Cum se leagă un motor trifazic, la monofazic

  Рет қаралды 108,973

Autogenu' G

Autogenu' G

Күн бұрын

La solicitare, și în ideea că va fi util multora, am făcut acest film cu legarea motorului trifazic la monofazic, și condensatorul folosit, dar și modalitatea prin care se schimbă sensul. E un motor mic, în jur de 0,5kW, cu care am putut să mă lupt mai ușor, care poate pleca întâmplător și fără condensator, dar numai în gol. Pentru plecarea în sarcină (am uitat să spun), se leagă încă un condensator mult mai mare (5-10 ori mai mare, în funcție de puterea motorului), pentru a porni , după care i se deconectează cel mare, rămânând numai cel de lucru. Va putea merge și fără condensator după pornire, dar la scăderea turației sub un anumit prag, datorită sarcinii variabile, se va opri. Condensatorul coboară acel prag, în funcție de capacitatea lui, chiar la zero, cazul pornirii în sarcină mică. Capacitatea potrivită a condensatorului se alege cum am explicat în film, dar și după calcule (mai greu de accesat), practica fiind sfântă, pentru că e în funcție de cerințele fiecăruia (cu riscurile de rigoare, privind siguranța în funcționare).

Пікірлер: 157
@AurelMot-jq1py
@AurelMot-jq1py Жыл бұрын
Domnule multumiti ,pentru esplicati simple. Tot rsspectu.
@constantinbrinza9217
@constantinbrinza9217 Жыл бұрын
Bravo tata : scurt , clar si fara balarii si comentarii de profesori universitari . M-am saturat de unii care nu mai termina de explicat de zece ori procedeul si la urma se incurca in explicatii. Multumesc mult.felicitari .
@nelute5
@nelute5 Жыл бұрын
Și eu vă mulțumesc, pentru apreciere și înțelegere !
@gheorghegavriliu
@gheorghegavriliu Ай бұрын
In concluzie adaugi sau reduci capacitatea condensatorului pana cand curentul de mers in gol e cel mai mic, sau daca ai ureche fina, zgomotul motorului devine ”lin”, fara vibratii...asta e cea mai corecta valoare a condensatorului pentru un motor adaptat la monofazic...stiu de la un bobinator batran...
@mstaniloiu
@mstaniloiu Жыл бұрын
Bravo, apreciem explicația si exemplele cu diverse conectări si condensatori !
@florianionescu185
@florianionescu185 Жыл бұрын
multumim ca iti risti viata sa ne explici. foarte bun clipul.
@cipriantanase6460
@cipriantanase6460 Жыл бұрын
Mai bine de atat nu se putea explica. Chiar am inteles. Multumesc mult si sper sa ajute si pe altii cum ma ajuta pe mine. Sanatate va doresc!
@alinstoica7281
@alinstoica7281 Жыл бұрын
Bravo! Atât de simplu pare când explici simplu și la obiect și fără mari filizofii
@xlook2003
@xlook2003 Жыл бұрын
Excelent explicat și demonstrat
@gheorghegrama824
@gheorghegrama824 Жыл бұрын
Mulțumim frumos pentru ce ne explicati
@ioneltare
@ioneltare 4 ай бұрын
Nu mă leg de înpământare, de scule, asta nu contează pt demonstrație. Dar explicația și conexiunile au fost extrem de utile pemtru cei care vor să învețe sau au nevoie să foloseasca un motor trofazic la 220v. Bravo domnule ai explicat pe înțelesul toturor.
@nelute5
@nelute5 4 ай бұрын
Mulțumesc ! E puțin greșit desenul în triunghi, dar nu asta contează atât de mult, ci esența a ceea ce-am vrut să prezint.
@nicusuciu747
@nicusuciu747 2 ай бұрын
Condensatorul se pune ptr defazarea curentului față de tensiune,ptr crearea unui câmp învârtitor. In rest e bine.
@victorlungu9024
@victorlungu9024 2 ай бұрын
😂prea multă migală!
@GavrilaOnea
@GavrilaOnea Ай бұрын
Știe bine poezia bravo lui
@paunsilviu9302
@paunsilviu9302 Жыл бұрын
Felicitari ! Spor in ceea ce faceti .
@Toni_ID
@Toni_ID Жыл бұрын
Salutare! 👋🤝 Mare nevoie am avut de aceste SUPER explicații, cu ceva timp în urmă, pentru a modifica un bun motor trifazic. Un motor foarte compact, ca o capsulă. L-am primit de la cineva, cu zeci de ani în urmă se folosea în silozuri pentru a urca cerealele în diverse locuri. Dimensiunile lui, sunt de cel mult 25 cm. lungime. Acum îl am prin podul casei.
@nelute5
@nelute5 Жыл бұрын
Îmi pare rău, posibilitățile sunt mari, dar nu le căutăm unde trebuie sau nu se ivesc la timpul potrivit uneori. Dacă le-ai fi aflat atunci, e posibil ca urmările să fi fost nefaste, dar la fel de bine să fi fost benefice pentru tine și deranjante pentru alții. Așa că , las-o așa cum a picat, și mergi înainte cum poți, că cineva te iubește !
