Elektriciteitsfactuur stijgt komende jaren omdat Elia grote investeringen mag doorrekenen

  Рет қаралды 606

Balcony Garden

Balcony Garden

Күн бұрын

Пікірлер: 12
@999crypticAFV
@999crypticAFV 11 ай бұрын
Ik kijk met interesse vanuit Nederland mee. Nu duidelijk is geworden dat ook hier de saldering wordt afgeschaft zullen wij België op veel gebieden gaan volgen. Heb zelf het afgelopen jaar ook veel geïnvesteerd in zonnepanelen, infraroodpanelen, warmtepomp etc. Ik zie bij ons mbt de energietransitie een onbetrouwbare overheid. Het is belangrijk vooruit te kijken en als burger vooral ook je eigen plan te trekken. Uw overwegingen helpen mij hierbij waarvoor dank 👍
@balconygarden2885
@balconygarden2885 11 ай бұрын
Thanks
@jurgenchristiaens7895
@jurgenchristiaens7895 11 ай бұрын
Ik zag het nieuws over Elia deze morgen, en ik dacht meteen, ‘Balcony Garden, die maakt vandaag zeker nog eens een filmpje’ :). Vanwaar komt die naam Balcony Garden trouwens?
@balconygarden2885
@balconygarden2885 11 ай бұрын
:). De naam balcony garden komt van een projectje dat ik ooit had om een vertikale hydrotuin te maken waarmee je op 2 m2 een gezin zou kunnen voeden in afrika bemest met konijnen keutels. -> geen grapje trouwens. Ik heb al een tijdje gedacht om er eens een filmpje over te maken, want er vragen mij nog wel eens mensen naar die naam.
@jurgenchristiaens7895
@jurgenchristiaens7895 11 ай бұрын
@balconygarden: een ideetje misschien voor één van je komende 'hey ik maak nog eens een- filmpjes': het verbruik van een warmtepomp, en meer bepaald ook de vraag of het nu finaal efficienter is om ze snachts gewoon te laten doordraaien, of toch snachts de temperatuur (wat) te verlagen. Ik vind erg vaak tegenstrijdige informatie, en zou misschien goed zijn om deze kwestie voor eens en voor altijd te beslechten. gewoon maar ideetje. thanks.
@balconygarden2885
@balconygarden2885 11 ай бұрын
Das een goeie. Ik heb daar ooit eens voor iemand een berekening voor gemaakt aan de hand van warmteverliezen. (Wanneer wel en wanneer niet). Binnenkort heb ik hopelijk wat tijd om terug een paar filmpjes te maken. Thanks voor de tip!
@bjornvermeire
@bjornvermeire 11 ай бұрын
Oei. Nu ga je soms toch uit de bocht hoor. Jouw persoonlijke situatie kan je niet veralgemenen. Ook zou een Brussel vol zonnepanelen nog steeds die windenergie nodig hebben en bijhorende hoogspanningslijnen. De meeste woningen kunnen theoretisch niet eens voldoende eigen energie opwekken en er zal dus nog altijd toevoer nodig zijn. Vergeet ook niet dat je nog industrie hebt. Ik heb trouwens ook al ervaring met batterijsystemen, en ik verschiet van het slechte rendement. Ook is het gewoonweg niet haalbaar om bij elk gezin op de aardbol een batterijsysteem te zetten. Gewoon onmogelijk. Trouwens, 70% van uw energiebehoefte exclusief de EV, zit in verwarming en warm water. Als je energie wil bufferen, is het interessanter om eerst te zorgen dat je uw overschotten buffert in thermische energie. Als je minder dan 400km per week aflegt met de wagen, kan je deze trouwens een groot deel van het jaar groen laden / only sun tijdens het weekend (doen wij al) Voor sommigen wordt een dynamisch contract ook interessant als hun laadpaal en wagen en eventueel hun warmtepomp door een EMS wordt gestuurd (b v. Luqas) Momenteel volstaat in ons eigen situatie nog het tweevoudig tarief. Ik overweeg ook een batterij, maar momenteel kom ik er volgens mijn gegevens die ik zie bij een familielid, er in geen 100 jaar aan uit. Het verschil in prijs per kWh wat ik krijg voor piek-injectie en wat ik betaal aan dal-afname, is maar 5cent! Vorig jaar tijdens het hoogtepunt van de prijzen, kreeg ik zelfs 1cent méér voor een kWh injectie 't.o.v. kWh afname. Het rendementsverlies van de batterij ligt tussen de 30 en 35%!!! En dat kan ik aantonen uit de energiemetingen die we doen. De afgelopen 30 dagen, heeft de batterij 111 opgenomen, om er 73 terug te leveren. Dat is een rendement van 65,76%. Dat wil zeggen dat de energie die verloren is gegaan, anders werd geïnjecteerd in het net, lees verkocht. Dus de batterij houdt de teller wel dikwijls stil, maar de energie die verloren gaat en de afschrijfkost, kunnen nooit terugverdiend worden op dit moment. Integendeel. In de meeste gevallen kom je bedrogen uit. Trouwens let ook op met moraliserende stellingen, want dan gaat het hek van de dam. Voor batterijsystemen is ontginning nodig... en dan krijg je ineens ook ethische kwesties. O ja, nog even dit: in zeebrugge worst jaarlijks evenveel energie in gas opgeslagen en in het net gestoken met een equivalent van 90 kerncentrales. Check Fluxys voor de cijfers. Er zijn er die ze dicht willen die centrales, maar dat is gewoon mafia als je het grotere plaatje begint te zien.
@balconygarden2885
@balconygarden2885 11 ай бұрын
