Deleuze ve Guattari - Dünya Bizden Alındı

  Рет қаралды 2,340

SentezFikir

SentezFikir

Күн бұрын

Пікірлер: 32
@sentezfikir
@sentezfikir 10 ай бұрын
Direkt "kontrol toplumu" kısmına geçmek isterseniz: 01:02:30 Bu videoda yararlanılan kitaplardan ikisi, SentezFikir'e "teşekkür" ve "katıl" yoluyla destek olan dostlar sayesinde alınmıştır. Her birine ve "katıl"daki yoldaşlara ayrıca teşekkür ederim. İyi dinlemeler.
@attilathehun2267
@attilathehun2267 26 күн бұрын
Alıntı cümleler çok güzel oluyor.. Keşke kaynağı bulabilsek.
@Nebuch
@Nebuch 10 ай бұрын
Video için sağ ol, kapitalist realizm ve "otoritenin etki bölgeleri" konsepti bir şekilde bana açıklayıcı gelse de bu iki düşünür ne yazık ki şizoanalizi tümüyle tanımlamamış sadece protesto amacıyla bahsedilecek kadar inşa etmişler gibi hissettiriyor. 1:04:10 süper
@sentezfikir
@sentezfikir 10 ай бұрын
Evet abi, tanımlamaya girişmek gibi bir dertleri de olmamış sanki. Anaakım teze karşı tam bir anti-tezle çıkmak üzerine kurulmuş gibi. Eleştirel-Radikal Psikanaliz'in protest tezleri daha ayakları yere basar geliyor bana. Bu arada desteğini gördüm abi, çok teşekkür ederim. Kanalın başlarda kitleye ulaşmasında zaten katkın çok büyüktü. Var ol.
@semiguattari
@semiguattari 10 ай бұрын
konsepti tam olarak anlayıp anlamadığınızı bilmiyorum ama sadece protesto amacı cümlesiyle başlayan eleştirin şizoanalizi;; geleneksel psikanaliz gibi ana akım terapi felsefeleriyle karşılaştırıp onlar gibi süreci tahmin edilebilir, lineer ve sonu olan bi şekilde görüyorsun gibi dedirtti
@sentezfikir
@sentezfikir 10 ай бұрын
Öncelikle kartları açık oynayalım dostum; "konsepti tam olarak anlayıp anlamadığınızı bilmiyorum" demek, konsepti anlamamışsınız demenin örtük biçimidir. Bu yargı kafadan doğru bir yaklaşım değil zaten. Yorumuna gelirsem; şizoanalizi eleştirdiğinde, bunu anaakımcı motivasyonla yapmak zorunda değilsin. Buradaki hemen herkes radikal-eleştirel psikolojiye aşina ve yakın. Şizoanaliz bazı noktalarda "anti'lik" motivasyonuna fazla yoğunlaşarak, ayaklarının zeminden kopmasına ve karmaşayı artırmaya sebep oluyor dedik sadece. Radikal-eleştirel psikoloji de anaakımın karşısında ve çoğunlukla ayaklarının daha yere basar olduğu kanaatindeyiz. Bu kadar. Tüm bunlar ne şizoanalizi yok saymak veya ondan faydalanmamaktır ne de anaakımcı bir arayıştır. Süreçler 1-0 şeklinde işlemiyor, videodaki felsefeye de uygun olarak.