@adrianpantea3594
@adrianpantea3594 Жыл бұрын
Bravo,super tare,,
@ionolaru7441
@ionolaru7441 Ай бұрын
am retinut schita. o frumusete....
@gelumatresu9853
@gelumatresu9853 4 ай бұрын
Mulțumim frumos!
@gabioprea6020
@gabioprea6020 Жыл бұрын
Ms nea nelu!!!
@nelute5
@nelute5 Жыл бұрын
M-aș mulțumi să fi înțeles !
@paulgheorghiu2423
@paulgheorghiu2423 Жыл бұрын
Toate bune și frumoase, însă nefiind legat la o rețea trifazica, motorul fiind "pacalit pentru faza 3" nu mai dezvolta aceiași putere.
@marcelcreac7139
@marcelcreac7139 Жыл бұрын
Scade pina la 35 40 la suta din putere
@nelute5
@nelute5 Жыл бұрын
@@marcelcreac7139 corect ! Logic ar fi (și după mai mulți știutori) cu 33% ! Practic, cuplul dezvoltat (că asta ne trebuie) e dependent de diametrul rotorului, de sârmă, de numărul de poli, de secțiune... dar bine că aceiași parametrii vor fi și la monofazic și la trifazic în cazul aceluiași motor !
@vladdumitrica849
@vladdumitrica849 3 ай бұрын
Simplu, folosind un invertor monofazic-trifzat
@ionolaru7441
@ionolaru7441 Ай бұрын
simplu dar scump...
@vladdumitrica849
@vladdumitrica849 Ай бұрын
@ionolaru7441 pentru puteri mari nu ai incotro
@nicky5193boberry
@nicky5193boberry Жыл бұрын
Extraordinaaaaaaar
@JanTabara-s7p
@JanTabara-s7p 4 ай бұрын
BRAVO
@JanTabara-s7p
@JanTabara-s7p 4 ай бұрын
Esti cu adevarat electrician,ma refer la Nicky
@tipitip2174
@tipitip2174 5 ай бұрын
Minunat!
@dragusantudorel2596
@dragusantudorel2596 Жыл бұрын
Ești praf la desen omule!
@nelute5
@nelute5 Жыл бұрын
Mie-mi spui , dar nu și nesimțit ?! E interpretare la prima citire , cu partitura pătată !
@dorinlucut4044
@dorinlucut4044 11 ай бұрын
Mulțumim !
@NicolaiNic-x3w
@NicolaiNic-x3w 18 күн бұрын
Deci am stat pana la legatul condensatorului ,acolo mi.am descretit fruntea cand ai legat alt cablu😂😂😂😂😂😂 Trebuie sa te organizezi
@MariusMunteanu-n7v
@MariusMunteanu-n7v 5 ай бұрын
Cu ajutorul unui controller de frecventă (VFD), îl poți face să funcționeze la monofazat exact ca la trifazat, plus control de viteză și de sens. Mai exact decât cu un VFD de asta, nu îl poți face să funcționeze cu nimic, deloc. Cei care se pricep în electronică, știu la ce mă refer.
@nelute5
@nelute5 5 ай бұрын
„Ce vorbești străine ” , ajungi prea departe, habar n-ai de lume, în câte se-nparte ! Eu vorbeam de omul, săracu* și el, ce are-n grădină motor în loc de miel !
@MariusMunteanu-n7v
@MariusMunteanu-n7v 5 ай бұрын
@@nelute5 😵‍💫🤔🤨Hmm... ,,Ce a vrut să spună autorul" cu asta?.
@costicabuznean7458
@costicabuznean7458 Жыл бұрын
Salutare si La multi ani!!! Se poate modifica cablajul la un motor 380v la 220v fiind acest motor cuplat la un compresor de aer fara sa afecteze start-stop-ul automat ????
@nelute5
@nelute5 Жыл бұрын
Da, se poate, se simplifică trecerea prin presostat și se rezolvă legarea la placa de borne a motorului. E mai nesigură pornirea în forță, dacă motorul e mic, îi va trebui plecare-n două trepte, ca la cel monofazic. E mai corect folosirea unuia făcut direct la monofazic, are din construcție plecare în două trepte.
@pecosimplu7070
@pecosimplu7070 3 ай бұрын
Cum ai identificat inceputul fiecarei fasurari? Si cum ai calculat condensatorul?
@csabalorincz7309
@csabalorincz7309 20 күн бұрын
Buna ziua mați putea ajuta cu un motor 380 de la un ventilator de aeroterma cum as putea transforma la 220 Multumesc
@nelute5
@nelute5 20 күн бұрын
Exact așa cum e-n film !
@alexandruene1642
@alexandruene1642 Жыл бұрын
Meserieeeee asa se lucrează ?
@ionion8830
@ionion8830 Ай бұрын
Schema de conectare de ce nu o desenati ? E greu ?
