fi făcut gestul. Deci există o alegere.
@Vlad-bs1js8 ай бұрын
@@Razvan-FlaviuIlies Nu exista. Daca ar fi facut alta alegere, ar fi fost alt om
@Vlad.89056 ай бұрын
Ma enerveaza la culme cand vad oameni judecand alti oameni atat de usor.Ma gandeam de multe ori ce vina au persoanele care s-au nascut in zone si situatii defavorizante,care au fost copii candva si parintii parintiilor lor la fel.Acest video mi-a intarit si mai mult teoria.Felicitari pentru munca pe care o faci.Esti un om deosebit!
@Simply_Merlin8 ай бұрын
Nu cred, nu cred...azi noapte spuneam...nu mai postează Cătălin 😢 o fi pe Patreon 😅❤❤ Welcome back
@MrOdagiu8 ай бұрын
Istoria se repeta si ma bucur ca actorii sunt demni...domnilor....Dumneata un fel de Liiceanu iar Horia...un fel de Plesu 😊
@teoeduard30778 ай бұрын
Acest Sapolsky pare a fi urmatorul Darwin. Incearca sa demonstreze ceva ce noi inca nu l-am denumit, exact cum Darwin vorbea despre cum functioneaza ADN-ul, desi el nu era nici definit nici denumit la vremea aceea.
@luciannicolescu6794 ай бұрын
Excepțional! Fabulos! Apreciez enorm munca depusă spre luminarea sufletului și înțelepțirea minții unui septuagenar. Vă foarte mulțumesc domnule Moise.
@scorp3x8 ай бұрын
Am să mă risc să îmi pun în cap toată comunitatea dar din punctul meu de vedere consider că deși sunt de acord că suntem și acționăm conform unei sume de factori care nu țin de noi, orice alegere pe care o facem o putem lua instinctiv sau în urma unei analize... instinctiv înseamnă că lăsăm într-adevăr lucrurile să meargă conform universului dar dacă ne oprim puțin și analizăm putem lua o decizie mai înțeleaptă și care poate schimba total lucrurile... Mulțumesc pentru orele de lectură și referințe, voi studia mai atent subiectul. Pace acolo tuturor!
@ancapop96565 ай бұрын
Corect ce spuneti, doar ca si acea "decizie mai inteleapta" este rezultatul mediului si istoriei personale pe care fiecare individ a trait-o, deci nu il contraziceti neaparat pe Sapolsky prin afirmatia Dvs.
@bianca14407 ай бұрын
Mulțumesc pentru efortul depus in realizarea acestui clip si pentru sustinerea concisa si elaborata a unor aspecte dificil de abordat si de inteles. Mult succes pe mai departe. Pe mine m-a impresionat acest videoclip. Mi-a luat 3 zile sa il termin, dar am notat niste idei super interesante din el care simt ca o sa ma ajute pe viitor.
@alexbolog36358 ай бұрын
ai ales x pentru ca e 'ceva' in loc de 'nimic' (0). asta e iarasi un mic bias. bestiala prezentare. multumesc frumos, Moise.
@Damian-op1gs8 ай бұрын
După ce am văzut clipul am avut nevoie de ceva timp sa procesez și pot sa zic ca mi-ai întrecut orice așteptare cu acest subiect, sincere felicitări! Informația ca nu exista liber albitru are un potențial foarte mare pentru minte în adaptarea la mediu și este fascinant sa observi cum mintea se adaptează continuu și cum s-a adaptat pana acum. Pe lângă asta, acesta e momentul în care filozofia budista care susține ca noi nu suntem ego-ul, ca suntem conștiința prezentului, se intersectează cu stiinta, ceea ce e foarte tare! 👏👏👏
@trainspottingtech238 ай бұрын
Wow! Niciodată n-am stat să mă gândesc la ideea de "liber arbitru" la modul ăsta, decât foarte superficial și doar uneori. 🤔 Mulțumesc!...
@marianhamza89284 ай бұрын
Clipul asta mi-a raspuns la multe intrebari despre viata, mersi Moise.
@orsicine8 ай бұрын
A vorbit Patraru ( Starea Natiei) super fascinat de Sapolski si de cartea lui vo' 5 min anu' trecut si ma gandeam cand or mai aparea materiale extinse pe tema din carte.Multzam fain Catalin !
