No video

Doktora Sonrası Doçentliğe Hazırlık

  Рет қаралды 5,770

metin aytekin

metin aytekin

Күн бұрын

Arkadaşlar Merhaba,
Öncelikle 2 gündür ciddi akut karın ağrısı ile müzdaribim ve hala geçmiş değil. Bu ağrı ile videoyu çektiğimden enerjim düşmüş olabilir. Her ne kadar enerji düşüklüğümü espiriler katarak kapamak istesemde çok başarılı olamadım. Kusura bakmayınız.
Bu videoda doktora sonrası Doçent olana kadar ne kadar zaman geçer ve bu zaman aralığında doçent olabilmek için hangi kriterlere sahip olmak gerekiyor konusunu işledim. Umarım faydalı olur.
Videoyu beğenirseniz BEĞENİ butonuna basarsanız çok katkı vermiş olacaksınız.
İyi Seyirler dilerim....
Üniversiteler Arası Kurul LİNKİ
www.uak.gov.tr...
-- Kanalı geliştirmek için lütfen KATIL butonu ile destek olun:
/ @metinaytekin
------
-Join this channel to get access to perks:
/ @metinaytekin
Lütfen video altına yorum yazın. Gelen sorulara göre bu videoyu daha güzel yapabilirim.
Sorularınızı LÜTFEN videoların altına yorum olarak yazınız. DM den gönderilen mesajlara yoğunluğumdan dolayı cevap veremiyorum.
Köşe yazılarıma Blog bölümünden www.makaleterc... ulaşabilirsiniz
0:00 - Intro
0:07 - Soru
1:55 - Intro -2
2:02 - Akademik Süreç Hakkında
5:19 - Doçentlik İçin Hangi Kuruma Bağlı Olmak Gerekir
6:39 - Editörlük yapmak için bir kuruma bağlı olmak gerekir mi?
7:09 - Farklı Branşlarda Doçentlik Kriterleri
9:24 - ÜAK Doçentlik Kriterleri Listesi
9:48 - Doçentlik için Kaç Puan gerekiyor?
11:20 - Yazar Sırasına Göre Puanlama
11:36 - BAŞLICA YAZAR ne demektir?
14:56 - Makalelerde Yazar Sayısına Göre Puanlama
17:31 - Tezden Üretilmiş Yayınlar Zorunlu mu?
18:40 - Kitap Bölümü Puanları
20:22 - Tez Danışmanlıkları ve Projelerin Getirdiği Puanlar
20:35 - Eğtim ve Öğretim Faaliyetlerinin Puanları
21:42 - Doçentlik Dosyası Öncesi Yapılması Gerekenler
doçentlik başvurusu,
doçentlik,
doçentlik başvuru,
doktora sonrası,
Doçentlik kriterleri,
Doçentlik kriterleri nelerdir,
#akademik #akademisyenlik #proje #doktora #akademisyen #yükseklisans #araştırma

Пікірлер: 126
@serefbal
@serefbal Жыл бұрын
Hocam çok güzel, can alıcı bir konuya değinmişsiniz. Çok teşekkür ederim.
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
🤗🤗🤗
@suleyman_recep
@suleyman_recep Жыл бұрын
Hocam çok teşekkür ederim.
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
🤗🤗🤗
@sennuraskoglu
@sennuraskoglu Жыл бұрын
Geçmiş olsun Hocam, iyisiniz inşallah
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
Çok teşekkür ederim. Bir hafa sürdü ama iyileştim sonunda. Ondan biraz halsizim video :) 🙏🙏🙏
@matematik-doktoru
@matematik-doktoru Жыл бұрын
Hocam emeğinize sağlık 🌹
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
🤗🤗🤗
@matematik-doktoru
@matematik-doktoru Жыл бұрын
@@metinaytekin hocam doktora bitti. SSCI yayınlarda çıkıyor ama dilim yok😑. Hiç bir hoca bu şekilde kabul etmez mi post doktora için. Sizinle keşke zoom üzerinden benim gibi soruları olanlar konuşsak🤗
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
@@matematik-doktoru Semra selam, her 1000 abone de bir zoom toplantısı yapıyorum bire bir takipte kal 👍
@livailetisim6560
@livailetisim6560 Жыл бұрын
Teşekkürler Hocam
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
🤗🤗🤗
@tugbauyarcankay5490
@tugbauyarcankay5490 Жыл бұрын
Çok teşekkür ederim, sizin gibi kıymetli hocaların olması bizleri heveslendiriyor. Dilerim sürekli yapıcılığınız ve üretkenliğiniz başka hocalara da ışık olur. Hocam benim sorum iki tane başyazar olabilirmi yani birinci isim olabilir mi bir makalede ? Birde bir dilimleme hangi durumlarda oluyor? Benzer hasta gruplarından 3 farklı scı yazı yazdık dilimleme denir mi?
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
Tugba çok teşekkür ederim. Aslında Makalede yazar sırası adlı videomda anlatmıştım o videoma bak lütfen. İki tane BİRİNCİ isim olur. Nasıl olduğunu video da anlattım detaylı. Yine Dilimleme makaleler ile de ilgili detaylı bir videom var lütfen ona bi bak. HAsta grubu benzer olabilir ama makalelerde ne yaptığını bilmeden dilimleme olmuş veya olmamış demem imkansız ama videomda anlattıklarım ile sen kendin çözebilirsin 🤗🤗🤗
@mericselim
@mericselim 11 ай бұрын
Merhaba hocam verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Bir sorum olacaktı. Etik kurulu doktora sırasında alınan, hasta alımı doktora sırasında devam eden ve sonrasında tamamlanan. Yani etik kurul kararı doktora sırasında yayımlanması doktora sonrasında olan yayınlardan doçentlik için puan alınabilir mi? Teşekkürler.
