Extrem de util. Felicitari, Ovidiu! Keep it going! 👍
@ovidiutarcu Жыл бұрын
Mulțumesc pentru apreciere! 🙏😊
@razviM Жыл бұрын
Foarte util video!😊
@ovidiutarcu Жыл бұрын
Mă bucur că ți-a fost de folos! 🙂
@MrDjHit Жыл бұрын
Bun , dar in momentele dificile precum cand piata stagneaza sau chiar merge in jos , de unde scoti un profit de x pentru a putea trai ? in cazul dividendelor companiile solide platesc chiar daca sunt in pierdere anu respectiv / sunt multe + si - in ambele cazuri
@ovidiutarcu Жыл бұрын
Vinzi din deținerile acumulate. Dacă ai investit pe termen lung ajuns cu portofoliul la o sumă care-ți asigură Liniștea Financiară, tot ar trebui să ai un profit considerabil. Chiar dacă în ultimul an a avut loc o corecție, cu o rată sigură de retrage bine gândită, poți retrage suficienți bani ca să trăiești. 🙂 În plus, un portofoliu echilibrat conține și companii defensive, care nu fluctuează foarte mult, și companii ciclice care fluctuează mai tare. Cel puțin eu așa mi-am construit portofoliul.
@PaulSebastianM Жыл бұрын
@@ovidiutarcuyou're deflecting.
@ovidiutarcu Жыл бұрын
No, I'm not. Când îți faci un Plan de Investiții știi exact câți bani ai nevoie ca să trăiești și cât poți retrage din el ca să diminuezi riscul de a rămâne fără bani. Iar asta include și anii în care au loc corecții. Care în medie sunt 2/10 ani.
@gino_1313 Жыл бұрын
Pe termen lung, aprecierea/deprecierea actiunilor e corelata cu cresterea/scaderea profitului. Cand scade profitul scad si dividendele inclusiv in cazul companiilor solide. Cand au probleme se taie din dividend.
@stell7469Ай бұрын
Mulțumesc pentru informații. Alții le oferă contra-cost.
@ovidiutarcuАй бұрын
Mă bucur că ți-a fost de folos! ☺️
@tocaciulevente992 Жыл бұрын
Salutare. Foarte utile informatiile, dar as dori sa adaug niste precizari daca imi permiti: 1. Pretul actiunii nu trebuie neaparat sa se corecteze cu valoarea dividendului in data de ex-date. 2. Nu cred ca este indicat sa ne alegem compania in care sa investim DOAR pe baza fiscalitatii actuale. As zice ca este mai importanta compania in sine. (profitabilitate, marje, etc) 3. Nu cred ca este indicat sa ne alegem compania in care sa investim DOAR pe baza dividendului - unii pot considera ca dividendul este dovada clara ca societatea este profitabila. 4. Nu toate companiile isi pot reinvesti banii generati (profitul) in companie - multe companii foarte mari s-ar destrama daca nu ar plati dividende, actionarii investind doar pentru ca primesc dividende de la companiile respective. Succes in continuare!
@ovidiutarcu Жыл бұрын
Mă bucur că ți-a fost de folos! 🙂 Aș vrea să fac și eu niște mici completări la ce ai zis. 1. Din ce am studiat eu, întotdeauna prețul se corectează cu valoarea dividendului. Însă, ce se întâmplă este ca investitorii mari să cumpere acțiuni fix când prețul se corectează. Și atunci pare că scăderea este mai mică pentru că prețul crește imediat. 2. Așa este. Am și precizat că dacă vrei o anumită companie în portofoliu pentru că îți place îți asumi pierderea și gata. Pentru că ceilalți factori sunt mai importanți pentru tine. 3. Au fost companii care au plătit un dividend imens doar pentru că au vândut cea mai profitabilă parte a companiei. Iar în următorii ani nu au mai făcut profit. Deci dividendul nu este dovada clară că societatea este profitabilă. 4. Nici o companie nu s-ar destrăma dacă ar reinvesti profitul în proiecte care-i vor aduce și mai mult succes. Există teorii care susțin că o companie care a ajuns să plătească dividende a atins apogeul. Și de acum intră în declin. Un declin foarte profitabil care poate ține zeci de ani.
@lazanualex9224 Жыл бұрын
❤❤❤
@frangopoliulianrazvan4463 Жыл бұрын
Nu mi se pare o idee buna, de ce sa nu beneficieze si urmasii mei de acele actiuni, daca eu la “pensionare” in loc sa incasez dividende si actiunile sa ramana in portofoliu, eu sa le vand si copilul meu sa ramana cu 0 ?
@ovidiutarcu Жыл бұрын
Doar pentru că vinzi o parte din acțiuni nu înseamnă neapărat că rămâi cu zero. Dacă faci retragerile de capital după un plan bine pus la punct, sunt șanse mari să rămână acțiuni și la copii.