@bogdanionita28638 ай бұрын
Nu se asociază Pătratul cu Moise😅
@Mazi553328 ай бұрын
@@bogdanionita2863de ce ca au fix aceleasi idei?
@TheLudwigWan8 ай бұрын
@@bogdanionita2863 De ce s-ar asocia cu un marxist extremist?
@voianvlad8 ай бұрын
Felicitari! La asemenea expuneri e nevoie sa iei notite. Informatii valoroase a caror expunere necesita o munca enorma de cercetare. Felicitari!
@Catalina-zu8xx8 ай бұрын
Take it with a pinch of salt, mate. It's a sign of sanity.😊
@alinalexandru60018 ай бұрын
E adorabil cum ai reușit să mă bagi ieri în depresie, cu prima jumătate a videoclipului, iar azi, după ce mi-am impus să termin ultima jumătate mi-ai dat speranță în fericire. Te respect enorm
@denismuresan118 ай бұрын
Te-o facut trist,nu te o bagat in depresie...depresia ii altceva
@samanthawitch57987 ай бұрын
La fel și eu, numa' nu cred că mi-am impus eu, ci m-a determinat Moise să urmăresc pân' la final 😄
@alinalexandru60017 ай бұрын
@@denismuresan11 scuzele mele, ai dreptate, da, mi-a dat o stare de deznadejde, iar la final, mi-a readus speranta :)
@alinalexandru60017 ай бұрын
@@samanthawitch5798 si asta, nu pot lasa vreun episod neterminat
@stefansimon67448 ай бұрын
Cătălin! Extraordinar ❤❤❤... Ceea ce faci tu este la superlativ! Bravo! Felicitări!
@StefanNicolae-q6o8 ай бұрын
@Catalin Moise: Ascult cu placere subiectul, inca nu am terminat, insa am zis sa scriu acum ca sa nu uit. Legat de experimentul cu creierul conectat la electrozi, de unde concluzia e ca creierul stia de inainte de decizia ce urma sa se intample sau cand urma sa se intample si astfel e demonstrat ca liberul arbitru n-ar exista de fapt, nu sunt de acord. Nu am inca o parere legata de liber arbitru, insa experimentul zice DOAR ca decizia la nivel de creier e luata cu 0.3 secunde inainte de apasarea butonului rosu si ca verbalizarea deciziei e exprimata cu 0.2 secunde inainte de apasarea butonului rosu. Pe axa cronologica ar fi asa, decizie la nivel de creier, apoi verbalizarea deciziei si in cele din urma actiunea de a apasa butonul rosu. Nu poate fi trasa de aici concluzia ca creierul stia de inainte ce urma sau cand urma sa se intample ceva, ci doar ca exista o intarziere intre decizia luata in creier vs impulsurile de a verbaliza decizia vs impulsul de actiune fizica, un lucru destul de evident de altfel.
@wisdomseeker4058 ай бұрын
De acord!
@CalistitaSandulescu4 ай бұрын
Felicitari pentru acest videoclip ! Felicitari, pentru ca ati reusit, atat de frumos, de clar si concis, sa prezentati o carte de o asemenea importanta ! Speram sa fie tradusa cat mai curand si la noi, pe langa celelalte doua tomuri, deja existente ! Felicitari pentru munca pe care o depunetim de a populariza, intr-un mod accesibil, placut si profesionist informatii din diverse domenii ! Va ascult cu multa placere !
@gheorgheneacsu33568 ай бұрын
Nu suntem doar mașinării biologice. Poate ar trebui să vorbești despre creativitate. Nu suntem reflectarea mediului și nu răspundem doar la stimuli materiali. Pledează pentru asta toate trăirile iraționale care au dus la comportamentul religios. Altfel cartea lui Sapolsky este foarte interesantă.
@constantinprema23178 ай бұрын
E maro.
@uGetMeSoHigh18 ай бұрын
Care * este posibil sa le avem ereditar ... el a specificat la inceput ca nu are toate raspunsurile ..
