Coborarea cu bete pe trasee montane. Sunt utile aici betele?

  Рет қаралды 2,373

Tehnica Pe Munte

Tehnica Pe Munte

Күн бұрын

Пікірлер: 12
@MihaiNeacsu
@MihaiNeacsu 2 жыл бұрын
Mersi mult! Foloseam mereu betele pe coborari si ajungeam fix in pozitia gresita cu centrul de greutate in spate. Vara asta am avut cele mai ok coborari, fara bete, urmand si sfatul de a nu petrece mult timp pe fiecare picior, plus ponturile din celelalte episoade. Genunchii mei sunt recunoscatori :).
@radubraduro
@radubraduro 2 жыл бұрын
Super, aveam nevoie de acest explainer! Multumesc :)
@brutkanwiss7978
@brutkanwiss7978 2 жыл бұрын
Multumim mult, este tare bun filmuletul...am vreo zece ture montane (ultimele) in care nu am mai folosit betele,chiar daca le port pe rucsac pentru eventualitati si mi s-a reactivat echilibrul...mai mult, folosind si lectiile din materialele video din Tehnica Pe Munte ma bucur si de de noul confort la nivel articular(glezne ,genunchi,sold)...pentru mine fiecare dintre aceste filmulete au aplicatie practica si rezultate pozitive.
@tacapaca9041
@tacapaca9041 2 жыл бұрын
E bine zis ,la persoane sănătoase in forma buna.Dupa anumită vârstă însă se poate discuta de fel și fel de tehnici.E drept că nu sant multi peste 90 de ani ce merg pe munte,dar sant la peste 80,și pensionari până în 80 chiar destui. Eu mai am ceva până la pensie,in general folosesc doar un bat la urcare și la coborâre,e că un sprijin suplimentar,și îl pun înnainte la coborâre,asta pentru că nu pot sa schimb așa de repede efortul de pe o parte pe cealaltă.In plus,cu vârsta apar și mici tulburări de echilibru,si se pot ajuta cu betele.La coborâri mai grele chiar ajuta sa nu te dezechilibrezi.Pe Tufa trebuie sa ai tălpi f. bune
@adrianluica6960
@adrianluica6960 2 жыл бұрын
Multumim. Informatii foarte pretioase. Mi-ar placea sa vad pe canal un video cu si despre cei mai intalniti termeni montani si explicatiile lor in teren: ce este o brana, o sa, o cornisa, grohotis etc. Cred ca ar prinde extraordinar de bine daca vin la pachet si cu ceva explicatii despre felul corect in care se poate aborda fiecare dintre ele! Spor si succes!
@slopesnomore
@slopesnomore 2 жыл бұрын
Buna seara! Aici precis sint destui mai priceputi decit mine :). In schimb am in mibte citeva teme care sa alimenteze niste episoade scurte si folositoare.
@Radu.F
@Radu.F 2 жыл бұрын
Merg pe munte de multi ani, desi la nivel de amator probabil, pentru ca mai practic si alte sporturi in weekend (ciclism, snowboard, fotografie de nunti :) ) si nu pot sa fiu chiar 4 weekenduri pe luna la munte/hiking. De anul acesta, in urma unor dureri de genunchi am inceput sa incerc si eu cu bete, desi prietenii imi spuneau de mult. Tin sa spun ca nu ma mai dor genunchii, discutam de coborare si mi se par mult mai utile pe coborare decat pe urcare sau pe poteci. Dar pe coborare nu asa am fost invatat sa le tin, ci sa le apas de deasupra, cu partea de sus in palma, pentru ca de aceea si au partea de sus rotunda. Altfel le faceau ca un bat de pescuit. Pe o coborare mai abrupta si cu 10-14kg in spate, preiau vizibil din apasarea pe genunchi. Probabil tine de preferinte, eu simteam ca ma incomodeaza la inceput, ca ma fac sa imi pierd echilibrul, pana le-am folosit iarna si de atunci mi-am schimbat parerea. Carari bune sa avem, cu sau fara bete, important e sa fim pe munte si in natura. Apreciez videourile, sunt instructive, recent am vazut cel cu branturile, foarte bun.
@tehnicapemunte
@tehnicapemunte 2 жыл бұрын
Buna ziua! Va pot spune cum au aparut durerile daca vad cum mergeti ( corect/incorect) fata bete. Probabil ca nu a intrunit deplasarea dvs unele conditii biomecanice ( analizate in videourile precedete) care sa nu fi lasat urmari la nivel musculo- articular. In acest moment, pe o articulatie uzata, sprijinindu va de sus in jos in mansoane, le folositi ca pe un soi de proptele care sigur nu duce la cel mai fluent mod de deplasare. Videourile noastre se adreseaza celor care urmaresc ca deplasarea lor sa nu duca la degradarea intraarticulara. Asta se poate face usor cu bagaj de pina la 7 kg, suficient unei ture de 3 zile. Daca mergeti la modul expeditionar va fi un alt ritm si o alta filosofie, dar fizica/biomecanica ramin aceleasi :). Va doresc multe excursii frumoase si mult tonus !!