@alexandruivana8237 Жыл бұрын
Salut, Felicitari pentru video. Am cateva intrebari: 1. Cum ai zis si tu, dpdv fiscal este mai putein avantajos acum sa faci un portofoliu bazat pe dividente. Totusi, pe TL ce facem daca fix in anul cand vrei sa retragi o parte din investitie cash, se revine la varianta intiala si se impoziteaza cu 10% ? Nu ieseai mai castigat daca ramaneai pe dividende ? 2. In piata din state sunt multe companii care ofera dividende in crestere de la an la an, deci nu poti spune ca anul asta primesti x dividende la anul deloc. Sigur, dividendele pot fi si taiate de acord, insa sunt multe companii care distribuie dividende in crestere de multi ani, inclusiv in perioade de recesiune. 3. Ca sa beneficiezi de acei 1%, cum ai zis si tu, trebuie ca brooker-ul sa fie domiciliat in Ro (deci pt mine din start inseamna ca se refera fie la Tradeviile, fie la XTB). Primul are comisioane f mari pt piata din state si nici nu detii tu actiunile (sunt intermediari). Al doilea are comisioane zero (momentan) si detii tu actiunile, insa pt mine mai safe imi pare un brooker ca IBKR. Daca ar fi sa investesc sa beneficiez de acei 1% ar insemna sa imi fac tot portofoliul pe XTB. Personal ii prefer pe cei de la IBKR chiar daca platesc ceva comisioane (there is no such think as a free lunch). 4. Atunci cand decidem sa investim ( fie ca e vb de ETF sau actiuni) ne asumam niste riscuri si o povara fiscala. Avand in vedere cele mentionate mai sus, si pentru ca ne dorim construirea unui portfoliu pe TL cred ca mai bine ne axam pe obtnerea unui risk ratio corect. Aici cred ca ar trebui sa intre pe langa performanta/subperformanta unui activ si cele mentionate mai sus ( calitate brooker, politica fiscala) samd. In acest sens cred ca diversificarea este cumva cheia ( nu ar fi mai safe sa avem un portfoliu atat de ETF cat si de actiuni DGI , preferabil la brookeri diferiti)? Cumva eu cu aceasta concluzie as fi incheiat, pt ca altfel imi pare usor misleading. O zi buna si la cat mai multe video-uri.
@Sorinescu12310 ай бұрын
O optiune este sa vinzi actiunile detinute inainte de data de ex-date, si eventual sa reintri apoi dupa corectarea pretului - caz in care platesti de 2 ori comisionul de tranzactionare.
@ovidiutarcu10 ай бұрын
Da, este o opțiune. 🙂
@tudor29749 ай бұрын
Am și eu 2 întrebări. 1. Impozitul de 1% respectiv 3% este pe tot ordinul de vânzare sau doar pe profitul rezultat din vânzare? 2. H2O de exemplu dacă va da dividend cu randament de 9%, se va plăti impozit 8% din 9% sau din toată evaluarea portofoliului la H2O?
@Sorinescu1239 ай бұрын
@@tudor2974 1. Impozitul pe "capital gains" se aplica actiunilor cumparate si apoi vandute in profit. Daca ai vandut in pierdere nu se aplica si nici nu se compenseaza din castiguri. 2. H20 da un dividend de 12.6796ron per fiecare actiune detinuta de tine. De aici rezulta suma bruta spre primire. Se retine automat de catre broker 8% pt impozit si apoi tu cand iti faci declaratia catre fisc pana pe 25 mai 2024 - iti aduni toate venituri si vezi daca depasesti 6 salarii medii pe economie (6 x 3000 = 18.000 ron) - caz in care datorezi si 10% aplicat la acel plafon.
@AndreySD33 Жыл бұрын
Nu ma pot lamuri cu o chestie: Investim pe termen lung, adunam banii intr un portofoliu, iar peste 30 de ani acei bani nu valoreaza poate nici jumatate cat valoreaza azi datorita inflatiei.. care mai e farmecul atunci?
@ovidiutarcu Жыл бұрын
De obicei când investim ținem cont și de inflație. Adică investim în instrumente financiare care au dovedit pe termen lung că bat inflația, și în același timp ajustăm și suma pe care o investim lunar cu inflația. Iar atunci banii nu au cum să valoreze mai puțin.
@ragtop6544 Жыл бұрын
Salutare, un investitor care acumuleaza folositld interactive broker sau Tradeing 212 si a investit în ETF uri care distribuie dividente se aplica aceleaṣi taxe ? Multumesc anticipat.
@ovidiutarcu Жыл бұрын
Depinde de domiciliul ETF-ului. Dacă este în Irlanda, se aplică impozitul de 8% pe dividende în România. Dar pentru vânzarea unităților de fond s-ar aplica un impozit de 10% pe câștigul net.
@WisteriaManor Жыл бұрын
Ce parere ai de firmele cu un randament mare dar si platitoare de divident (imi vin in cap acum Nvidia / Microsoft / Apple / Taiwan Semiconductor)
@ovidiutarcu Жыл бұрын
Sunt ok. Eu investesc în ele prin intermediul ETF-urilor pe care le am în portofoliu.
@dudu553911 ай бұрын
Ca idee. Eu investesc intr.un fond de inv in marea britanie. Direct din aplicatia bancara. Dupa toata treaba cu dividend si taxe, raman si eu cu 2 3% ? Macar?
@10mbc Жыл бұрын
Salut! Intrebarea ar fi, in schimb, alta: Daca ai niste castiguri in acest moment, merita sa vinzi ETF-urile astfel incat sa beneficiezi de impozitul redus de 1%? Avand in vedere instabilitatea in Romania cand vine vorba de codul fiscal ma gandesc ca exista o mica sansa sa creasca din nou impozitul oricand. Bineinteles, ma refer la vanzarea ETF-urilor, efectuarea castigului, dupa care recumparare. Toate acestea, bineinteles, in limita de castig a 6 salarii minime pe economie pentru a nu avea de plata CAS. Merci!
@ovidiutarcu Жыл бұрын
Depinde. Ai nevoie de bani acum?... Dacă da, merită să vinzi când cota de impozitare este mai mică.... Dar dacă intenția ta este să investești pentru 15 - 20 de ani, nu te avantajează cu nimic. Plătești impozit acum, și după încă o dată peste 15 - 20 de ani. Lucrurile trebuie gândite din mai multe perspective. 🙂
@10mbc Жыл бұрын
@@ovidiutarcu Nu platesti pe acelasi castig. Dar probabil peste 20 de ani oricum diferentele sunt mici.