@uGetMeSoHigh18 ай бұрын
Comportamentul religios fiind gen cand vezi un video cu ufo noaptea si nu ti explici .. si ti explici singur .. e un comportamrnt natural .. 😊
@CalistitaSandulescu4 ай бұрын
Comportamentul religios este, cred eu, tocmai, lipsa informatiilor stiintifice. Oamenii au nevoie de o ancora, si unii se indreapta spre religie, fie in virtutea educatiei in care au crescut sau pentru a gasi raspunsuri, atunci cand nu stiu sau nu vor sa isi asume responsabilitatea vietii ! Eu cred ca suntem 90% reflectarea mediului (aici intra si creativitatea, ) si 10% genetica !
@alszack4 ай бұрын
Asta vrei să crezi. Poate pentru ca prin "mașinărie biologica" înțelegi un concept de genul robotizat, asa cum il stim noi, de genul fier fara minte, creat si programat de noi. Suntem ceva mult mai complex de atat, doar că în esență, tot acolo suntem. A vorbit și despre creativitate. Fiecare creier, în funcție de nevoi, renunță sau nu la creativitate, intr-o măsură mai mare sau mai mică. Comportamentul religios s-a născut din lipsa informațiilor și nevoia creierului de a explica diferite fenomene, iar acum religia pur și simplu se moștenește. Când te naști intr-o familie cu o anumită religie, nu poți spune ca ai avut posibilitatea să îți alegi o religie, sau ca al tău creier a dezvoltat un comportament religios, ci a apărut ca o consecință a mediului ( familia în care ai crescut, care urmează o anumita credinta). Dpmdv, în următoarea perioadă, procentul ateilor va depăși procentul persoanelor religioase, chiar și în prezent multe persoane au "credința" fundamentata doar pe frica de necunoscut, de ceea ce urmează după moarte sau că așa au invatat din familie ca "e bine".
@minodorasimon216 ай бұрын
Fiecare minut din videoclip mi-a scarpinat creierul si mi-a oferit o noua viziune asupra vietii. Ador nota pozitiva de la final pe care ai adaugat-o. Iti multumesc!
@totomess20028 ай бұрын
Mulțumesc, o sa am nevoie de 2,3 vizualizări , dar deja cred am rămas cu cateva lucruri utile
@onuca868 ай бұрын
Am ascultat cu atentie atat de profunda ce ai zis, incat spre final eram transportata in alta lume, fix ca intr-un film bun. Tocmai urma sa citesc si eu cartea lui, si m am bucurat foarte tare sa vad ca ai ales tema asta. Impecabil video, multimim!
@EvocatusMajin8 ай бұрын
salut Vorbeam cu doamna si am realizat... again ( deja de o bucata indelungata ) ca esti cel mai bun ( superlativul relativ does no good here da aia e ) creator de continut relavant din Romania ( subiectiv, from our point of view sa nu cumva sa se supere baietii ). Zici ca iterativ, subiectele cantaresc din ce in ce mai mult, devin mai complexe si incep sa apese niste butonase semi-latente in creierasele noastre. Am cumparat deja aproape toate cartile recomandate de tine ( dar clar ca nu le-am citit integral ). Capitalist realism really took a heavy toll on me, though. Multumim pentru tot ce faci si please don't die soon. Se elibereaza o gramada de dopamina cand primesc notificarea cu noul videoclip, ii ca un scurt trip, "a quick fix" si as vrea sa tot mentin spikeurile astea ca doar : "Viata e ca un sac, nu poti sa scoti din el mai mult decat ai pus." asa ca ma bazez pe tine sa tot pui in sac :D.
@Catalina-zu8xx8 ай бұрын
Atata timp cat nu incepi sa crezi si sa nu cercetezi tot ce ti se intinde pe tava, capitalismul mai are o sansa...Cand stiinta devine credinta atunci avem de a face cu scientologie. Si trip-ul se duce ...sideways.😂
@laurentiu268 ай бұрын
Acest video e excepțional, Cătălin îți mulțumesc mult că mi-ai explicat de ce am un anumit comportament! Chiar aveam nevoie de un astfel de video pentru că nu înțelegeam de ce nu pot să îmi schimb comportamentul, să fiu altcineva. Să nu te lași vreodată de KZbin, avem NEVOIE de video-urile tale în care explici foarte bine un subiect sau altul.
