Nederlands verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog: kzbin.info/www/bejne/npvMc2WEbNJ6aqM The July Plot (1944) [Engels]: kzbin.info/www/bejne/aKLZgX2wn62Um6M
@historylover102 жыл бұрын
je maakt echt leuke en leerzame video’s ❤️
@HistoryHustleNederlands2 жыл бұрын
Dank Julian.
@BXgek2 жыл бұрын
Wederom weer mijn respect voor jouw filmpjes, Stefan.... ik leer als nu 72-jarige (geboren 5 jaar NA de oorlog) nog steeds heel veel van je...zo jammer dat jij niet 50 a 60 jaar eerder bent geboren, want dan had ik toen (rond 1960 op de Lagere school) geen 3 of 4 op mijn rapporten gehad voor geschiedenis maar een 7 of een 8 (ook later op de Mulo). We hadden namelijk in die tijd vooral geschiedenis-leraren die wel wat vertelden over de 2e WO, maar het vooral ook hadden over het verdrag van Munster of de periode 1600-1850, (en over Nederlands-Indie)...van wat zich toen allemaal afspeelde in Europa en dat interesseerde mij weinig, het waren leraren die zelf de 2e WO hadden meegemaakt, maar ik heb hen nooit iets horen vertellen over hun eigen leven in die 5 jaar oorlog. Zo was wijlen mijn vader van 1920, dus 20 jaar toen de oorlog uitbrak (moest ook opkomen maar al na 14 dagen weer thuis toen NL capituleerde), maar de man zweeg altijd over die tijd (alleen dat hij ondergedoken had gezeten in Haarlem en dat nam je maar voor waar aan), mijn vader is al 41 jaar geleden overleden, is dus niet oud geworden met 60 jaar...maar jaren na zijn overlijden en mede dankzij internet en Wikipedia (en KZbin), ben ik steeds meer te weten gekomen over de 2e WO. Zo heeft er hier in mijn woon (en geboorte) plaats Haarlem nogal het e.e.a. afgespeeld, neem Hanny Schaft maar als voorbeeld en natuurlijk de film die naar haar is gemaakt (het meisje met het rode haar)...ik weet niet of je daar al een filmpje over hebt gemaakt? (groetjes, Bram)
@HistoryHustleNederlands2 жыл бұрын
Dag Bram, Dank voor je reactie. Erg interessant om te lezen. Ik vertel over Schaft in mijn video over het Nederlandse verzet: kzbin.info/www/bejne/npvMc2WEbNJ6aqM
@Jos03642 жыл бұрын
Dag Stefan, wederom een zeer interessante video. We weten inmiddels veel over WO2, maar in jouw video’s zit toch altijd weer wat nieuws. Bedankt 👍🏻
@HistoryHustleNederlands2 жыл бұрын
Bedankt voor je reactie Jos.
@tonnywildweasel81382 жыл бұрын
Van 'die weiße Rose' en Von Stauffenberg wist ik, de rest.. Weer nieuwe dingen geleerd vandaag! Bedankt Stefan! Groet'n oet Grun', Tonny.
@HistoryHustleNederlands2 жыл бұрын
Dank Tonny 👍👍👍
@julesvismale8387 Жыл бұрын
Ken je trouwens ook een zekere Cato Bontjes van Beek (1920-1943), een Duitse verzetsstrijdster van 'Die Rote Kapelle', die een Nederlandse naam droeg? zij was geboren in Bremen en zij zat zelfs in Amsterdam op een school. Zij was lid van de opgenoemde linkse verzetsgroep en toen werd zij samen met talloze medestanders in 1943 gearresteerd en ter dood veroordeeld door het Reichskriegsgericht. En op 5 augustus 1943 werd Cato in de Plötzensee-gevangenis in Berlijn onthoofd onder de guillotine! En samen met haar werden al deze medestanders van haar daar op dezelfde dag onthoofd en dat waren: Adam Kuckhoff, Stanislaus Wesolek, Emil Hübner, Frida Wesolek, Ursula Goetze, Maria Terwiel, Oda Schottmüller, Rose Schlösinger, Hilde Coppi, Klara Schabbel, Else Imme, Eva-Maria Buch, Anni Krauss, Ingeborg Kummerow en Liane Berkowitz.
