Sinan Hocam sizleri OGZ temmuz 2010 sayısından beri takip ediyorum, o yaşlarda hep ileride oyun sektörüne gireceğim, bende dergide yazacağım derdim ve idolümdünüz fakat hayat beni bambaşka noktalara attı, iyi kötü kendi işim var ve hala sizi takip ediyorum. Bu sektör için çok önemli bir kişi olduğunuzu düşünüyorum ve içten içe size teşekkür etmek istiyorum. İyi ki varsınız sinan hocam :)
Жыл бұрын
Kelimesi kelimesine hislerim aynı. Tek farkı şu an iyi veya kötü bir işim olmaması :))
@eraydincstudio Жыл бұрын
Aslında fikrinizi kendi kendinize mail atmanız dijital mühürden daha sağlıklı. Çünkü fikri mülkiyette önce fikri kimin bulduğu esastır. İlkim bey kitabının imzalı halini bana da göndermişti. Verimli bir video olmuş🙏🏻
@IlkimUlgen Жыл бұрын
Öncelikle kıymetli yorumunuz için teşekkür ederiz Eray Bey. Maile ilişkin Yargıtay'ın çelişkili kararları var. O nedenle pek de tercih etmiyoruz. :)
@KeremLBJ Жыл бұрын
Fiyat konusunda tam bir avukat gibi konuşuldu :) Onun dışında yararlı bir sohbetti, GDC'de yabancı bir avukatın seminerini dinlemiştim ama Amerika/Kanada için konuşuyor tabii. Türkiye için böyle bir içerik çekilmiş olması güzel. Kitabı da hemen sipariş ettim, teşekkürler emeğiniz için.
@furkannarin2844 Жыл бұрын
Oyun sektoruyle ilgili videolar developerlara cok yardimci oluyor. Lutfen yapmaya devam edin. Cok degerli bir is yapiyorsunuz. Agziniza saglik.
@ordinarryalien Жыл бұрын
Böyle videolar başka yere bulunmaz... Çok sağ olun.
@Berkdincer Жыл бұрын
Yapılan işlerin hukuk göz önüne alınarak ciddiyetle yapılması çok hoş bir davranış. Başarıları dilerim.
@javierprecio4965 Жыл бұрын
klavuz niteliğinde, yıllar sonra bile izlenecek yol gösterici, bilgilendirici önemli bir içerik. sinan hocam çok teşekkür ederim.
@KulTheSwordsman Жыл бұрын
Avukat İlkim Bey'e de, sana da teşekkürler Sinan abi. Oyun yapımı ile alakalı bu tür videoların devamını bekliyoruz.
@batu-kirayon Жыл бұрын
İlkim Bey'i Californication'daki Charlie Runkle'a çok benzettim :D Teşekkürler aydınlatıcı bir video olmuş.
@nasuhydn Жыл бұрын
Hukuk fakültesi 3. sınıf öğrencisiyim. Benim için gerçekten bilgilendirici ve ufuk açıcı bir video oldu. Emeğinize sağlık. Teşekkür ederim.
@erexn1175 Жыл бұрын
Çok bilgilendirici bir video olmuş sektöre yeni başlayacaklar için altın değerinde. En kısa zamanda İlkim Bey ile ikiinci bir video gelmesi dileğiyle.
@mahersahman362 Жыл бұрын
sektöre ilgisi olan bir hukuk öğrencisi olarak ihtiyacım olan video. eyvallah Sinan abi.
@HeavyTVChannel Жыл бұрын
8:57 "Oyun mu, çocuk oyunu mu?" diyenler kahvelerde kağıt oyunları ile hayatını geçiren insanlar olduğu için, onlara dijital dünyayı pek de anlatmak mantıklı gelmiyor :)
@motorazor8021 Жыл бұрын
Çok faydalı bir video oldu. Teşekkürler.
@emekli.astronot.feanor3535 Жыл бұрын
Hiç alakam yok ama su gibi aktı. Ağzına sağlık İlkim hocam. 🙋🏻♂️
@wmetz1869 Жыл бұрын
Benim oyunun ismi ile ilgili bir sorum olacaktı. Ben mesela bağımsız bir oyun geliştiriyorum. Buna bir isim koydum ve basit bir google aramasında gördüğüm kadarıyla benim oyunla alakasız bazı yerlerde ne bileyim klip ismine falan koyanlar var ama başka bir oyun film ismi vs yok aynı adla. Ben yine de kullanabiliyor muyum? Veya daha önce bu ismin hakkının biri üzerine olup olmadığını anlamanın bir yolu var mı?
