Рет қаралды 161
Als docent bespreek je religieuze en maatschappelijke onderwerpen met je leerlingen. Dat leidt tot allerlei vragen: “Waarom dragen moslimvrouwen eigenlijk een hoofddoek?”, vraagt Jordy. “En vanaf welk moment moet dat eigenlijk?”, vraagt Sacha. “Waarom dragen christelijke vrouwen geen hoofddoek?”, vraagt Kim. “En hoe is het om een hoofddoek te dragen?”, vraagt Enrico aan Ines. “Droegen vrouwen vroeger ook al een hoofddoek?”, wil Thomas weten. “Mijn tante is ook moslim, maar ze draagt geen hoofddoek. Hoe zit dat dan?”, vraagt Younes. “Ik zag laatst dat twee oudere vrouwen werden uitgescholden om hun hoofddoek. Dat mag toch niet?”, oppert Tim. “Mag iemand haar hoofddoek ook zomaar afdoen?”, vraagt Olga. “Waarom vragen jullie niet aan mij waarom ik een hoofddoek draag?”, zegt Amira.
Van jongs af aan leer je om de wereld om je heen te bevragen. Iedere leerling komt de school binnen met eigen én gedeelde denkbeelden. In onze pluriforme samenleving ontmoeten we continu mensen die anders zijn dan wij. Mensen die, anders denken of doen, of een andere religie hebben. Daarom is het belangrijk dat je op school leert religieuze en levensbeschouwelijke zaken te onderzoeken. Daardoor ontwikkel je als leerling ook steeds meer een eigen levensvisie en ga je begrijpen wat mensen beweegt, wie je zelf wilt zijn in de wereld en hoe je je kunt verhouden tot anderen.
In vakken als Levo, godsdienst en LEF komen dit soort thema's al aan bod. Maar deze zijn niet landelijk verplicht. Het is dus aan scholen zelf om dit een plek te geven. Scholen kunnen dat niet alleen, we moeten samen optrekken. Daarom is in 2018 het Expertisecentrum Levensbeschouwing en Religie in het Voortgezet Onderwijs, oftewel LERVO, opgezet.
LERVO onderzocht de vraag: “Waar draait het vakgebied levensbeschouwing en religie om?”. Hieruit kwamen negen belangrijke perspectieven: het zingevingsperspectief, het fenomenologisch perspectief, het vergelijkend perspectief, het antropologisch perspectief, het historisch perspectief, het demografisch perspectief, het maatschappelijk perspectief, het metaperspectief en het persoonlijk perspectief.
Met LERVO willen we een landelijk, algemeen vormend curriculum voor het vakgebied ontwikkelen. Dit curriculum bestaat uit vier programmalijnen: de perspectiefgerichte lijn, de traditiegerichte lijn, de vraagstukgerichte lijn en de dimensiegerichte lijn. Aan de hand van deze lijnen kun je op je school zelf je programma vormgeven.
L&R is een vakgebied dat ook sterk bijdraagt aan een aantal aspecten van burgerschapsvorming. Om het gezamenlijk gedragen verhaal van ons vakgebied te ontwikkelen, nodigen we je graag uit om mee te doen. Kom naar een van de bijeenkomsten of nodig ons een keer uit voor een werksessie met je collega's. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de levensbeschouwelijke ontwikkeling van jongeren aandacht krijgt op elke school.
---
Filmpje gemaakt door Bord&Stift.
Tekstschrijver: Hannah
Tekenaar: Theo
Editor: Sophie
Stem: Sophie
Projectplanner: Hidde
Vragen of meer weten?
☏ 020-2617491
✉ contact@bordenstift.nl
www.bordenstift.nl