@munte1971
@munte1971 2 жыл бұрын
Folosesc si eu betele la coborare si ma simt foarte bine cu ele cand am rucsac greu in spate. Imi sprijin palmele pe capatul plat al manerelor si sunt foarte ok pe coborare, chiar pot creste viteza de coborare, care oricum nu este mare pe pante inclinate si cu greutate mare in spate. La coborare imi reglez lungimea betelor la maxim. Merg pe munte de 30 de ani, dar abia de 2-3 ani folosesc betele care acum sunt nelipsite din bagajul meu. In ultimii ani au aparut si ceva dureri de genunchi dupa multe ore de mers, mai ales la coborare, care au cedat atunci cand m-am ajutat de bete. Deci ptr mine functioneaza si la coborare. Dupa cateva ture mi-am dezvoltat o tehnica proprie de folosire pe coborare, dar banuiesc ca asta facem toti. Ne adaptam. Oricum, multumim frumos pentru explicatii. Am urmarit cu interes toate videoclipurile si astept cu nerabdare si altele. Numai bine!
@tehnicapemunte
@tehnicapemunte 2 жыл бұрын
Bbuna ziua! Am raspuns mai jos unui comentariu cu o tema similara ( Radu F). Probail ca o sa fac un mini episod cu detalieri pentru cei care merg cu saci mai grei si vad un ajutor in folosirea betelor. Zile frumoase pe munte !
@intrenoifievorba
@intrenoifievorba 2 жыл бұрын
Dar cei mai mulți drumeți care folosesc bețele la coborâre nu le folosesc după cum exemplificați. Ele pot fi desfăcute până la lungimea la care nu trebuie să te apleci după ele, pot fi poziționate rând pe rând - nu ambele o dată, aproape de corp - nu la o lungime de braț în față; pot fi folosite pentru sprijin în zonele cu ”trepte” de stâncă sau rădăcini, pe poteci înguste, pe gheață, de către persoane care nu au musculatura bine antrenată și sunt chiar practice la pas lejer de coborâre. În plus, eu una nu folosesc curelele nici pe urcare, nici pe coborâre, și cred că asta ar trebui să fie recomandarea generală pentru a le putea elibera rapid în caz de alunecare. Argumentele pe care le prezentați sunt corecte în contextul prezentat dar... nu toată lumea se grăbește la vale :)
@tehnicapemunte
@tehnicapemunte 2 жыл бұрын
Buna ziua! Prezentarea pe care o dau se refera la o biomecanica ideala care preintimpina rasspunsurile musculo articulare. Daca urmariti episodul cu coborirea fara bete acolo deja date detalii despre ce se intimpla in timpul unei deplasari lente in care muschii lucreaza in afara segmentului de contractie ( centru de greutate in raport cu sprijin). Va rog sa reveniti cu un comentariu dupa ce parcurgeti acel material. Deasemenea, la urcarea cu bete am dat argumente pentru foosirea curerelor. Pot aduce explicatii/contraargumente aproape la orice spun ( fundamentate), dar fiecare se deplaseaza cum doreste, bineinteles. Timpul este limitat ( fiind un canal fara beneficii financiare) si pentru a detalia in super amunt e mult, mai ales ca nu stiu cum arata deplasarea celor care imi scriu :). Cele bune si astept mesajul dvs.
Incaltamintea de munte si importanta branturilor customizate
14:58
Tehnica Pe Munte
Рет қаралды 1,8 М.
БОЙКАЛАР| bayGUYS | 27 шығарылым
28:49
bayGUYS
Рет қаралды 1,1 МЛН
Urcarea cu bete pe poteci de munte
9:47
Tehnica Pe Munte
Рет қаралды 2,4 М.
Pregatirea fizica pentru drumetii pe munte.
19:49
Tehnica Pe Munte
Рет қаралды 1,8 М.
Downhill Technique & Tips to Save Your Ankles! 🏔️
5:51
Chase Mountains
Рет қаралды 97 М.
8 Exercitii de Forta pentru pregatirea fizica a sezonului de Ski
13:16
Tehnica Pe Munte
Рет қаралды 2,9 М.
TOP 10 SFATURI pentru DRUMEȚII LA MUNTE
13:50
Cezar Machidon
Рет қаралды 20 М.
A cui a fost Transilvania de-a lungul istoriei ?
8:25
Istorie pe șleau
Рет қаралды 727 М.
БОЙКАЛАР| bayGUYS | 27 шығарылым
28:49
bayGUYS
Рет қаралды 1,1 МЛН