Cand centurile antiseismice la o zidarie sunt obligatorii?!

  Рет қаралды 19,716

Enciclopedia Constructiilor

Enciclopedia Constructiilor

Күн бұрын

Пікірлер: 52
@sirom4N
@sirom4N Жыл бұрын
Un subiect de actualitate. Felicitari pentru activitatea de pana acum!
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
Multumim! Caatare video a fost filmat inca din ianuarie, insa momentul postarii a coencis si cu situatia din prezent.
@magdapetrescu8069
@magdapetrescu8069 Жыл бұрын
Va apreciez enorm pentru profesionismul dumneavoastră, sunteți o persoana cu conștiință și credința în Dumnezeu, se înțelege din clipuri ca efectuați lucrările asa ca la carte, iar cine beneficiază o lucrare cu firma dumneavoastră ar trebui sa va pomenească toată viata pe lângă respectul care-l meritați și mulțumiri. De-ar fi și în România 1%din constructori asa ca dumneavoastră ce bine ar mai fii!!!!!!!! Multă sănătate și mult succes în activitatea dumneavoastră.
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
Foarte frumos si inspirational comentariul dvs, va multumim frumos pentru respectul oferit. Multa sanatate la fel!!!
@cgabriel777
@cgabriel777 Жыл бұрын
buna ziua! Este interesanta prezentarea dvs. Ati putea sa ne aratati/spuneti cum trebuie legate armaturile acestor centuri antiseismice de stalpii de sustinere? Dupa ce sunt turnati stalpii verticali este necesara realizarea unei legaturi intre stalpul de beton si zidarie?
@danyedy3091
@danyedy3091 Жыл бұрын
Bravo🎉🎉 Respect Valy
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
Multumim!
@styasznidan-stefan7993
@styasznidan-stefan7993 Жыл бұрын
Interesante norma antiseismica din R.M... in Ro conform P100 peretii structurali trebuie sa aiba grosimea minima de 240 mm fara tencuiala
@romeorusu7945
@romeorusu7945 Жыл бұрын
Zi-mi și mie te rog frumos la izolarea mansardei dacă folia barieră de vapori trebuie montată și la pereți interiori dintre baie și dormitor sau hol.
@criss6945
@criss6945 Жыл бұрын
In ziua de azi, cu toate cutremurele astea, mi-am schimbat total parerea despre case, mai ales in zone seismice. La un cutremur mai puternic casele de caramida adesea crapa si structura de rezistenta poate fi afectata. La cele cu etaj plafonul poate sa cada. Mi-am planificat sa fac o casa pe caramida cu zid autoportant. Acum insa m-am reorientat spre case modulare, la care nu exista probleme de structura si nu ai emotii la cutremure.
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
Ceea ce ati vazut la TV/internet ca crapa casele din zidarie, se intampla din cauza a 2 lucruri: proiectare proasta si/sau executie necalitativa. Apelati la oameni profesionisti, si ve-ti avea o casa din zidarie extrem de rezistenta seismic, mai ales ca vorbim de case cu inaltimi mici, nu blocuri unde riscurile sunt mai mari. Credeti ca casele modulare nu au probleme? Pff... au o duzina, si problema e aceeasi: proiectare si/sau executie necalitativa. Deci, nu tine de sistem, tine de proiect si executie, indiferent de vorbim de zidarie, lemn, metal etc.
@criss6945
@criss6945 Жыл бұрын
@@EnciclopediaConstructiilor Pai am vazut in Oltenia, acum la cutremurele astea din ultima saptamana de mica adancime (care afecteaza si cladirile de mica inaltime) multe case din caramida au crapat si oamenii dorm in hambar de frica sa nu le cada casa. Casele modulare poate nu sunt perfecte dar nu risti sa mori la cutremur in ele, sunt practic cutii compacte.
@alexandru18n
@alexandru18n Жыл бұрын
@@criss6945 casele care au crăpat la acele cutremure au fost prost construite, zic asta că în acea zonă am văzut multe case pe fundație din piatră și fără stâlpi și grinzi din beton armat! Eu locuiesc într-o casă din cărămidă plină arsă care are peste 375 de ani vechime cu pereți de 80cm grosime și după cutremurul din 1977 nu a avut nici o crăpătură, menționez că casa are un etaj și este monument istoric. Casa a fost construită din cărămidă plină arsă, lemn și șine groase din fier!