@franslanzvanderaa6015 Жыл бұрын
Erg interessant, veel informatie, en leuk gebracht!
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
👍👍👍
@EricBunkerHunter2 жыл бұрын
Erg boeiend filmpje weer Stefan! Dankjewel en een fijn weekend ✌🏻😘
@HistoryHustleNederlands2 жыл бұрын
Dank voor je bericht. Goed weekend.
@rubinachilles59432 жыл бұрын
bedankt voor deze interessante video, op naar de 20k!
@HistoryHustleNederlands2 жыл бұрын
💪
@Evrikadia2 жыл бұрын
Echt leuke video! Ik had geen idee dat er een opstand in Keulen was, heel interessant. Er was ook een opstand in Innsbruck in 1945 waardoor de stad wordt bevrijdt. Deze opstand word ook vaak vergetenm maar is wel spannend.
@HistoryHustleNederlands2 жыл бұрын
Interessant dat van Innsbruck. Dat wist ik dan weer niet. Dank voor je reactie 👍
@Marc-fr6ls2 жыл бұрын
Zoals altijd heel interessant
@HistoryHustleNederlands2 жыл бұрын
Dank!
@snowdoglover82042 жыл бұрын
Dankjewel hiervoor! je hoort hier namelijk niet veel over op scholen , dit was dus mijn vraag bij een andere video.
@HistoryHustleNederlands2 жыл бұрын
👍
@julesvismale8387 Жыл бұрын
Het Duitse verzet tegen het naziregime was echter totaal niet eensgezind omdat veel van die verzetsgroepen, en dat gold ook voor de bezette gebieden, onderling teveel en hopeloos waren verdeeld. De westerse geallieerden vertrouwden bovendien het Duitse verzet voor geen meter daar zij ten eerste de Duitsers in WO II zelf wilden verslaan en ten tweede zij daarmee wilden voorkomen dat er een nieuwe legende zou ontstaan van de 'Dolkstootlegende' uit 1918! De Russen vertrouwden op hun beurt het Duitse verzet ook niet bepaald en ze waren bovendien zeer ondankbaar naar de linkse verzetsgroep, 'Die Rote Kapelle' (Het Rode Orkest) die hen alle informatie had gegeven over de Duitse inval in Rusland. rond 1941. Zo had een van deze personen, Richard Sorge (1895-1944), constant Stalin voor Hitler gewaarschuwd maar die luisterde niet naar Sorge. En toen Sorge later verkondigde dat Japan Rusland niet ging aanvallen en hij door de Japanners hiervoor werd gearresteerd en ter dood veroordeeld gaf Stalin daarop als commentaar: "Ik ken geen enkele vent die Sorge heet!" Want Sorge had namelijk dezelfde fouten gemaakt die trouwens alle strijdende partijen en verzetsgroepen in WO II maakten en dat is ten eerste dat als je de ene dictator tegen e andere steun je daar jezelf een vrij slechte dienst mee bewijst omdat die lui geen dankbaarheid kennen en ten tweede is het verre van verstandig om in tijd van oorlog meer dan 1x over te lopen naar de vijand! Sommige soldaten en burgers deden dat zelfs tot 2 a 3x en ze werden daardoor bij alle strijdende partijen later vreselijk gehaat en eigenlijk ook terecht!
@thomasbeerten96652 жыл бұрын
Goede video! De aanslag van Georg Elser vind ik ook een interessante, maar dat was niet echt een verzets beweging maar meer een eenmansdaad
@HistoryHustleNederlands2 жыл бұрын
Interessant! Dank voor je bericht.
