Over de dagbladen: ik heb hier al vaker geschreven dat ik al jaren geen abonnement meer heb en ook geen kranten meer lees. De reden: er is geen verschil tussen Trouw, Volkskrant en NRC. Wellicht zijn er nog enkele nuanceverschillen, maar in wezen hebben deze kranten dezelfde mening. Ze zijn - net als de publieke omroep - een verlengstuk van de overheid.
@TIJDVOLK7 күн бұрын
Dat komt dus doordat er maar 2 uitgevers zijn. Goedkope snelle output van journalisten is belangrijker dan kwaliteit. Het narratief volgen van de overheid is dan sneller en veiliger voor de journalisten. Jelle had daar nog een x een podcast over met een oud geenstijl medewerker die nu in Portugal woont.
@yourchoice93617 күн бұрын
@@TIJDVOLKjournalisten zegt u? 😂
@janrozemaaus7 күн бұрын
@@orlandofurioso357 💯
@koenraad4618Күн бұрын
of een verlengstuk van de wereldbank
@WekkelEkkel4 күн бұрын
Ik moest even lachen toen de kredietcrisis werd omschreven als 'het kapitalisme trilde op zijn grondvesten'. Dat wekt de suggestie dat kapitalisme van toepassing was.
@IENIEMIENIE4LIFE6 күн бұрын
Ik vind dit geweldig inspirerend. Een paradigmatische brein opener met een goede richting en duurzame, organische werking. Op notabene het economisch toneel, het epicentrum van de menselijke invloedsfeer, waar we dit het hardst nodig hebben. Af van het exploitatieve kortetermijn denken, op naar een systeem dat optimaliseert voor integrale verantwoordelijkheid, medemenselijkheid en organische groei. Weliswaar vind ik de focus op graden opwarming en co2 nog steeds foutief dogmatisch en eendimensionaal, aangezien het gaat om de relatie en interactie tussen mensen onderling en mens en natuur, op elk niveau en op elke schaal. CO2- en graden-opwarmings-denken is nog steeds verwaarlozend, ontbreekt in doortastendheid en is vatbaar voor groengewassen perversie. Desalniettemin, echt een geweldig geluid en het verbaast me dat mensen hier in de comments dat niet lijken te vatten.
@rkrooman8196 күн бұрын
mensen in de comments vatten haar over het algemeen wel, maar delen het wereldbeeld niet (en hebben daar in mijn optiek ook alle reden toe).
@IENIEMIENIE4LIFE5 күн бұрын
@@rkrooman819leg uit. Ik zie weinig onderbouwing in de comments. Vrijwel enkel in- outgroup devaluatie (sp), gedateerd links rechts denken, kort door de bocht cynische aanmerkingen en emotionele retoriek. Weinig inhoud
@bbvoerle6 күн бұрын
Inderdaad, de markt is helemaal niet zo vrij als ie wel voorgesteld wordt. Een ander punt waarop de markt niet vrij is, wordt echter niet genoemd. En dat is dat de centrale banken de rente bepalen. In een echte vrije markt zou het rentetarief ook door de markt bepaald worden.
@petervandartelen7 күн бұрын
Het is de schuld van Trump. Ik ben weg. Twee huizen en dan klagen over de markt…
@alfonsoosterman84787 күн бұрын
Ze denkt en praat een als Marxiste (communist). Gaat het overigens qua oligopolies alleen om kranten? So what, het gaat misschien over een paar bedrijfstakken. Dat herstelt zich inmiddels allang. Namelijk meer dan genoeg andere nieuws bronnen, en meestel gratis! Ik twijfel echt aan de competitie van deze "professor". Geen enkel systeem is perfect, maar het mist perfecte systeem was het communisme. Met armoe in de zin van welvaart en in die van de geest en alle vrijheden.
@alberto123iq7 күн бұрын
inderdaad. Trump wil banen terughalen.
@blender11883 күн бұрын
Bedankt voor de waarschuwing.
@kivilcimpinar33325 күн бұрын
Goede uitzending. Dank je wel.
@orlandofurioso3577 күн бұрын
M.b.t. energie: helemaal eens met Jasper. Die energiebedrijven hadden nooit mogen bestaan. Onze overheid heeft alles verkwanseld. Daarom is mijn stelling dat er geen verschil meer is tussen overheid en vrije markt.
@hugoromeyn45827 күн бұрын
Dan volgt nu een programma in de zendtijd voor politieke partijen. Zet volgende keer even het logo van de SP links boven in beeld.
@Ardano625 күн бұрын
Zo grappig, dit wordt dus altijd gezegd bij de sp maar nooit als er een complotterig baudet verhaal wordt verteld.