@Catalina-zu8xx8 ай бұрын
Schimbare comportanentului vine din abordarea ta mentala data de acel subiect in primul rand (1), din constientizarea problemei (2) si din actiunea intentionata si sistematica spre realizarea in pasi a obiectivului ales (3) Focusul mental pe obiectiv, intentia dau nastere acelei energii interioare care te ajuta sa implinesti cu brio ce iti propui. In acest proces vei experimenta discomfort fizic si psihic. De ce? Pentru ca in creierul tau, unele trasee neuronale se destrama iar altele se intretes. E un proces complex de reconfigurare a softului / a credintelor, a autocunoasterii de sine. E un proces de ardere si de renastere. La final vei simti ca esti un Tu mai puternic si mai integrat. Incearca. Succes🎉
@NoGyiEa8 ай бұрын
De asta vorbim în perioada asta și de sinucidere asistată, ceva complet scandalos la prima vedere, dat fiind că ideea era că ne dorim la bază să ne prelungim cât mai mult viața, dar dacă analizezi din perspectiva circumstanțelor și contextelor persoanelor respective, realizezi că pentru ei, e alegerea mai bună.
@notoriousbig3k8 ай бұрын
E alegerea lor ... deci liber arbotru
@AlexCMoro818 ай бұрын
👍 Respect si dragoste Moise & Echipă (pentru cazul in care exista echipă și nu ești singur). Ai/ați lucrat frumos -- și adevarat. ❤
@alinsandu55128 ай бұрын
"Noi considerăm că acţiunile noastre sunt voluntare când ele urmează o decizie, şi involuntare când se întâmplă fără o decizie. Dar dacă o decizie ar fi voluntară, fiecare decizie ar trebui să fie precedată de o decizie de a decide - un regres infinit care din fericire nu are loc. Destul de ciudat este că dacă ar trebui să decidem ca să decidem, noi nu am fi liberi să decidem..." ........ Suntem convinşi că mintea controlează corpul, iar nu corpul se controlează pe sine prin intermediul minții. De unde, prejudecata implicită că mintea trebuie să fie independentă față de toate uneltele fizice care o ajută în activitățile sale în ciuda microscoapelor, telescoapelor, aparatelor foto, dispozitivelor de măsurat, computerelor, cărților, operelor de artă, alfabetelor, și a tuturor ajutoarelor fizice fără de care viața psihică și intelectuală ar fi puțin probabilă. Simultan, a existat mereu conștiința difuză că e ceva în neregulă cu percepția care face să ne simțim a fi o minte, un suflet, un eu separat. Ceea ce este cât se poate de firesc, căci o persoană care își găsește identitatea în altceva decât în întregul său organism este mai puțin decât o jumătate de om. El s-a rupt de ritmurile naturii, la care este incapabil să participe. În loc de a fi un corp, el „are" un corp. In loc de a trăi și a iubi el „are" instincte de conservare și procreere. Renegate, ele îl domină ca niște furii oarbe sau demoni care l-ar poseda. Alan Watts - Cosmologia voioasă 🌊 Oricât de ciudat ar suna, eul descoperă că însuşi miezul şi natura sa îl depăşesc. Cu cât pătrund mai adânc în mine, cu atât sunt mai puțin eu însumi, şi totuşi acesta este chiar miezul meu. Aici îmi aflu mecanismele interioare care funcționează singure, în mod spontan, ca rotația corpurilor cereşti şi deriva norilor. Oricât de străin şi de bizar ar părea acest aspect al ființei mele, nu îmi ia mult să realizez că este vorba chiar de mine însumi, şi încă într-o măsură mult mai mare decât eul meu superficial. Nu e vorba de fatalism sau determinism, pentru că persoana care să fie manevrată sau determinată a dispărut; acest „eu“ profund face totul. Configurația sistemului meu nervos, ca şi configurația stelelor, se întâmplă de la sine, iar acest „de la sine“ este adevăratul meu sine. ~Alan watts 🌊 * ”Omul ce se identifică cu conștiința eului crede că gândește, ceea ce s-a dovedit a fi o greșeală, căci subiectul conștient care crede că gândește nu este același cu organul care efectuează gândirea. Persoana conștientă este doar o componentă, o serie de aspecte tranzitorii, ale persoanei ce