@evrenyetkin4518
@evrenyetkin4518 5 ай бұрын
Emeğine sağlık güzel kardeşim.. Ancak 1_2 ay okumayla Deleuze felsefesini çok cesurca eleştirmişsin, bu arkadaşlar 68 olaylarında bizzat aktivistiler ve tecrübe ederek özgün bir felsefe oluşturdular, kavramlar ürettiler, biyografilerini okuduğunu düşünüyorum.. Tabi ki eleştirilecekler ancak mevzuya hakim olmak 1_2 aylık bir iş değil. Söyledikleri tam da senin yaptığın şeyin eleştirisi.. (D)evrim öz de başlamalı, rotası çizilmiş ideolojik kuramlar (Marksizm dahil) toplumsal analizin sağlıklı yapılması ve bu doğrultuda pozisyon alınması konusunda yetersiz kalmıştır ve kalacaktır çünkü kapitalist sistem yersizyurtsuz, göçebe , durmadan kod değiştiren yapısı itibariyle bunu engeller. Zaten Antikapitalizim-antiödipus tam da bu sebeple ihtiyaca binaen yazılmıştır. Ucu açık, katkıya açık, gelişime değişime muhtaç, rizom yapısı ile içselleştirdiğimiz faşizm ve tahakküm araçlarının farkına varmak açısından çok kıymetli ki senin de söylediğin gibi. Şimdi bu yazdığımı kimsenin okumayacağını ve kıymet vermeyeceğini bildiğim halde yazdım. Umarım görür ve eleştirimi dikkate alırsın ve yine umarım gururun aklın önüne geçmeden okursun. Bu felsefe kısacık yaşam açısından bana çok tesir etti. Deleuze felsefesinden bihaber hatta bir kitap açıp okumamış ancak felsefeyi doğalında içselleştirmiş az da olsa bir kaç devrimci tanıdım gerçek devrimciler hayatımızdaki görünmez devrimciler, meydana inmezler slogan atmazlar afiş asmazlar ya da arkadaş toplantılarında afili laflar edip kız tavlamazlar ama, ama gerçek kahramanlar onlar, devrimi özünde gerçekleştiren güzel insanlar.. Deleuzyen felsefenin -bence önemi yok ama- gençler için kötü yanı bu felsefeyi içselleştirince göz önünde olamıyorsun, kabuğuna çekiliyorsun bu durum da gençler açısından pek hazedilmez. Gençler sahada olmak ister heyecan ister. Bu söylediğimi eleştirini duyar gibiyim. O vakit hepimiz evimizde felsefemizle oturalim mı diyeceksin. Tabii ki hayır hayatın her aşaması bizim için mücedele alanı ama mevcut normlar anlamında değil. Bu felsefe doğamızda mevcut, esasında bizi yabandan, doğadan eden unsurları görürsek o vakit akış önlenemez. Bununla ilgili bir çok edebiyatçı sinemacı şair aktivistler mevcut. En tesirli şekilde saman alevi gibi değil için için yanan ateşler ekiyorlar, ama okuyana ama görene.. Aşkolsun okuyan ehli irfana.
@sentezfikir
@sentezfikir 5 ай бұрын
1-2 aylık okuma eleştirinize ve Deleuze felsefesinin önemine dair görüşlerinizin hepsine katılıyorum. Zira bunların hepsini videoda kendime söyledim ya zaten :) Öte yandan yaptığım eleştirilerin de hepsinin arkasındayım. Zira zaten eleştiriye de çok yer vermedim takdir edersiniz ki. Son olarak, ben genç eylemci değilim, 32 yaşında işçi bir yazarım :) Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
@evrenyetkin4518
@evrenyetkin4518 5 ай бұрын
@@sentezfikir Genç derken sizi kastetmedim hocam, siz mental olarak olgun bir insansınız, sizin felsefeyle ilgilenmeniz, burada emek vermeniz çok kıymetli, keşke bu konuları yüzyüze konuşacak insanlar olsa çevremde ama biliyorsunuz durumları.. ben bu felsefeyle 5_6 yıldır tanışıyorum, çok heyecanlandım okuyunca benim kafa ağır işliyor filozoflarin kendi yazdıklarını(kapitalizm ve şizofreni ) daha bir kere okudum anlaması çok güç meşakkatli, konuya dair diğer yazarlarla başlamaya karar verdim, makaleler, tezler okuyarak devam ediyorum, ani-ödüp ü bir kez daha okumak için dolgu yapıyorum anlayacağın. Bu arada Bin Yayla türkçeye çevrildi Norgunk yayın evi aklında kalsın.. Seni takibe devam ediyorum.. konuyla ilgili önerin olursa ya da seni de heyecanlandıran başka bir mevzu(kitap, sinema vb) olursa yaz bana zamanın varsa, mutlu olurum(yetkin15@gmail.com).. Kendine iyi bak dostum... Teşekkür ediyorum..
@sentezfikir
@sentezfikir 5 ай бұрын
Benim bireysel deneyimlerim ise aksi yönde oldu, Deleuzecü felsefeyi konuşanların sayısı eskiye nazaran çok fazla. Hatta sıkılma noktasına geldiğimi bile söyleyebilirim :)) Bin Yayla'dan haberdarım ancak parasal durumlardan alamadım. Ki almayı da düşünmüyorum bir süre, çünkü üzerinde çalıştığım kitaplar ve anti-work konusu var, bunlar beni en az 1 yıl götürür. Dilerseniz twitter'dan iletişim kurabiliriz: atestoygar_n hesabım. Sevgiler.
@bakuninreiz
@bakuninreiz 10 ай бұрын
Abi bu vidyoda senden korktum biraz djdkdkjd 2 3 ay d ve g okuyup yıllardır okuyanlardan daha açıklayıcı bir vidyo yapamaman gerek djdkkd ilişkisel perspektifleri daha da merak ettim. Aklına sağlık abi.
