Cazan/Centrala termica pe gaz cu condensare vs traditionala. Cand se obtin peste 100%? Pro si Contra

  Рет қаралды 36,894

Enciclopedia Constructiilor

Enciclopedia Constructiilor

Жыл бұрын

In prezent pe piata putem gasi atat cazane pe gaz, denumite si centrale termice traditionale cu randamente de 85-95%, cat si pe condensare sau in condensatie, care reclama randamente de 105-110%. Oare e adevarat ce zic ei? Cum adica sa poti avea randament mai mare decat insasi cat poti produce? Sau acest lucru e doar un truc de marketing? Sunt oare economii reale si face de platit mai mult pe un cazan in condensatie fata de unul traditional? In ce conditii un cazan in condensare este mai eficient decat unul traditional? Ne lamurim cu toate aceste intrebari in cele ce urmeaza, cat si avantajele si dezavantajele in a alege un cazan pe condesare.
- Fii parte în Comunitatea noastra: kzbin.info... (subscribe)
- Facebook: / enciclopediaconstructi...
- Website: enciclopediaconstructiilor.com/
- Servicii: premiumhouse.md/
- Sustine proiectul pe Patreon: / enciclopediaconstructi... Multumesc.
- Email: enciclopediaconstructiilor@gmail.com
Surse video/imagini/audio:
- Video by Ron Lach : www.pexels.com/video/women-ha...
Multumesc de vizionare, va doresc o zi frumoasa!
Copyright © 2023 Begu Valentin. Toate drepturile rezervate.

Пікірлер: 164
@felix807
@felix807 7 ай бұрын
super eficiente! numai laude! de fapt sunt niste kkt scumpe, f putin fiabile, cu costuri de mentenanta mari. cunosc persoane cu cazane clasice vaillant, viessman, motan chiar, ariston, junkers care au functionat si 20 ani fara costuri majore de reparatii. placile electronice sunt ieftine, blocuri hidraulice de calitate din bronz, nu compozit. deasemeni o centrala de 35kw cantarea aprox 50kg, nu 35. astea noi sunt pline de tehnologie digitala care cedeaza usor chiar si la un an dupa iesirea din garantie. condensul rezultat e f coroziv, cu ph de 3,5-5. nici nu ai voie legal sa-l elimini direct in canalizare, ci trebuie neutralizat. personal sunt pe cale sa arunc un viessman de 35kw dupa 5 ani de functionare, ani in care cred ca am mai cheltuit cel putin 33% din valoarea initiala. soacra are un junkers de 20 ani la care a cheltuit acelasi procent.deci? legat de toate avantajele de eficienta si mediu, bla ,bla... treaba sta ca in USA. se face lobby (bribe officials) pentru implementarea unei legislatii care sa avantajeze producatorii, sa relanseze piata dupa ce un produs e perimat, adica nu mai ai ce imbunatati, sa prostesti clientul ca face, drege. economia de gaz si poluarea se pot reduce prin eficientizarea energetica a casei (izolatie, geamuri...). la fel si cu masinile, nu mai sunt bune cele cu combustie, aruncam tot si trecem la electrice care iau foc intr-o tamponare severa. cred ca ne confunda cu niste oi, care mananca de voie de nevoie ce le pui in fata, dupa cum are chef fermierul.
@bujoradrian-cristian8235
@bujoradrian-cristian8235 Жыл бұрын
Nu mai confundați randamentul cu eficiența energetică!!! Randamentul este procentul utilizării în scop util din ceea ce consumi ca potențial măsurat în m3 de gaz sau kW de energie electrică. Eficiența energetică este altceva: reprezintă raportarea unei puteri declarată utilă a unei centrale în condensație la puterea declarată utilă a unei centrale fără condensație în vederea obținerii aceluiași scop/efect. Pentru că există acel schimbător de căldură care preîncălzește apa cu o parte din căldura pierdută prin evacuarea gazelor arse (și prin urmare, se obțin gaze arse mai reci, gaze care condensează în tubulatura centralei, nu în mediul exterior), procentul energetic util al centralei în condensație crește față de procentul energetic util al unei centrale fără acest sistem - centrală care va evacua în exterior acea cantitate de căldură (recuperabilă la condensație) prin gazele arse ce vor ieși mai fierbinți!!! Nu există nicăieri în lumea asta randamente supraunitare - nu se generează energie mai multă decât potențialul consumat!!!!! Totul este o reconversie a potențialului sub o formă sau alta dar....cert este că orice are PIERDERI!!!! Bătălia noastră este de a concepe sisteme care să limiteze pierderile!!!!!
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
Cine a confundat randamentul cu eficienta energetica? Noi in video sigur nu am incurcat nimic, chiar daca deseori si in multe altele vorbim despre importanta eficientii energetice, ce duce implicit la consum mai mic. Insa desigur, randamentele sunt altele.
@bujoradrian-cristian8235
@bujoradrian-cristian8235 Жыл бұрын
@@EnciclopediaConstructiilorÎncă de la început, secunda 15 a videoului, ați zis de centralele în condensație cum că au randament de 105-110%. Nu există randament supraunitar (peste 100%). Aia este eficiență energetică de comparație cu sistemele vechi.
@pavelluca735
@pavelluca735 Жыл бұрын
Super trusa,super prezentarea!O trusă completă și necesara oricărui practician . Felicitări,Stefan!
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
Multumim de apreciere. Cine e Stefan?
@andreislabu7087
@andreislabu7087 Жыл бұрын
Felicitari !!!
@georgestanciu4960
@georgestanciu4960 Жыл бұрын
Mulțumesc!
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
Cu drag!
@AleXandruT
@AleXandruT Жыл бұрын
Mulțumesc
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
Cu placere!
@raulmoisi6267
@raulmoisi6267 Жыл бұрын
Foarte util materialul video, multumesc! Poate era si mai util daca mentionai putin si despre raportul de modulare, dar probabil se intra in prea multe detalii. In Romania se folosesc foarte mult centralele pe gaz folosite de multe ori cu incalzirea in pardoseala (aceasta fiind combinatie folosita la aproape toate casele noi). Pe viitor, daca vei duce lipsa de idei pentru video-uri, ar fi cred de foarte mare interes un material care se vorbeasca despre asta (centrala termica, incalzire in pardoseala, grup de amestec-cand se foloseste, cand nu, cu sau fara termostate, cu sau fara automatizare, cu sau fara sonda exterioara de temperatura, etc)
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
Multumim de comentariu, da era sa intram in prea multe detalii, am dorit sa expunem materialul cat mai simplu. Merci de idei.
@balanciprian8842
@balanciprian8842 Жыл бұрын
NU EXISTA RANDAMENT DE PESTE 100% NICI MACAR IN TEORIE! Randament 100% este doar teoretic. Randamentul este puterea obtinuta/ puterea consumata. Randament de peste 100% adica supraunitar inseamna sa obtii o puterea mai mare decat cea consumata. NU EXISTA ASA CEVA! "Randamentul" de la centralele in condensatie este o abureala comerciala. O explicatie ar fi ca aceste valori de peste 100% sunt de fapt un raport intre randamentul centralei in condensatie ( de ex. 97%) si randamentul aceleiasi centrale fara condensatie (de ex. 90%), rezulta 1,08 adica 108%. DAR NU ACEASTA ESTE FORMULA RANDAMENTULUI, DOAR O ABUREALA COMERCIALA.
