De stikstofcrisis | Een groot probleem voor iedereen!

  Рет қаралды 18,433

Biologie met Joost

Biologie met Joost

Күн бұрын

In deze video leg ik je uit wat er bedoeld wordt met de stikstofcrisis en waarom een teveel aan stikstof een bedreiging is voor de natuur.
Wil je mij helpen meer van dit soort video's te maken? Kijk dan eens op petjeaf.com/bi...

Пікірлер: 30
@michielmeijer8376
@michielmeijer8376 2 жыл бұрын
Poaah wat een reportage. Klokhuis move over, jeugdjournaal kan wel opdoeken. Joost is hier😄💪🏼💪🏼
@BiologiemetJoost
@BiologiemetJoost 2 жыл бұрын
Hahahaha!! 😂😂😂
@MyVlogTubes
@MyVlogTubes Жыл бұрын
Mooi uitgelegd
@BiologiemetJoost
@BiologiemetJoost Жыл бұрын
Dankjewel!!
@itzthompsen7931
@itzthompsen7931 Жыл бұрын
Ik hoop dat je je teen stoot
@anitaberendsen2216
@anitaberendsen2216 Жыл бұрын
als deze jonge man het zelf maar gelooft, alleen hier in Nederland bestaat dat probleem en alleen hier in Nederland kunnen wij het oplossen, was hij ook niet die ons vertelde over eetbare planten en dat wij de buren aan moesten koppen als die ook een eetbare plant hadden
@BiologiemetJoost
@BiologiemetJoost Жыл бұрын
Goh hoe bedoel je? Ben benieuwd naar je uitleg!
@hoidoei941
@hoidoei941 7 ай бұрын
Omdat we in Nederland zo’n intensieve veehouderij hebben (ammoniak) die veel meer lokaal doorwerkt (vergeleken met NOx de verzamelnaam oxiden die duizenden kilometers kunnen reizen waar we ook al mee verzadigd zijn overigens), waar deze ammoniak met name op zandgrond waar nu precies stikstofarme habitats gedijen (!) een LOKAAL veel grotere invloed hebben. Daarnaast helpen kunstmest en pesticiden, monoculturen en schaalvergroting ook nog eens veel typische akker- en weide flora om zeep. Het boerenlandschap waarvan jij misschien denkt dat het ‘natuur’ is is uitermate eenzijdig vergeleken met het oorspronkelijke boerenland van voor de ruilverkaveling (het zogeheten mozieklandschap) en bestaat pas sinds de jaren 50 en is een uitvinding van de politiek in samenwerking met de chemische industrie. Als het allemaal daadwerkelijk zo goed was dat fabrieksmatige boeren voor de inheemse natuur (Nederland is trouwens vrij uniek qua habitats en we herbergen specifieke wereldpopulaties diersoorten) waarom zijn dan sinds die tijd juist alle typische akker en weidesoorten keihard aan het verdwijnen???? Oh ja
@ToemPoes
@ToemPoes Жыл бұрын
Wat een geleuter. Dit is weer zo'n voorbeeld van bangmakerij. Hou daar nou toch eens mee op. De Nederlandse natuur staat niet op omvallen. Wellicht kun je eerst het boek van Arnout Jaspers "De Stikstoffuik" (overigens een aanrader voor iedereen) eens lezen en dan je verhaal wat nuanceren.
@BiologiemetJoost
@BiologiemetJoost Жыл бұрын
Dankjewel voor je tip, ik ga er zeker naar kijken. Zoals ik het zie gaat het met de Nederlandse natuur absoluut niet goed. Niet alleen met het oog op stikstof maar in bredere zin. Aan de andere kant is er wat mij betreft ook behoorlijk wat aan te merken op de politieke aanvliegroute… zoals met wel meer kwesties 😅. Hoe zie jij dit?
@hoidoei941
@hoidoei941 7 ай бұрын
Onzin raadpleeg de NDFF zelfs de huismus is al 50% in populatie afgenomen. De enkele pionierssoorten (ook nog eens veelal exoten) wegen totaal niet op tegen de algehele afname. Al die populistische boekjes van mensen zonder ecologische kennis. Kijk gewoon naar de cijfers. Nederland monitort als een van de meest intensieve landen al biina ruim een eeuw en sinds de jaren 90 volgens vaste protocollen, hier draag ik zelf ook al ruim 30 jaar aan bij en heb veel soorten van mijn kindertijd nu al zien verdwijnen. Wil best een hele waslijst vior je opsommen. De algehele tendens is afname tot wel 85% met zelfs jaarlijks het verdwijnen van de laatste levensvatbare populaties
@hoidoei941
@hoidoei941 7 ай бұрын
