Contramitologia | Raționalizarea

  Рет қаралды 4,420

RFI România

RFI România

Күн бұрын

Пікірлер: 20
@vioricatibu8285
@vioricatibu8285 10 ай бұрын
În 1975 când am venit la Timișoara la școală... Se obișnuia să ne ducă la munci agricole. Într-o duminică ne-a dus la cules de struguri de masă, nu de făcut vin. Toți am vrut să luăm cu noi niște ciorchini mai prăpădiți așa, care nu ne lăsau să-i punem în lădițe deoarece mergeau la aprozar. La urcare în autobuz ni i-a luat. Noi am protestat deoarece nu am reușit să mâncăm măcar o boabă deoarece erau stropiți cu foarte multă piatră vânătă cu var și știam că nu e sănătos. Duminica viitoare nu am vrut să mai mergem dar ne-au promis că o să ne lase să luăm câți struguri vrem dar... Ghinion. Ne-au dus la scos de sfeclă roșie. Ce știu cei care vorbesc de cât de bine era atunci iar ei s-au născut după 90?
@feliciadascalu6541
@feliciadascalu6541 10 ай бұрын
Cei manipulabili
@Globuszjap
@Globuszjap 10 ай бұрын
Foarte corect in ce spuneți despre consumul alimentar de dupa restricțiile comuniste. Cei care le-au trait au comportamente de hârciogi, adună să fie acolo chiar dacă nu le vor folosi curând.
@dodododonici2857
@dodododonici2857 10 ай бұрын
Confirm cele spuse privind magazinele goale. Partea cea mai rea este că regimul nu a reușit nici măcar să asigure acea mult trâmbițată alimentație rațională. Am amintiri încă limpezi ale acelor vremuri. Din cauza penuriei de orice, alimente, benzină, locuințe de proastă calitate (vezi blocurile muncitorești din plăci de beton realizate sub orice critică), mobilă de proastă calitate, electrocasnice prost gândite, prost făcute, cu economii la materiile prime, din care se mai și fura, îmbrăcăminte și încălțăminte din materiale de proastă calitate, pur și simplu urâte și așa mai departe și of, of, of, cărțile „bune” (de specialitate și chiar beletristică) nu puține, extraordinar de puține (ca titluri, nu neapărat ca tiraj) și se dădeau „pe sub mână” și „la pachet” cu alte tâmpenii. Frigul din locuințe, de la școală sau cam de la orice loc de muncă (excludem turnătoriile, fabricile de sticlă dar chiar și acolo dacă nu lucrai efectiv la furnal sau la cuptor). Energia electrică... pur și simplu ne trimiteau acasă de la școală pentru că se oprea curentul. Acestea au fost realități ale anilor 80. O fi fost altfel în anii 70, însă am amintiri puține și nerelevante. Cică oamenii muncii se duceau în concediu. Bătaie de joc. Se duceau cu bilete asigurate de sindicat sau de ONT și la destinație te întâlneai cu colegii de serviciu (în cazul biletelor asigurate de sindicat) sau cu vecinii de bloc în cazul biletelor cumpărate prin ONT. În stațiune te alocau la o cantină cu program fix unde te prezentai de trei ori pe zi la oră fixă. Și acolo iar te întâlneai cu colegii de la muncă sau cu vecinii. Adică stăteai cu ei la masă pentru că mesele trebuiau ocupate. Și nu putea rămâne o masă fără 4 oameni ai muncii.... Dacă vreți vă mai spun și altele, am o tolbă plină.
@corneliaguju9567
@corneliaguju9567 10 ай бұрын
Mulțumesc 🙏🏻
@ddnjollyy
@ddnjollyy 10 ай бұрын
Sănătate, Hodor ❤
@gabrielburduja8780
@gabrielburduja8780 10 ай бұрын
Am văzut trenuri umplute cu saci cu pâine la București. Pâine care era ținută în pod pentru porci și zahărul era folosit pentru făcut țuică.
@andrianpricopie4789
@andrianpricopie4789 10 ай бұрын
Manipulezi !
@adrianbogdan2651
@adrianbogdan2651 10 ай бұрын
Care a fost treaba cu geanta aceea verde pentru mască de gaze? Cam toată lumea avea din ce îmi mai aduc aminte.
@FlorinMaghiar
@FlorinMaghiar 10 ай бұрын
Ceaușescu era speriat de un război nuclear. În consecință, a luat măsuri de apărare: el și-a făcut buncăr sub Casa Poporului iar poporul a primit măști de gaze. Care, din fericire, au stat nefolosite. Dar nimic nu rămânea, de fapt, nefolosit. Penuria te forța la reutilizare. Astfel că geanta pentru masca de gaze a fost folosită pentru pachetul cu mâncare pentru practica agricolă.
@ionmilea2741
@ionmilea2741 10 ай бұрын
Nu ei. "La cererea oamenilor muncii de la orașe și sate".
@cristianpop2645
@cristianpop2645 10 ай бұрын
Saracu Hodor, e racit chitara !
@elenabibescu1848
@elenabibescu1848 10 ай бұрын
Este un penal, pt ca a incalcat statutul functionarului public, si acum intr-o societate esuata, da in socialism.
@cristianpop2645
@cristianpop2645 10 ай бұрын
Acum înțeleg de ce nu ne dădeau ungurii pâine când mergeam în maghiarime, nu pt că nu înțelegeau ci pt că nu aveau, ai prins-o domnu Maghiar? :)
@FlorinMaghiar
@FlorinMaghiar 10 ай бұрын
Mulțumesc pentru subiectul unui alt mit care trebuie deconstruit: ungurul rău care nu dă pâine românului bun.
@kallucelfrumos4946
@kallucelfrumos4946 10 ай бұрын
@@FlorinMaghiar cu paine iti spun eu una buna ..eam student la Galati locuiam intr-un camin nu aveam pine si la magazinul local nu ni se dadea era pe cartela...magazinul avea ferestre mari ...pregateam maruntisi pentru jumatea de paine care o vedeam pe masa ,cand nu era nici un cumparator in magazin intram chipurile sa cumparam , puneam bani pe masa luam painea si fugeam ..... a mers de cateva ori ...in magazinul alimentar alaturat am avut ocazia sa cumpar malai cu bigudiuri ..sanatate .
@FlorinMaghiar
@FlorinMaghiar 10 ай бұрын
@@kallucelfrumos4946 Iuțeala de mână și nebăgarea de seamă erau dublate, totuși, de onestitate. 🙂 Mă refer la faptul că lăsați banii pe tejghea.
Trump: resorturile unei revoluții culturale
34:31
RFI România
Рет қаралды 5 М.
Raționalizarea carburanților | Contramitologia
25:55
RFI România
Рет қаралды 3,8 М.
The Singing Challenge #joker #Harriet Quinn
00:35
佐助与鸣人
Рет қаралды 37 МЛН
How Much Tape To Stop A Lamborghini?
00:15
MrBeast
Рет қаралды 198 МЛН
Contramitologia, cu Florin Șerban
19:50
RFI România
Рет қаралды 2,9 М.
Rusia și pionii ei est-europeni
41:18
RFI România
Рет қаралды 10 М.
Despre originile romilor ne povesteste Damian Anfile
2:05:20
Damian Draghici
Рет қаралды 87 М.
România de la A la Z cu Sabin Gherman - 11 noiembrie
45:05
Prima News
Рет қаралды 6 М.
”Caragiale, scrisori regăsite” • RFI România
46:54
RFI România
Рет қаралды 1,1 М.