Bir sağlıkçı olarak tek diyeceğim şey şu sadece hekimler değil aynı zamanda sağlık bakanlığıda konuya el atmalı. Oraya insanlar tedavi olmaya gidiyor hikayelerinin senaryo yapılması için değil. İşin ilginç tarafı insanların bu dizileri kaçırmadan izlemeleri.
@someone31952 жыл бұрын
Hastaların iznini aldıysa, yazması yine de kötü mü?
@rainyrain88572 жыл бұрын
@@someone3195 izni var diye biliyorum ama yine de kötü bence hastalar için. Travmaları yüzlerine vuruluyor sonuçta
@semanurturan18992 жыл бұрын
@@someone3195 normalde hasta ile doktor arasındaki diyaloglar ve tedaviler tıp araştırmaları dışında üçüncül kişilerle paylaşılamaz
@moirafama5600 Жыл бұрын
@@someone3195 hastanın akıl sağlığı yerinde olsaydı orada destek alan taraf olmazdı. Akıl sağlığı yerinde olmayan birisinden alınan izin mi iyilik?
@Lasforkatten Жыл бұрын
Hastanin izni olsa ne olur tüm sülale ifşa oluyo .belki akrabalar bu konuda rahatsız olacak...
@eminurshouse2 жыл бұрын
Klinik Psikoloji yüksek lisansı yapan bir psikoloğum, Etik dersimizde vaka incelerken Gülseren Hanım’ın kulağını ne kadar etik dışı olduğuyla ilgili bolca çınlatıyoruz :)
@DilaraTunes2 жыл бұрын
Bir uygulama yapılabilir miymiş bu konuda peki? Yaptırım olabilir miymiş?
@seyma26732 жыл бұрын
@@DilaraTunes bu biraz hukuk alanına giriyor sanırım bir meslek yasası olmadığı için yaptırım biraz zor
@eminurshouse2 жыл бұрын
@@DilaraTunes kendisi psikolog olsaydı Türk Psikologlar Derneği’nin dernek içerisinde yaptırımları olabilirdi ancak psikiyatrist olduğu için kendi derneklerinin işleyişi bizimkinden farklı olabilir, o konuda bilgim yok ne yazık ki, sadece TPD’nin neler yapabileceğini biliyorum
@spotlessmind3199 Жыл бұрын
Biz de lisans son sınıfta etik dersinde sürekli kırmızı odadan kesitleri kullanıyorduk etik ihlalleri işlerken. Çok iyi malzeme barındırıyor malum
@someone3195 Жыл бұрын
Bir şeyi anlamıyorum, hastalar buna izin vermişse, neden paylaşamaz ki?
@senoss2 жыл бұрын
Bir psikolog olarak yazıyorum, madalyon bizim camiada kötü üne sahip bir yer. Daha bu diziler böyle patlamadan önce de orada çalışan psikologlara yaptıkları hak ihlalleri konuşulurdu. Ayrıca bir çok hocamız yapılanın yanlış olduğuyla ilgili tweetler attı ama bunlar bu alanda çalışanlar dışına ulaşmadı ne yazık ki. Hemen her işte olduğu gibi bizimkinde de kendini pazarlayan özellikle de sansasyonel şekilde pazarlayanlar öne çıkıyor, mesela Esra Ezmeci. Alanımız istismara çok açık çünkü meslek yasamız yok. Umarım sosyoloji vb bölümlerden mezun olup terapistlik yapan ya da böyle danışan haklarını ihmal edenler caydırıcı cezalar alır.
@Tugce11ecgut2 жыл бұрын
Aynen dert sosyoloji
@senoss2 жыл бұрын
@@Tugce11ecgut Dert, sosyoloji demedim. Bunun gibi bölümlerde okuyup terapistlik yapmaları da bir sorun dedim. Ne dediğim gayet açık, havadan nem kapmaya çalışmayın lütfen.
@senoss2 жыл бұрын
@Yosy Ci konu biraz karışık. Türkiyedeki lisans eğitimi ve Avrupa'daki biraz farklı, bundan dolayı klinik psikolog olma şartları değişebiliyor. Bu Türkiyede hala bir sonuca bağlanamadı ama pastadaki pay büyük haliyle herkes bir şeyler almak istiyor. Konu da bu yüzden uzuyor.
@ozumzengin2 жыл бұрын
Size katılıyorum. Kendisi ve madalyon kötü bir üne sahip. Esra ezmeciye diyecek bir şeyim yok artık benim dişil enerji tuzlu su banyoları hafıza silme falan diyor kendisi🙄 herkes biliyordur diye düşünüyorum. Meslek kanunları olarak ilkeler olarak o kadar çok düzenlemeye ve iyileştirmeye ihtiyacımız var ki.. örneğin "kanunen" terapi, terapist ve tedavi terimlerini sadece psikiyatristler kullanabilir. Psikologlar ve biz Sosyal Hizmet uzmanları kanunen sadece danışan, danışmanlık terimlerini kullanabiliyoruz bu durumda. Yani düzeltilmesi gereken çok fazla şey var sadece bunlar da değil, adli süreçte denetimli serbestlikte adli görüşmede kanunda baktığımızda ilgili alanlardan mezun olanlar kısmında sosyal hizmet uzmanları ve psikologların yanında öğretmenler var! Ben bazı malum kişilerin (kimler olduğunu hepimiz biliyoruz) kasıtlı olarak bu meslek gruplarını değersizleştirdiğini düşünüyorum. Bir ülkenin insanına verdiği değeri o ülkenin ruh sağlığı alanında çalışan kişilerin söylemlerine, çalışmalarına izin vererek önerilerini dikkate alarak anlayabiliriz. Biz Türkiye'de ruh sağlığı alanında çalışan gruplar kendi haklarımız için çabalıyıp konuşturuyoruz dünyanın hangi yerinde bu var. Mesleğimizi kötüye kullananlarda cabası; almadığı eğitimi aldım gösteren mi dersiniz, tek derdi para olan mı dersiniz, sadece iki teste sokarım aman be ne var diyen mi dersiniz, eğitim almış ama yarım yamalak almış özünü olayını anlamamış olup ben bu alanda iyiyim diyeni mi ararsınız, karşındaki kişiye tarafsız kendi düşüncelerini kendi değerlerini yansıtmadan o kişiye kişinin kendi değerlerine, istediğine bağlı kalmak gerektiği halde yapmayan kendi düşüncelerini dıkta eden mi dersiniz, sırf uğraşmamak için ilaca hiç gerek yokken ilaç yazıp göndereni mi dersiniz... Neler var maalesef.
@senoss2 жыл бұрын
@@ozumzengin yazdığınız her şeye katılıyorum. Staj sürecinde öyle kişilerle karşılaştım ne yazık ki. İşinde iyi olan psikiyatristler ve psikologlar artık istifa ediyor çünkü kazandıkları para git gide düşüyor. Bu gidişle düşük gelir grubundan olan vatandaşların iyi bir ruh sağlığı hizmetine ulaşmaları imkansız hale gelecek ve televizyonda gördükleri bu insanlardan dinledikleriyle hayatlarına devam etmeye çalışacaklar.
@xtinais2 жыл бұрын
Benim anlamadığım nokta şu aslında, gerçek hikaye anlatıldığını, psikoloji konusunda bilinçlendirdiğini iddia edenler var bu kadının dizileri hakkında. Kırmızı Oda dışında hangi dizisi psikolojiye ışık tuttu (ki o dizi de yanlışlıklarla doluydu), hangi dizisi gerçekten bilinçlendirdi? Şu Yalı Çapkını mıdır nedir, ne öğrenmemiz gerekiyor ondan psikolojiye dair mesela? Ne çıkarımlar yapmamız gerekiyor? Töre dizilerinden çıkarımlar yapıyorsak Asmalı Konak falan da izleyeyim, bu dizinin amacı ve aydınlattığı yolu hiç çözemedim ama.
@DilaraTunes2 жыл бұрын
Bence de. Verdiği mesaj ne? Biz buradan ne çıkarmalıyız? Hamamda kız soymak ne zamandan beri öğretici niteliği olan “gerçek” oldu?
@moviesmirrors933 Жыл бұрын
Ben bir psikolojik danışman olarak yıllardır bu psikiyatrist kadının şarlatanlığından bahsedip duruyorum çevremdeki insanlara ve birçok meslektaşım da benimle aynı fikirde. Tabi ortada ciddi bir mesleki ırkçılık olduğundan "o tıp okumuş sen nerden bileceksin" mahiyetinde söylemlerle de karşılaşıyorum. Psikolojik danışmanlık mezunuyum, psikoloji veya psikiyatri mezunu değilim ama her şeyden öte nasıl bir terapi yapılacağını, hangi yöntemin ne şekilde ve hangi durumlarda izlenmesi gerektiğini bu konuda her hangi bir okuma yapmış birinin bile rahatlıkla bilebileceğini düşünüyorum. Gülseren Budayıcıoğlu medyatik rolüyle şu an meslekte, işini başarıyla yapan, etik ilkelere duyarlı diğer kişilerin haksız yere çok önünde gösteriliyor. Üniversitelerde söyleşilere katılıyor (çoğu zaman belli bir ücret karşılığı) ve inanılmaz ölçüde insan bu şarlatanı izlemek için orada oluyor. Bu konudaki öfkemi mazur görün lütfen. Belki kendisi bu işi medyaya dökmeden önce gayet başarılı, insanlara yardımı dokunmuş biriydi. Gelin görün ki ruh sağlığı hizmetlerinde gizlilik ilkesi diğer bütün sağlık hizmetlerinden bile önde tutulmalıdır. Gidip, çoğu zaman tonlarca para verip, kendisine güvenip (birçok insan gerçekten kendisine yardım edileceğini düşündüğü için çok kolay manipüle edilebiliyor), bütün özel hayatınızı, travmalarınızı anlattığınız insanın bir süre sonra tüm bunları aptal bir tv kanalına satması ve üstünden para ve şöhret elde etmesini ne kadar doğru bulursunuz bilemem. Ama kimse bu kadına bir şey söylemediği gibi aksine saygı gösterip yaptığı işi tebrik ettikleri için kendisine özenen büyük kitleler oluşmaya başladı. Ülkede zaten psikolojik destek almaya karşı ciddi bir ön yargı varken, örneğin; kırmızı oda dizisinde psikiyatristin danışanlarından sonra zaman zaman kendi duygularını (acıma, küçümseme vb.) dile getirdiğini veya bir şekilde bunu gösterdiğini görüyoruz. Bunları izleyen kişilerin hali hazırda ön yargıları da varken psikoloğa gittiğinde, gerçekten yargılanmayacağını, küçümsenmeyeceğini düşünmesini bekleyemeyiz ve bu sorun en temel şeyi yani danışan ve danışman arasındaki terapötik ilişkinin kurulması önünde ciddi engeller oluşturabilir. Bana katılıp katılmamak sizin fikriniz tabi ama ruh sağlığı hizmetlerinin çocuk oyuncağı olmadığını düşünüyorum ve toplum sağlığı açısından çok önemli bir mesleğin bu şekilde rencide edildiğini belirtmek isterim.
@lostinthedream4316 Жыл бұрын
Abla psikolog gerçekten bir şans işi dediğin gibi. Ben de 2019 gibi gitmek istemiştim ve tanıdık aracılığı ile bir doktora gittim. Anneme konuştuğumuz her şeyi harfi harfine söylemiş yetmedi bir de abartmalarda bulunmuş. Kadın çıktığında ağlıyordu sen düşün neler dediğini. Ve o zaman durumumuz olmamasına rağmen kendimizi zorlayarak gitmiştik. O adama da hakkımı hala helal etmem. Ben de korku oluştu mesela. Bir psikoloğa ya da psikiyatriste gitmek korkutuyor geriliyorum.
