Merhaba Hocam Hocam Hud/7'de geçen "Allah'ın arşının su üstünde olmasını" nasıl anlamalıyız? Zira su atomlardan müteşekkil bir sıvı maddedir. Suyun oluşumu evren yaratılıp güneş sisteminin oluşması ve arz küresi ve atmosferdeki birtakım kimyevi reaksiyonlar neticesinde vaki olmuştur. O halde söz konusu bu ayette geçen arşın su üstüne kurulu olması nasıl anlaşılmalıdır?
@ayhankarats4 ай бұрын
Hocam Hz.Aişe 9 yaş evlilik hadisini izah eder misiniz lütfen? Bu hadisi nasıl anlamalı evlenirken henüz oyuncaklarla oynamaktaydım vb. rivayetler var. Allah aşkına bir video yapın
@raufenc3 ай бұрын
Böyle ihtilaflı mevzuların cevabı bir çok açıdan verilmeli. Bu tarz meselelerin farklı rivayetler, hukuki cihet, biyolojik izah ve sosyolojik durum olmak üzere en az dört farklı koldan izahı yapılması lazım. Bu meseleyi ilk fırsatta dört başı mamur şekilde ele alırız inşallah. Şimdilik farklı rivayetlerle alakalı bir linkle iktifa ediyorum. ekrembugraekinci.com/question/?ID=251
@sy-ys50943 ай бұрын
@@raufenc Allahu te'ala razi olsun, özellikle musluman olmayanlara izah etmekte zorlandigimiz meselelerden bu
@Hectoroftroy002 ай бұрын
"Kadınları göze çarpar mevkilere oturtmayın, yazıyı da öğretmeyin. Dikiş öğretin ve Sure-i Nur'u da iyi öğretin." (Taberani, Mu'cemul Evsat, 3/46, h. no: 5713; Hakim, Müstedrek, 2/430, h. no: 3494; Beyhaki, Şuubul İman, 4/90 h. no: 2227 vd.) Hocam Bu hadis sahih mi?
@raufenc2 ай бұрын
Sahih değildir. Ravilerindeki problemlerden dolayı zayıf olduğu belirtilmiş. Hadis-i Şerif alimleri bu gibi rivayetlerin hepsini kayda geçirmiş ve sahihlik derecelerini de bizzat kendileri tespit edip yazmışlar. Bu gibi durumlarda genel olarak kullanabileceğiniz bir ölçü verebilirim. Herhangi bir meselenin İslamiyetteki yeri nasıl diye merak ettiğinizde cevabını tefsir ve hadis-i şerif kitaplarından önce fıkıh kitaplarında aramak gerekir. Çünkü herhangi bir mesele ile alakalı sizin denk gelmiş olabileceğinizden çok daha fazla ayet-i kerime ve hadis-i şerif olabilir ve hüküm bunların hepsi göz önünde bulundurularak verilir. Müctehidler de buna göre fetva verirler. Bir şeye dört mezhepte de haram denilirse dinin hükmü kesin budur denilebilir. Mesela bu rivayet özelinde şöyle yapabilirsiniz. Kadınların yazı yazmayı öğrenmesi fıkıh ve ilmihal kitaplarında haram olarak geçiyor mu? Geçmiyor. O zaman yukarıdaki rivayet sahih bile olsaydı İslamiyet kadınlara yazı yazmayı yasak ediyor demezdik. Çünkü fetva verirken bir delille değil bütün ayet-i kerime ve hadis-i şerifler göz önüne alınarak bir neticeye varılır ki bunu layıkıyla sadece müctehid alimler yapar.