@Michel-bb1ce2 жыл бұрын
Bedankt. Interessant filmpje weer👍
@HistoryHustleNederlands2 жыл бұрын
Dank 👍
@edtypo61192 жыл бұрын
watch later for tonight great video
@HistoryHustleNederlands2 жыл бұрын
👍
@jlk63152 жыл бұрын
Hele leerzame video, dank. Mag ik vragen of er in de toekomst een video komt over de Poolse verzetsheld Witold Pilecki?
@HistoryHustleNederlands2 жыл бұрын
Dank. Wellicht ooit. Heb nog een hoop andere projecten op stapel.
@paulbakker67652 жыл бұрын
Bedankt weer voor deze interessante video Stefan. Zie jij ook een parallel tussen het toenmalige Duitsland en het huidige Rusland ?
@HistoryHustleNederlands2 жыл бұрын
Dank Paul. Of er een parallel te trekken is tussen Nazi-Duitsland en het huidige Rusland. Beide zijn autoritaire regimes en dus zijn er overeenkomsten, maar er zijn ook zat verschillen. Geschiedenis zet zich af tegen eenvoud, vind ik zelf.
@jellei88i922 жыл бұрын
Vind de EU toch wat enger worden.
@HistoryHustleNederlands2 жыл бұрын
@@jellei88i92 Dan is je beeld echt verknipt als je het mij vraagt.
@paulbakker67652 жыл бұрын
@@HistoryHustleNederlands Ik denk dat Jelle bedoeld dat we in eigen land steeds minder te vertellen hebben. Maar hou mij ten goede, wie ben ik om namens iemand anders te spreken.
@codex40482 жыл бұрын
@@paulbakker6765 We hebben als individu misschien minder te zeggen omdat de populatie diverser wordt. 60 jaar geleden was het contrast tussen de uitschieters gewoon stukken kleiner. Men wordt minder gelovig dus heeft men meer ruimte voor zijn eigen ideeën. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat er overal een compromis voor gesloten moet worden, iets dat kan voelen als "minder te vertellen hebben".
@hesselfokkema62 жыл бұрын
Prachtig ga zo door
@HistoryHustleNederlands2 жыл бұрын
👍
@timdejong5932 жыл бұрын
De film 'Sophie Scholl - Die Letzten Tage' is een aanrader. Zou eigenlijk verplichte kost op school mogen zijn.
@HistoryHustleNederlands2 жыл бұрын
Laat wel eens wat in de les zien.
@Froukjelovesmakeupx10 ай бұрын
Mooie en heldere uitleg! Knap dat men op kwam tegen hun eigen land en daarmee voor de rechtvaardigheid (in onze ogen van nu). Wat ik wel jammer vind (in veel van dit soort videos’s, niet alleen de jouwe) is dat ken systematisch spreekt van ‘de Joden’, terwijl dit in ons geval onze landgenoten, buren en vrienden waren. In eerste instantie gewoon medemensen, dan pas joden.
@HistoryHustleNederlands10 ай бұрын
Dank voor je bericht. Over de aanduiding: dat is simpel gezegd om duidelijk te maken om wie het gaat. Het is een onderscheid dat door de nazi's werd benadrukt met gruwelijke gevolgen. Om dese gevolgen uit te leggen moet ik dat de aanduiding hanteren.
