De Boekenplank - Jean Luc Nancy: Postmodernisme, interessanter dan het lijkt

  Рет қаралды 2,083

Renaissance Instituut

Renaissance Instituut

3 жыл бұрын

Het postmodernisme; verguisd door rechts én ernstig onbegrepen door (Amerikaans) links. Een aantal van de meest briljante denkers kunnen ertoe gerekend worden, het kan toch niet zo zijn dat die er niets van begrepen? Dat is ook niet zo. Deleuze, Derrida, Foucault, en dus ook Nancy, ze zagen wel iets, zeg maar. Duidelijker dan veel anderen.
Het is misgegaan bij de export van het postmodernisme naar Amerika. Daar is het een politiek activisme geworden wat het Frans postmodernisme nooit bedoeld heeft. Tegelijkertijd: ook het postmodernisme loopt aan zijn einde. De analyses zijn krachtig, de antwoorden zwak en plichtmatig. Ze zien dat hun filosofie eigenlijk geen taal heeft om de crises die ze wel zien, een plek te geven die voor loutering kan zorgen. Ze lopen vast. De moeilijke vraag is dan: wat ná het postmodernisme? Daar hebben ze geen antwoord op, en het is maar de vraag of rechts dat heeft.
In deze boekenplank een korte inleiding in dat fascinerende denken van de Fransen!