@tudormarchis
@tudormarchis 2 ай бұрын
daca ai randament de peste 100 la suta practic pe cosul de la centrala ar trebui aerul sa fie la minus grade. si daca este 99% ar trebui sa nu fie la temperatura camerei plus cateva grade. Useful energy output calculat si wasted energy (gaz ars ) calculul julilor creaza acest bullshit de marketing. daca era de 99% ar trebui sa schimbe motoarele de benzina si motorina pe gaz :) Esti foarte tare si imi place videoul !
@mihaiachim5299
@mihaiachim5299 Жыл бұрын
@12:26 randamentul real maxim de ardere e de 97-99 % cele cu 106-111% sunt randamente echivalente de extragere a energiei rezultate in urma arderii comparate cu cazanele clasice fără condensare …
@sobesicentralemodulare2527
@sobesicentralemodulare2527 Жыл бұрын
Felicitări, cel mai bun răspuns, pentru că oricine știe puțină fizică cunoaște că randamentul nu poate depăși sută la sută iar faptul că sau obținut 111 la sută se datorează faptului că s a calculat în comparație cu randamentele măsurate pentru centralele clasice care au folosit o metodă puțin precisă de măsurare a randamentului și s a inscripționat un randament mai mare decât în realitate și așa a fost posibil această neclaritate. Concluzia este că centralele mai vechi au un randament mai mic decât cel inscripționat pe ele în mod eronat.
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
Interesant, deci aceasta ar fi explicatia intrebarii de la sfarsitul video-ului, real peste 100% tot nu poate fi, insa deja daca comparam cu alte momente, putem obtine 106-111%. Merci.
@WalkAloneLive
@WalkAloneLive 8 ай бұрын
Aici vin analizele din vest unde se spune ca 97-99% sunt cu peste 6-11 puncte procentuale peste cazul cu randament clasic.
@RaduLazau
@RaduLazau 6 ай бұрын
@@WalkAloneLive De fapt, cred că răspunsul la întrebarea de la finalul filmului este că spre deosebire de noi (România, poate și Moldova), în țările civilizate nu se acceptă marketing-ul mincinos, care asociază randamente de peste 100% calculate în mod artificial. Așa cum spunea cineva mai sus, orice om cu bun simț și cunoștințe elementare știe că nu există randament supraunitar. Nici măcar 100%, în practică, indiferent ce formă de energie convertim, altfel am avea perpetuum mobile.
@mihaiachim5299
@mihaiachim5299 Жыл бұрын
@ 10:47 Cazanele in condensare prezintă mai multe avantaje: Consum redus Poluare mai putina Dar pentru mine cel mai important avantaj e plaja mare de modulare a puterii care e posibila la cazanele in condensare: adică de pe la 1,5-2,5 kw pana la 23-25kw fata de cazanele clasice care aveau puterea minima standard de vreo 10 kw iar poarte putine modele coborau in 8-9 kw. O modulare mare a puterii permite o temperatura mai constanta la apa calda pe cazanele pe gaz cu preparare apa calda instant - ele permit sa faci vara dus la 35-38 grade la debite de apa reduse(pentru cei care stau la etajele superioare ale blocurilor de locuințe ) + modularea mai mare a puterii permit o temperatura pe încălzire mai uniformă/cu variații mai mici ale temperaturii din locuința + dacă sunt ținute la temperaturi mai mici (50-55grade pe tur) nu v-or mai distruge oringurile din robineții de pe încălzire nici nu v-or mai supune la stres termic accentuat îmbinările instalației de încălzire ceea ce duce la instalatii de încălzire mai fiabile :) - am cunoștințe care de când au trecut pe cazane in condensare pe instalatia veche încarca instalațiile de încălzire cu apa mult mai rar … Partea cu zgomotul este și nu este valabilă : știu mai multe cazane pe gaz vechi/clasice care sunt ultrasilentioase … totul tine de designul tehnic al cazanului - atât al pârtii hidraulice cât și al partii de Exaustor, arzător și camera de ardere …
@xcriss75
@xcriss75 Жыл бұрын
Spuneti-mi vă rog, pentru o casă cu D+P+E de 290 mp, ce centrala recomandati? Câți kw?
@mihaiachim5299
@mihaiachim5299 Жыл бұрын
@@xcriss75 35kw - deși faci fata și cu mai puțin dar îți recomand sa îți pui 2 centrale (una langa alta de 24 de kw așa o sa obti redundanta mai mare … iar dacă îți pui încălzire in pardoseala pe fiecare nivel ți-as zice sa îți pui chiar 3 centrale (una pe nivel) - nu doar ca îți da redundanta mărita dar nu mai ai nevoie de pompe de amestec in distribuitoarele de pardoseala - centralele in condensare preechipate cu pompe grundfos duc direc 70-110 mp de pardoseala fără alte automatizări … îți v-a fi mai ușor sa îți automatizezi casa … doar ca trebuie prostiti cei de la gaz sa îți dea voie sa pui pe un contor de 6 mc 3 centrale … iar centralele pot avea puterea pe încălzire limitată din parametri lor pe fiecare la 10-15 kw Așa ai funcționa cel mai eficient …
@xcriss75
@xcriss75 Жыл бұрын
@@mihaiachim5299 este legal sa le cer sa.mi dea voie sa montez 3 centrale, sah macar 2? Eu intentionez sa montez centrala la parter care are doar living generos, un dormitor cu baia aferenta+ un hol si dining room+bucatoria. La etaj am 3 dormiroare 2 bai. Intentionez sa fac incalzire in pardoseala peste demisol si incalzire clasica la etaj Deci pot avea maxim 6 calorifere la etaj. La demisol o sa fie 1-2 calorifere in garaj si probabil unul in spalatorie. Proiextantul zice sa montez centrala in demisol...dar eu xred ca pompele cor fi solicitate enorm pt a duce apa la etaj1...
@mihaiachim5299
@mihaiachim5299 Жыл бұрын
@@xcriss75 da; doar trebuie sa îți declari in cererea de alocare de cati mc ai nevoie sa îți fie contorul … și câte puncte de consum ai … Centralele poți sa le pui toate laolaltă și doar sa te ramifici cu țevile de la ele la fiecare etaj - țevi care dacă o sa ai încălzire in pardoseala trebuie sa fie mai groase dacă folosești pompa centralei sa bage apa pe traseele de încălzire in pardoseala …
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
@@mihaiachim5299 Multumim de implicare si comentarii informative. Totusi in loc de 2 sau 3 centrale (sa fim sinceri, 3 a o casa 300 mp e prea mult), mai bine s-ar investi in eficienta energetica (termoizolare, ferestre si usi bune, eliminarea / diminuarea puntilor termice), ca in final sa faca fata o singura centrala, dar avand si un consum mult mai mic (bani in buzunar).
@vasilecordos7414
@vasilecordos7414 Жыл бұрын
Cum trebuie sa procedam sa stim CA folosim 30% din puterea Centrale. EU 21 kw LA ariston class one. Si temperatura apei pe retur sa fie de 35 sau 40 de grade masim. Pt a indeplini Cele doua conditiii LA Centrala pe condensate pt consum redus.
@GabrielVoinea
@GabrielVoinea 9 ай бұрын
Exista si al treilea dezavantaj al centralelor in condensatie: trebuie inlocuite caloriferele cu unele mai mari, care sa incalzeasca la fel camerele, tinand cont de temperatura mult mai mica a apei din circuitul de incalzire.
@WalkAloneLive
@WalkAloneLive 8 ай бұрын
dar merge ff bine!
