No video

"Blade Runner ve Spinoza: Töz ve Sıfatlar Perspektifi"

  Рет қаралды 938

Hüseyin Ütün

Hüseyin Ütün

Күн бұрын

Bu videoda, Ridley Scott'un başyapıtı Blade Runner'ı, Spinoza'nın felsefi kavramları olan töz ve sıfatlar açısından derinlemesine inceliyoruz. Replikantların varoluşsal sorgulamaları ve insanlarla olan karmaşık ilişkileri, Spinoza'nın doğa, düşünce ve uzam anlayışıyla nasıl örtüşüyor? Roy Batty'nin mücadelesi ve Rachel'in kimlik arayışı üzerine düşünsel bir yolculuğa çıkıyoruz. Felsefe ve bilim kurgu severler için kaçırılmayacak bir analiz!"

Пікірлер: 12
@RUCan
@RUCan Ай бұрын
Cok iyi. Emegine yorum ❤
@ahmeyylmz01
@ahmeyylmz01 Ай бұрын
Hüseyin Abi Wittgenstein’ın Tractatus’unu okumaya “çalıştım”. 😅 Anlayamadım tabi. Ama 7. Önerme o kadar ilgimi çekiyor ki. sırf 7. önerme için bile bir video yapabilirsiniz bence. Wittgenstein hakkında bir video bekliyorum sizden. 😃
@huseyinutun
@huseyinutun Ай бұрын
Bu önermenin anlamı şu: mesela bir tablo var sanat eseri, o tablo sana müthiş görünüyor ama neyin müthiş göründüğünü anlayamıyorsun. Senin bilinçdışında yarattığı imgelemleri çözemiyorsun fakat yine de o eserin niteliğini anlatmaya çalışıyorsun. Burada susman gerektiğini anlatıyor filozof.
@huseyinutun
@huseyinutun Ай бұрын
Aslında buna en güzel verilecek örnek aşktır. Aşkı anlatmak dilin sınırlarını aşar.
@ahmeyylmz01
@ahmeyylmz01 Ай бұрын
@@huseyinutun ah be abim. Zayıf karnımdan vurdun beni. Bak demek o yüzden bu önermeyi seviyormuşum. 3 senedir unutamadım o kızı.
@huseyinutun
@huseyinutun Ай бұрын
@@ahmeyylmz01 ömür boyu hiç aşık olmamış insanlar tanıyorum. İnan bana senin durumun onlardan daha iyi. Bu arada bu önermeden bir video hazırlayayım ya çok seviyorum ben de.
@ahmeyylmz01
@ahmeyylmz01 Ай бұрын
@@huseyinutun ❤️
@boracan3788
@boracan3788 Ай бұрын
Teşekkür ederim
@serhatoz
@serhatoz Ай бұрын
çok iyiydi.
@nokta-i.istinat
@nokta-i.istinat Ай бұрын
“O zaman sorumuz şu: Evrendeki bu sürekli hayret verici faaliyetin sırrı ve hikmeti nedir? Neden bu sürekli hareket edenler durmuyorlar; sürekli dönüp yenileniyorlar? Şimdi elimizde ne var? İnsan, Tabiat ve Tanrı. Eğer Tabiat’ı bir sanat eseri olarak kabul edersek, her varlık sanatkarını, yani Tanrı’yı gösterir ve her insan varlığının benzersizliği, Tanrı’nın iradesinin bir ifadesidir. "Herşey o değil, belki herşey ondandır.” Bu gibi detaylar, Tanrı anlayışını değiştirir. Bildiğim kadarıyla, Spinoza’da Tanrı’nın iradesi yoktur; ona zorunluluk atfedilir. Sanki Spinoza'nın yolu "Herşey o" gibi bir yere çıkıyor. Sonuç olarak, İslam’ın Tanrı anlayışı Spinoza'nın tanımladığı gibi değil.....
@nokta-i.istinat
