Рет қаралды 44,276
⭕ Abonează-te și află primul noutățile!
Cum poți face asta? 👇
✅ Apăsând Abonare/Subscribe la Canalul de KZbin - DOXOLOGIA.ro sau accesând acest link: www.youtube.co....
✅ Apăsând pe clopoțel 🔔 și selectând Toate/All, pentru a primi notificări cu cele mai noi postări ale canalului DOXOLOGIA.ro
doxologia.ro/v...
Cântarea a IX-a din Canonul Praznicului ,,Întâmpinării Domnului”
Acest Canon, alcătuit de către Cosma Monahul (sec. al VII-lea), este împodobit cu frumoase Megalinarii sau Pripeli pentru Cântarea a IX-a, stihuri ce preced irmosul și strofele propriu-zise ale acestei ode. Sublimitatea poetică este învederată și de acrostihul care din limba greacă se traduce astfel : Pe Hristos bucurându-se bătrânul îl îmbrățișează.
În forma actuală, această cântare a fost alcătuită de către Dimitrie Suceveanu în anul 1848. Denumirea de Legănușul este inspirată textul scripturistic relatat de către Sfântul Evanghelist Luca în cap. 2., când bătrânul Simeon L-a luat în brațele sale pe Dumnezeu-Pruncul Iisus, după care a rostit rugăciunea Acum slobozește pe care repetăm și noi, creștinii, după primirea Sfintei Euharistii.
La Sărbătoarea Întâmpinării Domnului, când stranele această compoziție muzicală inspirată de Duhul Sfânt, după o tradiție din Sfântul Munte, policandrele bisericilor sunt leagănate, sugerând astfel dinamicitatea îmbrățișării Domnului atât de Fecioara cât și de dreptul Simeon. Atmosfera și starea create sunt un ecou din vremurile când slujbele se cântau cu mare fast și solemnitate în catedrale precum Aghia Sophia, fiind mai puțin constrânse de timpul cronologic și mai mult ancorate în timpul Împărăției veșnice.