@nicolaeticloi7701
@nicolaeticloi7701 2 ай бұрын
Salut. Ce centrală recomandați pentru un ultim calorifer la 40 m distanță de centrală .. Mulțumesc
@richardleon3230
@richardleon3230 Ай бұрын
Dragilor,centralele in condensare sunt mai eficiente decat cele clasice,eu personal amschimbat cemtrala clasică cu cea prin condensare si am vazut diferenta asta pe aceiași instalatie .un avantaj este când nu solicita la maximul puterea centralei.cele in condensare sunt mai nepoluante avand clasa A de eficiență si Nox 5. Unde mai pui ca pompele sunt in modulație, avand un regim stabilit de producatori,ce trebuie știut, ca din 2 in 2 ani trebuie verificate de un instalator autorizat si ins apa schimbata din instalație aici sunt mulți care ma contrazic,vezi doamne au filtre etc dar uita ca apa isi crește ph,de la rugină .
@sorindumitru6101
@sorindumitru6101 Жыл бұрын
Mai sunt doua aspecte : 1 Puterea calorifica a gazului . In București am o economie de 25% fata de Pitești . Ambele CT sunt identice . In București este chiar mai mare vol încălzit . Fiecare apartament este izolat termic la R din normativele românești . 2 . Caloriferele trebuiesc recalculate pentru o buna eficienta . La intrare apa calda in calorifere max 55* C Foarte importante sunt aceste redimensionări , dar din păcate pot ocupa spatiu foarte mare in interiorul încăperilor . Stima !
@dorintuure7587
@dorintuure7587 Жыл бұрын
Mulțumim pt informați foarte utile
@mihaiachim5299
@mihaiachim5299 Жыл бұрын
@1:50 randamentele prezentate sunt randamente maxime dar pot fi și mult mai mici in funcție de sarcina de lucru
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
Corect!
@mirceacatruna8276
@mirceacatruna8276 Жыл бұрын
Salut , eu intrunesc cele doua conditii pe care le-ati enuntat si am o centrala cu modulatie 1la 10 , dar daca am supraestimat cu 10% numarul de elementi de calorifer e vreo problema in acest calcul. Multumesc mult de raspuns si va urmarim!
@samimmanu912
@samimmanu912 8 ай бұрын
Fa un video la tine acasa cu centrala ta si aratane cum o setezi pe valorile de condensare . Te rog frumos
@MeawGarage
@MeawGarage Жыл бұрын
De fapt condensatul se creaza pina la 50 Grade Celsius. Nu e obligatoriu sa nu treci de temperatura de 40 grade. Si putem folosi si radiatoare cu cazanele in condensatie, doar ca trebuie sa fie cu 20-30% mai mari decit radiatoarele pentru un cazan conventional.
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
De unde asa informatii?
@stelianburadel7016
@stelianburadel7016 11 ай бұрын
Si totusi care este explicatia la cele expuse
@BogdanDuceac
@BogdanDuceac Жыл бұрын
Multumim pentru video, un lucru as vrea sa il adaug ca particularitate cum ai spus si tu. Teava de evacuare adaugata sa fie neaparat de plastic pt ca apa este acida si in cativa ani va coroda o teava de cupru. Spun asta din exemple concrete, eu am acasa din plastic de 11 ani si nu are probleme pana acum, in schimb la vecinului i-a fost schimbata teava de cupru dupa nici 2 ani. Nu stiu exact cat este de bun pentru natura dar nu as lasa acea apa afara in curte. Spor!!
@mihaiachim5299
@mihaiachim5299 Жыл бұрын
Dacă nu îngheață poți sa o lași afara in curte - la roșii și afine le place dar nu orice planta prefera soluri acide ;) - aciditatea e data de CO2 care in amestec cu apa obti acid carbonic … + la aciditatea condensului ar mai contribui și Oxizii de azot care rezulta in urma arderii
@VictorPetrini99
@VictorPetrini99 6 ай бұрын
Adevărul este simplu. Cu randamentul mai mare de 100 %, cazanul produce mai multă energie decât consumă. Ceea ce sfidează legile fizicii. Deci aici englezii au dreptate.
@mihaiachim5299
@mihaiachim5299 Жыл бұрын
@ 3:22 toate centralele care își declara randament de 108-111 % o fac cu temperatura pe tur (nu retur) de 30 grade - adică încălzire in pardoseala foarte bine făcută …
@TheBitanu100
@TheBitanu100 Жыл бұрын
Gresit! Toti producatorii centralelor declara ca acest randament poate fi atins daca sunt indeplinite doua conditii: - temperatura pe tur sa fie de 50°C; - diferenta intre tur si retur sa fie de 20° C. Intradevar, acest randament de peste 100% este o ,,gaselnita,,, si nu poate fi atins de nici un aparat de incalzire de pe planeta asta, fie chiar si pompa de caldura.
@mihaiachim5299
@mihaiachim5299 Жыл бұрын
@@TheBitanu100 mai citește cărțile și ai sa vezi ca nu scoți randament de 109% cu tur pe 50 grade ;)
@ghitadinca
@ghitadinca Жыл бұрын
Înțeleg ca e mult mai eficient decât sistemul clasic. Dar e aberant sa susți ca e peste 100%. Randamentul nu e dat de raportul dintre energia care întra și cea care iese? Dacă eu bag 1 KW și scot 1.01 cam sar peste legile fizcii
@emilpopa7476
@emilpopa7476 11 ай бұрын
Dacă centrala pe gaz poate fi amplasata în același spațiu cu ct .pe lemn. Nu am găsit aceasta in norme ,doar alte conditii
@florinsoare8448
@florinsoare8448 Жыл бұрын
Randamentul supraunitar mi se pare o aberație, se face o confuzie cu sistemul pompelor de căldură, acolo unde într-adevăr când agentul frigorific iese în exterior cu să zicem -38° acumulează din temp ambiantă chiar și de la -20° ceva, ceva. De aici randamentul superior, dar la centrală vaporii conțin tot energia din gazul ars, nu mai pot prelua din mediul ambiant decât dacă aerul admis ar avea prin absurd o valoare mai mare decât a agentului termic.
