Bir sorum olacak ciro edildiğinde bundan borçlunun bilgisi dahilinde mi yapılır yoksa yoksa bilgisi olmadan yapılırmı
@elifatlgan67132 жыл бұрын
İyi günler. Muhataba yapılan cironun hükmü ve muhatabın cirosu nedir
@umutp92983 жыл бұрын
Bir sorum olucakti Benim adıma yazılmis cek var ve aynı bankaya borcum var bu ceki baska birisi tahsil ederse olur mu Yani benim borcuma karsi ceke el koyar mı banka ?
@okanu18993 жыл бұрын
Anladığımız kadarı ile siz ara ciranta olacaksınız.Çek keşidecisi farklı ve son ciro edilen farklı olacak. Çeki tahsil eden farklı bir hamil olacağı için herhangi bi sorun olmayacaktır.
@Gamzeikizler2 жыл бұрын
Mrb şirket olarak ciro edilen cek ödenmez ise çeki ciro eden sorumlu olurmu yada cezayı işlem olurmu acaba tskr ederim cevap verseniz tskr ederim 😇
@FonRadar2 жыл бұрын
Merhaba, tüm sorularınızın cevabı evet. En son çeki elinde bulunduran kişi çek gününde keşideci tarafından ödenmez ise kendisinden önceki tüm cirantalara ister aynı anda ister tek tek bedelin ödenmesi ile ilgili işlem başlatabilir.
@Gamzeikizler2 жыл бұрын
@@FonRadar cevap icin tskr ederim iyigunler dilerim 😇👏
@omeryldz12822 жыл бұрын
Hocam 300bin tl lik çeki bozdursam kaybım nekadar olur
@MehmetcanÇalışkan-o2f Жыл бұрын
Faturasız çekler neden kırılmıyor
@massculine3 жыл бұрын
Elif Hanım merhaba. İlk defa çek ile ticaret yapmak zorunda kaldığım için konuya yabancı olduğum için bir sorum olacak. Alacaklı olduğum kişi borcuna karşılık kendisi çek yazamadığı için ortak bir iş arkadaşımıza üzerinde ve arkasında kendi isiminin (alacaklı olduğum arkadaşın adı) yazılı olduğu çeki bana verdi. Ben şimdi o çekin arkasına ismimi yazıp imzaladığımda o çeki vadesi geldiğinde sadece ben mi tahsil edebiliyor oluyorum? 31.11.2021 keşide tarihli bu çeki bankaya ne zaman teslim edip ödemeyi ne zaman alabilirim? Çok basit sorular olabilir ama dediğim gibi ilk defa çek ile işlem yapmak zorunda kaldım. Teşekkürler.
@FonRadar3 жыл бұрын
Merhaba, arkadaşınız size çeki ciro ederek vermiş bu gayet olağan bir akış. Ciroda arkadaşınızın ismi soyadı, TC kimlik no, cep tel no ve adresi olması sizin için faydalı olacaktır. Siz de çeki aynı şeklide cirolayarak başkasına verebilir veya günü geldiğinde bankadan bu şekilde çeki tahsil edebilirsiniz. 31/11/2021 diye bir tarih takvimlerde olmadığı için 01/12/2021 tarihinde bankaya çeki tahsil etmek üzere gidebilirsiniz. Burada on günlük ibraz süresini geçirmemeye dikkat edin.
@massculine3 жыл бұрын
@@FonRadar cevabınız için çok teşekkür ederim. 31/11 değil 30/11 olacak ben hatalı yazmışım. sorularımı maddelendirmek istiyorum: 1- tc kimlik tel ve adres faydalı olacaktır derken ne gibi mesela? yani sadece isim soyisim yeterli değil midir? 2- ibraz süresi ile ilgili de internette çok karışık bilgilendirmelere denk geldiğim için size sormak istiyorum. çeki bankaya en erken 30/11 tarihinde mi götürüp karşılığını alabilirim? yoksa daha erken götürüp bankaya ibraz edebilir miyim? eder isem ödeme alabilir miyim yoksa 30/11 tarihinden önce ödeme alamaz mıyım? 3-kaşeden bahsedilmiş, söz konusu bana borçlu olan kişi yani arkasına imza atan kişi şirket değil şahıs, yani isim soyisim ile imzası var sadece, kaşe yok. bu bir sorun mudur?