@xPOLAT_ALEMDARx Жыл бұрын
Bağımsız oyun geliştiricileri Steam-GooglePlay-AppStore üzerinde oyun yayınlamak için bireysel şirket kurmak, marka hakkı almak, telif hakkı vs. gibi şeylerle oyunu yayınlamadan önce mi uğraşması gerekiyor? Bu süreç nasıl, hangi sırayla ilerliyor?
@IlkimUlgen Жыл бұрын
Sırası kişiden kişiye ve ihtiyaçtan ihtiyaca göre değişebilmekle birlikte store nezdinde oyun yayınlamak için mutlaka sermaye şirketi kurmaya gerek yok. Ancak ben bizzat oyun yayınlayacak olsam; "vergisel avantaj sebebiyle" önce şirketi kurar, sonrasında şahıstan şirkete fikri mülkiyet devrini tamamlar ve bunla birlikte marka tescilini şirket üzerinden gerçekleştirirdim.
@xPOLAT_ALEMDARx Жыл бұрын
@@IlkimUlgen Teşekkürler
@canahmetdarama354 Жыл бұрын
Benim de çok merak ettiğim bir konuydu. Bilmem ne vergisi, şirket yasaları falan derken korkuyorum küçük bir oyun yüzünden cezaya çarptırılmaktan 🥲
@kutayontas Жыл бұрын
Emeğinize sağlık çok verimli bir video olmuş.
@burakgncy9760 Жыл бұрын
GTA 5'in ps3 ve xbox 360 zamanı kullandığı bir artwork vardı. Lindsay lohan artworkdeki selfie çeken sarı saçlı bir kadın benim diye Rockstara dava açmıştı. Mahkeme sadece benzerlik dedi dava kapandı sanırım. Aslında bu tarz durumlarda nasıl bir yol izlenmeli videoda bahsedilseydi çok iyi olurdu :) Mesela oyundaki ana karakter bir ünlüye benziyorsa ünlü kişi dava açtığında durum ne olur acaba? Son olarak yine gta serisinde çoğu şey parodi herşeyin kurgusal bir tasarımı var. Araba markaları oyunda yok ama çok benzer araçlar var, iphona benzer bir telefon var ama markası kurgusal, mark zuckerbergin oyunda parodisi var, hatta tom cruiseun californiada üyesi olduğu Scientology adında tarikatın bile oyunda ismi Epsilon olarak geçiyor. Gerçekten bu çok karmaşık bir durum :)
@turkermustafaklc9085 Жыл бұрын
8:40 Biz de oyun yapanlar olarak olarak musdaribiz bu durumdan :)
@onurozklnc6797 Жыл бұрын
Başlığa uygun bir video diye geldim ama video premium olmama rağmen reklamı geçemiyorum 😂😂
@hasameli1083 Жыл бұрын
Çok güzel açıklayıcı bir video olmuş. Benim bir sorum olacaktı. Yurtdışında yazılımcılar/firmalar kavramları ve oyun sektöründe de oyun içinde kullanılan belirli teknikleri patentleyebiliyorlar. Örneğin oyun geliştiricisi Monolith, Shadow of War oyunundaki 'nemesis' [Türkçesi ezeli düşman] sistemini patentledi. Türkiye'de de buna benzer şekildeki kavramların mülkiyeti, hukuki olarak tanınmış durumda mı? İleride tanınması halinde patent alıp geriye dönük tekniği kopyalamış firmalara dava açmak mümkün mü? Mesela farazi düşünürsek Among Us'u geliştiren ekip bu kendine has oynayış biçimini alıp bir oyun modu olarak ekleyen Fortnite'ı dava ettikten sonra kazanabilirler mi?
@IlkimUlgen Жыл бұрын
Türkiye'deki patent algısıyla Anglosaksonlardaki patent algısı ziyadesiyle farklı. Somut olay özelinde değerlendirmekte fayda olacaktır. Örneğin; Tinder ve Bumble arasındaki patent davasının benzerini Türkiye'de görmek pek olası değil.
@tufanaydin6340 Жыл бұрын
Çok faydalı bir videoydu teşekkürler Disket Kutusu !!!
@hydratv8412 Жыл бұрын
keske önceden böyle haklar olsaydi wasd icin dava acardim :D 80lerin sonunda wasd tuslariyla oynardim adam kendisi keyfetmis gibi ünlenmis :D
@SonAnkaTV Жыл бұрын
00:01 'de ki bakış lol Ayrıca avukat iyi de... Avukat ücretleri dudak uçuklatıyor ondan olabilir belki de? Mesela şu anda ev sahibimle davalık durumdayım, sadece danışmak için bile 2000-3500TL gibi ücretler istiyor avukatlar... Düşünebiliyor musunuz durumu? Zaten avukatlık ücretleri ayrı bir olay... Haliyle insan avukatsız halledebilecekse avukatsız halletmek istiyor...