@sentezfikir
@sentezfikir 10 ай бұрын
Ahhshs korkma anlatıyorum hemen. Biraz uzun açıklayayım senin nezdinde. Evet hayatımda sadece son iki üç ayda Deleuze-Guattari okudum. Eğer açıklayıcı olabildiyse ne mutlu. Ancak sandığın kadar zeki biri değilim, sadece birikimliyim. Birikimsel bir rastlantı. DveG oluş, akış, ilişki vs.den mi bahsediyor? Pekala, yıllardır zaten fizik, biyoloji, nöro(sosyoloji,psikoloji) ve zihin felsefesi okumalarımda bunu yapıyor ve düşünüyorum. (Ve tüm Whitehead külliyatına hakimim, bu da Bergson'u da içerir bi açıdan). Örneğin iki biyolog Maturana ve Varela'dan etkilenmişler. Ben zaten onları çoktan okudum, gibi. Sosyoloji ve anti-kapitalizm mi? Anarşizm ve Marksizm'den, Eleştirel Kuram ve Baudrillard'a kadar çok sayıda anti-kapitaliste, sosyoloğa ve ekole aşinayım ya da hakimim. Psikanaliz mi? İlk önemli okumalarım ve düşüncelerim psikanaliz alanındadır. Freud'dan hümanistlere, varoluşçulardan nihayet eleştirel psikanalize. Özellikle eleştirel-radikal psikanaliz zaten asıl ilgi alanlarımdan biri. Ki Guattari radikal psikanalist. Edebiyat mı? Edebiyat mezunuyum ve eski bir edebiyat okur-yazarıyım. Atıf yaptıkları edebiyatçıların çoğuna aşinayım. En büyük eksiğim Spinoza. Kendisini hiç okuyamadım, beni hep sıkmıştır. Ancak felsefesine, okuduğum kitaplardan ve makalelerden aşinayım. (Nietzsche'nin ise tüm kitaplarını okudum yıllar evvel). Neticede mevzu birikim. Ben kesinlikle DG'yi çok iyi anlayabildiğimi (eceğimi) düşünmüyorum. Bu kadarı bana yetti. Onları daha önce okumamış olduğum için sevinçliyim. Tuttuğum yol ve vardığım perspektif bana daha gerçek ve duru geliyor. Sevgiler ve teşekkürler dostum.
@bakuninreiz
@bakuninreiz 10 ай бұрын
anladım abi sana da sevgiler 🖤
@Tan_15115
@Tan_15115 10 ай бұрын
İlk defa videonuzu dinledim , bence gayet hoş olmuş. Hem kendi duruşunuzu ifade etmeniz , hem de kaynağa göndermelerinizle güzel bir deneme olmuş.
@sentezfikir
@sentezfikir 10 ай бұрын
Teşekkürler sevgili dostum, hoş geldin.
@Liberteralibera
@Liberteralibera 8 ай бұрын
Yorumları okuyanlara Mustafa Demirtaş'ın Mikropolitika kitabını öneririm
@asfasd8136
@asfasd8136 10 ай бұрын
Emeğine sağlık ❤
@erenylmaz571
@erenylmaz571 10 ай бұрын
Abi canlı yayinda bekliyoruz senden keyifli olur baya
@sentezfikir
@sentezfikir 10 ай бұрын
Canlı yayın yapabilecek meziyetim yok maalesef. Ama belki bir gün :) Sevgiler dostum.
@carrootjazz
@carrootjazz 10 ай бұрын
beklenen video geldi 🧡
@14thsomebodyelse
@14thsomebodyelse 7 ай бұрын
Acaba organsız bir beden miyim ki 26 yaşında bir emekli gibi hissediyorum yoksa şizo muyum asdasda şakayı geçersek yine mükemmel bir videoydu eline sağlık
@sentezfikir
@sentezfikir 7 ай бұрын
Hayır dostum sadece Türkiye'desin :)) Teşekkürler, sevgiler.
@metinkucuk2973
@metinkucuk2973 10 ай бұрын
Teşekkürler.
@sentezfikir
@sentezfikir 10 ай бұрын
Metin çok teşekkür ederim, var ol :)
@alperenergin8038
@alperenergin8038 9 ай бұрын
Yer yer taraflı hissetsem de faydalı olmuş eline sağlık, bu kadar popüler olmalarına rağmen popüler kültür felsefesinde türkçede hala tüketilmemeleri biraz garip geliyor dölöz ve gattarinin
@sentezfikir
@sentezfikir 9 ай бұрын
Ben tarafım zaten dostum, öyle hissetmen normal. Teşekkürler yorum için.