@mm-tr5kc
@mm-tr5kc Жыл бұрын
Buna ziua Cum pot sa conectez un motor industrial marca sew la 230 v ? Am incercat cu un condensator de 45 microfarazi si nu invarte,(se aude zgomot dar nu porneste )ce ma deruteaza e ca are niste fire care duc la o mufa industriala cu pini ...motorul are (S1) 370 w as vrea sa il folosesc la un rotisor cu un reductor de viteza...sau cum se numeste , ma puteti ajuta cu ceva informatii?
@nelute5
@nelute5 Жыл бұрын
Cred că-i vorba de un motor pas-cu-pas, care e el trifazic, dar în curent continuu. Nu se poate alimenta la 220V, ci printr-un controler care furnizează trei faze de curent continuu, prin care se reglează și turația. E la fel ca roțile de trotinetă electrică, care merg la tensiune de peste 36V, la care se poate regla turația, și poți face mai ușor rotisorul din ele. Eu nu știu ce înțelegi prin „industrial” , că doar noi nu mei avem așaceva, tot ce-i în industrie, e și la mine sau la tine-n curte ! Totul se cumpără de la aceleași magazine ! Deci, trebuie să-l denumești corect, să dai datele reale, după care se poate da unele lămuriri, în funcție de competențele fiecăruia. Caută o imagine cumva, și dă linkul aici, poate cineva dă informații corecte.
@valerio4759
@valerio4759 Ай бұрын
Salut ,am un utilsj cu motor trifazic merge 10 secunde dupa se opreste
@nicuhampu2095
@nicuhampu2095 10 ай бұрын
Bravo prietene. Am un motor de 4 kw rebobinat din 380 la 220 cu bobina ajutătoare vreau să l fcc să pornească cu condensator te rog spune-mi și mie .mulțumesc
@nelute5
@nelute5 10 ай бұрын
Dacă e bobinat corect, va trebui un condensator de 40-50 microfarazi la 450V, dar ăsta doar să pornească în gol, sau să funcționeze în sarcină, dar nu va fi de ajuns doar atât pentru a porni și-n sarcină, cum ar fi la un compresor. Pentru pornire în sarcină trebuie un condensator de 200 microfarazi pus în paralel peste cel de 50, dar care să fie deconectat după ce a ajuns la turația normală de lucru, de un temporizator, sau alt sistem care măsoară turația sau curentul de sarcină.
@nicuhampu2095
@nicuhampu2095 10 ай бұрын
@@nelute5 mulțumesc frumos
@instalatiidiverse
@instalatiidiverse 8 ай бұрын
@@nicuhampu2095 La puterea lui ai nevoie de 2 condensatori , unul de funtionare si un altul de pornire . Calculul pentru condensatorul de functionare este 4800. I/U , iar cel de pornire sa fie de 2-3 ori mai mare pentru 2-3 secunde pus in circuit , in paralel cu cel de functionare , ai nevoie de un buton cu revenire . Nu dupa ureche .
@nastasepuscarias
@nastasepuscarias 5 ай бұрын
Ca să eviți curentul mare la pornire, mai bine pui o electrovalvă pe compresor (dacă acolo ai pus motorul) ca să meargă în gol pînă prinde turație, apoi electrovalva se închide ca să nu mai purjeze afară aerul. Asta presupune și o supapă de sens pe țeavă, să nu descarce aerul din butelie.
@geoelectronica
@geoelectronica Жыл бұрын
Eu as mai mentiona ca nu orice motor trifazic poate fi utilizat la monofazic. Nu am vazut ce scrie pe placuta motorului din filmulet, dar baniesc ca e ceva de genu: 220V in triunghi si 380V la legarea in stea. Prin urmare acest motor se poate utiliza la o retea trifazica legat doar in stea si de aia merge pornit in monofazic. Un motor de putere mai mare (asincron) care trebuie pornit in stea-triunghi are scris pe placuta 400V triunghi si 690V stea. Acesta nu cred ca merge pornit in monofazic, eu n-am reusit.
@marcelcreac7139
@marcelcreac7139 Жыл бұрын
Da sint motoare care nu se pot face dar cele care se pot face pina la 3 4 kw cele mai mari nu prea poți face ca îți trebuie condentsatori mari pentru defazaj
@nelute5
@nelute5 Жыл бұрын
Toată lumea trebuie să știe că nu se pot folosi motoare mai mai de 4kW la rețeaua monofazică, pentru că o pornire în sarcină curentul poate depăși 60A (testat de mine), ori 60A e mult prea mult pentru o rețea monofazică. De aici rezultă că și motorul trifazic, nu-ți permiți să-l conectezi la monofazic, dacă depășește ca tot cei 4kW, pentru că va absorbi la fel de bine un curent apropiat, chiar dacă puterea-i scade cu 30%. De aceea la motoarele mai mari , la trifazic, se folosește pornirea în stea, unde două câte două bobine sunt în serie pe fază, și absoarbe curent pe jumătate, după care la atingerea turației de regim, trec în triunghi, pentru a da ce pot, unde bobinele nu mai sunt înseriate după cum am arătat în film, ci fiecare bobină dintre două faze, mai are peste ea (în paralel) seria celor două bobine de la celelalte două faze, deci un curent mai mare (neglijând impedanța).