@jesterdayplays771 Жыл бұрын
Beyefendinin meşhur ticaret hukuku akademisyeni Hüseyin Ülgen ile bir akrabalığı var mı acaba
@araikobzo Жыл бұрын
Bu adam iyi bir adama benziyor. İlkim İyiadam
@ARCADER_RAPPER Жыл бұрын
Ateri salonu,Playstation kafe,internet kafe vb yerlerin ruhsat izni falan için çok sıkıntı çıkarırlardı paso polis baskınına uğrar kimisini karakola götürürlerdi döverek yada karakolda dayak yerdi mekanda içerdekilerede ve sahibine fırça kayarlardı dükkan mühürlenir sahibinede para cezası verilirdi.
@cevadcvv9676 Жыл бұрын
sadece oyun yapmak degil genel olarak icerik gelistirmek diyebiliriz. örnegin youtube kanali bi oyunun hikayesini yapiyor bi olayi anlatiyor ancak ne bi kaynak belirtmis nerden almis bu bilgileri nerden yararlanmis aciklamalar kısmında hic bi aciklama yok sorsan 1 milyon aboneli youtube kanali. isin kotu tarafi kimse sormuyor izleyen izleyip geciyor ancak iki gun sonra kaynak belirtmemis deyip hakkini aramaya kalksan insanlar seninle dalga gecer, keske kaynak belirterek calissak bu insanalrin emeklerini gormezden gelmesek. keske toplum olarak bu konuda daha bilincli olsak 😢 kaynak belirtmek ayip bir sey degil oysaki
@faready Жыл бұрын
Tetris filminin bu konu fikrine etkisi oldu mu acaba :)
@frankmillerboi6928 Жыл бұрын
Süper!
@ahmetyldrm4999 Жыл бұрын
Faruk abi çok değişmişsin ya
@marsgamecolony Жыл бұрын
Avukatımıza Mars Game Colonyden selam olsun 🖐
@IlkimUlgen Жыл бұрын
Selamlar. :)
@ahmetselcuk140011 ай бұрын
Hayatin huzur icinde yasanmasi icin neler mumkun
@MustafaFatihYildiz Жыл бұрын
Güzel video!
@mbahabilen Жыл бұрын
Kel görünce Faruk abi zannettim
@bagelbutcher Жыл бұрын
Crackli oyun oynamanın yazılı olarak bir hukuki cezası var mıdır
@IlkimUlgen Жыл бұрын
Tespiti kolay değil. :)
@alpernatif35 Жыл бұрын
Sıkıntı fikri mülkiyetin alınmasından daha çok bir dava söz konusu olduğunda mahkeme sürecinin uzunluğu.Bu konuya hiç değinilmedi.Atıyorum 5 sene sürdü dava o saaten sonra alınacak kararın pekte önemi kalmıyor.çünkü zaten oyun yapan firmalar Türkiye'de kücük ölcekli o kadar süren bir davayı devam etiremezler.Karşiı tarafın ödeyecegı miktarda dava açmaya degecek mi o da belli değil.Arkadasim elemanini kasadan para çalarken yakaladı yıllarca sürdü dava ilk bilirkişi kasadan para çalmıyor olabilir para bozduruyor olabilir demiş.İtiraz ettiler sonraki bilirkişiler para çalıyor diye beyan verince ceza aldi. eleman.Hapis cezası ertelendi devlete para cezasi ödedi elemani.adam benim paramı çalıyor mağdur benim ama parayı devlete ödüyor ben yine mağdur.Ne anladim bu işten.
@zubizaretta397 Жыл бұрын
Destek yorum
@crx2164 Жыл бұрын
Aslında benim genel sorum olacak internet hakkında. Küfür eden birisine açılan tazminat davasının gelirini size bıraksak, masrafları siz karşılar mısınız? Zira haftalık garanti birini bulurum. Hatta yetmez League of Legends girersem yığınla tipi önünüze serebilirim. Bu şekilde memleketi adam edebiliriz?
@GaiaTree Жыл бұрын
3 sene bin liranın peşinde koşmaz hiçbir avukat
@IlkimUlgen Жыл бұрын
Türkiye Barolar Birliği'nin bu konuda somut disiplin kararları mevcut. Kurucusu olduğum Ülgen Hukuk&Danışmanlık adına; bu tür bir iş modelini etik bulmuyoruz maalesef.