@alx898 Жыл бұрын
salut, in ce moneda ar fi cel mai recomandat sa am contul de investitii la broker daca vreau sa investesc pe termen lung? si as mai avea o intrebare: pot sa imi mut detinerile cumparate de pe un cont in lei in unul in euro/dolar(la acelasi broker), ca mai apoi, daca as vrea sa scot profitul, sa fie in valuta?
@ovidiutarcu Жыл бұрын
1. Depinde în ce vrei să investești și unde vrei să locuiești când te retragi din activitate. 2. Din câte știu eu nu poți să muți deținerile dintr-o valută în alta. Chiar și la același broker. Dar poți să-i întrebi să vezi dacă la brokerul tău e altfel.
@werstef8681 Жыл бұрын
Ce parere ai despre marcarea castigului daca cresc substantial taxele pe vanzarea titlurilor de valoare? Sa zicem ca ar creste de la 1% iar la standardul de 10%. Ti s-ar parea justificata decizia ca sa eviti posibile sute de euro date la stat degeaba si recumpararea activelor dupa ce intra noul cod fiscal in lege?
@werstef8681 Жыл бұрын
cred ca s-ar justifica si mai mult daca reusesti sa marchez profit sub unul din pragurile CASS
@ovidiutarcu Жыл бұрын
Ar fi o acțiune care ar merita luată în considerare. Economia de impozit ar fi destul de mare.
@danieleugen9656 Жыл бұрын
Sigur...esti foarte diversificat! Asteapta urmatorul cutremur si sa vezi ce castigat vei fi...
@ovidiutarcu Жыл бұрын
La ce fel de cutremur te referi? 🤔...
@danieleugen9656 Жыл бұрын
@@ovidiutarcuComentariul era pt cel cu garsonierele.
@ovidiutarcu Жыл бұрын
@danieleugen9656 ok. Am înțeles. 🙂
@lenovoyoga-h8f Жыл бұрын
Este posibil ca si titlurile de stat sa fie impozitate. Dupa ce imprumutam statul mai suntem si impozitati. Nu mai stiu de unde sa mai suga.
@ovidiutarcu Жыл бұрын
O să vedem ce va fi. Momentan doar se discută.
@Eduard-AdrianZamfir Жыл бұрын
Salut! Aveam cateva intrebari pentru acest videoclip: 1.daca investesc in companii din SUA printr-un broker care nu are sediul in Romania (de exemplu, eToro)- in acest caz nu se va aplica pur si simplu conventia de evitare a dublei impuneri la cota de 10% pe dividende si atat? 2. In plus, daca investesc intr-un etf cu acumulare din SUA, tot printr-un broker care nu are sediul in Romania (s&p500 acc) in acest caz nu vor fi oricum impozitate dividendele cu 10% in momentul in care managerul de fond le reinvesteste? 3. Daca as investi intr-un etf cu acumulare din Romania (BET Patria Tradeville) in acest caz nu s-ar impozita oricum dividendele cu 8% cand sunt reinvestite in fond de manager? Spor in continuare!
@ovidiutarcu Жыл бұрын
Salut! Foarte bune întrebări: 1. Depinde de broker. La eToro am văzut că au început să aplice tratatul de evitare a dublei impuneri. Așa că pentru cineva din România se reține doar 10% la sursă. Dar în acest caz este și mai mult decât în exemplul meu Sursa: www.etoro.com/customer-service/help/1484910272/how-much-tax-is-deducted-from-my-dividends/ 2. Depinde unde este domiciliat ETF-ul. Dacă e în Irlanda se reține 15% la sursă. Dacă e Luxemburg, 30%. Dacă ar fi un ETF din România e posibil să se rețină doar 10%. Dar noi nu avem ETF ce replică S&P 500 în România. 3. Ba da. Impozitul se reține la sursă. Deci ce ajunge în portofoliul ETF-ului este dividendul NET.
@Eduard-AdrianZamfir Жыл бұрын
@@ovidiutarcu multumesc frumos pentru raspuns. Deci sa inteleg ca la impozitarea dividendelor dintr-un etf cu acumulare conteaza unde este domiciliat etf-ul, nu unde are rezidenta fiscala investitorul - cand vine vorba de aplicare tratelor de evitare a dublei impuneri (spre deosebire de actiunile "simple" unde conteaza rezidenta fiscala a investitorului). In acest caz, mai are sens sa investesti intr-un etf cu acumulare daca oricum se va plati impozitul pe dividende cand le reinvesteste managerul de fond?
@ovidiutarcu Жыл бұрын
Eu zic că da. Pentru simplitate și diversificare mai bună. Mai ales dacă nu vrei să-ți iei încă un job analizând companii. 🙂
@claudiudan258 ай бұрын
@@Eduard-AdrianZamfirETF-ul Patria nu plătește impozit pe dividend:se reinvestește automat dividendul brut.
@stefbarosau2146 Жыл бұрын
As tine sa mentionez ca pretul actiunilor se dezapreciaza aproximativ cu procentul distribuit din dividende la ex data in România sau tari asemanatoare cu economia României, in alte tari nu se intampla acest lucru, as mentiona si faptul ca de la anul o sa fie taxa de 10% pe dividend si inca un lucru, in momentele cand ratele dobânzilor sunt marite pierzi bani si cu titlurile de stat sau obligatiuni.