@Froukjelovesmakeupx10 ай бұрын
Bedankt voor je reactie! Het is ook zeker geen verwijt hoor en ik snap het ergens ook. Alleen lijkt het mij dat men zich distantieert van de nazi’s (wat ieder weldenkend mens doet, lijkt me, hoewel ik weet dat dit in de praktijk niet zo is) door hun slachtoffers te vermenselijken en ze niet als ‘Joden’ te zien, maar als onze buren, collega’s, vrienden. Gelukkig bezit ik niet de arrogantie (wat mensen steeds een beetje meer lijken te bezitten) dat iedereen rekening moet houden met mijn gevoeligheden en pijntjes. Maar het is gewoon iets wat me opvalt en waar ik een opmerking over wilde maken 😊 Verder is mijn huis niet bij met jouw videos, want de strijk en poets blijft liggen omdat ik verslaafd ben aan je video’s, haha. Ze zijn echt top en belichten kanten van de geschiedenis die ik nog niet gezien had 😊 Thanks daarvoor!@@HistoryHustleNederlands
@dennispropitius89902 жыл бұрын
Heb je toevallig de film valkery gezien over het verzet van von staufenberg?
@HistoryHustleNederlands2 жыл бұрын
Zeker, sterke film.
@jgmdewilde Жыл бұрын
👍👍👍😒😒😒helaas ging die bom op het verkeerde moment af en diezelfde dag nog werden von stauffenberg en zijn medestanders ter plekke geëxecuteerd...in en in triest!
@codex40482 жыл бұрын
Zou je ook een video kunnen maken over Kasteel Itter? Hier vochten de Amerikanen samen met de Duitse Wehrmacht tegen de SS. Deze gebeurtenis is onderwerp van het nummer The Last Battle van Sabaton, en heeft voor mij, samen met de gebeurtenis waar No Bullets Fly (ook van Sabaton), de oorlog in een heel ander perspectief gezet. Ik denk nu vaak naar de individuele soldaat in plaats van naar "één Duitsland". Sabaton heeft bij mij de interesse in geschiedenis weer opgewekt, al kijk ik dus veel meer naar specifieke gebeurtenissen of personen.
@HistoryHustleNederlands2 жыл бұрын
Wellicht ooit als ik het kasteel bezoek. Voorlopig niet.
@Donnerspeer Жыл бұрын
De huidige voorzitter van onze tweede kamer heeft herhaaldelijk beweerd dat de nazis aan de linker zijde van het politieke spectrum thuis horen. De naam Nationalsocialistische Arbeiterpartei zegt wat hem betreft genoeg. Wat vindt u van deze uitspraak?
@HistoryHustleNederlands10 ай бұрын
Een theoretische discussie. Dennis Prager van PragerU heeft daar recentelijk een interessante video over geplaatst.
@Donnerspeer10 ай бұрын
@@HistoryHustleNederlands U weet natuurlijk ook wel dat PragerU een conservatief propagandakanaal is dat rechtse religieuze ‘talking point’, zonder wetenschappelijke basis, aan haar publiek serveert. Het is niet het doel van PragerU om de feitelijke geschiedenis aan u voor te schotelen. Het doel van PragerU is om de feitelijke geschiedenis te vervormen zodat het in het extreem rechts conservatief christelijke narratief past.
@mathiaspoelman14932 жыл бұрын
Zo veel weet ik ook niet over Keulen maar ik weet wel dat het een broeihaard van verzet is geworden en in München waren in april 1945 straatgevechten tussen de SS en leden van de Wehrmacht die heel Beieren in één keer wilden overgeven. Denk je dat Duitsland misschien gebieden als Silezië en Pommeren had kunnen behouden als Operatie Valkyrie geslaagd was? Is trouwens een erg mooie film over, "Valkyrie". PS: ligt het aan mij of kwamen er erg veel van de verzetsstrijders uit Beieren? Hun koningshuis was ook openlijk tegen de nazi's
@HistoryHustleNederlands2 жыл бұрын
"Denk je dat Duitsland misschien gebieden als Silezië en Pommeren had kunnen behouden als Operatie Valkyrie geslaagd was?" Moeilijk te zeggen, omdat we niet weten wat er gebeurd was nadat Von Stauffenberg en consorten de macht hadden gegrepen.