are ca funcție gândirea.” L. L. Whyte, The Unconscious Before Freud (Basic Books, New York, 1960), p. 56 🌊 „Sursa chinului nostru ,este faptul că tindem să credem că mintea este ca un omuleţ interior“ Wittgenstein 🌊 "The sense of being an ego, an I, a thinker of thoughts in addition to the thoughts. An experiencer in addition to the experience. The sense that we all have of riding around inside our heads as a kind of a passenger in the vehicle of the body... Now that sense of being a subject, a locus of consciousness inside the head is an illusion. It makes no neuro- anatomical sense. There's no place in the brain for your ego to be hiding." -Sam Harris 🌊 Există o altă teorie deterministă conform căreia toate acțiunile noastre sunt motivate de „mecanisme mentale inconștiente” și de aceea chiar și cea mai spontană deciziei nu este luată liber. Acesta este încă un exemplu de minte scindată, căci care este diferența dintre „mine” și „mecanismele mentale” conștiente sau inconștiente? Cine este influențat de aceste procese? Ideea conform căreia cineva este motivat derivă din persistența iluziei numită „eu”. Omul adevărat, organismului - în - relație - cu - universul, este această motivație inconștientă și, întrucât el este motivația, el nu este influențat de ea. Cu alte cuvinte, nu există motivație, există doar acțiune. Mai mult decât atât, nu există o minte „inconștientă” separată de cea conștientă, întrucât mintea „inconștientă" este conștientă doar că nu de sine, așa cum ochii văd dar nu se văd pe sine. ~ Alan Watts 🌊 Agentul din spatele fiecărei acţiuni este el însuşi acţiune. Dacă despre pisică putem spune că se pisiceşte, atunci de ce să nu spunem şi despre mochetă că „mocheţeşte“? Nu e nevoie să ne punem întrebarea „cine sau ce mocheţeşte?“, Alan Watts - Totul e tot 🌊 ”Universul produce conștiința noastră, conștiința noastră evocă universul; iar înțelegerea acestui lucru transcende și închide dezbaterea dintre materialiști și idealiști (sau mentaliști) sau dintre partizanii determinismului și cei ai liberului-arbitru, care reprezintă yin-ul și yang-ul opiniilor filozofice,” Alan Watts - Dao Calea ca o curgere de apă - p.85
@sorinionutpopa57804 ай бұрын
Faci ceva foarte util societatii, meriti tot respectul si sustinerea noastra 👍👍👍
@lawdbl19448 ай бұрын
Catalin Moise: Omul care te face din piatra, diamant.
@Cosmo4576 ай бұрын
Cătălin sper sa nu te oprești niciodată din a informa oamenii despre lucruri de care nimeni ar crede ca ar avea nevoie, esti cel mai bun!🥰
@soma78918 ай бұрын
Un om poate să facă ce-i drept ce vrea, însă nu poate să voiască ceea ce vrea. - Arthur Schopenhauer
@cosminandreicosma72888 ай бұрын
Frate Moise, iara ne-ai dat greu! Mulțumim pentru timpul tau și de deschiderea de ochi în această pâclă densă.
@Catalina-zu8xx8 ай бұрын
Atentie si spre ce ii deschidem. Si la ce, sau cui prodest.
@rositasultana39588 ай бұрын
Wow, a ieșit Moise pe post! Și cu “blestemata” de inexistenta a liberului arbitru a lui Sapolsky.
@rositasultana39588 ай бұрын
Pentru cei interesați, pe site-ul oficial de la Stanford, există playlist cu cursurile profesorului Sapolsky, destul de inteligibile pentru cei care sunt pasionați de biologie, și foarte amuzante pe alocuri.
@brianaterente50148 ай бұрын
Excelent explicat! Mulțumim pentru o sinteză atât de clară a informațiilor!
@matteodumitrache39458 ай бұрын
wooo m am uitat acu la eterna reintoarcere si la minutu 26, la concluzie, ziceai de importanta prezentului care ti defineste viitorul si m a amuzat odata cu info din clipul asta
@rrobertpopaa8 ай бұрын
up! 👀
@rrobertpopaa8 ай бұрын
kzbin.info/www/bejne/r2inequllKaCoJIsi=rrbAShTd-XAPi7jK&t=1526 (pentru acces mai rapid la referință)
@emanuelcristian26448 ай бұрын
Mulțumim pentru munca extraordinară pe care ai depus-o! Genială expunerea ta, narator de excepție! Aștept cu nerăbdare următorea notificare 🔔 marca Cătălin Moise🤓🤩😁