@adrian_nelutzu Жыл бұрын
Daca cumpar erf s&p 500.domiciliat in Irlanda cu.acumulare....pe termen minim 10 ani o sa fie nevoie sa fac declaratie unica anual sau nu am nimic de facut? Mersi
@danstefan5078 Жыл бұрын
nu ai nimic de facut cata vreme nu incasezi dividende sau nu produci un profit (vanzand instrumentul si generand profit, nu doar cand pe platforma apare un profit nerealizat)
@adrian_nelutzu Жыл бұрын
@@danstefan5078 mersi.de.informatie....👍👍
@adrian_nelutzu Жыл бұрын
@@ovidiuddrc2724 mă interesează bet-tr
@ovidiutarcu Жыл бұрын
Este exact cum zice Dan. 🙂
@DariusDRB Жыл бұрын
Video-ul asta mi s-a potrivit ca o manusa. Tocmai ce vreau sa imi schimb strategia si sa trec pe etf cu acumulare din actiunile cu dividend ce le am. Doar sa le vad cu verde sau macar un minus mai mic
@ovidiutarcu Жыл бұрын
Nu există nicio garanție că pe termen scurt o să le vezi pe verde doar pentru că treci de la acțiuni individuale la ETF-uri cu acumulare. Atunci când investești la bursă trebuie să ai un orizont de timp mai lung ca să-ți crești șansele de succes. 🙂
@DariusDRB Жыл бұрын
@@ovidiutarcu pai da, le-am luat cu gandu ca le tin timp de 20-30 de ani
@darius92 Жыл бұрын
Salut Ovidiu/ etoro este reglementat în România..? As vrea sa investesc prin ei Multumec frumos
@ovidiutarcu Жыл бұрын
Din câte am văzut eu în registrul ASF, nu. Dar poți să-i întrebi ca să-ți confirme ei.
@darius92 Жыл бұрын
@@ovidiutarcu mulțumesc
@dumitrachebogdan320611 ай бұрын
Eu am cont pe etoro, atunci cand iau dividende ele sunt taxate 10% direct de catre broker. Intrebare : Sa presupunem ca ajung la o suma anuala suficient de mare, care sa merita sa o scot din platforma. Cum procedez in ceea ce priveste platirea taxelor ?
@catpowerro111011 ай бұрын
Pe etoro nu esti detinatorul actiunilor per sei, etoro este detinatorul actiunilor si ti le imprumuta tie.
@GeoGeodezul Жыл бұрын
Ministrul finanțelor Vor să impozitele retroactiv Dobazile la titluri de stat tezaur / fidelis , e normal, e corect așa ceva? Dacă știam că vor să impoziteze cu 10% Dobazile la titlurile de stat mă duceam la bancă și îi băgam in depozite bancare nu mai împrumutăm statul român !!! Mai mare țeapă caasta nu cred că putea statul să ne dea nouă celor care i-am împrumutat prin aceste titluri de stat .
@ovidiutarcu Жыл бұрын
Nu știu dacă se vor aplica retroactiv până când nu văd modificarea codului fiscal. Cel mai probabil se va aplica doar la viitoarele emisiuni de Titluri de Stat. Iar eu personal am folosit depozite bancare ale căror dobânzi nete erau mai mari decât cele la Titluri de Stat. Doar pentru că un venit este neimpozabil, asta nu înseamnă întotdeauna că e și cel mai bun randament.
@danisac3949 Жыл бұрын
Zugrean, fost judecător CCR a declarat ca e ilegal sa se aplice retroactiv, deci doar pentru titluri de stat cumpărate la data la care va întra în vigoare noua lege.
@GeoGeodezul Жыл бұрын
@@danisac3949 așa sa fie . Speranța moare ultima
@GeoGeodezul Жыл бұрын
@@ovidiutarcu felicitări Ovidiu. Eu personal nu am găsit o dobândă mai bună la nici o bancă decât la tirlurile de stat.
@iulian2 Жыл бұрын
@@ovidiutarcu daca ai incasat dobanda nu se aplica. Se va aplica titlurilor de stat contractate deja si la care dobanda se va plati in 2024. Legea aplicabila va fi cea la data platii dobanzii
@FABRICADEBANI Жыл бұрын
Cred ca depinde de la om la om, chiar daca investesc pe termen lung, eu consider ca cel putin in cazul strategiilor mele sunt mai casigat pe dividende.
@ovidiutarcu Жыл бұрын
👍
@alexeflorin200 Жыл бұрын
Da, a pornit de la o idee și transforma argumentele să se potrivească cu ea...
@gino_1313 Жыл бұрын
:)) da, aritmetica depinde de la om la om
@Eagle_Dare9 ай бұрын
Nu poti face un plan pe termen lung. In Romania lucrurile sunt in continua miscare. Ceea ce spui tu e valabil anul asta. La anul se poate schimba totul la 189 de grade. Nu poti calcula pe termenul pe care spui tu. De la infiintarea bursei de valori, cand a fost vorba de impozitarim nici o impozitare nu a ramas neschimbata mai mult de maxim 5 ani. La anul sau peste doi ani putem avea o impozitare pe principii total diferite, depinde de cine vine la putere.In ultimii 20 de ani a mai fost si ca acum si ca anii trecuti.