@emilegeorge62254 күн бұрын
Wat een cynisme zeg. SP is totaal niet mijn partij maar dat wil niet zeggen dat hier geen goede analyse plaatstvindt.
@hugoromeyn45823 күн бұрын
@@emilegeorge6225 Zodra men Karl Marx erbij haalt, wiens ideeën in de Sovjet Unie werden uitgevent door Lenin haak ik af. Lenin was een borderline socialist/communist. Een echte communist was Stalin en een echte socialist was Hitler. En wat hebben mensen onder het bewind van de Sovjet Unie en Nazi Duitsland een fijn leven gehad zeg. Dat is geen cynisme.
@hugoromeyn45823 күн бұрын
@@Ardano62 Klopt, als het gaat om uitspraken van rechtse politici volgt er vanuit de oppositie nooit milde kritiek of argumentatie. Dan regent het doodsbedreigingen.
@jordyvervloed77447 күн бұрын
Ik luister naar alles voor de variatie van standpunten, maar hier mag toch wel een kanttekening bij. Deze twee zijn wel aardig een politiek opzetje aan het doen. Ik ben benieuwd of iemand anders het ook hoort. Kleine toevoeging; dit geluid is exact waarom SP nog zo weinig stemmen krijgt. Men lijkt het niet te snappen.
@mk71b7 күн бұрын
Het is een script en een pseudo-spontaan "gesprek". Het gaat niet om de inhoud of om te informeren maar om te manipuleren en de perceptie te beïnvloeden.
@johanzijlstra74357 күн бұрын
Zij lijken het niet alleen niet te snappen. Ze snappen er niets van.
@madeleinevanstrijp851822 сағат бұрын
@@mk71bhoe weet u dat zo zeker?
@Judge_Magister7 күн бұрын
Na vijf minuten al genoeg onzin gehoord. Alleen de titel van het boek is correct. Maak de markt vrij, iedereen blij. Algemeen belang, iedereen in het gevang.
@193murk7 күн бұрын
Er is inderdaad geen vrije markt zoals in schoolboeken beschreven wordt, het punt over de Nederlandse media die in handen is van 2 bedrijven is inderdaad een goed voorbeeld. Is dat onzin? Is het onzin dat onze wereld economieën worden gedomineerd door monopolies van o.a. pharma en big oil?
@mk71b7 күн бұрын
41:27 (1) CO2 is nog steeds geen thermostaatknop. (2) Dit getuigt van arrogantie en zelfoverschatting, alsof we het klimaat zouden kunnen begrijpen, voorspellen laat staan bijsturen. (3) CO2 is geen probleemgas maar een levensgas. Er zijn perioden van veel hogere CO2 niveau's geweest en dat is ook geen probleem. We worden actief gehersenspoeld en genudged om angstige toekomstprojecties te internaliseren, waardoor we manipuleerbaarder worden.
@Albert-zy6tw48 минут бұрын
Het is maar hoe je een probleem definieert. Er zijn inderdaad veel hogere CO2 niveau's geweest in het verleden maar toen stond de zeespiegel ook tot zo'n 60 meter hoger.
@Jerryhomesweethome7 күн бұрын
Dat hadden we nu echt nodig. Nog iemand die gelooft dat wij de temperatuur van de aarde kunnen aanpassen..
@marjansewalt37797 күн бұрын
Ik ben afgehaakt bij ‘het behalen van de klimaatdoelen’……….
@mk71b7 күн бұрын
@@marjansewalt3779Eens. Ontzettend cringe en misselijkmakend zoals ze als lemmingen maar blijven doormarcheren in hun waandenkbeelden.
@yourchoice93617 күн бұрын
@@marjansewalt3779Ik niet, ik drink graag weer eens die hele gifbeker leeg. Maar met popcorn erbij hoor 😅
@paulgeefshuysen4777 күн бұрын
Niet echt mijn onderwerp om iets over te zeggen, maar gezien de comments. kijk de video, deze vrouw weet echt wel waar ze over praat en click niet weg omdat je in de eerste 5minuten een paar buzz-words hoort. Wellicht als tip; dit is een online podcast en geen lezing op een school, if you catch my drift. Na het scrollen door de comments wou ik dit toch ff gezegd hebben, lees +/- 20 dingen die in mijn ogen nergens op slaan, maar iedereen heeft recht op vrijheid van meningsuiting en ik dus ook, dus bij deze mijn comment
@mk71b7 күн бұрын
Die vrouw kan heel mooi babbelen maar wat ze voorstaat is gewoon het standaard vaalgroen communistisch gebabbel.