@mathiaspoelman14932 жыл бұрын
@@HistoryHustleNederlands Alleszins zouden de Sovjets veel minder Duits grondgebied hebben kunnen innemen, maar voor de rest is het gissen inderdaad. Bedankt dat je dit veel te weinig bekende thema onder de aandacht brengt. Ik ben zelf niet van Duitse afkomst, maar toch, dit betekent veel voor mij.
@Emdee5632 Жыл бұрын
Het valt me zo op dat KZbin series zoals deze veel reacties krijgen van (ik hoop vooral jonge) mensen die nauwelijks iets afweten van de oorlog. Informatie zou in het huidige digitale tijdperk makkelijker dan ooit te verkrijgen moeten zijn, maar dat is het niet. Mijn kennis heb ik vooral van veel bibliotheekbezoek en kopen van boeken. Komt de tweede wereldoorlog nog aan bod in het basisonderwijs of op de middelbare school? Behalve dan dat die in 1939 begon, Nederland bezet werd, en afliep in 1945?
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Jawel, maar naar mijn mening te beperkt. Teveel onzinnige geschiedenis over Middeleeuwse hofjes moet geleerd worden.
@janwillemvanrossum54312 жыл бұрын
ik zou graag met je in contact komen. heb misschien een verhaal voor je .
@HistoryHustleNederlands2 жыл бұрын
Zie emailadres onder aan beschrijving.
@johanvandermeulen96962 жыл бұрын
Wat is het verschil tussen socialisten en sociaal-democraten?
@HistoryHustleNederlands2 жыл бұрын
Goede vraag. Ik zou zeggen dat socialisten linkser zijn dan sociaaldemocraten. Tegenwoordig zie ik SP als socialistisch, en PvdA en D66 als sociaaldemocratisch.
@johanvandermeulen96962 жыл бұрын
@@HistoryHustleNederlands Dank voor de toelichting. Ook deze uitzending is machtig interessant. Ik was jarenlang vaste klant bij Die Weisse Rose, een duitse boekhandel aan de Rozengracht te Amsterdam. Helaas moesten ze de poorten sluiten omdat ze de huur niet meer konden betalen. Het was in de tijd van burgemeester Eberhard van der Laan. Subsidie kon er natuurlijk niet vanaf voor die boekwinkel. Nu moet ik voor duitstalige lectuur naar de Atheneum boekwinkel aan het Spui. Ik krijg daar altijd de idee dat ik moet smeken voor mijn bestellingen. Bij Die Weisse Rose hing altijd een gemoedelijke sfeer. Ach ja, die duitse Gemütlichkeit.
@norabenlahssen5222 жыл бұрын
Ik vind het een heel interessante video, want hier hoor je nauwelijks iets over. Als ik je echter wel mag verbeteren over één term. Het woord gehandicapten is eigenlijk een verkeerde term. De juiste benaming is “personen met een (mentale) beperking”. Als je wil kan ik je er de hele uitleg rond geven, want velen weten dit niet. Maar eigenlijk is een ‘gehandicapte ‘ een verkeerde term. Voor de rest: super interessante video!
@HistoryHustleNederlands2 жыл бұрын
Dank voor je reactie.
@paulvanbeurden2 жыл бұрын
Die 'politiek-correcte' term kenden ze toen nog niet!
@norabenlahssen5222 жыл бұрын
@@paulvanbeurden dat weet ik, maar ik wilde het toch even melden. Ik heb het over toen hij erover sprak als historicus uit deze tijd, niet als iemand uit die tijd
@robertvanbeek16762 жыл бұрын
Hurtgenwald aflevering?
@HistoryHustleNederlands2 жыл бұрын
Zie video Bevrijding West Europa.
@jgmdewilde Жыл бұрын
😟😟😟😟ja dat was voor de Amerikaanse bevrijders een nachtmerrie...vreselijk!