@ovidiutarcu8 ай бұрын
Când o să se schimbe lucrurile, o să analizăm situația și o să căutăm cea mai bună opțiune dpdv fiscal. 🙂
@comedyman112 Жыл бұрын
VWCE (ETF care este cu acumulare) nu are aceasta problema, nu? Momentan sunt 100% în acest ETF pentru termen foarte lung, însă nu știu dacă e cea mai buna decizie
@ovidiutarcu Жыл бұрын
Dacă luăm în considerare doar taxele pe care le plătești în România, ETF-ul tău este mai eficient din punct de vedere fiscal. Pentru că dividendele sunt reinvestite automat și nu mai trec prin contul tău de la broker.
@andreiteghe6 ай бұрын
Dacă primesc dividende pe Tradeville doar de la companii românești mai trebuie să le declar? Din ce știu, sunt impozitate la sursă.
@ovidiutarcu6 ай бұрын
Doar dacă depășești cu toate veniturile extrasalariale pragurile CASS.
@dariusperde6264 Жыл бұрын
Salut. Tocmai azi s-a discutat în parlament impozitarea titlurilor de stat 😭😭😭
@myexperience87 Жыл бұрын
is tampiti, titluri de stat a romaniei? daca da sunt dea dreptul cretini doar statul beneficiaza de banii investiti pana la urma, ce prostie
@ovidiutarcu Жыл бұрын
O să vedem ce va fi. Momentan doar se discută.
@vladixgame Жыл бұрын
Ovidiu,platim taxele fara nicio problema,ajutam statul,bine ca avem de unde ❤
@raresionescu2894 Жыл бұрын
Daca tot vrei sa ajuti, de suma obitinuta prin optimizari fiscale poti face caritate acolo unde consideri ca este nevoie mai mare, nu trebuie neaparat sa dai banii unora care ii administreaza groaznic de prost, asa cum este statul :D
@ovidiutarcu Жыл бұрын
😅
@saintnectarios26588 ай бұрын
Am o întrebare si as aprecia daca mi-ai Răspunde. Daca veniturile mele pe 2023 nu depășesc 6 salarii ( sunt cu vreo 1000 lei sub limita) , mai trebuie sa declar dobânzile bancare ținând cont ca mi s-a oprit impozitul la sursa ? Daca da, in ce categorie intra in declarația unica ? Multumesc
@ovidiutarcu8 ай бұрын
Dobânzile de la depozite bancar nu trebuie declarate în declarația unică. Dar valoarea lor netă (fără impozit) se include în categoria veniturilor din investiții pentru a verifica dacă ai depășit sau nu pragul pentru CASS.
@OvMov7 Жыл бұрын
In plus, vor sa impoziteze si titlurile de stat care astfel chiar nu mai ssunt aboslut deloc atractive.
@ovidiutarcu Жыл бұрын
O să vedem ce va fi. Momentan doar se discută.
@trinitron40237 Жыл бұрын
Buna gluma cu 24000 euro dividende. Ai nevoie de cel putin juma de milion investiti. Citi au asa un portofoliu?!
@ovidiutarcu Жыл бұрын
Un portofoliu construit în timp. N-am zis că strângi suma până mâine. Și s-ar putea ca tu să ai nevoie și de mai puțini bani ca să atingi Libertatea Financiară. Nu e o chestiune universală.
@sorinr649 Жыл бұрын
Mi se pare contraintuitiv sa spui ca nu merita sa investesti in companii care dau dividende.😂 Tocmai companiile care dau dividende peste inflatie, sunt dovedit profitabile si de perspectiva. Faptu ca statu roman iti otraveste viata, cu impozite e o realitate, dar asta nu inseamna ca e de investit doar la specula, daca cand trebuie sa vinzi, taman atunci totu pica ??? Ex.: VinFast din Vietnam, este evaluată la 68 miliarde dolari(de idioti), deși compania a lansat numai patru modele auto și a livrat doar 19.000 de mașini în scurta sa istorie. Desigur ca nu au ce dividende sa dea. Asta e clar schema de pump&dump. Sigur ca poti castiga din asta daca intuiesti timingu corect. 🎉
@ovidiutarcu Жыл бұрын
Eu folosesc și recomand utilizarea de ETF-uri diversificate în portofoliu. Ca să nu am astfel de probleme cu o companie care poate e supraevaluată. E una din câteva mii. Chiar dacă ajunge la zero, sunt ok pe termen lung. Eu nu vorbesc de investiții speculative. Eu vorbesc de a-ți optimiza investițiile. Fie că folosești ETF-uri sau acțiuni individuale. Spre exemplu, Amazon este o companie care nu plătește dividende. Dar eu nu o consider speculativă.
@PetraB.-ck3sz Жыл бұрын
Sunt interesat de curs,dar mai mult m-ar interesa acțiunile.Mați putea ajuta in privința asta?
@ovidiutarcu Жыл бұрын
Din păcate, nu. Eu nu m-am specializat pe investiții în acțiuni individuale.
@GoDiamond81 Жыл бұрын
Pentru cei care vor sa afle mai multe detalii despre cum influenteaza dividendele pretul actiunilor: kzbin.info/www/bejne/nn6ZmZyMbLJpg68si=en7YoX7-mOXAb1vl. Concluzia mea este ca tot dividende au sens pentru cei care isi doresc un venit pasiv.
@dumdumitru8536 Жыл бұрын
La dividende trebuie platit si CASS incepand cu anul asta, daca valoarea dividendelor este de la 6 salarii minime in sus
@ovidiutarcu Жыл бұрын
Nu doar pentru dividende. Toate veniturile din investiții (dividende, dobânzi, chirii, câștiguri de capital, etc.) se adună pentru a calcula pragul pentru CASS.
@dumdumitru8536 Жыл бұрын
@@ovidiutarcu E foame de bani :)
@stefbarosau2146 Жыл бұрын
Da s au făcut acum 3 plafonuri 6 salarii, 12 salarii (cum era și pana acum) și 24 salarii, e fomiță.
