Ce tipuri de PLASTIC se reciclează? Află în Doza de Reciclare ep.10

  Рет қаралды 5,123

Viitor Plus

Viitor Plus

3 жыл бұрын

Reciclarea pe înțelesul tuturor! ♻ Află unde și cum reciclezi plasticul, în funcție de codul de pe ambalaj
Ambalajele din plastic sunt de mai multe tipuri, care sunt indicate de codurile de pe acestea. Codul de pe ambalaj, care este o cifră de în mijlocul simbolului circularității, ne poate spune dacă poate fi reciclat sau nu.
Chiar dacă două obiecte sunt din același tip de plastic, având același cod, acest lucru nu înseamnă că ambele se reciclează. Astfel, rațiunile economice dictează dacă un obiect va ajunge la reciclare, la incinerare sau la depozitul de gunoi.
În același timp, există tipuri de plastic care, deși pot fi reciclate, fie acest lucru se întâmplă foarte rar, fie se reciclează doar în anumite țări, nu neapărat și în România.
Există șapte coduri pentru ambalajele din plastic:
Cod 1️⃣ - tereftalat de polietilenă (PET)
Sticlele PET utilizate pentru diferite băuturi și nu numai se reciclează, inclusiv în România. Ele trebuie golite, curățate și turtite pentru a ocupa cât mai puțin spațiu în pubelă
Cod 2️⃣ -polietilenă de mare densitate (HDPE)
Un alt tip de ambalaj din plastic care se reciclează la scară largă, inclusiv în România. O mare parte dintre ambalajele șampoanelor detergenților lichizi de rufe și alte produse de îngrijire și întreținere a locuinței sunt fabricate din acest material. La fel și foliile și plicurile de plastic de la curieri, folia cu bule sau cea care acoperă baxurile de apă.
Cod 3️⃣ - policlorură de vinil (PVC)
Din acest material se fac: țevi, anumite recipiente pentru produse care nu sunt de uz uman. Este un material toxic, care NU poate fi reciclat împreună cu alte tipuri de plastic.
Cod 4️⃣ - polietilenă cu densitate mică (LDPE)
Din acest material se fac anumite ambalaje de tip pungă pentru alimente, în special pentru pâine, anumite recipiente de mâncare, o parte dintre obiectele de unică folosință, chiar și anumite flacoane. Se reciclează greu, fiind puțin probabil să se întâmple acest lucru în România
Cod 5️⃣ - polipropilenă (PP)
Din acest material se fac majoritatea paharelor pentru iaurturi și brânzeturi, alte recipiente pentru mâncare sau medicamente, multe din obiectele de unică folosință, învelișurile plastice de la majoritatea electrocasnicelor, o parte din jucării. Majoritatea ambalajelor de acest tip nu se reciclează. Sunt și excepții. De exemplu, în România se reciclează găletușele de iaurt din polipropilenă.
Cod 6️⃣ -polistiren (PS)
Din acest material se fac o parte din caserole și pahare de unică folosință, protecțiile utilizate la ambalarea produselor fragile. Nu se reciclează aproape nicăieri pentru că este un produs cu volum mare, dar densitate mică și este nevoie de un volum foarte mare pentru a obține suficient material reciclat, ceea ce face reciclarea nerentabilă. Încercați, pe cât posibil, să îl evitați.
Cod 7️⃣ - alte tipuri de plastic (altele)
În această categorie întră obiectele făcute din nailon, policarbonat, acril, precum și toate celelalte tipuri de mase plastice care nu au fost menționate până acum. Este cea mai nocivă formă de plastic și nu se reciclează nicăieri. Încercați să îl evitați pe cât posibil.
🌍 Doza de Reciclare îți aduce toate informațiile de care ai nevoie pentru a putea recicla corect, într-un format structura și ușor de parcurs. Urmărește-ne ca să fii primul care vede Doza de reciclare! În fiecare săptămână lansăm un nou episod cu detalii practice si utile.
Un serial creat de Harta Reciclării (un program ViitorPlus-Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă) și Nature Talks, în parteneriat cu Dupa Noi (o inițiativă Coca-Cola HBC România și Coca-Cola România).
👉 hartareciclarii.ro/doza-de-re...

Пікірлер: 1
@alexp296
@alexp296 2 жыл бұрын
DECI sa fie mai clar codurile 3,5,6,7 nu se recicleaza,in acest moment in Ro. Cele reciclabile ar fi 1,2 si 4?
Cum RECICLEZI Plasticul? Află în Doza de Reciclare ep. 4
2:45
Mom's Unique Approach to Teaching Kids Hygiene #shorts
00:16
Fabiosa Stories
Рет қаралды 26 МЛН
마시멜로우로 체감되는 요즘 물가
00:20
진영민yeongmin
Рет қаралды 32 МЛН
Playing hide and seek with my dog 🐶
00:25
Zach King
Рет қаралды 32 МЛН
La ce ore e bine să mănânci? Afla opinia nutritionistului!
5:35
Doctor Damian
Рет қаралды 200 М.
EXPLICATIV RECORDER. De ce reciclăm atât de puțin
11:47
Recorder
Рет қаралды 185 М.
Reciclare hartie
3:31
EcoBihor
Рет қаралды 15 М.
Cum funcționează o fabrică de reciclare - CaseBune.ro
12:48
Oraşul românesc în care se reciclează ca în Austria
3:43
CUM reciclam 2 bidoane de plastic? - HOW do we recycle 2 plastic drums?
14:11
Reciclare plastic
3:36
EcoBihor
Рет қаралды 84 М.
Cum scăpăm de plastic - Soluția Zero Waste
28:01
Teodora Ghenciu
Рет қаралды 306