@iulianchelban-sm4cr
@iulianchelban-sm4cr Жыл бұрын
Salut . Îmi plac postările tale am învățat mult din ele zi-mi și mie ce-mi recomanzi pompă de căldură sau centrală pe lemne stau la țară casa e din beceauri
@mihaiachim5299
@mihaiachim5299 Жыл бұрын
Încearcă sa te gândești cine îți vine sa îți repare pompa de caldura dacă ți se strica iarna ? Cam câți tehnicieni accepta sa lucreze la -5 -10 grade sa îți facă tie diagnoza la pompa de caldura ? Câți vor fi capabili sa îți găsească corect defectul ca sa nu cumperi inutil subansamble de mii de E ; câți știu ai reușesc sa le instaleze corect și sa le integreze corect cu sistemul tău de încălzire din locuința …. Nici cu lemne nu e cu mult mai roz situația pentru ca pierzi o camera cu cazanul pe lemne + depinzi de sursele de lemn sa găsești in fiecare an lemne uscate sa nu corodezi cazanul și sa ii menții eficienta de ardere …
@LB-mo1dp
@LB-mo1dp 5 ай бұрын
@@mihaiachim5299 pompa de caldura practic este un aer conditionat sau un frigider capsulat , daca este de firma nu se strica nimic la el timp de 10 ani
@mihaiachim5299
@mihaiachim5299 5 ай бұрын
@@LB-mo1dp fac service cam pe toate tipurile de aparate care fac frig și cald și se strica exact ca și mașinile de repede: dacă îți iei Mercedes, Rolls Roice, Ferrari etc ai impresia ca nu se strica 10 ani Sau ai văzut vreo pompa de caldura care sa riște sa ofere garanții integrale mai mari de 5 ani? Sau vreo pompa de caldura care in broșurile lor de marketing sa folosească alte cuvinte inafara de zgomot redus; performante, inteligente, înaltă tehnologie, ultima generație etc ? Și poate uneori cuvantul calitate dar cu referire doar la diverse subansamble ? Și care oferă garanții ceva mai mari de 2-3-4 ani de obicei umfla prețul ca sa compenseze eventualele inconveniente … Sa le faci sa le poți garanta zece ani trebuie sa supradimensionezi multe componente mecanice; sa pui filtre foarte complexe pe alimentare + sa faci alimentarea plăcilor sau cel puțin partea de PFC sa lucreze la tensiuni mult mai mari decât cele normale - si unii fac placi care rezista puțin timp la 400v cu defecte minime deși ele trebuiesc legate la 230V . Extrem de rar văd in plăcile lor electronice condensatorii din gama de vârf care sa arate intenția de a face un produs care sa ajungă la 10 ani de viața … Cam toti fac evaporatoarele/condensatoarele externe din țeava cât mai subtire in pereți ca sa țină eficienta lor cât mai mare si sa poată funcționa cu cantități cât mai mici de agent frigorific …. Ei le poți face din țevi groase in peretele lor dar asta înseamnă dimensiuni mai mari, materie prima mai mari si cantități de agent refrigenrant mai mari care le creeaza probleme de management la partea de siguranța in exploatare la modelel Split care pot avea scăpări de gaze in interior la apariția unor fisuri sau pori…. Și dacă le fac subțiri in pereți ele dezvolta pori mult mai repede in ele deci defecte …. Și aparatele vechi (mai vechi de 20 ani) de firma făceau cateodata pori mai repede de 10 ani. Sa nu mai vorbim de defecte de proiectare la care unele componente cedează mult mai repede decât au estimat producătorii …. De ex la compresoarele liniare de la LG ( compresoare relativ simple) se strica pe capete după câțiva ani deși ei susțin cu toată nesimtirea ca sunt garantate 10 ani si ar trebui sa țină Pana La la 20 ani - nu mai mult Un conpresor bun poate atinge 30-40 ani fără probleme altele ating mai rar si 50 ani de viața … Ca o concluzie - dacă e de firma nu înseamnă ca sunt fiabile doar mai performante si poate cel mult ceva mai fiabile dar cum admit si cei de la Daikin din țara noastră primele defecte apar de cele mai multe ori la 6-8 ani de viața … La invertoarele solare din statistica unui furnizor pe Fronius aveau procentual și-n vanzari mai multe aparate defecte in garanție decât chinezii de la Huawei … (aici contează condiții de exploatare; calitatea rețelei si a consumatorilor perturbatori din rețea aflați in apropierea lor etc) dar am un camp fotovoltaic mai vechi @ 10ani si deja in el încep sa pice invertoarele (germane, brand de top) unu după altul … - la vârsta asta au pasta termică in ele uscata/întărită … condensatorii decalibrati de la mers in temperaturi ridicate - si puteau folosi serii superioare dar ii costau de cel puțin 3-4 ori mai mult si atunci nu prea ai șanse sa mai convingi clientul când produsul tău final costa cu 30-60 procente mai mult…
@stefangeanta
@stefangeanta 5 ай бұрын
Eficienta corecta se calculeaza astfel cost÷beneficii= dezavantaj la centrala in condensare. O mare vrajeala!
@stelic9515
@stelic9515 Жыл бұрын
Buna ziua și mulțumesc pentru informații. Am și eu o nelămurire La o casă cu radiatoare pentru a asigura aceeași temperatură în casă este mai bine ca centrala în condensație să meargă mai mult la o temperatură joasă decât mai rar dar la o temperatură mai înaltă?? Deci e mai bine cu calorifere mai reci dar active mai mult timp decât cu calorifere fierbinți care sunt încălzite mai rar?
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
Buna ziua, orice centrala va consuma mereu mai mult in cazul cand va avea multe opriri-porniri + temperaruri mari, decat in cazul cand temperatura se moduleaza.
@stelic9515
@stelic9515 Жыл бұрын
Vă mulțumesc
@mihaiachim5299
@mihaiachim5299 Жыл бұрын
5:42 - ventilatorul cu turatie fixa al Cazanelor clasice da surplus de aer in camera de ardere din momentul in care cazanul începe sa moduleze … + cazanele clasice au din fabrica o diafragma (ce limitează debitul de aer in camera de ardere in funcție de lungimea cosului de fum) iar dacă nu este instalată la montarea cazanului randamentul cazanului scade simtitor … unele cazane au diafragme cu diamentre fixe (44-42-38 mm) iar altele au clapete ajustabile care permit un reglaj mai bun al procentului de gaz aer ridicând randamentul unui cazan clasic… + au mai fost mai multe modele de cazane clasice cu exaustoare cu turatie variabila care ridicau mult randamentul Cazanelor cu Arzatoare clasice … + cazanele clasice încălzesc umezeala din aer pe care apoi o elimina din cazan sub forma de aburi încălziți + gazul metan in urma arderii produce apa și bioxid de carbon iar apa se elimina pe cos tot sub forma de abur încălzit ->energie pierdută
@decaesaris5093
@decaesaris5093 Жыл бұрын
Da, are logica modificarea debitului de aer prin clapete variabile pt. obtinerea raportului optim de ardere,(stoichiometric) care la gaz e de 15,7/1. Probabil ca daca s-ar masura si cantitatea de oxigen din aer, influentata de temperatura sau altitudine, s-ar putea imbunatati si mai mult arderea, dar ar deveni centrala la fel de complexa ca senzori precum motoarele EURO6, cu un ECU care sa determine parametrii coreland MAF, MAP si sonda lambda... Complicat si costisitor...
@mihaiachim5299
@mihaiachim5299 Жыл бұрын
@@decaesaris5093 Viessmann Vitodens 200 face asta fără probleme :) ; își adaptează arderea automat in funcție de presiunea atmosferică și de tipul de gaz - își face calibrarea arderii automat la fiecare 2 secunde ;) Poți sa ii schimbi in timpul arderii gazul de pe un tip pe alt tip de gaz și se v-a regla automat la noul tip de gaz … Doar ca e o centrala care la 24 kw costa vreo 3000E și nu e fiabila doar performanta - adică e un Mercedes …
@mihaiachim5299
@mihaiachim5299 Жыл бұрын
@@decaesaris5093 doar la centralele vechi se foloseau clapete ; la cele noi adaptarea e făcută de un sistem tip “tub venturi” care cu cât debitul de aer e mai mare cu atât și volumul de gaz aspirat pentru premixare înaintea arderii creste …
@decaesaris5093
@decaesaris5093 Жыл бұрын
@@mihaiachim5299 3000 de euroi ? Pai ce face, dom-le la pretul asta, isi extrage singura gazul din sol si se autoalimenteaza in viata ei de 10 ani ? 😂 Nu, multumesc. La costul asta, ies mai rentabil cu lumanari. Basca ca ma si obisnuiesc cu ele pt. cand o veni vremea 🤣
@decaesaris5093
@decaesaris5093 Жыл бұрын
@@mihaiachim5299 Pretul centralei Vieẞmann 200 mi-aminteste de gluma moldoveanului Gh.Urschi: "Pai dom-le, masina mea de spalat, spala, clateste, stoarce, usuca, calca, face si de mancare, apoi murdareste si-o ia de la capat"😂
@jiml5058
@jiml5058 Жыл бұрын
Am centrala gaz condensare merge continuu cu 2kwh , cu temperatura pe tur chiar și de 24 de grade și la -10 grade afara. In casa confort cu 22 grade. (Încălzire pardoseală ). Înseamnă că da randament maxim continuu . Consum redus de gaz .