Dag Bjorn Bedankt voor je feedback, ik vind het altijd goed dat mensen kritisch reageren, dat houd mij scherp en soms ook mijn mening bijstellen/dingen in twijfel trekken. Even wel, ik ben voor die investeringen, ik vind zelf dat ze soms niet ver genoeg gaan. Zeker niet als we de industrie willen blijven ondersteunen (iets wat noodzakelijk is). Ivm de batterij, ik meet ook wat er in die van mij gaat en er uitkomt, en jaarlijks kom ik op ongeveer 89% efficientie(over het jaar heen, winter is het veel lager, zomer veel hoger). Voor injectie krijg ik momenteel 7.5c/kWh en afname betaal ik gemiddeld 34c/kWh. (heb geen dyamisch contract). Ik vind zeker niet dat elk gezin een thuis batterij moet steken. Er zijn ook thermische oplossingen, maar dat is ook niet voor iedereen interessant. -> wij douchen in de ochtend, als ik mijn boiler met overschotten opwarm in de middag dan zie ik ook een rendement verlies tegen dat ik mijn warm water nodig heb. Maar ik ben het wel met je eens, voor de meeste mensen is een thermische batterij (zijnde de boiler en de verwarming) beter dan het in een Lithion batterij te steken. Bij een goed geïsoleerd huis dat op een warmte pomp verwarmd word steek je ook beter de warmtepomp overdag aan als je wat zon heb (zelf al ben je niet thuis) dan het in je batterij te pompen. Ik wil zeker ook mijn persoonlijke situatie niet veralgemenen. Maar je moet toegeven, mensen die naar een EMS kijken (want slim verbruiken is nog altijd beter dan opslaan), mensen met een batterij en mensen die gewoon goed opletten zorgen er wel voor dat er minder netbelasting is, waardoor er vanuit een centraal punt minder investeringen nodig zijn. Er zijn landen waar daarvoor extra incentives zijn. Ik kom soms een beetje Cru over, maar dat hangt er ook af hoeveel ik geslapen heb.
@bjornvermeire
@bjornvermeire 11 ай бұрын
@@balconygarden2885 Top reactie! Verder vind ik het fantastisch dat je uw eigen ervaring en kennis zo gul deelt! En dat je reageert vind ik zeker zo sympathiek. Doe zo voort 😉
@pascaldeneve
@pascaldeneve 11 ай бұрын
Beste, je zegt bijna niets op het net te zetten maar hoe doe jij dat in de periode november-februari? Neem je dan veel van het net af ? In de zomer hebben we meestal overschot die we op het net zetten omdat we veel panelen hebben om in de winter voldoende op te wekken
@balconygarden2885
@balconygarden2885 11 ай бұрын
Dag Pascal Ik heb een elektrische wagen en een warmtepomp voor winter en zomer, waardoor mijn verbruik op jaarbasis heel hoog is. Ik haal in de wintermaanden soms best wel wat van het net. Mijn record is bijna 1500kWh op 1 maand. Ik heb nu wel ook panelen bijgeplaatst speciaal voor de winter (met een andere hoek), daar maak ik normaal volgende week een filmpje over, dat experiment is nu bijna klaar. Deze panelen brachten in de zomer minder op, maar in de herfst en lente wel. Als ik naar mijn jaartotalen kijk, dan kijk ik ook naar het verbruik van mijn auto. Als ik kijk naar wat ik van het net haal, dan is 80% van dat cijfer het verbruik van mijn auto. Uiteraard laad ik in de zomer op zonnestroom, maar dat maakt dat mijn werkgever het merendeel van de elektriciteits rekening betaalt. (en had ik het zelf moeten betalen, dan had ik dat gecompenseerd met minder benzine te moeten tanken) Je moet ook kijken, als je je zonnepanelen als een financieel product ziet, dan is eigen consumptie een belangrijke factor. Ik kijk altijd naar de totale kost en geschatte opbrengst over 10 jaar om een soort kostprijs te bepalen voor zonne energie. Aangezien de teruglever vergoedingen zakken 'verlies' ik een klein beetje op de elektriciteit die ik terugpomp. Mijn eigen consumptie is 98%, dus op zich lig ik daar ook niet wakker van.
@p.deneve7376
@p.deneve7376 11 ай бұрын
Beste Pieter. Heb nu ook een deel zonnepanelen op het oosten liggen (5.89kWp), een elektrische auto 95 kWh en 3 warmtepompen. Nog een terugdraaiende teller. Ik plan om bijkomende zonnepanelen op het westen te leggen + bijkomend een batterij; alleen ben ik er nog niet uit hoeveel kWpiek en kW batterij ik zal nemen.@@balconygarden2885
Waarom wij Spuitkurk namen (of was het spijtkurk)
16:33
Balcony Garden
Рет қаралды 1,8 М.
They Chose Kindness Over Abuse in Their Team #shorts
00:20
I migliori trucchetti di Fabiosa
Рет қаралды 4 МЛН
Human vs Jet Engine
00:19
MrBeast
Рет қаралды 184 МЛН
Smart Sigma Kid #funny #sigma
00:14
CRAZY GREAPA
Рет қаралды 99 МЛН
Spelen met PV Panelen: Kennisdeelsessie
37:53
Balcony Garden
Рет қаралды 1,2 М.
Kunstig intelligens og arbeidspsykologiske tester
50:09
Capaciteits tarief en Renovatie - 1 jaar later
19:11
Balcony Garden
Рет қаралды 751
How Hackers Bypass Kernel Anti Cheat
19:38
Ryscu
Рет қаралды 760 М.
Gluren bij de (Zuider)buren, is Solar alleen de oplossing?
13:13
Balcony Garden
Рет қаралды 353
They Chose Kindness Over Abuse in Their Team #shorts
00:20
I migliori trucchetti di Fabiosa
Рет қаралды 4 МЛН