@metinaytekin
@metinaytekin 11 ай бұрын
Merhaba, ETİK kurul onayının Doçentlikte hiç bir önemi yok, istersen yüksek lisansta almış ol. Etik kurul sadece o çalışmanın etik kurallara uygun olduğunu gösterir. Sen onayı aldıktan 5 sene sonra da çalışmayı tamamlayabilirsin. Doktora sırasındaki yayınlar da puan alıyor yalnız bunu unutmayın. Sadec 10 puan gibi bir sınırı var ama hiç almıyor değil. Senin yukardaki durumda da rahatlıkla DOKTORA SONRASI yayınlara girer ve puan alır. 👍👍👍
@CanerErden
@CanerErden Жыл бұрын
Sayın hocam, başlıca yazar her temel alanda farklı. Örneğin mühendislik alanında birinci sıradaki ya da sorumlu yazar yazar başlıca yazar olmuyor. Ya tek yazarlı makale olacak ya da diğer yazarlar lisansüstü öğrencisi olacak. 13:59 'da verdiğiniz bilgiyi farklı alanlarda farklı tanımlanmaktadır diye değiştirebiliriz. www.uak.gov.tr/Documents/docentlik/2022/2022-ekim-donemi/basvuru-sartlari/TA_Tablo9_2022E_27092022.pdf burada başlıca yazar aşağıdaki gibi geçmiş. Başlıca Yazar: Aşağıda belirtilen makalelerde aday başlıca yazar olarak tanımlanır. a) Tek yazarlı makale b) Danışmanlığını yaptığı lisansüstü öğrenci(ler) ile birlikte yazılmış makale (aynı makalede birden fazla öğrenci ve ikinci danışman da yer alabilir). Verdiğiniz kıymetli bilgiler için teşekkür ederim.
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
Caner haklısın, Ben Sağlık Bilimlerini anlattım bu videoda fakat şimdi verdiğin PDF e baktımda. ÜAK resmen saçmalamış. BU kadar saçma hataları nasıl yapabiliyorlar anlamıyorum fakat bir mühendis ortaklaşa yaptığı Birinci isim veya sorumlu yazardan başlıca yazar olamıyorsa artık diyecek birşey de bulmak zor. 🤗
@erhancetin
@erhancetin Жыл бұрын
Hocam öncelikle oldukça faydalı bir video daha çekmişsiniz çok teşekkür ederim. Video çektiğiniz konu hakkında aklıma bir soru takıldı. Diyelimki bir yayın yaptık. A kişisi ve b kişisi var ve bu kişiler arasında danışmanlığı yaptığı hoca öğrenci ilişkisi de yok. A kişisi ilk isim B kişisi de sorumlu yazar. İkisi de başlıca yazar mıdır? PDF i üzerinden anlattığınız kısımda başlıca yazar tanımı olarak ilk yazar ve danışmanlığını yürüttüğü yayın şeklinde ibare var. Sorumlu yazar denmemiş. Kısacası danışmanlık durumu olmasa dahi her sorumlu yazar başlıca yazar mıdır? Belirttiğim gibi başlıca yazar konusunda sorumlu yazarla ilgili bir ibare yok. Bu konuyu aklımda tam oturtamadım. Cevaplarsanız sevinirim. Saygılarımla.
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
Erhan çok teşekkürler sorun için. Bunu 2022 yönergesine göre değerlendireceğim. Şimdi Doçent olmak için başlıca yazar tarifi şu şekilde: Başlıca Yazar: Aşağıda belirtilen makalelerde aday başlıca yazar olarak tanımlanır. a) Tek yazarlı makale b) Makalenin yazarlarından ilk sırada yer alan yazar c) Danışmanlığını yaptığı lisansüstü öğrenci(ler) ile birlikte yazılmış makale (aynı makalede birden fazla öğrenci ve ikinci danışman da yer alabilir). Yani HER SORUMLU YAZAR başlıca yazar olamıyor Danışmanlığını yaptığı TEZ gerekiyor. Fakat Danışmanlığı yaptığı tezden makale çıkartıp SORUMLU YAZAR olmazsa BAşlıca yazar da olamaz çünkü O çalışmanın hocası olduğunu ancak SORUMLU YAZAR olarak ispatlayabilir. Bununla birlikte birde Üniversitelerde atama kriterleri var orada başlıca yazarın aldığı puanlarda ise Danışmanlığı yaptığınız tez dışındada sorumlu yazar olduğunuz makalelerden başlıca yazar puanı alırsınız ama dediğim gibi bu üniversite atama kriterlerinde geçerli. Doçentlik başvurusu ile ilgili değil. Umarım açıklayıcı olmuştur 🤗
@huseyindogu4850
@huseyindogu4850 Жыл бұрын
Sayın hocam, uluslararası arası endexte (scopus ve Ebsco gibi) taranan, hakemli ulusal dergi uluslararası kapsamda degerlendirilebilirmi?