Пікірлер: 13
@blaatgvd
@blaatgvd 3 жыл бұрын
Uitstekende bespreking. Bedankt
@kalfschieter1237
@kalfschieter1237 3 жыл бұрын
Linkse rakker hier vanuit zijn bubbel, ik geniet volop van de manier hoe er wordt gefilosofeerd in de video's van de boekenplank. Ze zijn inhoudelijk erg boeiend en de persoonlijke opmerkingen die door de uitleg heen schijnen maken het een tot een erg vermakelijk geheel. Oprecht erg inspirerend, heb hem twee keer direct achter elkaar gekeken. In deze video al helemaal (maar in de andere video's ook aanwezig) lijk je daadwerkelijk te proberen verder te gaan dan het politieke links en rechts denken. Je lijkt dit niet te doen vanuit een geveinsd ideaal om objectief te blijven maar vanuit een menselijke nieuwsgierigheid om de wereld te willen en te moeten begrijpen. Je nieuwsgierigheid is erg aanstekelijk en daarom hoop ik dat deze video's meer views krijgen! Ik hoop dat je hiermee doorgaat!
@afonsohenriques8085
@afonsohenriques8085 3 жыл бұрын
Een van de beste tot nu toe! Postmodernisme is ondertussen tot een soort vloekwoord gedegradeerd maar er zijn absoluut zeer interessante postmoderne filosofen die belangrijke werken hebben geschreven. Bedankt voor de gegeven inzichten! Misschien is het leuk om eens een Spaanse filosoof als Ortega y Gasset of Unamuno te behandelen?
@Jeanne0805
@Jeanne0805 3 жыл бұрын
Interessant. Hou in gedachte dat het woord kritiek/('critique') al impliceert dat het niet gaat om het geven van oplossingen of finale antwoorden. 'My point is not that everything is bad, but that everything is dangerous, which is not exactly the same as bad.' Nog een tip: let een beetje op je articulatie, soms slik je je woorden in waardoor het een beetje lastig te verstaan is.
@eriklaken1025
@eriklaken1025 3 жыл бұрын
In het Nederlands, Universiteit Gent, UV gent voor wie het wil zien op youtube. Varianten,vaccins en vrijheid. Anderhalf uur.... bij 40 minuten zeer interresant.
@dominodome213
@dominodome213 3 жыл бұрын
Als eerste, enorm bedankt voor de uiteenzetting van Nancy´s boek, erg interessant. Zelf zat ik te denken dat het hierin wellicht interessant is om na te denken over de beweging van fundamentele mensenrechten. De onttovering van de wereld en de toename van betekeningsloosheid van het bestaan hebben in feite geleid tot een soort limbo waarin de betekenis zoek is. Het ontstaan van mensenrechtenbeweging speelt hierin misschien wel een symbolieke rol waarin we bij onszelf, als individuele entiteit, op zoek zijn gegaan naar die betekenis die we missen. Er zijn geen geschreven en ongeschreven regels voor het leven meer, God is immers dood. Het is hierin mogelijk dat we zijn gaan denken over ons, de individu, als 'God' - de makers van de wereld - en dus de hoogste entiteit waarin wij betekenis kunnen vinden voor het leven. In essentie, wat zijn mensenrechten? Aan het oppervlak lijkt het een verzameling van rechten die ieder mens heeft en die niet geschonden zouden moeten worden. Maar waarom heeft ieder mens dan bepaalde rechten en waarop zijn deze gebaseerd? In een bepaalde manier zijn deze mensenrechten niets meer dan een sociale constructie van zelfopgelegde regels voor het leven in zijn minimale vorm (zoals ik het zie). Wij, als 'grootste entiteit' van de maakbaarheid van de wereld, leggen onszelf dus fundamentele leefregels op om naar te leven - wellicht in de zoektocht naar de betekenis van het leven en het bestaan? Ik wil met deze gedachtegang uiteraard niet impliceren dat dit het geval is of beweren het beter te weten. Het zijn louter enkele gedachtegangen die ik gaandeweg de video heb geprobeerd op een rijtje te zetten. Ik ben zelf slechts een universitair student, en heb daarmee nog lang niet alle interessante literatuur van de filosofie en de onttovering van de wereld tot me kunnen nemen. Wel vind ik het enorm interessant om na te denken over dit soort fenomenen. Ik sta enorm open voor andere ideeën en interpretaties, en suggesties voor literatuur zijn altijd welkom.
@hjb8505
@hjb8505 3 жыл бұрын
Tijd voor een bewijsbaar wonder.
@harm3825
@harm3825 2 жыл бұрын
Dit kanaal is een beetje aan het doodbloeden...
Jean-Luc Nancy. Love and Community. 2001
1:44:18
European Graduate School Video Lectures
Рет қаралды 18 М.
ПРОВЕРИЛ АРБУЗЫ #shorts
00:34
Паша Осадчий
Рет қаралды 6 МЛН
DEFINITELY NOT HAPPENING ON MY WATCH! 😒
00:12
Laro Benz
Рет қаралды 60 МЛН
De Boekenplank - Nietzsche, een religieuze filosoof
20:46
Renaissance Instituut
Рет қаралды 3,8 М.
VvE Belang Podcast - Rookgasafvoerkanalen in Gestapelde Bouw
54:37
ECHT ALLES wat jij moet weten over beleggen bij Meesman
2:51:08
Thijs Verlangen
Рет қаралды 14 М.
De Dagelijkse Weg Naar Verlichting - Jan Geurtz #175
2:14:35
Eindbazen
Рет қаралды 159 М.
De Boekenplank - Heidegger, een gegrond filosoof
18:42
Renaissance Instituut
Рет қаралды 4,9 М.
Jean-Luc Nancy. The Techno-Economical-Machinery. 2016
1:04:29
European Graduate School Video Lectures
Рет қаралды 10 М.
Hoe ontdek je je roeping?| Roeping Afl. 1 | Jonathan & Tamara Kroeske
29:39
Mindscape AMA, Sean Carroll | November 2021
3:55:00
Sean Carroll
Рет қаралды 448 М.
Wolfram Physics Project: A Discussion with Jim Gates
2:43:04
Wolfram
Рет қаралды 31 М.
Смартфон УЛУЧШАЕТ ЗРЕНИЕ!?
0:41
ÉЖИ АКСЁНОВ
Рет қаралды 1,2 МЛН
Ноутбук за 20\40\60 тысяч рублей
42:36
Ремонтяш
Рет қаралды 268 М.
Telefonu Parçaladım!😱
0:16
Safak Novruz
Рет қаралды 24 МЛН