@suslupakize15422 жыл бұрын
Çok üzülüyorum...gülseren hanım o kadar tehlikeli şeyler yapıyorki...hikayelerin gerçek sahipleri travmalarını tekrar tekrar yaşayıp hastalanabilir, başka hastalar benim hikayemde dizi olurmu korkusu yüzünden tedavi olmaktan vazgeçip daha da kötü olabilir, gülseren hanıma benzemeye çalışan yeni türler çıkabilir vs vs vs hiç bir açıklaması olmayan safi kötülük barındıran bir olay. Sırf eğlence ve para için hiçbir can yakılmamalı.
@DilaraTunes2 жыл бұрын
Nasıl şimdilerde ecnebiler "True Crime" akımını eleştiriyor, kurbanların ailelerine o acıları tekrar yaşatıyorsunuz diyor, bizdekilerden de öyle bir tepki gelmeliydi. Ama nerede tabi...
@suslupakize15422 жыл бұрын
@@DilaraTunes tepki falan gelmez tam tersi 1-2 yıla kalmaz bizim taklitçilerde Türkiye de ki kurbanların özelliklede ‘Kadın cinayetleri’nin filmlerini yapmaya başlar...asıl o zaman kaç minik kalp kırılacak tahmin edemiyorum...
@aves49832 жыл бұрын
Doğru mu bilmiyorum ama bir örnek vermek istiyorum, masumlar apartmanındaki naci karakterinin gerçek ailesi dava açtığı için karakter diziden ayrılmıştı. Fakat seyirciler çok istediği için senaryoya yeniden dahil olmuştu. Bu haberi duymuştum ama doğru mu bilemedim.
@zirvede.camasir.asan.2 жыл бұрын
Öncelikle çok teşekkür ederim video için. Çünkü senin gibi kendi durumunu anlatan insanlar dizilerden daha çok olayı normalleştiriyor ve iyi hissettiriyor. Ve sonunda kendimi ifade edeceğim bir yer bulduğum için mutluyum. Kendinde böyle bir hastalık varken bu tip şeyleri dinlemek biraz can sıkabilir ama patlamak üzereyim, çok özür dilerim. Ben okuldayken durumumu danışmana anlattım, o beni götürdü. O yere gitmeden önce iki kere devlet hastanesinde çalışan doktorlara gittim ve bana dediler ki "Belirtiler bipolara uyuyor ama incelememiz lazım, o nedenle şu an sana en fazla uyku ilacı yazabiliriz." Ama burada bir doktor, bana "BELKİ sen depresyonsundur, sendeki bu taşkınlıklar onun belirtisidir, senin depresyonun da böyledir." dedi ve antidepresan verip yolladı. Bipolar; hiperaktivite ve depresyonun karışımı. Yani bana antidepresan verilince geriye hiperaktivite kaldı (ki bipolar olma ihtimali olan birine antidepresan yazılmaması gerektiğini internet bile size söylüyor). O kadar enerji doldum ki geceleri yorgunluktan bayılıyordum, sabah sersem gibi uyanıyordum, riskli şeyler bana zevk veriyordu (bizim balkondan komşunun balkona geçip evlerine girip ön kapıdan çıkmak gibi), sürekli konuşuyordum, sürekli yemek yiyordum ve boyum 165 olmasına rağmen 45 kilonun altına düştüm. İlacı kutu bitene kadar kullandım. Kutu bitip yenisini yazdıracakken resmen gözümden perde çekildi ve ben ancak o zaman etrafımdaki insanları ne kadar yorduğumu fark ettim, o zaman bu ilacın bana iyi gelmediğini fark ettim. Sonra başka bir yere gideyim dedim. İnternetten bir devlet hastanesinden randevu alırken "Aa bu kadın çok tatlıymış." diye gittiğim doktor, şansıma iyi çıktı ve ona sürekli gitmelerim sonrası sakinleşebildim. Sana kıyasla ben ucuz yırttım ama hayatımın en büyük atağını oraya giderken yaşadım ve bunun tek nedeni de yanlış yazılan ilaç. Ve gizlilikten bahsedip durdukları için şu an bunu yazarken bile sürekli "Dava açarlar mı?" diye düşünüp duruyorum ama kendileri insanların hikayelerini kamuyla paylaşıyorlar. Sözde kısa tutacaktım, yazdığım tirat için üzgünüm ama cidden rahatladım. Gerçi birkaç gün sonra davadan korkar silerim yorumu :)
@DilaraTunes2 жыл бұрын
Silme bebiş, sonradan iyi birisine denk gelinebildiğinin örneği olsun. Bize umut verir :)
@dila65362 жыл бұрын
Sizinle aynı durumu annemde yaşadım. Annem bipolar hastası ve atak döneminde gittiğimiz doktor asla bize yardımcı olmadı, hastalığının adını bile söylemeyip saçma sapan ilaçlar kullandırdı en son annem daha kötüye gidince başka bir hastaneye yönlendirdi ve yeni doktor daha ilk dakikasında bipolar tanısını koydu. Verilen ilaçları görünce bu ilaçlar bu hastaya verirlir mi daha kötü yapar dedi ve iki aylık ağır bir tedavinin ardından ancak kendine getirdi. Diyeceğim o ki doktor psikiyatrik hastalıklarda gerçekten çok önemli. Doktor var iyi eder doktor var sağlam hastayı canından eder.
@thewitchofautumn2 жыл бұрын
2019'da majör depresyon ve anksiyeteye bağlı olarak yeme bozukluğum vardı. Günde sadece üç kaşık bulgur pilavı yiyebiliyordum o da midem de herhangi bir bulantıya sebebiyet vermesin diye yağsız tuzsuz, bildiğin haşlanmış bulgur. En sonunda artık hiçbir şey yememeye başladım. Üç gün boyunca hiçbir şey yememiştim. Çünkü yiyemiyordum. Aşırı stresten artık yer yemez kusuyordum zaten. Neyse annem bu böyle olmaz bir doktora gitmek lazım diye beni bir doktora götürdü. Adama diyorum ki ben üç gün boyunca tek lokma yemek yemedim. Hiç unutmuyorum, karşımdan bana sırıtarak şunu dedi: Öyle bir şey olamaz. İllaki yemişsindir, bu kadar süre yemezsen ölürsün zaten vs vs. En son ergenlikte olur böyle şeyler diyip gönderdi beni. Ki ben 2019'da 20 yaşındaydım. Yani ergenliğin artık son dönemlerindeyim. Yeni ergen olmuş da değildim. Ki olsam bile yemek yediği an kusmaya başlayan bir insan var karşısında bu normal mi yani? Senin 21:37'de anlattıklarını dinlerken bu olay geldi aklıma. Gerçekten bir de adama kendimi ispat etmekle uğraşmıştım. O kadar b*ktan bir durumdu ki hâlâ aklıma geldikçe sinirlerim bozuluyor.
@zeynepeceulusoy9892 Жыл бұрын
Ben de uyuyamıyorum diye gittim zayıfım diye anoreksi tanısı koymaya çalıştılar yemekle ya da bedenimle bi uğraşım olmamasına rağmen en son da uyuymayı sınav kaygısı kolay ya ama üzgün görünüyorsun ben antidepresan yazıyım dedi. O kadar kötü hissettim ki çıkınca çare aradığım yerde çaresiz kalmış hissettim.
@hypergrafi3769 Жыл бұрын
Benim de kuzenim gitmişti "Kendimi çok mutsuz çok huzursuz hissediyorum ama bir sebebi de yok, içim daralıyor" diye anlatmış psikolog "Niye için daralıyor ki; gençsin güzelsin, sağlıklısın, eğitimlisin, iyi bir işin var. Neyi kafaya takıyorsun millet ne dertlerle boğuşuyor" diyormuş. İşin eğitimini almış insan da evdeki anneyle komşu teyzeyle aynı şeyi söyleyecekse hepimizi Allah kurtarsın
@lareina.delsur2 жыл бұрын
Tamamen doktora ve kuruma bağlı bence çünkü benzer durumu annemle babamda yaşadım. Tavsiye edilen bir psikoloğa götürdüm ikisini ayrı ayrı ve evlilik terapisi için değil psikolojik tedavi almaları içindi. Şerefsiz adam anneme kocan bunu bunu diyor senin için, babama da eşin şunu bunu dedi senin hakkında diye ikisini birbirlerine kırdırdı ve olan sorunları daha kötüleşti. Annemi hiçbir şekilde ikna edemedik bu olaydan sonra tedavi olması için. Bilim insanı olarak hayatımda hiçbir psikoloğun hastasına başka bir hastasını anlattığını duymamıştım. Dava ettik ve hem tazminat aldık hemde meslekten uzaklaştırıldı ama sonradan duyduğumuzda göre yeniden kliniği açılmış nasıl olduysa. Zaman, tonla para kaybının yanında en önemlisi aileme travma yaşattı...
@DilaraTunes2 жыл бұрын
abv onun ben ne diyeyim :/ ismini ver gitmeyelim :/
@lareina.delsur2 жыл бұрын
@@DilaraTunes ahahahaahahah verirdim de bu seferde ona beni dava etmesi için sebep vermiş olurum🥲
@Blue-ox1km2 жыл бұрын
Her şeyde olduğu gibi bu tarz dizilerde de sorunumuz suyunu çıkartana kadar uzatmaktı bence. Kırmızı Oda ilk sezonuyla gerçekten belli bir etki yaratmıştı ki bence bu dizilerin olayı da topluma biraz ayna tutmaktı. Ama gel gör ki reyting uğruna saçma sapan şekilde işlemeye ve o tuttu şöyle de çekelim diyerek çoğaltmaya başlayınca tadı kaçtı. Bizim milletçe genel sorunumuz bu gibi, asla tadında bırakamıyoruz bir şeyleri.
@Blue-ox1km2 жыл бұрын
Ayrıca psikolojik kitap ve vakalardan gerekli olan psikolojik ışığı almak istiyorsanız Irvin Yalom’u tavsiye ederim. Kendisi bu bilimin aydınlık yüzü gibi benim için
@dorukakbas45852 жыл бұрын
Aynen öyle. Bence de bu süreç Masumlar Apartmanı ve Kırmızı Oda ile son bulmalıydı. Özellikle Masumlar Apartmanı gerçekten sanatsal, üst düzey oyunculukların olduğu ve psikolojik altyapısı oldukça güçlü bir işti fakat artık geldiğimiz noktada kadının metalaştırıldığı, psikolojik olarak hiçbir şey elde edemeyeceğimiz, her kanalda var olan ve çalakalem yazılan dizilerle karşı karşıyayız maalesef. Bu furyanın sonu bir an önce gelmeli
@def5715Ай бұрын
Kırmızı Oda'daki bir hikayede bir hastanın kızı Gülseren Budayıcıoğlu'ndan annesinin hikayesini öğrenmek istiyordu ama o "hasta mahremiyeti" sebebiyle reddediyordu. Kadının kendi kızına anlatmadığı hikayeyi tüm Türkiye'ye anlatmış oluyor şimdi, bu çok garip gelmişti
@berfinsenol4727 Жыл бұрын
bu bahsettiğin muhteşem kliniğe ergenlik döneminde yoğun depresyon atakları yaşarken gitmiştim. psikolog hanımefendi beni 20 dk kadar dinledi, anlatıcaklarımı bitirmeden sözümü kesti annemi odaya çağırdı beni odadan çıkarmadan “ergenlikte olur böyle şeyler, takılmayın” dedi. ben her gün int*h*r etmeyi düşünerek uyanırken bana ergenlikten dedi ya. üni sınavına hazırlık dönemimizde de rastgele giden herkese kırmızı reçeteli antidepresan vermesiyle ünlü bi klinikti. allah kimseyi düşürmesin gerçekten 👌🏻
@madwoman71692 жыл бұрын
Lilo tv de bu konuşma geçtiğinden beri bu videoyu bekliyorum teşekkürler
@elif-ln3tz2 жыл бұрын
bence bu olay masumlar apartmanı ve kırmızı oda'nın bitişiyle son bulmalıydı. en azından ilk sezonları için söylüyorum ben başarılı bulmuştum ve insanları düşünmeye sevk eder diye düşünmüştüm. çünkü yanlış olan olayların sonu güzellemeye bağlanmadan ders vererek bitiriliyordu. bence sonlara doğru her türk dizisi kötüleşseler de son çıkanlar kadar değillerdi. şahsen ben özellikle yalı çapkını adlı saçmalığın gerçek olduğuna bile inanamıyorum hadi diyelim gerçek sonunun nasıl biteceğini hepimiz biliyoruz. böyle bir hikayeyi önümüze senaryo diye koymalarını doğru bulmuyorum çünkü şuan dizide olan bütün absürt şeyler unutulup dizi sonunda esas karakterler aşık ve mutlu olacak normal olan buymuş gibi. neyse bana göre bu ülkenin en büyük problemi her şeyin cıvkını çıkarması ve yine bir şeyin çıkardılar
@DilaraTunes2 жыл бұрын
Leş ya o leş...