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
Tabiiki değerlendirilir bu hep böyleydi 👍
@B-F-G
@B-F-G Жыл бұрын
Merhaba, bilgilendirici video için teşekkürle öncelikle ☘Doktora sonrası yaptığımız yayınların önce yaptıklarımıza kıyasla daha yüksek puanlı olduğunu söylediniz doçentlik için. Ancak doktoradan sonra, doktora tezimizden çıkardığımız yayınlar da buna dahil midir?
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
Hayır maalesef TEZDEN üretilmiş yayın diye geçiyor. Fakat Kriterler DÜN değişti. Bu konu ile ilgili bu hafta bir video yayınlamayı düşünüyorum 🤗🤗🤗
@sibelcaliskan1829
@sibelcaliskan1829 Жыл бұрын
Sayın Hocam öncelikle bilgilendirmeler için çok teşekkürler, emeğinize sağlık. Doktoramı yeni bitirdim ve tezimden makale üreterek dergiye göndereceğiz. Doçentlik kriterleri açısından 1. Yazar ben mi yoksa danışman Hocam mı olmalı?
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
Tabiiki senin birinci yazar olman gerekiyor. Üniversiteler arası kurul bunu takmaz ama olması gereken budur
@bsalmankurt
@bsalmankurt Жыл бұрын
Hocam teşekkürler. Bir sorum olacaktı, cevaplarsanız sevinirim. Doktoramı bitirdim ve ders verme durumu haricinde şartları sağlıyorum. Bir devlet üniversitesinde araştırma merkezinde ders vermeyen öğretim görevlisi olarak çalışmaktayım. Yönetim uygun görmediği için ders veremiyorum. Ders verme şartı maddesinde ayrıca 2 yıl yükseköğretim kurumlarında çalışmış olmak da puan vermekte. Acaba 2. yılımı tamamladığımda başvurabilir miyim sizce? Bana olur gibime geliyor.
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
Merhaba, Evet orada ders vereceksiniz veya aynen şöyle yazar "Yurtiçi veya YÖK tarafından tanınan yurtdışı yükseköğretim kurumlarında en az 2 yıl eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunanlar 2 puan almış sayılır" yani 2 sene çalıştığın zaman 2 puan bu bölümden almış kabul edilirsiniz ve bu kriteri sağlamış olursunuz.
@bsalmankurt
@bsalmankurt Жыл бұрын
@@metinaytekin hocam cevabınız için teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
@@bsalmankurt 🤗🤗🤗
@MustafaAkman1965
@MustafaAkman1965 Жыл бұрын
5 sene iyidir. Tecrübe ile sabit.
@cihatguleryuz7493
@cihatguleryuz7493 Жыл бұрын
Ders verme kriteri için hocam, bu konuyla alakalı soru sormak istiyorum. Öncelikle teşekkür ediyorum değerli paylaşımlarınız için. Bu ders verme kriteri doktora aldıktan sonra mı olması gerekir? yoksa doktora yaparken aynı zamanda bir vakıf üni de Lecturer (öğr. gör) ise ki bu süreçte ders veriyordur. Bu ders verme şartı yerine gelir mi?
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
Merhaba, kesinlikle doktora aldıktan sonra. Doktora öncesi akademisyen değilsiniz. Doktora ile birlikte akademisyen oluyorsunuz ve bu işlemi de doktora sonrası yapmanız gerekiyor 👍
@meleksahin4261
@meleksahin4261 Жыл бұрын
Hocam video için teşekkür ederim. Bir sorum olacak. Yayınımın doktora sonrası olabilmesi için etik kurula başvuru süresinin de mi doktora sonrası olması gerekiyor? doktora bitmeden önce etik kurula başvurmuş olsam ve çalışmaya başlasam yayın doktora sonrası olsa yine doktora sonrası olarak kabul edilir mi?
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
Burada Yayının ne zaman dergiden kabul edildiği burada önemli. Doktoradan sonra kabul aldıysan o doktora sonrası yayın olur.👍👍👍
@berrakbasara4084
@berrakbasara4084 Жыл бұрын
Sayın hocam, atıflardan alınan puanın ille de doktora sonrası yapılan makalelerden gelmesi gerekir mi? 10 puanlık doktora öncesi yayınlanan işlerden gelebildiğini düşünürsek atıf bölümünde bu yayınların atıf sayısı kullanılabilir mi? Teşekkür ederim
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
Atıflardan çok bir puan gelmiyor ve doktora öncesi makalelerden de konulabiliyor 👍
@halilziyaozcan3125
@halilziyaozcan3125 Жыл бұрын
Sayın hocam merhaba. Size bir sorum olacak. Doktora mezuniyetim 15.04.2022. Araştırma sürecine ve yazımı doktora öğrencisi iken yaptığım ancak 09.05.2022 tarihinde yayınlanan bir makaleden puan alabilir miyim?
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
Puan alırsın doktora sonrası yayınlanmış sonuçta 🤗🤗🤗
@halilziyaozcan3125
@halilziyaozcan3125 Жыл бұрын
@@metinaytekin Teşekkür ederim hocam.