@thierryteirbrood6217 күн бұрын
@@paulgeefshuysen477 mooi gezegd !!! Ik sluit mij daar bij aan , open staan voor alle meningen en informatie en blij zijn dat DNW dit ook doet en niet eenzijdig is
@margreetdoodeman14414 күн бұрын
Is hier bijna altijd zo. Begrijp dit soort comments niet zo goed, alleen je afkeer laten blijken. Kindertijd niet ontgroeid.
@renegroenen7 күн бұрын
In Baskenland coöperatie Mondragon, in totaal 80.000 werknemers. Hoogtechnologische bedrijven, allemaal in arbeiderszelfbestuur. Eigen universiteit, eigen bank etc. Sinds de jaren 50 van de vorige eeuw, door een priester opgezet. Bleven in 2008 met gemak overeind gebleven, doordat de medewerkers financieel een stapje terugdeden, maar nieuwe producten gingen ontwikkelen.
@Plork-l6r4 күн бұрын
Interessant! Goed verhaal ook! Mw. van Staveren is zo thuis in de materie dat ze heel vlot van alles kan uitleggen, aan elkaar verbinden, plaatsen, waar ik als leek alleen maar vage en onsamenhangende beelden/ideeen over heb. Ik vind haar verhaal overtuigend.
@blender11883 күн бұрын
Deze slaan we even over.
@DeNieuweWereldTV2 күн бұрын
Goed dat u het meldt.
@Rijneke198114 сағат бұрын
Jij wilt alleen maar onderwerpen horen die jou onderbuikgevoel verwoorden. Echo kamer Echo kamer Echo kamer.
@pe0sat7 күн бұрын
Wat .... "Wij hoogopgeleiden doen het al niet", de arrogantie, je zou elk dubbeltje maar moeten omdraaien, bah!
@karinveldhuizen92497 күн бұрын
Die opmerking stoorde mij ook...hoe kun je zoiets zeggen. Dat klonk behoorlijk hautain.
@Judge_Magister7 күн бұрын
Als de camera’s uit staan begint ze waarschijnlijk over dingen als eugenetica. Dit soort figuren zijn levensgevaarlijk voor je gezondheid.
@HansFrancken19617 күн бұрын
Het is altijd hetzelfde op links.
@margreetdoodeman14414 күн бұрын
@@Judge_Magisterben jij wel helemaal fris in je bovenkamer? Je schrijft SMAAD. Zegt dus veel over jou, met je pretentieuze Pseudoniem.
@opperbouwmeester7 күн бұрын
Ik begrijp de negatieve commentaren hier niet zo goed. Dat men over een één-tweetje spreekt, oké dat kan ik begrijpen. Maar inhoudelijk heeft deze prof. toch gelijk? Wat is nou het probleem van deze reaguurders? Want inhoudelijk lees ik nauwelijks kritiek. @Judge_Magister bijvoorbeeld. Of zij begrijpen het gesprek niet goed. Dat kan ook.
@Judge_Magister7 күн бұрын
Als je niet zelf kunt nadenken heeft ze inderdaad gelijk ja. Ze is geen econoom, ze is een planeconoom. Ze doet alsof ze geen “mainstream” is, maar ze zwemt gewoon voor aan mee in de “mainstream”. Tip: Lees Mises “Menselijk handelen” en ga zelf nadenken bevrijd je van de quatsch en kolder van deze R overheidsdenkers.
@makerseindhoven52377 күн бұрын
Best interessante zaken behalve het geloof in klimaatproblemen en Bill Gates
@Earl1237 күн бұрын
vooral dat laatste
@HansFrancken19617 күн бұрын
Misschien heb je op sommige punten gelijk. Heb het gesprek niet helemaal gevolgd. Als je stelt de boerenstand te decimeren om plaats te maken voor zonneparken en windmolen bossen ben je me kwijt.
@margreetdoodeman14414 күн бұрын
Ze zei, woningen en natuur. @@HansFrancken1961
@janrozemaaus7 күн бұрын
100% correct, 2x Belgium owners en eigenlijk 2 redacties, met een beetje lokale berichten 😢 + direct rules of EU Brussel HQ... Hello 👋 slapen we allemaal...
@Judge_Magister7 күн бұрын
Ik zie het probleem niet helemaal? Stem met je portemonnee. Een veel groter probleem is de “schoolbank plicht” waardoor de “massa” wordt afgeleerd zelf na te denken want dat is “gevaarlijk”.
@voornaam82136 күн бұрын
Heel veel zogenaamde vrije markt werkt met budgetten. En dat is al een tegenstelling.
@orlandofurioso3577 күн бұрын
Gemeentes zijn woekerbedrijven geworden. Het is belachelijk dat er verschillen bestaan tussen gemeentes m.b.t. leges, paspoorten, enz. De burger betaalt meer dan 1000 euro per maand aan vaste lasten, zelfs zonder hypotheeklasten ben je al gauw 900 euro kwijt.