@sorinr649
@sorinr649 Жыл бұрын
Casa de zidarie daca e proiectata si executata corect este o cutie foarte rigida, care ar fi ridicata sau impinsa de unda seismica pe sol, fara sa se crape sau deformeze. Casele din Oltenia in particular multe din ele sunt improvizatii oribile, construite de oameni saraci, in multe cazuri in regie proprie, fara fundatii corespunzatoare, fara materiale corespunzatoare, fara fier beton, etc. Sa nu mai spun de improvizatii de chirpici, 'consolidate' cu plasa de Buzau si tencuite .. si denumite casa de locuit ecologica.
@cgabriel777
@cgabriel777 Жыл бұрын
@@alexandru18n din pacate acum nu mai gasesti caramida plina, numai blocuri ceramice care sunt f casante din cauza golurilor. Aceste case noi cu zidarie portanta din blocuri cermice nu vor mai fi asa rezistente ca acelea din trecut.
@Ptr_Group
@Ptr_Group Жыл бұрын
Salutare! Apreciez foarte mult video-urile tale !! O intrebare totusi... Punand centurile antiseismice, nu apare efectul de stalp scurt, efect care poate fi critic pentru intreaga constructie !?
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
Salutare, centurile se toarna separat de stalpi, se continua zidatria, iar acestia - stalpii, se toarna de jos pana sus la alta turnare.
@drcluj65
@drcluj65 Жыл бұрын
dragul meu te urmaresc f mult timp si fiind grec o mica observare vreau sa fac seismos se scrie in greaca ,dar ei =i in greaca, asa se pronunta sismos fara e cu toata stima si drag
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
Buna ziua, noi am folosit terminologia romana.
@atomuleseisimona9694
@atomuleseisimona9694 Жыл бұрын
Bravo
@gz4wyr
@gz4wyr Жыл бұрын
Cred ca este un context bun in care pot pune o intrebare cam aiurea, dar care ma agaseaza de ceva timp de cand urmaresc domeniul constructiilor. Care ar fi problema (dincolo de dezavantajele evidente legate de dificultatea la zidit, pozitionarea mai grea a golurilor, consum mai mare de material) in a folosi centuri diagonale, cumva similare celor de la constructiile din lemn sau metal? Nu am vazut nicaieri folosit asa ceva si imi imaginez ca din motive intemeiate, dar ar fi interesant de stiut care ar fi acestea, intrucat la prima vedere ar parea o solutie cumva mai solida. Sau poate tocmai rigiditatea excesiva ce nu ar permite un mic grad de elasticitate sa fie problema...?
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
Problema e ca betonul si armatura nu lucreaza asa ca lemnul sau metalul, sunt cu totul alte forte si valori / factori care actioneaza asupra unei structuri din beton sau zidarie.
@makexdix5962
@makexdix5962 Жыл бұрын
intre o casa din BCA de 30 cm cu centuri turnate peste zid si cu stalpi, si casa care v-ati construit-o pentru dvs, ce diferenta este? sau cu bca-ul ce l-ati folosit nu e ok sa torni centurile peste zid?
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
Casa pasiva a fost construita conform regulii principale cand ai structura in cadre de beton, si anume faci mai intai cadrele (stalpii, grinzile si planseurile), si apoi adaugi zidaria de umplutura. BCA-ul nu poate fi material portant din cauza rezistentei sale prea mici la compresiune, iata de ce se foloseste DOAR in structuri in cadre, NICIODATA ca zidarie portanta. Totusi unica exceptie cand se permite sa ai structura in cadre + zidarie de umplutura din BCA, si sa faci dintai zidaria, si apoi sa torni stalpii si grinzile (si planseul), este la case DOAR parter, si unde din start inclei polistiren EPS 2 cm intre BCA si viitorii stalpi, si MINIM 3 cm intre BCA si grinzile de sus, cu atentie mare la folosirea mai deasa a popilor telescopici de sustinere ca nimic sa nu apese pe BCA pana betonul se intareste macar 70% din rezistenta sa finala.
@vladmocanu3598
@vladmocanu3598 Жыл бұрын
​@@EnciclopediaConstructiilor am construit o casa cu mansarda (3randuri de zidarie), dar intai am zidit si pe urma am turnat betonul fara acel rost de polistiren. Stalpii sunt armati cu 8 bare de 14 si etrieri dubli. Credeti ca o sa am probleme ca nu am pus acel polistiren?
@sergiujurist
@sergiujurist Жыл бұрын
Din perspectiva mea de diletant în construcții tot timpul am considerat că o construcție cu pereți portanți cu stâlpi și centuri este mai rezistentă decât o construcție în cadre cu goluri umplute cu BCA. Or potrivit standardului citat de dvs. în cel de al doilea caz pasul centurii antiseismice este mai mare, oare înseamnă asta că construcția în cadre este mai rezistentă?