@thed.5920 Жыл бұрын
Mai putin de 10 % impozit pentru dividende, rasuna foarte bine frate. In Germania platim 26,5 % impozit pe venit din dividende.
@ovidiutarcu Жыл бұрын
Așa este. Dar cum arăta când era 5%. ... În fiecare țară legislația este diferită. Și noi trebuie să încercăm să profităm de ea ca să plătim cât mai puține impozite. 🙂
@schlettistvan8616 Жыл бұрын
Salutare Ovidiu, Multumim frumos pentru videclip. Cateva observatii: 1. Nu as spune ca dividendele nu mai au sens din punct de vedere fiscal, ci doar ca in urma modificarilor actuale, strategia axata pe distribuirea de dividende este impozitat mai sever. Nu cred ca putem stabili o regula generala in sensul ca pentru fiecare dintre noi distribuirea de divdende nu mai are sens. Asta diferea de la caz la caz in functie de ce vrea fiecare. 2. In Romania nu putem sa ne facem o strategie de investitii pe termen lung in functie doar de sistemul de impozitare. Legea se schimba foarte repede, peste 5 ani probabil sistemul de impozitare va arata foarte diferit. Cel mai rau lucru pe care il poti face este sa schimbi strategia aleasa initial in functia de schimbarile permanente ale legilor privind impozitarea. La sfarsit, peste 20-30 de ani cand se trage linia sigur va iesi mai nasol decat in situatia in care te-ai fi tinut de strategie in mod constant si disciplinat. 3. La BVB cel putin sunt foarte putine actiuni growth bune. Si acelea oscileaza destul de mult asfel ca nu poti fi sigur ca nu vei avea perioade semnificative in care pretul actiunii va scadea destul de mult. Daca va trebuie sa vinzi in acea perioada in mod constant, diferenta de valoare s-ar putea sa te coste chiar mai mult decat impozitul ipotetic achitat. Ideea este ca nimeni nu stie cum va evolua pretul actiunii insa stim ca dividendele vor veni cu siguranta (sau cu mult mai mare siguranta). Din fericire, exista si la BVB companii solide, cu o politica de dividend stabila de unde poti alege. Ca urmare, pentru cei care investesc la BVB, eu cred ca strategia de dividende este mai sigura. 4. Cu privire la ETF-uri, totul depinde de situatia economica generala pe termen lung. Daca crezi ca acele companii din ETF vor performa in general an de an mai bine, atunci si valoarea unitatii creste. Daca nu, atunci nu vei avea crestere organica ci doar crestere din investitii lunare (din achizitia de unitati) si dividende reinvestite. Cele din urma sunt anemice pe bursa din SUA ceea ce nu justifica investitia (undeva pe la 3-3,5% anual). Pe romaneste, nu merita achizitionat ETF cu acumulare daca valoarea unitatii nu creste si ea. In ceea ce priveste ETF-ul de la noi, eu zic ca nu merita taxa aia de administrare de 1%. Poti copia indicele si cu asta basta. De fapt, nu merita nici copiat deorece se cunosc companiile care sunt perfomerii indicelui si sunt putine. Mai bine achizitionezi actiuni de la acele companii. 5. Strategia pe growth eu o vad la companii tech din SUA. Companiile consacrate probabil ca nu vor dezamagi nici in urmatorii 10-20 de ani.
@ovidiutarcu Жыл бұрын
Salut! Sunt bune observațiile tale. Aș vrea să fac doar două mici completări: 1. Companiile care plătesc dividende sunt de obicei mai defensive. Asta înseamnă că nu o să beneficiezi nici de o creștere foarte mare în perioadele de expansiune, dar nici nu vor scădea la fel de mult în perioade de corecție. Dar tot vor scădea. Iar atunci există posibilitatea să stopeze distribuirea de dividende. Iar dacă se întâmplă asta și ai nevoie de bani ca să trăiești, tot va trebui să vinzi. Însă dacă ai investit 20 - 25 de ani per total tot ai fi pe plus. 2. ETF-urile cu acumulare dețin și companii plătitoare de dividende. Doar că ele sunt reinvestite automat. Iar dacă replică un indice mai larg vor avea toate tipurile de companii în portofoliu. Și, trebuie precizat că și companiile plătitoare se apreciază sau le scade valoarea. Nu e ca și cum rămân constante pentru că distribuie tot dividendul. Doar că e împărțit câștigul între dividende & aprecierea valorii.
@AndreiRob-k4t6 ай бұрын
Pretul actiuni nu e dat de cerere si oferta? Bun inteleg ca pretul scade dupa ce se dau dividendele pt ca multi vand actiunea deoarece au incasat bani pe dividend si nu vor sa mai tina de actiune un an sa ia urmatorul, nu se face nici o corectie e normal ca pretul sa fie mai sus inainte de plata, fenomenul asta il explici? Ca eu din ce ai zis tu am inteles ca daca am 10 actiuni cu 10 lei bucata si se da 5 lei dividend pe actiune raman cu 5 actiuni dupa cea ce pare o aberatie. Pot sa lamuresti exact.
@ovidiutarcu6 ай бұрын
Îți recomand să urmărești din nou videoclipul. Pentru că prețul acțiunii nu e dat doar de cerere și ofertă. Corecția care are loc la data ex-dividend vine din cauza faptului că firma devine mai săracă. O să scoată bani din conturi ca să plătească dividendele și impozitele aferente. Deci, e normal să nu mai valoreze atât de mult. Însă asta nu afectează numărul de acțiuni pe care le ai. Dacă aveai 10 acțiuni la 10 RON/acțiune, și se distribuie un dividend de 5 RON/acțiune, tu ajungi să ai 10 acțiuni cu 5 RON/acțiune și 46 RON în cont cu care alegi ce vrei să faci.