@marceldekker5817 күн бұрын
Sorry, afgehaakt. 🙄
@TIJDVOLK2 күн бұрын
Voor het beluisteren van de podcast was ik benieuwd naar: Wat is eigenlijk pluralistische economie? Meervoudig antwoord: Irene heeft in de traditie van beroemde economen ook de deugden van Aristoteles tot zich genomen. Een deugende econoom dus. Pluralistisch econoom zoekt verbinding met andere wetenschappen om een probleem in kaart te brengen. (analyseren en denken) Pluralistisch econoom zoekt verbinding met de beste economische filosofie om het probleem op te lossen. Dit kan dus Marx zijn maar ook b.v. de Donuteconomie of andere stromingen. Een pluralistisch econoom zit dus niet vast in 1 dogma maar zoekt de beste oplossing.
@emilegeorge62254 күн бұрын
Prachtig gesprek. Ben alles behalve marxist maar meer cooperatieve samenwerking spreekt mij enorm aan.
@margreetdoodeman14414 күн бұрын
Toen ik nog veel boeken las, voor mensen die geïnteresseerd zijn in de ontwikkeling van de schaalvergroting van de landbouw, De Graanrepubliek van Frank Westerman (alle boeken van Frank Westerman :)). De ramp Mansholt en EU ontvouwt zich duidelijk zonder dat dit met name wordt genoemd. Vermoed dat Westerman zelfs sympathie voor Mansholt had. Hij heeft in ieder geval veel sympathie voor het gebied en de bewoners ten oosten van Stad Groningen.
@TIJDVOLK7 күн бұрын
Werknemerscollectieven en de scheiding van medicijn patent en medicijn productie zijn interessante ideeën.
@Albert-zy6tw45 минут бұрын
Ik ben het zeker niet op alle punten eens met het verhaal van mevrouw maar het is wel eens verfrissend om iemand te horen die een andere invalshoek heeft. Wel vond ik het begin nogal zwak. De woning markt een vrije markt noemen is echt tenenkrommend.
@margreetdoodeman14414 күн бұрын
In de jaren 80 en 90 zijn er verschillende economie boeken geschreven vanuit zowel milieuperspectief als feministisch perspectief. Het lijkt wel alsof alles uit die tijd opnieuw bediscussiëerd moet worden zoals ook de gezondheidszorg die de gezondheidsproblemen van vrouwen niet onderkent omdat onderzoek uitgaat vanuit het mannelijk lichaam; en bijv geweld tegen vrouwen plotsklaps andere namen krijgt als straatintimidatie en femicide. Het bestond altijd al hoor en werd aan de kaak gesteld. Het voelt heel bevreemdend.
@novak6216 күн бұрын
Deze mevrouw slaat vaak de spijker op zijn kop. Jammer dat ze niet doorziet dat er geen climate crisis is en ook het CO2 verhaal is een business model en meer niet.
@petervandenengel12087 күн бұрын
16:23 Het geven van subsidies voor instandhouding van (niet voor ontwikkeling), is sowieso een heel slecht idee. Omdat men dan de marktwerking niet toestaat. * Het is inderdaad zo dat melk drinken in het verleden middels reclame gepromoot werd. Omdat het gezond zou zijn. Maar vooral om de sector te laten groeien natuurlijk (de bekende staatslobby, om met het ene argument het andere verborgen belang te dienen). Maar daar is de veranderde en inderdaad verwende smaak van de consument inmiddels tussen gekomen. Die het niet lekker vond. En misschien is het helemaal niet zo gezond. Dus dan zouden er (de prijs doet er niet toe, want daar wordt het niet lekkerder, nog gezonder door) minder boeren moeten zijn. * In Frankrijk is niet aan schaalvergroting gedaan, omdat men denkt dat dit minder lekker is (psychisch dilemma) en doordat de regio' s (municipal) te machtig zijn. Kappen met die subsidies.
@thierryteirbrood6217 күн бұрын
Ik vind het wel nuttig om steeds weer andere invals hoeken gepresenteerd te krijgen van DNW 👊 , ook al ben ik het zeker niet altijd eens met de standpunten of inhoud , het houd me scherp en behoed mij van hokjes denken , ik vind Jasper een goede interviewer, en ook al is het niet de hoek waar uit ik het zou benaderen geniet ik toch wel van zijn persoonlijke richting om onderwerpen te bespreken , maar wat ik mooi vond aan dit interview is IMPLODEREN van de huidige markt 😂 als ik de taal van de straat filosofie mag gebruiken , “ het moet naar de kloten wilt het goed komen “ met een ding zijn we het allemaal goed eens , het systeem is gewoon disfunctioneel geworden en niet meer te herstellen , jammer maar volgens mij een feit 😢
@Judge_Magister7 күн бұрын
Het systeem heet: de R overheid
@guidovanrhee38297 күн бұрын
Laat Marxisten vrije marktkapitalisalisme bespreken. En het klinkt als een conference, een eenhoorntjes blijspel. Fun!😊
@margreetdoodeman14414 күн бұрын
En heb je er nog wat van opgestoken? Marx heeft lang geleden een economische analyse gemaakt die nog steeds staat. Mijn economieboeken waren geschreven door Heertje, de opgaven die we moesten maken, het sloot allemaal aan bij wat Marx heeft geschreven. Dus wat precies is nu je probleem?