@hikmetkundakyldrm6801
@hikmetkundakyldrm6801 Жыл бұрын
Merhaba Hocam, öncelikle videolarınız Türkiye şartlarında tabir-i caizse kendi yağında kavrulan yüksek lisans, doktora ve doktora sonrası araştırmacılar için oldukça kıymetli. Ben de doktorası bitmiş fakat ev hanımı araştırmacı olarak akademik hayatın içerisinde düşe kalka yayın yazmayı, makale yayınlatma süreçlerini öğrenmeye çalışmaktayım. Avantajım ise halen bir yayınımın olmaması (önceleri dezavantaj sanıyordum.) Benim sorum doçentlik kriterleri sağlama hususunda ulusal dergilere göndereceğimiz makalelerin araştırma makalesi olma şartı var mı? Review article kapsamında yaptığımız yayınlar da puanlamaya dahil ediliyor mu? Ayrıca doktora veya yüksek lisans tezlerinden olma şartı var mı yoksa alanla ilgili herhangi çalıştığımız bir konuda olması da yeterli mi? Şimdiden teşekkür ediyor, videolarınızın devamını sabırsızlıkla bekliyorum. Bol Citetationlı günler :)))
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
Hikmet hanım teşekkürler yorumunuz için. Türk dergisi için yayın için Orjinal yayın olmalı. Derlemeden puan alınmıyor maalesef. Herhangi bir çalışma olabilir. 🤗🤗🤗
@Furkan-nf1zk
@Furkan-nf1zk Жыл бұрын
Mükemmel bir video. Sorum şu, doçentlik kriterleri yöke bildirilerek mi onaylanıyor, kim kontrol ediyor bunu ayrıca bir mülakat var mı, süreç burada tam olarak nasıl? Bir de bu kriterlerden olan kitap yazmak hakkında konu seçimi, yazma süreci, yayıneviyle anlaşma vb, noktalardan bahsedebilir misiniz? Akademik camiaya ilaçsınız 💊 Çevremde ilgili kişilere linklerinizi atıyorum ki onlar da faydalansın ve sayfanız büyüsün böylelikle size de motivasyon olsun daha çok videolar çekin biz de bilgi birikimimizi arttıralım 💫
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
Merhaba Furkan, Bu soruyu gözden kaçırmışım şimdi gördüm kusura bakma. Evet YÖK e bağlı olan Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK) a başvuruluyor elektronik olarak. Eskiden vardı mülakat onu kaldırdılar herkes doçent olsun diye. Şİmdi önüne geçene doçentlik unvanı veriyorlar. Yani mülakat yok. Video açıklamasında linkini ekledim o linke tıklayıp puanını hesaplayabilirsin. 100 puanın varsa başvurabilirsin. Kitap yazma konusunu ayrıyetten bahsetmiştim o konuyla ilgili Kitap bölümü isimde var. Çok teşekkür ederim videoları paylaştığın için 🤗🤗🤗
@Furkan-nf1zk
@Furkan-nf1zk Жыл бұрын
Teşekkürler hocam bu kıymetli bilgilerle bizleri donattığınız için. Sizin gibi akademisyenleri mumla arıyoruz. Kitap ile ilgili videonuzu da izleyeceğim aratınca buldum 😀
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
@@Furkan-nf1zk 🤗🤗🤗
@velicetin9289
@velicetin9289 Жыл бұрын
Merhaba hocam, Doçentlik sınavına doktora yaptığımız bölümden mi basvurabiliriz. Bununla ilgili yeni bir karar mi çıktı hocam. Teşekkürler
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
Doktora yaptığın bölümden başvuruyordu en son ama bi bakayım değiştirmişler mi
@sucukseventalha
@sucukseventalha Жыл бұрын
Merhaba Hocam, aktardığınız bilgiler için teşekkürler: Sorularımı yanıtlarsanız çok sevinirim 1. Tezim sözlü sunu olarak ulusal kongrede 2009 tarihinde sunulmuştu, o dönemde tam metin kitapçığı olmuyordu, sadece özeti mevcut. ilgili maddede geçen tam metni basılı ifadesi benim durumumda olanlar için bir engel olurmu yoksa 2016dan öncesi gerli olan muafiyet bunu da kapsar mı 2. Sorum lisansüstü başka bir tezin durumu için: Tezden üretilen yazı (2019 dan önce)paralı q4 bir dergide yayınlanmışsa, tezi başka bir dergide tekrar yayınlatamayacağımıza göre, tezin yazı olması şartı için başka bir seçenek kalmamış oluyor, derginin yağmacı sınıfında olması, tezden üretilen yayınları da kapsıyor mu. Kapsaması durumunda ilgili şartın sağlanması mümkün olmayabilir. Teşekkür ederim
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
Merhaba Elif 1. Sözlü sunumunu sözlü sunum kategorisine koyabilirsin. Koyarken konferans prpgramını da eklersin. Orada senin hangi tarih ve saatte sunum yazdığın yazıyor olmalı. 2. Gerçekten paralı ve yapmacı dergi ise yine ellersin ama o olmasa dahi puanının tutması gerekiyor yani herşey o makaleye kalırsa sıkıntı olur. O makale olmasa da puan tutuyorsa sıkıntı olmaz.
@sucukseventalha
@sucukseventalha Жыл бұрын
@@metinaytekin Teşekkürler Hocam, başvuru şartlarında 3. Seçenekte geçen tez(ler)den üretilmiş en az 1 adet yayın olma zorunluluğu kapsamında kullanılmak üzere sormuştum.