@mihaiachim5299
@mihaiachim5299 Жыл бұрын
Cam da - asta dacă e și reglata corect combustia la puterea ei minima ( de obicei e Ok din fabrica alteori trebuie reglata … sau poți sa îți iei Viessmann Vitodens 200 care se autoregleaza singura permanent in funcție de presiunea atmosferică și tipul de gaz …
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
Da, din cifrele oferite asa pare.
@LB-mo1dp
@LB-mo1dp 5 ай бұрын
asta inseam na ca consuma 50kw pe zi circa 5-6 mc gaz
@mihaiachim5299
@mihaiachim5299 Жыл бұрын
Diferențele de randament între un cazan clasic și unul in condensare începe de la 20% și pot scădea consumul pana la jumate (chiar peste in unele cazuri) fata de un cazan clasic mai vechi cu depuneri in schimbătorul primar cu o pompa care nu mai merge la turatia nominală și pe o Instalatie care tine cazanul pe încălzire modulat la putere minima … Cea mai mare diferența de facturi am văzut-o la case de @ 100 mp unde la aproape toți facturile au fost cam la jumătate fata de cazanele vechi clasice …
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
La casele monitorizate cred ca ar mai fi si alti factori... insa nu se discuta ca se face si economie la consum.
@mihaivasilecalancea7861
@mihaivasilecalancea7861 Жыл бұрын
Eu am gasit explicatia enigmei intr o revista Practic atunci cind sa standardizat randamentul unui cazan In perioada cind se construiau centrale mari la marginea orasului Inginierii au luat ca punct de referinta faptul ca fumurilor de evacuare trebuiau sa le aloce in mod obligatoriu o energie calorica de macar 100° pentru vapori de apa rezultati in urma procesului de ardere al metanului Deci aceasta energie ei nu au comsiderato la pierderi pentru ca era considerata obligatorie In acele vremuri Dar vremurile s au schimbat si lor acum le convine aceasta vrajeala pentru ca da bine la marcheting Ei acum practic zic ca un cazan produce energie mai multa decit consuma 😂
@florinsoare8448
@florinsoare8448 Жыл бұрын
Vreau să mai adaug două avantaje ale centralei în condensare, anume consumul electric și eficiența la încălzire acm. Vechiul Vaillant consuma 14 wați în standby și până la 148 wați în funcționare, noul Ferolli 1,5 în stby și până la 50 wați în funcționare, ceea ce în timp contează, mai ales că stă tot restul anului în stby pt acm. La încălzirea acm nu ai practic nici un avantaj la noile centrale în regim instanat , pentru că se lucrează la temperatură mare în schimbător. Însă la modelele cu boiler separat s-au gândit la o soluție foarte bună: deși când se face încălzirea serpentinei boilerului situația este aceeași ca la schimbătorul în plăci, adică eficiență scăzută, pe timpul încălzirii caloriferelor o parte din agent este trecută și prin serpentină, astfel încât vei avea în boiler temperatura setată pe încălzire, în cazul meu 40°, energie obținută în regim de eficiență crescută. În regimul de boost, ineficient, mai trebuie să funcționeze doar de la 40° la 43° cât e setată temp acm. În rest, la ora când scriu,8:50, boilerul funcționează cu curent de la panourile fotovoltaice, având și o a doua serpentină care se poate conecta la o altă sursă, solar, cazan pe lemne, etc.
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
Merci de comentariu si experienta dvs.
@mihaiachim5299
@mihaiachim5299 Жыл бұрын
Centrala ta Ferroli consuma vreo 80-85 w când își turează pompa și suflanta la maxim ;) Iar centralele in condensare sunt mai eficiente decât centralele clasice la prepararea apei calde inclusiv in regim de preparare apa instant: centralele in condensare au exaustoare cu turatie variabila iar dacă tu nu consumi @ 11 litri pe minut ci doar 5-6 când faci dus atunci o centrala in condensare e mai eficienta decât una clasica deoarece își menține permanent raportul optim de aer și gaz pe când o centrala clasica odată ce intra in modulare merge cu exces de aer ce trebuie încălzit și care ii coboară randamentul de ardere … + o centrala in condensare poate merge in condensare când prepara apa instant: dacă ți apa la doar 40 grade la dus arunci o sa ai pe turul schimbătorului de apa calda 55-60 grade iar pe retur doar vreo 40-45 adică regim de condensare ;)
@mihaiachim5299
@mihaiachim5299 Жыл бұрын
Acum partea cu inventiile de la boiler : nu ai nevoie de Invenții inutile!!! Dacă îți iei un boiler decent cu serpentina mărita poți face apa calda in boiler cu temperatura tur la un 50-55 grade și centrala ta îți v-a prepara apa calda stand in regim de condensare fără problema - la o parte din centralele termice se poate limita temperatura maxima pe tur spre boiler dar la cele la care nu se poate limita poți obține un efect similar limitând puterea centralei in regim ACM la un 4-8kw ;) Și poți face asta din parametri centralei fără sa faci Invenții pe partea de instalatii ;) Ajuta sa ai o centrala in condensare cu un raport de modulare mare …
@stefangeanta
@stefangeanta 5 ай бұрын
Eu am un Imergaz care consuma maxim 65w in functionare si 4w in asteptare.
@Film1.1
@Film1.1 Жыл бұрын
poate cazan pe lemne
@MrT3odor
@MrT3odor 4 ай бұрын
Ok tehnician service la datorie: Raspunsul e DA, categoric e mai eficienta o centrala in condensatie fata de una clasica E un pic mai complicata intradevar dar nu e nava spatiala. Asta cu randamentul supraunitar in teorie nu exista dar practic, se poate accepta aceasta "incalcare" a legilor fizicii: de ce? Pai din cele mai vechi timpuri adica de pe la 1900, s-a stabilit ca randamentul in urma arderii gazelor se obtine din puterea teoretica din ardrea a gazului respectiv / puterea efectiva rezultata in urma arderii, care cu o centrala clasica bine pusa la punct se poate obtine teoretic undeva la 98% DAR.. la 1900 nu s-a luat in considerare ca trecerea unui fluid din stare gazoasa in stare lichida se face cu cedare de caldura in mediu, deci peste cei 98% rezultat din arderea gazului mai pundem +- 10% energie rezultata in urma trecerii aburului in stare lichida Ce spune domnul mai sus ca centrala ca sa mearga in condesatie trebuie sa mearga la 30% e FALS, poate sa mearga si la 100% atata timp se respecta temperatura pe tur/retur de 50/30 grade SI inca un lucru: O centrala in condensare chiar daca merge la 80 de grade pe tur tot va avea randament in jur de 97% deci tot e cu 7% mai bine fata de una clasica V-o spune cineva cu sute de centrale verificate si servisate. Faceti un experiment: puneti mana la evacuarea unei centrale clasice si a uneia in condensare, si daca veti observa ca nu puteti sa o tineti mai mult de 2-3 secunde la cea clasica, deoarece temperatura e in jur de 130 de grade, pai sa tineti minte ca aia e energie care se pierde.