@FonRadar3 жыл бұрын
@@massculine tekrar merhaba, 1- çek şahıs cirosunda isim soyisim tc kimlik no, tel, adres almak çok faydalı olacaktır. Çek vadesinde ödenmez ise dava sürecinde faydası olur. 2-çeki tahsil etmek üzere en erken 30/11 tarihinde bankaya ibraz edebilirsiniz öncesinde mümkün değil. Burada da en fazla 10 gün içersinde haftasonları dahil ibraz süreniz bulunmaktadır yani çeki bankaya tahsil amaçlı son tarihi 9/12 olur rama son güne bırakmamanızı tavsiye ederim. Bu tarihten sonra çek kıymetli evrak statüsünü kaybeder. 3- Kaşe şirket cirolarında olması gerekir. Şahıslarda gerek yok zaten şahsın kaşeside yoktur.
@massculine3 жыл бұрын
@@FonRadar ilginiz ve hızlı cevaplarınıziçin çok teşekkür ederim
@kenantaner5557Ай бұрын
Ben pimapen işi yapıyorum. Yapacağım işe karşılık ismimin yazdığı bir senet aldım . 150 bin tl . Ancak bu senet kayboldu . Başkaları bunu tahsil edebilir mi ???
@tacettinylmaz35123 жыл бұрын
Cok kirarlarmi abla
@FonRadar3 жыл бұрын
Vade günü belirleyici olamakla birlikte oranlar kurumdan kuruma değişmektedir bilginize.
@mehmetozel2133 жыл бұрын
Bir sorum olacaktı: Ciro edenin kaşesi ve imzası gerekli dedik peki çeki alan için çekin arka yüzünde buna benzer bir işleme gerek var mı.Yani meşru hamil olabilmek için çekin zilyetliğine sahip olmak yetiyor mu yoksa ciro zincirinde ciro edenin kaşesi ve imzası dışında ciro alanın da bilgileri ve imzası gerekli mi?
@FonRadar3 жыл бұрын
Mehmet Bey merhaba, çok haklısınız, çekin son hamili siz olsanız ve ilgili çeki bankadan tahsile gitseniz çeki aynen sizinde belittiğiniz gibi kaşe imza ile cirolamanız gerekecek. Çeki başkasına ciro etmek isterseniz de aynı şekilde kaşe imza ile cirolamanız gerekecek.
@ercan76402 жыл бұрын
Merhaba ciro işlemi çek önünde olsa sorun olur mu yada öne yapılan ciro işleminin aynısı arkaya tekrarlanan bir sorun olur mu
@ercan76402 жыл бұрын
Acil cevaplarsanız sevinirim
@zelihasenagunduz96935 ай бұрын
@@FonRadarbir gerçek kişi, lehte adı soyadı ve tarih ve imza yapmış,altına ise bir kaşe vurulmuş. bu durumda bu bir tam cirodur diyebilir miyiz, kaşe bir ltd şti ye ait ancak imza yok.
@zelihasenagunduz96935 ай бұрын
Yani kaşesi vurulan şirket artık meşru hamildir ve gerçek kişinin icra takibinde bulunması durumunda burada bu deriyi öne sürebilir miyiz?