@johanneswinkels4012 жыл бұрын
👍👍👍👍
@HistoryHustleNederlands2 жыл бұрын
👍
@anouk78712 жыл бұрын
Interessante video! Je zegt dat de meerderheid van duitsland Hitler steunt, wanneer was dit? Ik begreep eigenlijk altijd dat hij 43.9 % van de stemmen had, en de volledige macht kreeg nadat de reichstag in brand gezet was toen Hitler andere onder druk zetten hem de macht te geven. Of klopt dit niet?
@HistoryHustleNederlands2 жыл бұрын
Omdat er geen opiniepeilingen werden gehouden, is het altijd lastig te zeggen. Wel zijn de meeste historici het erover eens dat een merendeel van de Duitsers voor lange tijd (zeker toen Duitsland nog overwinningen boekte) het regime steunde. Of dit nu 55% / 65% of 85% is geweest is lastig te bepalen. Het veranderde met de tijd. En in hoeverre de steun er uit zag verschilde. Wel kan gezegd worden dat veel zagen steun aan Duitse leger als gelijk aan steun aan Hitler.
@marknieuweboer80992 жыл бұрын
Clemens von Galen had een verre voorvader met als broer Bommen Berend.
@HistoryHustleNederlands2 жыл бұрын
Wist ik niet.
@skafabafa2 жыл бұрын
Kan mij voorstellen dat ook veel niet joodse Duitsers de bui voelde hangen en Duitsland ontvluchten voordat de oorlog begon. Ben benieuwd waar het grotendeels heen ging. Kan er niet veel over vinden.
@paulvanbeurden2 жыл бұрын
Naar andere Europese landen waar ze later alsnog werden opgepakt
@HistoryHustleNederlands2 жыл бұрын
@skafabafa: voor zover ik weet vluchtten juist veel Joodse Duitsers weg. Over niet-Joodse Duitsers die wegvluchtten weet ik weinig. Zullen er vast wel een paar zijn geweest. @Tank-general 1945 : Duitsland werd niet aangevallen, maar viel zelf aan. Nazi-propagandisten verkochten het alsnog Polen de aanval had geopend, wat onzin was. Niettemin geloofden veel Duitsers wel dat het zo ging. Daarover meer in een toekomstige video.
@HistoryHustleNederlands2 жыл бұрын
@@Factcheckstatustrue Denk dat deze twee video's wel interessant zijn voor je om een accurater beeld te krijgen op de situatie: kzbin.info/www/bejne/bHW5Y2OcZslpnqs kzbin.info/www/bejne/jHPHZ2OLqLFsq5I
@HistoryHustleNederlands2 жыл бұрын
@@Factcheckstatustrue Onzin, want dan hadden de geallieerden wel ingegrepen toen - Hitler Rijnland remilitariseerde - Hitler Oostenrijk inlijfde - Hitler Sudetenland opeiste - Hitler de rest van Tsjechië innam en tevens het Duitse leger veel minder krachtig was. Dan hadden ze ook vol ingezet op het Saaroffensief wat ze niet deden. Allemaal omdat ze geen zin hadden in oorlog.
@HistoryHustleNederlands2 жыл бұрын
@@Factcheckstatustrue Ik vraag me af waar je je informatie vandaan haalt. Tegenwoordig zijn er veel mensen die geloven in desinformatie en complotjes. Het is zelfs zo erg dat het narratief van WO2 in twijfel wordt getrokken wat ik een sneue zaak vind. De Geallieerden hebben lang gewacht met het door Stalin gewenste tweede front al was dat er overigens al wel vanaf de zomer van 1943 in Italië. Reden waarom ze niet via de Balkan zijn gegaan, moet ik eens uitzoeken. Logistiek was dat een zware klus geweest, vergis je niet. Normandië ligt relatief dicht bij Engeland. “de Amerikanen weinig brandstof geven” Deze claim is ongefundeerd. De aanvoerroutes werden te lang en Antwerpen kon pas in gebruik worden genomen na de Slag om de Schelde. Met Stalin waren overigens afspraken gemaakt over de verdeling van Duitsland en Europa.