@Estipreanebun
@Estipreanebun Жыл бұрын
Salut! Ce imi recomanzi pentru încălzirea unei case A-frame cu o suprafața de 140mp,zona de munte..Mi sa propus o pompa de caldura,încălzire in pardoseala și panouri foto-voltaice,la un preț in jur de 30k euro..Mi se pare cam exagerat..Sunt confuz..Ce mi ai recomanda?Multumesc anticipat!🙏🏻
@sofiad9775
@sofiad9775 6 ай бұрын
pune pe GPL si de restul plimba te prin lume
@LB-mo1dp
@LB-mo1dp 3 ай бұрын
DA GPL CU BUTELIE IN CURTE, SI SA AI SI NISTE AC PT PRIMAVARA TOAMNA
@youngchess1
@youngchess1 Жыл бұрын
Echipele venite la verificari erau interesate sa ma convinga cu trecerea la centrala in condensare. Cu rate de sub 400 lei pe 3 ani castigam randament sau eficienta la peste 10000 lei. Am inteles ca daca apa curenta este intrerupta nu mai functioneaza incalzirea. Apoi, ca ar trebui schimbate si radiatoarele de fonta. O multime de avantaje! Cu reglaj intre 36-54 grade la centrala si 19,5-20 grade in camera am consumat si cheltuit mai putin decat in anii anteriori cand aveam 22,5-23 grade. Daca antrenamentul tine o sa trec la confortul german de 19 grade! Observ ca centrala in condensare nu are manometru, deci presiune 0. La cea actuala incerc sa pastrez presiunea la 1 bar. Are importanta efortul zilnic, daca nu ajunge la 100 grade in functionare iar presiunea maxima este 3 bari?
@mihaiachim5299
@mihaiachim5299 Жыл бұрын
Merita pusa o centrala in condensare dar nu prin firmele de gaz … plătești rate uriașe pe centrale entry level de la mărci consacrate … și îți mai promit tot felul de servicii conexe sa te comvinga ca merita sa iei ceva in rate de la ei …
@youngchess1
@youngchess1 Жыл бұрын
@@mihaiachim5299 Deci, merita dar nu cu ei. Multumesc! Cand o sa cedeze actuala...
@mihaiachim5299
@mihaiachim5299 Жыл бұрын
@ 5:21 am măsurat des și 170 grade pe analizorul de gaze … ;) 130 grade au cazanele noi fără depuneri pe schimbătorul de caldura :) dar cu timpul o parte își pierd randamentul …
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
170 grade, cam mult )))
@torpilo
@torpilo Жыл бұрын
Teoretic cu cat temperatura de incalzire este mai redusa, cu atat ar fi mai eficiente centralele pe condensatie. Insa in practica, am consumat 140m3 pe 50°C, fata de luna precedenta cu temperaturi similare cand consumul a fost de 90m3 pe 55°C (si 75m3 pe 60°C in perioada similara al anului precedent.)
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
Merci de comentariu si experienta, economiile sunt doar cand se intrunesc 2 conditii simultan: centrala functioneaza pana la maxim 30% din capacitatea ei + temperatura pe retur e maxim 40 oC. Deja temperaturile exterioare, temperaturile interioare si alti factori influenteaza si ei, sa nu mai vorbim de inertia termica a casei dvs, orele de soare ce au venit in casa dvs caci si ele conteaza s.a.m.d.).
@zolalex9019
@zolalex9019 Жыл бұрын
Pentru o eficienta mai buna a centralelor trebuie tinut cont foarte mult de coeficientul delta. Un coeficient mai mic poarta cu sine un consum mai mic daca: necesarul termic este mic sau daca suprafata radianta este corect calculata pentru a produce caldura necesara! Gradele pe care le setam pe tur sunt relative ( degeaba putem 40 sau 50 de grade ) si tin cont foarte mult de termoizolatia si etansarea casei. De exemplu 50 de grade pe tur pot produce un consum mai mare decat un 60 de grade pe tur atunci cand : radiatoare nu sunt corect dimensionate per un delta 30 sau inertia termica a casei este scazuta ( etansare proasta, termoizolatia nu suficienta ). Practic avem nevoie de mai mult timp pentru a o incalzi...volum de apa mai mare care treibuie incalzit. Si nu merge cu... dupa ce peretii sunt calzi numai ai nevoie, nu....nu, pentru ca peretii aia se racesc ( avem o excursie termica de 9/10 grade in medie intre zi si noapte pe timpul iernii) iar noi ca sa ii tinem calzi consumam ( si care in orice situtie atunci cand produci mai putin decat consumi la un moment dat apare un deficit) Se vorbeste foarte mult de grosimi ( 10, 15 sau 20 ) care sunt importante ( pentru a ajunge intru.un anumit standard ) dar la fel de important este etansarea casei. Un exemplu practic, decat sa pun 15 cm de termoizolatie , mai bine pune 10 ( daca bugetul nu.ti permite) si sporeste atentia la etansare ( costa ce ii drept, benzi peste benzi si mana de lucru ) si o spun pentru ca , mai ales iarna, mai ales in Romania, bate vantul. Frigul intra...intra. Testele de etansare emuleaza un vant/ vijelie cam de 50/60 km pe ora iar ca sa avem o casa etansa este bine sa stam sub 1 ciclu pe ora. Iarna in Romania vantul bate ( rar atinge 60 d km pe ora dar o medie de 20 avem) . Idea este cu o floare nu se face primavara.... Multumesc pentru atentie!
@mihaiachim5299
@mihaiachim5299 Жыл бұрын
@@EnciclopediaConstructiilor 30% nu e o cifra magica ci un criteriu de testare standardizat in industrie și e folosit ca și referință … dar casele pot avea consum mai mare și dacă de de exemplu frica sa nu consumi mai mult nu mai deschizi ferestrele sa scoți umezeala din casa și îți umezește pereții scazandule rezistența termică .. + e suficient ca intr-un an sa ai mai mult vânt iarna sa îți crească consumul locuinței … dar cred ca asta știți deja ..
@florinsoare8448
@florinsoare8448 Жыл бұрын
Diferența de consum e prea mare pentru a rezulta doar din diferența de temperatură a agentului. Cu siguranță mai sunt și alți factori pe care nu i-ați luat în considerare.
@mihaiachim5299
@mihaiachim5299 Жыл бұрын
@@florinsoare8448 comparația se face între o centrala clasica și una in condensare … Centralele clasice funcționează mai eficient pe la 70 grade deoarece se cicleaza mai puțin iar cele in condensare își măresc eficienta odată intrate in regimul de condensare care începe pe la 58-60 grade iar eficienta lor creste cu cât funcționează mai reci … dar ele sunt mai eficiente din start fata de centralele clasice datorită suflantei cu turatie variabila și a modului de premixare a gazului cu aerul chiar dacă sunt ținute in temperaturi mai mari inafara regimului de condensare. In vaporii de apa din gazele de ardere este stocată 35% din totalul energiei termice rezultate in urma arderii … energie pe care centralele clasice nu au cum sa o recupereze …
@ida01ro
@ida01ro Жыл бұрын
..de fapt este simplu...enigmele tale s-ar spulbera daca ai sti cum se calculeaza randamentul !! Dar se pare ca nu ti-ai pus problema asta niciodata. Deh...