@alperenergin8038
@alperenergin8038 9 ай бұрын
@@sentezfikir Kontrol toplumu bölümündeki dijital dünya kısmına dair "algoritmik yönetimsellik"e benzer ama farklı bir pozisyondan Frederic Neyrat'ın kehanet üzerinden bir açılımı var "Occupying the Future. Time and Politics in the Era of Clairvoyance Societies" isimli metinde, mutlu yıllar
@sentezfikir
@sentezfikir 9 ай бұрын
Evet dostum paralel okuma için birçok örnek var. O kitaba da göz atayım. Mutlu yıllaaar :))
@kagurukamula
@kagurukamula 7 ай бұрын
"dijitalleşme, son kapma eylemi" deyiminden kastını açar mısın? ve eğer, 'dijitalleşmenin, devrimci şizo'yu mağlup ettiği' ise, ben bunun karşısıyım... veya "dijitalleşme"den kastını kavrayamamış olabilirim. ve, "politik değil, devrimsiz devrim"i de açar mısın?
@sentezfikir
@sentezfikir 7 ай бұрын
Son kapma eylemi ifadesinin yanıtları kitabım Varoluş İsyanı ile "İnsanın Eskimişliği" ve "Dijital Kapitalizm" videolarında. Dijitalden kastım "kamusanal insan" modeli. Neden devrimci değil... yanıtlar bizzat videonun içinde aslında. Bu bir devirme projesi değil, senaryoyu içerden bozma süreci. Öte yandan şizo yapısı gereği zaten devrimci özne değildir. Eagleton'ın dediği gibi: "Politik devleti devirmek şöyle dursun, bağcıklarını bağlama yeteneğinden bile yoksun darmadığın özneye, şizoid özneye düzülen övgü dolu ezgiler birer gizem olarak kalmaya mecburdur." Velhasıl bu literatürler hayli havalı olduğu için teori ve söylem açısından kullanışlıdır. Fakat sokak, kemik ve kitle söz konusu olduğunda işler değişir. Ben de sokağın içinden biriyim. Sevgiler dostum. Edit: her şeyi açabilmemiz mümkün değil dostum, o chatgpt'nin işi. Bir de bana göre bu ifadelerimin hepsi videoda ve diğer üretimlerimde aleni zaten. "Devrimsiz devrim"in yanıtını yukarıda yazdıklarımın içinde bile bulabiliriz.
Anarşizm ve Sosyalizm I Anti-Kapitalist Yakınlıklar
1:25:41
SentezFikir
Рет қаралды 1,5 М.
Deleuze nereden başlamıştı? Kurumlar, Yasalar, Sözleşmeler - Hakan Yücefer
1:38:06
KIRAATHANE İSTANBUL EDEBİYAT EVİ
Рет қаралды 8 М.
GIANT Gummy Worm Pt.6 #shorts
00:46
Mr DegrEE
Рет қаралды 99 МЛН
БЕЛКА СЬЕЛА КОТЕНКА?#cat
00:13
Лайки Like
Рет қаралды 2,5 МЛН
HAH Chaos in the Bathroom 🚽✨ Smart Tools for the Throne 😜
00:49
123 GO! Kevin
Рет қаралды 16 МЛН
Deleuze ve Guattari Minör Edebiyattan Ne Anlıyordu?
1:39:03
KIRAATHANE İSTANBUL EDEBİYAT EVİ
Рет қаралды 5 М.
Din ve Yabancılaşma (Ateizm, Felsefe, Din)
1:49:59
SentezFikir
Рет қаралды 1 М.
İnsan-Doğa İlişkisine Yeni Bir Bakış - Deleuze & Guattari 2
1:32:46
PANDORA - FELSEFE
Рет қаралды 10 М.
Grundrisse Okumaları - Ekonomi Politiğin Eleştirisi - 1. Bölüm
1:15:44
Ulus Baker - 'Deleuze ve diğerleri'
1:52:29
Mert İnan
Рет қаралды 93 М.
Deleuze ve Guattari'nin Fark ve Arzu Felsefesi
1:32:22
Kasım Küçükalp
Рет қаралды 2,9 М.
Olay Nerede Geçiyor? Deleuze ve Anlamın Mantığı
1:31:51
KIRAATHANE İSTANBUL EDEBİYAT EVİ
Рет қаралды 6 М.
Eleştirel Psikoloji - "Deliliğin" Politikası
1:22:59
SentezFikir
Рет қаралды 1,2 М.
GIANT Gummy Worm Pt.6 #shorts
00:46
Mr DegrEE
Рет қаралды 99 МЛН