KalemKahveKlavye'de yeni dönem seminerleri başladı: Kurmaca101 ve Yazar Adayının Yol Haritası Detaylar: atolye.kalemkahveklavye.com/atolyeler/
@h.t.2046 Жыл бұрын
Özetlemek gerekirse: 1- Parçaları (Cümle, paragraf, bölüm) işleve göre değerlendir: Anlatmak istediğin şeye katkısı varsa kalsın, yoksa çıkart. 2- Kendi tadına güven: 3- Vaat, saat ve pota kuralına dikkat: Vaadinize sadık kalın, okura verdiğiniz sözü mutlaka tutun. Vaatte bulunduğunuz her şeyin cevabını verin. Bölüm başında ortaya çıkan soru, mümkünse o bölümde cevaplansın ama her cevap yeni bir soruyu, vaadi yaratsın. Tüm hikayede arka planda bir saat işlesin. Karakteri rahat hareket etmekten alıkoyan bir güdü olmalı. Farklı unsurları bir potada buluşturun. Hikayenin geçtiği dünyanın bir sınırı olsun, bu sınırın dışına çıkmayın. 4- Dünya ve fikir eğrisi: Fikir tek bir temel sorudan ortaya çıkar. Metin boyunca kaybolduğunda sana kılavuzluk etsin. 5- Gri etik alanları yaratın. Mutlak iyi ve kötü olmamalı. Kötü karaktere hak verilecek, iyi karakterin yanlış kararlar verdiği durumlar oluşturulmalı. 6- Filozof gibi düşünün, yazar gibi yazın. Düşünürken çok detaylı düşünebilirsiniz ama yazarken işe yarar kısımları seçin. (İşlevsellik maddesi ile bağlantılı) 7- Mekana bir karakter gibi davranın. İsteğiniz atmosferi oluşturmada mekan size güç versin. 8- Yazmadan önce mümkünse hikayenin geçeceği yerleri gezerek alıcı gözle bakın. 9- Kötü karakteri öne yaratın. Çünkü iyi karakteri kötü karakter şekillendirir. 10- En ideal diyalog anlaşmazlık, çatışma diyalogudur. Aynı fikirdeki insanların konuşması durağandır. Çatışma metne enerji verir. 11- Karakterlerinizi hareket halinde, hikayenin içerisinde tanıtın. 12- Yazdığınız metni kutsallaştırmayın. Hikaye bütünlüğü içerisinde işlevi olmayan kısımları çıkartma konusunda acımasız olun. Okumalarınızı eleştirel olarak yapın. 13- Metni revize ederken okurun gözünden bakın. Sizin bildiğiniz şeyleri okurun bildiğini varsaymak hatasına düşmeyin. 14- Doğru zamanda doğru insanlardan destek, fikir alın. 15- Yazma rutini oluşturun. Dan Brown her gün sabah 04.00’te güne başlayarak yazıyor. Siz de size uygun bir takvim belirleyerek düzenli yazın. 16- Yazarken dikkat dağıtıcıları azaltın. Telefon ve internetten uzak durun. Yazarken araştırmayın. Kendinizi sadece yazmaya verin. Yazma zamanı yazma zamanıdır. 17- Çılgın fikirlere bir şans verin. Ne kadar saçma görünürse görünsün fikirlerinizi değerlendirin. Zihinsel blok koymayın. 18- Sayfalara göre değil saatlere göre yazın. Belli bir saati yazmak için ayırın. (Bu konuda farklı yazarların farklı pratikleri var.) 19- Yazma sürecinin sonuna geldiğinizde aksiyonun ortasında bırakın, aksiyon bittiyse bir sonraki aksiyona giriş yapın. Ertesi gün nereden devam edeceğinizi bilin. 20- Yaratıcılığınızı fiziksel bir aktiviteyle destekleyin. Yürümek ve koşmak gibi…
@halilibrahimyılmaz-w4h9 ай бұрын
günlerdir benzer videolar arasında kayboldum, dişe dokunur ve kıymet verilebilecek tek anlatımdı, bu yalnızca referans aldığın kişiden kaynaklanmıyor, aktarıcının kıymetini bilen kişiler alır bu tadı, donanımın, iletişim şeklin, hızın, özün ve emeğin için teşekkürler arkadaşım, yalnızca küçücük bir tavsiyem olacak umarım karşılığını bulur, arka plan ve tişörtün bazen anlattıklarının önüne geçiyor, başka bir gönderide bunların arkasına saklanmaman gerektiğini düşünüyorum, senden gelecek cümlelerin değerini düşürüyorsun çünkü algı dağılıyor, lütfen bunu bir düşün, ekranı yalın bırak, yüzün mizacın ve dilin ekrana yakışıyor, biz zihnini görelim, görüşmek üzere
@tarikbulus78034 жыл бұрын
Çok faydalı bir video olmuş. Keyifle izledim. KZbin'un yedi harikasından birisiniz benim için. Teşekkürler...
@KalemKahveKlavye4 жыл бұрын
Ne güzel sözler... Çok teşekkür ederiz.)