@EKsunny-d3u7 күн бұрын
Na grond, lucht, stroom, zon, water etc etc is nu CO2 een verdienmodel geworden. Hou toch op: straks zou je ook nog moeten gaan meten hoeveel ammoniak in onze toiletten gemaakt wordt: ha : verdienmodel! Waar haalt een regering of wie dan ook het recht vandaan een verdienmodel te gaan maken van CO2 uitstoot?
@TIJDVOLK7 күн бұрын
Wie bedenkt dat CO2 verdienmodel.🙃 How Carbon Credit Sales Boosted Tesla's Profits. More notably, these credits bring full profits to the company and account for almost 34% of its net income ($2,183 million). This Q3 carbon credit sale is the second-highest since Tesla started selling them in 2009. The highest was during the previous quarter.(2024)
@petervandenengel12087 күн бұрын
3:24 Een markt bestaat uit overschot (de kant die het produceert) en tekort. De vraagkant. Dat die markt gereguleerd kan worden om excessen te voorkomen, betekent niet dat die markt ongelijkheid dan niet meer bestaat. Of dat het een contra markt principe zou zijn. Hetgeen de dame impliciet suggereert. Globalisering betreft het uit elkaar trekken van de twee helften. Doordat arbeid elders (in economisch achtergebleven gebieden) voordeliger is, wordt alles daar geproduceert/ terwijl de vraagmarkt bijv. in Europa achtergebleven is. Waar de valuta waarde echter veel hoger is. Waardoor daarheen exporteren aantrekkelijk is. Het gevolg is echter dat daardoor de staatsschulden verder oplopen. Omdat er minder gewerkt wordt. Oftewel, doordat de lonen daar hoger zijn, is de arbeidsproductiviteit afgenomen. Men is er wel, maar doet veel minder.
@benoneplus5 күн бұрын
Goeie meid, dank.
@alfonsoosterman84787 күн бұрын
Advies: nodig een echte ofwel zeer deskundige econoom uit zoals Professor Bomhoff. En laat hem aub interviewen door iemand anders dan Jasper. Het is mij duidelijk geworden dat hij er ook geen bal verstand van heeft. Met dit gesprek schieten we niet veel op. Een uitzondering moet ik bekennen.
@HansFrancken19617 күн бұрын
Hij geeft haar in alles gelijk. Niet 1 kritische vraag, Echt niet. 302.400 keer ja en instemmend mm mm . Ik zou hier Jelle weleens tegenover willen zien .
@GfaDriewerf7 күн бұрын
Inderdaad, er is gebrek aan verbeelding voor een andere economie. Wanneer we de maak industrie terug willen halen, dan moeten we dat op een andere economische basis doen willen we niet al te veel moeten inboeten aan welvaart. Uurlonen zijn te hoog. En het is maar de vraag of we die industrie volledig moeten robotiseren, werken is immers veel meer dan geld verdienen. Mensen zijn op dit ogenblik echter te zeer gewoon aan polarisatie. In een coöperatie is basisdemocratie nodig, wat diametraal tov polarisatie staat. Er is dus ook een mentaliteitsverandering nodig.
@TIJDVOLK7 күн бұрын
"Er is dus ook een mentaliteitsverandering nodig."👍👍👍 De kleinste gemene deler in de economie zijn wij als mens.(vraag en aanbod) Wat zorgt voor polarisatie en hoe zou je die kunnen verminderen? Op welke basis zou je de samenleving moeten bouwen?
@GfaDriewerf7 күн бұрын
@zeer goede en terechte vraag. Het antwoord is echter te uitgebreid om hier met de nodige nuance te behandelen. Een basisvoorwaarde is volgens mij het stimuleren van LUISTEREN, in de diepte. En stoppen met het ridiculiseren van een andere mening.