@realathena96612 жыл бұрын
Tıp fakültesinde 3. Yılına gelmiş biri olarak ilk yılda bize öğretilen ve kafamıza kazınılan şey hasta mahremiyetidir. Kişi 18 yaşından büyükse bilgileri annesine babasına bile verilmez. Kendini doktor olarak adlandırıp insanların hayatlarını satan bu kişiye aşırı tepkiliyim ama ülke öyle bi konumdaki bu dizilere mi tepki gösterelim bu dizilerdeki yaşanan ve gerçek olan olaylara mı tepki gösterelim bu dizileri reytingte birinci sıralara taşıyan halka mı tepki gösterelim şaştık
@aves49832 жыл бұрын
Ufak bir dipnot açmak istiyorum. Dizilerde anlattığı olayların çoğunun kurgu olduğunu düşünüyorum açıkçası. Dizileri patladığında merak etmiştim ve önce kitaplarını okumuştum. Kitapta anlattıkları dizilerinden büsbütün farklı. Kısacası hasta kimliğini gizliyorum savunmasının arkasına saklanarak senaryoyu kendi yazıyor zaten. Ya kitaplarında yanlış anlatıyor ya da dizilerde.
@realathena96612 жыл бұрын
@@aves4983 olay böyleyse bile gerçek hikayelerden alınmıştır yazısıyla bir sürü doktoru zan altından bırakıyor cidden bu tarz insanların yaptıklarının elle tutulur hiçbir yanı yok maalesef☹️
@aves49832 жыл бұрын
@@realathena9661 kesinlikle haklısınız.
@berivancilenyesiltepe4971Ай бұрын
Bahsettiğiniz klinik siz bu videoyu yayınladığınız süreçte bünyesinde çalışan psikologlara mobbing iddiası ile davalık olmuştu. Ruh sağlığı hizmetleri için asla bir skalada yer alamaz ne yazık ki. Ayrıca şunu da belirtmek isterim ki İstanbullu gelin adlı dizinin terapi sahneleri mümkün mertebe aslına uygundur zira o dönem terapist rolünde oynayan oyuncu İstanbul psikanaliz derneğinden bununla ilgili danışmanlık almıştır. Yani o süreçte bahsettiğiniz hekim sadece öyküyü yazan kişiydi. Eğer özelde psiyatrist veya terapist desteği almayı arzulayan var ise lütfen güvenilir meslek örgütleri veya derneklerin web sitelerinden teyit etsinler ülkemizde bir ruh sağlığı yasası olmadığı gibi bunları denetleyen bir mekanizma da yok ne yazık ki dolayısıyla referans çok kıymetli.
@Deniz-gz9zo2 жыл бұрын
Gerçekten katılıyorum sana. Özellikle şu devirde insanın güvenini sarsmak çok kolay. Benim de başımdan böyle bir deneyim geçmişti. Ağır depresyonunum var anksiyeteden hiçbir şey yapamaz hale gelmişim ve gittiğim psikolog bana sınıf arkadaşımın da ona geldiğini ve ne gibi problemleri olduğunu anlatmıştı. O gün güvenim çok sarsılmıştı psikologlara karşı ve gitmemeye karar vermiştim bir daha. Bir daha o arkadaşımla da konuşamadım çünkü benim yaşadıklarımı ona anlatmıştır diye. Psikolog gerçekten şans işi
@DilaraTunes2 жыл бұрын
At koşturuyorlar bunlar ofislerinde. Ben artık emin oldum yorumları okuduktan sonra.
@o.e43742 жыл бұрын
Bahsettiğin yerin Madalyon olduğuna yüzde yüz eminim. Hatta o büyük bina cinnah tunalı taraflarımda konsolıslukların arka tarafında kalıyor. Oraya yıllarca gittim hic bir faydası olmadı. 10 dakika ilgilenip, ilac yazıp yolluyorlardı. Bu kliniği kuranda Gülseren Budayıcıoğlu
@leylos3533Ай бұрын
Ben cok memnun kaldim fakat doktorum 1 kac sene oncesindr kendi klinigine gitti madalyondan siyasi gorusleri sebebiyle kovulmustu
@duvetacoustic79502 жыл бұрын
Psikoloji son sınıf öğrencisi olarak madalyonun kötü ünü bizim camiada bilinir zaten ama anlattıklarını duydukça “of abi bunu yapmamışsınızdır ya” dedim her seferinde. Çok üzüldüm gerçekten bunları yaşamana. İyi psikiyatrist/klinik psikoloğa denk gelmek çoğu zaman şans işi maalesef. Ya deneme yanılmayla bulmak gerekiyor ya da başkalarının önerileriyle -ki başkasına iyi gelen terapist size iyi gelecek diye bir kaide yok maalesef-. Eleme işini kolaylaştırmak adına özellikle klinik psikoloğun eğitimlerine bakmakta fayda var diyebilirim, psikoloji lisans mezunu ve klinik psikoloji yüksek lisansı zaten muhakkak olmalı ayrıca çalıştığı alanlara, hangi terapi eğitimlerine katıldığına ve hangi ekolü takip ettine de bakılmalı. Bir meslek yasamız olmadığı için istismara çok açık bir alan. Devlet denetleme görevini yapmadığı için terapistin yeterliğini kontrol etmek de danışana kalıyor maalesef:(
@melisg49332 жыл бұрын
daha kötüleri yaşandı
@duvetacoustic79502 жыл бұрын
@@melisg4933 Alandaki çürümüşlüğü bildiğimden şaşıramıyorum. Umarım çok daha iyi ilişki kurabileceğiniz ve size iyi gelen bir psikoterapist alana dair kötü deneyimlerinizi unutturmaya yardımcı olur.
@Esdealin2 жыл бұрын
@@melisg4933 bi bana iyi denk gelmiş gerçi artık gitmiyorum yoksa eve haciz gelcek
@evrentitanik42922 жыл бұрын
Bide soracağım meslek yasası ne demek na anlamına geliyor
@duvetacoustic79502 жыл бұрын
@@evrentitanik4292 Psikoterapist unvanı normalde devlet tarafından güvence altına alınması gerekir. ABD ve Avrupa ülkeleri için psikoloji lisans mezunu, klinik psikoloji yüksel lisans ve klinik psikoloji doktorası ardından APA ya da EFPA gibi kuruluşların onayladığı terapi eğitimlerinin sertifikalarını alarak psikoterapist unvanı kullanabiliyor ve uygulama yapabiliyorsun. Türkiyede ise pdr, sosyoloji, sosyal hizmetler gibi bölümlerden herhangi bir lisans mezunu sadece birkaç sertifika toplayıp ben psikoterapistim diyebiliyor. Bu durumda nadiren yavaş da işlese ceza alabiliyor kişi. Ama bir de bu alakasız bölümlerden mezun olup klinik psikoloji yüksek lisansı yapan kişiler var ki, özel üniversiteler psikoloji bölümlerine direkt “parasal” açıdan baktığı için bölüme her önüne geleni kabul ediyorlar. Sonrasında ne temel psikoloji eğitimi ne de sağlam bir klinik psikoloji eğitimi almış “psikoterapistler” türüyor. Ve bu kişilere yasal bir yaptırım da uygulanamıyor maalsef çünkü dediğim gibi psikoterapist unvanını devlet koruma altına almıyor.
@Meltime2 жыл бұрын
2018 civarında depresyonum olduğunun farkına varmış biriyim ama ne zaman başladı tam bilmiyorum. Depresyon nedenlerim birkaç taneydi ve fark edince anneme dedim durum böyle böyle eğer ev ekonomimiz kaldırıcaksa terapi almak istiyorum. (ki ailem bu duruma yabancı veya kötü bakmıyor çünkü 7 yaşımdayken babamın vefatından dolayı bendeki değişimlerden dolayı da 2 sene terapiye götürmüşlerdi) Ben böyle bahsedince annemler tamam dediler ama devlette pek iyi dinleyemiyorlar tedavi alıcaksan madem özele gidelim. İyi bir doktora başladım ama sorun seans başına alınan paraydı ve ben annemlere açılıp tedaviye başladığım 2019 sonları (kendim hallederim belki diyip ertelemiştim aileme bahsetmeyi) fiyat çok uçmaya başladı ve 3 veya 4 seans sonra gidemedim malesef... İyi gelen birini bulmuş ama zamanla ailemin ekonomisinden dolayı ulaşamaz olmuştum. Hala depresyonum var hatta pandemi zamanı biraz azalır gibi olsa da şu an yeni mezunum ve işsiz psikolojisi üzerine bindi ama işe girmeden tedavi göremem... Ama işe giremiyorum diye de bu haldeyim... Biraz kısır döngü gibiyim...
@DilaraTunes2 жыл бұрын
Beni korkutan şey de o özelde. Ya bir noktadan sonra karşılayamazsam ve yarım kalırsa :/
@Meltime2 жыл бұрын
@@DilaraTunes malesef öyle ve keşke en azından belli bir seans adetine göre falan belli ücrete anlaşma falan olsa veya anlaşılan ilk randevu ücreti ile devam etme kuralı falan 😔 çünkü ben mesela ilaç tedavisine başlıcaktım ama yarım kalınca işler azcık karışmıştı
@tugce21525 ай бұрын
@@DilaraTunesben çalıştığım halde benim bile gücüm yetmedi yarım kaldı çünkü bir sebepten gittim ama yok şuna da çözüm bulmalıyız yok önce buna çözüm bulmalıyız diyerek asıl sorun yaşadığım kisma gelemeden bırakmak zorunda kaldım çünkü o aşamaya kadar 2-3 defa fiyat artırımı yapildi
@earlybirddentist2 жыл бұрын
Antalyada yaşıyorum annemin 10 senedir çektiği uyku problemi için bir sürü doktora gittik hiç bir ilaç hiçbir tedavi işe yaramadı sonra doc dr bilge burçak annagür e rastladık Allah bin kere razı olsun ilk seansta verdiği 1 ilaçla kadıncağızı kurtardı bu çileden , gerçekten doğru doktora denk gelmek lazım
@deryoletto58552 жыл бұрын
Hangi ilaç verildi annenize?