@gigigigi6843
@gigigigi6843 Жыл бұрын
Economie la Temperatura mai mica . ami pare rau ca am schimbat centrala randamentul e VRAJEALA
@OpreaSerghei
@OpreaSerghei Жыл бұрын
Legea conservării energiei nu depinde de dorința producătorului de cazane :)
@WalkAloneLive
@WalkAloneLive 8 ай бұрын
😀
@ioanbuliga660
@ioanbuliga660 Жыл бұрын
Atâta timp cât pe cos iese aer cald e clar ca randamentul nu e de 105%
@Dj_YVO_Ionutz
@Dj_YVO_Ionutz Жыл бұрын
Actual monitorizez consumul real al casei( ~150mp), vad in timp real debitul apei, temperatura tur/retur =delta, si am un consum instant mediu de 1.5 kw/h ( incalzire pardoseala/ temperatura apei setata la 35C) . Real merge tur 32C, retur, 24..27. Debit 934L/h. Cateva ore bune pe zi = aprox 20kw/zi. Astia de la gaz spun pe factura ca ar fi 10.5 kw/mc2, totusi de pe o zi pe alta am un cosum de 7.6 mc2( aprox "80kw" din gaz) . Cine minte/fura ?
@raulginsca28
@raulginsca28 Жыл бұрын
Centrala nu stie sa mearga la 1.5kw. Cea mai buna varianta Vissman are rata de modulare 1:10 si stie sa mearga minim 2.4 kw deci intr-o ora 2.4kw/h consumati. Cele mai ieftine merg cu rata de 1:4 si merg in minim 6-7 kw in functie de brand. Deajaba ai nevoie de 1.5 si calculezi ca consumi 1.5 ca centrala nu stie sa faca 1.5 kw. Deci nu te minte nimeni cu gazul.
@Dj_YVO_Ionutz
@Dj_YVO_Ionutz Жыл бұрын
@@raulginsca28 daca nu e asa..cum ramane cu 7...8 mc2 de gaz/zi ? ..( sa nu va mai zic ca am tinut casa calda cu o aeroterma de 2 kw cand afara erau -10C , se intelege ca izolatia e consintenta, )
@raulginsca28
@raulginsca28 Жыл бұрын
@@Dj_YVO_Ionutz eu doar am nuantat un parametru pe care dumneavoastra nu il luati in calcul nu cunosc situatia pe care o aveti. Dar oricum tehnic vorbind imi vine foarte greu sa cred ca ati tinut casa calda cu 1 aeroterma. Din simplu fapt ca nu are cum sa ajunga fluxul de aer in toate incaperile din casa.
@Dj_YVO_Ionutz
@Dj_YVO_Ionutz Жыл бұрын
@@raulginsca28 putem incerca altfel, incalzim o cantitate x de apa la o temperatura definita..sa zicem 50 C,o data electric, o data cu gaz ... dupaia tragem concluzia referitor la ce spune "gazu".. 10.5 kw/mc2...eu am testat
@MotsikVitek
@MotsikVitek Жыл бұрын
ati intrat in targetul corect ))
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
Probabil, in targetul celor ce comenteaza, caci vizionarile sunt medii.
@lucianbuciu4439
@lucianbuciu4439 7 ай бұрын
ca ca zanul
@geodrag8178
@geodrag8178 Жыл бұрын
La mine cazanul este setat la 55⁰C pe tur e bine sau rău??? Cazanul este pe condensare Ariston Clase One Cum putem afla dacă el funcționează la capacitatea de maxim 30% ??? Că să putem obține randament maxim!!!!
@mihaifogoros3498
@mihaifogoros3498 Жыл бұрын
E enorm 55 grade. Seteaza 40 si doar daca nu ti se incalzeste casa mai cresti.
@forka31
@forka31 Жыл бұрын
La mine cel care imi face revizia periodica din 2 in doi ani mi a spus ca la un class one in condensatie de la ariston randamentul cel mai bun il are la 58 grade si asa mi a si setat o. Am scris celor de la ariston romania un e mail si .... degeaba nu mi au raspuns. Apropos cand a venit sau cand o bag in priza ea intodeauna porneste de la 45 apa menajera si 55 caldura.
@themisterra9152
@themisterra9152 Жыл бұрын
@@mihaifogoros3498 `enorm` raportat la ce reper? Eu am Vaillant si 55 de grade e nominal pentru a avea randament!
@mihaifogoros3498
@mihaifogoros3498 Жыл бұрын
@@forka31 incercati sa nu mai ascultati toti habarbistii. Daca unu face revizii la centrale nu inseamna ca are habar de randamente si recomandari ale producatorilor. Stati langa un meserias ce face revizia unei centrale si vedeti ce face de fapt. Si o maimuta daca o dresezi cateva zile poate sa faca banalitatile alea ce nu au vreo legatura cu modele de centrala si mai stiu eu ce tehnicalitati. Unii fac revizii de pe vremea lu ceausescu. Aia nici nu stiu ce inseamna condensare. Ei stiu ca tre sa desfaca 5 suruburi, sa puna aparatu pe centrala sa masoara nu stiu ce emisii si aia e. Daca aveti dubii sau nevoie de clarificari scrieti producatorilor si cereti de la ei raspunsuri avizate.
@mihaiachim5299
@mihaiachim5299 Жыл бұрын
Temperatura tur se reglează la minimul necesar cu care îți poate încălzi casa la temperatura dorita in timpul dorit … de aceea toate centralele noi vin cu obtiunea de monta pe ele senzori de temperatura exterioara care dacă sunt parametrizati corect in centrala centrala v-a cobora temperatura pe încălzire când afara e mai cald și o v-a ridica când afara e mai rece …. Totul automat… așa îți vei menține un raport optim între randament și comfort …. Oricum nu exista o cifra magica … doar regula cu cât turul și returul sunt mai reci cu atât randamentul Cazanelor in condensare creste … in Anglia din 01.01.2022 toate centralele vin in cutie cu senzorul de exterior
@mihaiachim5299
@mihaiachim5299 Жыл бұрын
@ 0.14 nu as cumpara centrala din imagine 😁
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
Nici noi ))) E una reprezentativa.
@raduflorin3948
@raduflorin3948 Жыл бұрын
Randamentul unei centrale in condesare nu cred că sa fie de 110% nu vad de unde ar putea să puna cei 10% peste ce putere are gazul ...spre exemplu 1mc de gaz are in medie de 10.5kw daca îl arzi într-o centrala in condensare , cum poate avea 11,55kw??? De unde ia surplusul de energie??? Ținând cont că el pierde o parte din energie și prin gazele arse care ies mai calde decât cele ce intra în centrala???... Eu cred că randamentul asta de 110 % este în comparație cu o centrala obișnuită..nu că are un randament de 110%....dar ii frumoasa prezentare și ii bun pentru cei care au centrale (boilere) dar te rog fa și un filmuleț prin care sa le explici că nu îi de ajuns sa înlocuiești doar centrala că sa ai randamentul asta ..explicate la oameni că trebe și radiatoarele înlocuite și calculate in raport cu temperatura agentului termic...cea ce înseamnă o investiție foarte mare pentru o economie de maxim 10% fata de o centrala obișnuită....
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
Prin comentariile la acest video, anumiti abonati deja au dat raspuns. Merci.
@LB-mo1dp
@LB-mo1dp 5 ай бұрын
in realitate cand am cumparat centrala clasica scria pe ia ca are randament de 98 % acum aflu ca nu avea
@elenachiriac6603
@elenachiriac6603 Жыл бұрын
Randament peste 100 ? Inseamna ca primim caldura SI me da SI contorul de gaz inapoi !