@sucukseventalha
@sucukseventalha Жыл бұрын
@@metinaytekin şöyle anladım hocam 3. Kategorideki şartı sağlamak üzere tezden üretilmiş yayın olarak eklenir ama beyannamede puan almak üzere kullanmayalım, doğru mudur? Teşekkür ediyorum
@metehansirin
@metehansirin Жыл бұрын
Merhaba hocam öncelikle bugüne kadar ürettiğiniz faydalı video içerikleriniz için çok teşekkür ederim. Gündeminiz yoğun değilse şöyle bir soru sormak isterim. Araştırmacı günlükleri projemizde hangi boşluğu doldururlar? İdeal bir araştırma günlüğü nasıl tutulmalıdır? Bu günlükleri yazı veya video formatında tutabilir miyiz? Ardından bu günlükleri değerlendirmek üzere nasıl yöntem kullanıyorsunuz? Daha çok nitel bir konu gibi dursa da sizin anlatımınızla çok doyurucu bir içerik olacağını düşünüyorum. Mesajımı okuduğunuz için teşekkür ederim hocam.
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
Metehan eğer yanlış anlamadıysam günlükten kastın araştırma sırasındaki notlarımız. Bence harika bir konu. Kesinlikle buna bir video yapmalıyız çok teşekkür ederim 🤗🤗🤗🤗🙏🏻🙏🏻🙏🏻
@metehansirin
@metehansirin Жыл бұрын
@metin aytekin Evet hocam tam o konuyu kastetmiştim çok çok teşekkür ederim!!! 😃🙏🙏🙏⭐
@DilanAh-dt6ur
@DilanAh-dt6ur 8 ай бұрын
Hocam Merhaba, doktora oncesi hocam ve diger lisanustu ogrenciler ile ortak yaptigim tum yayinlarda hocam baslica yazar mi, yoksa hocam sadece lisansustu tezlerde mi baslica yazar
@metinaytekin
@metinaytekin 8 ай бұрын
Çalışmada yazar olma krierleri vardır ve Hoca fikir babası olduğu için her zaman BAŞLICA YAZAR olup sonun isim olarak yazılmalıdır. 🤗🤗🤗
@DilanAh-dt6ur
@DilanAh-dt6ur 8 ай бұрын
@@metinaytekin hocam cok tesekkur ederim, peki doktora sonrasi yine hoca ile yaptigimiZ calismalarda puan olarak hocayi baslica yazar olarak mi degerlendirmeliyim
@metinaytekin
@metinaytekin 8 ай бұрын
@@DilanAh-dt6ur soruda eksiklik var, başlıca yazar puan olarak değerlendirilmez. Başlıca yazar olan belli bir puan alır o kadar 👍
@naringul6482
@naringul6482 Жыл бұрын
Merhaba hocam, apa 7 yazım kuralını seri halinde detaylı anlatma planınız varmı? Türkçe versiyonunu?
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
Tamam bu konuyu ele alayım videosunu yapayım
@alinakorotenko244
@alinakorotenko244 Жыл бұрын
Hocam, doktora ve lisans alanları farklı oldukta doçentlik lisans alanına uygun alına bilirmi?
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
Alanları da yazsaydın daha iyi olurdu. Ama genelde doktora göz önünde bulundurulursada doktora sonrası yaptığın yayınlar önemli. O yayınlara göre lisans alanına uygun başvurabilirsin. Ama lisans alanına uygun olmayan doktorayı nasıl tamamladın onu anlayamadım. Örnek veriyorum Sosyoloji bitirip sonrasında tıp fakültesi tıbbi biyoloji doktora yapman gibi olur ki bunu yapamazsın çünkü doktora kriterlerinde Şu şu bölümlerden mezun olmak diye kriterleri vardır. O kriterlerden dolayı sorunu anlayamadım.
@cigdempolatbaytar1397
@cigdempolatbaytar1397 Жыл бұрын
Emeğinize sağlık hocam … üniversite hariç başka kurumlarda ders vermiş olmak puan getirir mi?
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
Maalesef. YÖK'e bağlı üniversitelerde ders vermek gerekiyor.👍
@spyhunter0066
@spyhunter0066 5 ай бұрын
Hocam bu başvuru yapılırken, ilk etap bilgiler girildikten sonra, asgari şartlar sağlandı beyannamesi olan kısım neden çıkmıyor, bir eksik mi vardır sizce? Kontrol işlemi başarılı diyor hepsinde halbuki.
@metinaytekin
@metinaytekin 5 ай бұрын
ilk etapta bilgiler girildikten sonra değil aslında. bilgileri girdikten sonra sisteme çekiyorsun orada asgari puan gösteriyor fakat o işlem sistem açıldığında oluyor. Şuan sistem açık değil.
@spyhunter0066
@spyhunter0066 5 ай бұрын
@@metinaytekin Başvuru haftası mı açılacak yani?
@SirinPrenses-ml3vj
@SirinPrenses-ml3vj Жыл бұрын
Sayın hocam, doçentliğe hazırlık için atıflarla ilgili 3 sorum olacaktı. Umarım yardımcı olursunuz. 1. Atıflardan en fazla 20 puan deniliyor ya benim anlayamadığım şu. Örnegin 3 sci makalem var. Bunlardan sadece birine (doktora tezimden yaptığım sci makaleme) 7 atıf geldi diyelim. 7×3= 21 puan eder. Diğer makalelerime atıf olmadıysa tek makaleme olan 7 atıf puana dahil olurmu? Yoksa 7 tane ayrı makale yapacağız ve herbirine bir atıf olarak mı 20 puanı toplayacağız. 2. Yüksek lisans ya da doktora tezimden ürettiğim yayına yapılan atıflar sayılıyor mu? 3. Atıfta makalenin kaç yazarlı olduğu önemli mı? Örnegin 3 yazarsan atıftan gelecek puan üçe mi bölünecek. UMARIM CEVAP VERİRSİNİZ. Şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla.