@earlybirddentist2 жыл бұрын
@@deryoletto5855 ilacın ismini hatırlayamıyorum ama kırmızı reçeteyle yazıldığını biliyorum,hiç düzgün uyuyamayan annem 6 ay içinde ilaçlar yardımıyla uykusu düzene girdi şimdi melatonin kullanıyor ve şunu da eklemem gerek ; Bilge Hanımın ,bazı doktorlar gibi para para diye insanı hastaneden doktordan soğutan bir kişiliği de yok , annemin ilaçları bitince o sıra terapiye gelemesek de ilaçları yazmaya devam etti. Tekrar tekrar Allah kendisinden razı olsun .
@belginruzgar61302 жыл бұрын
Bu diziler sayesinde deli sıfatı ülkede kaybolacaktır. Ama bir yararı daha var,Psikiyatrist ve Psikologların müşteri potansiyelleri arttı. Somut örnek vereyim. Arkadaşımın kızı psikoloji mezunu,4 ay önce serbest çalışmaya başladı ,benden çok para kazanıyor.(Emekli öğretmenim.)
@pelin25652 жыл бұрын
Abla benim babam psikoterapist ve yıllardır işin içinde ben ona bu dizilerden bahsettiğimde ki kendi de görmüştü zaten bana ilk dediği şey bunu yapamaz olmuştu sonra ben durumu anlattım bana her ne kadar danışanların isimleri değiştirilmiş de olsa onların rızasını almıştır aksi takdirde danışanlar onu dava edebilirdi dedi ki bu benim de aklıma yattı çünkü gülseren budayıcıoğlu hem kitaplardan hem dizilerden çok para kazandı yani danışanlar kendi haklarını arardı bunun yanında terapistlerin bu konuda görüşü ise genel anlamda alay etmekten ibaret terapistlerin olduğu whatsapp gruplarında falan (babamın telefonunu karıştırmadım kendi gösterdi) bu diziler ve olayların işleyişiyle genel anlamda dalga geçiyorlar bu konuda ses çıkarmak gibi bir niyet var mıdır bilmiyorum ama bana yok gibi geldi çünkü demin bahsettiğim gibi rıza alınarak yapılmış olması gerekiyor ayrıca babama televizyonda yayınlanmasından bahsettiğimde de bunu vatan dizileri mafya dizileri gibi gelip geçici bir akım olabileceğini söyledi ki bu da benim aklıma yattı çünkü bazı dönemlerde belli tarz diziler ön plana çıkıyor ama genelde uzun soluklu olmuyor arka sokaklar ,eşkiya dünyaya hükümdar olmaz falan gibi
@DilaraTunes2 жыл бұрын
Rızası olması da bana ikna edici gelmiyor pek. Rızası olsa bile anlatmamalıymış gibi geliyor :/ En azından kendi aralarında konuştuklarını öğrendik, sağol Pelin. 😊
@pelin25652 жыл бұрын
abla rıza konusu bence Gülseren budayıcıoğlunun hastalarının ona minnet beslemesi yüzünden kolay olmuş olabilir
@aves49832 жыл бұрын
Rıza konusunda şüpheliyim şahsen. Örneğin masumlar apartmanı dizisinde naci karakteri dizide gösterilen o kazada hayatını kaybetmiş olarak geçiyor kitapta. Duyduğum kadarıyla ( doğru mu bilmiyorum) Naci'nin gerçek ailesi bilgileri dahilinde olmadığını ve acılarının hafife alındığını söyleyerek dava açmıştı.
@Lasforkatten Жыл бұрын
Ankara zengin aileler biribirini tanır hastanın rızası olsa akrabaların olmaz akrabalar ifşa oluyor hatta ni dizi var ankaranin tanınan kuyumcu ailesi ben hemen anladım kim olduğunu değiştirmişler ama olay örgüsü aynı.köken olarak ankara olunca insanlar anlar...
@ayca-guven Жыл бұрын
Bir hekim adayi olarak yaziyorum. Profosor olan psikiyatr hocamiz, Gülseren hanimin yaptiklarinin etik disi oldugunu ve psikiyatr hekimler arasinda da kotu sekilde anildigini anlatmisti derste
@busraakbas34302 жыл бұрын
Benim nöroloji doktorum da migreni papil ödemle karıştırmîştı beyin basıncımın normal seviyede olduğunu bilmesine rağmen beyin basıncını etkileyen ilaçlar verdi ve bana 15 kutudan fazla kullandırttı 5 ay boyunca ne zaman ilacı içsem duygusallaşıp ağlıyordum hiç öyle bir şey olmamasına rağmen bana önce kõr kalabileceğimi sonra da ölebileceğimi sõylediler hastaneye yatırįp belimden sıvı aldılar 2 kere MR çektirdim ve ona rağmen bana o ilacı kullandırmaya devam edip olmayan bir şey var diye inanmamı sağladılar şimdi hâlâ psikolojik soeunlarla uğraşıyorum stres için antidepresan kullanıyorum yani yazık söylediklerinin aksi olduğunu öğrendiğimde oturup ağlamıştım sinirden ve hayal kırıklığından bana 5 ay boyunca ağır ilaçlar kullandırttı ve onun yan etkileriyle uğraştım...
@DilaraTunes2 жыл бұрын
Bu konuda bir şikayet süreci falan oldu mu peki? Ne oldu sonunda?
@busraakbas34302 жыл бұрын
@@DilaraTunes olmadı maalesef zaten bu yüzden daha da kötü bir hal aldı stres öfke güvensizlik sorunları falan kadın iyileştireceğine daha çok hasta etti beni .Şikayet etmek istedim ama ailem uğraşmadı benimde yaşım küçük yapamadım ama ileride yapacağım kendime söz verdim başkalarının hayatını mahvedemeyecek
@littlebodybigheart.2 ай бұрын
@@busraakbas3430 Çok güçlü bir karar, tebrik ederim. ❤
@zeyniesueda32402 жыл бұрын
Abla sen anlattıkça ben sinir krizi geçirdim resmen
@DilaraTunes2 жыл бұрын
Niyetim kimseyi üzmek değildi ama tutamamışım kendimi :/
@zeyniesueda32402 жыл бұрын
@@DilaraTunes yok sen anlat biz dinleriz
@dilarakurt2 жыл бұрын
'gerçek hayat hikayesidir' yazılınca bitiyor bütün olay. sorgusuz sualsiz inanman bekleniyor.
@DilaraTunes2 жыл бұрын
Kesinlikle! Resmen al sana bu yeter başka bir şey arama diyorlar. Alt metin direkt bu.
@berthalamme73942 жыл бұрын
Kırmızı oda ilk duyurulduğunda halka insanın ruhunun da hastalanabileceğini öğretebileceğini düşünmüştüm ama hayali ya da gerçek anlatılan vakalar o kadar ağır ve dramatize ki, bence artık insanlar “Psikoloğa/Psikiyatriye çok ağır çocukluk travması yaşayanlar gider.” Diye düşünmeye başladı. Olduğumuzdan çok daha kötü bir yere geldiğimizi düşünüyorum. Psikolojik tedavi görüyorsan ya çocukken annen intihar etti, ya suistimale uğradın, ya sokakta büyüdün vs gibi bi algı başladı bilinçsiz kesimde. Ne yazık ki dışarıdan bakınca normal bir hayatı olan insanların psikolojik destek alması daha büyük bir tabu haline geldi. Eğer iyi bir eğitimin varsa, iyi bir işte çalışıyorsan, iyi bir ailen varsa vs. kimse depresyona girebileceğini ya da başka mental rahatsızlıkların olabileceğini kabul etmiyor. Uzun yıllardır anksiyete ile savaşan birisi olarak söyleyebilirim ki toplum baskısı bu dizilerden sonra benim için daha da arttı.
@hypergrafi3769 Жыл бұрын
Kaygı bozukluğu şikayetiyle psikoloğa başvuran kuzenime gittiği psikoloğun birebir kendisi söylediğiniz nasihatları vermiş "Gençsin, sağlıklısın, eğitimlisin, iyi bir işin var niye huzursuz olasın ki. İnsanlar buraya ne dertlerle geliyorlar bir bilsen. O kadar küçük şeyleri takma kafana" diye
@sema--2 жыл бұрын
Yaşadığın olayı dinlerken ben sinirden yerimde duramadım sen iyi dayanmışsın.
@busbutmom2 жыл бұрын
Psikiyatri asistanı olarak birkaç şey yazmak istedim. Bu budayicioglu hanımın uyarladigi dizileri bastan sona hiç izlemedim fakat bilgim var tabi ki, hatta diğer branşlardan doktorlar da gerçekten böyle mi görüyorsunuz hastaları diye soruyorlardı. Bu doktor hanım böyle görüyorsa gerçekten yanlış, bizler bazı temel değerler ile hastaları görürüz, bu kimilerine duvar gibi soğuk, kimilerine yüzleştirici gelebilir fakat inanın sarılıp komşu teyze gibi "ne zorluklar yaşamışsın şu hayatta" demekten çok daha yardımcı olur hastalara. Neyse, genel anlamda hoş görülen bir şey değil ne bu hanım ne de hastaların mahremiyet ihlali ile bu şekilde yargısı. Küçük bir araştırma ile Türk psikiyatri derneğinin kendisinin dizileri ile ilgili çok fazla şikayet maili aldıktan sonra konu hakkında soruşturma yaptıklarını fakat bir yaptırım ortaya çıkmadığını öğrendim, videoda da geçtiği gibi reklam ve dizinin içinden "gerçek bir yaşam öyküsünden alınmıştır " ibaresinin kalkması önerilmiş sadece. Video hakkında da bir şeyler söylemek istiyorum, iki kanalı da severek takip ediyorum ve entelektüel biri olduğunu düşünüyorum. Video açılışında geçen psikiyatrinin bir bilim olmadığı ile ilgili pasajda hem öfkelendiğimi hem de seninle ilgili hayal kırıklığına uğradığımı söyleyebilirim. Fakat ön yargılı olmadan sonuna kadar izledim, genelleme yapmadığını düşünüyorum ve yorumları okuduğumda bu pasajın 20. Yy psikiyatrisi ile ilgili olduğunu yazmışsın. Bunu da anladım fakat yine de yanlışa yönlendiren bir video girişi olduğunu düşünüyorum. Buraya kadar okuyan var mıdır bilmiyorum ama teşekkürler.
@ozaynazikoglu45232 жыл бұрын
İyi bir klinik psikolog bulmak bu ülkede çok zor bence. Kendilerini biraz daha öne çıkarsınlar ve reklam yapsınlar bu kötü bişey değil.ben ulaşmak isterim ama maddi olarak ta ciddi bir yatırım gerektirdiği için herkesi deneme yanılma ile eleyemeyiz. Bize bir referans lazım. Buna bir çare bulunsun lütfen.
@DilaraTunes2 жыл бұрын
Evet başlayıp yarıda kesilip yeni bir tanesine başlanıp o da kesilecekse o pahalı tedavi bizi daha da yorar yoksa…
@estelle98232 жыл бұрын
Podcast yapsan ne kadar dinlerim diye düşündüm videonun yarısından sonra. Kendi deneyimlerini ya da benzeri şeyleri konuştuğun, gerçi bu kadar işinin arasında bu seni çok sıkıştırabilir bunu istemem ama yaparsan kesinlikle dinlerim.
@Mycameraaaa2 жыл бұрын
Allahım yıllardır aynı sıkıntıyı çekiyorum. Bi terapiste gitmeyi düşünüyorum ama kimseye güvenemiyorum.