@gabrielgherman2562
@gabrielgherman2562 Жыл бұрын
Aș zice că... 🤔 Englezul știe fizică, restul, marketing. 😆 Sînt curios cum au calculat randamentul ăla supraunitar.
@mihaiachim5299
@mihaiachim5299 Жыл бұрын
Nu te teme ca nu englezii au inventat centralele ; e doar un artificiu de calcul iar randamentul supraunitar e doar o raportare la eficienta centralelor clasice ;) dar se știe ca randamentul maxim posibil e de 98-99% :)
@Dan-qc5vy
@Dan-qc5vy Жыл бұрын
Salut ..respect vorbitorul ..dar noi in Romania instalatori ..proiectanți ..primim informații din republicile sovietice ? Sunt mai eficienți .? Daca da atunci Romania a murit .
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
Buna ziua, insa ce inseamna descriminarea aceasta? Foarte urat din partea dvs, cu tot cu falsa impresie ca ne respectati! Ce are una cu alta? De cand consideram inferiori specialistii din alte tari, sau in mintea dvs considerati nivelul de "intelepciune" a oamenilor pe baza PIB-ului tarii sau pozitiei geografice? Daca e asa, va invit sa nu mai cautati informatii pe acest canal, daca reveniti cu aceeasi abordare de prost gust, va blocam.
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
Dvs cam bateti campii, adica subiectul video-ului e unul tehnic despre centrale pe gaz, insa dvs aduceti in discutie limba, problema romanilor din UK si altele care sunt cu totul alte subiecte, care nici o secunda nu au fost mentionate in video! Aveti chef de cearta, poftim sunteti liber sa scrieti comentarii de tot felul la postari si video-uri de pe alte canale ce SUNT LA SUBIECTELE ce va intereseaza (limba, UK, tari postsovietice cu oameni destepti), aici vorbim doar tehnic! Aveti ceva de adaugat despre centrale, poftim, in caz contrar, o zi buna! PS: se vorbeste limba romana, insa cu dialect/grai moldovenesc (din Basarabia). NU exista "vorbeste limba romana perfect", daca aveti neuronii cam slab dezvoltati incat sa intelegeti ca fiecare regiune are particularitatile sale de neam, istorie, dialect, pronuntare, atunci chiar ca nu avem ce comenta! In Romania la fel sunt mai multe regiuni unde aceeasi limba romana e vorbita cu dialect diferit, incepand cu Botosani, Vaslui, continuand cu Maramures, Cluj, apoi Craiova si tot asa. E fix aceeasi chestie ca si limba engleza care se vorbeste diferit in UK, SUA, Australia, India, Africa de Sud, Irlanda, Scotia - toti vorbesc aceeasi limba, insa deja in fiecare regiune in dependenta de particularitatii zonei. Cerem scuze dar am fost in multe tari, si doar neghiobii si slab intelectualii se leaga de pronuntia unei limba, in rest exista respect unul de celalalt!
@decaesaris5093
@decaesaris5093 Жыл бұрын
Cel putin teoretic, obtinerea unui randament peste 100% ar insemna "perpetuum mobile", adica sa extragi mai multa energie decat introduci, lucru nereusit vreodata in realitate si nici in legile fizicii. Problema tuturor aparatelor pretinse a fi perpetuum mobile, este cum sa ascunzi bateriile ;))))) Iar englezii, fiind promotorii dintotdeauna ai stiintei si cu mare traditie in studii pragmatice, au probabil reguli mult mai stricte in publicarea (oficiala) de nonsensuri publicitare gen 104% randament. Deci gandind putintel critic, in realitate centralele in condensare pot atinge doar 97-98% ca randament strict in conditiile mentionate de dvs, fata de cele clasice cu randament de 95%. Intrebarea e: In cat timp se amortizeaza diferenta de pret a centralei si a realizarij drenajului suplimentar ? Mie nu-mi pare, dar nu am facut temeinic un studiu comparativ. Felicitari pt.emisiunile deosebite, sa speram ca strada dvs sa nu se numeasca in curand "Putinskaya Ulitza" 😂😂
@LiviuGelea
@LiviuGelea Жыл бұрын
depinde cum măsori. Nu exista perpetuum mobile dar ca exemplu, faptul ca poti extrage de 3 ori mai multa energie decat consumi cu o pompa de caldura se compenseaza cu faptul ca un motor termic scoate doar o treime din energia introdusa drept combustibil. Randamentele supraunitare nu inseamna neaparat depasirea legilor fizicii ci o particularitate de măsurare
@mihaiachim5299
@mihaiachim5299 Жыл бұрын
Cele clasice nu depășesc 92-93% in randament ;) și comparativ cu cele in condensare diferența e de minim 20%
@decaesaris5093
@decaesaris5093 Жыл бұрын
@@mihaiachim5299 Bine, deci 92%+20%=112% randament. Sa-nteleg ca randamentul declarat (de la 97% la 112%) al centralelor in condensare se negociaza la Bursa de Valori, sau la Forex ? 😂 Dar gandirea critica, e si aia negociabila ? 😂
@mihaiachim5299
@mihaiachim5299 Жыл бұрын
12:40 și la noi e tot 98% in cărți - la randament de ardere la coșul de fum și mai aveți un randament : cel sezonier care e și mai mic 88-94% - care la cele clasice e mult mai mic :) Sursele engleze sunt foarte Ok - ex cei de la Heat Geek dar trebuie sa ii înțelegeți exact la ce fac refereire când spun ceva … și dacă vreți un instalator aproape de vis poate urban plumber …; dacă cauți un instalator pe care sa îl placa nevasta P B Plumber; și dacă vrei un instalator englez normal și responsabil Allen Hart ;)
@mihaiachim5299
@mihaiachim5299 Жыл бұрын
@@decaesaris5093 randamentul supraunitar e un randament de extragere a căldurii din ardere comparativ cu centralele clasice … randamentul de ardere poate fi tehnic de doar 98-99% și doar teoretic de 100 exact cum teoretic in vaporii de apa este înmagazinata 35% din energia arderii dar nu o poți extrage pe toată … doar vreo 28%
Dezavantajele pompei de caldura aer-apa. Vezi video inainte de procurare!
22:42
Enciclopedia Constructiilor
Рет қаралды 92 М.
아이스크림으로 체감되는 요즘 물가
00:16
진영민yeongmin
Рет қаралды 56 МЛН
Did you believe it was real? #tiktok
00:25
Анастасия Тарасова
Рет қаралды 56 МЛН
Ce trebuie să știi despre alegerea și montajul centralei termice
6:19
Academia de Constructii
Рет қаралды 28 М.
CAZAN PE LEMNE FERROLI - UITE CE TREBUIE SĂ ȘTII!
15:28
Studio Office Kolectiv
Рет қаралды 2,2 М.
Cea Mai Buna Centrala Termica pe Gaz in Condensare 2023 | Top 5
7:12
Disadvantages of underfloor heating with thermal agent
14:59
Enciclopedia Constructiilor
Рет қаралды 397 М.
Cum se montează o centrală termică în condensare - Tutorial Video Leroy Merlin
11:57
Cea Mai Buna Centrala Electrica? [Cu Ionizare]
9:05
Blog de Instalatii
Рет қаралды 47 М.
CURATARE SCHIMBATOR PRIMAR la centrala in condensare ARISTON CLASS ONE
7:03
아이스크림으로 체감되는 요즘 물가
00:16
진영민yeongmin
Рет қаралды 56 МЛН