Daarnaast zijn de gevolgen van stikstof gewoon af te lezen in de mineralenhuishouding, de bodem/PH, vegetatie en onderontwikkelde organismen van calciumgebrek in volwassen en ook ongeboren dieren in precies die habitats. Waar jij op doelt zijn misschien de modellen die deels giswerk zijn (omdat natte en droge depositie heel anders *soms niet* te meten zijn) en staat compleet los van de gevolgen op de lokale natuur en gaan over uitbreidings criteria in de landbouw hetgeen totaal iets anders is
@DigisUkTubes
@DigisUkTubes Жыл бұрын
Ha, ha, ha,ha en dat is ALLEEN in Nederland....... Nog nooit zoveel onzin gehoord.
@ixnairoz25
@ixnairoz25 Жыл бұрын
🤓
@BiologiemetJoost
@BiologiemetJoost Жыл бұрын
Ik ben benieuwd naar je uitleg.
@hoidoei941
@hoidoei941 7 ай бұрын
Ik kan je prima uitleggen waarom jij DENKT dat het onzin is.. Zoals ik hier al in meerdere reacties heb gedaan. Je moet namelijk wel verstand van basisbegrippen natuur en scheikunde en daarnaast bio/ecologie hebben, iets wat voor veel mensen überhaupt al lastig is vandaag de dag, dus elkaar simpelweg na papegaaien is dan ook makkelijker en geeft een vals gevoel van superioriteit . Doorgaans door figuren die de planten op hun oprit nog niet eens herkennen, ( maar er wel een mening over hebben (…)
@koekwaus
@koekwaus 2 жыл бұрын
"Crisis" is de taal die je gebruikt als democratie niet meer voor je werkt.
@TobiasDB
@TobiasDB Жыл бұрын
jou naam beschrijft 100% wat jij bent, helemaal gestoord met je flat earth theorie sjonge jonge.
@hoidoei941
@hoidoei941 7 ай бұрын
Omdat jij het niet snapt is het natuurlijk onzin
@marcelmolenaar5684
@marcelmolenaar5684 Жыл бұрын
Wat ik jullie ga vertellen is echt waat ; Nox of Stikstofoxiden wordt direct door zuurstof afgebroken. Het kleine probleempje is dus wanneer er geen zuurstof beschikbaar is, in de grond dus. Wanneer stikstofdioxide in het water teveel wordt door te kort zuurstof wordt het omgezet in nitriet. Bij teveel nitriet wordt het ammoniak. Wat mogen de boeren niet meer ? Mest uitrijden ! en als ze het mogen moeten ze het injecteren waardoor de mest rechtstreeks in ammoniak wordt omgezet. Als de ammoniak teveel is komt het in de wateren terecht waardoor de vissen te kort zuurstof in hun bloed opnemen en in de stress raken en wellicht sterven. De natuur KAN ammoniak omzetten in nitriet waardoor sommige gewassen een boost krijgen om te groeien. Maar om even verder te gaan op de NoX in de atmosfeer. Langs de autowegen groeien bepaalde planten erg goed door de NoX maar dat is misschien de eerste 15 meter naast de snelwegen. Wat de Veluwe betreft: Op de Veluwe is echt geen sprake van teveel aan NoX. Ondanks dat de schaapjes daar urineerden en zo de grond "verrijkten" met ammoniak werden de plantjes die nu de Heideplantjes overwoekeren afgegrazen. ps; Op Wikipedia wordt het een en ander beweert, mag je lezen natuurlijk maar breidt je zoekopdracht uit met 'vijver' ! Om nou iedereen te educateren ben ik er van overtuigd dat we die pseudowetenschappen moeten bestrijden. Wie is er goed met het bewerken van Wackopedia ? Wie zou mij goed kunnen verwoorden op de MSM en in de politiek? WANT !!! Boeren mogen hun mest niet uitrijden maar zijn wel veroordeeld aan het kopen van kunstmest ( wat ammoniak is eigenlijk ) Ammoniak wat de natuur vernietigd !
@hoidoei941
@hoidoei941 7 ай бұрын
Nu nog het verhaal over kunstmest pesticiden en miccorhiza. Oh en op de Veluwe is wel degelijk een verstoorde zuurgraad/mineralenhuishouding (hetgeen doorzet in complete ketens van de kleinste tot grotere orgamismen hetgeen zat onderzoek naar gedaan is.)
@marcelmolenaar5684
@marcelmolenaar5684 7 ай бұрын
@@hoidoei941 Ik zal wel monsters willen nemen op de veluwe bijvoorbeeld. Misschien staan er teveel larixen
Waarom stikstof Nederland in z'n greep heeft
7:32
NOS op 3
Рет қаралды 428 М.
VMBO 3 | Duurzaam leven | Basisstof 3. Duurzame landbouw | 8e editie
9:46
Biologie met Joost
Рет қаралды 1,5 М.
Photosynthesis has a problem
8:48
Grist
Рет қаралды 186 М.
De impact van stikstof op onze natuur
5:09
Natuurpunt
Рет қаралды 6 М.
Dit vond ik van het vmbo-t examen biologie  | Verwachting N-term
6:49
Biologie met Joost
Рет қаралды 10 М.
Alien Biospheres: Part 2 - Early life and Body Plans
20:04
Biblaridion
Рет қаралды 734 М.