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
Şirin selam, elimden geldiğince cevaplayayım. Cevap 1: Evet tek makalendeki 7 atıf ile 20 puan alabilirsin. Dikkat edersen 21 puan olmuş ama sen sadece bunun 20sini alabilirsin. Hatta diğer makelerinde de atıf olsaydı onları saydıramıyorsun yani 20 puanın üzerine çıkamıyorsun. Bir makaleye gelen kaç atıf varsa hepsini saydırabilirsin. Cevap 2: Yapılan atıf doktora derecesi aldıktan sonra ise değerlendirmeye alınmalıdır yani puan alır. Cevap 3: Atıfta yazar sayısının önemi yoktur. Umarım cevap verebilmişimdir 🤗
@SirinPrenses-ml3vj
@SirinPrenses-ml3vj Жыл бұрын
Sayın hocam ilgilenip kısa sürede cevap verdiginiz için çok teşekkür ederim. Evet cevabınızın çok yardımı oldu. Çünkü bunu merak ediyordum ve sağlıklı net bir cevapta bulamamıştım. Saygılarımı sunuyorum. Merak ettiğim bir konu daha var onu da sormak isterim size. Makalelerimizin o yıl yayınlandığı derginin SCI indekste olduğunu geçmişe yönelik nasıl kanıtlar ya da buluruz. Örneğin; 2004 yılında bir makalem var ve o zaman sci expanded idi. Onu ve bu gibi yayınlarımın yayınlandığı yıl sci girdiğini nereden bulabilirim? Vaktiniz olduğunda bu sorumu da cevaplarsanız çok sevinirim sayın hocam. Şimdiden teşekkür ederim.
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
@@SirinPrenses-ml3vj Yayınların yayınlandığı tarihteki SCI olup olmadığına bakılmaz. Şuan SCI mi değil mi ona bakılır. 👍
@SirinPrenses-ml3vj
@SirinPrenses-ml3vj Жыл бұрын
@@metinaytekinİlginiz ve kısa sürede cevap verdiğiniz için cok teşekkür ederim hocam. Saygılarımla.
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
@@SirinPrenses-ml3vj her zaman 🤗🤗🤗
@tubakrygt8390
@tubakrygt8390 Жыл бұрын
Hocam doktora tez projesi nasıl yazılır bunun hakkında da bizleri bilgilendirir misiniz lütfen
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
Tuba Aslında videolarımın çoğunluğu bu konuyla ilgili. PROJE deyip videolarımdan aratabilirsen çıkan videoların hepsi yani PROJE yazma ile çıkanların hepsi doktora tez projesi ile de ilgilidir.👍
@tubakrygt8390
@tubakrygt8390 Жыл бұрын
@@metinaytekin izledim Hocam teşekkür ederim 🥰
@user-jb4sf4nc6e
@user-jb4sf4nc6e 10 ай бұрын
bir yayının kaç tane atıf aldığı atıf puanında önemli midir yoksa kaç atıf alırsa alsın atıf puanı yayın başına aynı mı olur?
@metinaytekin
@metinaytekin 10 ай бұрын
yok hayır hiç önemi yok. Atıf sayısına bakılır sadece, yayın başına da değil. TOPlam yayınların ne kadar atıf aldı? o atıfları göstermen yeterlidir 🤗🤗🤗
@SafaGulec-wy2hw
@SafaGulec-wy2hw 8 ай бұрын
Hocam akademik camiaya ya doçent olarak şimdiki zamanda nasıl kadro alabiliriz?
@metinaytekin
@metinaytekin 8 ай бұрын
Rektörün siyasi düşüncesi ne ise o düşüncede olup devamlı yalakalık yapmak gerek, tabiiki eğer anabilim dalı başkanı ve dekan rektörün yakın arkadaşı ise ki genelde öyle olur, onların kulu, kölesi olacaksın 😂😂😂😂 kadro demek siyaset demek maalesef. Kimse ne yaptığın ile ilgilenmez. Onun için bu kadar liyakatsız dolmadı mı ülkede? Acı ama gerçek maalesef
@yeliz2934
@yeliz2934 Жыл бұрын
makalemizin uluslararası alan indekslerinde taranan dergide olup olmadığını nasıl öğrenebiliriz değerli hocam?
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
Yeliz Merhaba, Dergileri biliyorsun SCIye giren ve girmeyen diye 2 kategori olarak ele alınıyor. Makalenin yayınlandığı derginin ismini veya ISSN numarasını şu linkte tıklayarak gireceksin. Eğer indekse giriyorsa yani SCI dergi ise burada görünmesi gerekiyor. Değilse SCIye girmeyen dergi kategorisine girer. Link burada: mjl.clarivate.com/search-results kolay gelsin👍
@semaky6760
@semaky6760 Жыл бұрын
Elınıze emegınıze saglık hocam, coğu dergi open access seçeneği sunuyor ancak fiyatlar çok yüksek, malesef universiteden de destekde alamıyoruz bap projesine başvurusunda bulunduk ancak üniversitemiz tubıtak 1001 red alma sartı sunuluyor ayrıca unvde desteğin az olduğu için münferit projelerin desteklenmediğini , 3 yıldır proje desteği bekleyeceğimiz ifade ediliyor. Bu tür dergilerde yayın yapabilmek için nerelerden destek almalıyız? emeğiniz için teşekkür ederim.
