Bir kitap: Daron Acemoğlu ve Simon Johnson, İktidar ve Teknoloji: Bin Yıllık Mücadele

  Рет қаралды 3,571

C. Cengiz Çevik

C. Cengiz Çevik

Күн бұрын

Пікірлер: 13
@avniozyurt2207
@avniozyurt2207 11 ай бұрын
Merhaba. Seçiciler veya karar vericilerin vasıfları önemli. Bir üst kurul olsa, seçim kararlarını tarafsızca regüle etse. Teknokrat atamaları da bu kurulun görevlerinden olur. Kanımca Cumhuriyet tabii ki . Ancak demokrasi elit bir kurul olmadan çoğu zaman ayakları baş yapıyor.
@merttt7
@merttt7 11 ай бұрын
İçerik için teşekkürler hocam, bu seri uzun süre devam eder umarım
@KeremPARLAKGUMUS-uc4xb
@KeremPARLAKGUMUS-uc4xb 8 ай бұрын
çok değerli bi paylaşımdı, teşekkür ederim
11 ай бұрын
Çalışmanızı görünce kanalınıza abone oldum. Teşekkür ederim. Sevgiler
@sanatinbuyukevreni
@sanatinbuyukevreni 11 ай бұрын
Çok yararlanıyorum içeriklerinizden teşekkürler kendi payıma,var olun😊
@hectorous5456
@hectorous5456 11 ай бұрын
İyiki varsınız hocam 🙏
@slymnyvz
@slymnyvz 9 ай бұрын
Hocam teşekkür ederim. Varolun.
@fatihcelik6122
@fatihcelik6122 11 ай бұрын
Kitabı ben de okudum ve sizin yorumlarınızla okuduğumu daha çok anlam kazandı kendimce çok değerli bir paylaşım teşekkürler
@cemkara5700
@cemkara5700 9 ай бұрын
22:30 Seçenekler arasından seçim yapmak çok önemli bir konu. Bu konu tam da demokrasinin hem en üstün hem de en zayıf noktası. Seçim yapacak insanların neyi, neye göre seçecekleri çok önemli ama seçim yapan insanların nitelikleri de bir o kadar önemli. Maalesef dünyayı herkes eşit derecede algılayamıyor. Bazılarının zekası, bazılarının trajik geçmişleri, bazılarının genetik yapıları, bazılarının psikolojik sorunları yaşanan gerçekliği çarpıtıyor. Yani aynı olayı 100 kişi yaşıyor ve 100 de farklı algılıyor. Farklı algılama ile başlayan bu süreç algılanan şeyin beyne ulaşması ile devam ediyor. Zaten çarpık şekilde algılanmış olan olay beyinde az önce bahsettiği dezavantajlar sebebi ile farklı şekilde yorumlanıyor. Algılarken yaşanan sıkıntı bilgiyi yorumlarken de devreye giriyor kısacası. Karar verme anı geldiğinde aslında "A" olan gerçekli kişi tarafından gerçekten "A" olarak değerlendirilemiyor. Uzun lafın kısası. Demokrasiler insanlara seçme imkanı sunuyor ama bu imkanı kullanacak kişilerin kim olduğu o kadar önemli ki. 100 kişilik bir ortamda 90 kişi psikopatsa ve bu gruba bir konu hakkında karar verme imkanı sunarsan çıkan karar ne olur? 100 kişilik grubun 70'i kara cahilse bu grubun kararı ne olur? 100 kişilik grubun 70'inin beyni yıkanmışsa karar ne olur? Demokrasi belki diktatörlüklerden, krallıklardan daha iyi ama kesinlikle en iyisi değil. Sadece daha iyisi olmadığı için yola onunla devam etmek gerekiyor.
@karabakus
@karabakus 11 ай бұрын
Dar Koridor elimde henüz okumadım, onu okuduktan sonra buna geçmek istiyorum
@cemkara5700
@cemkara5700 9 ай бұрын
29:30 Halkın görüşüne başvurma ile ilgili olarak tek tek her bir bireyin görüşünün alınması hem gerçekci değil hem de uygulanabilir değil. Karar almayı sadece teknokratlara bırakmak yerine sivil toplum kuruluşları, üniversiteler de devreye sokularak kararların eğrisi doğrusu, artısı eksisi tartışılabilir. Belki birey olarak her konuyu bilemeyebiliriz ama bu konunun uzmanlarının da görüşleri alınarak kararlar verildiği sürece sorun yok. Sıradan insana kararı bırakırsanız alınacak kararın vasat olması kaçınılmaz. Bizim gibi cehaletin pirim yaptığı ülkelerde eğer halka aşırı bir özgüven pompalarsan uzmana saygı duymak yerine uzmanı dövebilme gücünden sarhoş hale gelebiliyorlar. Yani az önceki yorumuma destek olarak kararı halka bırakmak için ortalamanın oldukça yüksek olması gerekiyor. Bizim gibi geri kalmış ülkelerrin geri kalmalarının arkasında normal dağılımın (çan eğrisinin) ortalamasının çok düşük olması.
@cemkara5700
@cemkara5700 9 ай бұрын
38:10 Cengiz Bey çok kritik bir nokta bu. Yani bir konu hakkında fikir beyan etmek için kesinlikle bir alt yapı olmak zorunda. Bir jeolog eğer felsefe hakkında konuşurken hata yapıyorsa bunu konunun uzmanı tenkit eder. Eğer aynı kişi sürekli olarak hata yapıyorsa o zaman tenkit yetersiz kalır. Bunun en can alıcı örneğini Canan Karatay yaşatıyor. Kendi uzmanlığının dışında o kadar çok ve saçma laflar söylüyor ki bir noktadan sonra tenkit işe yaramaz hale geliyor. Üstündeki uzman gömleğini kullanarak aslında uzman olmadığı konularda ahkam kesmek gerçek uzmanların güvenilirliğini de ortadan kaldırıyor. Televizyonlarda rating almak için çıkarılan "güya" uzmanlar çok tehlikeli. Televizyonlarda sanki müspet bir bilimmiş gibi astroloji, falcılık vb hakkında saatlerce program yapmak çok tehlikeli. Zaten insanların kafası mitler, masallar, efsanelerle çöpe döndürülmüş durumda bir de sahte uzmanların sahte bilgileri ile ortam iyice çamura dönüştürülüyor.
Bir kitap: Rémi Brague, "Avrupa: Roma Yolu"
1:02:32
C. Cengiz Çevik
Рет қаралды 581
This dad wins Halloween! 🎃💀
01:00
Justin Flom
Рет қаралды 57 МЛН
HELP!!!
00:46
Natan por Aí
Рет қаралды 38 МЛН
Fake watermelon by Secret Vlog
00:16
Secret Vlog
Рет қаралды 37 МЛН
Wait for it 😂
00:19
ILYA BORZOV
Рет қаралды 10 МЛН
DARON ACEMOĞLU, TÜRKİYE, DAR KORİDOR VE NOBEL ÜZERİNE
55:21
Meriç Köyatası
Рет қаралды 11 М.
Daron Acemoglu on Innovation and Shared Prosperity 7/31/23
1:05:48
Ulusların Düşüşü | Emin Çapa'nın Kütüphanesinden
8:40
Latince Deyişlerden Altın Öğütler
3:12:52
C. Cengiz Çevik
Рет қаралды 1,5 М.
Özel Röportaj - Prof. Dr. Daron Acemoğlu | 5 Temmuz 2024
34:02
BloombergHT
Рет қаралды 191 М.
This dad wins Halloween! 🎃💀
01:00
Justin Flom
Рет қаралды 57 МЛН