@nokta-i.istinat Ай бұрын
@@ayseaydngoz “Fikirlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. İman ve akıl ilişkisi önemli bir konu... İman, hem kalbin hem de aklın tasdik ettiği bir hakikat. Evet akıl sınırlıdır ve hakikati tam anlamıyla kavramada yetersiz kalabilir. Bu şunu gösteriyor., İnanç kalpten gelen bir teslimiyeti gerektiriyor. "İnancınızı başkalarına değil, öncelikle kendinize kanıtlamanız gerektiği" konusunda size katılıyorum. Selamlar.
@ayseaydngoz
@ayseaydngoz Ай бұрын
@@nokta-i.istinat Aklın iman konusundaki tasdiğini biraz açabilir misiniz? Akıl kavrayamıyor ki tasdik etsin en azından benim aklım kavrayamıyor. Bir de İman zaten inanmaktan gelmiyor mu? insan açık seçik bildiğine inanmaz ki inanmak doğası gereği bir bilinmezlik gerektirir. Açık seçik herkesçe bilinen ispatlanabilen bir konuda inanıyorum demeyiz. Kesinlik içermeyen mevzularda inançlar devreye girer ve inançlar genelde kalbi değil midir? Belki de ben yanlış düşünüyorumdur açıkcası iman akıl ilişkisi üzerine çok fazla okumuşluğum yok. Ama Kuranı Kerimde İnsana aklını kullanması konusunda çok fazla nasihatte bulunulduğundan aklın imanın inşasındaki yerini de bilmem gerekiyor olsa da yazdıklarımdan öte çıkarımım yok. şimdilik aklımın bana söylediği bana bakma kalbine bak oluyor. Kalbime baktığımda da onun dilini çözemediğimi fark ediyorum. dolayısıyla kendime ispat edebilmiş olduğum bir şey de yok aslında 🤷🏻‍♀️ ama en başta dediğim gibi kalbi konular ispat da gerektirmiyor. Belki bunu ve önceki yorumumu yazarken kendimle çelişiyorum belki saçmalıyorum ama sonuçta bu da bir arayış ... 🤷🏻‍♀️ yanıla da bilirim .
Blade Runner - Movie Analysis
9:40
Barış Özcan
Рет қаралды 390 М.
КАКУЮ ДВЕРЬ ВЫБРАТЬ? 😂 #Shorts
00:45
НУБАСТЕР
Рет қаралды 3,3 МЛН
Кадр сыртындағы қызықтар | Келінжан
00:16
WORLD'S SHORTEST WOMAN
00:58
Stokes Twins
Рет қаралды 203 МЛН
Bana Baştan Anlat - Ayşegül Çoruhlu
1:02:40
Özlem Gürses
Рет қаралды 11 М.
Spinoza’nın Metafiziği - 1+1=1 | 10.05.2022
1:44:51
BloombergHT
Рет қаралды 95 М.
Spinoza: Tanrı Evrenin Kendisi Olabilir mi? | Felsefe Tarihi 25
33:28
Pelin Dilara Çolak
Рет қаралды 856 М.
Elektrikçi mi Haklı Profesör mü?
17:38
Dogan Erbahar
Рет қаралды 157 М.
KARANLIK MUTLU OLMA SANATI
18:30
Haluk TATAR
Рет қаралды 42 М.
Stoa Felsefesi 1: Stoacılığın Doğuşu - Tufan Kıymaz
37:51
Bilkent Philosophy
Рет қаралды 134 М.
Why is anti-immigration sentiment on the rise in Canada?
13:00
The Guardian
Рет қаралды 1,9 МЛН
Bir Çırpıda Felsefe Tarihi Serisi: Retrospektif | Felsefe Tarihi 36
40:48
Pelin Dilara Çolak
Рет қаралды 71 М.
КАКУЮ ДВЕРЬ ВЫБРАТЬ? 😂 #Shorts
00:45
НУБАСТЕР
Рет қаралды 3,3 МЛН