Codul rosu de canicula si penele de curent. Varfurile de consum de energie electrica

  Рет қаралды 136

ACC Media Channel

ACC Media Channel

Күн бұрын

Despre codul rosu de canicula si penele de curent, despre varfurile de consum de energie electrica si ce se poate intampla la suprasolicitarea retelelor electrice, dar si cum ne pot afecta exploziile solare, aflati urmarind o noua editie a emisiunii "Arena Ideilor".
Vă invităm să vă abonați la canalul nostru de KZbin: bit.ly/Subscri...
ACC Media Channel
Site: accmediachanne...
Facebook: / accmediachannel
Instagram: / accmediachannel
TikTok: / accmediachannel
Cecilia Caragea
KZbin: / ceciliacaragea
Facebook: / ceciliacaragea
Instagram: / ceciliacaragea
TikTok: / ceciliacaragea
ACC Media Channel - canal online cu emisiuni de sănătate, medicină și stomatologie - este un proiect dezvoltat de agenția ARENA Communications.
For business inquiries: office@arenacommunications.ro
#curentelectric #electricitate #reteaelectrica #varfdesarcina #varfdeconsum #consum #exploziisolare #caldura #calduramare #canicula #vara #consumelectricitate #electricity #electric #cipuri #cip #electrocasnice #electric #electrice #electrocasnice #aparatelectrocasnic #aparateelectrocasnice #siguranta #sigurante #priza #prize #preventie
TRANSCRIPT: Cecilia Caragea: Cod roșu de caniculă. Auzim din ce în ce mai des această atenționare și adevărul este că ne este parcă din ce în ce mai greu să facem față verilor toride. Nu ne mai descurcăm fără aer condiționat. Nici în marile orașe, nici la țară. Bineînțeles, la munte, în foișor, este mai ușor de suportat, dar, totuși, este dificil și aici. În zilele toride de vară, funcționează toate aparatele de aer condiționat și noi ne gândim, cu foarte mare frică, ce s-ar întâmpla dacă ar avea loc o pană majoră de curent electric. Despre toate acestea vrem să stăm de vorbă cu profesor universitar doctor Dragoș Popa.
Prof. univ. dr. Dragoș Popa: Într-adevăr, o pană de curent este întotdeauna neavenită și enervantă. Sunt unele accidente care țin de problemele meteorologice: trăsnește lângă un transformator, un strat gros de zăpadă înghețată care se așează pe liniile de curent și rupe firele, furtuni care pot să dărâme stâlpii sau să rupă, tot așa, firele de înaltă tensiune… Sunt lucruri care, în principiu, în funcție de locul unde are loc avaria, se remediază la nivel de ore sau cel mult zile. În afară, însă, de aceste accidente, care și ele depind în mare măsură de modul în care este întreținută rețeaua, apar accidente mai grave în momentul în care rețeaua este suprasolicitată și nu se intervine la timp, nu sunt sistemele de automatizare în regulă sau apar alte deficiențe care n-ar trebui să existe. Despre ce este vorba? În momentul în care am un consum prea mare, știm foarte bine că îmi sar siguranțele în casă. În momentul în care avem un consum prea mare pe o rețea, tot așa, trebuie să intre în funcțiune sisteme de protecție. Înainte de a ajunge însă la sistemele de protecție, ar trebui să putem luăm o serie întreagă de măsuri preventive. Marii consumatori energetici trebuie să intre în funcțiune cu un aviz cu aprobare din partea dispeceratului și pe o anumită schemă de creștere a consumului, progresivă, ca să nu introduci salturi în rețea…
Cecilia Caragea: Este vorba de consumatorii industriali…
Prof. univ. dr. Dragoș Popa: Doar de ei vorbesc acum. Pe de altă parte, la consumatorii domestici, te aștepți să nu intre toți în același timp. Numai că, în momentul în care lumea ajunge acasă, și majoritatea să zicem că ajung într-un interval de o jumătate de oră, în jumătatea aia de oră, dintr-o dată îți intră în funcțiune foarte mulți consumatori și ai tot un șoc. Aici, prevenția se face prin sistemele de protecție și datorită acțiunii dispecerilor.
Cecilia Caragea: Care trebuie să direcționeze către cartierele unde consumul este foarte mare mai multă energie electrică.
Prof. univ. dr. Dragoș Popa: Da. Deci energia electrică care este disponibilă în acea buclă de rețea poate să fie direcționată într-o parte sau în cealaltă. Nenorocirea este că, de multe ori, consumul ajunge să depășească energia care poate să fie normal accesată. Și aici este o chestiune de precauție, adică trebuie întotdeauna să am la dispoziție un surplus de energie la care să pot să fac apel. Treburile sunt ușor de rezolvat, de cele mai multe ori, prin faptul că rețelele sunt interconectate și întotdeauna poți să apelezi la rețeaua vecină, de la care să-ți preiei deficitul de energie.
Cecilia Caragea: Chiar și între țări…
Prof. univ. dr. Dragoș Popa: Evident, și între țările care sunt conectate la o rețea unică. Aici apare însă iarăși o problemă, în măsura în care conexiunile între rețele sunt deficitare, pentru că ele trebuie să poată să preia o anumită energie.
CONTINUAREA TRANSCRIPTULUI - AICI: accmediachanne...

Пікірлер
Man Mocks Wife's Exercise Routine, Faces Embarrassment at Work #shorts
00:32
Fabiosa Best Lifehacks
Рет қаралды 5 МЛН
отомстил?
00:56
История одного вокалиста
Рет қаралды 7 МЛН
About body and mind - with Dr. Cezar - Grains of knowledge.
1:57:19
Doctor Mihail
Рет қаралды 186 М.
În Gura Presei cu Mircea Badea din 24 Septembrie 2024
30:19
Antena 3 CNN
Рет қаралды 21 М.
În Gura Presei cu Mircea Badea din 23 Septembrie 2024
29:58
Antena 3 CNN
Рет қаралды 17 М.
Man Mocks Wife's Exercise Routine, Faces Embarrassment at Work #shorts
00:32
Fabiosa Best Lifehacks
Рет қаралды 5 МЛН