@geoelectronica
@geoelectronica Жыл бұрын
@@nelute5 👍Merci
@JanTabara-s7p
@JanTabara-s7p 4 ай бұрын
Pe placuta trebue sa fie semnul de triunghi/stea-220/380v si se leaga in triunghi si merge legat la 220v.Pt cei care nu sunt in specialitate,sa nu confunde 220v din retea trifazata cu 220v din reteaua de 380v.
@geoelectronica
@geoelectronica 4 ай бұрын
@@JanTabara-s7p De curiozitate, unde avem retea trifazata cu tensiune de linie 220V? In fabrici? Sau se realizeaza cu ajutorul convertizoarelor de frecventa? Merci
@ionolaru7441
@ionolaru7441 Ай бұрын
cum arata schema atunci cand schimbarea sensului de rotatie se face foarte des in unele situatii....
@nelute5
@nelute5 Ай бұрын
Inversezi două fire între ele !
@ionolaru7441
@ionolaru7441 Ай бұрын
@@nelute5 se pune problema schimbarii rapide a sensului de rotatie a motorului.schimbare repetata...
@nelute5
@nelute5 Ай бұрын
@@ionolaru7441 acolo pui un servomotor cu un montaj electronic de control.
@ionolaru7441
@ionolaru7441 Ай бұрын
@@nelute5 cu telecomanda sau fara...?
@vicentiulukian8251
@vicentiulukian8251 4 ай бұрын
Neața buna , cum pot afla daca motorul este trifazic și câte rpm are ?
@nelute5
@nelute5 4 ай бұрын
Când nu ai eticheta, te uiți la bornele lui și o să vezi că sunt 2x3 borne la trifazic, iar la monofazic sunt de obicei 4 borne, iar dacă are și sistem centrifugal de pornire, are tot 6, dar are condensatorii de pornire și de lucru. La turație, numai pornit, sau demontat și identificat modul de bobinare, numărul de perechi de poli. 3000:N=T , unde N e numărul de perechi de poli, iar T este turația. Dacă ai o pereche de poli (N-S) ai 3000:1=3000 de ture, cu 2 perechi, adică 4 bobine pe o fază , deci două perechi de poli (3000:2)...
@marian68sandu
@marian68sandu Ай бұрын
Cam lung filmuletul, lucruri neesentiale, 5 minute la desfacut conexiunile. E secolul vitezei, daca stam sa ne uitam juma de ora la un clip care ar trebui sa dureze 5 minute, ce facem ?
@marianandronache9762
@marianandronache9762 3 ай бұрын
Alegi bobinele pe motor fiecare au 220v motorul tău are 1, 75kw ajută la pornire sens și ca bobina ajutătoare folosesc condensatorul
@marianandronache9762
@marianandronache9762 3 ай бұрын
La comentariul meu condensatorul folosim pentru sens te-ai grăbit un pic
@marianandronache9762
@marianandronache9762 3 ай бұрын
Perfect și mult succes în continuare respectele mele
@iacovacheiuliangheorghe64
@iacovacheiuliangheorghe64 Жыл бұрын
Salut am si eu un motor de 037 kw / 380 si vreau sa ii iau un convertizor sa il pot porni la 220 pentru ca nu am 380 v .Motorul e pe un strung SP81 si vreau sa folosesc strungul .Ce convertizor ar trebui sa iau unu de 055 kw e suficient sau sa iau unu de 1 kw ?. Multumesc
@nelute5
@nelute5 Жыл бұрын
Cu cât mai mare e mai bine, și trebuie luat în seamă și faptul că la pornire motorul ia și de 10 ori mai mult, de cât ia în sarcină după pornire. Nu pot să spun că cel de 1kW e bun sau mic, doar cine a lucrat cu el poate spune. Ce e diferit la ele, că nu mai pleacă cu acel șoc pe rețea, deci nu ar mai fi valabilă regula cu „de 10 ori” . Dar de ce nu-l folosiți direct la monofazic ? Îl legați în triunghi , îi puneți condensatorul potrivit și merge și așa. Eu am la strung de 1,1 și merge perfect, doar că pentru pornire ca și la motoarele monofazice, am un condensator mult mai mare pentru pornire, care se deconectează după ce ia viteză, rămânând doar cel de lucru.
@iacovacheiuliangheorghe64
@iacovacheiuliangheorghe64 Жыл бұрын
SI ce condensator sa ii pun avand in veere ca e de 0.37 kw /380 unu de 35 um ar fi bun ?@@nelute5
@nelute5
@nelute5 Жыл бұрын
@@iacovacheiuliangheorghe64, încercați cu unul de 10 microfarazi și vedeți dacă se menține turația în lucru, iar pentru pornire să folosiți printr-un buton cu revenire (ca la sonerie) unul de 50 sau 100 de micro , după cum e de mare sarcina la pornire. Cuplați tensiunea , și din buton se adaugă condensatorul mare, după care la eliberarea butonului se deconectează condensatorul. Așa evitați orice plecare nepregătită a universalului sau orice altceva care ar crea incidente, cum ar fi uitarea cheii în universal.