@Dl_3412 жыл бұрын
Of bende bende
@emrecengiz70893 ай бұрын
Geçen yine buna benzer bir videoya rastgele denk gelmiştim. Onda da bir hanımefendi, pilates hocasından parasını alamamıştı. Sonradan çaktım meseleyi. O da sizmişsiniz. :)
@aycad8558 Жыл бұрын
Ayrıca şu dalga geçme olayı bana çok tanıdık geldi eskiden gittiğim bir psikiyatrist böyle yapmıştı benim dikkat dağınıklığı sorunumla ve genel olarak sorunlarımla dalga geçmişti kadına diyorum benim hiç arkadaşım yok sorunlarım var vs o da diyor ki olsun boşver sen ders çalış falan :D
@kcan123 Жыл бұрын
Ben de ankarada yasiyorum daha once oraya gittim ve cok fazla para verdim ayni sekilde hic dinlenmeden ustumde ilac denendi ve saatlerce bekletildim. Bir daha da asla gitmedim. O merkez sayesinde kendi kendimi tedavi etmeyi ogrendim o kadar berbat bir hizmet aldigim icin. Bir daha da kapisindan girmem her gordugumde de kufrederim😂
@sumeyyepolat77842 жыл бұрын
Konuşulan bi konu aslında. Psikiyatri duvarın ardı podcastini tavsiye ederim bu konuda bölüm çekti
@esthergreenwood96292 жыл бұрын
Danışanlarına müşteri, potansiyel kitap malzemesi olarak bakma durumu oluştu bu dizilerin sonucunda. Vaka analizi yapmak bir sorun değildir normalde. Uygulama derslerimizde hocalarımızın öncesinde yaptığı danışmaların deşifresini inceleyip doğru şekilde duygu yansıtmayı, tepki vermeyi öğreniriz. Bu durumda da bir yanlışlık olduğunu asla düşünmedik. İsimler gizli olur ve maddi menfaati olmaz herhangi birinin. Başka insanların travmalarının bu denli ortaya sürüldüğünü görmek mesleki etiği tamamen sorgulatan bir şey olmalı. İlk öğretilen ısrarla üstünde durulan danışan danışman gizliliğini bu kadar görmezden gelebilmek hala danışanların rızası var denilerek mantığa uydurmaya çalışmak nedir artık gerçekten anlayamıyorum. Empati yapmak yerine gelen herkesin karşısına geçip ağlayan psikiyatrist portresi oluşturdular. Artık deli doktoru gözüyle bakmayan sempati duyanlar bile derdimi anlatayım benimle ağla moduna giriyor. Ruh sağlığı alanında eğitim gören her meslekten kişinin uzak durması gereken materyaller bunlar, köklü yaklaşımların, temelleri sağlam yeni kuramların uygulama videoları, deşifreleri bulunabilir. Yok dedenin yıllar önce içtiği sudan sen bugün hasta olmuşsunculara ve benzerlerine prim vermeden, bilimsel zemine oturmayan hiçbir şeye güvenmemeyi öğrenerek mesleğe başlanmalı.
@verdayigit28502 жыл бұрын
selam, o kliniğe gidebilmek için ta kalktım kayseriden ankaraya geldim evet yıl 2016, senin deneyimine benzer bir süreçten geçtim, bok gibi bir deneyimdi, haram zıkkım olsun terapi parası, tşklerr
@yagmur.erdm22 жыл бұрын
Ben psikolojik rahatsızlıkları olan bir insanım ve televizyon genellikle izlemem. Ama ailem izlerken ekranda görüyorum ve beni bazen aşırı tetikliyor. Ve kendimi o senaryoya yansıtılan insanları düşününce kafayı yiyorum
@slaozturk60082 жыл бұрын
2022 başında ben de ankarada okurken depresyona girdim. Benimki şehri sevmemem yüzündendi(-miş). Yaşadığın deneyimi ve neden ben kendime zorluk çektiriyorum ki raddesini çok iyi anlıyorum. Bana da aynı şekilde kağıtları doldurtup direkt olarak emdr tedavisine başladılar ve benim depresyonumu eski sevgilime bağladılar ki 2 yıldır görmüyor ve hayatıma devam ediyordum :D yanlış tanı yüzünden tekrar onu hayatıma almis oldum bir bakıma. Bu sefer olmadı haftaya iyi gecer ondan sonraki hafta şans vereyim belki düzelir derken 1.5 ayımız gecti en sonunda köpek sshiplenince masrafları karsilayamadim bıraktım terapiyi. Ve köpek de bana iyi geldi kendime gelmis oldum eski yaşadığım şehre geri döndüm yeni bir terapistle devam ettim daha mutluyum. Bu konuda demek istediğim de vazgeçme eşiği çok zor ama bir o kadar da önemli senin yerinde olmamaları için bence eski kliniğini şikayet etmelisin insan hayatından daha önemli bir şey yok.
@ilknuryldrm33002 жыл бұрын
En son masumlar apartmanı ve kırmızı oda'yı izlemiştim. Onlar da başta hoşuma gitmişti ama sürekli bir acı - mağduriyet mastürbasyonunu benim bünyem kaldırmıyor. Zaten evde televizyon da yok çok şükür akşam gelince sadece doya doya moda diye bir program var onu izliyorum youtubeda. Ondaki dramalar bile beni çok yoruyor. Bir konuda problem yaşadığımı hissettiğim zaman da araştırıyorum. Oturuyorum saatlerce bilgisayar başında makale, pdf, video ne bulursam bakıyorum sonra "a sorunum şuymuş çok da normal bir şey bu da geçicek yani" diyorum ve geçiyor. Ne kadar doğru yapıyorum bilmiyorum tabi yine de bende bu işe yarıyor.
@sumeyyek2812 жыл бұрын
Yaklaşık 6 aydır psikolojik tedavi alıyorum OKB ve OKKB üzerine hem psikiyatristle hem de bir psikologla ayrı ayrı çalışıyorum olur da bir gün kendi hayat hikayemi bir kitapta veya bir senaryoda görecek olursam çok üzülürüm kendimi kullanılmış gibi hissederim kendim de bir danışan olduğum için hayat hikayeleri dizilerde oynamış danışanların yerine koyuyorum kendimi gerçekten yıpratıcı bir şey olsa gerek
@heartbreakersplaceАй бұрын
OKB kardeşliği yşsn🥲
@heartbreakersplaceАй бұрын
Ama okkb yok bende, sadece duygu durum bozukluğu olandan teşhisim var depresyon ve uyku sorunları beraberinde olacak şekilde
@heartbreakersplaceАй бұрын
OKKB dediğin OKB'nin dirençli hale gelmiş versiyonu (kişilik bozukluğu) diye biliyorum ama yanılıyor da olabilirim?
@selensnzl2 жыл бұрын
Cidden çok zarar veriyor insana böyle yerler. Borderline bozuklugum var ve Bursadaki devlet hastanelerinde tedavi gördüm. Bana sürekli yanlıi tanı koydular günde 6 tane sakinleştirici aldım borderline olmama rağmen şizofreni tanısı koydular... O kadar saçma ki seni cok iyi anlıyorum
@tugcea.7867Ай бұрын
Ben İstanbullu gelini hiç izlemedim fakat Gülseren hocanın diğer bazı kitaplarını biliyorum . Aslında insanlara psikiyatristlerin, psikologların ve diğer ruh sağlığı çalışanlarının terapide neler yaptıklarını (tabiki de kimse meslek sırlarını apaçık veremez ve zaten terapi biriciktir herkese aynı yöntem uygulanmaz) , danışanları neyin beklediğini, anlatmak- yargısız anlaşılmak ne kadar kıymetli bir duygu göstermelerini faydalı buluyorum. Eğer çoğu meslektaşım tepki göstermiyorsa bundandır ve büyük ihtimalle bütün meslek hayatları boyunca bu tarz ağır veya hafif bir çok vakalara şahit oldukları için kitapları ve dizileri yalnızca ismen biliyorlardır zaten sorun da burada başlıyor belki de .. Çünkü bu kadar güzel projelerin topluma sunulurken özgünlüğünden kopup popüler kültür hikayelerine hizmet etmesi olayın rengini değiştiriyor . Hikayelerdeki ruh sağlığı çalışmacılarının yaklaşımlarına odaklanmak yerine danışanların hayatlarını üzerine isot atıp duygu sömürmeleri veya hastalığın tanımı veya seyrinden ziyade olay örüntüsünün içindeki aşkı bizlere yedirmelerini asla tasvip etmiyorum . Bununla birlikte GERÇEK HAYAT HİKAYESİ mottosundaki olayların her kesimden insan tarafından yaşanabilir normalleştirmesinin yerine “yea falanca ensesi kalın ailede yaşamış bunu” durumunu izleyiciyi veya okuru geçiştirmek-oyalamak olarak görüyorum. Hekim-Danışan gizliliğinin ağır ifşasını konuşmak bile istemiyorum çünkü farkına varın terapide ilk kural . Terapist özellikle ilk yıllarında danışanı içsel olarak küçümseyebilir çünkü psikologlar da insandır ama bu kimsenin suçu değildir ancak danışanla birlikte kendisini de terapiye alırsa insanların problemlerini normalleştirmeye başlar dikkat edin normalleştirmek , değersizleştirmek değil . Herkesin başına gelmesi senin başına gelen şeyi değersizleştirmez. Gerçek hayatta bazen yüzleşmekten korkup psikoloğa gidemezsiniz , bazen hatalarınızı arsızlaştırır, bazen travmalarınızı küçültürsünüz ve farkında olmadan taşırsınız o yüzden anlatmaya ihtiyaç duymazsınız . Terapi almayı bunun gibi zorlaştıran bir çok aşamanın örtülü işlenmesi heves kaçırıyor . Amaaaaan yani tekniği iyi ama geliştirmemiz lazım .. Ellerine sağlık Dilara ❤
@gonaldfreecss27432 жыл бұрын
Abla senin ilk psikolog deneyimin gercekten berbat geçmiş. Benimki o kadar güzeldi ki anlatamam. Samsuna ulaşabilen çevre illerde oturan ya da orada yaşayan ve terapiye ulasmak isteyen insanlar varsa bana yazabilirler instagramdan yazisabiliriz lise donemimde bana cok yardımları dokunan bir hanimefendidir doktorum. Terapiyi gerçekten herkese tavsiye ederim. Özellikle anneler babalar çocuğunuzu götürmekten lütfen çekinmeyin inan bir yabancıya bir bilene açılmak o kadar iyi geliyor ki.
@zey3942 жыл бұрын
doktorun adı neydi?
@kadrieellismorgan2 жыл бұрын
Bide böyle dizileirn rezilliğini söyleyince "ama bunlar gerçek hayat tamam mı 😤?" diyenler var.
@ilknur12472 жыл бұрын
Evet ya. zaten bu dizlerin en kötü tarafı da bu
@DilaraTunes2 жыл бұрын
Ayyy hem de ne uyuz onlar. "Sanki gerçek hayatta olmuyor mu böyle şeyler" derler...
@aycad8558 Жыл бұрын
Form doldurma olayı benim psikiyatristimde de olmuştu ancak dediğin gibi bir odada değil. Formu verdi evde doldurdum.Senin doktorunun yaptığı baya salaklık. Sonrasında bir değerlendirme için süre gerekiyor evet ama şu sürekli iptal ettirme işi bana dinlerken bile baygınlık geçirtti gerçekten.