@petervandenengel12087 күн бұрын
4:42 Dit zou in principe niet vaak voor moeten komen, wanneer er concurrentie was. Maar doordat het tegenovergestelde principe (om zoveel mogelijk winst te maken) eruit bestaat dat men al zijn concurrenten ook op kan kopen (of uit de markt duwen). Ontstaat er een monopolie. Dit gebeurt puur op basis van het geldprincipe: dat het hele bezit ervan in de toekomst voorspelbaar tot meer winst leidt. Daardoor kan men het kapitaal ervoor bij de bank lenen. En die bedrijven dan ook opkopen. Waarna men alle dubbelfuncties eruit kan halen en dure werknemers ontslaan. Omdat er een overlap is. En doordat men hetzelfde in minder tijd kan doen/ dan wel een bepaalde service niet meer aan gaat bieden (zoals onderzoeksjournalistiek), of voor wat eerst gratis gedaan werd, voortaan geld gaan vragen. De private equity strategie. Oftewel, er bestaat onduidelijkheid over het principe of concurrentie niet beter was (en zo ja waarom)/ en of wat markthegonomie voor nadeel betekent, wanneer het ingevoerd wordt. Valt er dan nodige concurrentie weg? Of worden bepaalde relevante services daardoor niet meer geleverd. Of ontstaat er bijv. prijsterreur. Want nu kan de vraagmarkt niet meer vrij kiezen. Dat is iets waar een bank geen rekening mee houdt. Oftewel het gaat om een lineair (eenrichtingsverkeer) principe. Waar in het huidige systeem niets tegenover staat. * Dat wil op naar beurt niet zeggen dat het in stand houden van overbodige concurrentie een beter idee is. Het zou kunnen dat de verschillen, of waar ze zich mee bezig houden tussen dagbladen triviaal of overbodig is. Laat hobbyisten hun heil op internet zoeken.
@petervandenengel12087 күн бұрын
12:30 Oligopolie is niet een bepaald marktprincipe (behalve wanneer dit door kapitaal bepaald wordt)/ maar betekent domweg dat er dan weinig verschillen tussen de aanbieders zijn. Terwijl er ook weinig concurrentie is. Waardoor die om dezelfde markt gaan vechten/ of onderlinge prijsafspraken maken. Het belangrijkste verschil is dat ze sowieso meer geld willen. Dus wanneer dit eruit zou moeten bestaan dat ze dan als voorwaarde meer en of betere producten moesten verkopen aan dezelfde vraagmarkt. Geldt dit principe opeens niet meer. Omdat ze het, zonder meer gepresteerd te hebben, alleen zelf wil bepalen. Ze kijken in gevolg alleen maar naar elkaar en niet naar het product. Nog naar de vraagmarkt. Dit wordt in de waarneming generiek door het principe bepaald dat er een geldtekort is/ terwijl men oneindig veel wil hebben (waarvoor?). Waardoor dit tekort altijd zal bestaan. Het gaat in feite om een psychologisch (macht)trauma. Hoewel ons financiele schuldsysteem dit tegelijkertijd in de hand werkt. Dit systeem zal dus aangepast moeten worden om het probleem op te lossen. Want die markt doet dat niet. Omdat ze zichzelf circulair met dezelfde informatie blijft voeden.
@MrBeaugoudkuil4 күн бұрын
Het beamen van elke zin van de gesprekspartner mag wat mij betreft achterwege blijven. “Hmmmm ja ja hmmmmm” het stoort.
@FdeLaender6 күн бұрын
Weer verbijsterend om te zien hoe zij kritiekloos in dat klimaat-/CO2 verhaal staat. Het blijft lastig voor hoogopgeleide mensen om buiten de kaders van globalistische akkoorden te denken.
@BVMBeheer7 күн бұрын
Als je geld als energie/tijd ziet (dus leven), is winst maken iets wat iedereen MOET doen inclusief alle dieren, daar is niks kapitalistisch aan! 😉
@TIJDVOLK7 күн бұрын
“Ik heb nog nooit een zak geld een goal zien maken.” zei Johan Cruijff 😉
@gb.84806 күн бұрын
Na 6 minuten afgehaakt. Er wordt weer met een gekleurde bril gekeken.