@alexandrulazar3015
@alexandrulazar3015 4 ай бұрын
@@iacovacheiuliangheorghe64 Parerea me este ca in loc sa cumparati un convertizor de fregventa mai bine inlocuiti motorul !Sunt VFD care se alimenteaza la 230v monofazic si scot 230v trifazic! La motoarele cu VFD nu se mai folosesc condensatori de pornire !
@platafacturi8774
@platafacturi8774 9 ай бұрын
Salut maestre, am un motor de 4kw, 220v-380v si 1320rpm. Are pornirea in triunghi stea dar la 220v imi arde instalatia si stiu ca imi trebuie niste condensatori ca motorul sa poata fi folosit doar la 220v fara a mi arde instalatia. Are un curent de 8A in mers dar cel de pornire e mult mai mare. Daca l tin cateva min in priza imi topeste instalatia. Ce condensatori sa folosesc si cati?!
@nelute5
@nelute5 9 ай бұрын
Pornirea se face invers, întâi stea, apoi se trece în triunghi, după ce ia turație. În rest, am relatat dincolo !
@alexandrulazar3015
@alexandrulazar3015 4 ай бұрын
NU toate motoarele trifazice pot fi folosite la retea monofazica! La legarea unui motor trifazic la reteaua monofazica se pierde pana la 2/3 din puterea acetuia.
@MarianaAradoaie
@MarianaAradoaie 10 ай бұрын
Buna ziua am si eu o intrebare se poate aduce un aparat de sudura de la 3,80 la 2,20 mulțumesc
@nelute5
@nelute5 10 ай бұрын
Da, se poate, dar se poate conecta și direct, fără modificări, dacă e făcut pentru a se conecta între două faze, dar va da la ieșire mai slab de cât ar fi dat la 380V. Dacă e bobinat trifazic, nu se merită efortul.
@alexandrulazar3015
@alexandrulazar3015 4 ай бұрын
@@nelute5 Daca e aparat de sudura inverter nu se poate face aceasta modificare !
@nelute5
@nelute5 4 ай бұрын
@@alexandrulazar3015 , nu știu, dar nu cred că nu se poate ! În principiu a fi invertot nu înseamnă că are 3 schimbătoare de frecvență . Nu știu exact, dar se poate ca cele trei faze să intre într-o punte redresoare, din care tot monofazic va ieși pentru alimentarea schimbătorului de frecvență, apoi la ieșire tot pe două fire vei ieși, că doar nu vei suda cu doi clești și masa ! Spun asta, pentru că și la convertizoarele de frecvență pentru alimentarea motoarelor, se cam întâmplă asta.
@mihaitatanase5098
@mihaitatanase5098 Жыл бұрын
Da la liber fąră sarcină merge dar când e in sarcină nu are putere .
@nelute5
@nelute5 Жыл бұрын
Are putere de pornire (dacă la asta te referi)dacă mai pui peste el unul mult mai mare, pe care să-l deconectezi după pornire. Eu am la strung, și nu pleacă niciodată , dacă nu „confirm” prin conectarea celui de-al doi-lea condensator. M-a ferit de câteva ori, de pornire nepotrivită !
@dragusantudorel2596
@dragusantudorel2596 Жыл бұрын
Cum calculezi valoarea condensatorului dragule?
@nelute5
@nelute5 Жыл бұрын
După cum e pusă întrebarea, eu nu calculez nimic ! Testez valoarea potrivită, pentru că a calcula e total ireal ! Nimic nu se potrivește după cum am fost învățați (cine a învățat , eu nu) la școală , și de aceea e bine să uitați cât de mult, și să trecem cu toții la viața reală. Dacă nu mă credeți, nu mai zic de fizică, ci doar problemă simplă vă rog, dați-i rezultatul corect „calculând” pe două dispozitive , calculator și telefon. Cred c-ați văzut că avem căpșuni, și trebuie să aflăm numărul de plante necesare anul viitor. Avem două parcele, cu câte două rânduri pe fiecare, a câte opt plante pe rând. Tastați pe un calculator, și faceți asta și pe un telefon. Câte plante-mi trebuie pentru cele două parcele ? Cine-i hoțul și care-i prostul ? Matematica va spune că-mi trebuie 24, iar realitatea e de 32.
@marianoprea8943
@marianoprea8943 9 ай бұрын
La un motor trifazic de 2.2 kw de ce condensator am nevoie ca să meargă la 220V?
@nelute5
@nelute5 9 ай бұрын
Nu știu să-ți dau o valoare, dar eu am alt principiu practic. Pui valori atât încât să nu depășești ce spune constructorul, măsurând curentul de sarcină. La 2,2-aproape de 3kW, că nu-i chiar periculos, tensiunea rețelei înmulțită cu curentul măsurat în sarcină, să nu depășească cei 2-3KW, adică ceva în jurul valorii de 10A. Mai e un aspect, ține cont de faptul că motorul e trifazic, conectat la monofazic, deci valori ceva mai jos de 10A.
@instalatiidiverse
@instalatiidiverse 8 ай бұрын
Calculul pentru condensatorul de functionare este 4800. I/U , iar cel de pornire sa fie de 2-3 ori mai mare pentru 2-3 secunde pus in circuit , in paralel cu cel de functionare , ai nevoie de un buton cu revenire .