@isimsiz30ue2 жыл бұрын
deneyimini dinlerken sinir krizi geçirdim burada ÇIĞLIK
@nisot84013 ай бұрын
Off kliniğin işleme şekli eski çalıştığım kliniğe o kadar benziyor ki hikayeyi dinlerken tetiklendim resmen shsksksj bu sistemsizlik iş bilmezlik çalışanlar için de aşırı derecede yorucu istifa sebeplerimden biri de buydu
@raiiphoenix2 жыл бұрын
Bi ara da anne,kadın,kızım,babam,yengem vs.konularına takmışlardı. Zaten tek yaptıkları ya milletin duygularını sömürmek ya da boktan yaz dizileri çekmek. Sinema/dizi sektörünün içinden geçtiler, sinemaya ilgim var ama her babası zengin olan senarist (!) olduğu için bir şeyler yapabilecek insanların önü kesiliyor
@DilaraTunes2 жыл бұрын
Her işte bir yozlaşma olduğu için tabii... 😒 Şaşırmadım.
@organikneseli2 жыл бұрын
Pisikiyatris kişiye bipolar diye bir hastalık var zaten uyuyamamakla başlıyor öğrensin faydası olur! Kız kardesım hacettepe mezunu Gülseren Budayıcıoğlunun sadece kitapları varken bile deniyor du sohbet arasın da geçmişti ,böyle biri varmış hastalarını kitalastiriyormus etik değil diye hic elestirilmiyor degil eleştirenler popüler degil dizileri yok msl Dilara güzel insan sen anlatirken ben daraldım Umarım karşına gerçekten sana iyi gelecek bir doktor çıkar 🤲 Seviliyorsun
@alice79672 жыл бұрын
masumlar apartmanı ve kırmızı odayı açıkçası keyifle izledim. ama manipülatör anne karakterleri görmek (camdaki kız, masumlar apartmanı hatta aşkı memnu Firdevs) beni çok kötü tetikleyip etkiliyor. bu yüzden bence bu diziler topluma bir şeyler kazandırma gayesi altında reyting kasarken benzer sorunları olanları farkında olsun olmasın tetikliyor.
@beyza32552 жыл бұрын
Ben psikiyatriste gittiğimde doktorun üstüne bastıra bastıra sorduğu şey uyku düzenimdi. Herkes uyur nedir ya?!
@barsutlu40832 жыл бұрын
seçim kazanmayan ,derken gülmen ! varyaaa fenasın
@Dl_3412 жыл бұрын
Pov : Belli bir izleyici kitlesi bu videoyu bekliyordu
@kardanmadam59822 жыл бұрын
O zamanki psikolojiyle bu duruma sabır göstermiş olman şaşırtıcı çünkü sabır taşı bile çatlardı.
@Irem-gg2st2 жыл бұрын
Bu kadın şimdiye kadar nasıl davalık olmadı
@DilaraTunes2 жыл бұрын
Kendilerini denetlemeden üstte tutuyorlar bir şekilde hep... Kim kime dum duma.
@ebrukarademir46432 жыл бұрын
Onun yerine Zengin oldu
@sinemsarcakmak73582 жыл бұрын
Ben psikolojik danışmanım, kadın sürekli Yalomdan örnek veriyor, o da yazıyor. Yalom okuyun, Yalom o kadar güzel ve anlayana bilimsel şekilde anlatıyor
@watashiwaerusem2 жыл бұрын
Konudan bağımsız bir başkadır dizisi psikologlara karşı önyargı geliştirmeme sebep oldu
@pelin25652 жыл бұрын
bence psikoloji dizisi olarak en iyisi o
@watashiwaerusem2 жыл бұрын
@@pelin2565 kesinlikle
@serifegulsenturk64892 жыл бұрын
Bunu herhangi bir dizi izlemeden de düşünebiliriz ki zaten. Psikologlar/psikiyatristler de hepimiz gibi insan ve içlerinde illaki işini çok iyi ya da çok kötü yapanlar vardır. Bunu basitleştirmek için söylemiyorum ama bu gibi meslek alanlarında çalışanlar da kutsal uhrevi varlıklar falan değil ve her iş gibi bunu da iyi veya kötü yapan örnekleri vardır. Olumlu ya da olumsuz önyargıya sahip olmamak lazım.
@fallenglider3488 Жыл бұрын
Ben eczacılık okuyorum, eczanede verilen bilgileri bile paylaşmak etik dışı ,ki yani kullanılan bir ilaçtan hastalığın ne olduğunu bulmak bile zor, psikoloğa tüm hayatını anlatan insanların hayatları kolayca senaryo oluyor… dahası ben bunu sinirlenip söylediğimde aldığım tepki, : dizi bu…
@sinemalan32902 жыл бұрын
Yaşadığın talihsizlikler için çok üzgünüm Dilara. Açıkça söyleyeyim ben çok şanslıydım. "Aktif dinleme" kavramını hepimiz duymuşuzdur ama çoğumuzun kafasında hep havada kalmıştır, ben sadece psikiyatristimle konuşurken birinin beni aktif bir şekilde dinlediğini hissettim hayatım boyunca. Bahsettiğim doktor da herhangi bir devlet hastanesinde, özel bir klinikte falan değil. Beni can kulağıyla dinlemesi, nokta atışı ilaç tedavisi uygulaması ve daha pek çok şeyle sadece anksiyete ve depresyonumu iyileştirmekle kalmadı, hayatı benim için bütünüyle daha lezzetli bir hale getirdi. Kendimle olan ilişkim ve iletişimim artık çok daha kuvvetli. Ben Ankara'da yaşamıyorum ama sosyal medya üzerinden takip ettiğim iki deneyimli psikiyatrist var. Biri Cengiz Güleç diğeriyse Ertuğrul Köroğlu. Bu kişilerin hastası değilim, yalnızca şu an Ankara'ya taşınmak zorunda kalsam bu psikiyatristlerle görüşmeyi bir deneyebilirdim. Bu doktorlarla veya değil, umarım aralığından da iyi bir psikiyatrist bulursun. Seni çok seviyorum.
@juhuri6128 Жыл бұрын
İstanbuldaysan psikiyatristinin ismini verir misin ?😊
@aycad8558 Жыл бұрын
Abi fenalıklar geçirdim sen yaşadıklarını anlatırken çok geçmiş olsun gerçekten
@faby84352 жыл бұрын
hekim bir takipçin olarak bir kaç düşüncemi belirtmek isterim. 1- bülseren gudayıcıoğlunu sevmem. hastalardan onam almadan bu yayınların yapılma şansı olduğunu sanmıyorum. yapıldıysa da şahsına ve bunu yayınlayan tüm yayın organlarına kişiler dava açabilir. (belki de açılmıştır ama yayınlayan kurumlar üstünü örtmüştür). uzmanlığım psikiyatri değil. fakat hastamdan onam alsam bile anlattıklarını kitaba koymazdım. bu kitapları ve dizileri hem etik açıdan, hem de gerçekçilik açısından hiç beğenmiyorum. (hepsini izlemedim, istanbullu gelinin terapi sahnelerini ve kırmızı odayı izledim). kırmızı odadaki terapi sahneleri gerçeklikten çoğunlukla uzak. fakat istanbullu gelindeki terapi sahnelerinin muazzam olduğunu düşünüyorum, kendi terapi tecrübelerime dayanarak. 2- bu dizilerle ilgili olumlu bulduğum tek bir şey var. o da insanların gerçekten psikiyatriste gitmeyi normalize etmesi harika bir şey. bizim toplumumuzda böyle bir önyargı var ve bu yüzden okbsi, bipoları, depresyonu olan insanlar yardım alamayıp çoğunlukla mutsuzluğa mahkum ediliyor. 3- herkesin terapi deneyimi farklıdır, senin deneyimin adına çok üzüldüm. hem anlattığın kadarıyla gittiğin doktorun tutumu çok yanlışmış (ama deney falan demen komik, düz dünyacı teorisi gibi geliyor bana). yani doktor kötüymüş. ama terapiye gidenler bilir, bazen birine çok iyi gelen terapist başkasına iyi gelmeye de bilir, kötü terapist olmasa bile yaşanabilir. umarım bir gün doğru terapisti bulursun, ya da bir şekilde kendini daha iyi hissedersin. 4- cehenneme övgü kitabını ben de severim fakat bir kitabı okumaktan ya da bir kişiyi dinlemekten zevk almak, onun her düşüncesini onayladığımız anlamına gelmiyor. tıpkı bu videoda uzun zaman sonra seni dehşete düşerek dinlemiş olmam gibi. "oysa psikiyatride tedavinin etkili olduğunu kanıtlayan hiç bir bilimsel kaynak yoktur." mu? bu ne bilimsizliktir. tıp bir komplo, psikiyatri alanı da kıçtan uydurulma bir branş mı diyoruz? bu cümle sonuna kadar yanlış, bunu düzeltmeden edemedim. bilime ilgin varsa bilirsin ki bilimin her alanında yeni keşifler vardır, daima güncellenir, tıp da öyle.1992 yılında kitap basıldığında aksi yönde miymiş (sanmıyorum) ama şu anda etkinliği kanıtlanmış bir çok tedavi yöntemi bir çok hastayı iyileştiriyor. 5- seni yaklaşık 2 senedir takip ediyorum, ufkumu açtığın çok oldu. "harika biri" dediğim de oldu. fakat bu videoda konuyu ele alış biçimini hiç beğenmedim. Türkiye'deki psikiyatristlerin büyük çoğunluğu "bülseren gudayıcıoğlu"nun onam almadıysa çok etik dışı bir şey yaptığı konusunda, onam aldıysa bile etikliği tartışılır olduğu konusunda hemfikirdir. fakat bu konuda bildiri yayınlamadıkları için neden suçlanıyorlar? duyarsızlığa çok karşıyım, ben terapist olsam kendi mecralarımdan bu fikrimi paylaşmaya çekinmezdim örneğin. ama Türkiye'de hekimlerin güvenlik haklarının ihlali de dahil olmak üzere binlerce sorun varken psikiyatristlerin toplanıp bu kişi hakkında bildiri yayınlamamasına bu kadar bilenmeni anlamıyorum. bunun parasal ya da statüsel bir kaygıyla yapıldığına asla inanmıyorum. ve buna bu kadar takılırken ne bileyim, öğretmenler toplanıp "kötü öğretmenler" hakkında neden bildiri yayınlamıyor? youtuberlar toplanıp "kötü youtuberlar" hakkında neden bildiri yayınlamıyor demiyoruz mesela, sorun hekimler olunca mı illa bir genelleme yapılıyor. bu mantaliteyi çok çok yanlış buluyorum. her mesleğin iyisi de malesef kötüsü de vardır. genellemeler, önyargılar, konu özelinde "hekim kini" ve komplo teorileri beni çok rahatsız ediyor. 6- evet sen son anda demişsin. ama en başında demeliydin. bir sürü genç- çocuk yaşta takipçine "doktor benim üstümde deney yaptı" "terapistlerin tedavi yöntemleri kanıtlanamaz" minvalinde açıklamalar yapmanın vebalini almamalısın bence. okuduysan sana ve okuyan diğer herkese hem hekim hem de terapide danışan koltuğuna oturmuş bir kişi olarak söylemeliyim ki her meslekte olduğu gibi bizim meslekte de hakkını veremeyenler olabilir. ama bunlar azınlıktadır. tıbbın nihai amacı iyileştirmektir. kötü örnekler yüzünden hem bedensel hem de zihinsel hastalıklarınızda tıptan ve bilimden yardım almaya çekinmeyin. Dilara'nın da dediği gibi, sağlık bakanlığı politikaları yüzünden devlet hastanelerinde hekime hasta başı 5 dakika süre ayrıldığı için biraz durum kötü, ama umutluyuz ki gelecekte tüm Türkiye'yle birlikte bu sistem de değişecektir.