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
Buna ziua, exista 3 mari sisteme: in cadre, cu zidarie portanta, si mixta (am si vorbit intr-un video postat cativa ani in urma despre diferente). Toate sistemele au si avantaje, si dezavantaje, si nu exista una mai rezistenta decat alta. Degeaba alegi o anumita structura, daca inginerul nu a proiectat-o corect, oricare din structuri poate suferi grave consecinte daca inginerul e mai putin destept ))) Totul tine in a alege o structura conform situatiei, si a o proiecta corect la toate fortele. Pentru case individuale, se poate merge pe oricare dintre acestea, pentru blocuri, cel mai des se merge pe structura mixta sau in cadre.
@nonamenn6049
@nonamenn6049 Жыл бұрын
Buna ce parere aveti de a construii o casa de 400mp in Cluj, pe structura CLT- din lemn? Sau ar fi mai bine cu beton armat+bca?
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
Buna ziua, intre zidarie si lemn, in primul rand e dorinta dvs privind din ce material doriti sa fie casa, cu care material va simtiti psihologic mai implinit, ulterior deja vin sfaturile specialistilor, deoarece in fond, se poate construi pe ambele sisteme. Noi structuri din lemn la moment nu construit, doar sisteme pe zidarie.
@nonamenn6049
@nonamenn6049 Жыл бұрын
@@EnciclopediaConstructiilor Multumesc
@ligrivis
@ligrivis Жыл бұрын
Buhnici recomanda strict pentru cutremure CLT , ar fi mai potrivit spune el si asa a facut casa Buhnici plus si pentru casa pasiva e mai bine dar este o solutie cred mai scumpa decat clasicul beton. In acelasi timp si betonul construit cu simt de raspundere e ok. Orice material are avantaje si dezavantaje.
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
Cu placere! Contra cutremurelor si o casa din lemn proiectata si executata prost poate cadea ))) Totul tine de proiectare si executie corecta, indiferent de vorbim de betoane, zidarii, lemn, metal etc.
@ovideobsk
@ovideobsk Жыл бұрын
@@ligrivis cine este Buhnici?
@EulerGauss
@EulerGauss Жыл бұрын
Buna! La dumnevoastra is pereti portanti sau autoportanti? Din ce vad is portanti, dar cititi prevederile celor autoportanti.
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
Buna ziua, am mentionat in video ca acesti pereti au fost calculati ca auto-portanti. "Din ce vad is portanti" - credeti ca toate blocurile cereamice is portanti? Credeti ca daca materialul e portant conform rezistentelor sale, gata trebuie folosit doar ca material portant? Va gresiti amarnic! Poate fi materialul portant, insa folosi ca material de umplutura (exemplul blocurilor de locuit), sau autoportanti (ca in acest exemplu), nu e obligatoriu mereu sa se foloseasca ca portanti.
@EulerGauss
@EulerGauss Жыл бұрын
@@EnciclopediaConstructiilor pai in acest caz nici nu poate fi vorba de autoportant. Sau e portant ca in cazul dumnevoastra sau neportanti (de umplutura) care este separat prin rost. Autoportant deobicei sunt peretii care isi duc masa proprie pe toata inaltimea. Deobice in cazul cand ai plansee prefabricate cu goluri. Peretii pe care se sprijina placile sunt portanti, cei pe directie inversa care duc doar masa proprie si pe langa asta mai servesc pentru a asigura rigiditatea cladirii(adica poate fi si 2 si 10 etaje). Atunci cand ai plansee monolite care se sprijina pe toate laturile pot fi doar doua cazuri mentionate mai sus , sau is portanti sau neportanti in calitate de umplutura. In cazul vostru planseul este monolit care reazema pe contur. Deci peretii sunt portanti, ei preiau inclusiv masa planseului monolit+ pardosea+ sarcina utila(mobilier, persoane)+masa pereti despartitori sau daca e parter avem masa de la zapada, deci acele prevederi cu centuri intermediare nu sunt valabile acestui caz.
@danutc9043
@danutc9043 Жыл бұрын
👍
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
merci.
@gattonpc
@gattonpc Жыл бұрын
Niciodata nu i-am inteles pe astia de isi fac casele asa de mari.. de zici ca nu au loc intr-o locuinta "normala". Intretinerea la o astfel de casa e enorma.. si da.. unii isi permit.. insa totusi nu inteleg care este treaba cu "megalomania" asta cand vine vorba de casele astea imense...in care de obicei traiesc 2-3 oameni. Bani si timp bagati in mortar si caramizi...iar la final folosesc doar 1 sau 2 camere din casa aia.