@ll-g5459
@ll-g5459 5 ай бұрын
E adevărat ca îi de puterea la 220?
@nelute5
@nelute5 5 ай бұрын
Și în românește... ?
@ll-g5459
@ll-g5459 5 ай бұрын
@@nelute5 scuze!!! Am vrut să întreb dacă este adevărat ca îi scade puterea daca îl pui la 220 V.
@nelute5
@nelute5 5 ай бұрын
@@ll-g5459, după unii da, eu aș vrea să cred că nu, dacă știi ce să-i faci !
@viorelmarcu8803
@viorelmarcu8803 Жыл бұрын
La un motor trifazic de 1,1kw d3 16:37 ce condesatot am nevoie ?
@nelute5
@nelute5 Жыл бұрын
Începeți cu 25-30 de microfarazi, dar mai corect e să-l adaptați sarcinii pe care o antrenați, adică condensatorul folosit să nu crească curentul absorbit de la rețea, mai mult de cât e scris pe eticheta motorului, adică curentul ce-l ia din rețea înmulțit cu tensiunea, să nu depășească cei 1,1kW. Cu cât depășește mai mult, se scurtează timpul de utilizare continuă, pentru a nu se încălzi. Acum, nu vă speriați, dacă ajunge la 1,5kW, nu-i grav, dar trebuie ținut sub control. Dacă sarcina nu e mare, se poate folosi chiar mai mic , dar depinde de cuplul rezistent la pornire, dacă va trebui să folosiți alt condensator de ajutor, după care să-l deconectați după intrarea în regimul de turație. Ca la monofazice.
@mihaimoser3446
@mihaimoser3446 Жыл бұрын
Sunt curios dacă ai vre-o calificare în domeniu ? După termenii folosiți în ,,explicații " nu prea pare. ?
@gepettobellucci8418
@gepettobellucci8418 Жыл бұрын
Amator, limbaj profan. Multi, insa, nici atat. Asa ca, sa vedem partea plina a paharului.
@mihaimoser3446
@mihaimoser3446 Жыл бұрын
@@gepettobellucci8418 Sunt destui pe internet, care dau lecții altora, despre lucruri pe care nici ei nu le cunosc.
@gepettobellucci8418
@gepettobellucci8418 Жыл бұрын
@@mihaimoser3446 Da, stiu...
@JanTabara-s7p
@JanTabara-s7p 4 ай бұрын
Este ,,carpaci " in electricitate.
@FaragauIoan
@FaragauIoan 4 ай бұрын
Nu trebuie sa critici, ca in cele mai multe cazuri ca acestia, astia stiu meserie, cei cu studii superioare in cele mai multe cazuri, habar nu au de maserie, au ticit in scoaka .
@ionutlesenciuc5942
@ionutlesenciuc5942 Жыл бұрын
Bună ziua
@cipcirip72
@cipcirip72 Жыл бұрын
Salut motorul meu trifazic pornește cu condensator în gol foarte bine. dar cand pornește în sarcină moare nu are putere.Oare ce se întâmplă?
@nelute5
@nelute5 Жыл бұрын
Ce-am spus și mai sus, pentru pornire în sarcină trebuie și al doi-lea condensator pus în paralel peste cel existent, dar care să-l deconectezi după pornire. La fel ca și la cele monofazice, care au un sistem centrifugal (am pus film parcă), care la atingerea turației deconectează condensatorul de capacitate mai mare. Poate fac un film și cu un sistem simplu de pornire , care decuplează condensatorul după pornire.
@marmer20303
@marmer20303 Жыл бұрын
condensatoru poate e prea mic...sau e un condensator trompeta...sau...poti folosi al2lea condensator pt pornire...cu impuls..
@adreanmester7062
@adreanmester7062 5 ай бұрын
Salutari esti cam dezordonat si fara scule si nu esti in siguranta a protectiei a munci. Faci bine ca inveti si pe alti, dar intrun mod ordonat de ptotectia munci.
@nelute5
@nelute5 5 ай бұрын
Să mori tu ?! Arată-mi și mie ce ordine ai tu ! N-ai fost în stare măcar de-un film, nu mai zic de materiale, scule și dispozitive (adică SDV-uri, dac-ai auzit d-astea )! Vezi-ți de jocurile tale, și nu mai face „ordine”-n ograda gospodarului !
@adriancofaru7299
@adriancofaru7299 5 ай бұрын
👍
@vasileseitan6893
@vasileseitan6893 2 ай бұрын
Cu ce putere mai rămâne daca îl legi la 220 , vă mulțumesc.
@ioanmuntean7798
@ioanmuntean7798 8 ай бұрын
🤚♥️♥️♥️♥️♥️👍
@dumitreldragusin2561
@dumitreldragusin2561 Жыл бұрын
După ce l-ați pornit încercați să-l opriți cu mâna sau cu lemn să vedeți puterea!!!!!
@nelute5
@nelute5 Жыл бұрын
Puterea e conform așteptărilor, corespunzător cu mărimea lui.