@asyaalgan82832 жыл бұрын
Bir psikoloji mezunu ve klinik yüksek lisansı için hazırlanan biri olarak fikirlerinize tamamen katılıyorum. Psikoloji, bireyi ve dolayısıyla toplumu iyileştiren yapılandıran önemli bir bilim dalıdır. Yararı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Kaldı ki birçok psikolog ve psikiyatrist, sosyal medyada bu konuya parmak basmış Gülseren Budayıcıoğlu’nu da eleştirmiştir.
@lareina.delsur2 жыл бұрын
Selamlar🌿 hiçbir zaman tv izlemedim o yüzden bahsi geçen dizileri bilmiyorum ama sadece dizileştirilmesi değil vaka dosyalarının romanlaştırılarak kitap yazılması bile çok yanlış ve etik dışı.
@DilaraTunes2 жыл бұрын
Bence de. Esas tepki o zaman verilmeliydi.
@hasret7522 жыл бұрын
Dilara sen hastanedeki anlarını anlatınca aynı şeyleri yaşıyorum gibi oldu bi içim daraldı o kadar haklısın ki
@mhbubfrmanov43962 жыл бұрын
Evet istanbullu gelin daha yapıcı bir diziydi ve psikiyatr sahneleri de iyiydi hasta ile doktor arasında mesafe vardı arada bir perde vardı ve hasta sorulan sorularla kendi hatalarını az da olsa görebiliyodu bir sarılma vay onun gözlerinde bunu gördüm nasıl da hüzünlü bakıyo gibi bir sey bir daha da dramı deşme yoktu
@dzcdiyorum29722 жыл бұрын
gerçekten bu yaşadıklarına çok üzüldüm. haketmeyen insanlar hep haketmediği şanssızlıkları yaşıyor. umarım hakettiğin kalitede ıq seviyesinde düzgün doktoru bulursun umarım yaşadığın tüm kötü duygular durumlar geçer ve eskide kalır. bence sen herşeyi başarırsın. çok kötü olaylar yaşamışsın ama hala pes etmediğin için bi gün kötü olan herşey geçicek. anlattıklarına sinirden kudurdum ben olsam paramı almak için şiddete başvururdum kesinlikle. ve o zamanın 400 tlsi şuan 1600-2000 tl yapıyo şuan rahat büyük para yani. umudunu kaybetme herşey bi gün geçicek.
@gizemserter10872 жыл бұрын
Kendileri itiraf ediyor aslında yalanlarını... Gerçek bir "hikayeden" alınmıştır diyerek
@laoscretanmia2 жыл бұрын
Bahsettiğiniz klinik (madalyon) yalnızca hasta memnuniyetsizliği ile değil aynı zamanda psikologların da çalışan olarak o kurumu tercih etmek istemeyişleriyle bilinen bir yer. Bunu alanın içinden biri olarak söylüyorum. Yaşadığınız olay aşırı tatsız, dilerim hepsini unutturacak doğru psikolog veya psikiyatrı kendiniz için bulabilirsiniz. Ben budayıcıoğlunu daha bu kadar meşhur olmadan önce yüz yüze de dinlemiştim. Fakat "değiştirerek" de olsa gerçek hayat hikayelerini senaryolaştırmaları o kişilerin gizliliğini sağlamıyor gördüğümüz gibi. Ağzınıza sağlık
@kadrieellismorgan2 жыл бұрын
Bu gün aslında başka bir video gelmeyecek miydi 🥺🥺
@sevdosh_2 жыл бұрын
Dilara 2017 yılında bile 400₺ alan klinikte bu kadar berbat bir sistem olması çok acayip ya nasıl batmıyorlar???🙄
@crowss14862 жыл бұрын
Ben devlet hastanesindeki psikiyatriye gitmiştim bana ilaç seni iyileştirmeyecek dedi ama beni hiç dinlemiyordu sürekli kendi konuşuyordu yürüyüş yap spor yap aktivite bul kendine falan dedi ilgi 0
@ayg.a2 жыл бұрын
İzlerken sinirlendim
@mervea24022 жыл бұрын
Hiwell gibi bir platform var duymuşsundur belki. Yardımcı olabilir bir bak istersen. Ben de doktor sayesinde daha iyi duruma gelen kısımdanım. Şansıma bana denk gelen doktorlar tatlı insanlardı. Umarım sana da iyi işini düzgün yapanlar insanlar denk gelir
@TheChocoSama2 жыл бұрын
(bu yorum videodan ziyade girişteki alıntıya yönelik) Psikiyatrinin başarısını ölçen bir yazı yok demek nasıl bir akıl tutukluğu gerçekten? Tedavi yöntemlerinin karşılaştırıldığı o kadar çok o kadar çok kaynak var ki... Dilim tutuldu yani. Birinci elden görmek lazım belki bazı şeylerin işleyişini, ben kendi internlüğümde açıkça görmüştüm. Belki insanların psikiyatride ne aradığı düşünülmeli. Mutsuzlukların rasyonel nedenlerini ortadan kaldıramayız, zaten hocalarımız da bu süreçlerin doğal olduğunu ve yaşanması gerektiğini söyler hep. Ancak bu duruma verilen davranışsal tepki kişinin günlük yaşamını baltaladığı zaman bunun nörolojik bir karşılığı da oluyor ve bunu yine fizyolojik bir yaklaşımla yani ilaçlarla vs dengelemek gerekiyor. Kitabın devamında yazarın bunu nasıl ele aldığını merak ediyorum ancak bu giriş çok yavan ve entelektüel derinlikten yoksun.
@begdbk2 жыл бұрын
İzlerken bile nasıl sinirim bozuldu anlatamam. Ne kadar sorumsuz yer. Bir de yalandan "sizi böyle göndermek istemiyoruz" diyorlar. Dizi konusuna gelince de ben hasta mahremiyetini geçtim, ne olursa olsun bu yaşananlar romantize edilerek halka sunulmamalı. Bu arada pek çok psikoloğun ve psikiyatristin bu kadına tepki yağdırdığını duymuştum. Aslında kimse sessiz kalmıyor ama o aldığı paraya bakıyor. Kimse umrunda değil. Birinin ruh sağlığını düzelttiğini iddia ettiği bir şeyi izletirken; toplumun ruh sağlığını bozuyor. Bunları açıkça anlatmana hayran kaldım. Keşke herkes böyle konuşsa da sadece doktorlardan değil o çok güvendikleri halktan ve sosyal medyadan da tepki görseler.
@snugglebuggsq Жыл бұрын
Psikoloğa gitmiştim kadın zaten sert mizaçlıydı ama bu kadarını beklemiyordum resmen azar işittim şbtlbişgibşgbşgübgş anlattığım şeyi ortada kesti süre doldu 😐👉🚪 yaptı
@bluew972 жыл бұрын
Dilara çok haklisin hepimiz bok gibiyiz ama bunlar da geçecek. O doktoru bulacağız 💓
@user-kf9sb6xi7q2 жыл бұрын
bu kadin ve romanlari onlara roman diyecegiz cunku, ilk ciktiginda ayni seyleri soylemistim ama herkes son derece etik oldugunu ve hastalardan izin alindigini soylemistir ki izinle de yapamazsiniz bunu. kendi fikrimi soruyorsaniz ben hikayelerin cogunun kurgu olduguna eminim. kisilerin bulundugu iddasi da bunu curutmek icin cunku kurgu oldugunu dusunen sayisi artti
@aves49832 жыл бұрын
Kitabı da dizinin senaryosunu da aynı kişi yazıyor. Ama kitapla dizinin alakası yok. İnsan bir düşünüyor haliyle madem gerçek bir hikayeydi o zaman bunların hangisi gerçek diye. Bana da gerçek bir vakanın gerçek olmayan detayları gibi geliyor. Ki izin kısmından da şüpheliyim. Yukarılarda denk geldiğim yorumlara örnek vermiştim buraya da başka bir örnek yazayım. Dizileri patladığında merak etmiştim ve önce kitaplarını okumuştum. Kitabın birinde bir hasta 'hastalarınızı anlattığınızı duyunca koşup kitabınızı aldım içinde kendi hikayemi de görmek istemiştim ama beni yazmamışsınız çok üzüldüm' diye yorum yapıyordu. Nereden baksak saçmalık gerçekten. O yorum dahi meşru hale getirmek için yazılan bir senaryo olabilir, şaşırmam.
@ssgingugur6720Ай бұрын
Sağlık sistemi hakkında yaşadığım bir olayı anlatmak istiyorum. Sınav senemdeydim ve birden regl olmamaya başladım hemşire bir tanıdığım stresten olur böyle şeyler dediği için doktora gitme ihtiyacı da duymadım. Öylesine bir gün instada reels kaydırırken bir video gördüm eğer bu belirtilere sahipseniz polikistik over olabilirsiniz diye,bütün belitrilere sahip olduğumu görünce hemen Google'dan araştırdım ve polikistik olduğumu anladım hemen kadın doğumdan bi randevu aldım. Önce ultrasonla baktı bı sorun görünmüyor dedi ama regl olmuyorum dedim ve dememle bana regl olunca gel demesi bir oldu sinirlenip iyi de ben 8 9 aydır regl olmuyorum bir sorun varsa bunu nasıl anlayacağiz dedım bana küstah küstah 3 gün sonra 3 ay sonra ne zaman olursa gel dedi kafam attı şikayet etmek için bazı yerlere gittim o sırada durumumu gören bir kadın bana o doktor iyi değil sen "Ayşe" den al dedi. Kadının tavsiyesine uyup "Ayşe"den randevu aldım. Randevuya gittim kadının yanında 2 tane stajyer vardı beni ultrasona aldı ve ultrasonu karnıma koymasıyla bakın solda ciddi bir kist oluşumu var demesi bir oldu ardından göstererek anlatmaya başladı bu kistin sebeblerini,yaratacağı durumları sonra benden 9 tüp kan istedi ve polikistik tanımı resmen koydu ardından ilaç tedavime başladı ve bana dedi ki aslında kiste net bir şekilde etki edecek bir ilaç yazabilirim ama yaşın daha çok küçük bu yüzden daha düşük dozlu bir ilaç kullanalım eğer 6 ay sonra belirgin bir düzelme olmazsa daha yüksek dozla veya ameliyatla halledebiliriz. Yani doktor işi tamamen şansa bakıyor ilk gittiğim doktoru dinleyip iyi ya bir şeyim yokmuş diye eve gitseydim muhtemelen şu an bir sürü sağlık problemiyle uğraşıyor olacaktım.
@blue28382 жыл бұрын
İzlemeye tahammül edemiyorum
@ruveydakoc20602 жыл бұрын
Annem diyo ki bence bu kızda büyü de var bi sirkeli su içsin. Not:psikoloğum
@fulya28002 жыл бұрын
Bu arada yaşadığınız deneyim için de çok üzüldüm baştan sona çok yanlış :( kendi bulunduğum hastanede asla böyle bir yaklaşım görmedim eğitim sürecimde de hastayla konuşmadan muayene edilmez bir kere sadece testle tanı konulmaz. Bazı yerlerde artık paranın tadı fazla geliyor galiba ama malesef her alanda olduğu gibi tıpta da böyle insanlar var keşke özel yerler de denetlense bu şekilde sağlık sisteöi acilen düzeltilmeli çünkü biz de yeni doktorlar olarka her şeyin baştan sona yanlış olduğu yerlerde çalışmak istemiyorum
@user.1272 жыл бұрын
Başta okuduğunuz neydi peki, çok şaşırtıcı.