@burcukaraaslan59602 жыл бұрын
Teşekkürler bu çok değerli tavsiyeler için Dan Brown’a ve size. Hemen uyguluyoruz o zaman; İlk şiir kitabım “ Mor Bir Gece” kitap satan her yerde ve tüm online satış sitelerinde.
@KalemKahveKlavye2 жыл бұрын
Okuru bol olsun. :)
@burcukaraaslan59602 жыл бұрын
@batman joker Şubat ayından beri satışta yani hala satıyor.
@suleymanbayram16393 жыл бұрын
Video, lezzetli bir yemek gibi inanılmaz derecede keyif verdi bana. Yazarlık üzerine bir eğitim seti hazırlarsanız izlerim.
@manifestresmi2 жыл бұрын
Çok güzel bir içerik olmuş. Emeğine sağlık
@reyhanezgu51234 жыл бұрын
Emeğinize, yüreğinize sağlık. Çok teşekkürler.
@emameharmanc20494 жыл бұрын
Güzel bir anlatım olmuş, teşekkürler..
@KalemKahveKlavye4 жыл бұрын
Biz teşekkür ederiz. :)
@oqurman11443 жыл бұрын
Emeginize salik. Yine bu gibi kitap incelemelerini siddetle bekleriz
@musfikinsan34233 жыл бұрын
Dan Brown'ın tek kusuru(bence) çok fazla bilgi vermesi.Mesela Robert Langdon sagra de Familié e gittiğinde yazar bina hakkında tarihî ve mimarî malumat veriyor.Haliyle okuyucu bir müddet sonra kurgudan kopuyor.Dikkati dağılıyor.
3 жыл бұрын
Dan Brown okurlarının ikiye ayrıldığı nokta. :) Aslında Dan Brown tam da bu tarzı sayesinde bir alametifarika yarattı ama evet, sevmeyenlerin de sayısı çok. Özellikle Türkçe okurları arasında.
@astrolojikstratejianalizi71314 жыл бұрын
teşekkürler.
@SonGulyabani4 жыл бұрын
Yazarken gayrı ihtiyari göz önünde bulundurduğum bazı hususlara -birebir olmasa da - bu içerikte de rastladım. Yazmaya ilişkin böyle içeriklerin burada olması çok iyi!
4 жыл бұрын
Aslında teknikler, tavsiyeler genel geçer ama farkl türlerde kalem oynatan yazarlardan farklı detayları dinlemek de verimli oluyor. Edebiyatın güzelliği. :)
@tasgibi7224 жыл бұрын
üstündeki tişört tam yazara ve kitaplara uygun olmuş!
@resatsabuncu309411 ай бұрын
Masanik bir tişört. Anlamlarını tam bildiğine inansam kitabımda onu editör ederdim. Yüzeysel bilgisi olabilir.
@cihanp.30793 жыл бұрын
Çok faydalı bir video olmuş, ellerinize sağlık.
@KalemKahveKlavye3 жыл бұрын
Ne mutlu faydalı olduysa... Teşekkürler...
@abilalp91044 жыл бұрын
Elinize sağlık.
@KalemKahveKlavye4 жыл бұрын
Çok teşekkürler. :)
@surkinaa4 жыл бұрын
Bu Konu Hakkında Video İzlerken, En Dolu Bulduğum Video Bu Oldu. Teşekkür ederim...
@KalemKahveKlavye4 жыл бұрын
Ne mutlu bize... Çok teşekkürler. :)
@iacoban38 Жыл бұрын
Nasıl olduğu değil, nasıl yaltığın önemlidir...
@onurcaliskan83784 жыл бұрын
Merhaba, çok faydalı bir içerik oluşmuş. Benim gibi KZbin uygulamasına hiç yorum yazmayan birine bile yorum yazdırdı. Aynı şekilde Neil Gaiman'ın yazarlık dersi de gelirse mükemmel olur. Emeğinize sağlık.
@KalemKahveKlavye4 жыл бұрын
Çok teşekkürler. Neil Gaiman ve Margaret Atwood videoları yolda. Sevgiler.)
@yasemin332082 жыл бұрын
@@KalemKahveKlavye yeni vidyolar gelecek mi?
@KalemKahveKlavye2 жыл бұрын
@@yasemin33208 Kim bilir... :)
@mansursacan94614 жыл бұрын
gokte ararken yerde bulmus gibi oldum.
@suleymanbayram16393 жыл бұрын
35:27 pencereden baktım direkt. :D
@nurullahtuksal47444 жыл бұрын
o okuyucusunu etkilemesini biliyor
@serceskywalker2 жыл бұрын
video için çok teşekkürler, lütfen devam edin. bu konularda Türkçe içerik çok kısıtlı olduğundan büyük bir boşluğu dolduruyorsunuz açıkçası.
@marastube5414 Жыл бұрын
4 bini geçmiş abone
@tyroneriley77910 ай бұрын
Adam resmen manifest yapmış
@MNHazar8 ай бұрын
Dan Brown dan çok sizin deneyimlerinizi anlatmanız kötü.