@SebastianAcsinte-ck2xd
@SebastianAcsinte-ck2xd Жыл бұрын
Hai ca la monofazic neai arătat si mai ales ca sunt o grămadă de videoclipuri pe KZbin dar la trifazic cum se leagă
@nelute5
@nelute5 Жыл бұрын
Păi mă gândeam că acolo nu e prea greu, acolo nu trebuie să simulezi nimic, nu trebuie să „păcălești” nimic !
@SebastianAcsinte-ck2xd
@SebastianAcsinte-ck2xd Жыл бұрын
@@nelute5 a dar eu nu am înțeles se leagă nulul sau nu se leagă la trifazic??
@nelute5
@nelute5 Жыл бұрын
@@SebastianAcsinte-ck2xd, dacă ai rețea trifazică, la legarea unui motor la acea rețea, nu se folosește nulul la placa de borne a motorului, ci doar la carcasa motorului se leagă un nul de protecție. La aparatele din casă , se folosesc cele trei faze împărțite câte una pe câteva camere sau corpuri de casă și un nul, fie de la împământarea făcută undeva unde să corespundă rezistiv cu normele, fie nul tras din rețea. Deci, un motor trifazic nu are nevoie de nul ca să se învârtă, el va fi conectat la cele trei faze, corespunzător cu bornele aflate în cutia de borne a motorului. Nulul cum spuneam, doar pentru protecție, la corpul motorului.
@SebastianAcsinte-ck2xd
@SebastianAcsinte-ck2xd Жыл бұрын
@@nelute5 aa ms mult pentru că nu știu prea multe despre trifazic find învățat numai pe monofazic deci se prinde numai împământarea pe carcasa și cele 3 faze pe borne fie în stea sau in triunghi cel mai recomandat la trifazic ar fi in stea
@nelute5
@nelute5 Жыл бұрын
@@SebastianAcsinte-ck2xd , nu e regulă, motoarele mari sunt pornite în stea și apoi trec în triunghi, pentru a dezvolta cuplul total. În stea, ia curent mai mic la pornire, de aceea e și lentă pornirea.
@sorindumitru6101
@sorindumitru6101 Жыл бұрын
De obicei capacitatea condensatorilor se calculează . Aveți idee cum se calculează ?
@nelute5
@nelute5 Жыл бұрын
E o formulă cu care eu nu mă-mpac, pentru că necesită și alte caracteristici mai greu măsurabile, iar rezultatul nu e cel așteptat, adică e tot ce ne-a dat școala și n-a dat bine ! Îți dă la calcul 30 de micro, și-ți trebuie 300 ca să-ți facă treabă , unde-l pui ! Așa că tot practic e mai bine, numai să "simți" acea practică ! Prea puțin nu face treabă, prea mult ia foc !
@sorindumitru6101
@sorindumitru6101 Жыл бұрын
@@nelute5 deci îl alegi prin tatonare funcție de puterea motorului ? Nu exista un tabel de corelare a puterii motoarelor cu condensatori
@nelute5
@nelute5 Жыл бұрын
@@sorindumitru6101 , după ani și ani de lucru cu ele, mie nu-mi trebuie tabel, dar pentru orientare , există . Nu știu unde găsești, dar eu am găsit prin cărți. Dacă dau de el, voi pune ceva aici, dacă nu ne depărtăm cu discuția .
@popastefan8809
@popastefan8809 Жыл бұрын
W x 0.07 = micro farazi 500w x 0,07 = 35 micro farazi
@popastefan8809
@popastefan8809 Жыл бұрын
W x 0,07 = micro farazi 500w x. 0,07 = 35 micro farazi
@DorelParaschiv-m9f
@DorelParaschiv-m9f 11 ай бұрын
B. Ziua. MA numesc Dorel am nevoie de niste sfaturi te rog da-my Un 📞 sau Un smssa pot Lua legatura cu dv.
@nelute5
@nelute5 11 ай бұрын
Lasă trlefon și sun eu !
@dixsusu
@dixsusu Жыл бұрын
Asa Dorele ! Da-i in gura ca tulai mult repar dupa voi. Mersi.
@nelute5
@nelute5 Жыл бұрын
Ce dracu repar tu, că n-ai decât extratereștrii pe canal ? Măcar știi ce-am arătat ?
@hobby-urileluibogdan
@hobby-urileluibogdan 5 ай бұрын
da galben verde nu ne trebuie nene nui așa auuu
@nelute5
@nelute5 5 ай бұрын
Vrei s-arăți că ești deștept, sau că te conformezi ? Uite, eu nu vreau să mă conformez ! De 35 de ani vă tot conformați, și tot proști am rămas !
@hobby-urileluibogdan
@hobby-urileluibogdan 5 ай бұрын
A nu da firu galben verde nu e bun când te dă cu ... de pământ e frumos​@@nelute5
@GhiorgheMitiu-wq7en
@GhiorgheMitiu-wq7en Жыл бұрын
Condesatoru nu incalzeste motoru
@nelute5
@nelute5 Жыл бұрын
E întrebare ? Nu, dacă e valoarea potrivită ! Cu cât e mai mare crește riscul de a se încălzi.