@gencligiyananlar27402 жыл бұрын
Devlette psikiyatriye gittim. Pek kimse de yoktu. Abi o doktorun aldığı para zıkkım olsun diyorum. Aylardır uğraşıyorum, kendimi toparlıyorum, psikologa gidiyorum. En sonunda hadi diyorum pskiyatriye git. Ve sadece ilaç yazıp rahatsız olacağım neden buradasın sen gibi bir iki soru sorup herkes sorunlu herkes hasta ilaç yazıyorum dedi.
@aysimat2 жыл бұрын
Annem ve kardeşim izliyorlar arada da bana anlatıyorlar ama o kadar itici geliyor ki yani anlatmalarından bile rahatsız oldum. Sonra bir gün denk geldim "gerçek hayat hikayesinden alınmıştır" aklıma direkt ne gerek var izlenmesi için bunu yazıyorlar işte düşüncesi geldi ve rahatsız oldum. Kırmızı odayı izlerken herkesin gerçekten gitmesi gerekiyor gibi bir düşünce gelmişti ta ki çılgını çıkartana kadar artık cidden sorguluyorum nerede gizlilik, çok korkutucu, acaba sordular izin aldılar mı? Merak konusu. Düşüncelerine katılıyorum Dilara abla şu anda iyi bir süreçten geçmiyorum tam da üstüne geldi acaba destek alsam mı diye düşünürken direkt, iyi de kime güveneceksinde, düşüncesiyle duruyorum, hayırlısı.
@Elly-rn1di2 жыл бұрын
tıp okuyorum ve bazı temel dersler alıyoruz psikiyatri profesörümüzde adam nefret ediyor. biri adını söyledi adam çıldırdı resmen
@yagmurayranc22682 жыл бұрын
Çok üzüldüm ve seninle birlikte ben de aynı şeyleri yaşamış gibi sinirlendim gerçekten. Ankara’da yaşamıyorum ama her yerde zaten böyle insanlar. Gerçekten her yerdeler, her meslekte. Tabii sağlık olunca konu sonuçları çok daha yaralıyıcı oluyor. Ben hiwell adlı bi uygulamadan terapi aldım, online oluyor ve size şikayetlerine göre doktor öneriyor. Doktorun çalışmalarını, ekolünü, mezun olduğu okulu falan görebiliyorsunuz. Beğenmediyseniz üst kısımda “cevaplarıma göre diğer uygun doktorlar “ gibi bir bölüm var değiştiriyorsunuz. Ben memnun kalmıştım açıkçası, gerçekten dinlendiğimi fark ettim ve en önemlisi HİÇBİR KİŞİSEL SINIRIMA müdahale edilmedi, hatta sınırlarımı çizmem için bana yardımcı da oldu. Yok uykusuzluk diye bir şey olmaz ki yaaa falan ne demekkk çok sinir oldum gerçekten. Bir de başka bir hastanın adını soyadını şak diye sana söylemeleri… Bu bahsettiğim uygulama yakında görüşme esnasında (danışmanın mimiklerini kaybetmeden) danışanın yüzünün bile tanınmayacağı bir filtre özelliği getirecek. Terapi almak isteyip bu gerizekalı kurumlar ve paragöz gülserenler yüzünden alamayan insanlara kendileri için iyi bir şey yapmaktan vazgeçmemelerini ve bu uygulamayı da denemelerini öneriyorum 🙏🏻 bu arada bu ülkede bir de Esra ezmeci diye bir gerçek var. Yok kuantum(??) fiziği kullanarak geçmiş temizleme terapisi yok erkeğinizi tutan dişiliğinizi arttıran lavanta kokusu diye gezen bir insan var ve ona bile tepki gelmiyor….
@yaprikaki62212 жыл бұрын
Genel olarak video için ellerine sağlık, madalyon özelinde seninle hemfikirim ama en başta tedavilerin işe yaraması ile ilgili bilimsel bilgi olmadığı aktarılmış, bu konuda bir sürü bilimsel araştırmalar var. Danışanın şikayetine göre en etkili terapi şekli değişebilmekle birlikte terapi sürecinde olmanın istatistiki olarak anlamlı bir olumlu etkisi olduğu bulunmuştur. Düzeltmem bu kadar, iyi günler.
@DilaraTunes2 жыл бұрын
Yirminci yüzyıldaki yalan yanlış uygulamalar için yazmış onu Gündüz Vassaf. Lobotomi gibi şeyler için. En başta diyor zaten yirminci yüzyıl diye. O zamandan bu zamana büyük gelişim var tabii ama zamanında bu konuda az hayat kaydırmamışlar 😭
@Luna-uu8ue2 жыл бұрын
@@DilaraTunes Peki günümüzle ilgili olan bir videoda neden 20. Yüzyılda yazılmış ve geçerliliğini büyük ölçüde kaybetmiş bir yazı kullandınız?
@tugbaersoy2836 ай бұрын
Anksiyete sorunlarım var. Senelerdir var. Doktorum sağolsun daha azaldı. Benim başıma böyle bir şey gelmedi.
@serencungurveevrenobas4638Ай бұрын
aaa dinlerken delirdim resmen
@elifin2 жыл бұрын
Meraktan ilk bölümünü izlemiştim ve yorumlarda ailenin Kütahya Porselen’in sahipleri olduğu yazılmıştı; Sedat, Erkan Güral’dı. Google’da da ilk on sayfa bu şekildeydi. Şimdi baktım, onlardan eser yok; Cem Uzan ve Alara Koçibey hep. Hangisi bilen varsa yazsın 😅 (bana ilki gibi geliyor, bütün sayfaların temizlenmesi yüzünden)
@semapeker24262 жыл бұрын
3:55-4:16 arası dediklerin çok doğru...
@eylulzerinkandemir42197 ай бұрын
Ben uzun zamandir hem psikiyatrist hem psikolog danısanıyım ilk gittiğim psikiyatrist (gittigim kliniklerde 45dk seanslar)1 saate yakın benimle konustu ve politikaları olarak tam olarak tesisimi soylemiyolarmıs ancak ilacla berab3r bi psikologla gorüsmemim daha iyi olacağını söyledi ve ben bi psikologla konusmaya basladim benim dusunceme gore bana baya bi iyi geldi ama yalan soylemicem gittigim psikolog biraz daha zamana bağlıydi 45 dk sonra seansın bitirmeye gidiyordu daha sonrasında ayni hastanede daha üst seviyede tanıdik başka bi psikiyatriste gittim ancak o zaman bana test yaptırmaya giddi ve birden fazla seyin bende bulundugunu buna gore bi tedaviye gitmemiz gerektigini soyledi ilac uzerinden gittik (PSIKIYATRISTLER TIPDAN ÇIKIYO DAHA COK SEMPTOMLARI AZALTIYO PSIKOLOG SENI RAHATLATMAK UZERE ILERLIYO) Eğer konusmak rahatlamak icin gitmek istiyosanız psikologa gidin lütfen paranizi bosuna harcamayın cünkü cidden pahalı seyler bunlar
@rainyrain88572 жыл бұрын
Kliniğin hangisi olduğunu tahmin edebiliyorum beşinci sınıfta ailem dikkat dağınıklığım olduğu düşünüldüğü için götürmüştü ve o form doldurma olayı benim için de çok kötüydü. Öğretmenlerime vermem için bir form verip gönderdi doktor beni. Sendeki gibi paramı alarak. Ondan sonra o doktoru gördüğümü hatırlamıyorum
@ekinyldz43222 жыл бұрын
9:40 Abla benim 1 kez gittiğim bir Klinik vardı Ankarada( Merak edenler için M.daly.n), annemin ısrarları üzerine o klinikteki bir psikyatr'a gittik. Ben de 2 saat forum doldurdum. Çok aşırı bir sorunum yoktu bir tik gibi olan daha doğrusu üşengeçliğimden kaynaklanan bir durumum vardı( Özel olmayacaksa bazen çok hastaysam,burun akıntımı o an peçete bulamazsam kıyafetimin görünmeyen bir yüzüne siliyordum) Her neyse psikyatr'a annem ile gitmiştim. Annem bu durumu ve de evde ikimiz arasında yaşanmış bazı olayları( sorun şu ki annem ile tartıştığımızda veya bir olay yaşadığımızda genelde başlatan taraf o ve çoğu zaman o bana saldırgan davranıyordu, ancak psiyatr'a eksik, kendi işine geldiği gibi anlatmış) anlatmış. Psikiyatr'da anneme inandı ve bana ilaç kullandırmaya zorladılar, üstelik ilacın yan etkilerinde kalp çarpıntısı da vardı ve gerçekten aynı gün kalbimde çarpıntı yaptı ve bu ilacı bana tam 15 gün kullandırtmaya çalıştılar( Kullanmamam durumunda beni kliniğe yatırmakla tehdit etti psikaytr halbuki sadece annem tarafından anlatılmış gerçek olmayan, daha doğrusu çarpıtılmış bir iddiaya dayanarak) Neyse ki 2 gün sonra babam ile konuştum o bir şekilde araya girdi ve sonra bir daha annemle de konuşmadım, psikaytrla da ama bence devlet bu görevini iyi yapamayın sorumsuz sözde doktorları bir an önce denetlemeli . Kim bilir , birinin kendi kafasına göre attığı bir iddia uğruna ya da baştan savma alınan kararlardan dolayı daha kimlerin hayatı kararıyordur? Psikiyatrın aldığı kararları da bence bir üst merci incelemeli, sorgulamalı, müdahele etmeli...
@DilaraTunes2 жыл бұрын
Yuh ya! Çok geçmiş olsun bebişim 😔
@gulkigulkiАй бұрын
Bende burnumu kıyafetimin içine siliyorum bazen 😄 bundan dolayı psikiyatra gidilmez ya, annenin garipliği gerçekten
@spicyhotdog3 Жыл бұрын
Aklıma psikoloğuma aşk hayatımı anlatırken "O çocuğun götü kalkmış bence" demesi geldi oa7wpqpqoq8wuywaoqpq
@bozkurtefe1995 Жыл бұрын
Yok abla dibine kadar haklısın, ben abimi kaybettikten sonra övülen birine gittim adam bana biriyle yat iyi gelir dedi. Hani işin ahlak boyutunu söyle anlatayım annem de yanımdaydı. İnsan kötü hissederse geçene kadar beklemek doğru değil yada birinin sizi kurtarmasini beklemek. Sadece inancını kuvvetlendir, ailenle vakit geçir, dışarıda temiz hava almak, çalışmak meşgul olmak lazım. Bu para avcilarina da kanmayin amciklar. Afedersiniz, siz hasta degilsiniz iyilesesiniz. Herkesin her günü bir olmaz hiç bir duygu da sonsuza kadar sürmez
@tekirgato30002 жыл бұрын
Ağzına sağlık. Psikoloji kitapları dahil, bana bir şeyler katacak kitaplar okumayı çok severim, fakat bu vatandaş çıktı çıkalı ne bir kitabını okudum, ne ondan esinlenen bir şeyi izledim. Okumam da, izlemem de. Etik bulmadığım bir şeye destek vermeyi kendime yakıştıramadığım için, kendime olan saygımdan.
@eunique57542 жыл бұрын
Acaba önerdiğiniz herhangi bir psikoloji kitabı veya size çok şey katan birkaç kitap ismini verebilir misiniz?
@tekirgato30002 жыл бұрын
@@eunique5754 Tabi ki. İnsanın Anlam Arayışı, Doğan Cüceloğlu, Alfred Adler mesela.