No video

De toekomst van Casemanagement S1:E11 met Herwin Schrijver, Marjol Nikkels en Reinout Slee

  Рет қаралды 191

Werkwaarde Podcast

Werkwaarde Podcast

Күн бұрын

Een afwachtende houding wordt beloond, een ondernemende bestraft
Meer dan vijfduizend Casemanagers werden de afgelopen vijftien jaar opgeleid door CS-Opleidingen en dat aantal zal de komende jaren nog een stuk hoger worden. Mede door de vergrijzing wordt de werkdruk van bedrijfsartsen, en dus indirect ook die van Casemanagers, alleen maar groter. Des te meer reden om de focus van de werkzaamheden te verleggen van een klacht gedreven naar een oorzaak gedreven aanpak. Voor Werkwaarde podcast #11 ging Reinout Slee in gesprek met Herwin Schrijver en Marjol Nikkels over het keurslijf van de sociale wetgeving en de toekomst van het Casemanagement.
De toekomst van Casemanagement
Herwin Schrijver en Marjol Nikkels zijn de oprichters van CS-Opleidingen, experts in de vorming van register casemanagers maar evengoed in de sociale zekerheid. De sociale wetgeving hoort bij het werk van de bedrijfsarts, maar een medicus die zich vier jaar extra heeft bekwaamd in deze specialisatie gaat zich, bij wijze van bijscholing, niet ook nog eens in de ins and outs van de sociale zekerheid verdiepen. Dat doet de casemanager, een man of vrouw die een deel van de dossierafhandeling uit handen neemt, maar voor wie hij wel eindverantwoordelijk blijft.
Teveel keuringen
“De komende jaren vergroot de instroom naar de WIA naar verwachting met 25%”, aldus Herwin Schrijver. “Dat is een lastenverhoging van ongeveer 5 miljard, een bedrag dat bovenop de stijging als gevolg van de coronacrisis komt. Het betekent ook een sterke stijging in het aantal keuringen, en dat terwijl de artsen het nu al niet kunnen bijbenen. Daar komt bij dat meer werkgevers om herkeuringen beginnen te vragen. Gaan we dat allemaal kunnen betalen en oplossen? Ik heb er mijn twijfels over.” Een crisis dient zich dus aan.
Denken in beperkingen
Als de oplossing niet uit de breedte komt (meer bedrijfsartsen en meer casemanagers) dan zal deze uit de diepte moeten komen. Volgens Marjol Nikkels hebben teveel Casemanagers de neiging op de stoel van de behandelaar te gaan zitten. Dat verlengt de processen en het werkt contraproductief. “Er wordt teveel naar de klachten gekeken en te weinig naar de oorzaken. Dat komt, omdat er nog altijd te veel in beperkingen wordt gedacht en te weinig in mogelijkheden. Wat kan de werknemer nog wel? Die vraag moet leidend zijn.” Dat inzicht hebben we als sector al jaren, maar we handelen er nog steeds onvoldoende naar. Klachten zijn symptomen en symptomen ontstaan vaak nadat het kwaad al geschied is. Ook aan preventie zullen we de komende jaren dus veel meer aandacht moeten besteden dan we nu doen.
De functie als struikelblok
Maar voor een oorzaak gedreven aanpak van verzuim werkt de sociale wetgeving niet als steppingstone, eerder als struikelblok. Dat geldt vooral voor de oudere werknemer. “Iemand met een hartaandoening heeft vaak nog dezelfde drive in zijn werk maar niet langer dezelfde energie,” zegt Herwin Schrijver. “In de zoektocht naar een oplossing stuit je als casemanager echter al snel op de begrenzingen van de sociale wetgeving.” Marjol Nikkels vult dat aan met het voorbeeld van een 58-jarige docente in het middelbaar onderwijs die na een hardnekkige burnout besloot zich te laten omscholen tot register casemanager. “Ze heeft met succes de overstap gemaakt en ze is weer helemaal de oude, maar, ze heeft daarvoor wel een groot financieel risico genomen. Als ze niets had gedaan was ze via haar CAO tot 80% gedekt geweest - tot haar pensioen. De sociale wetgeving beloont dus een afwachtende houding en bestraft een ondernemende. Ik ken ook vijftigers met een hypotheek en studerende kinderen die de overstap niet wagen - en wie kan het ze kwalijk nemen?”
Tekst: Jeroen Kuypers
DE WERKWAARDE PODCAST WORDT MOGELIJK GEMAAKT DOOR UWVERZUIMREGISSEUR EN DE PORTRETMAKERS
UwVerzuimregisseur begeleidt chronisch-progressief zieke werknemers met het behouden van werk en het verkrijgen van een uitkering. Dit doen ze als vertrouwenspersoon voor werknemers met aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, Parkinsonisme, Multiple Sclerosis (MS), ALS, Alzheimer, COPD, Huntington, Ehlers-Danlos syndromen (EDS) en Reuma.
De professionals van UwVerzuimregisseur treden op als inhoudelijk WIA-expert, financieel planner, ervaringsdeskundige en lotgenoten coach. Ze begrijpen waarmee een zieke werknemer worstelt en helpen hem of haar verder. Dit doen ze door persoonlijke en deskundige begeleiding, lotgenoten coaching, rechtsbijstand en workshops.
Vraag een GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK aan op uwverzuimregis... of bel naar 076 - 20 45 444 voor meer informatie.
#loonstrook #arbeidsongeschiktheid #ziekte #ziekteverzuim #parkinsonisme #neurologie #lotgenoten #als #huntingtonsdisease #multiplesclerosis #WIA #werkwaarde #samensterker #samenvoorelkaar #chronischziek #yopd #parkinsons #casemanagement #arbeidsdeskundige #bedrijfsarts

Пікірлер
Letselschade en verzuim S1:E12 met Richard Heling en Reinout Slee
1:05:41
S3:E8 Vervroegd WIA (IVA) aanvragen met met Ed Spiering
47:59
Werkwaarde Podcast
Рет қаралды 100
Ik Heb Aardbeien Gemaakt Van Kip🍓🐔😋
00:41
Cool Tool SHORTS Netherlands
Рет қаралды 9 МЛН
Magic trick 🪄😁
00:13
Andrey Grechka
Рет қаралды 53 МЛН
#1 Beleggingsexpert: Waarom Je NOOIT In Crypto Moet Investeren! (Beursgenoten)
1:39:15
Chronisch ziek en arbeidsongeschikt? S1:E8 met Theo van Neerven en Reinout Slee
1:00:32
De Verborgen Wereld van de Engelen | Podcast #60
1:16:27
Minuut voor Allah
Рет қаралды 76 М.
ONTERECHT 10 JAAR vast in GEVANGENIS in MAROKKO?!
55:47
Iris Enthoven
Рет қаралды 304 М.
Pieter Derks - Nederland is te hoogopgeleid
15:56
Pieter Derks
Рет қаралды 506 М.
Van Gelder VIP Vervoer 10 maart 2018 - Ahmed Marcouch
25:30
Omroep Gelderland
Рет қаралды 2,2 М.
Vluchten uit racistische sekte in Amerika
48:55
Iris Enthoven
Рет қаралды 275 М.
Van Drugsverslaving Naar Succesvolle Ondernemer  Het Verhaal Van Jorn Luka
1:31:29
Ik Heb Aardbeien Gemaakt Van Kip🍓🐔😋
00:41
Cool Tool SHORTS Netherlands
Рет қаралды 9 МЛН