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
TÜBİTAK projesi yazmayı denediniz mi?
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
Birde illa OPEN ACCESS göndermeniz gerekmiyor. Bir çok dergi ya ücretsiz ya da hybrid onları deneyebilirsiniz.
@semaky6760
@semaky6760 Жыл бұрын
@@metinaytekin evet hocam, hibrıt dergılere gonderıyorum ancak geri dönüşler uzun sürmekte, dergi seçiminde sanırım yetersizim. makalelerin yayınlanma tarihlerine bakıyorum ancak süreç yinede uzuyor bu yüzden open access düşündüm.
@semaky6760
@semaky6760 Жыл бұрын
@@metinaytekin düşündüm yazmayı ancak tek başıma kaldım çevremde proje yapan yok denecek kadar az, destek konusunda güvensizlikler mevcut acıkçası.
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
@@semaky6760 Proje yazma eğitimi almalısın. İyi proje yazarsan kesinlikle destek verilir. Destek alamayanlar proje yazmasını bilmeyenlerdir inan bana. BEnim şuana kadar gönderip te alamadığım proje olmaması proje yazmasını bilmemden başka birşey değil. 👍
@sebooz4949
@sebooz4949 Жыл бұрын
atıflardan alınacak puanda doktora öncesi yapılan makalelerden alınan atıflar kullanılabilir mi?
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
Kullanılır hiç sorun değil. Zaten Doktora sonrası çalışmalara başladığınızda doçentliğe kadar atıf sorunu kalmaz. En son endişeleneceğiniz kısım olur inanın!
@caglatan8444
@caglatan8444 5 ай бұрын
Hocam doktora sonrası yapılan postdoc'un doçentliğe bir etkisi var m?
@metinaytekin
@metinaytekin 5 ай бұрын
Nasıl bir etkisinden bahsediyorsunuz onu anlayamadım
@caglatan8444
@caglatan8444 5 ай бұрын
@@metinaytekin hocam doçentlik puanlamasında mesela. Öyle bir ifade görmedim ama en azından akademik anlamdaki önemini ülkemiz adına bilmek istiyorum.
@spyhunter0066
@spyhunter0066 5 ай бұрын
Hocam başlıca yazar kavramın tam nedir, fen alanında? İki tanımı var 2024 üak bilgi formunda . Hem a bendinde hem de tanımlar kısmında farklı tanımlar var.
@metinaytekin
@metinaytekin 5 ай бұрын
Tanımları ekler misin buraya
@spyhunter0066
@spyhunter0066 5 ай бұрын
​@@metinaytekin 1. TANIM: Mesela bir yerde, a bendinin hemen üstünde demiş ki : "2 ya
@metinaytekin
@metinaytekin 5 ай бұрын
@@spyhunter0066 açık aslında tek yazarlı makale ise saten bir yazar olduğu için başlıca yazardır. Fakat birden fazla yazar varsa birinci yazar başlıca yazardır ve yazar sayısına göre puan alır. Yine çok yazarlı makalelerde birinci isim değilsiniz ama sizin yönettiğiniz (mesela yüksek lisans öğrencinin tezinden makale ve yüksek lisans öğrencisi birinci isim) siz birinci isim değilsiniz ve isminiz herhangi bir yerde dahi olsa sizin yönettiğiniz tez olduğu için başlıca yazar olursunuz ve yazar sayısına göre birinci isimmiş gibi puan alırsınız 👍👍👍
@spyhunter0066
@spyhunter0066 5 ай бұрын
Benim SCI tek yazar yok diye başvurmayacaktım bu martta. O zaman başvurabilirim, çünkü ben neredeyse hep yazan ve 1. isimim. Doğru mudur. Yani o şartı sağlıyorum. Yani, başlıca yazar olarak tek yazar olma şartı diye birşey YOK. @@metinaytekin
@metinaytekin
@metinaytekin 5 ай бұрын
@@spyhunter0066 yok tabiiki zaten kendi de yazmış ya 2 yazarlı olursa başlıca yazar … puan alır diye. Bu bile çok yazarlı olunca da başlıca yazar olunduğunu gösteriyor 👍👍👍
@ahmedjamel421
@ahmedjamel421 5 ай бұрын
hocam yurtdışında öğretim üyesi olarak çalışan bir akademisyen şartları sağlarsa döçentliğe başvurabilir mi? teşekkürler.
@metinaytekin
@metinaytekin 5 ай бұрын
Tabiiki, hiç sorun değil
@ahmedjamel421
@ahmedjamel421 4 ай бұрын
@@metinaytekin Hocam yorumunuz için çok teşekkür ederim. Hocam o zaman tek yazarlı makalelerde affiliation hangi ülke olduğu fark etmiyor değil mi hocam? Yani illaki Türkiyede çalışıp çalışmamak fark etmiyor hocam değil mi?
@metinaytekin
@metinaytekin 4 ай бұрын
@@ahmedjamel421 Tabiiki fark etmez hatta YUrtdışı olması avantaj olur
@ahmedjamel421
@ahmedjamel421 4 ай бұрын
@@metinaytekinhocam çok teşekkür ederim sağ olun
@schrodingerinkedisi1170
@schrodingerinkedisi1170 Жыл бұрын
Hocam merhaba. İsim soy isim yazmadığım için kızmayın :)) Tıp fakültesi mezunu uzman doktorlar ile diğer branşların durumları biraz farklı, bunları açmak lazım. Hekimler için phd zorunluluğu yok. Bu arada ben uzman doktorum phd de yapıyorum. Hekimler için bu konuda belki bilgilendirici video iyi olabilir. Saygılarımla...