@yazreceli2163 жыл бұрын
Bana bi yardimci olun ya. Uykularim kacti resmen. Bi isyerinde calisiyorum. Bankaya patronla birlikte gittik. Tahsil etmek icin ceki. Is yaptigimiz firma bize cek yazdi. Hemen orada. Gittigimiz tarihi yazdi ceke. Patron benim ustume borc var diyip arkasina benim cirolamami istedi. Bende yaptim. Sirketin kasesini vurup kendi bilgilerimi yazdim. Musteriye o an makbuz verdik bizde. Bankadada cekler isleme koyuldu. Ama nasil pisman oldum anlatamam.. benim basima is acar mi bu durum.
@okanu18993 жыл бұрын
merhaba, şirket adına imza yetkiniz var mı? Şirket adı ile ciroladıysanız ve imza yetkiniz yok ise zaten o ciro geçersiz olur .Çeki tahsil amaçlı bankaya verirken son ciro hariç, şirket cirosundan önce veya ön yüzde bir yerde açıkta imzanız var mı?
@yazreceli2163 жыл бұрын
@@okanu1899 on yuzde yok. Sadece arkada bilgilerim ve imzam var sirket kaşesi ile birilikte. On muhasebeciyim orda calisan yani patron sigortali calisansin bisey olmaz dedi ama bilemedim ben tabii. Cekler benim adima tahsil edildiler. Banka dekontlarinda benim adim var. Bu bana daha sonra sorun cikarir mi? Cok korkuyorum
@GafurYalcin-lo1xl Жыл бұрын
Abi siz anlatiginiz olay benim bSima geldi 6 ay once bende aynı sekilde çekin arkasına imza isisoy isimyazdm
@ramazancetin61573 ай бұрын
Sonra ne oldu@@GafurYalcin-lo1xl
@Demokless Жыл бұрын
Yahu uygulamalı gösterseydiniz ya. Hem anlatıp hem uygulamalı gösterseydiniz ya. Nasıl bi eğitimcisiniz yahu. Düşünemiyo musunuz bunu illa ben mi söyleyeyim
@aysetas12153 жыл бұрын
Merhaba Bir sorum var ne avukat nede banka aydınlatamadı beni. Dün şirketimi devrettim. Deviralan kişi bu çeki benim devrettiğim şirket ünvanına başka bir firmaya yazdırıp. Arkasını el yazısı ile şirket ünvanını yazarak ciro etti aynı zamanda şahsi olarakta iki adet cirosu var.ve devirden bir gün sonra çeki bana teslim etmiştir. Şimdi tam olarak sorum şu. Kaşe yetkim kalmadı çünkü şirketim yok artık.şahıs olarak tahsilat yapabilirmiyim yada ne yapmalıyım. Lütfen yardım edin. Teşekkür. Ederim şimdiden
@FonRadar3 жыл бұрын
Ayşe Hanım merhaba, sorunuzu özetlemek istiyorum, şirketinizi yasal olarak devrettiniz, ticaret sicile bu devir yansıdı ve ilgili şirket devri vadeli çek karşılığı gerçekleşti. Devir için ödeme devir alanın size bir başkası tarafından keşide edilmiş vadeli çeki ile yapıldı. İlgili çeki devrettiğiniz şirketin yeni sahibi arkasını ciro ederek kaşe imzaladı. (İmza sirküleri artık yeni devir alana ait) Sonra arkasına kendi şahsi cirosunu kefalet için imzaladı."iki adet cirosu " burada yapılan ikinci ciro gereksiz gözüküyor, o kısmı tam anlayamadım. Şimdi siz bu çeki bankadan vadesi gelince tahsil edebilir miyim diye soruyorsunuz değil mi? Eğer vadesinde çeki keşide edenin hesabı müsait ise çeki tahsil edebilirsiniz, ama ben bu çeki vadesinden önce tahsil etmek istiyorum derseniz yani faktoring yapmak istiyorum derseniz, maalesef bu işlemi gerçekleştiremezsiniz. Zira faktoring işlemleri bir ürün ve hizmet satışı kaynaklı fatura temliki karşılığı yapılmaktadır. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
@aysetas12153 жыл бұрын
@@FonRadar evet çok yardımcı oldunuz. Teşekkür ederim.