@raduro613 ай бұрын
@@ovidiutarcu Serios??? daca primesc dividendele actiunea mea scade cu valoarea dividentului. Faci o confuzie sau nu explici deloc bine ce gandesti.
@aureliandobre Жыл бұрын
Foarte bune informații, dar dacă avem doar companii ce nu dau dividend (de growth să zicem) și avem nevoie de bani, iar alea sunt pe minus, ce facem? Vindem pe minus. Deci nu au cum să fie doar avantaje, sunt și dezavantaje.
@ovidiutarcu Жыл бұрын
Dacă ai investit timp de 20 - 25 de ani, pe total ar trebui să fii pe plus bine încă. Chiar dacă ai avut o corecție. Trebuie să ai un eveniment catastrofal pentru ca toate câștigurile acumulate pe parcursul a zeci de ani să fie șterse și chiar să intri în negativ. Ce spui tu se aplică dacă investești pe termen scurt (sub 5 ani). Și dacă cumperi doar companii plătitoare de dividend, dacă sunt într-o perioadă de scădere, și prețul lor va scădea. Iar distribuirea de dividende va duce la o scădere și mai mare a prețului pentru că se corectează. Spre exemplu poți analiza graficul AT&T din 2016. E o companie care plătește dividende. Și al cărei preț tot scade. Întrebarea care se pune este de ce aș plăti 8% impozit (sau cât ar fi cota) când aș putea plăti 1% pentru exact aceeași scădere. Doar pentru că o dată compania mi-o virează în cont și o dată trebuie să lansez eu un ordin de vânzare? 🤔
@aureliandobre Жыл бұрын
@@ovidiutarcu Mulțumesc de părerea argumentată. Mai e o problemă în România, e foarte instabilă partea fiscală, nu poți face planuri pe termen lung. La anul te poți trezi că iar e 10% impozit pe tranzacționare.
@andreiu535210 ай бұрын
@@aureliandobre Exact asta e problema. Eu sunt absolut convins ca in 20 de ani 1% impozit e poveste si ne vom aminti de aceste vremuri cu nostalgie. Nu cred ca ii vor mentine mai mult de 3-4 ani. Iar efectul compus de reinvetit dividende + suma lunara investita e complet subestimat in acest video.
@mra503 Жыл бұрын
Pai dacă o sa coste mai mult în ziua plății dividendului decât în ziua ex date ului nu e logic ca s au apreciat iar ? Și ramai cu aprecierea plus aia 1500 ron de care cumperi ce vrei tu, chiar nu are sens ce zici, poate poți pacalii lumea ce nu gândește doar
@ovidiutarcu Жыл бұрын
Ba da, s-au apreciat iar. Dar asta tot înseamnă că ai pierdut bani. Acea apreciere ar fi avut loc oricum. Deci dacă nu s-ar fi plătit dividendul acțiunile din exemplul meu ar fi valorat 13.000 RON. Presupunând exact aceeași creștere de 1.500 RON. Însă, din cauza dividendului, valoarea totală a portofoliului este de 12.880 RON (11.500 RON acțiunile care s-au apreciat din nou și 1.380 RON dividendele nete.) Diferența de 120 RON s-a dus la stat sub formă de impozit reținut la sursă. Eu postez videoclipuri pe KZbin de mai bine de 4 ani. Intenția mea a fost întotdeauna să educ și să ofer o altă perspectivă. Nu să păcălesc lumea. Dacă voiam să fac asta, n-aș fi depus atâta efort. 😉
@mra503 Жыл бұрын
@@ovidiutarcu dacă vindeai plăteai între 30 și 90 de lei impozit pe profit deci nu vad o mare diferență, plus ca cei care investesc în companii plătitoare de dividend o fac pentru o a 2 a sursa de venit , nu doar pt aprecierea averii
@catalincazacu3319Ай бұрын
Deci pe scurt nu investiti in BVB
@ovidiutarcuАй бұрын
Eu nu am zis așa ceva. Nu doar la BVB se plătesc dividende. Mai degrabă înțelege costurile reale ale investițiilor în companii plătitoare de dividende.
@catalincazacu3319Ай бұрын
@ovidiutarcu Am înțeles diferența între etf cu acumulare și încasare dividente. Dpdv personal acumularea pe piețe internaționale este mai buna decât pe BVB. Pana nu o sa avem un guvern piața bursiera în Ro o consider instabila. Am câteva acțiuni în BVB intenționat fiind sa le las pe o perioada de 5 ani apoi revizuim și adaptam dacă este cazul. Plus ca sunt balene pe BVB care pot controla piața. Mulți factori de luat în considerare multă analiza de făcut. Bătaie de cap ca orice lucru romanesc, ptr un om simplu care vrea sa facă ceva bani după sa zicem 20 de ani este o descurajare dacă nu are mindset-ul potrivit.
@CristiBujor11 ай бұрын
Dezastru ce zici, te contrazici singur. E ca si cum - nu sti dar dai sfaturi. A scris cineva aici ca 'nu stiu de unde sa incep', ii greu sa iti explicam. Tu sti sa calculezi cat e impozit de 8% dintr un dividend de 5.5%? Si daca da - l-ai comparat vreodata cu un comision de administrare de ETF?