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
Videoyu bana baştan izletmeyin 😀 PhD zorunlu mu demişim? Neden demişim? Dakikasını yazarsanız bakayım. Bu arada tıp fakültesi mezunları için bu konuları anlattığım videolarım var. Özellikle MD PhD nasıl olunur başlıklı videolara bakabilirsiniz. 👍
@schrodingerinkedisi1170
@schrodingerinkedisi1170 Жыл бұрын
@@metinaytekin Yanıt verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Yok hocam estağfirullah. “PhD zorunluluğu var demediniz” ama yayın kriterleri için puana etki bakımından phd sonrası yapılan Yayınları dikkat çekmişsiniz. Bu hekimler için geçerli olmuyor, diğer branşlarla durum biraz farklı. Ben kanalı yeni keşfettim, çok faydalı. Kendim de dosya hazırlamakla uğraşıyorum. Bahsettiğiniz videoları da izleyeceğim.
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
@@schrodingerinkedisi1170 tamamdır 👍 diğer videolarda özellikle tıp mezunlarının gireceği yolları da anlattım👍👍👍 o video altındaki yorumlarda devam ederiz. Başarılar diliyorum size 🙏🏻
@houriehbayramian5959
@houriehbayramian5959 Жыл бұрын
Ama niye projelerin makalelerin hespsini hocalar araştırma görevli olan doktora öğrenciler ile çalışıyorlar ve o araştırma olan kişiler doçent oluyorlar hep😏
@metinaytekin
@metinaytekin Жыл бұрын
Kiminle çalışmalarını arzu ediyorsun 😁
@houriehbayramian5959
@houriehbayramian5959 Жыл бұрын
@@metinaytekinTorpilli araştırma görevli olmuyanlar öğrenciler ile çalışabilirler.
@spyhunter0066
@spyhunter0066 6 ай бұрын
Arkadaş mükemmel bir soru sormuş. Şimdi bir yere bağlı olmanız gerekmez dediniz ama belki gerekebilir. Dediğiniz gibi ders verme şartı. Bir diğeri de makale yazınca, oraya ev hanımı mı yazacak arkadaş , o sorunu nasıl çözecek. Makale yazarları akademik olmak zorunda mı, değil mi? Ben olmayan görmedim şahsen. Eğer varsa çalışmayan birinin makalesi, linkini paylaşırsanız sevinirim.
@metinaytekin
@metinaytekin 6 ай бұрын
Olayı farklı anlamışsınız. Şimdi yıllarca adam uzman doktor olarak çalışmış ve daha sonra kurumdan ayrılarak kendi özel muayenehanesini açmış ve orada çalışıyor. Muayenesinde çalışırken de çalışmalara ortak oluyor, kitap bölümü yazıyor vs ve doçentlik kriterlerini karşılıyor. Bu durumda kurumda olmasa dahi doçentliğe başvurabilir. Kaldıki 2023 yılı bu şekilde kendi özel yerlerinde çalışan bir çok kişi doçent oldu. Umarım bu detaylı açıklama yeterli olmuştur.
@spyhunter0066
@spyhunter0066 6 ай бұрын
@@metinaytekin Olmadı. Elbette hala doktordur yada öğretmendir ama makaleye ne affiliation yazacak onu sordum işsiz biri mesela.
@metinaytekin
@metinaytekin 6 ай бұрын
@@spyhunter0066 kaçırdığınız bir nokta var. Biz akademisyenlerden bahsediyoruz. Bir öğretmen akademisyen değildir zaten dolayısıyla konu dışı. Kaldıki akademisyen dahi olsa ve makale yapmaya elverişli ortamı yoksa zaten doçent olacak puanı toplayamaz ve başvuru yapamaz onlar da konu dışı. Yukarda açıkladığım gibi kurum dışı olup ama doçent olmak için yeterli puanı olanlar buradaki konu 👍
@metinaytekin
@metinaytekin 6 ай бұрын
@@spyhunter0066 çalışmayı yaptığı yerin adresi yazılır artık nerede yapmış ise çalışmayı
@spyhunter0066
@spyhunter0066 6 ай бұрын
@@metinaytekin Şimdi anlaştık bu ifadeden sonra "kurum dışı olup ama doçent olmak için yeterli puanı olanlar buradaki konu" . Aksi halde zaten akademisyen olmazsan, ilerisi için puan toplayıp doçent olamazsın. Yoksa, gider yarın istifa ederim, ne uğraşıyorum elin partizanlarıyla, üniversite dışında herseye benziyor ortam.
👨‍🔧📐
00:43
Kan Andrey
Рет қаралды 9 МЛН
Советы на всё лето 4 @postworkllc
00:23
История одного вокалиста
Рет қаралды 5 МЛН
SCI dergiler bilimsel makale kabul ederken neden çok zorluyorlar?
12:08
Yeni Doçentlik Kriterleri - Kriterler Değişti
24:32
metin aytekin
Рет қаралды 19 М.
Doktora bitti - Peki ya sonra!
15:17
metin aytekin
Рет қаралды 4,3 М.
İBS - İrritabl Bağırsak Sendromu - NELER YASAK, NELER SERBEST
26:42
Doçentlik Başvurusu İçin Birinci Yazar ve Sorumlu Yazarın Önemi
12:49