@marmer20303
@marmer20303 Жыл бұрын
exista tabele cu condensatorii de care ai nevoie in functie de cati watti are.motorul..min si max...dar oricum scade puterea motoarelor cand pui condensator
@nelute5
@nelute5 Жыл бұрын
Corect !
@comangheorghe7123
@comangheorghe7123 2 ай бұрын
Tot ce am înțeles, ești foarte împrăștiat,și ingalat.
@fanelhorea9843
@fanelhorea9843 Жыл бұрын
Puterea rămīne la 60 de procente.
@pavelmelen6480
@pavelmelen6480 4 ай бұрын
V
@costimaruneac286
@costimaruneac286 Ай бұрын
Numai tu înțelegi ce spui acolo
@nelute5
@nelute5 Ай бұрын
Păi citește, că se-nțelege mai bine ! Cum să înțelegi, câte-ai făcut din ce prezint eu până acum, că la tine-i gol sub numele de pe canal ?
@dragusantudorel2596
@dragusantudorel2596 Жыл бұрын
Vezi sa nu facă bum.
@vasileflorea4937
@vasileflorea4937 2 ай бұрын
Vai de mine..mai faci și KZbin
@nelute5
@nelute5 2 ай бұрын
Da, seara mă ocup de youtube și femeie ...din lună-n lună, că ziua-i treaba ei ( în celelalte ) !
@RomeoAndronic-vb2xd
@RomeoAndronic-vb2xd Жыл бұрын
Electricianul lu peste de ce tai inpamantarea?
@nelute5
@nelute5 Жыл бұрын
Pentru că doar popa o folosește ! Numai asta ai observat ?
@ovidius2000
@ovidius2000 Жыл бұрын
👍.SensulDeRotatie,NuSePoateSchimba,InTimpCeEsteConectatLaCurentSiIncaSeInvarte?AstaArFiUtilDacaArFiMontatPeUnVehicul,PentruFranare.
@ing.DanStefanescu
@ing.DanStefanescu Жыл бұрын
Doar in cazul in care vreti sa rupeti tot, in cazul montarii pe un vehicul.
@platafacturi8774
@platafacturi8774 9 ай бұрын
Salut maestre, am un motor de 4kw, 220v-380v si 1320rpm. Are pornirea in triunghi stea dar la 220v imi arde instalatia si stiu ca imi trebuie niste condensatori ca motorul sa poata fi folosit doar la 220v fara a mi arde instalatia. Are un curent de 8A in mers dar cel de pornire e mult mai mare. Daca l tin cateva min in priza imi topeste instalatia. Ce condensatori sa folosesc si cati?!
@nelute5
@nelute5 9 ай бұрын
E cam mare pentru monofazic. Condensatorii îi alegi testând din aproape în aproape, până se obține cel mai mic curent . Nu încerca prin calcule. De preferat alți condensatori, de cât cei de pornire. 8A nu e un curent mare, dar măsoară-l pe cel reactiv, că sigur e de câteva ori mai mare ! Poate depăși și de 30 de ori pe cel pe care-l ai vizibil, de 8A. Ai putea , pentru că e prea mare, să-l folosești în stea, dacă sarcina nu e prea mare, și să testezi la fel prin condensatoare optimul. Mai mult, e foarte complicat, dar un transformator rezonant (cum am sugerat eu într-un fil, pentru cei ce au înțeles) va face ca motorul cu cât ia sarcină mai mare, cea pe rețea să scadă, numai că va trebui un traf foarte mare și altfel de cât le știe lumea.
Pornirea unui motor trifazat la 230V c a
14:18
Up Electricity
Рет қаралды 237 М.
Pornirea motorului trifazat....   3 Phase Motor Control Wiring
20:28
ELECTRIC LIFE
Рет қаралды 18 М.
How Strong Is Tape?
00:24
Stokes Twins
Рет қаралды 96 МЛН
小丑教训坏蛋 #小丑 #天使 #shorts
00:49
好人小丑
Рет қаралды 54 МЛН
VIP ACCESS
00:47
Natan por Aí
Рет қаралды 30 МЛН
Mom Hack for Cooking Solo with a Little One! 🍳👶
00:15
5-Minute Crafts HOUSE
Рет қаралды 23 МЛН
Cum verificăm un rotor dacă nu  se află în scurt.
9:56
Nicu Proiecte H
Рет қаралды 17 М.
Подключение электродвигателя 380 на 220В
24:11
Mechanic Voronov
Рет қаралды 2,7 МЛН
Cum legam un motor de 380V la 220V
10:30
SFATURI SI IDEI INTERESANTE
Рет қаралды 153 М.
Identificarea și verificarea înfășurărilor MOTOARELOR electrice
21:52
Wiper Motor + Chain + Sprocket = Powerful Thing
9:11
Made in Poland
Рет қаралды 11 МЛН
Alimentarea motoarelor trifazate la tensiune monofazată
6:56
Ionut Raiciu
Рет қаралды 273 М.
How Strong Is Tape?
00:24
Stokes Twins
Рет қаралды 96 МЛН