@ovidiutarcu11 ай бұрын
Păi de ce aș plăti impozit de 8% din 5,5%, când aș putea plăti impozit 1% din 5,5%? 🤔... Și da, comisioanele de administrare la ETF-uri din România sunt mari. Dar la cele din străinătate sunt infime comparativ cu diversificarea și simplitatea pe care ți-o oferă.
@raduro613 ай бұрын
@@ovidiutarcu Cand faci afirmatia asta nu ar trebui sa precizezi ca este in functie de broker? Unii s-ar putea sa vrea sa plateasca atunci 1% la IBKR.
@andreipopleaca1608 Жыл бұрын
Eu am ajuns la concluzia ca nu merita din nici un punct. Am 2 garsoniere cumparate in 2018 si compar cu investiții la bursa cu dividende si garsonierele sunt net superioare. Pe lângă faptul ca aproape s-au dublat ca valoare, am randament de 10% net la fiecare. La bursa ajunsesem la o medie de 30-40% creștere dar aveam un randament net la dividende de 3,7%. Am renunțat de curând si am mai cumpărat 2 garsoniere si cred ca pe termen lung o sa ies mult mai câștigat
@ovidiutarcu Жыл бұрын
👍
@yepp1972 Жыл бұрын
Cred ca gandesti pe un range prea scurt de timp, perioada 2015-2023 nu a fost o perioada normala, nu cred ca acele numere sunt sustenabile pe piata imobiliara pe o perioada mai lunga de timp
@cleancode427 Жыл бұрын
Îți respect opinia, dar trebuie sa iei in calcul și faptul că imobilele au nevoie de investiții pe termen lung, cum ar fi un zugrăvit și un schimbat de mobila plus perioadele in care garsonierele vor fi neocupate. E foarte bună investiția în imobiliare și mi se pare că partea imobiliară este foarte importantă în portofoliul unui investitor. Mult succes in continuare și investește în ceea ce îți place! Numai bine.
@andreipopleaca1608 Жыл бұрын
@@yepp1972 Eu ma ghidez dupa piata din vest si piata din vest ne arata ca trendul este in sus si tot mai sus. Bucurestiul este minuscul pe langa Paris spre exemplu. In jos sunt slabe sanse sa o mai ia, poate sa stagneze.
@andreipopleaca1608 Жыл бұрын
@@cleancode427 Am luat in calcul dar sa te gnd ca eu am luat garsoniere cu 25k si acum sunt 40-42k si chiria merge la 300-350 de euro. Nu spun ca nu mai investesc in Bursa doar ca nu ma mai duc in sfera dividendelor ci pe companii growth sau ETF in zona tech. Succes si tie si sper sa ne fie la toti cat mai bine. Apreciez mult oamenii ce muncesc si in loc sa cheltuie balana ei investesc. Eu am inceput sa investesc in orice din 2012. Acum am un business cu o cifra de afacere de 2 mil de euro, am terenuri in valea prahovei, 4 imobile in Bucuresti si bursa dar conduc un opel insignia din 2018.
@tudoriusmaximus Жыл бұрын
Esti tanar, actiuni cu acumulare Esti batran, actiuni cu distribuire
@mariuspetrero-nl2584 Жыл бұрын
De unde această " regulă " ? Din 2016 si pana acum am reusit sa imi răscumpăr timpul din acumulare in portofoliu a companiilor cu dividend , am inceput la 23 de ani ...... de ce să nu fiu liber la 40 si sa stau sa fac gambling cu growth ?
@ovidiutarcu Жыл бұрын
Nu este atât de simplu. De ce aș plăti 8% impozit pe dividend când aș putea plăti doar 1% pe aceeași sumă? Aici e vorba de optimizare fiscală.
@andreib6665 Жыл бұрын
Atat de multe greseli incat nu stiu de unde sa incep...
@ovidiutarcu Жыл бұрын
🙂
@CristiBujor11 ай бұрын
Da-i pace, nu stie..
@diverse5982 Жыл бұрын
Nu am inteles nimic😅
@razvanul Жыл бұрын
ia clipurile lui ovidiu de la inceput si o sa inceapa curand sa faca sens mai tot ce zice el
@ovidiutarcu Жыл бұрын
E un subiect puțin mai avansat pentru cei aflați la început. Pentru a pune bazele îți recomand să începi cu acest Playlist: kzbin.info/aero/PLL7apLHDS7wA3garfWWr0rdt6eLm8jyHh
@CristiBujor11 ай бұрын
Nici nu e nevoie, nu ii bine ce zice, ignore..
@xizzard11 ай бұрын
Saltutare! Doamne-ajuta sa ajung la 30k euro dividende sa-mi fac griji ca dau 4k la stat :)) Acum ca am vazut video am inteles de ce sa cumpar si companii de acumulare. Am si din acestea insa o sa cresc procentul in ele. Multumesc de video. ps: ca dam peste 50% din salariu la stat nu mai este o problema, dar asta-i alta mancare.
@laurentiunedelcu502513 күн бұрын
Mare volum de balarii ai debitat...Bine ca e materialul vechi,sper ca intre timp ti ai mai revenit...
@ovidiutarcu10 күн бұрын
E dreptul tău să crezi asta și să ignori toate dovezile prezentate în clip. Și cum nu ai prezentat care sunt „bălăriile” nu am cum să le demontez. Eu am prezentat clar de ce în momentul ăsta dividendele nu mai au sens pentru că plătești impozit acum, în loc să-l amâni. Dar tu ești liber să faci ce vrei. 🙂
@EvoAI Жыл бұрын
Sincer nici nu ma uit la dividente nu ma interesează