Рет қаралды 3,958
Yaz mevsimi ve sıcak havalar için bira yapım önerileri
En çok bira tükettiğimiz yaz mevsiminde evde bira yapımı yüksek sıcaklıklar nedeniyle zorlaşır. Fakat bu yazın bira yapamazsınız demek değil! Aşağıdaki basit yöntemlerle, siz de yaz boyu bira yapmaya devam edebilirsiniz.
Yöntemlere geçmeden önce şu soruyu yanıtlayalım: bira yapımında sıcaklık hangi aşamada ve neden önemli?
Sıcaklık kontrolü özellikle mayalanma aşamasında önemlidir. 25°C üzerinde gerçekleşen fermantasyon, mayanın ester ve benzeri bileşikleri fazla üretmesine neden olur. Bu bileşikler biraya beyaz şarabı andıran aşırı meyvemsi tatlar kazandırır.
Yüksek sıcaklık biranızın bozulmasına yol açmaz. Etkisi yalnızca tat ve aroma üzerinde olur. Oluşan meyvemsi tatlar ise damak zevki açısından hoşunuza gitmeyebilir veya içimi zorlaştırabilir.
Aşağıdaki yöntemlerden bir veya birkaçını kullanarak bu olumsuz tatları engelleyebilirsiniz.
1. Kurulumda kaynar su miktarını azaltın
Kitten bira yaparken şeker ve malt özünü eritmek için 2 litre kadar kaynar su kullanılır. Yazın bu miktarı 1 litreye veya altına düşürebilirsiniz. Kaynar su miktarını azalttığınızda maya serpmeden önceki şerbet sıcaklığı da düşecektir.
2. Kurulumda soğuk su kullanın
Kurulumda kullandığınız suyun yarısını, yani yaklaşık 10 litreyi, en az 4 - 5 saat buzdolabında soğutun. Bu soğutma işlemini 2 tane 5 litrelik su şişesini kullanarak yapabilirsiniz.
Kullandığınız suyun diğer yarısı ise oda sıcaklığında olmalıdır. Dolapta soğuttunuz ve oda sıcaklığındaki suyu karıştırdığınızda ortalama sıcaklık 15 - 20°C aralığında olacaktır.
Dolapta soğuttuğunuz suyu dondurmayın. Kullandığınız suyun tamamını (20 litre) dolapta soğutmayın. Bunları yapmanız karışım sıcaklığının çok düşmesine yol açar. Daha hassas kontrol için bir termometre edinmeyi düşünebilirsiniz.
3. Soğutma çantası kullanın
Butik Soğutma Çantası, yalnızca donmuş su şişeleri kullanarak etkin ve pratik soğutma yapmanızı sağlar. Donmuş şişeleri 24 - 36 saatte bir değiştirerek mayalanmayı dilediğiniz sıcaklıkta tutabilirsiniz.
Çanta ile birlikte BB-04 termometre kullanarak kova içi sıcaklığı kolayca dışarıdan takip edebilirsiniz.
4. Termostat ve buzdolabı kullanın
Kullanmadığınız bir buzdolabını veya derin dondurucuyu, dijital termostata bağlayarak sıcaklık kontrollü bir fermantasyon kabinine dönüştürebilirsiniz.
Bu yöntem montaj veya buzdolabında değişiklik gerektirmediği için oldukça pratiktir. Buzdolabının fişini termostatın üzerindeki prize takmanız ve sıcaklık derecesini ayarlamanız yeterlidir.
5. Maya miktarını arttırın
Bira mayası meyvemsi tatların çoğunu mayalanma başında çoğalırken üretir. Kullandığınız maya miktarını arttırarak bu tatları azaltabilirsiniz.
Eğer genel olarak kitlerle birlikte gelen 6 gramlık mayayı kullanıyorsanız, US-05 gibi 11,5 gramlık bir mayaya geçebilirsiniz.
Eğer elinizde önceki kitlerden artan 6 gramlık maya poşetleri varsa bunlardan 2 veya 3 tanesini aynı kurulumda kullanabilirsiniz.
Eğer kit mayası kullanmıyorsanız, kullandığınız bira mayası miktarını 2 pakete çıkarabilirsiniz.
6. Başlangıç yoğunluğunu düşük tutun
Başlangıç yoğunluğunun yüksek olması, mayanın zorlanmasına ve daha fazla meyvemsi ester üretmesine yol açar. Bu problemi yaşamamak için:
Sıcak havalarda başlangıç yoğunluğu düşük, %4 - 5 gibi orta seviyede alkol oranına sahip biralar yapın.
Yüksek alkollü bira yapmak istiyorsanız maya miktarını arttırın veya soğutma yapın.
7. Yüksek sıcaklığa uygun bira kitleri seçin
Soğutma imkanınız yok veya soğutma ile uğraşmak istemiyorsanız, sıcaklık kontrolü gerektirmeyen bira kitleri yapabilirsiniz. 32°C'ye kadar mayalanabilen bu kitler, baharatlı ve meyvemsi egzotik lezzetleriyle bira damağınızın gelişmesine de katkıda bulunacaktır.
Tour de Saison bira kiti (mayalanma sıcaklığı 20 - 32°C)
MJ Belçika Saison bira kiti (mayalanma sıcaklığı 20 - 32°C)
Sıcaklık kontrolü yalnızca mayalanma için mi gerekli? Birayı şişeledikten sonra şişeleri de soğutmalı mıyım?
Sıcaklığın en büyük etkisi mayalanma sırasındadır. Mayalanma bittikten sonra bu etki azalır. Bu yüzden şişeledikten sonra şişelerinizi oda sıcaklığında saklayabilirsiniz, ek olarak soğutma yapmanız gerekli değildir.
Soğutma yapamadım ve biramda aşırı meyvemsi tatlar oluştu. Bekleme ile bu tatlar geçer mi?
25 - 30°C arasındaki yüksek sıcaklıklarda gerçekleşen mayalanmalarda oluşan tatların tamamı olmasa da birçoğu şişede 2 - 3 ay bekleme sonucu kaybolur. 30°C üzeri sıcaklıklarda oluşan tatlar ise genelde kalıcı olmaktadır.