@codemasterz6074
@codemasterz6074 Жыл бұрын
Nu uita nimeni de centurile anti seismice, fie nu știu de ele fie le ignora complet.
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
Posibil...
@florinsevera5660
@florinsevera5660 Жыл бұрын
prostie mare cu atatea centuri. stalpi trebuie sa fie puternici. etrieri din 10 in 10 cm aiai baza pentu ca nu la centuri cedeaza ci la stalpi
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
Cand ORICINE zice ca ceea ce scrie in normativ, e "prostie", acest lucru da mult de banuit, ca nu cumva acel ORICINE sa fie el un pic cam "slab informat" (ca sa nu zicem altfel).
@vasileoprinca7913
@vasileoprinca7913 Жыл бұрын
...ce am proiectat-o si o construim! ASA trebuie sa fie un proiectant-pe teren la fiecare pas in constructie! in alte cazuri(restul)COPY PASTE!
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
Multumim de comentariu! E adevarat ca in prezent, putini sunt proiectantii ce ii vedem si pe teren, noi incercam in orice proiect sa le facem pe amandoua!
@cherubini1986
@cherubini1986 Жыл бұрын
Nu-și are rost aceste centuri, deoarece ele sunt mai sus, eu as zice ca e reclamă. Doar testele antiseeismice pot confirma ce apuneti dvs. Dacă are casa coloane din beton armat nu are importanță cu ce se completează golurile, ea trebue sa lucreze din coloane, dvs încercați sa atrageți clienți doar!
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
Esti un om foarte, dar foarte prost informat! Special pentru "destepti de divan" ca dvs am prezentat practica din santier corelata cu normativele existente, ca sa nu apara nici un "atot-stiutor care stie el mai bine". Turcia a demonstrat intregii lumi ca atunci cand se construieste fix dupa normativ, nu exista probleme, existand orase fara nici o cladire cazuta, iar cand se incep compromisurile si nerespectarea normativului, urmarile le stim cu totii... PS: Proiectul nostru are aproape 5 ani si jumatate, nu ne-am axat niciodata pe reclama cum sunteti dvs deprinsi sa vedeti la TV, ci informare despre modul CORECT si CALITATIV de constructie, mod care din pacate inclusiv modului dvs de gandire prost, in prezent sunt multe probleme.
@cherubini1986
@cherubini1986 Жыл бұрын
@@EnciclopediaConstructiilor am ceva experienta in domeniul dat , multi constructori speculeaza pentru asi vinde si promova ideile si produsul , treaba dvs eu miam spus parerea !
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
Multumim de parere, insa si noi fiind in domeniu am dat de foarte multi Dorei! Nu toti care sunt intr-un domeniu sunt si buni specialisti, si sincer vorbind, cand cineva zice ca "stie el mai bine decat normativul", nu miroase a bine. Revenind la centurile antiseismice, repetam ce am zis in video: nu sunt obligatorii in toate cazurile si pentru toti peretii, am si expus cadrul normat sa fie clar la toti. In rest, nu e vorba de vanzare, ci promovare a bunelor practici in constructii, si a respectului intocmai a normativului. E ceva gresit in asta? Sigur ca nu!
Cum zidesti corect peretii din blocuri ceramice Brikston, Porotherm, Cemacom, Soceram etc
14:17
Мен атып көрмегенмін ! | Qalam | 5 серия
25:41
My scorpion was taken away from me 😢
00:55
TyphoonFast 5
Рет қаралды 2,7 МЛН
CĂRĂMIDA PLINĂ - DEZAVANTAJE
7:40
Studio Office Kolectiv
Рет қаралды 3,1 М.
Casă Pasivă cu tehnologii locale și buget restrâns
24:13
Marius Soflete
Рет қаралды 167 М.
Șoc și Dezastru !!! Ce garduri construim.
16:09
Tehnologii și Inovații în Construcții
Рет қаралды 134
CĂRĂMIDA - CELE MAI FOLOSITE TIPURI PENTRU ZIDĂRIE
7:29
Studio Office Kolectiv
Рет қаралды 3,5 М.
Cum realizezi o zidarie perfectă. sfaturi și sugestii utile!
9:17
Costel Daniel Rusu
Рет қаралды 25 М.
Protejeaza corect soclul casei tale. Pana unde sa urci cu hidroizolatia?!
9:22
Enciclopedia Constructiilor
Рет қаралды 36 М.
6 Reguli de AUR la termoizolarea casei
19:27
Enciclopedia Constructiilor
Рет қаралды 264 М.