@TIJDVOLK6 күн бұрын
Prachtquote van Keynes. "De opvattingen van economen en politieke denkers hebben, of ze nu juist zijn of niet, meer macht dan meestal wordt gedacht. In feite wordt de wereld er door geregeerd. Mensen uit de praktijk die zich top voorstaan door geen enkele intellectuele overweging te worden beïnvloed, zijn gewoonlijk slaafse navolgers van een of andere verouderde econoom. "
@petervandenengel12087 күн бұрын
10:33 Het idee is dat er markten bestaan (vraag en aanbod)/ maar dat daarmee het type werking (incentive) nog niet bepaald is. Wat krijg ik voor wat en wie bepaalt dat? Maakt de vraagmarkt, of de aanbodmarkt (en wat is dat?) de dienst uit. En welk effect heeft dat. * Het overnemen van ANP berichten (om kosten te sparen) betekent bijvoorbeeld dat er geen andere geluiden meer gehoord worden. En dat men daardoor steeds bevooroordeelde raakt of zijn kritische denkvermogen kwijtraakt als samenleving. Dit is duidelijk een gevolg van het geld (of dan wel staats) monopolie. Omdat twee meningen laten horen duurder is. * De publieke omroep wordt door de staat uit belastingen betaalt (her lidmaatschap van omroepen werkt niet meer) en die bepaalt vervolgens wat ze wil doorgeven. Welke mensen ze inhuurt en welke niet. Daarnaast richt ze zich alleen op de kijkcijfers en doordat de massa relatief dom is, komt daar het gewicht te liggen. Het heeft als markt dus ook een autonome functie. Maar waar wordt die door bepaald? Doordat kranten nooit meteen de hele markt aanspreken hebben die, hoewel verkopen ongeveer hetzelfde is minder last van verdomming. Omdat ze al op een eigen principe gebaseerd waren.
@ottoplichters7 күн бұрын
Prijzen in de supermarkt zijn niet laag en inkomens ongelijkheid is een probleem . Energie transitie en Co2 tax is pure afbraak van de economie.
@voornaam82136 күн бұрын
Hoe werkt de markteconomie in de zorg. Met name bij verpleeghuizen. Daar zou een parlementaire enquête over moeten komen. Ik zie hoe mensen leven verzorgd worden. Dat kan nooit 250€/300€ per dag kosten.
@ttinsane19886 күн бұрын
Er is geen marktwerking in de zorg. De prijzen zijn voor de patient vooraf helemaal niet inzichtelijk waardoor er helemaal niets gebeurd qua concurrentie.
@boudivv7 күн бұрын
Social studies .... Ze noemen het wetenschap maar zin gek geworden. Ga eens bij Milei in Argentinië kijken.
@voornaam82136 күн бұрын
Tandartsen ik zie dat tarieven van tandartsen gelijk zijn op de cent van verschillende concurrenten. Is dat geen prijsafspraak. Bijvoorbeeld een controle.
@albertvanwoerden56506 күн бұрын
Tandartsen hebben individueel geen enkele invloed op de tarieven. Die worden gewoon bepaald door de NZA in Den Haag.
@BVMBeheer7 күн бұрын
Economisch lange termijn denken lukt niet in een inflatoir (debt based) monetairy system, evenals het Degrowth model, ..want in basis is het een Ponzi
@Judge_Magister7 күн бұрын
Precies, en “Keyenesian economics” is ook totaal achterhaald en komt van enge eugenetica denkers die in de eerste helft van de 20e eeuw al genoeg schade hebben aangericht aan de mensheid lijkt mij.
@voornaam82136 күн бұрын
Internet bekabeling telefoon bekabeling had nooit geprivatiseerd moeten worden. Hoe 3 spelers de markt per dorp verdelen. Drie keer apart aanleggen. Drie de straat open. Lekker efficiënt.😂 😂
@baytep91486 күн бұрын
Kabels worden langzaam vervangen door radiografische verbindingen (wifi/5g) en directe sateliet verbindingen (oa. Starlink). De overheid is het de burger verplicht er iets aan de verdienen voordat het waardeloos wordt, anders hadden ze het niet moeten bouwen (wat een veel beter idee is).
@chrisvanzadel69443 күн бұрын
43:00 volgende keer een gesprek over het beperken van het "vrij verkeer van kapitaal" en dan bedoel ik ook crypto. Geen markt, zonder gelijkwaardige marktmeester. Ook daar. Libertariers kom er maar in.
@TIJDVOLK7 күн бұрын
Imploderen kan vanuit de overheid, bedrijven zelf maar de voornaamste factor is natuurlijk de consument die zelf zijn keuzes kan maken wat en bij wie hij koopt.
@vpnconsult5 күн бұрын
Interresanr.
@ManuelPost6 күн бұрын
45:00 Marktwerking weghalen. Serieus, dat is letterlijk marktwerking.... Wat een verdraaiing van werkelijkheid. Ik heb het geprobeerd.
@martinkemkes32767 күн бұрын
Jullie zouden de docu Monopoly van Tim gielen moeten bekijken dan valt het kwartje misschien wel...
@TheRudie096 күн бұрын
@18:11 -over landbouw- "maar tegelijkertijd heeft dat natuurlijk een enorme keerzijde" - "Ja al die uitstoot die daar uit voortkomt". Mooi! geen keerzijde dus behalve een bureaucratisch probleem dat niet den stof raakt. Of moeten we op dit kanaal nog - net alsof - doen? :D
@blackhammervoodoo93247 күн бұрын
Jasper, wat is het toch jammer dat je bij een rechts platform werkt. De reacties hieronder zijn, zoals meestal, treurig rechts.
@jonaswhale64517 күн бұрын
Links en rechts bestaat niet , beide vleugels dienen een vogel , je bent weer misleid !
@Scientia.Et.Aequitas7 күн бұрын
Waarom niet "dom"rechts? Zoals je vrindje Schimmelpinnink het altijd omschrijft.
@blackhammervoodoo93247 күн бұрын
@@Scientia.Et.Aequitas Is geen vriend van mij. Treurige aanname.
@someday31787 күн бұрын
Dom links bedoel je, ga lekker met jesse in gesprek joh
@blackhammervoodoo93247 күн бұрын
@@someday3178 ook mis. Ik stem sp.
@DJFrancoisNL16 сағат бұрын
Ik zie aan de reacties dat ik het niet hoef te kijken 🤷🏻♂️ politieke partijen…
@ppuf66296 күн бұрын
Wat een gekkie
@makerseindhoven52377 күн бұрын
Interessante zaken behalve toen ze over klimaat en Bill Gates begon. Dan moet ze nog wel wat meer wakker worden.
@petervandenengel12087 күн бұрын
7:41 Het draait zeker niet alleen om het conumentenvoordeel, om meer winst te maken. Uiteraard zal een monopolie niet tot meer keuze leiden. Dat werknemers niet meer in vaste dienst zijn (ZZPers), betekent dat ze niet meer full-time voor hetzelfde bedrijf werken (waar ze geen invloed meer op uit kunnen oefenen wat strategie betreft)/ terwijl het bedrijf ze alleen inhuurt wanneer het nodig is en zo kosten spaart. Oftewel, kosten staan tegenover het leeglopen van strategische ideeen. Het hangt er maar helemaal vanaf in welke mate die wel of niet nodig waren. Doorgaans leidt het tot meer van hetzelfde.
@alfonsoosterman84787 күн бұрын
Incompetent gezwam. Beiden sprekers worden niet gehinderd door hoogstaande kennis van de moderne wetenschap der economie. Ik zie geen Nobelprijs voor de hoogleraar aan de horizon lonken.
@dirkembregts63397 күн бұрын
Ben het met sommige dingen eens maar die onzin over stikstof en klimaat asjeblieft wat onzin
@orlandofurioso3577 күн бұрын
Deze dame vertelt niets nieuws. Mijn stelling is: er is geen verschil meer tussen overheid en bedrijfsleven.
@adrianagertrude79077 күн бұрын
Tjee....wat een open deur....
@rkrooman8197 күн бұрын
En de CO2 rechten werken volgens mevrouw niet... Misschien het boek "Energietransitie: Eerst snappen, dan doen" lezen van uw collega prof. Machiel Mulder (RUG). Echt volgens mij begrijpt deze mevrouw haar eigen vakgebied niet, ik zet de aflevering stop op 41:15... En dat ondanks (of misschien wel dankzij) mijn grote interesse in economie.
@dirkembregts63397 күн бұрын
Weg met het paris akkoord
@ReneHaveman7 күн бұрын
ik heb er naar gekeken en er een uurtje over gekauwd en ben nog steeds op zoek naar een genuanceerde reactie. Ik vind goed dat jullie alle meningen een platform geven, daar kun je veel van leren. Maar ik zit met de 80 / 20 regel, 80% van de kijkers hebben onvoldoende kennis om de redeneringen te analyseren en het als waar of onwaar te categoriseren. 20% heeft wel de capaciteit maar veelal geen zin om het te kauwen en van commentaar te voorzien. Als je twee extreem linkse mensen laat praten over economie zonder eerst een kader vast te stellen dan krijg dit soort van gedachten wisseling. Als bedrijfseconoom moet ik concluderen dat dit een broodje aap is.
@TIJDVOLK7 күн бұрын
Wat en waarom is het een broodje aap?
@dfranco725 күн бұрын
Ze liegt dus
@Dennis-uh2cu7 күн бұрын
overstappen naar energieleverancier gaat vlekkeloos en hun je in een half uurtje regelen maar zorgverleners of kabel? Begin er niet aan
@ric33807 күн бұрын
Vreselijk
@DeNieuweWereldTV7 күн бұрын
Sterk onderbouwd!
@yourchoice93617 күн бұрын
@@DeNieuweWereldTVLees wat posts en u krijgt een idee.
@mk71b7 күн бұрын
17:43 Waarom praat ze voortdurend uit haar beide mondhoeken?! Ontzetten cringe. Wordt dit kanaal soms geïnfiltreerd en omgecat naar 'De Nieuwe Vaalgroene Wereld' ?!